2021-08-07 1303 views
同事知道我係餓底,有日買左曲奇阿嬸擺喺位等我第二日返去食,公司同事真係好有愛喔~今次試左三款口味:Double Chocolate, Mocha Bianco & Peanut Chocolate曲奇質地好好,咬落外面脆脆地 而入面好鬆軟~睇落簡簡單單嘅Double Chocolate都大有來頭,入而嘅朱古力係用法國老牌子Valrhona,朱古力控嘅我一定會試吖~個味同bakehouse曲奇有啲似,幾濃朱古力味,但又唔會好膩!而花生朱古力仲有非常多花生 食落啖啖都有花生味,好鬼香口,而入面嘅粗粒花生加埋朱古力粒令成塊口感非常豐富,可能花生都帶少少油,同埋入面重有花生醬,呢款食落會比其他兩隻更鬆化!最後嘅Mocha Bianco 淡淡嘅綠茶味 唔係濃到苦果隻綠味,普通人都接受到嘅茶味,綠茶鐵粉可能會覺得口淡淡唔夠做 ,而我食完會有少少綠茶餘韻係到,茶味清新!整體呢間小店嘅曲奇非常推介,雖然主打得6款,不過每一款都用高級嘅材料,唔會隔夜又無防腐劑,呢個價錢真係非常抵買!佢地嘅曲奇餅可以食多兩塊都唔會有膩嘅感覺 同埋相對其他大牌無咁油,相個佢地嘅曲奇擺焗爐應該更正,下次再回購買埋其他味一定唔

同事知道我係餓底,
有日買左曲奇阿嬸擺喺位等我第二日返去食,
公司同事真係好有愛喔~

今次試左三款口味:Double Chocolate,
曲奇質地好好,咬落外面脆脆地
而入面好鬆軟~

睇落簡簡單單嘅Double Chocolate都大有來頭,
入而嘅朱古力係用法國老牌子Valrhona,
朱古力控嘅我一定會試吖~
個味同bakehouse曲奇有啲似,
幾濃朱古力味,但又唔會好膩!

而花生朱古力仲有非常多花生
食落啖啖都有花生味,好鬼香口,
而入面嘅粗粒花生加埋朱古力粒令成塊口感非常豐富,
可能花生都帶少少油,同埋入面重有花生醬,
呢款食落會比其他兩隻更鬆化!

最後嘅Mocha Bianco 淡淡嘅綠茶味
唔係濃到苦果隻綠味,普通人都接受到嘅茶味,
綠茶鐵粉可能會覺得口淡淡唔夠做 ,
而我食完會有少少綠茶餘韻係到,茶味清新!

整體呢間小店嘅曲奇非常推介,
雖然主打得6款,不過每一款都用高級嘅材料,
唔會隔夜又無防腐劑,呢個價錢真係非常抵買!
佢地嘅曲奇餅可以食多兩塊都唔會有膩嘅感覺
同埋相對其他大牌無咁油,相個
佢地嘅曲奇擺焗爐應該更正,
下次再回購買埋其他味一定唔可以偷懶😊
每次去完九號水產食豚道樂 經過見到夜晚已經閂左嘅佢都覺得好空虛 有日晏就醒起就即刻衝左入去係曲奇 係我最愛嘅軟曲奇😍😍個名仲要勁cute!! 而且佢支持本土產品 用農場牛奶整!💟Matcha Bianco [$28]成日見到抹茶配白朱古力都會ban 因為 真係好憎白朱古力😕 但係見佢嘅綠茶色靚到咁 唔試對唔住抹茶控嘅名!好好食 曲奇外皮脆裡面好軟 好香宇冶抹茶味 白朱古力只係帶微甜 老實講 夾過其他朱古力 我係一定會再食!!💚💚💟Chocolate Chip [$28]招牌chocolate chip都係無令人失望 俾左個為食大王•正衰仔食🤪 佢話幾脆 同第3️⃣張大家睇到一樣 好多朱古力😍🍫🍫💟Oreo [$36]Everyday’s special係都會especially expensive😂😂 呢個無焗就食 但都已經好好味 Oreo味好重 一定係落重本嘅oreo cookie🤣不過味道喺預期內 唔算特別好食 其他仲正!💟Double Chocolate [$28]Double choc 完全係特濃朱古力咁 面層仲有啲海鹽碎 scientifically以鹹味突出佢嘅朱古力甜味🤣 好

