2022-06-19 296 views
自己一個行三聯書店,見悶悶哋就不如自己一個人食晚餐, 呢幾日個天都好熱好翳焗, 又唔想食車仔麵, 行到大王東街就發現呢間舖頭啲燈光好得意, 探頭入去一望原來係越南店。主菜80蚊連飲品性價比都高,有撈檬河粉發包, 飲品除咗有汽水亦都有椰青水店內的格局都好有風味,而且好有特色, 我坐咗一陣先發現原來係自己行去cashier點食物, 店員溝通唔係以廣東話為主,但係他們都講得掂同聽得明嘅會安生牛肉湯河湯嘅牛肉味好濃厚肉好滑, 牛肉好大塊牆上亦都寫住越男兩個字,好懷念越南🥰枱旁的材料架,都有好多材料, 最鍾意佢啲檸檬大大嚿,落去個牛河度檸檬令到個湯更加出色😆椰青水: 飲完椰青水個心真係好透涼,但係一出到街又係再熱過啦🥲好多汗

會安生牛肉湯河
湯嘅牛肉味好濃厚肉好滑, 牛肉好大塊
牆上亦都寫住越男兩個字,好懷念越南🥰

• 會安生牛肉湯河
這次來到灣仔的越·男😊😊😊,試了一下脆燒腩湯河和會安生牛肉湯河,燒腩肉皮脆肉滑,同平常吃開的燒腩相比,簡直是無與倫比,好少可以食到咁脆既燒肉。不過價錢方面,因為是在港島區,自然就會比較貴一點了哈哈XD,不過唔緊要,最緊要好食,咁就咩都補得翻啦😃。

• 生牛肉湯河
2022-06-09 205 views
店主開店理念係回憶起澳洲食得最多既越南野,之後親身到越南古城’會安‘學習,開咗呢間越式快餐店,去到先自己搵位,出去收銀買嘢食,坐低等一陣,食物好快送到。餐廳格局頗有特色,牆上掛着一幅幅越南風俗的畫,採用開放式廚房。今次揀咗會安生牛肉湯河加配椰青水。會安生牛肉湯河湯底鮮甜,好香牛骨味,湯偏甜,感覺係落咗冰糖調味,枱面亦有辣椒和青檸,可以加少少令味道豐富啲。滿滿的牛肉薄片入口軟嫩,配上非常滑溜的越南河粉好好味。椰青水非常清新,健康之選。餐牌嘅選擇都算多,仲有好出名嘅越南法包,飲品選擇亦頗有特色,除咗椰青水之外,仲有西柚汁、檸檬特飲、橙汁等等。

2022-06-08
$80 (Dinner)
2022-05-28 189 views
越式雞絲法包+可樂 $80法包新鮮👍🏻入面有酸酸地既蘿蔔絲食落又幾好🫢香蒜牛油🧈雞翼 +$20/2隻要成$10隻有d貴,覺得好普通入而既店員唔太識講廣東話,溝通上有d問題咁😌不過事後都解決左

越式雞絲法包+可樂 $80
法包新鮮👍🏻入面有酸酸地既蘿蔔絲食落又幾好🫢

香蒜牛油🧈雞翼 +$20/2隻
要成$10隻有d貴,覺得好普通

2022-05-24 184 views
好耐冇食過越南嘢今日想食啲有湯嘅嘢 於是就去咗試灣仔呢間越.男環境都算坐得舒服 有吧枱式同普通座會安生牛肉湯檬:牛肉幾新鮮,個湯都幾好味,個檬粉有啲似粗米粉,檬粉口感煮得啱好脆燒腩湯檬:脆燒腩整得幾脆,加埋個汁都幾夾,開胃份量適中,男仔可能會需要再加少少嘢食
好耐冇食過越南嘢
今日想食啲有湯嘅嘢 於是就去咗試灣仔呢間越.男
環境都算坐得舒服 有吧枱式同普通座

脆燒腩湯檬:脆燒腩整得幾脆,加埋個汁都幾夾,開胃

份量適中,男仔可能會需要再加少少嘢食
2022-05-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2022-05-17 213 views
今次lunch光顧左呢間越南小舖。豬扒法包賣相麻麻,成個包凹陷下去,而且份量遍小,作為正餐黎講食唔飽。好在味道幾好, 麵包包身偏遠, 醬汁同埋餡料配搭幾juicy。豬頸肉幾香口,有少少炭燒既香味,可惜配菜只有幾片生洋蔥,飯底係白飯,整體略為單調。椰青水味道比較淡,略帶微酸。
今次lunch光顧左呢間越南小舖。

