2017-06-16 174 views
走到過嚟紅磡食晏,喺呢條巷仔入面有間幾骨子嘅cafe。用咗原木枱及白磚,裝潢雖然簡約但白磚身上貼滿貼紙,感覺光猛好energetic!甘筍湯有細細粒嘅甘筍,口感雖然唔滑但幾得意,食吓咬吓咁,味道都不錯,幾清甜香草煎雞扒配日式山賊汁意粉 ($63)鍾意佢夠晒多汁,咁先可以啖啖雞扒及意粉都有汁撈㗎嘛!雞扒好厚身,連雞皮都煎得好香脆,又忍唔住食咗,太誘惑喇!雞肉嘅邊位煎得少少脆,入面軟滑,點啲山賊汁(即係黑椒汁)好好味。香煎厚切牛脷配日式山賊汁飯 ($68)哇原來有4大塊超厚身嘅牛脷,夠晒份量,以為佢會好韌,點知一切就切得開,食落煙韌,牛味濃郁,估唔到咁出色!自家製嘅山賊汁唔會過鹹,感覺上亦都少油西柚蜜最底有啲西柚粒,酸酸甜甜咁樣好醒神!性價比高,抵食到不得了!呢附近都冇乜呢類型嘅cafe,要繼續努力啊!

甘筍湯

香草煎雞扒配日式山賊汁意粉 ($63)
香草煎雞扒配日式山賊汁意粉

香煎厚切牛脷配日式山賊汁飯 ($68)

西柚蜜
最底有啲西柚粒,酸酸甜甜咁樣好醒神!
西柚蜜, 凍檸茶

2017-06-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
香草煎雞扒配日式山賊汁意粉
西柚蜜, 凍檸茶
  • 西柚蜜
  • 凍檸茶
2017-05-19 135 views
經好友介紹,係佢工作地方附近有好野食,雖則不是地鐵沿線,但紅van同巴士也十分方便,為左食好野去哪也不是問題呀六點多我就先到了,找了位置先看看餐牌,朋友六點半收工就到來了十分特色的小店,所以快七點的時候其他枱的客人紛紛到來海膽pizza $178確實蠻是第一次這樣配搭,餅底是簿的餅乾底,脆口非常,而重點的海膽就十分鮮甜而且份量十足,在呢個價格個人應為是十分超值BBQ燒豬肋骨 $128一般在外食豬肋骨都會烤得比較乾,但呢度既就十分juicy, 而燒烤醬甚濃味,我跟朋友也吃得十分盡興

十分特色的小店,所以快七點的時候其他枱的客人紛紛到來
海膽pizza $178

BBQ燒豬肋骨 $128

2017-05-19 114 views
First time having dining in this restaurant. It surprised me that it remind me the cafe in uk👻👻👻👻 the food is fresh and the atmosphere is awesome. I would recommend having diner in cook king again. Can't wait for the next dining experience in this restaurant again😊
2017-05-15 74 views
間餐廳食物沒有想像中好食叫左半份ribs ,咸左的,沒有講到好似其他食評甘。食物跟本不至於有好評,去過很多西餐廳食嘢,依間不能達標不過小餐廳算是這樣,,但見到看的公佈欄的雜誌訪問,哈哈,,相信老闆自己用錢叫人做專訪的仲然之的野食得賣相。。。。選擇也不算很多價錢也不算很貴,可能這就是不好食的原因。
間餐廳食物沒有想像中好食

叫左半份ribs ,咸左的,沒有講到好似其他食評甘。
食物跟本不至於有好評,去過很多西餐廳食嘢,
依間不能達標
不過小餐廳算是這樣,,
但見到看的公佈欄的雜誌訪問,
哈哈,,相信老闆自己用錢叫人做專訪的

