餐廳環境舒服,樓底高、空間感大、令人心曠神怡。時令刺身鮮甜,仲要每款魚都高級別、材料好、又大件🤩🦀日式漬物三付:醃苦瓜、醬油漬蛋黃、蟹肉豆腐我從小不愛苦瓜,但呢款醃苦瓜酸甜帶少少苦味好特別,最後食曬😎醬油漬蛋黃口感似超濃的jelly,蟹肉豆腐鮮甜。🦪生蠔好大隻,鮮甜之餘仲有海水味(我本身不愛吃,但呢個新鮮反而又覺得好味喔~食得happy)🐟刺身:蜜柑鯛魚、赤貝、劍魚劍魚超大塊鮮甜不多筋,其他都不錯。🥚茶碗蒸小一碗盛載濃郁的鮮味.🍣紫蘇葉拖羅、烟熏拖羅、甘木鲷、時梳魚、北海道帆立貝、深海池魚、吞拿魚面頰肉、仲有一座山甘高的海膽(師傅真係佛心,海膽係即日新鮮抵港就開比我地食!仲要叠到甘高的😘😘😘)🐚牛油蒸扇貝熱辣辣上桌,扇貝好味!食到呢度已經飽到上心口🤣🍧🥥椰子果凍朱古力刨冰味道普通不過gimmick不錯~🧓👩‍🦰👱‍♀️媽媽們係5月份食廚師發板仲有75折優惠!師傅話指定日子:04, 05, 11 & 12/05食仲可以低至$388😂😂(可惜我媽媽不食魚生)

🦀日式漬物三付:醃苦瓜、醬油漬蛋黃、蟹肉豆腐

🐟刺身:蜜柑鯛魚、赤貝、劍魚
劍魚超大塊鮮甜不多筋,其他都不錯。

🥚茶碗蒸
小一碗盛載濃郁的鮮味.

🐚牛油蒸扇貝
熱辣辣上桌,扇貝好味!食到呢度已經飽到上心口🤣

🍧🥥椰子果凍朱古力刨冰
味道普通不過gimmick不錯~

🧓👩‍🦰👱‍♀️媽媽們係5月份食廚師發板仲有75折優惠!
2024-05-02
Dinner
昼月📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖━放工去哪裡chill? 若不趕時間的話這裡是個好選擇😗 可以慢慢吃慢慢喝 不會催還檯哦ps 3小時清酒任飲 男士$168 +10% 女士$98 +10% 酒鬼必試!━ 🥗 軟殼蟹沙律▶︎ 酸爽開胃的沙律搭配酥脆軟殼蟹 兩者互相綜合~好味指數:●●●●◯━🐟 刺身▶︎ 刺身八選五 我們選擇了 煙燻鯖魚 三文魚 帆立貝 赤蝦 甜蝦 ▶︎ 個人比較愛赤蝦~好味指數:●●●◐◯━🍣 壽司▶︎ 壽司共選八件 選擇很多哦~▶︎ +$30的北海道海膽出色 而魷魚 赤貝亦發揮不錯好味指數:●●●●◯━🍞 黑松露鵝肝多士2件 +$30▶︎ 煎香鵝肝搭配全麥麵包 是意外的搭配🤣好味指數:●●●●◯🐮 厚燒牛舌芯 3件 ▶︎ 牛舌香口而很有韌性 咀嚼之下很香口~好味指數:●●●◐◯━🍤 虎蝦天扶良▶︎ 天婦羅脆殼偏薄 蝦肉多汁 喜歡配的醬汁微微鹹甜~好味指數:●●●●◐━🍚 迷你昼月玉子丼▶︎ 超吸睛的玉子燒+肉餅+生蛋黃拌飯 攪拌均勻後一口接一口🥹好味指數:●●●●◯━🫕 吸物▶︎ 味噌湯十分濃郁 裡面有超大兩隻蜆~好味指數:●●●◐◯━🧇 甘物▶︎ 甜品是特別的奶
昼月
📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖

🥗 軟殼蟹沙律
▶︎ 酸爽開胃的沙律搭配酥脆軟殼蟹 兩者互相綜合~

🐟 刺身
▶︎ 個人比較愛赤蝦~

🍣 壽司
▶︎ 壽司共選八件 選擇很多哦~
▶︎ +$30的北海道海膽出色 而魷魚 赤貝亦發揮不錯

🍞 黑松露鵝肝多士2件 +$30
▶︎ 煎香鵝肝搭配全麥麵包 是意外的搭配🤣

🐮 厚燒牛舌芯 3件
▶︎ 牛舌香口而很有韌性 咀嚼之下很香口~

🍤 虎蝦天扶良
▶︎ 天婦羅脆殼偏薄 蝦肉多汁 喜歡配的醬汁微微鹹甜~
好味指數:●●●●◐

🍚 迷你昼月玉子丼

🫕 吸物
▶︎ 味噌湯十分濃郁 裡面有超大兩隻蜆~

🧇 甘物
▶︎ 甜品是特別的奶凍配刨冰 清爽與濃郁的碰撞!

