2021-11-10 753 views
在九龍灣德福廣場找到這間日本餐廳,主要有拉麵、沾面和日式定食,見到餐牌上滿滿的日式美食,加上整間餐廳裝潢讓人有點日本的感覺,解解疫情下未能到日本之愁。我叫了一碗大門沾面湯底頗為濃郁,足以讓面掛湯。湯底係魚介豚骨湯底,亦有辣味的赤大門沾面選擇,麵條偏粗身,配搭這個湯底味道和口感都好好。同事叫了日式漢堡扒(燒汁)定食賣相不錯、同事食完後覺得整體味道不錯大門食堂 Daimom Ramem九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖

我叫了一碗大門沾面

同事叫了日式漢堡扒(燒汁)定食
賣相不錯、同事食完後覺得整體味道不錯

大門食堂 Daimom Ramem
九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖
2021-10-25 727 views
✨大門沾麵 💰65💫評分: 7.4/10📝沾麵湯底係魚介豚骨湯底,味道唔會好油,麵條係粗身有咬口係我鍾意嘅texture,仲有叉燒,份量同味道都還好✨吉列豬扒定食 💰58💫評分: 7/10📝豬排定食真心抵食,都脆身,但賣相唔算擺得好靚🤣大門食堂 𝔻𝕒𝕚𝕞𝕠𝕟 ℝ𝕒𝕞𝕖𝕟📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖(九龍灣🚇B出口行8分鐘就到)💫評分: 7.1/10💬店無加一服務費,價錢真心抵食🥳!!!❣️其他分店❣️📍將軍澳唐德街1號將軍澳廣場2樓AEON L209號舖(將軍澳🚇A2出口行7分鐘就到)📍屯門屯順街1號屯門市廣場一期UG樓AEON屯門店3-4號舖(屯門🚇B出口行11分鐘就到)#大門食堂 #DaimonRamen #食好西 #日本菜 #九龍灣 #性價比之選 #日本料理 #九龍灣美食 #香港美食 #沾麵 #discoverhk #foodiehk #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover

✨大門沾麵 💰65
💫評分: 7.4/10

✨吉列豬扒定食 💰58
💫評分: 7/10
📝豬排定食真心抵食,都脆身,但賣相唔算擺得好靚🤣

大門食堂 𝔻𝕒𝕚𝕞𝕠𝕟 ℝ𝕒𝕞𝕖𝕟
📍九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖
(九龍灣🚇B出口行8分鐘就到)

💫評分: 7.1/10
💬店無加一服務費,價錢真心抵食🥳!!!

❣️其他分店❣️
📍將軍澳唐德街1號將軍澳廣場2樓AEON L209號舖
(將軍澳🚇A2出口行7分鐘就到)
(屯門🚇B出口行11分鐘就到)

2021-10-23 585 views
星期六諗住同朋友係德福食lunch,一如以往周圍都好多人,咁岩見到有間門面都幾靚嘅日式拉麵店又唔洗排隊咁就決定入去。一個類似店長嘅人帶位(服裝與其他店員不一樣,白頭髮身型偏肥胖嘅中年男子),咁個店長就帶左我地去最近口嘅一張枱,過左幾分鐘附近有一枱客人賣單,咁我同朋友就決定轉過去,有一名員工就幫我地整理,點知個白頭店長就出黎同員工講呢到無得轉枱(語氣極度惡劣),其後個白頭店長同我地講有其他客人等緊呢張枱,但呢間店舖係以攞籌方式等位,咁我地就轉返去門口張枱。我兩個朋友都叫左同一款拉麵,但其中一碗係叫左偏硬身嘅麵,啲麵黎到店員無講明邊碗硬身啲,其後我朋友就問店員,店員隨機指出一碗😅我地食完碗拉麵都十分口渴之後再上埋日式煎餃子,口感極度似蒸餃子之後再上Openrice同社交平台都睇留言有人反映白頭店長態度好差,本人表示同意整體感覺同味道都好差,一定唔會再光顧,亦都希望其他人唔好中伏

