坦白講😏 #小秘書 對 #日本拉麵 一向冇乜興趣😅 莫講喺香港,就算飛到日本都好少幫襯😅😅 不過呢晚因為大家知我趕時間,諗住近近地醫飽個肚🍜就走人… 誤打誤撞我哋走到嚟 樂富廣場Lok Fu Place 地下嘅「岡山一番店拉麵」幫襯😏 餐廳門面裝修得好有日本氣色,食物都以 #拉麵 為主🍜 食客可以根據自己嘅喜好,選擇 #湯麵、#油沾麵,仲有 #拌麵 三種。既然前者兩款我都試過,呢日就等我叫個 #溫泉蛋芝士叉燒拌麵,試吓過江龍嘅手勢😚餐廳服務以自助式為主,揀好食物同煮法,先要出去俾錢,大概等咗10分鐘左右,大大碗嘅拌麵終於嚟到我面前🤤 中盛嘅份量比我想像中多,加埋兩塊追加嘅叉燒,顯得更有份量🤭 不過我落單嘅時候,要求「走芽菜」,所以份量已經少咗啲😁 我有信心一定可以K.O.佢🤭 除咗 #叉燒 之外,#拉麵 上面鋪上 #芝士碎,仲有 溫泉蛋,睇落都幾豐富🤤 不過真心冇諗過碗底下面嘅醬汁咁濃味😅 配料連湯汁同拉麵攪拌埋一齊… 可以用齋一個字嚟形容「鹹」🙂‍↔️🙂‍↔️ 加上「岡山一番」嘅拉麵俾我認知嘅麵條粗壯,一下子索埋啲湯汁特別重口味😅 好在咁啱有部水機就係我隔籬,唯有一邊食麵、一邊飲水中和吓

餐廳服務以自助式為主,揀好食物同煮法,先要出去俾錢,大概等咗10分鐘左右,大大碗嘅拌麵終於嚟到我面前🤤 中盛嘅份量比我想像中多,加埋兩塊追加嘅叉燒,顯得更有份量🤭 不過我落單嘅時候,要求「走芽菜」,所以份量已經少咗啲😁 我有信心一定可以K.O.佢🤭 除咗 #叉燒 之外,#拉麵 上面鋪上 #芝士碎,仲有 溫泉蛋,睇落都幾豐富🤤 不過真心冇諗過碗底下面嘅醬汁咁濃味😅 配料連湯汁同拉麵攪拌埋一齊… 可以用齋一個字嚟形容「鹹」🙂‍↔️🙂‍↔️ 加上「岡山一番」嘅拉麵俾我認知嘅麵條粗壯,一下子索埋啲湯汁特別重口味😅 好在咁啱有部水機就係我隔籬,唯有一邊食麵、一邊飲水中和吓味蕾啦🤭🤭

📍 岡山一番店 (樂富)聯合道198號樂富廣場A區地下L224-L225號舖
2024-03-20
2024-02-19 323 views
Bookmarked this restaurant for a year and finally it’s my turn to devour this sumo size ramen bowl hahahahaa. Ramen can be chosen from 150g to 400g, with a small increment in price. Bean sprouts available at 1x to 4x times the standard portion, free of charge. They serve thick style ramen noodles and the smallest 150g is already very fulfilling. I chose the 4x bean sprouts and I managed to finish the entire bowl. You can customise every part of your bowl: noodle portion; noodle texture; bean spr

They serve thick style ramen noodles and the smallest 150g is already very fulfilling. I chose the 4x bean sprouts and I managed to finish the entire bowl. You can customise every part of your bowl: noodle portion; noodle texture; bean sprout portion; soup concentration; seasoning oil amount; amount of raw garlic; toppings etc.

There is oden and soup available as well. Just help yourself next to the cashier. Very Japanese!

