好難得起葵芳區會搵到間咁好食嘅酸菜魚😉夠哂大盆,真係送飯一流,連湯都可以飲埋一入到去,d職員會比一小碟前菜先😆吾好睇小佢啊,一樣好好食好好味而且小籠包又夠皮薄多汁,幾乎每次黎到都必定會叫!其次就係佢個口水雞大力推介食得辣嘅人真係要試下個汁夠入味,d雞都好嫩口
好難得起葵芳區會搵到間咁好食嘅酸菜魚😉
夠哂大盆,真係送飯一流,連湯都可以飲埋
一入到去,d職員會比一小碟前菜先😆
吾好睇小佢啊,一樣好好食好好味

而且小籠包又夠皮薄多汁,
幾乎每次黎到都必定會叫!
其次就係佢個口水雞

大力推介食得辣嘅人真係要試下
個汁夠入味,d雞都好嫩口
  • 小籠包
  • 酸菜魚
2020-10-27 661 views
今日去了葵芳新都會行街,午餐見到這裏好似幾吸引,又不用等位,就入去,都幾大喎。見到有午餐,仲有二人套餐,好似好多選擇。我們叫了二人套餐,主菜叫了京葱爆羊肉,羊肉好味,有少少酥味,份量也不少,京葱都好甜好正。有一個蒜蓉炒菜苗,我好鍾意食呀,好fresh的,少少草青味的,我覺得OK的。小籠包有四隻,熱辣辣的,皮薄汁多好好味,都幾大粒喎。杞子桂花糕,這個不甜又好清香。整體好滿意,服務及食物,環境也是,價格合理。

見到有午餐,仲有二人套餐,好似好多選擇。

小籠包有四隻,熱辣辣的,皮薄汁多好好味,都幾大粒喎。

杞子桂花糕,這個不甜又好清香。

整體好滿意,服務及食物,環境也是,價格合理。
2020-10-23
Lunch
2020-10-22 518 views
同朋友響附近葵芳廣場行完街就去咗新都會睇吓有咩食..見到呢間門口poster有北京填鴨又有酸菜魚...同埋見佢門面都幾靚所以就入咗去食.前菜呢碟芽菜食落去個味道怪怪地..同朋友食咗一啖就放棄咗酸菜魚個味道比出邊嗰啲淡少少..唔係好辣又唔夠麻但魚肉係好滑的..滿心期待嘅北京填鴨!個鴨本身油脂好香..但最可惜係佢配嗰塊皮蒸到淋哂..拎上手好似有少少溶左既嘅感覺..同埋冇每一層一層嘅紙格住..令到每塊皮都黐埋咗一齊..搞到最後同朋友都淨係食鴨算..北京填鴨最重要塊皮竟然搞到咁..失敗就係咁一疊皮黐住咗...
同朋友響附近葵芳廣場行完街就去咗新都會睇吓有咩食..
見到呢間門口poster有北京填鴨又有酸菜魚...
同埋見佢門面都幾靚所以就入咗去食.

前菜呢碟芽菜食落去個味道怪怪地..
同朋友食咗一啖就放棄咗

酸菜魚個味道比出邊嗰啲淡少少..
唔係好辣又唔夠麻
但魚肉係好滑的..

滿心期待嘅北京填鴨!
個鴨本身油脂好香..
但最可惜係佢配嗰塊皮蒸到淋哂..
拎上手好似有少少溶左既嘅感覺..
同埋冇每一層一層嘅紙格住..
令到每塊皮都黐埋咗一齊..
搞到最後同朋友都淨係食鴨算..
北京填鴨最重要塊皮竟然搞到咁..
失敗