我地食完碗拉麵都十分口渴
之後再上埋日式煎餃子,口感極度似蒸餃子

2021-10-23
2021-10-13 520 views
好耐冇黎食啦😝大門係我暫時心目中全香港第三好食既拉麵。當然只限於佢哋招牌大門油麵,夠哂重口味,仲可以自己調較口味。今日獅子山八號風球,預先打左電話來,大門竟然有開門!!所以就滿心歡喜咁過左黎九龍灣分店嘆返碗拉麵😆大門油麵: 一如以往既重口味,有溫泉蛋,一片紫菜,荀,一片厚切叉燒同蔥花。而係底就有佢地既袐制醬油。食既時間一定要全部野撈均,其實官方食法仲會教埋你撈蒜蓉同辣油~而我自己就最中意落佢地既拉麵胡椒!加完之後香得黎又唔辣😝油麵既質感非常彈牙,用撈既食法真係特別Q彈😆😆叉燒都係絕對有誠意,厚厚一片開兩邊。雖然肉質有少少硬,但中間有脂肪層中和返,伴埋撈麵嘅醬汁食真係啱啱好😛不過如果食嘢唔習慣重口味或者太鹹既人士,都係食返普通拉麵可能會好啲。因為真係比較重口味。除咗拉麵之外,仲要多咗一份叉燒。總共有三片,一樣係厚切,抵食!叉燒: 另加有三片,夠哂厚。不過齋食就好乾,一定要同湯/油麵汁一齊食先食到。炸雞: 炸雞大大件夠哂熱同厚肉,加埋沙津醬真係好邪悪🤣味道唔會太鹹,都抵食既。大門雖然唔係咩特別高級既拉麵店,不過算係有特色同有自己風味既拉麵店。份量同價錢都成正比👍🏻油麵真係值得食!

叉燒

炸雞

炸雞
2021-10-12 310 views
#大門食堂 #sorriso_西貢區 #sorriso_觀塘區 #sorriso_屯門區-我地喺九龍灣分店食,其實之前都好鍾意食呢間野,佢有午市套餐,fix定杯野飲比你,我覺得散叫會平啲🍜大門特製拉麵 $75 (7.3/10)個拉麵湯似係沾麵汁再加左鰹魚湯嘅味,好啱人用嚟飲,但係用喺拉麵方面就太淡,唔似一個拉麵嘅湯,我食過佢嘅油麵同沾麵都係非常之好食,但係呢個拉麵令到我有啲失望,要加返好多拉麵胡椒同其他調味料先覺得ok, 呢個係午市套餐價錢,配一杯蜜桃茶🍹,杯野幾好飲嘅,btw如果唔叫套餐會平好多,店員有特意收起左散叫嘅menu, 可以再叫佢拎出嚟🍛「白熊咖哩」吉列豬扒飯 $78 (8.2/10)白熊咖喱其實係牛肉咖喱,食落去好濃郁,就算冇配料吉列豬扒,就咁一個咖哩飯都好夠食,佢本身配有魔法辣油,同枱面嗰枝唔同,我覺得配完仲好食,唔會太辣

🍜大門特製拉麵 $75 (7.3/10)

🍛「白熊咖哩」吉列豬扒飯 $78 (8.2/10)
2021-09-12 508 views
我去咗九龍灣嗰間,鋪面唔算好大,裝修有日本中華料理嘅感覺~大門油麵 ($62)用咗粗拉麵嘅撈麵,麵身幾煙韌,不過略嫌硬咗少少,配有叉燒、蛋🥚、筍、蔥絲同紫菜,可以根據自己喜好加蒜蓉、醋、醬油、辣油同蛋黃醬撈勻個人鍾意落蒜蓉同蛋黃醬,蛋黃醬中和咗生蒜嗰陣辣味,再配埋本身麵底嘅醬油,蛋黃醬嘅甜味同醬油都好夾,夠晒惹味~咁嘅價錢食到好食嘅拉麵好抵!下次想試埋拉麵🍜同沾麵,好多選擇😆環境﹕8/10抵食﹕8/10味道﹕7/10回頭指數﹕8/10
我去咗九龍灣嗰間,鋪面唔算好大,裝修有日本中華料理嘅感覺~

大門油麵 ($62)
大門油麵

咁嘅價錢食到好食嘅拉麵好抵!
下次想試埋拉麵🍜同沾麵,好多選擇😆

環境﹕8/10
抵食﹕8/10
味道﹕7/10

回頭指數﹕8/10
2021-04-24
$62 (Dinner)
2021-08-27 353 views
Me and my colleagues often go to this place to have lunch since it is relatively close to our office and the price was acceptable. We did not have to wait long to get in. I ordered a set with some chicken and fries. They were amazing and the portion was just right. It also had a drink included. The service there was great with friendly staff. I find this to be the most enjoyable place for Japanese food in this area. Highly recommended.
2021-08-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
2021-08-17 402 views
餃子好味 炒飯一般網上預訂餃子炒飯餐 ,準時取餐,值得一讚 。分量 ~不適合大胃口人士 ,女士剛剛好。現在 以48蚊可以食到日本餐廳外賣,覺得是超值。 如果有優惠價配飲品就更加好。
餃子好味
炒飯一般