仲然之的野食得賣相。。。。
選擇也不算很多
價錢也不算很貴,
可能這就是不好食的原因。
2017-05-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 沒有
2017-05-14 74 views
睇咗報章嘅一篇報道,得知Cook King Cooking 既老闆係前君悅酒店前高級廚師,開呢間餐廳係佢嘅夢想,於是試一試夢想既味道。餐廳內張貼左有關報道,講述老闆嘅財政預算及如做到收支平衡。餐廳位於小巷中,十分低調。裝修簡約,行小清新路線,重點吸引年輕人。我叫左Cook King Cooking 既signature burger, 包面包底都有烘過,內有大片蕃茄、新鮮生菜夾厚身多肉汁和牛漢堡扒,配以獨門醬汁,味道豐富。漢堡餐配以沙律、餐湯及飲品。好食抵食!
漢堡餐配以沙律、餐湯及飲品。
好食抵食!
2017-05-03 110 views
上星期放假,約了很久沒見面的朋友,為了方便她接小朋友放學,選了在她家附近吃個下午茶。由於我不大熟悉紅磡區,唯有上Openrice看看她說的這間"Cook King Cooking"。雖然Openrice說從何文田站步行約13分鐘便到,但其實真的不太近地鐵站,我行了差不多半小時才到達,後來才知道坐巴士是最方便。因為行到又熱又肚餓,坐下便立刻點菜,朋友推介我吃All in one breakfast。這個全日早餐非常豐富,有香煎豬扒/脆炸雞扒,即焗窩夫,黑松露忌廉炒蛋,腸仔/煙肉/火腿/餐肉,茄汁豆,吞拿魚蛋沙律,脆炸薯餅,田園沙律,扒蕃茄。一份餐有齊蛋白質,纖維素及澱粉質,吃得健康又開心。由於所有食物都是即叫即做,所以等候時間比較長。朋友住處附近有很多食店,每逄假日都喜歡外出用膳,而這間Cook King Cooking的下午茶是她首選。這小店頭裝修以簡潔為主,面積唔算好大,只有幾張枱。我先給一個讚這裡的服務員,非常照顧客人的需要,我們因為怕熱轉了數次座位,他們仍保持良好的態度,並沒有對我黑臉 ; 而且每次上菜都會叫我們小心碰到,真的很貼心。說回我的下午茶餐。炒蛋好香蛋味之餘仲非常滑身,

All in one breakfast

說回我的下午茶餐。炒蛋好香蛋味之餘仲非常滑身,好耐無食過咁靚嘅炒滑蛋,而且份量十足,蛋香加上黑松露獨特的味道,毫無違和感。而窩夫打破我一向的睇法,原來配甜配咸都咁好味,這裡的窩夫是即烤,做得外脆內鬆軟,帶有香甜蛋味,配合吞拿魚蛋沙律吃,滋味無窮。香煎豬扒不會太韌又多汁,半點油膩感也沒有,味道口感俱佳。這裡的薯餅,外表金黃香脆內裡軟滑,能吃到啖啖馬鈴薯的味道。

當日在下四時許才吃完下午茶餐,我們坐了接近兩小時,期間服務員不時給我們添上開水,我對這間小店印象十分好,食物不錯,服務好,有誠意的小店,值得支持。
$68 (Tea)
All in one breakfast
2017-04-22 137 views
一早打了電話訂定枱, 唸住睇完戲過去食, 去到既時候全店已FULL, 佢問我地介唔介意坐出面張BAR 枱, 當晚唔係好熱, 都OK....(但係個感覺係, 不論你訂枱與否, 好似分別不大, 佢都冇留訂張枱俾你)講分食物, 係我地睇戲途中, 佢地打電話黎通知我地當晚既豬手得返一客, 問我地雖唔雖需要留起, 但因為我地睇戲途中不方便聽電話, 結果今次冇綠品嚐!加錢轉套餐, 包左湯同野飲, 湯今日係甘筍忌廉湯, 打得好 creamy, 但係湯不太夠熱, 只係好好微暖餐飲係熱醎柑桔話梅, 味道好正, 飲入口好舒服今次都叫左佢地既 signature 既燒豬骨, 賣相不錯, 但係偏鹹, 好多醬汁係面, 同埋真係只係骨, 肉得好小好小, 平時自已在家整既一定會買有多少肉既先好味..照燒手工雞亦 (3串), 盧荀, 菠蘿, 初時就咁睇都唔係好明, 原來係將啲菠蘿/盧荀釀入雞亦入面, 都係一樣手工菜黎, 要將啲雞亦起骨, 食起上黎啖啖肉, 如果我冇記錯, 當晚係一串釀盧荀, 兩串釀菠蘿地中海海鮮pizza, 好失望既一樣, 同之前兩款比較下, 哩款真係好失色, 仲差過必x客! 冇麵粉既香味, 啲海鮮又

