2025-01-01 57 views
I didn’t know there’s such thing as coffee omakase☺️ it was a brilliant experience and thanks to my friend for introducing me this place😊 and I reckon this is probably the first time that I like my coffee sour haha and the barista was very gentle and I can totally see his passion in coffee making😊The experience was so great, I know caffeine is supposed to freshen me up but cos it was so chill the whole time, it actually made me wanna go to sleep lol
2024-12-24
$150 (Other)
  • Sharing-brew  experience
2024-04-18 776 views
OpenRice search諗住去啡人前飲啡 ☕️食cake🍰 ,喺銅鑼灣Solo地下,但係門口有另一間咖啡店☕️,差d入錯,要轉入Solo商場入面先見到,老闆一夫當關,環境L bar枱,未坐低🪑已問有冇cake 🍰 ,點知老闆話冇,咁我一場嚟到,都坐低🪑飲啡☕️,睇👀咗menu,老細介紹手沖,但個人鐘意latte,老細介紹咗Pirates of Coffee ☕️ 既Hadōken, Colombia 🇨🇴 Anaerobic Honey 🍯, Mandarin, Lavender, Chai ☕️, Thyme, Pistachio, Caramel,老細話funny豆,叫我試下,咁我都鐘意試新嘢,但我都唔算咖啡☕️L,不過都一試,老細磨完豆都俾我聞下,好香,沖完出嚟,簡單奶泡,唔苦,但我條脷 👅 分唔出袋寫出嚟既味道👅,但都係一杯🥃好啡。老細話開咗4年,甜品🍮師放假🏖️,請我食台灣手信海邊🏝️走走蛋卷,我開咗一條食,食🍽️到半條,又請我食一粒Carrot 🥕cake 🍰 ,話門口阿姨🧍‍♀️親手整,之後佢自己手沖Geisha又請咗我飲,試剛沖出嚟同灘涷咗一陣,對我嚟講都係比較酸,最後埋單$50,仲有印花卡🎴,$50一個,十個免費🆓一杯🥃,呢間鋪好有人情味🥲
Single  Origin  Latte
Carrot  Cake
手沖咖啡☕️
2024-04-18
$50 (Tea)
Single  Origin  Latte
Carrot  Cake
  • Latte
2024-02-10 793 views
朋友響台灣返嚟,想搵個地方飲吓咖啡,即刻諗起Alex度,不過Alex 度真係一定要book定先,因為長期full house🤪去Alex度,飲手沖係必然之選,佢嘅手沖一直非常喜歡,除咗飲手沖外,今次仲試左杯cappuccino 非常好飲,個奶泡打得非常出色,堅挺得來又十分輕盈,飲落非常順滑,而啡底佢就選左一種帶strawberry 嘅豆,聞到陣陣嘅strawberry 香,一飲落口就好似飲緊strawberry 奶昔,之後就飲到咖啡嘅甘甜,十分十分好飲,非常滿足👍👍👍兩杯手沖都非常出色,Geisha 無得輸,Alex 沖得到佢嘅獨特果香同花香出嚟!Costa Rica 好多時俾我感覺有酒香,可能因為佢有葡萄香。令我非常驚喜嘅一杯Cappuccino, 個foam 厚到呢🤤去Alex 度,我都會必叫佢哋嘅home made cake, 每次都有驚喜!🤩🤩

2023-08-16 764 views
自從好友推介這間小小的咖啡店後,每次到開銅鑼灣附近,就會想來飲番杯;昨日剛好在附近,見離晚飯還有點時間,一於打電話留位。坐下後,Alex 介紹了幾款咖啡豆給我們,最後選了他的心水推介,兩款咖啡豆同樣是來自Colombia。Nestor Lasso~帶有陣陣花香,口感綿密細緻,越飲越是喜歡!Cerro Azul Double Ferment Gesha~則帶有濃濃的酒香,味道比較複雜,兩款同樣出色。以不同器皿享用同一款咖啡,口感及滋味各有不同,你又會喜歡那一款呢?啡人前地址: 銅鑼灣新會道6-10號Solo Avenue 地下95號舖電話: 93779702

Nestor Lasso~
帶有陣陣花香,口感綿密細緻,越飲越是喜歡!