網上預訂餃子炒飯餐 ,準時取餐,值得一讚 。
分量 ~不適合大胃口人士 ,女士剛剛好。
2021-08-01 627 views
成日去德福廣場都會心思思想食碗味道濃郁又中滿足嘅拉麵,我一定首選係大門拉麵,因為湯底口感濃郁比起日本更好食!!之前去日本食嘅拉麵味道偏鹹。但大門拉麵就係比較濃咪,唔覺得死喊!仲有可以加啲醋筒埋生蒜,個人來講覺得加咗醋嘅口感比較清爽。但記住唔好加太多。仲有最鍾意嘅係面質爽口👍🏼👍🏼今次仲order左啲小食有玉子燒,餃子,薯餅,餃子係蒸完之後煎一邊,味到唔係太好食、唔香口。玉子燒比較普通,正正常常!個薯餅都好好食,偏脆口。我覺得大門拉麵只係食拉麵嘅話真係100分!如果係小食嘅話真係有少少扣分啦🙃🙃
仲有最鍾意嘅係面質爽口👍🏼👍🏼
2021-07-09 549 views
同女朋友去德福睇戲,見未夠鐘可以食咗lunch先,好耐冇去大門食野,女友話想食拉面,就去咗大門。我們不是第一次去 ,但今次去十分失望!!(1)讚企門口個肥叔叔和侍應有禮,態度有善(2)衛生十分劣在等候的時候,見到廚房一名女員工戴個口罩又戴唔好 ,又不停說話,口罩又跌下來又用手整個囗罩, 她有冇洗手先煮野食架?知唔知道咩叫衛生?其實疫情都有年幾是否口罩都唔識戴?現在咁敏感好心就戴好個口罩啦!(3)等侯食物時間等到埋單走大約十一點四十分叫野食,主食大約等了十幾分鐘,主食都食完小食(煎餃子)都未到,小食等了四十分鐘,決定唔等就走!我們都大意(唔好意思),沒有吃到小食忘記同侍應講就埋單,到最後同肥叔叔講我們沒有吃到煎餃子,見他問他同事然後就退錢俾我。其實lumch time忙,上菜時間耐D都明白,所以都不是問題。但是否容許口罩又戴唔好一邊說話一邊煮嘢食呢?希望下一次有改善!!
(1)讚
企門口個肥叔叔和侍應有禮,態度有善
(2)衛生十分劣
(3)等侯食物時間等到埋單走
2021-07-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2021-07-03 764 views
而家連拉麵都有懶人包,最緊要連餸都齊晒😍。準備、烹調時間大概15分鐘⏰。🍜自家煮拉麵 二人前Set $98每份急凍包有麵底、湯底(連叉燒、筍)、紫菜各兩份。可以用嚟整拉麵或者沾麵。湯包可以成袋放喺滾水煮。麵底煮5-7分鐘就食得。非常方便。湯底有好濃郁嘅魚介味,質地稠身。麵條口感爽彈, 仲有些少蛋香。叉燒半肥瘦,肉質軟腍。筍嘅口感好爽脆,味道冇平時食到嘅咁濃烈🤪。紫菜係脆嘅😍。整體嚟講湯底味道比較濃,而麵條都容易掛湯。個人prefer沾麵食法。

🍜自家煮拉麵 二人前Set $98

TakeAway
2021-07-01 490 views
出開九龍灣做野,去德福二期揾吓嘢食,經過大門食堂出咗個新menu🤩明太子主打料理😋係我最愛嘅明太子👍好啱我食,當然要試吓啦🥣明太子油麵 $88平時都係食開拉麵,油拉麵都係第一次食,店員好快送上大大碗明太子油麵,賣相都幾吸引,當然要影吓相同埋自拍吓先啦📸配料滿滿,不過叉燒比較薄身但吃落都軟腍,來自日本福岡嘅明太子,味道獨特鹹香帶有少少辛辣,配上香蒜加蛋黃醬撈起一齊食,味道更香噥,我比較喜歡鹹味,所以加多咗香蒜🤤油麵吸收所有醬料,吃落好惹味,麵質又好彈牙明太子玉子燒 $58厚厚嘅甜玉子再帶有少少明太子嘅鹹辣味,味道都幾特別🍵熱蜜桃茶 $18因為明太子料理不是餐,所以飲品是正價。呢杯蜜桃茶都唔算太過甜,味道都重蜜桃味

