2022-11-29 100 views
最近囍貼街有市集, 行完去附近開餐再去酒吧睇世界盃就岩晒話晒世界盃有咁多場, 日日出去食飯飲野好高消費架嘛今日去呢餐廳絕對係BUDGET首選, 人均100蚊鬆D已經有一大碗粉/越式三文治+小食呢個價錢係灣仔既晚市黎講真係相當抵食粉麵/飯/ 越式三文治有超過12款選擇今日試左脆燒腩湯河, 會安生牛肉湯河湯頭濃而不膩, 仲好清澈牛肉質素唔差河粉份量超多, 一個正常女士食量會食唔晒脆燒腩比起廣東式燒味既燒腩仔硬身少少調過味, 再配埋台上面既辣醬, 好正!小食叫左越式春卷 & 香蒜牛油雞翼兩樣都炸得鬆脆唔油膩飲品係椰青水, 檸檬特飲台上面有兩款食湯河可以落既醬, 曾經睇一個YOUTUBER教落好多醬好似腸粉咁食大家可以試下, 落左係甜辣甜辣咁. 個湯既層次會唔同左有D似椰子雞湯加青檸咁, 有D化學作用係當中另外,店員非常有耐性落單同埋介紹絕對會再ENCORE番黎呀!!
最近囍貼街有市集, 行完去附近開餐再去酒吧睇世界盃就岩晒
話晒世界盃有咁多場, 日日出去食飯飲野好高消費架嘛
呢個價錢係灣仔既晚市黎講真係相當抵食
粉麵/飯/ 越式三文治有超過12款選擇

今日試左脆燒腩湯河, 會安生牛肉湯河
湯頭濃而不膩, 仲好清澈

牛肉質素唔差
河粉份量超多, 一個正常女士食量會食唔晒

脆燒腩比起廣東式燒味既燒腩仔硬身少少
調過味, 再配埋台上面既辣醬, 好正!

小食叫左越式春卷 & 香蒜牛油雞翼
兩樣都炸得鬆脆唔油膩

飲品係椰青水, 檸檬特飲

大家可以試下, 落左係甜辣甜辣咁. 個湯既層次會唔同左
有D似椰子雞湯加青檸咁, 有D化學作用係當中

另外,店員非常有耐性落單同埋介紹
絕對會再ENCORE番黎呀!!
2022-11-25
適逢就嚟聖誕節,利東街有限定燈飾擺設,超多人喺度打卡。經過大王東街見到呢間越南舖頭,睇落幾有特色,於是入去試吓。我同朋友點咗兩個set,分別跟一份主食、一份小食同一杯飲品。<脆燒腩撈檬/越式春捲/西柚汁> $90撈檬加咗啲魚露,再將啲配料同埋醬汁撈勻,食落味道清爽,解熱一流。脆豬腩爽脆不油膩,點埋甜酸醬有種港越fusion感覺。春捲有驚喜,食落索索聲。<香茅豬扒法包/木瓜絲沙律/椰青水> $80香茅豬扒很貼心地為客人去骨,方便食用。不過我覺得豬扒份量有啲少。至於木瓜絲沙律味道正常。總括黎講,食物味道不錯,而且老闆娘都好熱情介紹菜色,如果想食越式嘅嘢係一個唔錯嘅選擇。
適逢就嚟聖誕節,利東街有限定燈飾擺設,超多人喺度打卡。
經過大王東街見到呢間越南舖頭,睇落幾有特色,於是入去試吓。
<脆燒腩撈檬/越式春捲/西柚汁> $90
脆燒腩撈檬
越式春捲
<香茅豬扒法包/木瓜絲沙律/椰青水> $80
木瓜絲沙律
2022-11-24 75 views
食過呢一間越南餐廳覺得質素唔錯所以今次再黎!叫咗個會安牛肉湯河湯底係屬於清清甜甜地嘅味道比較少喺香港嘅越南河粉食到邊味道幾唔錯而且飲落好舒服食完唔會好口乾😌另外叫咗個雞飯飯底係有微微既油香加上佢既雞肉算幾新鮮整體配搭味道我都覺得幾滿意😇
食過呢一間越南餐廳
覺得質素唔錯所以今次再黎!