2024-02-16 321 views
好少黎樂富, 咁岩黎開見到呢間拉麵店最平個拉麵只係五十幾蚊, 就睇下煮成點樣 😀 坐低揀好自己要食邊款, 湯既濃度, 油度, 辣度, 麵既硬度, 仲有芽菜份量, 芽菜我揀左兩倍, 出到黎都好多芽菜, 四倍唔敢想像 🤯 揀完就出去比錢, 好快個拉麵就黎左。半熟玉子拉麵 $67拉麵係粗身既, 小編我拉麵鍾意幼身, 食沾麵可能會合適啲, 個湯熱辣辣, 份量都幾多, 流心蛋個味醃得唔夠, 有兩舊叉燒, 唔係好大舊, 基本上未食完個麵已經食完舊叉燒 😖 叉燒同樣醃得唔夠入味正所謂一分錢一分貨, 個價比出面平, 味道得過且過, 所以計埋都唔太差 😅 除左拉麵, 佢仲有關東煮, 每件$9, 除非身處日本, 一般都好少食關東煮。

半熟玉子拉麵 $67

半熟玉子拉麵
半熟玉子拉麵
2024-02-15
2024-02-10 142 views
朋友推薦去食呢間餐廳,見到都幾多人排隊,我諗以拉麪黎講$60左右都算幾平。排緊嘅時候已經要用紙同筆寫定想食咩,排左五分鐘就入到去。要先卑$先再等食物,我叫左四倍芽葉,多到爆,完全食唔晒,而麪都見到係人手用機器做,所以幾抵食
2024-02-04 156 views
朋友知我鐘意食芽菜所以帶左我黎~黎到發現有芫荽湯底揀,兩樣都係我favourite!!我嗰碗芫荽同芽菜份量揀左三倍,麵係中盛。重口味人士必食!超多芫荽同蒜,再加埋微辣湯抵,好正😆😆湯好味,麵彈牙,每碗有兩塊肉一肥有瘦,肉好有驚喜,肉味濃而且好入味,食落一啲都唔膩!😋個人覺得好食過好多連鎖拉麵店而且性價比高!會再訪Ps 對面嗰碗係大盛+4倍芽菜。女生/細食人士建議嗌小/中盛,芽菜2-3倍好了。現場見好多人都食唔哂🥲 好食但唔好眼闊肚窄浪費食物!

個人覺得好食過好多連鎖拉麵店而且性價比高!會再訪

2024-01-15
2024-02-01 100 views
看了很多食評終於來吃啦首先是一碗關東煮,因為拉麵都係現煮,等待的時間可以食關東煮,多謝其他食客推薦這樣食,不過呢一碗嘅量最好兩個人share,因為後面嘅拉麵好多1. 關東煮🍢⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️比較推薦 年糕福袋愛好者❤️非常鍾意呢個年糕福袋,入邊嘅年糕好大一塊,糯米香又夠黏。豆腐是白豆腐魚蛋能夠食到魚肉味,比較軟蘿蔔超大塊,兩個人可以從中間劈開兩塊啱啱好狗卷也不錯還很大塊2.拉麵我點的是59元小盛,partner點的是玉子拉麵63元小盛,全部吃完真係飽到唔得知道二郎系拉麵係比較重口味,油味和醬油都揀咗淡味,不過鹹味完全唔會覺得淡。食完嘅相可以睇出油確實會少一些。芽菜呢兩碗都係4倍,非常非常豐富嘅芽菜好評。拉麵偏粗,所以普通硬度嘅拉麵我覺得比幼d嘅拉麵要硬一度,咀嚼太耐變得少少攰加d乾辣椒碎末超級香叉燒肥瘦啱啱好,很香又不膩有一片醬油味的瘦肉非常香玉子溏心好靚 蛋都唔細個快要食完之前影低嘅可以見到我呢碗少油d,係明顯嘅最後全部食完!!特別特別多 超級滿足,下次會繼續來❤️
看了很多食評終於來吃啦

1. 關東煮🍢⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
豆腐是白豆腐
魚蛋能夠食到魚肉味,比較軟
蘿蔔超大塊,兩個人可以從中間劈開兩塊啱啱好
狗卷也不錯還很大塊

關東煮

2.拉麵

芽菜呢兩碗都係4倍,非常非常豐富嘅芽菜好評。

加d乾辣椒碎末超級香

叉燒肥瘦啱啱好,很香又不膩

有一片醬油味的瘦肉非常香

玉子溏心好靚 蛋都唔細個

拉麵

快要食完之前影低嘅

可以見到我呢碗少油d,係明顯嘅

最後全部食完!!特別特別多 超級滿足,下次會繼續來❤️

關東煮
拉麵
2024-01-21 110 views
作為好喜歡拉麵的小編,今日特意來到樂富吃性價比好高的拉麵!首先麵是自家製的,其次每碗麵都可以自選湯的濃度、麵的軟硬度,還有可以自選配料的份量!配料的份量,包括芽菜,是可以自選最多4倍,兩位女生吃的話,真的好夠飽的!小編選了款芫茜辛辣拉麵,辣度只選了小辣,蒜等就選了多。因為每款麵都是按食客要求特製,所以是需時等候的。這時就好適合吃關東煮!每款關東煮都是好大大份,特別推薦蘿蔔,既濃又夠甜夠軟熟!一上拉麵,真是驚艷到,好大碗,都只是$79!芫茜好多好香,喜歡芫茜的一定要試這款~辣度反而覺得可以再辣一點!很抵吃,下次會再試其他!