則帶有濃濃的酒香,味道比較複雜,兩款同樣出色。

啡人前
電話: 93779702
2023-08-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Tea)
2022-10-27 1224 views
Revisiting @coffeeralex for a night coffee tasting session, tucked away in a tiny corner of a quiet collection of stores, 啡人前 has a lot to offer about coffee. The group of 8 of us arrived at 8pm, as usual, Alex asked our preferences and experiences on drinking and brewing coffee, then started the 14-kind tasting session. It allows you to differentiate & taste coffees not limited to “fruity” or “nutty”, but also its body, sweetness, acidity, bitterness & roast level. Don’t worry, you’re not gonna

Don’t worry, you’re not gonna suffer from insomnia as each person gets to taste a small whisky glass of each kind - but definitely enough to discover your own preferences! Always love the attention to detail & interaction with @coffeeralex
2022-08-29 882 views
平時無乜機會去嘆啡,難得放假又有朋友介紹就去試吓,飲有質素嘅水沖咖啡店比連鎖嘅更好。下午tea time去到已經滿坐,等咗十幾分鐘後就成功入坐。每個客都有自己嘅tray同凍水for你去prepare 之後享用唔同口味嘅咖啡店主Alex好忙,要逐個客去serve真係有難度,所以大家要有耐性去等吓。同朋友都係試基本嘢——Dirty味道唔錯,好smooth, 隨住咖啡同奶逐漸融合,味道都有層次感。其實仲有甜品同其他唔同種類嘅咖啡(包括咖啡豆),但因為不斷都有客喺度等位,真係有啲群眾壓力,唔好意思飲太耐。如果下次有時間都會再去過不過會揀weekday。

同朋友都係試基本嘢——Dirty

如果下次有時間都會再去過
不過會揀weekday。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)
銅鑼灣新會道Solo Avenue呢頭都有好幾間咖啡店,店主好似招待朋友咁,問你對咖啡既喜好,俾幾款豆你揀。試左一款有熱帶果香的豆,另一款就有啲檸檬味,去到後期會有少少奶茶味既豆。仲有用唔同既杯飲出黎都會有唔同感覺,感覺好特別!呢到仲有少量甜點,由烘洞製作,當日就要左個檸檬撻🍋坐係到飲啖啡發下夢傾下計,好舒服☺️啡人前好似得返幾個月租,有興趣就去試下支持下啦😎📍#啡人前 (#銅鑼灣美食)銅鑼灣新會道6-10號Solo Avenue 地下95號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

呢到仲有少量甜點,由烘洞製作,當日就要左個檸檬撻🍋
坐係到飲啖啡發下夢傾下計,好舒服☺️

啡人前好似得返幾個月租,有興趣就去試下支持下啦😎

📍#啡人前 (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣新會道6-10號Solo Avenue 地下95號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
3K
2021-11-29 878 views
呢間咖啡店早前經過一直都想試吓。店舖隱藏在不起眼的商埸內,只有五,六個吧枱位置。一經過,店員會同你打招呼,好似好熟咁,就是呢個親和力吸引到我坐下囉!店員會介紹當日的炒豆,案自己喜歡的落單。這裡賣的主打手沖,當然機沖的也有,但沒有奶供應,是原汁原味。我揀選了埃塞俄比亞的豆,深焙的我比較喜歡。店員的手勢純熟。好快一杯香濃咖啡就在面前。果味是濃厚的,但好快被氧化了,變得帶酸。所提供的濶口杯也有好大影響。後來換了另一個窄口杯,那酸度立刻緩和了少少。不過始終呢款豆討不到我的歡心,下次要試另一款😊
呢間咖啡店早前經過一直都想試吓。
我揀選了埃塞俄比亞的豆,深焙的我比較喜歡。
店員的手勢純熟。好快一杯香濃咖啡就在面前。
後來換了另一個窄口杯,那酸度立刻緩和了少少。
不過始終呢款豆討不到我的歡心,下次要試另一款😊
2021-11-29
$70 (Other)
2021-11-27 502 views
一間少少咖啡店只能容納5-6人但試過一次之後已經成為我一間十分喜愛既咖啡店咖啡師每次都會解釋用咩豆重會問你啱唔啱口味沖奶啡之前又比你聞一聞espresso原味依種交流實在少有除左互動外,咖啡質素都相當高奶泡打得棉密,都係坊間少有質素現今通街都咖啡店但質素確係參差不齊選豆都有質素,飲過一次已經愛上真係無得挑釁總括黎講就係高質,銅鑼灣奶啡首選!以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
一間少少咖啡店
只能容納5-6人
但試過一次之後
已經成為我一間十分喜愛既咖啡店
咖啡師每次都會解釋用咩豆
重會問你啱唔啱口味
沖奶啡之前又比你聞一聞espresso原味
依種交流實在少有
除左互動外,咖啡質素都相當高

奶泡打得棉密,都係坊間少有質素

現今通街都咖啡店
但質素確係參差不齊

選豆都有質素,飲過一次已經愛上
真係無得挑釁

總括黎講就係高質,銅鑼灣奶啡首選!