椰青水味道比較淡,略帶微酸。
2022-05-15
2022-05-06 257 views
今日叫咗個越南外賣,越南嘢一向都係我最愛,呢間舖簡單粗暴個名就叫「越男」,咁當然睇下佢啲嘢有幾越南😂。鋪面唔算大不過環境好有越南feel,暫時未去到旅行唯有喺度感受一下越南嘅感覺。🤗一間越南舖頭好唔好食就一定要食佢個生牛肉河,呢個河粉亦都係我最愛。😋😋河粉牛肉滿滿一大兜💯💯,個湯另上基本嘢,湯色夠曬濃郁,因為外賣拎走驚個湯凍曬,所以啲牛肉熟咗,但基本上都係水準之上,值得回頭反食下次要試下堂食。😍😍環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
TakeAway
以前喺港島返工嗰陣時,已經好鍾意呢間越南小店🇻🇳,估唔到幾年後返嚟再食,水準依然係咁高質👍🏻佢舖頭就比較細,坐位比較迫,好似去咗越南旅行當地小店個啲感覺,亦都佢都有大約個越南裝飾,環境都好舒服仲會播放一啲越南歌曲,個感覺都幾chill,呢度啲食物全部都可以做combo set🥳鮮蝦扎肉米紙卷🦐 ($+10)米子卷嘅外皮煙靭,入面都好足料,鮮蝦彈牙,而且有大量嘅蔬菜,芽菜粉絲生菜扎肉九層塔,喺個唔錯嘅小食香茅豬扒法包🐷🥖 ($80)法包上枱嗰陣時仲係暖,外脆內軟,一咬落去會卡卡聲,非常之新鮮。而裏面有大量嘅餡料,非常豐富。佢都有揸傳統越南法包嘅豬肝醬🐷,味道香濃但係又唔好話好蘇,平時唔識內臟嘅我都接受到👍🏻,豬排醃製得好夠味,有香濃嘅香茅味,肉質送飯,係鹹咗少少,而且有大量醃蘿蔔🥕芫荽等等嘅香菜,酸酸甜甜,口感爽脆,影到月亮發光嘅味道同口感都更加豐富🥳越南咖啡☕️ 可以因個人口味揀少甜,值得一讚嘅係佢係非常之冰凍嘅,夏天可以飲到杯冰凍嘅咖啡,簡直係透心涼😚📍 越.男 (灣仔)灣仔大王東街28號地舖

鮮蝦扎肉米紙卷🦐 ($+10)

香茅豬扒法包🐷🥖 ($80)

越南咖啡☕️

📍 越.男 (灣仔)
灣仔大王東街28號地舖

2022-04-20 205 views
之前食過呢間既法包係好食,今次叫外賣豬扒扎肉湯米首先去到拎外賣職員已不太友善,俾外賣cap screen佢睇佢唔睇,叫我用口報俾佢聽報完外賣號碼佢又不太客氣地叫我講清楚係邊間外賣平台咁其實你一早肯睇個cap screen咪一清二楚囉我當下都好配合,因為香港地,仲要灣仔,$48一碗外賣,好食就算啦,加上疫情生意難做,可能職員心情唔好,點知食食下發現有蟲, 咁我就唯有不客氣順手分享下埋餐廳既服務態度啦個米粉本身份量都幾細,有3舊超薄豬扒,同3塊扎肉, 但味道係好的點知....食到最尾先見到有隻蟲仔即刻無哂胃口........希望我稍後唔會肚痛啦明白疫情餐廳好難生存但整野食俾人,乾淨係基本希望餐廳檢討下
之前食過呢間既法包係好食,今次叫外賣豬扒扎肉湯米
報完外賣號碼佢又不太客氣地叫我講清楚係邊間外賣平台
咁其實你一早肯睇個cap screen咪一清二楚囉

點知....食到最尾先見到有隻蟲仔
即刻無哂胃口........
希望我稍後唔會肚痛啦
明白疫情餐廳好難生存
但整野食俾人,乾淨係基本
希望餐廳檢討下
2022-04-20
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
🇻🇳越.男🇻🇳📍:灣仔大王東街28號地舖#CómBánhMì #灣仔美食成日都想發掘香港有得食唔同國家嘅菜式😍 今次食咗呢間位於灣仔既越南菜🙈價錢算中等 味道質素非常高 份量都好足 經過灣仔一定要試吓😍 餐廳坐得都舒服 好乾淨 牆上好多唔同嘅壁畫🙈🐥海南雞撈檬+椰青水 💰70又落單到拎餐都只不過係5分鐘嘅時間 即叫即做 海南雞肉質軟嫩 皮薄肉厚 大約有五件 去晒骨👍🏻除咗海南雞之外 有紫洋蔥、紅蘿蔔絲同青瓜絲 仲會配備薑蓉同扎肉 好豐富滿足!椰青水好清甜 夏天食呢個真係好爽好開胃!
🇻🇳越.男🇻🇳
📍:灣仔大王東街28號地舖
#CómBánhMì #灣仔美食

🐥海南雞撈檬+椰青水 💰70
椰青水好清甜 夏天食呢個真係好爽好開胃!