叫咗個會安牛肉湯河

另外叫咗個雞飯
飯底係有微微既油香
加上佢既雞肉算幾新鮮
整體配搭味道我都覺得幾滿意😇

灣仔修頓球場附近有條街都幾多野食,今次呢間越南餐廳嘅裝修唔係好起眼,但簡簡單單,畀人感覺更加似越南當地嘅餐廳,而店員好似都係越南人,有個姐姐講英文,但都識啲中文。今次試咗2款撈檬套餐,每款都係HKD80連越式飲品,加HKD20至30仲可以有4款小食揀添,包括木瓜絲沙律、越式春卷、香蒜牛油雞翼及鮮蝦扎肉米紙卷。✍🏻 /香茅豬扒撈檬▫️椰青水▪️價錢:HKD80▫️香蒜牛油雞翼+HKD20▪️美味指數:♥♥♥♥♡豬扒略略煎炸過,醃得好惹味,而個粉就有啲似粗米粉,食落都幾彈牙,仲有扎肉、生菜絲、蘿蔔絲同青瓜絲,再撈埋啲魚露,唔錯!而且跟餐仲有得飲原價HKD30嘅清甜椰青水,加錢配炸到好香嘅香蒜牛油雞翼2隻,滿足😙✨✍🏻 /海南雞撈檬▫️熱香茅青檸水▪️價錢:HKD80▫️鮮蝦扎肉米紙卷+HKD30▪️美味指數:♥♥♥♥♡呢個配料同上,唯一唔同就係豬扒轉咗海南雞,海南雞肉質十分滑,同行朋友都讚滑!而個鮮蝦扎肉米紙卷都好味,皮夠曬薄,餡料有啲似撈檬啲配料,但多咗隻蝦🍤✨

✍🏻 /香茅豬扒撈檬

▪️價錢:HKD80
▫️鮮蝦扎肉米紙卷+HKD30
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
2022-11-20 1218 views
夜晚既利東街,真係好靚!閒時黎逛逛,有時會有d巿集仔,感覺都幾chill、幾似去左旅行架!附近好多餐廳,行過隔離2條街,有間裝修別緻有風格既越南餐廳小店,都幾好坐!晚巿套餐$80(脆燒腩套餐就$90),套餐包括一個主菜、一個飲品。主菜有齊越南檬粉/河粉/越式法包/飯既選擇。飲品可揀檸檬特飲/橙汁/西柚汁/椰青水/汽水/香茅青檸水/越式煉奶咖啡。都幾富有越南風味特色。🥩🍜會安生牛肉湯河會安(Hoi An)係越南中部、近峴港嘅地方,有著名既“世界遺產”歷史古鎮,最出名就係生牛肉湯河。呢度既生牛河有無會安既咁好食就唔確定,不過味道尚算不錯既。河粉幼細柔軟,上台既時候牛肉都係半生熟,浸住熱辣辣既湯,吃時生熟度掌握得剛剛好!湯頭亦鮮甜味濃,飲完都唔會口渴!店內仲有青檸、辣椒、蝦乾提供伴面食,服務不錯!🐔🍜海南雞湯河雞肉嫩滑,雞湯清甜!🌯越式春卷 跟餐+$20兩件熱辣辣、脆卜卜,春卷入面包住肉碎、芋蓉,芋蓉好香!好味!🐤香蒜牛油雞翼 跟餐+$20兩件好香牛油香蒜味,雞翼都大大隻!總括呢度環境舒服,服務好,幾好坐,以灣仔地區黎講,晚巿套餐$80,價錢親民!
夜晚既利東街,真係好靚!

附近好多餐廳,
行過隔離2條街,
有間裝修別緻有風格既越南餐廳小店,
都幾好坐!

晚巿套餐$80(脆燒腩套餐就$90),
套餐包括一個主菜、一個飲品。
主菜有齊越南檬粉/河粉/越式法包/飯既選擇。
都幾富有越南風味特色。

🥩🍜會安生牛肉湯河
最出名就係生牛肉湯河。

呢度既生牛河有無會安既咁好食就唔確定,
不過味道尚算不錯既。
河粉幼細柔軟,
上台既時候牛肉都係半生熟,
浸住熱辣辣既湯,
吃時生熟度掌握得剛剛好!
湯頭亦鮮甜味濃,
飲完都唔會口渴!