剛在日本旅行回來已開始掛念日本的拉麵了,於是今天到訪位於樂富廣場的「岡山一番店」尋找日式拉麵的味道先點選麵食、再選擇芽菜份量、醬油濃淡度、油濃郁度、蒜蓉份量及拉麵軟硬度==========🔹芫茜辛辣拉麵 (小盛) $79叉燒2片 +$12,溫泉蛋 +$9點選4倍份量芫茜,辛酸度為1滿滿翠綠的芫茜配上適量蒜蓉、芽菜及叉燒,賣相悅目可人芫茜新鮮清爽;叉燒厚切緊實富鹹香,脂肪比例平均;溫泉蛋煮的時間拿捏精準;拉麵選用粗身的,細滑彈牙;湯底辛辣度剛好而不覺膩,配合蒜蓉更添味道層次==========🔹豚骨醬油沾麵 (小盛) $73叉燒2片 +$12,半熟入味玉子 +$9點選4倍份量芽菜芽菜份量堆得像一座小山丘,選用「肥嘟嘟」的爽脆芽菜,非常新鮮玉子呈溏心狀,蛋香不俗;拉麵同樣粗身而爽滑彈牙,沾麵湯鮮甜濃郁卻無膩感;配合滋味叉燒及蒜蓉同吃,令人滿足==========🔹飲品 $6
🔹芫茜辛辣拉麵 (小盛) $79
叉燒2片 +$12,溫泉蛋 +$9
點選4倍份量芫茜,辛酸度為1
滿滿翠綠的芫茜配上適量蒜蓉、芽菜及叉燒,賣相悅目可人
🔹豚骨醬油沾麵 (小盛) $73
叉燒2片 +$12,半熟入味玉子 +$9
點選4倍份量芽菜
🔹飲品 $6
2023-12-20
$100 (Lunch)
2023-12-16 111 views
之前看d短片見到介紹, 覺得幾吸引, 琴日放假同家人來食, 你要中盛加最多芫茜😚的辛辣拉麵, 我要小盛半熟玉子拉麵要兩倍芽菜🥰, 醬油同油全部揀左要淡d, 蒜都係要少d, 我飲啖湯啱啱好, 合我口味❤️, d麵粗身, 外面其他店比較少有, 浸左d湯更好食💞, 小盛的份量都覺得比其他店都多, 價錢又平好多, 半熟玉子好好味, 叉燒兩片都切得厚, 有機會都會再來食過😋👍
2023-12-15
$60 (Lunch)
-半熟玉子拉麵(中盛)$67-這碗拉麵的湯底味道恰到好處,不會過濃,麵條亦非常掛湯。麵條選擇了軟麵底,搭配三倍份量的新鮮大豆芽和滿滿的蒜香,每一口都充滿蒜香!追加的兩片叉燒,肉質鮮嫩多汁,帶有微微的甜味,而半熟入味玉子則是滑嫩可口,完美融合於整體口感之中。-莞茜辛辣拉麵(大盛)$93-這碗拉麵的湯底鮮美濃郁,而且超多芫茜,芫茜愛好者必點!普通硬度的麵條有彈性且有咬口,與湯頭完美融合,加上莞茜的獨特風味在口中散發,帶來一絲清新感。對於愛好辣味的食客來說,這碗辣味十足的叉燒拉麵,絕對能讓您大呼過癮。-關東煮年糕福袋$9-關東煮和飲品可以在收銀處自取,我們選了年糕福袋。年糕質地柔軟,被吸滿湯汁的腐皮包裹著,一口咬下去能同時吃到軟嫩多汁的腐皮、煙韌無比的年糕和清甜的湯汁,非常推介!