2024-04-26 25 views
約左幾位朋友食飯,佢哋都中意飲番杯,我即時想起銅鑼灣的Day Moon,原因好簡單,家陣呢度逢星期三及星期日,有$98飲任清酒的Package。以為呢個場唔會太多人,好彩有訂位,否則明天請早。大家點完嘢食,便開始飲了,摸住酒杯底吹水既時光,近幾年已少之有少。先來些刺身壽司,吞拿魚當然是少不了。赤身、中拖與大拖羅,三款各有其吸引力,朋友愛赤身的爽口,面我則從來喜歡脂香四溢的大拖羅。另外點了吞拿魚中落,即係痴住中間嗰條骨,算係幾岩打卡的東西。各人自行用殼刮啲魚肉出來吃,炒熱現場氣氛,大家老友鬼鬼就吃得更加豪邁。呢味送酒亦絕對合適不過。壽司只選了兩款,分別是金目鲷,與及左口魚邊。平時既我,多半會投油香充盈的左口魚邊,但佢個金目鲷又幾爽身。佐酒的話,平常都會吃魚鮫,不過今次見佢有罕有的下巴位置,就來一份,畢竟唔係成日有機會試到。幾香口的,與魚鮫的質感也有幾分相似,因此都是非常稱職的酒盜。此時的我們,大概已喝了N咁多杯。各自選擇了想吃的串燒,雞翼肯定穩陣,事實也是皮香而有肉汁。免治雞肉串醮上了生蛋黃,自會美味。另外大家還柯打了五花肉、白燒鰻魚及青椒等,總之就是佐酒佳品。怎樣也好,都要有點甜才覺圓

以為呢個場唔會太多人,好彩有訂位,否則明天請早。

怎樣也好,都要有點甜才覺圓滿。刨冰底下有奶凍作基底,師傅幾鬼馬。而士多啤梨拿破崙,正是近期大熱,圓碌碌的出品。

真正的飲飽食醉之夜,今時今日,盡興最緊要。
星期三、星期日馬照跑、酒照飲!皆因「昼月」清酒放題一向性價比高,今期星期三及星期日,以 HK$98  三小時內盡情任飲,可謂蔗渣的價錢、不醉無歸的滿足感!此料不及,剛過的周三晚適逢「昼月」藍鰭吞拿魚盛宴,將原條吞拿魚拆解,不同魚部位配合不同烹調和食法。雖然黑板僅見三款吞拿魚菜式推介,不過我們通過侍應介紹,當晚便嘗試到一些吞拿魚新吃法,再配搭建議的清酒,特別滋味!先來一客吞拿魚刺身四重奏 HK$448,包含赤身、中拖羅、大拖羅和香蔥吞拿魚蓉。無論赤身、中拖羅、大拖羅,抑或吞拿魚蓉,從鮮味、彈性和柔軟度,足以反映吞拿魚絕佳的新鮮度喔。建議以心星生酒配對,美味叫人大樂!面前名為吞拿魚中落 HK$158 的限量部位,第一次感受原條魚骨上檯好 Wild 的感覺!請教後得知,中落即是吞拿魚切去兩邊魚身後,剩下的脊椎骨。食前利用貝殼把脊椎骨上的魚肉刮出,原來這 Wild的吃法是日本的傳統,又長知識了!刮魚肉雖要一點陰力,千萬不能操之過急或用死力。起初的確有點手忙腳亂,隨後慢慢領略到一點小技巧,魚肉產出大大提升!刮得八八九九,便是享受努力成果的時候,大大口吃著仿如赤身的細滑魚蓉!記得配搭榮光富士的純米
星期三、星期日馬照跑、酒照飲!

記得配搭榮光富士的純米吟釀。
接著亦是限量發售的吞拿魚醬油漬豆紙卷 HK$108。入口只感到充斥著清爽的蔬菜,而吞拿魚佔的比重較低,且預期的醬油味完全不著跡,的確有點失望!
幸好,再來亦是限量的汁煮吞拿魚下顎 HK$128 ,挽回不少分數!下顎的肉質細嫩,加上點點焦香和充份入味,真的好吃!
最後一款是蛋黃漬吞拿魚太卷 HK$138 配陣屋純米辛口,太卷與清酒竟然有著一種和諧感,還是第一次!別忘記旁邊的日本薑片混合了柚子,非常清新好吃!

要吃得再刁鑽的話,就要選腦天、魚眼和魚面頰等,由於供應量有限,真的手快有、手慢無。
手打雞肉棒 HK$68
宮崎豚肉串燒 HK$38
鹽燒二折雞翼 HK$58/隻
鹽燒日本青椒仔 HK$28
品嚐過部份藍鰭吞拿魚菜式後,我們再要了一些佐酒菜,繼續暢飲。

多謝介紹這款擁有十四代影子的花邑純米吟釀!
這支適合喜歡 Dry 品味的朋友仔!
飲多兩杯後,來碗熱湯濕潤一下,即時產生爽爽的醒酒作用,死酒鬼一定有同感!更何況是一碗載有牛筋、魚蛋、蘿蔔、雞蛋等的美味 Oden,差點忘記,還有我至愛、帶有焦香的豆腐,Oishi!