店內仲有青檸、辣椒、蝦乾提供伴面食,
服務不錯!

🐔🍜海南雞湯河
雞肉嫩滑,雞湯清甜!

🌯越式春卷 跟餐+$20兩件
熱辣辣、脆卜卜,
春卷入面包住肉碎、芋蓉,
芋蓉好香!好味!

🐤香蒜牛油雞翼 跟餐+$20兩件
好香牛油香蒜味,
雞翼都大大隻!

總括呢度環境舒服,服務好,幾好坐,
以灣仔地區黎講,
晚巿套餐$80,價錢親民!
2022-11-18 83 views
大王東街一帶都多選擇🤎 小店林立今次同朋友 行過見裝修唔錯 就去會一會晚市有套餐優惠 主食配一杯飲品脆燒腩法包 $90 🌟首選推介🌟係勁惹味 燒到脆卜卜的燒腩仔 其油脂好香😋仲配上札肉 加入不同菜類 同自家製醬汁成件事好夾🫶 包身真係外脆內軟 所以唔會咬到好攰😂香茅豬扒撈檬 $80豬扒炸得幾香 而且麵量好足👍🏻 仲大方配左 札肉絲😉 佢哋的撈檬汁 相對温和 有時我都怕太偏鹹或偏酸🙈另外仲配左啲小食鮮蝦扎肉米紙卷 $30 老實唔就特別 但口感清爽🤗香蒜牛油雞翼 $20超級邪惡😎 好香蒜蓉牛油 值得一試💕飲品就叫左 西柚汁🫢 有少少帶西柚的澀味 反而覺得天然啲熱香茅青檸水😍 揀熱飲的話 私心推薦 香氣獨特🫶
大王東街一帶都多選擇🤎 小店林立

超級邪惡😎 好香蒜蓉牛油 值得一試💕

飲品就叫左
西柚汁🫢 有少少帶西柚的澀味 反而覺得天然啲
熱香茅青檸水😍 揀熱飲的話 私心推薦 香氣獨特🫶
漫無目的咁行下灣仔一圈🚶‍♀️🚶,有香港地道特色嘅灣仔街市,又有充滿異國風情嘅囍帖街,囍帖街好多美食,不過價錢比較貴😅,行遠少少,就發現有一間充滿越南情懷嘅小店,價錢合理,決定入去試下😃大部分套餐都係$80,只有脆燒腩套餐係$90,套餐包飲品一杯,我哋叫左兩個餐👇🐽🥖香茅豬扒法包法包外脆內軟,餡料當然有豬扒,配上扎肉、醃酸紅白蘿蔔絲,青瓜及芫茜,法包除左沙律醬之餘仲有自家製火雞肝醬,濃厚、鹹香惹味,加埋充足嘅餡料相互配搭,食多個都冇問題😋🐔🍚越南去骨海南雞飯成碟飯嘅色彩好靚,除咗主角海南雞之外,仲有醃酸紅白蘿蔔絲,紫洋蔥絲,青瓜及薑蔥蓉,雞肉爽口嫩滑,配合薑蔥蓉perfect match,調味架上面亦有專屬海南雞嘅黑油醬🍵跟餐熱香茅青檸水聞落清香,飲落清爽健康,無糖解膩另外,套餐加$20可加配小食一款,我哋加左兩款👇🥢香蒜牛油雞翼雞翼大大隻,炸得熱辣辣,皮脆肉嫩,濃香牛油味,並且帶有淡淡嘅蒜蓉味🥢木瓜絲沙律清新爽脆嘅木瓜絲,酸酸地 好醒胃,我比較鍾意酸啲,所以自己唧咗每枱都有擺放嘅青檸角此小店乾淨企理,而且非常大方及貼心,每枱都有放置調味架之外,仲有青檸角、辣椒粒及炸乾蔥,可以按照個人喜