💟Matcha Bianco [$28]

💟Chocolate Chip [$28]

💟Oreo [$36]

💟Double Chocolate [$28]
Double choc 完全係特濃朱古力咁 面層仲有啲海鹽碎 scientifically以鹹味突出佢嘅朱古力甜味🤣 好想食choco cookie的話 可能會揀佢+choco chip which is bothhhhh😆😆😆

店主好nice💓見我未買過 就好詳細介紹每隻味俾我 仲有晒卡仔教我點翻熱先最好食 超貼心 價錢真係有啲貴 但真係guilty pleasure🤩
2021-04-17 864 views
近排夠晒邪惡嘅美式曲奇🍪大行其道,唔少IG shops都有,有幾間仲開埋實體店咁好犀利,呢間 @cookieism.hk 就係其中之一,係黃埔同灣仔利東街都開咗實體店,買起上嚟更方便,我呢日就係灣仔分店買咗3款試下,店員仲俾埋張靚靚卡仔寫住保存同翻熱方法。曲奇夠晒大塊,用焗爐翻熱之後外脆內鬆化,口感都唔錯,不過3款味道都偏甜少少(對我呢啲飲開咖啡嘅人就係🤣)同埋印到個碟比較油膩,不過食落又唔算好油。日本宇治抹茶白朱古力曲奇呢款抹茶味都算幾濃,聞落好香,面頭仲有少少焗到溶溶地嘅白朱古力。Oreo曲奇入面有唔少oreo碎不過食落就甜咗啲。士多啤梨朱古力曲奇呢款我自己最鍾意😛,夾雜唔少士多啤梨朱古力,酸酸咪咪減低甜膩感。人均消費:$100推介指數(10分為滿分):7分

日本宇治抹茶白朱古力曲奇

Oreo曲奇
入面有唔少oreo碎不過食落就甜咗啲。

士多啤梨朱古力曲奇

人均消費:$100
推介指數(10分為滿分):7分

2021-04-16
$100 (Other)
2021-03-15 860 views
Sunday Tea set☕️去利東街吓,發現呢間阿嬸曲奇:宇治綠茶包朱古力曲奇$28榛子牛奶朱古力曲奇$28返到屋企,加番杯洋甘菊茶嘆吓🥰(自家預備的)大滿足!整體上兩塊曲奇都好好味,沒有很甜(不是死甜那種)。就是綠茶的,好像淡了一點。食完會繼續想食😌😋我本人好滿意!而且價格不算貴!另外佢仲有好多款味道,而且仲會有定期的special cookie!依家灣仔利東街有Pop-up store!店員話做到四月~
Sunday Tea set☕️去利東街吓,發現呢間
阿嬸曲奇:

宇治綠茶包朱古力曲奇$28
榛子牛奶朱古力曲奇$28

返到屋企,加番杯洋甘菊茶嘆吓🥰(自家預備的)

大滿足!