在家暢飲以外,「昼月」的確成為我無拘無束地享受清酒之樂的首選!
2024-04-24
$500 (Dinner)
  • 吞拿魚刺身四重奏
  • 汁煮吞拿魚下顎
  • Oden
  • 3小時清酒放題
2024-04-24 26 views
昼月 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖男士 $168 3 小時清酒任飲,女士 $98 3 小時清酒任飲,抵!他們的軟殼蟹沙律是一道令人驚艷的開胃菜。軟殼蟹外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,配上新鮮的生菜和特製的沙律醬,味道十分搭配。這道沙律絕對是一個不容錯過的選擇。他們提供了多種不同的刺身選擇,包括油甘魚、帆立貝、赤身、赤蝦和甜蝦。這些刺身新鮮美味,切割得非常精緻,每一口都能感受到海鮮的鮮甜和口感。如果你是刺身愛好者,這裡絕對是你的天堂。他們的壽司選擇也非常豐富。他們的油甘魚、左口魚邊、蜜柑鯛、赤貝、松葉蟹肉和北海道海膽都是絕佳的選擇。特別值得一提的是北海道海膽,加30元,但絕對值得嘗試。壽司米飯鬆軟濕潤,配上新鮮的海鮮,口感非常棒。他們的安格斯牛肉串和黑松露鵝肝多士是不容錯過的。安格斯牛肉烤得恰到好處,肉質嫩滑多汁,黑松露鵝肝多士則是口感豐富,搭配上黑松露的香氣,絕對是一道奢華的美食享受。我個人推薦虎蝦天扶良,虎蝦炸得金黃酥脆,內部保持著鮮嫩的口感,非常美味。他們提供了迷你昼月玉子井,這是一道日本傳統的蛋包飯。煮熟的米飯包裹著鬆嫩的蛋,口感滑嫩,味道濃郁,非常適
昼月 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖

他們提供了迷你昼月玉子井,這是一道日本傳統的蛋包飯。煮熟的米飯包裹著鬆嫩的蛋,口感滑嫩,味道濃郁,非常適合作為主食品嚐。
2024-04-24 26 views
今日在銅鑼灣收工就約埋老婆食完晚餐先返屋企。見到呢間個套餐好吸引,就入去座下。軟殼蟹沙律 :軟殼蟹份量好多,炸得好香口。配埋清新的沙律菜,好開胃。刺身:三文魚、赤身、赤蝦、甜蝦、帆立貝 每樣刺身都好鮮味。最鍾意係刺身本身的鮮味在口腔中徘徊,如三文魚的油香,赤𧎚的甜美,真係好享受。壽司:左口魚邊、金木雕、北海道海膽 、三文魚、赤貝,魷魚。每次見到海膽都好開心。海膽鮮甜又creamy。絕對係高質但套餐竟然食到。🥰🥰🥰燒鰻魚。魚皮脆卜卜,魚肉好彈牙。咬落去口感好正,脆口又軟滑。即燒即食真是冇得頂。厚燒牛舌芯 :爽口牛味濃。同清酒一齊係一流。虎蝦天婦羅 :虎𧎚大隻肉質彈牙。鰻魚炒飯 :炒飯香口又有鰻魚汁的惹味。3小時清酒任飲 : 男士 $168 (而女士 $98)今日冇揸車就盡情一晚。其實呢個價錢仲平過一支,好抵呀。呢餐真係高質素,份量對我們來說剛剛好。

刺身:三文魚、赤身、赤蝦、甜蝦、帆立貝

厚燒牛舌芯 :爽口牛味濃。同清酒一齊係一流。

虎蝦天婦羅 :虎𧎚大隻肉質彈牙。

鰻魚炒飯 :炒飯香口又有鰻魚汁的惹味。

呢餐真係高質素,份量對我們來說剛剛好。
  • 北海道海膽壽司
  • 清酒
  • 燒鰻魚
  • 軟殼螚沙律
2024-04-23 28 views
無得去旅行住就唯有食下omakase啦~今晚又約埋好姊妹一齊去食, 揀左位於銅鑼灣嘅昼月! 餐廳最近推出左新omakase menu, 人均$688就有20品, 所以就嚟試下啦! 原來餐廳仲做緊個任飲清酒放題, 女士只需$99就可以暢飲個半鐘, 真係岩哂收工happy hour!✨️前菜三味前菜分別係西京漬麵豉蛋黃、紅酒蕃茄同埋鮟鱇魚肝, 由淡味食到濃味, 先食左個紅酒蕃茄, 車車就最中意食e d酸酸甜甜嘅野, 特別係蕃茄! 入口清新開胃帶淡淡嘅酒香, 下一道就係鮟鱇魚肝, 入口軟滑, 而最濃味嘅就係E個西京漬麵豉蛋黃, 漬左嘅蛋黃口感會有種黏黏地嘅感覺, 食落好重蛋香帶點麵豉甘香, 食落幾特別✨️茶碗蒸E款茶碗蒸夠哂特別, 事關佢用左墨魚汁, 所以係黑色的, 雞蛋口感好滑溜, 入面仲有好多配料, 味道不錯<刺身五點>✨️岩手縣仙氣町生蠔生蠔肉身肥美, 帶濃郁海水味, 上面放左辣蘿蔔、柚子啫喱同埋食用花, 食落幾清新, 富有層次感✨️鰤魚鰤魚包住左紫菜, 一件一口, 口感豐富✨️熟成間八魚入口幾肥美香醇✨️活赤貝食落爽脆鮮甜幾新鮮✨️煙燻鰹魚一打開個蓋煙就開始湧出嚟, 打卡一流! 食落除左好香煙燻味