🐽🥖香茅豬扒法包

🐔🍚越南去骨海南雞飯

🍵跟餐熱香茅青檸水
聞落清香,飲落清爽健康,無糖解膩

另外,套餐加$20可加配小食一款,我哋加左兩款👇

🥢香蒜牛油雞翼

🥢木瓜絲沙律

此小店乾淨企理,而且非常大方及貼心,每枱都有放置調味架之外,仲有青檸角、辣椒粒及炸乾蔥,可以按照個人喜好而添加口味,絕對抵讚👍

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)
Type of Meal
Dinner
2022-11-14 83 views
套餐加野飲就$80今次我就無叫到套餐,就咁叫左個海南雞飯$60啲雞係去左骨,好香雞味同好滑😋每張枱都有醬汁比你自己選擇灣仔地段黎講,60蚊嘅晚餐性價比已經好高啦👍🏻👍🏻

套餐加野飲就$80
今次我就無叫到套餐,就咁叫左個海南雞飯$60
啲雞係去左骨,好香雞味同好滑😋
每張枱都有醬汁比你自己選擇
灣仔地段黎講,60蚊嘅晚餐性價比已經好高啦👍🏻👍🏻
2022-11-14
  • 越南去骨海南雞飯
2022-11-11 106 views
香茅青檸水, 香到你唔信,一聞就知道飲完清熱解毒!係越南嘅飲品!我好鍾情於東南亞嘅地區!灣仔都唔少好西,哩間最有越南味帶嚟獨特嘅文化!成副牆都係綠色,裝飾應該係嗰班文族風!好多單人位!每一格都有調味醬調味料!佢哋好落唔同醬料撈嚟食!meun好容易睇,比起其它越南餐廳 非常user friendly!海南雞飯套餐好抵!又滑又大份!我鐘意撈d越男豉油,雞要夾住雞蓉蔥一齊食~~~~越式法包係必不可少嘅一道小食,睇我眼中法包好硬,我鐘意軟少少嘅包!!最後都有嗌小食想講超想蒜蓉味!極度吸引!環境👍👍👍👍👍服務👍👍👍👍👍美食👍👍👍👍👍friendly👍👍👍👍@灣仔越男
香茅青檸水, 香到你唔信,一聞就知道飲完清熱解毒!
係越南嘅飲品!

我好鍾情於東南亞嘅地區!
好多單人位!每一格都有調味醬調味料!
佢哋好落唔同醬料撈嚟食!

最後都有嗌小食
想講超想蒜蓉味!極度吸引!

環境👍👍👍👍👍
服務👍👍👍👍👍
美食👍👍👍👍👍
friendly👍👍👍👍

@灣仔越男
$60 (Dinner)
2022-11-09 79 views
放假同屋企人去食越南菜,全日套餐都係$80包飲品,加$20還可以加配小食。海南雞飯- 海南雞飯非常有越南風味,配以特色醬汁,飯非常軟熟- 雞件厚度適中,雞肉好滑,雞皮爽脆,全部都無骨越式煉奶咖啡- 加入煉奶香甜香滑- 咖啡味香濃,非常有越南特色越式扎肉河- 扎肉好厚身大塊- 河粉非常爽口- 湯底好濃郁,又不會好鹹檸檬特飲- 檸檬特飲放了香茅,好香好特別- 味道清新,消暑解膩越式春卷- 炸得好酥脆又唔會成口油- 裏面有豬肉,芋頭,香菇醉,味道好香好特別

海南雞飯
- 海南雞飯非常有越南風味,配以特色醬汁,飯非常軟熟
- 雞件厚度適中,雞肉好滑,雞皮爽脆,全部都無骨

越式煉奶咖啡
- 加入煉奶香甜香滑
- 咖啡味香濃,非常有越南特色

越式扎肉河
- 扎肉好厚身大塊
- 河粉非常爽口
- 湯底好濃郁,又不會好鹹

檸檬特飲
- 檸檬特飲放了香茅,好香好特別
- 味道清新,消暑解膩

越式春卷
- 炸得好酥脆又唔會成口油
- 裏面有豬肉,芋頭,香菇醉,味道好香好特別
2022-11-09 144 views
之前食過灣仔呢間越南野嘅法包,覺得幾正宗,今次就試埋佢嘅生牛肉湯河同越南去骨海南雞飯呢度嘅pho叫會安生牛肉湯河,個湯底比平時食開嘅甜,所以加番青檸汁中和番會更加好味,而河粉佢唔係用港式果啲,而係用越南嘅乾河粉,所以特別滑同彈牙。至於牛肉方面,切得好薄,同湯攪勻就熟哂,食落口好嫩滑朋友食越南去骨海南雞飯,佢係話上次食完覺得雞滑飯香,所以今次再encore呢間$80一個set有個main同野飲,幾抵食