🥣明太子油麵 $88

明太子玉子燒 $58
厚厚嘅甜玉子再帶有少少明太子嘅鹹辣味,味道都幾特別

🍵熱蜜桃茶 $18

2021-06-29
  • 蜜桃茶
  • 明太子料理
聽朋友講先知大門拉麵出咗拉麵急凍包 😯 可以拎返屋企神還原日本拉麵嘅味道 ! 咁啱喺辦公室附近 , 今晚男友要 OT , 我就乖乖哋去買個外賣返屋企煮定等佢返嚟食啦 ! 😏😏😏 落完單好快店員就已經包好咗拉麵急凍包 , 係 1 個長方形紙盒 , 唔會好重 / 好大嚿 , 要拎都好方便 😃  拉麵急凍包要保持係急凍狀況 , 放喺冰箱都擺到差不多 2 個星期 😲😲 ! 所以如果行經附近可以買定擺喺屋企存貨 , 唔想出街嘅時候拎佢出嚟食 , 超正 👍 ! 唔洗叫外賣比運費 , 又唔洗特登落街 , 喺屋企都可以食到日本正宗拉麵 😎😎 ! 另外我覺得送畀朋友都非常適合 , 疫情後大家都慣咗喺屋企煮飯或者少啲出街食 , 呢個拉麵禮盒送禮得體 , 有新鮮感 , 而且價格亦都唔貴 , 只係 $98 就有 2 人前份量 , 出去食個拉麵計埋加 1 , 1 個人都要 $98 喇 😉 所以呢個價錢絕對吸引 ~返到屋企急不及待打開佢 , 有開箱嘅感覺 ,  入邊有 2 個急凍湯包連配料 , 2 個拉麵 , 2 片紫菜 , 全部都係獨立包裝 , 衞生乾淨 👍 分開兩次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大
返到屋企急不及待打開佢 , 有開箱嘅感覺 ,  入邊有 2 個急凍湯包連配料 , 2 個拉麵 , 2 片紫菜 , 全部都係獨立包裝 , 衞生乾淨 👍 分開兩次食又得 , 非常方便 👍👍 1 盒可以整到大門拉麵同大門沾麵各一
我今次失策 , 用咗個細煲嚟煮 , 所以要分開 2 次 , 直接放湯包入去熱水大火加熱 10 分鐘 , 大家小心熱呀 🤣 之後就淥拉麵 , 1 拆開拉麵包裝袋超級香 , 聞落好新鮮 , 大概煮 5 - 7 分鐘就搞掂啦 ~ 記住要用筷子整散 d 拉麵 , 如果唔係會黐埋一舊
大門拉麵
大門沾麵
湯包入面有 1 片大大嘅叉燒 , 同埋 5 - 6 片荀 , 湯底一啲都唔差 , 係豬骨, 雞骨同魚介熬成 , 幾鍾意個麵質 , 粗身有口感 , 都幾彈牙 , 食完都夠飽 ~ 我覺得同出面食嘅拉麵完全一樣 ! 根本就係神還原 ~ 地獄廚神都可以輕鬆駕馭 🤣🤣 !! 係屋企食到咁嘅質素真係驚訝 , 除咗湯麵 , 大家仲可以用沾麵嘅方式去品嚐 , 另外自己喺屋企煮仲可以加自己鍾意嘅餸㖭 ~
整體嚟講 , 今次係 1 個又好玩 , 又好食嘅體驗 , 大家快 d 試下 !! 🤗🤗
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
2021-06-23 270 views
經過德福行街,見到日本🇯🇵人氣拉麵 #大門食堂 出咗 #明太子料理。有明太子丼、明太子油麵同明太子玉子燒,好像幾特別就試下。來自日本福岡嘅 #明太子,味道鹹香,帶有微辣好惹味。試咗 #明太子油麵,面頭有很多明太子,仲有叉燒。可以直接撈勻就食得,麵質彈牙而且吸收晒味道,食落鹹香辣都有,我比較鐘意這食法😋。亦可以加蒜蓉🧄同沙律醬一齊食,好像食冷麵感覺,但比較膩。小食 #明太子玉子燒 🥚有4大件,食落蛋香味濃,加埋明太子調味,甜甜鹹鹹的幾特別。

2021-06-10 554 views
唔知大家有無發現原來大門有種秘密㊙️醬撈油麵!係好好食!!!!! 大門分別會有醋、蛋黃醬、蒜蓉、辣油! 細路仔先做選擇😠 呀魚就傾向所有都落哂!!! 真係勁夾!勁好食!一定要重蛋黃醬同蒜!!雖然都幾重口味🤪 大家下次去可以試下㊙️ 但係星期六一定要早過1點前去,因為都幾多人,呀魚都等左10-15分鐘先入到去。💛大門食堂 (德福廣場)💛 地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖 電話: 29972818

大門油麵

大門分別會有醋、蛋黃醬、蒜蓉、辣油!

細路仔先做選擇😠 呀魚就傾向所有都落哂!!!
大門油麵

真係勁夾!勁好食!一定要重蛋黃醬同蒜!!

雖然都幾重口味🤪

大家下次去可以試下㊙️

💛大門食堂 (德福廣場)💛
地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓412舖
電話: 29972818
2021-06-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$62 (Lunch)