✨️前菜三味

✨️茶碗蒸

刺身五點>

✨️岩手縣仙氣町生蠔
✨️鰤魚
鰤魚包住左紫菜, 一件一口, 口感豐富
✨️熟成間八魚
入口幾肥美香醇
✨️活赤貝
食落爽脆鮮甜幾新鮮
✨️煙燻鰹魚
一打開個蓋煙就開始湧出嚟, 打卡一流! 食落除左好香煙燻味仲有好濃郁嘅魚味

壽司七貫>

✨️赤舌平目
左口魚甘香肥美幾好食
✨️金目鯛
壽司上面放左炸魚鱗, 所以食落口會脆卜卜, 魚肉爽身鮮甜, 口感相當豐富
✨️深海池魚
質感纖細柔軟, 口感順滑鮮甜
✨️釜山灣白蝦
食落口感黏糯, 可以食到蝦嘅鮮甜味同時味道又唔太單調
✨️北海道赤牡丹蝦
赤牡丹蝦口感爽脆彈牙, 上面放左用蝦頭蝦膏製作嘅醬汁, 所以食落味道比較濃郁
✨️吞拿魚面頰
E個屬於刁鑽又矜貴嘅部位, 充滿彈性, 口感軟滑筋少而且脂肪多, 魚味極濃
✨️北海道馬糞海膽
海膽甘甜鮮味, 入口即化

✨️大拖羅紫蘇葉鹽漬
又嚟到車車最中意嘅大拖羅時間, 師傅用紫菜包住大大件大拖羅魚肉, 食落油香滿滿大滿足

✨️雞皮蝦
食完壽司之後仲有一款熱食, 就係雞皮蝦啦!
雞皮蝦外皮燒到好香脆, 包住蝦同紫蘇葉, 食落去熱辣辣, 口感爽陣好juicy, d油爆哂出嚟好惹味!

✨️味噌湯

✨️忌廉沙冰奶凍
E款甜品分別有兩層, 面層係忌廉味嘅沙冰, 而中間係牛奶奶凍, 建議可以先分開試左先再一啖塞入口, 味道就好似飲緊忌廉溝鮮奶咁, 車車都係第一次食e個甜品, 味道幾清新, 好岩e個天氣食!
2024-04-08
2024-04-22 19 views
#20240418 🤍📍 昼月 @dymn.co 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535 3樓301號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#昼月會席料理二人前 $880/2位 🥢 #蟹肉蟹籽沙律💭 呢間野用開放式設計,電梯一上就係,開頭有啲驚好似係個lobby度食飯咁,但好彩佢有啲幕拉落尼原來私密度都幾高,前菜無揀軟殼蟹沙律因為怕兩個人share起上尼好麻煩,雖然蟹柳青瓜無咁高級咁,但鐘意佢滿佈蟹籽,每一啖都卜卜脆好味🥒. 🥢 #刺身 🫧 #煙燻鰹魚 #三文魚 #間八 #油甘魚 #赤身 💭 有8款可以揀,當中揀5款,刺身係成個餐最驚喜既一part,全部都好肥美厚身,佢既一片都差唔多等於出面啲舖頭既兩片,鰹魚仲要用煙燻方式尼整幾驚會好硬,點知食落一樣咁柔軟,個赤身望落已經有中拖羅既級數,即刻覺得$880超抵🤑. 🥢 #壽司 🫧 #左口魚邊 #鰝鰺 #蜜柑鯛 #赤貝 #金目鯛 #魷魚 #松葉蟹肉 💭 壽司一樣高質,用左赤醋米尼整所以偏酸,但唔會酸到蓋過左魚生既鮮味,最推介個左口魚邊,用火槍燒過令到啲魚脂逼晒出尼,再配個酸酸地既飯又解到下膩,值得用晒兩個quota去叫佢🍣特別要提佢個
#20240418 🤍
🥢 #蟹肉蟹籽沙律

🥢 #刺身
🫧 #煙燻鰹魚 #三文魚 #間八 #油甘魚 #赤身

🥢 #壽司
💭 壽司一樣高質,用左赤醋米尼整所以偏酸,但唔會酸到蓋過左魚生既鮮味,最推介個左口魚邊,用火槍燒過令到啲魚脂逼晒出尼,再配個酸酸地既飯又解到下膩,值得用晒兩個quota去叫佢🍣特別要提佢個酸薑用左柚子好醃,好清新

🥢 #鹽燒雞尾 #安格斯牛肉
💭 每樣都有兩串,佢啲串燒就咁食係好咸,所以一定要加啲檸檬汁落去,唔可以驚整污糟手而懶🍋肉質正常,唔會燒到過老既,第一次食雞尾,感覺無咩特別,又唔會有咩臭味,蒙住眼食應該食唔出都係好事尼🐔

🥢 #虎蝦天扶良
💭 同樣都係有兩隻,將蝦身同蝦頭分開炸,不過炸漿唔算炸得好脆,結果個蝦頭都係食下啲膏就食唔到,如果可以炸到脆卜卜連殼食應該會幾惹味,鐘意佢用照燒汁取代左天婦羅汁,令個蝦有少少特別🦐