餐飲係熱醎柑桔話梅, 味道好正, 飲入口好舒服
地中海海鮮pizza, 好失望既一樣, 同之前兩款比較下, 哩款真係好失色, 仲差過必x客! 冇麵粉既香味, 啲海鮮又唔吸引, 醬汁都唔得, 其實賣相都好一般.
2017-04-13
$180 (Dinner)
2017-04-08 187 views
近年幫襯一d鋪頭細細嘅餐廳都有意外收穫,見到哩間 cook king cooking, 又試吓會唔會有驚喜。餐湯叫咗南瓜忌廉湯,講真句,南瓜湯唔係我杯茶,但個南瓜湯味道啱我口味,有d驚喜。另外再點咗客香草燒雞配鮮雜果田園沙律,曰式生薑燒雜菌豚肉飯,BBQ醬燒豬肋骨,白酒煮青口同海膽 pizza。白酒煮青口最正係個白酒汁,清哂!雖然話生薑煮個豚肉,薑味恰到好處。最難忘係個海膽 pizza!用海膽做pizza已經夠特別夠創意,海膽夠大份,相信係焗完個pizza先將海膽鋪上面,而且海膽夠新鮮,真係一試難忘!
白酒煮青口最正係個白酒汁,清哂!
雖然話生薑煮個豚肉,薑味恰到好處。
最難忘係個海膽 pizza!