依家灣仔利東街有Pop-up store!
店員話做到四月~
榛子牛奶朱古力曲奇
宇治綠茶白朱古力曲奇
2021-03-13
榛子牛奶朱古力曲奇
宇治綠茶白朱古力曲奇
2021-03-06 592 views
美式曲奇again🍪Double Chocolate salted cookie ($2X): 表面有少量海鹽,曲奇用了大量朱古力粉和朱古力粒,中間亦有朱古力粒粒。曲奇朱古力味濃郁,雖然冇嘜海鹽味,但依然好味,而且甜度適中。口感就唔似美式曲奇般中間軟,中間是硬心的和脆的,反而更適合我杯茶🤣
美式曲奇again

TakeAway
又一間新開(新新地)嘅曲奇専門店,成日覺得如果一間店舖只做一樣食物的話,一定係對佢哋嘅食物好有信心!今次終於有機會試吓,支持下!除咗有平時常見嘅口味之外,仲有好多唔同嘅特色味道,臘腸鹹蛋黃都有啊!.another new cookie shop 🍪 u know when they only sell one kind of food, it must be good 😋 not only do they have the typical flavors like chocolate chip but they also have special ones like salted egg yolk 😱 a must try if u like cookies!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.6/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.3/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.5/10🌟.《ᥴꪮꪮ𝘬𝓲ꫀ𝘴》翻熱後,口感外香脆,裡面比較𝗳𝘂𝗱𝗴𝘆~質感比較鬆散,好容易就會散開~.《

💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨

經典朱古力曲奇

《經典朱古力曲奇》$28 🌟7.6/10🌟
𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙞𝙥
試一間曲奇餅一定一定要試𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙞𝙥♡︎
呢間嘅都幾出包,幾啱我口味~中間交住大大粒𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙪𝙣𝙠,好滿足!重點係唔會太甜太膩𝗶 𝗹𝗶𝗸𝗲!!!♥︎
雙重朱古力海鹽曲奇

《雙重朱古力海鹽曲奇》$28 🌟7.6/10🌟
𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚
呢個真係朱古力控嘅天堂!!除咗曲奇本身嘅朱古力味同樣會有𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙪𝙣𝙠,令到整體朱古力味香濃!面頭有少少海鹽,為呢磈偏甜嘅曲奇帶少少鹹味♡︎

《ᥴꪀꪗ ᧁ𝓲ᠻ𝓽 ᥇ꪮ᥊》$98
♡︎ 𝙃𝙖𝙯𝙚𝙡𝙣𝙪𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙞𝙡𝙠
♡︎ 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝘾𝙝𝙞𝙥
♡︎ 𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚 𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚
俾新年𝘀𝗲𝘁包裝吸引到(゚∀゚)忍唔住買咗盒去拜年~覺得平時嘅太大磈,𝗺𝗶𝗻𝗶就剛剛好☺︎︎一啖一磈,共九磈,可以同多啲人𝗵𝗮𝗽𝗽𝘆 𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲嘛~如果其他味都有細細塊就好啦(≧∀≦)
ᥴꪮꪮ𝘬𝓲ꫀ𝓲𝘴ꪑ @cookieism.hk
📍#BELLYwongs_hunghom #BELLYwongs_wanchai
#BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_chocolates
經典朱古力曲奇
雙重朱古力海鹽曲奇
2021-02-22 295 views
今曰放工經過灣仔利東街一家賣cookie 舖頭 “曲奇阿嬸”,見到有軟cookie 賣,立即走入咗去睇吓。入到舖頭,店員態度熱誠地介紹每款軟cookie 的特點。更特別推薦一款春節期間限定的 “臘腸鹹蛋黃 Cookie” ,聽完介紹覺得好特色就買塊試吓。臘腸鹹蛋黃 Cookie,曲奇面鋪咗一片臘腸,曲奇裏面包咗細細粒鹹蛋黃。曲奇質感鬆軟似蛋糕,配咗一片臘腸產生雙重口感。另外,臘腸更是整塊cookie 的靈魂,帶出cookie 獨有鹹香滋味。喜歡試新口味嘅朋友,值得試吓!