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2021-10-18 492 views
最近多咗時間做下自己喜歡嘅嘢,第一件事當然就係了解更多關於咖啡的一切~睇完本咖啡書之後對咖啡豆嘅世界更加好奇,剛好friend子話自己想去一個coffee tour,咖啡師會話你聽咖啡豆嘅分別,呢個根本就係我最想了解嘅部份!由於一班位置唔多,我哋都差不多早成個月book(所以有興趣的朋友有興趣都要早D inbox查詢)。呢個 #夜啡遊 一班大概有8個名額,一晚玩2個鐘頭左右,星期五舉行,等大家可以happy friday enjoy the coffee☕ 成個體驗會由咖啡師Alex 介紹唔同產地同烘培方法的咖啡豆,再用唔同沖泡手法畀大家感受一下手沖咖啡味道上細微嘅分別,平時去coffee shop飲咖啡多數都唔會靜下心去感受咖啡,今次真係可以好認真咁從豆開始了解,場內每個人對同一款咖啡豆都有唔同嘅剖析,呢個感覺都幾特別,而且作為Nutty派嘅我竟然會將其中一款fruity 豆列入當晚top 3,自己都幾意外🤣無論對咖啡有幾多認識或者係零認識我都覺得可以來玩,期間有任何沖咖啡或者選豆上嘅疑問都可以請教下咖啡師,呢晚我哋一次過試咗十幾款咖啡豆,仲有對沖環節,真係有得食有得玩😍 呢個tou

無論對咖啡有幾多認識或者係零認識我都覺得可以來玩,期間有任何沖咖啡或者選豆上嘅疑問都可以請教下咖啡師,呢晚我哋一次過試咗十幾款咖啡豆,仲有對沖環節,真係有得食有得玩😍 呢個tour會定時換咖啡豆,所以keep住去都好有新鮮感~
2021-08-14 645 views
愛啡友人強烈推介的店,pocket list之一,早前到銅鑼灣晚飯,就一於早啲過去試吓吧。Kenya水洗~酸度比較高,而採用唔同的杯,口感完全唔同,據說因咖啡先接觸味蕾的位置不同,所以感覺也有所不同。Costa Rica~咖啡豆以厭氧發酵處理,據說是參考了葡萄酒的釀酒技術而成;口感酸度唔算太高,嗅落有點似蠟鴨味道,飲落帶有少許腐乳味,口感香滑,暖流更直沖落單田,更有幫助消化的作用,飲完後口中殘留少許粘粘的口感;凍飲有少許紅酒的感覺,香味更濃,酸度也明顯提升了不少。水準果然不錯,有空要再來好好品嚐一下。啡人前地址: 銅鑼灣新會道6-10號Solo Avenue 地下95號舖電話: 93779702

Kenya水洗~

Costa Rica~

水準果然不錯,有空要再來好好品嚐一下。

啡人前
電話: 93779702
2021-03-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2021-07-16 513 views
啡人前 Coffeer 銅鑼灣啡人前,只有6個位嘅小店,唔係聽其他人介紹都好難會搵到佢😅平日下晝都坐滿人,下次去真係記得要book定位,另外,好少飲手沖咖啡嘅小店有咁多豆揀,咖啡師問吓問吓你,又會喺櫃入面再揾多幾包出嚟😂一定搵到一隻啱自己👍🏻咖啡師好有熱誠,有問必答,見佢用唔同嘅豆有時會用磨豆機有時又會手動,手沖咖啡亦會比你兩至三個唔同物料形狀同大細嘅杯,令你飲到唔同嘅風味👍🏻所以鍾意飲手沖咖啡嘅人一定要去試吓
啡人前 Coffeer 銅鑼灣