🥢 #A5和牛壽喜燒 +$50
💭 呢個係最失望🫣好似快餐店打邊爐都多料過佢,個煲好淺但個火勁猛,直接燒燶啲突出尼既菜,肉的確高質,但其實係一塊大既切開兩半😅有啲後悔加左$50,建議叫其他主食飽肚啲,湯底偏甜,點蛋食岩岩好🥚

🥢 #吸物
💭 個湯睇落平平無奇,用筷子一夾發現入面有兩隻沙白同埋少少乾海帶,係一碗蜆麵豉湯,不過個湯係有啲咸,要飲晒成碗有啲難度😣

🥢 #甘物
💭 甜品好特別,望落以為佢係未淋醬既刨冰,但其實面頭果啲食落口感有啲似泡既冰,有少少似波子汽水味🍧個底係奶凍,一個甜品有兩個口感,呢個句號都畫得唔錯😌

#銅鑼灣美食 #🐷在銅鑼灣 #🐷_食
2024-04-22 8 views
I recently had the most incredible dining experience here,  trying their festive menu, and I couldn’t wait to share it with you all! 🎅❄️ From the moment I stepped in, I was greeted with a warm and inviting ambiance, setting the stage for a truly memorable evening.JJJ has prepared two exquisite set menus featuring their Korean Hanwoo 1++ and 45 Days Dry Aged Prime Beef, and let me tell you, it was a beef lover’s dream come true! 🥩😍 The quality and flavors of the beef were absolutely exceptional, s

JJJ has prepared two exquisite set menus featuring their Korean Hanwoo 1++ and 45 Days Dry Aged Prime Beef, and let me tell you, it was a beef lover’s dream come true! 🥩😍 The quality and flavors of the beef were absolutely exceptional, showcasing the expertise and passion of the JJJ team.

To start, we indulged in the lovely Ginseng and Watermelon Soju, a refreshing and unique combination. 🍹🍉 The Ginseng Soju had a subtle herbal note, while the Watermelon Soju added a touch of sweetness. It was a delightful way to kick off the evening!

As we savored each dish, the flavors continued to captivate our taste buds. The Cold Wheat Noodles provided a refreshing and light interlude, offering a perfect balance to the richness of the beef. 🍜✨ And let’s not forget the Ginseng Ice Cream! 🌱🍦 The creamy texture and delicate ginseng flavor left us wanting more. It was a delightful and unexpected treat!

If you’re looking for an extraordinary dining experience this festive season, I highly recommend pre-booking JJJ’s Christmas x New Year’s Eve Menu. And the best part? From now until December 15th, you can enjoy a fantastic 10% off from their set menu dinner when you pre-book! 🎉🎁

Don’t miss out on the opportunity to unwind and indulge in the exquisite beef experience that JJJ has prepared for you. Let the flavors transport you to a culinary paradise, where every bite is a celebration of the festive spirit. 🌟🥩
Dining Offer
Tasting Event
2024-04-21 19 views
餐廳新推出Omakase 套餐,仲🈶多款清酒任飲優惠👉🏻男士 💲1️⃣6️⃣8️⃣ 3 小時清酒任飲, 女士💲9️⃣8️⃣ 3 小時清酒任飲,清酒入口香純,CP值極高前菜有蘿蔔,沖繩苦瓜➕柚子酸汁甜蝦,蘿蔔酸酸地,食落好開胃,苦瓜入口甘香,蝦肉配上柚子酸汁,感覺好清新岩手縣生蠔配三文魚籽非常新鮮肥美,加上蔥花就更添口感刺身4點都十分高質,針魚入口無比鮮甜,北海道帶子配上新鮮檸檬🍋汁,咬落爽口鮮甜,赤蝦上面撒上蝦殼粉,令刺生蝦個鮮味更上一層樓,間白魚食落魚味非常濃郁一打開個蓋就聞到陣陣煙燻鰹魚香氣,口感香軟,唔會腥墨魚汁茶碗蒸個顏色係灰黑色,入口香滑美味跟著就開始食壽司,赤貝加咗鮮檸檬汁,又爽口又清新真鯛個皮火炙過,食落充滿魚香火炙魷魚上面撒上昆布鹽,入口完全唔覺得膩,非常不錯辣柚子胡椒鰤魚好震撼味道,感覺辣辣地,清新又香甜深海池魚非常新鮮滑溜海膽壽司真係超鮮甜👍🏻實在太美味了,好耐冇食過咁香甜嘅海膽呢件火炙吞拿魚係取自頸部位置,望落好似牛肉,食落唔會太過油膩,好好食汁燒帶子真係超大粒,啖啖鮮味,口感嫩滑大蜆麵豉湯都唔錯,大蜆漲卜卜,咬落肥美爆汁忌廉刨冰奶凍個份量剛剛好,軟棉棉嘅刨冰🍧配上滑溜溜嘅牛奶奶凍,