• 海膽 pizza
2017-03-28 1200 views
同朋友係旺角行完街, 突然諗有間餐廳係紅磡, 之前食過幾好食, 所以就坐紅VAN入去, 好快就到, 嘩....今日咁多人既, 總知打電話黎BOOK定位先啦, 不過好快有位, E?! 新出左好多新野喎, 叫返幾個黎試下先, 哈哈.呢款係美國甜蕃薯條配芝士醬$48, 哈哈...薯條就食得多啦, 但呢個係蕃薯整成既薯條模樣, 睇落去好似會有D乾咁, 但一D都唔乾架, 外脆內軟既感覺, 感覺上無薯條咁熱氣, 再點埋呢個芝士醬簡直係絕配呀, 哈哈, 熱食當然好食, 但凍左都OK喎, 唔會好似薯條咁淋哂, 讚!!之後就叫左呢款小食,照燒手工雞翼$48(3串), 呢個堅好食, 係無骨雞翼, 裹面分別有蘆筍同菠蘿, 漲卜卜咁好得意, 一啖咬落去啖啖肉, 而且加埋呢個照燒醬汁好鬼夾, 必食!!再黎多個白酒煮藍青口$82, 呢個賣相好得, 哈哈, 不過老闆說要快D食, 如果唔係D肉會煮到老, 而且食既時候要點下D汁食, 帶有白酒味既白汁味道剛好, 不會偏向一邊的味道.最後重頭戲黎啦, 係而家好興既慢煮西班牙豚鞍扒$168, 大廚用心的擺設, 真係要慢慢品嚐先得, 豚肉煮到好似牛扒咁既質地, 哈哈, 以為自
最後重頭戲黎啦, 係而家好興既慢煮西班牙豚鞍扒$168, 大廚用心的擺設, 真係要慢慢品嚐先得, 豚肉煮到好似牛扒咁既質地, 哈哈, 以為自己食緊牛扒, 唔會過鞋, 份量都OK多, 記得要點埋呢個蘋果肉桂醬, 酸酸甜甜咁好開胃.
期待下一次的新產品.
2017-03-13
Dinner
2017-03-25 205 views
今日自己去紅磡食飯, 好耐之前記得呢到幾條街都係加太賀既店舖, 好多人, 不過而家唔同以前啦, 都仲有一條街係佢既店舖既, 但人流就同以前差好遠, 哈哈...就好似我咁只係行過而已, 再行返出少少, 係祟志街有間西餐廳, 記得之前都食過, 今日決定再來幫襯, 嘩...比以前多人左呀, 哈哈...好彩有位者. 今日食咩好呢, 想簡單少少, 叫個套餐食先, 我點左日式生薑燒雜菌豚肉飯$60, 先黎個椰菜忌廉湯, 大廚將椰菜花打成溶再煮成湯, 飲落去仲有少少菜蔬肉, 有口感得黎又好滑身.哈哈..個飯黎啦, 大廚剛剛炒起熱辣辣, 香噴噴, 豚肉唔會太厚, 所以食落去唔會硬, 再將洋蔥連埋一齊食更香口, D醬汁又好味, 味道剛好, 所以我食哂, 一粒飯都無淨, 哈哈....而且仲有配左D沙律菜同蕃茄仔, 飯前食可令更開謂呢.飲品我叫左柸柑桔話梅蜜, 哈哈..如果喉嚨有D唔係咁舒服, 飲呢個啱哂, 佢又唔會過甜, 話梅味會重D, 值得一試.離既時候我係坐地鐵去到何文田站A出口落車行過黎, 其實都唔係話好遠, 走既時候其實出面大馬路都有好多公共車可以坐, 又有巴士同VAN仔來往旺角,尖沙咀....等
離既時候我係坐地鐵去到何文田站A出口落車行過黎, 其實都唔係話好遠, 走既時候其實出面大馬路都有好多公共車可以坐, 又有巴士同VAN仔來往旺角,尖沙咀....等地方, 都好方便.
2017-03-20
Dinner
3K
2017-03-14 294 views
店主對煮食的熱誠,店名己知一二。雖然位置有點隱敝,仍然有它的粉絲,不到一個鐘己有兩枱相信經常來的食客。店員亦不時與食客溝通,達到互動,有親切感。食物方面又如何呢?麻雀雖小 五臟俱全,想食的大至有,沙律,餐湯,扒類,薄餅,意粉....時日餐湯是南瓜湯,質感綿綿,濃稠順滑,南瓜味出眾。小吃的照燒雞翼工夫不少,在雞翼裡釀著蘆筍和菠蘿粒,另囗感層次豐富。醬汁亦非常惹味。大大隻的扇貝被邪惡的芝士覆蓋,焗煮時間剛好,帶子入口鮮嫩,夾著拉絲的芝士滋味無窮。燒豬肋骨賣相不錯啊!店員非常細心奉上手套,我可以豪爽地食了...哈哈!肉質嫩肥膏位不多,可惜醬汁的調味比較鹹。薯角熱烘烘,內𥚃軟糯。大蝦海鮮炒意粉我非常欣賞,用了森巴醬,微辣的口感,好醒胃。意粉的硬度適中。除了海鮮的蝦,魷魚外,還有大量的什菇,陣陣菇香。最後點了杯玫瑰焦糖咖啡,我要求少一點焦糖怕過於甜膩,效果恰到好處,少許的焦糖香不會蓋過咖啡的濃,還帶有玫瑰的清香。
店主對煮食的熱誠,店名己知一二。