-半熟玉子拉麵(中盛)$67-

-莞茜辛辣拉麵(大盛)$93-

-關東煮年糕福袋$9-
2023-12-11 99 views
經常經過這間拉面店也很想食 原因係 價錢平而且又唔係細份。今日終於一嘗我們order了 三款不同款式的拉麵。這裡的面 分4 個 size有 150 g / 200g / 300g /450g1)豚肉玉子拉麵 300 g2) 豚肉沾面 200g3)芫荽辛辣拉麵 200g再加了一碗迷你叉燒飯價值$12。再加了飲料 兩罐汽水和一盒包裝飲品。共用了 $267。味道不要跟 很有名氣的比較。但 份量 味道 是超於價錢。而且吃完不覺得有很重味精。 見到有拉面邊爐 下次可嘗試!
經常經過這間拉面店
也很想食 原因係 價錢平而且又唔係細份。

今日終於一嘗

我們order了 三款不同款式的拉麵。

這裡的面 分4 個 size
有 150 g / 200g / 300g /450g

1)豚肉玉子拉麵 300 g

2) 豚肉沾面 200g

3)芫荽辛辣拉麵 200g

再加了一碗迷你叉燒飯價值$12。

再加了飲料 兩罐汽水和一盒包裝飲品。

共用了 $267。

味道不要跟 很有名氣的比較。
但 份量 味道 是超於價錢。
而且吃完不覺得有很重味精。

見到有拉面邊爐 下次可嘗試!
2023-12-01 124 views
星期五lunch 等位唔洗排隊直入有得免費加四倍芽菜,加到碗麵成座山咁,食芽葉都夠晒飽,人人碗面都好大味道都濃味⋯⋯又唔會好味精feel😎抵食,會再encore
星期五lunch 等位唔洗排隊直入
味道都濃味⋯⋯又唔會好味精feel😎

抵食,會再encore

• 半熟玉子拉麵
  • 芫茜辛辣拉麵
呢間拉麵店每次經過都好想試,因為係自製太麵!今次放工經過決定試一試自製太麵!首先見到個menu已經覺得好抵食,唔使$100嘅拉麵~我揀了一份豚骨醬油沾麵中盛,只係$77,有200g嘅麵。本身我係冇咩概念200g係幾多或者幾飽,一上菜就知了,超大份!!!大份到係 2 個人都食到嘅份量。仲可以揀多芽菜同自選麵質、湯嘅濃淡味。叉燒有兩塊,不過不失。而沾麵湯麵幾濃,唔錯,可以掛到麵。另外好推薦試埋個關東煮,係逐件分開計。蘿蔔好入味又夠腍。份量、味道、價錢好有驚喜。超抵食,好值得試。

另外好推薦試埋個關東煮,係逐件分開計。蘿蔔好入味又夠腍。

份量、味道、價錢好有驚喜。超抵食,好值得試。
2023-11-26 83 views
平日收工想同朋友去食個拉麵, 岡山一番店比其他拉麵舖都大,所以位置上坐得好舒服~ 最令我欣賞既係價錢便宜而且質素好高! 拉麵是自家製的, 特別彈牙、粗、好味! 由於是第一次吃岡山一番店的拉麵,而大盛價錢才70多元,所以選了大盛試一試。 拉麵一到,我和朋友都驚歎份量真的太足啦,一碗大盛大過我和朋友的手! 大胃王的你一定要來試試! 而芽菜控到店一定十分興奮,因為芽菜份量是可以選擇的! 我選了三倍,份量已經是每條拉麵都吃到芽菜,口感大滿足阿~

.據悉 香港 日本 台灣 拉麵關注組討論過 香港本土 CP值高的拉麵特別係|單點 不過$100元|而 大家首推🙆🏼‍♂️🙆🏻🙆🏻‍♀️👍🏻 樂富 岡山一番拉麵🍜.銀芽4倍 總對係我既第一☝🏼目標🎯印象中 8-9年前 深水埗西九龍中心有類似嘅拉麵.但印象好模糊.舖頭算細、亦好多人姐姐叫我先填點餐紙再先俾錢🤌🏼 坐好等拉麵🍜送上日式拉麵店 果然多選擇醬油 油度 麵既軟硬度 都可以😌自定.朋友🧑‍🤝‍🧑大膽地|點左個芫茜🌿拉麵 偏辣我就點左個|半熟玉子蛋拉麵🍜讚同可以翻食
據悉 香港 日本 台灣 拉麵關注組
我就點左個|半熟玉子蛋拉麵🍜
讚同可以翻食

2023-11-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 半熟玉子拉麵