2022-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
  • 香蒜牛油雞翼
2022-04-04 154 views
灣仔大王東有間正宗越南小店越南去骨海南雞飯+檸檬特飲$80雞肉肉質柔嫩,配埋薑蓉同海南雞飯豉油,好味😋香茅豬頸肉飯🐷+檸檬特飲$80豬頸肉一啲都唔肥膩,外脆,肉質好爽脆
灣仔大王東有間正宗越南小店

越南去骨海南雞飯+檸檬特飲$80
雞肉肉質柔嫩,配埋薑蓉同海南雞飯豉油,好味😋

香茅豬頸肉飯🐷+檸檬特飲$80
豬頸肉一啲都唔肥膩,外脆,肉質好爽脆
TakeAway
越.男 🇻🇳Combo Set (主菜+小食+飲品)HK$80香茅豬扒法包🥖 8.5/10超級足料嘅法包,食落口亦都好fresh,無論佢個醬、酸蘿蔔絲、青瓜、扎肉定洋蔥都好足料同開胃🥗洋蔥🧅超級甜,好好味😋佢上層麵包同下層麵包係兩種醬,上面個醬似美滋醬,下面係鵝肝醬✨豬扒有煎香到,同埋調味啱啱好,食落都好嫩👍🏻法包亦都好鬆軟🤤香蒜牛油雞翼🍗 8/10一上枱好香牛油同蒜味🧄,食落好脆口,而且雞肉好嫩,不過就偏油咗少少🙈同埋唔太食得出蒜味,可以重口味啲。凍越式煉奶咖啡☕️ 9/10必試!!! 唔係咖啡愛好者都可以try try ,絕對有驚喜🎊飲落去似朱古力星冰樂個咖啡底,甜甜地好易入口,又滑又有咖啡香味🤤💕Extra comment🖍•Combo set有成14款主菜可以揀,cover 哂湯河、法包、飯同撈檬🍙•坐位有卡位同埋有酒吧枱位,佢個kitchen 係open kitchen 黎,好似subway咁睇到哂啲食材Ig @ricebucket_sis
越.男 🇻🇳

Combo Set (主菜+小食+飲品)
HK$80

香蒜牛油雞翼
香茅豬扒法包
越式煉奶咖啡
2022-03-24
$80 (Tea)
香蒜牛油雞翼
香茅豬扒法包
越式煉奶咖啡
疫情期間好多人都會買外賣,呢間越南菜,正正就符合好多人外賣嘅需要。快餐式叫外賣,$80就可以叫一個餐,$50就有得食海南雞飯。又抵食又快手就可以填飽個肚。非常建議大家試吓個燒男仔

非常建議大家試吓個燒男仔
2022-03-13 106 views
又係冇得堂食底下嘅外賣😂去骨海南雞餐take away好抵食,50蚊就有🥰啲雞肉好滑唔鞋,而且唔會剩係得一兩舊👍🏻木瓜沙律都好開胃🤤份量都唔算少叫完外賣等咗10分鐘都冇已經有得攞,好有效率
又係冇得堂食底下嘅外賣😂
木瓜沙律都好開胃🤤份量都唔算少
叫完外賣等咗10分鐘都冇已經有得攞,好有效率
  • 木瓜絲沙律
灣仔越。男本身主打越式法包🌯不過冇左晚市堂食依家都做緊不同外賣自取優惠,例如越式孖寶套餐同海南雞飯,前者一個扎肉撈檬加海南雞飯配汽水只需$90,淨買一份去骨海南雞飯就$50🍚越南去骨海南雞飯|$50|7.5/10由落單到收到飯不需5分鐘,過程真係好快👍🏻除左海南雞之外,佢比配料都唔少,有紫洋蔥、紅蘿蔔絲、青瓜同薑蓉,醬汁額外上,雞有5件都幾滑溜😋皮薄肉厚,而且有少許啫喱狀雞油,黃油飯香口而不油,一人份剛剛好

🍚越南去骨海南雞飯|$50|7.5/10
2022-02-23
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)