岩手縣生蠔配三文魚籽非常新鮮肥美,加上蔥花就更添口感

一打開個蓋就聞到陣陣煙燻鰹魚香氣,口感香軟,唔會腥

墨魚汁茶碗蒸個顏色係灰黑色,入口香滑美味

跟著就開始食壽司,赤貝加咗鮮檸檬汁,又爽口又清新

真鯛個皮火炙過,食落充滿魚香
火炙魷魚上面撒上昆布鹽,入口完全唔覺得膩,非常不錯
辣柚子胡椒鰤魚好震撼味道,感覺辣辣地,清新又香甜
深海池魚非常新鮮滑溜

海膽壽司真係超鮮甜👍🏻實在太美味了,好耐冇食過咁香甜嘅海膽

汁燒帶子真係超大粒,啖啖鮮味,口感嫩滑

大蜆麵豉湯都唔錯,大蜆漲卜卜,咬落肥美爆汁

忌廉刨冰奶凍個份量剛剛好,軟棉棉嘅刨冰🍧配上滑溜溜嘅牛奶奶凍,真係非常滿足😌
2024-04-19 25 views
放工想約朋友去輕鬆吓,就揀咗喺銅鑼灣Tower535嘅昼月🥰 仲見到佢哋新推出咗會席料理就試吓啦☺️昼月會席料理$880/2ppl沙律🥗我哋揀咗蟹肉蟹籽沙律, 味道清新爽口,每次食日本嘢我都必點😍刺身🐟煙燻鯖魚間八油甘魚帆立貝赤身我自己最鍾意煙燻鯖魚,佢賣相仙氣十足, 個煙熏味好香,再加埋漬物醬, 好食推介🫶🏻壽司🍣左口魚邊蜜柑鯛大拖羅 (+@30@)北海道海膽 (+@30@)我自己最鍾意左口魚裙邊,油香十足,入口即溶❤️燒物🔥黑松露鵝肝多士 (+$30)多士香脆,鵝肝多士入口即溶,仲帶陣陣松露香🥰西京銀鱈魚 (+$30)銀鱈魚好滑身😍揚物 (+$20)鮑魚天扶良 炸醬好薄身, 質地彈牙😍主食🍚迷你昼月玉子丼🥚漢堡扒裏面有雞軟骨好有咬口,再加埋厚厚嘅雞蛋🥰吸物松茸菇帶子湯甘物🍦雲呢拿雪糕配上牛角包窩夫,冰火交融嘅感覺😍睇Menu見到佢哋而家做緊清酒活動,超抵呀😍 男士 $168 3 小時清酒任飲, 女士 $98 3 小時清酒任飲🥳 啱晒鍾意飲酒嘅人🫶🏻

昼月會席料理$880/2ppl

赤身

壽司🍣
左口魚邊
蜜柑鯛
大拖羅 (+@30@)
北海道海膽 (+@30@)
我自己最鍾意左口魚裙邊,油香十足,入口即溶❤️

燒物🔥
黑松露鵝肝多士 (+$30)
多士香脆,鵝肝多士入口即溶,仲帶陣陣松露香🥰
西京銀鱈魚 (+$30)
銀鱈魚好滑身😍

揚物 (+$20)
鮑魚天扶良
炸醬好薄身, 質地彈牙😍

主食🍚
迷你昼月玉子丼🥚
漢堡扒裏面有雞軟骨好有咬口,再加埋厚厚嘅雞蛋🥰

吸物
松茸菇帶子湯

甘物🍦
雲呢拿雪糕配上牛角包窩夫,冰火交融嘅感覺😍

2024-04-15 25 views
📍 昼月 - 銅鑼灣今日黎到銅鑼灣,平時真係甚少過海~係社交平台到見到{日本料理晚市二人前}先係$880當然要食下佢😉本身以為好少,但食完原來夠哂飽🫶🏻另外,店內仲做緊一個男女活動❣️男士 $168 3 小時清酒任飲, 女士 $98 3 小時清酒任飲🍶✨ 蟹肉蟹籽沙律蟹肉蟹籽沙律令人驚艷!新鮮多汁的蟹肉與豐富的蟹籽完美結合,口感豐富。沙律醬料帶有微妙的酸甜味,平衡了整個菜餚的風味。✨ 煙燻鯖魚/三文魚/間人/油甘魚/帆立貝刺身方面,本人比較鐘意🐟三文魚肉質鮮嫩、豐腴,有獨特的油脂香氣。🐟 煙燻鯖魚口感鮮美,煙燻香氣撲鼻而來。🐟油甘魚肉質鮮嫩細軟,帶有微妙的甜味。✨ 三文魚/油甘魚/左口魚邊/鰝鰺/蜜柑鯛/金目鯛\魷魚/松葉蟹肉/手握壽司🍣方面,本人比較鐘意🍣 鰝鰺肉質濕潤,細嫩,帶有魚肉的天然甜味。🍣 蜜柑鯛呈現淡淡的粉紅色,展現其鮮美的風味和質地。✨燒鰻魚鰻魚燒,鮮嫩多汁,醬汁濃郁,口感絕佳,讓人回味無窮。✨安格斯牛肉肉質鮮嫩多汁,口感豐富,帶有濃郁的牛肉風味。✨虎蝦天扶良虎蝦鮮美彈牙,搭配扶良蔬菜的清爽與鮮甜,口感與風味相得益彰,令人難以抗拒。✨鰻魚炒飯香嫩的鰻魚與炒飯完美結合,每