2021-01-08 458 views
真係好好食,一定要返熱嚟食!係寒冷嘅冬天, 一塊曲奇加一杯熱茶簡直係人生!買嘅時候都覺得有啲貴,畢竟都成$3x一塊,又無promotion。但係返到屋企望真啲屋企嘅size我又唔覺得佢咁貴喇。Mrs F一塊都$1x, 但係等於cookieism嘅半塊。味道亦都偏向油膩,同埋超級甜。我本人已經係焦糖粉絲,都覺得稍為略甜。暫時我試咗阿嬸嘅期間限定嘅檸檬柚子同埋gingerbread walnut. 兩塊我都係屋企返熱嚟食。兩塊嘅味道都好濃郁,但係唔係好甜嗰隻。檸檬同柚子味好出,但係唔會有酸嘅感覺,夾咗白朱古力好襯。Gingerbread 都係好spicy好warm,甜味適中。油就一定有㗎啦,冇油嘅曲奇都唔會好食啦。阿嬸曲奇嘅質感唔係得個脆或者chewy。我自己覺得有啲似cookie and scone之間。所以口感比較豐富,外面脆入邊鬆軟帶少少chewy。食得出佢個recipe唔係咁易做到。價錢貴咗嘅部份就當係R&D啦。一個好嘅小食都需要好耐時間去研發嘅。我一次過買咗5塊 ,又唔敢一次過食晒所以放入密實袋再擺咗入冰箱。攞出嚟返熱後都一樣好好味。放咗入冰箱就唔使迫自己幾日食晒變肥妹仔啦!

2021-01-03 346 views
吸引到我試原因係果籽嘅一個美式曲奇評價嘅報導 結果無論甜味定鹹味曲奇都做得好好食📌Chocolate Chip $28大路口味😂😂 味道係正常你想像到嘅味道 相信個配方有減糖 食落唔會太甜😬😬配埋杯咖啡就正😍📌 Double Chocolate $28Chocolate lover must buy item🍫!! 啖啖都食到朱古力味(無論係曲奇定朱古力粒😂) 呢款有用海鹽做調味 令到曲奇食落唔會係死甜 味道多一個層次👍🏻📌Cheese and Onion 必試口味👍🏻👍🏻 一開始對鹹味曲奇冇咩好感🤣但係一試就愛上 每啖都食到啲洋蔥粒同芝士粒🤩🤩 配曲奇一啲都唔怪 仲要好惹味(濃味之選)如果呢款係keep住賣就正😋📌 Xmas Special (Pear Crumble)多數係聽apple crumble 你有冇試過pear crumble呢🤣🤣 呢款相比上面嘅口感會豐富因為有好多脆脆😂😂 梨唔會煮到腍晒都仲有啲咬口 係一個幾特別組合👍🏻👍🏻-整體嚟講曲奇係大塊厚身 賣$20-40性價比真係唔錯

📌Chocolate Chip $28
📌 Double Chocolate $28
📌Cheese and Onion

📌 Xmas Special (Pear Crumble)
整體嚟講曲奇係大塊厚身 賣$20-40性價比真係唔錯
  • Double  Chocolate
  • Cheese  and  Onion
2020-12-26 312 views
覺得係偏油嘅曲奇,甜度唔過分但存在有幾款聖誕口味🎄mulled pear crumble 同gingerbread walnutMulled pear 唔係好食得出mulled,但幾得意(不過要小心易碎),gingerbread walnut 好似chai🤣但唔算多walnut🙈Matcha就正常,應該係大眾口味,唔會太甜亦都唔算好重茶味但最鐘意係芝士洋蔥,就咁聽咸味嘅曲奇好奇怪但其實好jengggg🤩係cookie 口感嘅muffin如果仲有得意嘅口味會想encore 但曲奇本身唔算impressive
覺得係偏油嘅曲奇,甜度唔過分但存在