時日餐湯是南瓜湯,質感綿綿,濃稠順滑,南瓜味出眾。
南瓜湯
照燒手工雞翼
芝士焗扇貝
肉質嫩肥膏位不多,可惜醬汁的調味比較鹹。
薯角熱烘烘,內𥚃軟糯。
森巴醬大蝦海鮮炒意粉
玫瑰焦糖咖啡
2017-03-13
$280 (Dinner)
南瓜湯
照燒手工雞翼
芝士焗扇貝
森巴醬大蝦海鮮炒意粉
玫瑰焦糖咖啡
2017-02-27 147 views
星期六完左教會 一行8大1小 專登坐隧巴過紅隧來崇志街 由於老婆下午已book 定大枱 一去到老闆已經開定門歡迎我們入內去到先點了小食 我最愛的炸物拼盤 有蕃薯 有南瓜 鬆化惹味之後有德國豬手 下午已經留定 因為老婆知我鐘意食 外脆內軟 味道適中 唔會太咸 很快就上泡菜豬肉湯鍋 可跟飯和飲品轉套餐 可惜我唔食辣 唔識欣賞 好在有清酒煮藍青口 我唔洗有得睇無得食 份量真係唔錯 88元 物有所值 青口尺寸中等和肉都清甜我地仲有叫意粉 芝士西蘭花 果肉豬鞍排 水準全部可以試試甜品我最鐘意吃 第二次吃 正既先翻炒仲有一樣 餐廳外可以進餐 適合帶犬人士 咁啱個女見到門口枱客有大白狗 可以逗它玩

去到先點了小食 我最愛的炸物拼盤 有蕃薯 有南瓜 鬆化惹味
芝士西蘭花
果肉豬鞍
甜品我最鐘意吃 第二次吃 正既先翻炒
2017-02-25
$166 (Dinner)
吉列拼盤
德國豬手
泡菜豬肉鍋
清酒青口
芝士西蘭花
果肉豬鞍
  • 德國脆豬手
2017-02-13 150 views
又係我,又係cooking king!小弟非打手,只是經常光顧。周日午餐時段,又係多款set lunch選擇!椰菜花湯:唔夠熱,味道一般。失左少少水準。他他牛配田園沙律:牛肉好滑,不太熟,冇乜根,正!田園沙律夠新鮮,不過有少少未完全解涷。醬汁亦唔錯!正評!日式咖哩吉列豬朳飯:今日咖哩比較咸,豬扒幾鬆軟!橙汁:正常,冇特別!Iced Mocha:賣相一流,有拉花,有層次!朱古力味夠哂濃,只係個人覺得甜左少少!

椰菜花湯:唔夠熱,味道一般。失左少少水準。
椰菜花湯
他他牛配田園沙律
日式咖哩吉列豬朳飯:今日咖哩比較咸,豬扒幾鬆軟!
日式咖喱吉列豬扒飯
橙汁:正常,冇特別!
橙汁
Iced  Mocha
2017-02-12
Lunch
他他牛配田園沙律
Iced  Mocha
2017-02-05 103 views
紅磡、黃埔有很多不同類型食店之前試過蛋包飯店. 熱狗店...每間都各有特色..有些更是卧虎藏龍. Cooking King就是其中一間Cooking King 的位置坐落在一條較燈火不通明的橫街. 附近有小車房. 不過就是它不是大店不是位於大街. 令小店的感覺更為強烈! 星期四的晚上到了門口已經見到一小撮人群.幸好等了不太久被安排坐在近門口的high table店內有位十分熱情的店員. 不停為我們推介食物&飲品. 因為她的推介. 結果我們2人捧著大肚子離開店員推介的藍牛. 味道不錯這隻藍色令我想起小時候經常到阿波蘿買的雪條. (外面是這個藍色的冰外層. 內面是粉紅色的雪糕) 見到很多食評都點了這個. 就試下啦!Woo. 好味道呀!one bite size令人可以一口嚐盡肉汁及啖啖肉滋味. 而它的醬汁非常特別. 值得一試本來想試pasta. 但店員問我們有沒有試過這個招牌ribs.聽她推介後就決定要半份都有不少驚喜味道來說認真覺得比一些大店美國餐廳好吃. 肉和骨的比例很好.不會只得骨令人覺得“無肉食”. 而醬汁又是很出色一環. 必試pizza一到的時候確是有點失望..因為比想像中小.
紅磡、黃埔有很多不同類型食店