📍 昼月 - 銅鑼灣

今日黎到銅鑼灣,平時真係甚少過海~
係社交平台到見到{日本料理晚市二人前}
先係$880
當然要食下佢😉
本身以為好少,但食完原來夠哂飽🫶🏻

另外,店內仲做緊一個男女活動❣️
✨ 蟹肉蟹籽沙律
✨ 煙燻鯖魚/三文魚/間人/油甘魚/帆立貝
刺身方面,本人比較鐘意

🐟三文魚肉質鮮嫩、豐腴,有獨特的油脂香氣。
🐟 煙燻鯖魚口感鮮美,煙燻香氣撲鼻而來。
🐟油甘魚肉質鮮嫩細軟,帶有微妙的甜味。
手握壽司🍣方面,本人比較鐘意

🍣 鰝鰺肉質濕潤,細嫩,帶有魚肉的天然甜味。
🍣 蜜柑鯛呈現淡淡的粉紅色,展現其鮮美的風味和質地。
✨燒鰻魚
鰻魚燒,鮮嫩多汁,醬汁濃郁,口感絕佳,讓人回味無窮。
✨安格斯牛肉
肉質鮮嫩多汁,口感豐富,帶有濃郁的牛肉風味。
✨虎蝦天扶良

✨鰻魚炒飯
香嫩的鰻魚與炒飯完美結合,每一口都帶來濃郁的海鮮風味。鰻魚肉質鮮美,搭配軟綿的炒飯,口感豐富。如果你喜歡鰻魚和炒飯,絕對不能錯過這道美食!
✨雪糕窩夫🧇
窩夫外層酥脆,內部柔軟,配上絲滑順口雪糕,與窩夫既溫暖,一冷一熱,好正😊
《昼月 - 銅鑼灣》唔講人哋以為我發咗達🤣今次又去食Omakase😎不過今次去嘅呢一間環境同埋格局就相對冇咁侷促,佢個廚房係開放式,感覺似居酒屋多啲,當晚嘅人流好多,原來係因為餐廳有個任飲清酒放題😏女士只需$99就可以飲清酒個半鐘😎男士就貴少少,好似都係百零蚊左右,不過佢嘅清酒就絕對唔係普通嘢,有好多都係獲獎過嘅日本清酒嚟㗎,自問酒量好嘅一次過試晒佢包你回本🤓今次我就嚟呢度試食佢個新嘅廚師發辦套餐,人均$688 就可以食到20款菜式,當中包括前菜、熱食、手握壽司、串燒、湯同埋甜品,樣樣其實都好有特色,銅鑼灣嚟講呢一個價錢絕對係抵到爛👍🏻💁🏻‍♀️前菜三味坐低冇耐,店員就會奉上一碟擺盤好靚嘅前菜俾我哋,分別係西京漬麵豉蛋黃、紅酒蕃茄同埋鮟鱇魚肝,按照注次序由淡味開始食,紅酒蕃茄明顯食到有酒嘅清香味,同樣都食到蕃茄嘅清香,接住落嚟就係粉嫩嘅鮟鱇魚肝,好似食緊豆腐咁咁滑溜,而最尾一定要講我好鍾意嘅西京漬麵豉蛋黃,佢嘅質地實實地,食到好濃郁嘅蛋香,如果而家有白飯,我諗我可以食到兩碗💁🏻‍♀️茶碗蒸打開呢一碗茶碗蒸嘅時候俾佢嚇親,因為佢黑鼆鼆都好深色㗎,但係食落其實係好香嘅墨魚汁味,入面嘅配料都係用
《昼月 - 銅鑼灣》
💁🏻‍♀️前菜三味

💁🏻‍♀️茶碗蒸
打開呢一碗茶碗蒸嘅時候俾佢嚇親,因為佢黑鼆鼆都好深色㗎,但係食落其實係好香嘅墨魚汁味,入面嘅配料都係用咗高湯同埋日本雞蛋製作,蛋香味濃郁,仲隱約食到菇菌嘅香氣👍🏻好好食,又好特別

💁🏻‍♀️刺身五點
接住落嚟就到刺身環節,第一樣上嚟嘅係岩手縣仙氣町生蠔,體型都幾大隻,海水味重,上面放咗辣蘿蔔、柚子啫喱同埋食用花,可以一啖過將所有配料食晒,味道有層次感而且生蠔肥美多肉,食完口腔有好香濃嘅蠔味迴盪着
跟住就係擺盤好靚嘅刺身三味,分別有鰤魚、熟成間八魚同活赤貝,鰤魚包住左紫菜形成咗一個卷,一啖一件幾和味,活赤貝口感爽脆彈牙,而熟成間八魚就食落肥美有油香,三樣刺身都各有特色
最後就到煙燻鰹魚,一打開個蓋啲煙湧出嚟,經過煙燻嘅鰹魚食落變得濃味,不過我個人就覺得佢個味道好唔熟悉,有點太濃
💁🏻‍♀️壽司七貫
🐟赤舌平目
第一件食嘅壽司係左口魚嘅朋友,我一向都好鍾意食好似左口魚咁咁有油香嘅魚,味道少少辣辣地,幾開胃
🐟金目鯛
呢一件金木鯛上枱嘅時候真係好似閃閃發光咁,壽司上面放咗炸魚鱗,入口會食到脆脆嘅魚鱗,然後香軟的魚肉,肉身比較清甜
🐟深海池魚
深海池魚都係比較重油分嘅魚,食落肥美有油香,質地嫩滑
🐟釜山灣白蝦
呢一個產地嘅白蝦第一次食,有一種特別嘅膠質,入口有點黏黏地,整體感覺好甜同埋好軟糯,鍾意食甜蝦嘅朋友會幾鍾意呢一個白蝦嘅味道同質感
🐟北海道赤牡丹蝦
食完白蝦又食赤牡丹蝦,同頭先嘅體型相比,佢就真係叫大隻啦,口感脆身少少,蝦嘅味道會較為重啲,可能因為佢上面放咗用蝦頭蝦膏製作嘅醬汁,整體口味濃郁,同頭先個白蝦嘅味道有一個好大嘅對比
🐟吞拿魚面珠墩
聽講吞拿魚面珠墩係稀有部位,今日咁都俾我哋食到真係好好彩🥰比起平時嘅吞拿魚腩肉味更濃郁而且有口感,上面嘅炸蔥蒜有助提升吞拿魚肉嘅濃厚感👍🏻
🐟大拖羅紫蘇葉鹽漬
跟住就係我超鍾意嘅大拖羅,用脆脆嘅紫菜包住勁重油份嘅大拖羅魚肉,一啖放晒入口勁滿足,食到陣陣嘅紫蘇葉味道,好食🥰
🐟北海道馬糞海膽
壽司環節嘅尾聲梗係要用海膽作結尾,甘甜嘅海膽一啖啪晒落口☺️隱約食到少少醬油嘅味道,但係普遍都係海膽嘅鮮味蓋過晒😎紫菜好脆十分加分