就係咁一疊皮黐住咗...
2020-10-15 417 views
中午來到了新都會廣場的稻成用餐。基於是平日中午時段,人都特別多。等左一陣,有位了。餐廳裝修走時尚風格,光線十足。我點了擔擔麵主食配以雞絲粉皮作小食。擔擔麵份量十足,加上落足材料。花生,肉碎絕對冇偷工減料,令每一口麵都能夠配上足夠的擔擔料。 麵條也煮得軟硬合當。其實吃完擔擔麵都非常飽,雞絲粉皮幸好份量適中,否則應該吃不完。雞絲粉皮味道方面也很平衡,雞絲嫩,粉皮滑,配菜爽,加上香麻醬 味道很好。下次會再來試試其他菜色👍👍
等左一陣,有位了。餐廳裝修走時尚風格,光線十足。
我點了擔擔麵主食配以雞絲粉皮作小食。
下次會再來試試其他菜色👍👍
終於可以4個人用餐了⋯但個人衞生都不能鬆懈💪🏻約咗好耐冇見既好朋友去葵芳新都會稻成食飯😊三個人叫咗差唔多10樣美食🙈🙈🙈🙈唔知以為係邊度出嚟咁😂😂😂酸菜魚⋯冇得輸⋯⋯好味😋片皮鴨就差左啲⋯有「so」味半隻都食唔哂😑😑小籠包多汁⋯高力豆沙唔太甜⋯夫婦肺片野味😗😗最後我哋見好多人都叫個炒飯⋯我地唔執輸又叫咗個炒飯食⋯⋯結果材料十足,但冇味😂😂
唔知以為係邊度出嚟咁😂😂😂
酸菜魚⋯冇得輸⋯⋯好味😋
片皮鴨就差左啲⋯有「so」味半隻都食唔哂😑😑
結果材料十足,但冇味😂😂
2K
2020-09-14 3326 views
晚餐 @ 稻成京川滬 (葵芳-新都會) ~Menu ~Peking Duck 烤北京填鴨 : 是店家的巧手菜式 , 實在沒有不點來吃的藉口 , 皮脆肉香 , 肥美又夠嫩 ; 用來包著填鴨吃的餅皮 , 薄身又煙韌 ; 風味滿滿 , 每次來食都 keep 得住水準 , 讚 ~Fried Shredded Duck-meat with Chives & Celery 韮黃&芹菜炒鴨絲 : 夠鑊氣 , 夠炒功 , 成碟菜都炒得香口惹味 , 鴨肉的肉質依然軟嫩多汁 , 廚師實在有功夫 ~Wild Mushrooms with Braised Pork 野菌紅燒肉 : 看上去就顯出紅油赤醬的特色 , 味道濃郁得來帶點微甜和鹹鮮 , 煮得勁香口 , 紅燒腩肉入味又透澈 , 雖然未達入口即化的景地 , 但都相差不遠了 , 肥而不膩 , 並有香濃的菇菌伴隨著 , 味道層次感豐富 , 色、香、味都俱全 , 相當精彩 ~本篇完 ~
晚餐 @ 稻成京川滬 (葵芳-新都會) ~

Menu ~

本篇完 ~
服務態度好,星期一至四無限時,非常好👍但我們要主動問有沒有套餐,服務員才慢慢送餐牌過來,於是我們叫了4人套餐。因有半隻片皮鴨(可惜個包皮質感怪怪淋淋的)片皮鴨又凍(完全唔好食),甜品4隻高力豆沙,其中一隻又濕又偏左(全部糖粉好少),酸菜魚反而好食噃!4人套餐連加一服務費$1075左右
2020-07-05 916 views
稻成京川滬 的套餐看來不錯,點了一個商務四人餐,有砂鍋雲吞雞、北京填鴨、松子魚…等。先上涼菜三弄 有水晶餚肉,四喜烤麩及夫妻肺片,食味也不錯。跟著就上稻成松子魚,魚身炸得不錯,魚皮外面的脆醬還很挺身,魚肉滑滑的,很彈牙,個酸甜汁做得相當好,連個魚頭都炸得酥脆。跟著啲菜就上得好急,好像要快啲食快啲食似的。因為太急 有砂鍋雲吞雞 也忘記了拍照,其實這個湯非常濃郁,雞肉都好嫩滑,雲吞大大粒的,是不錯的。北京填鴨質素就普通,包填鴨的那塊皮就太厚,不值得推介。稻成小籠包 到食的時候因為已經上桌一段時間,所以個小籠包已不再熱辣辣,有點失真。甜品是叫上的,所以沒有忘記拍照。高力豆沙 也不錯,圓轆轆、脹卜卜、熱辣辣,豆沙唔會好甜,好有質感好吃。

先上涼菜三弄 有水晶餚肉,四喜烤麩及夫妻肺片,食味也不錯。

北京填鴨質素就普通,包填鴨的那塊皮就太厚,不值得推介。

2020-06-23 780 views
今日去食個下午茶, 兩個人叫了兩個麵一春卷, ㄧ鍋貼, 但上枱時發現是一條細春卷剪開兩段, 帳單寫明是兩份, 問了侍應, 原來就係當兩份, 都係怪自己無問清楚!!但鍋貼兩份又真係有兩隻喎??真難解。
2020-06-15 951 views
🔻雞絲粉皮前菜叫咗個雞絲粉皮 雖然麻醬唔多 但好濃好香 配埋青瓜絲 清爽得嚟唔會太膩😋👍🏻.🔻片皮鴨片皮鴨整體味道不錯 鴨肉好juicy 美中不足係鴨肉有啲太肥 塊皮好薄 即使食多幾件都唔會好濟 配埋醬汁 青瓜同蔥絲 味道正宗 咁嘅價錢就食到 好抵!
🔻雞絲粉皮
🔻片皮鴨
片皮鴨
小籠包
鍋貼
2020-06-10 597 views
今晚星期二中同食飯四個人叫左以下菜式:夫妻肺片鹹肉炒飯雲吞雞蔥爆羊肉水煮魚小籠包其實都差唔多幾年未寫過comment, 因為今晚好普通嘅菜式,都煮得好好食, 要特意讚一下。 雲吞雞嘅雲吞同小籠包,都係真心好食🤤。 多汁同埋皮算薄。個湯都好濃。 鹹肉 炒飯同 蔥爆羊肉都煮得好食。 水煮魚就正常( 其實我哋嗌錯咗本身想嗌水煮魚😅)特意要讚一讚 果一位 姓馮嘅supervisor,服務好好又considerate。 下次一定會再去!人均消費$220,算好抵食。
今晚星期二中同食飯四個人叫左以下菜式:
夫妻肺片
鹹肉炒飯
雲吞雞
蔥爆羊肉
水煮魚
小籠包