2020-12-02 274 views
最近軟曲奇 都越嚟越hit曲奇阿嬸呢個brand真係好特別好多味道 亦好創新 .🍌🥓香蕉煙肉 雖然好奇特 但真係好食喎😍甜中帶咸香 只係略嫌油咗啲 建議凍食會無咁油🙊🧀🧅芝士洋蔥 又係咸甜混合車打芝士配洋蔥乾 煙煙韌韌咁 🍊特別口味 應該係加入咗柚子🌱抹茶 配白朱古力 甜味為主 微微回甘 🍓士多啤梨 甜中帶酸 有果肉🍪經典brown sugar with 朱古力/花生/榛子經典一定好食啦🥰香甜得黎 每個配搭都好突出到主角花生同榛子都有好多果粒 非常香脆🥜🍫🍫Double Chocolate 朱古力控必愛 非常濃郁只係個人覺得可以出啲較苦嘅朱古力😆.總括來講 經典甜口味嘅曲奇一定好食我更欣賞佢啲新奇拼味🙆🏻‍♀️
最近軟曲奇 都越嚟越hit
只係個人覺得可以出啲較苦嘅朱古力😆
總括來講 經典甜口味嘅曲奇一定好食
我更欣賞佢啲新奇拼味🙆🏻‍♀️
2020-09-30 634 views
知道附近新開咗呢間舖頭,同老公食完拉麵就過黎睇下。有六款每日都有嘅曲奇,同一款限定曲奇。店員姐姐好好招呼,好大方咁叫我地試食,我地本身諗住買一塊試下先,結果d曲奇味道太吸引又大大塊咁,忍唔住㨂咗四塊走返到屋企明明個麵都未落格,但d曲奇放响度就忍唔住開黎睇下,嘩,香到呢所以都係開黎食。花生朱古力好香濃,本身呢兩樣野都係perfect match,食落無想像中咁漏,反而會愈食愈有咬下一啖嘅衝動;雙重朱古力表面上有少少海鹽,所以食落會鹹鹹甜甜咁,而且裡面真係好多朱古力;我最最推薦嘅係限定嘅柚子檸檬曲奇,食落係柚子味白朱古力再加一絲絲檸檬皮,中和咗曲奇本身嘅甜膩之餘,仲有種酸酸甜甜嘅清新感!仲有一款榛子朱古力就無乜特別,可能外面都太多呢種口味,不過榛子仲係脆卜卜,四款曲奇嘅質地唔會太糊太濕(好怕曲奇連鎖店果種好似泥膠咁),但又唔會硬身,食落係牛油香之餘又食到每款口味嘅特色結果返到屋企已經食哂四款,店員姐姐仲叫我地今日食唔哂可以用焗爐整返熱,都好好食,無啦食哂啦希望快d有人再分享下其他口味嘅食後感

希望快d有人再分享下其他口味嘅食後感

2020-09-30
  • 花生朱古力曲奇
  • 榛子朱古力曲奇
  • 柚子檸檬曲奇
  • 雙重朱古力曲奇
2020-09-01 624 views
食完晏無事逛逛又俾我發現好西了!🤪我見未食甜品就不如試吓呢間🍪曲奇阿嬸啦 諗住都係朱古力之類 點知重點推介的竟然是香梨金寶 🍐Pear Crumble !!!! 口感好得意喲!仲有折扣非常好🥳⋯⋯原來是新開張der🎊你點估到佢出朱古力都噤出神入化😨(1)榛子牛奶朱古力🌰(2) 花生朱古力🥜(3) 日本宇治抹茶白朱古力🍵(4) 士多啤梨朱古力🍓(5) 雙重朱古力海鹽🧂(6) 經典朱古力🍫店員好靚女 唔知係咪佢整㗎呢?我覺得啲曲奇好有心思🎀 送俾人唔會失禮絕對夠份量 種類又多 做下午茶也不錯的喔🤩德豐街黃埔商場中央位置,旁邊是九號水產超市。🌊
食完晏無事逛逛又俾我發現好西了!🤪

你點估到佢出朱古力都噤出神入化😨
(1)榛子牛奶朱古力🌰
(2) 花生朱古力🥜
(3) 日本宇治抹茶白朱古力🍵
(4) 士多啤梨朱古力🍓
(5) 雙重朱古力海鹽🧂
(6) 經典朱古力🍫

德豐街黃埔商場中央位置,旁邊是九號水產超市。🌊