💁🏻‍♀️雞皮蝦紫蘇葉及味噌湯
食完壽司,當然要食少少熱嘢清一清味蕾☺️估唔到最尾都有驚喜,呢一個雞皮蝦紫蘇葉個外皮燒到好香脆,入面嘅蝦滑帶住小小嘅紫蘇葉香氣,一咬落去嘅時候勁好食,不過好熱,要小心啲唔好一啖放晒落口啊

💁🏻‍♀️忌廉沙冰奶凍
甜品係一個好靚擺盤嘅刨冰,下面係奶凍,上面係忌廉沙冰🍧可以分開食試吓佢個忌廉嘅味道先,然後再食下面嘅牛奶奶凍,然後再一次過將所有材料放晒入口,好清新嘅感覺,啱晒食到飽飽既我清一清口腔,食完好滿足
2024-04-08
雖然我自己住港島區 但係都係朋友帶路先知 原來依到隱藏左一間環境好日式既餐廳仲要有壽喜燒食☺️值得一試除此之外仲有$168 清酒任飲3 小時款式好多 鍾意飲清酒既朋友唔好錯過我地叫左壽喜燒套餐 $880/2位 包括有香脆鱈魚片 送酒一流自家漬番茄 食到小小酒香 酸甜清爽 好開胃鹽燒大蝦 蝦肉好結實彈牙季節刺身四點帆立貝 鰹魚 魷魚 三文魚 磯煮鮑魚鮑魚肉質保持鮮嫩野菜盛合有野菜鮮菌豆腐同葛絲吸晒湯汁既精華 正😋而肉類方面有A5和牛西冷 A5霜降和牛片A5赤肉和牛片 日本豚梅片 我最鍾意和牛西冷 油香豐富 牛味又濃沾上蛋汁 之後更加嫩滑甜品牛角窩夫配雪糕 即叫即整 好香脆 濃濃牛油香氣配上雪糕一冷一熱 好配搭❤️
雖然我自己住港島區

牛角窩夫配雪糕
即叫即整 好香脆 濃濃牛油香氣
配上雪糕一冷一熱 好配搭❤️
2024-04-13 49 views
這天晚上我約了朋友去銅鑼灣吃晚飯,經過朋友的推薦,我們便決定來到這間日本菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生,餐廳會播放音樂,餐廳做優惠只需$168有三小時清酒任飲二人前($880)蟹肉蟹籽沙律蟹肉鮮甜,蟹籽彈牙,沙律爽口和新鮮煙燻鯖魚刺身爽彈鮮美,厚切三文魚刺身柔滑的,十分新鮮,油甘魚刺身油脂分布非常平均,帆立貝刺身十分軟身,赤蝦刺身鮮甜左口魚邊壽司軟綿綿,松葉蟹肉壽司黏口和鮮甜,赤貝壽司爽彈鮮美,金目鯛壽司香稔軟嫩安格斯牛肉串稔香軟彈,肉味非常濃,質素非常高,厚燒牛舌芯入口即溶化,非常新鮮,用准鹽調味虎蝦天扶良虎蝦用炸的烹調方式,十分脆口,十分大隻,非常新鮮鰻魚炒飯用蔥花灑面,紅蘿蔔爽口,鰻魚非常軟身,而且無骨,非常適合小孩和老人食用,雞蛋嫩滑,炒飯粒粒分明,質素非常高,份量非常多甜品奶凍柔滑的,刨冰非常冰凍,非常適合炎熱的夏日食用整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,上菜速度合理,食完一道菜,才會想上另一道,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

二人前($880)
蟹肉蟹籽沙律
蟹肉鮮甜,蟹籽彈牙,沙律爽口和新鮮

虎蝦天扶良
虎蝦用炸的烹調方式,十分脆口,十分大隻,非常新鮮

鰻魚炒飯

甜品
奶凍柔滑的,刨冰非常冰凍,非常適合炎熱的夏日食用

2024-04-10
$440 (Dinner)
  • 蟹肉蟹籽沙律
  • 刺身