啡人前,只有6個位嘅小店,唔係聽其他人介紹都好難會搵到佢😅
平日下晝都坐滿人,
下次去真係記得要book定位,
另外,好少飲手沖咖啡嘅小店有咁多豆揀,
2021-05-02 733 views
銅鑼灣新會道Solo Avenue呢度原來臥虎藏龍,有好幾間Coffee shops係度,呢日random行過見到Coffeer啡人前呢個細細嘅舖仔感覺好有特色有少少日式風格,就嚟試下佢嘅手沖咖啡☕️。咖啡師會按客人嘅口味俾好多款豆揀,當然試啱可以即場買走,坐係吧台近距離睇住佢好專業咁沖都係一種好好嘅享受。呢度逢星期一休息,星期五夜晚就有coffee tasting,2個鐘內試唔同嘅豆,可以預先whatsapp預約。Pour Over今次揀咗一款nutty啲嘅玻利維亞豆,tasting note係caramel、hazelnut同Marzipan扁桃仁膏,咖啡師俾咗3隻唔同嘅杯,可以飲到3種唔同風味,細口陶瓷杯就聞到好香堅果味,飲落甘味好強烈,好似茶咁,細玻璃杯飲落味道就subtle啲,caramel香味出啲,最後闊口杯就飲到層次感多啲,溫度跌咗之後仲飲到果酸,咖啡師講解嘅嘢全部都飲得出。慢慢嗒,放空一下🈳,慢活一下,其實都唔錯。人均消費:$70推介指數(10分為滿分):9分

Pour Over

人均消費:$70
推介指數(10分為滿分):9分
2021-05-02
$70 (Tea)
2021-04-26 371 views
自從入左咖啡坑後,除左會去唔同既咖啡店試下唔同咖啡之餘,自己閒時都會玩下手沖咖啡,不過就真係得半桶水,朋友話組隊去「啡人前」體驗下兩小時既咖啡tasting,即刻舉手話去啡人前係由咖啡師 Alex 主理,見Alex手上紋了「啡人」就感受到佢對咖啡既熱誠真係無人能及,「啡人前」係來自日本食店一人前的意思,客人係啡人面前享受咖啡,藉著咖啡互相連繫兩個鐘既tasting,先由淺焙、中焙再到深焙,Alex會細心講解每款咖啡豆既產地來源,處理手法,之後會提及到乾香,啜吸時既味道當中最深刻既係Ethiopia 既深烘焙豆,因為平時好少手沖會飲深焙豆,聞落燶味好強烈,但飲落係完全無燶味但都幾苦下自己都係比較鍾意南美洲豆,哥斯達黎加,巴拿馬,Geisha既花香果香我都幾喜歡短短兩小時我地試左11款豆,仲可以自己試下玩手沖,揀自己鍾意既濾杯,手沖壺,最後連虹吸式咖啡都玩埋,真係好好玩同學左好多野,多謝Alex既指教

平時在附近閒逛可能聞所未聞,但啡人前可說是咖啡愛好者必定聽過或喜歡的店之一。如果是閒日午間,或是假日到訪,幾乎一定會滿座,所以緊記要先Instagram通知店家預約。店內只有六個座位,圍著吧枱,配上較昏暗的黃燈,非常令人感到舒適,亦令客人可以多與店主交流。店主Alex是資深的咖啡界人士。常見的咖啡都有,但是基本上因為咖啡豆經常會替換,所以到訪多次後,都忘了上次到訪時點了哪一款咖啡了。個人非常推介手沖咖啡。如果你未嚐過手沖的話,這裡就是你試飲第一次最好的地方,嘗試與店主訴說你喜好喝的味道,也許你也會有新的發現,愛上手沖咖啡。
平時在附近閒逛可能聞所未聞,
但啡人前可說是咖啡愛好者必定聽過或喜歡的店之一。
如果是閒日午間,或是假日到訪,幾乎一定會滿座,
所以緊記要先Instagram通知店家預約。

店內只有六個座位,圍著吧枱,
配上較昏暗的黃燈,
非常令人感到舒適,
亦令客人可以多與店主交流。

店主Alex是資深的咖啡界人士。
常見的咖啡都有,但是基本上因為咖啡豆經常會替換,
所以到訪多次後,都忘了上次到訪時點了哪一款咖啡了。

個人非常推介手沖咖啡。
如果你未嚐過手沖的話,
這裡就是你試飲第一次最好的地方,
嘗試與店主訴說你喜好喝的味道,
也許你也會有新的發現,愛上手沖咖啡。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Other)