星期四的晚上到了門口已經見到一小撮人群.幸好等了不太久
被安排坐在近門口的high table
藍牛
店員推介的藍牛. 味道不錯
照燒手工雞翼(3串)
見到很多食評都點了這個. 就試下啦!
Woo

BBQ燒豬肋骨(半份)
都有不少驚喜

地中海風情pizza (6”)
pizza一到的時候確是有點失望..因為比想像中小. 不過pizza的配料真的不錯. 尤其是那個辣肉腸. 很有質感又很豐富.整體來說都ok 呀!

本來吃完3樣.打算試個小甜品.見很多人推介
誰知店員又出動了
推介了大廚新研發的tiramisu. 連餐牌也未有
店員說大廚(還是老闆?) 是某酒店的chef. 然後過來這裡Cooking King
Tiramisu
對. 這個tiramisu相比其他店的tiramisu的是很精緻. 還有crumbles配搭著. 味道當然是不錯啦!
不過這個份量有啲大
吃完這個2人要撐著肚子走
希望Cooking King能夠保持水準及研發多些美食!!
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
藍牛
照燒手工雞翼(3串)
BBQ燒豬肋骨(半份)
地中海風情pizza (6”)
Tiramisu
2017-01-22 2592 views
近期食過最有水準既西餐👑 雖然地點真係偏僻左d, 無論係黃埔定何文田站都要行ard 15mins, 但食完總算覺得專登過來都值得既 pasta 加$35 就可以加餐湯同精選飲品, 包括超多唔同款既靚coffee~ 超抵, 呢個完全must 加 首先洋蔥湯鮮甜濃郁 ~ 一碗size portion 好多, 同fd share 都夠每人一碗 😊 但太好飲, 有d 心郁郁好想再encore 多幾碗 haha 森巴醬海蝦海鮮炒意粉 $105Fried prawn & seafood spaghetti with homemade saucepasta 超足料, 而且個sauce 唔係一般大路既tomato basil/white sauce, 而係自家調製既森巴醬, 好惹味 Blue Mussel in White Wine白酒煮藍青口 $82青口味道濃郁 , 而且份量唔少, 食完既殼堆到小山咁滿滿一碟Löwenbräu Roasted Rack of Lamb盧雲堡焗羊架 $158我好怕羊騷味, 所以平時真係超少食羊肉, 次數5隻手指✋都數得哂但係呢度店員💁超積極熱情既推介下, order

onion soup

blue mussels in white wine
Blue Mussel in White Wine
白酒煮藍青口 $82

青口味道濃郁
, 而且份量唔少, 食完既殼堆到小山咁滿滿一碟
盧雲堡焗羊架
盧雲堡焗羊架 $158

但係呢度店員💁超積極熱情既推介下, order 左碟試下😂 呢張相係7成熟, 但對我地呢d 新手都係生左d, 驚食唔慣所以最後request煮到9成熟🙈
然後, 真係估唔到地beyond expectation😮 羊架外表鋪滿香草烤得香脆, 而入面雖然煮到9成熟但仍然keep 到好嫩滑, 帶羊獨有既香而不騷😋一邊既牛油焗黃薯都唔錯😙
rose n caramel latte
Rose Caramel Latte
玫瑰焦糖咖啡 $34

好靚靚拉花🌸 foam 幼滑, latte 同時帶有rose 同caramel 香💕

原本去既路程不斷同fd 吐嘈, 咁既位置會生存到嗎? d 人最多貪新鮮去一次試下就算架啦😂😂
食完推翻左自己既想法, 呢間就算有d 偏僻都真係值得encore (as long as 佢keep 到食物既水準啦當然)
希望下次再去一樣咁正
onion soup