2017-07-03
見到 Facebook Wine Buff寫 “Enjoy free corkage when dining at Darcy & Liz restaurant!” (有關呢個優惠,讀者請看到最後); 即刻睇吓呢間餐廳響 Openrice d comment, 11個笑, 1 個OK, 唔錯喎, 於是決定同 Gang 6響果度食花花同我嘅生日飯。餐前先送上麵包盤,仍帶微溫,但麵包無麵包香, 雖然暖暖地, 但係硬到界損個咀, 牛油亦無牛油應有嘅香味,平時我地我朋友麵包王,都只係食左半件就擺低。鵝肝雖然煎到外面熟,裡面軟嘅效果,但嫌外面太乾同埋唔熱。Parma ham 卷 – 可以。洋蔥湯 – 要用 disaster 黎形容, 唔駛用文字形容, 睇相 (係未攪已經咁樣)龍蝦兩食 – 有湯同意粉, 湯嫌太稀, 龍蝦味淡;意粉一般,應該無用番龍蝦本身D膏來炒,似係用果D即用意粉醬汁黎煮。蝦意粉 – 蝦應該係急凍嘅, “有創意” 地加左蝦米,唔中唔西,好唔夾。Iberico Pork Rib – 唔錯, 雖然有D懷疑係咪真係 Iberico Pork, 因為無應有果種肉味。Rib Eye – 由
鵝肝雖然煎到外面熟,裡面軟嘅效果,但嫌外面太乾同埋唔熱。
Parma ham 卷 – 可以。
Rib Eye – 由於我地有幾位唔食得太生; 所以要求 MEDIUM WELL 然後切半舊再煎至 WELL DONE。我去過好多餐廳都好樂意咁做,不過個伙計好似覺得好奇咁。Anyway, 佢有照做,但因為本身塊牛排質地唔好(無論肉質或肉香,又好多筋),煎得幾好都無用。
最後,要提提大家, Wine Buff響 facebook寫所謂 “Enjoy free corkage when dining at Darcy & Liz restaurant”,其實係要響 Wine Buff 買酒,去到餐廳出示番收據,並要帶番收據上果D酒先可以免開瓶費,我就一時大意,無睇到 “terms and conditions”,亦無book 枱時問清楚店員,就好魯莽咁帶左4 支唔係響 Wine Buff 買嘅酒;要捱$200 一支開瓶費。其實我都有響 Wine Buff 買過酒,但即使我能出示收據;店員都話係公司policy,一支都唔能夠免,因為我帶果幾支都唔係響Wine Buff 買的。