越南去骨海南雞飯

呢間$80一個set有個main同野飲,幾抵食
2022-11-08
$80 (Dinner)
越南去骨海南雞飯
2022-11-08 159 views
呢間餐廳位於灣仔囍帖街附近,由越南人主理的越南餐廳,有平民小店風味,價錢都比較貼地~ $80 主菜+飲品,另加$20追加半份小食Lemongrass Pork Chop Banh Mi香茅豬扒法包🥖豬扒炸得好香脆,配合香茅,蘿蔔絲同生菜🥬幾清新,仲有少少扎肉~法包一啲都唔會硬,外脆內軟,中間仲搽咗d好特別的醬~Lemongrass Roasted Pork Cold Vermicelli香茅豬頸肉撈檬豬頸肉燒得好香,肥瘦適中,配合蘿蔔絲,蔬菜,扎肉,撈檬酸甜開胃,清新健康~Hot Lemongrass Lime Water熱香茅青檸水青檸水味道清新,酸甜開胃,香茅味香濃,飲落好順口潤喉~Garlie Buttered Wings香蒜牛油雞翼雞翼好大隻,炸得好香脆又唔會太油膩,裏面雞肉肉質細嫩,有少少蒜香牛油味~

Lemongrass Pork Chop Banh Mi
香茅豬扒法包🥖

Hot Lemongrass Lime Water
熱香茅青檸水
青檸水味道清新,酸甜開胃,香茅味香濃,飲落好順口潤喉~

Garlie Buttered Wings

2022-11-08 43 views
灣仔一向多好嘢食,嗰日去灣仔買嘢,行行吓肚餓,見到間越南嘢所以入去食飯。香茅雞翼,外皮香脆,肉質鮮嫩。豬頸肉後生份量多,口感結實,啖啖肉。西柚汁甜度適中,非常鮮甜。
香茅雞翼,外皮香脆,肉質鮮嫩。
豬頸肉後生份量多,口感結實,啖啖肉。
西柚汁甜度適中,非常鮮甜。
2022-10-31 103 views
越式生牛肉湯檬 生牛肉味道麻麻😅而且好硬😂得兩塊太少,整體來講就係好普通一碗湯檬海南雞飯都OK😊海南雞係去骨的,加埋餐廳秘制醬料,相比湯檬味道唔錯,不過唔好期望太高

會安生牛肉湯河生牛肉係厚切個隻 食落新鮮 唔韌口 湯頭好鮮甜😍🐮淨係個湯都值哂 係令人想飲哂嘅味道河粉唔係港式會煮到淋哂漲哂個種 浸左一陣依然有小小彈牙香茅豬頸肉撈檬豬頸肉調味唔會好重 未到好香 香矛都唔係好覺 但肉質軟淋 做得岩岩好 肉同菜嘅份量都唔少~側邊有支魚露自己落 調味都係十分適中 冇話太酸或者太甜 整體味道都屬不過不失 我呢間淨係食一次我會建議揀湯河木瓜絲沙律辣度可以講話係微辣 唔食辣嘅人都食到 調味岩岩好 唔會好酸或者好甜 呢個份量作為小食都算多香蒜牛油雞翼朋友嗌嘅 淨係食左一啖 因為一上台已經見到偏油🫣炸得岩岩好 酥脆 包住肉汁 肉質唔鞋口 但係就食唔到蒜香同牛油香越式煉奶咖啡(少甜)嗌左少甜 比例岩岩好 越南咖啡偏深烘焙 有時正常甜度都有啲苦 但係呢個嗌少甜都岩岩好檸檬特飲簡單來講係金桔檸檬沖劑 偏甜 朋友話沖2杯都得😆

河粉唔係港式會煮到淋哂漲哂個種 浸左一陣依然有小小彈牙

木瓜絲沙律
香蒜牛油雞翼

越式煉奶咖啡(少甜)

檸檬特飲
簡單來講係金桔檸檬沖劑 偏甜 朋友話沖2杯都得😆