人均消費$220,算好抵食。
2020-06-07 689 views
今年母親節飯揀咗葵芳新都會 「稻成京川滬」,環境典雅整潔,附送的涼拌蓮藕片爽脆惹味😋 坐低見到商務六人餐的菜式幾好,好爽快就叫呢個!⭐️涼菜四點 (水晶餚肉 四喜烤麩 油燜小竹筍 夫妻肺片 )⭐️砂鍋雲吞雞(半隻)⭐️北京填鴨 (隻)⭐️酸菜鮮鱸魚⭐️蔥燒海參⭐️金菇上湯翡翠苗⭐️蒸點二層架 -稻成小籠包 儲秀宮素餃⭐️ 高力豆沙呢個六人餐真係好夠食,份量好足,個個都嗌飽!道道菜都唔屬於濃味,適合屋企人口味,加上佢地唔食得辣,員工幫我地將 夫妻肺片 轉做 雞絲粉皮,酸菜魚亦都走辣,魚肉嫩滑好正,但略嫌唔夠酸。唯一要改善的地方係 北京填鴨的餅皮無用牛油紙隔開,痴住曬好難拎~平時食得多茶樓圍餐,今次轉下地方幾有新鮮感,整體印象唔錯!好耐無食過高力豆沙啦😍

⭐️砂鍋雲吞雞(半隻)
⭐️北京填鴨 (隻)
⭐️酸菜鮮鱸魚
⭐️蔥燒海參
⭐️金菇上湯翡翠苗
⭐️蒸點二層架 -稻成小籠包 儲秀宮素餃
⭐️ 高力豆沙

平時食得多茶樓圍餐,今次轉下地方幾有新鮮感,整體印象唔錯!
涼菜四點

高力豆沙
2020-05-18
Dinner
2020-05-19 500 views
這間店主打京川菜,菜單有北京填鴨😋但因為我一行只有兩人,所以冇辦法叫。叫左:稻成酸菜魚片弄堂蔥油餅稻成小籠包老上海炒粗麵魚肉好滑又大碗小籠包子皮簿但不易穿汁,咬得多肉汁蔥油餅,估唔到咁多肉又多汁,我本來唔太好蔥油餅因為試過個蔥油餅蔥好生但呢個食落幾驚喜,因係蔥唔辣口,又香,不過覺得餡可以再多啲。粗炒就正常水準,不過不失。總體感覺唔錯,食得多上海婆婆可以黎試呢間。下次如果人多,一定要試個北京填鴨。
叫左:
稻成酸菜魚片
弄堂蔥油餅
稻成小籠包
老上海炒粗麵

魚肉好滑又大碗
小籠包子皮簿但不易穿汁,咬得多肉汁
蔥油餅,估唔到咁多肉又多汁,我本來唔太好蔥油餅
因為試過個蔥油餅蔥好生
粗炒就正常水準,不過不失。
總體感覺唔錯,食得多上海婆婆可以黎試呢間。
下次如果人多,一定要試個北京填鴨。
2020-04-27 422 views
今晚唔駛排隊直入有位,因為湊住個bb.窩心嘅侍應姐姐仲俾房仔我地一家四口坐酸菜魚-味道岩我地廣東人口味唔會好辣,但唔夠酸雲吞雞-啲雞肉好滑,仲係雞脾位,雲吞都幾大粒,侍應姐姐主動幫我哋畢起啲雞上碟。知然骨-味道可以,但90幾蚊嚟講份量有啲小。小籠包-不過不失,醋唔夠香因為湊住bb好唔方便,小朋友成日整跌啲餐具落地下,應侍姐姐同經理都無俾面色我地睇,臨走時仲送禮物俾我小朋友😄👍總結嚟講:味道中上,岩香港人口味,服務勁好👍又坐得舒服

酸菜魚-味道岩我地廣東人口味唔會好辣,但唔夠酸

知然骨-味道可以,但90幾蚊嚟講份量有啲小。
小籠包-不過不失,醋唔夠香

總結嚟講:
味道中上,岩香港人口味,服務勁好👍又坐得舒服
2020-04-27
Dinner
和男友在新都會逛街時,肚子很餓想找個地方吃飯。看餐廳裝修頗為精緻,座位也很寬敞,就選擇了稻成京川滬試試。 點了一份雞絲粉皮當前菜,麻醬雖多但不膩,青瓜絲,雞絲,還有粉皮的料都很足,一口爽脆的青瓜絲,一口香濃的麻醬雞絲拌上粉皮一起進食,口感豐富,十分清涼。分量多多,魚肉嫩滑,酸辣度剛好,酸菜翠綠爽脆,湯汁酸辣可口,讓人食之欲罷不能,越吃越上癮。 我對粗面興趣一般,可是男友想吃便點了一份來試試。粗炒有鑊氣,麵條爽滑彈牙,有被驚喜到。 下次有機會再來試下其他菜色

老上海粗炒麵

下次有機會再來試下其他菜色