2020-07-22 405 views
這間食物質素係可以接受,但麵包價格高過酒店。本來沒有打算寫食評,如果偶爾不理想就算了吧。但3次的用餐体驗都遠低於要求,尤其覺得員工態度其差……冇多謝冇笑容,黑口黑面,俾錢買難受. 在大圍小社區內做得更好的有許多……NO next time. Why should we tolerate for such terrible serivce? I have deleted them from my dinning list permanently!
2020-07-22
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2020-07-20 371 views
約左女朋友10點去食早餐,鋪頭10:00開門,我早左10分鐘到,門口已經企左7,8個人等佢開門,大部份都係為著佢哋自家製既麵包而來。不過當開門既時候,侍應話麵包要等到10:30先出爐。咁我唯有嗌咗早餐自己食住先,女朋友等多三十分鐘先叫個麵包食啦。肉丁炒蛋bagel見佢咁特別,五香肉丁去配合bagel,就專登買嚟試下好冇味,佢加咗花生醬沙律菜,點知食落又幾配合。嗰個炒蛋都算大份。整體算係不錯,幾有香港風味焙茶紫米乳酪軟包佢會定期出4款不同既包款,都係自家手造包,食落相當軟熟,係新鮮既口感,乳酪唔會太酸,整體配合得岩岩好Mocha latte with oat milk女友嗌的,佢話太淡,而且入面仲涼涼地,有待改進。

肉丁炒蛋bagel

焙茶紫米乳酪軟包

Mocha latte with oat milk
女友嗌的,佢話太淡,而且入面仲涼涼地,有待改進。
2020-07-16 254 views
一直都好想試呢間cafe 嘅bagel,有次經過bagel賣晒淨係得返紫薯包,但都買咗嚟試下,可能標榜健康原味道,所以整體覺得一般般🙈今次朝早11點幾就嚟到cafe,終於買到想買嘅bagel🤩~🍁 紫薯乳酪玫瑰貝果($45)Staff話每月得一款bagel,但睇啲食評又有好多款,可能個日得返呢一隻🤔bagel 份量十足,都幾聚手,外層偏乾偏硬,入面就好有彈性同幾鬆軟,紫薯同乳酪唔算足料,餡料都偏側咗一邊,隱約食到淡淡嘅玫瑰味,不過個人覺得呢幾隻味加埋一齊唔太夾,以咁嘅價錢嚟講係有啲小失望🙈
~
🍁 紫薯乳酪玫瑰貝果($45)
2020-07-14 241 views
早餐想黎呢度試下個all day breakfast,點知黎到先知個menu 已經變左,已經無all day breakfast 食。一心黎到,唯有照食,試下其他早餐。我們點了2份,一個是三文魚bagel, 另一個是肉丁炒蛋bagel. 老實說,價錢性價比真的有點低,每份早餐要大約$8x - 9x. 味道是正常,但一個包要這個價錢真的有d 貴。而且男仔食完係唔會飽的。另外我們仲點了2杯飲品,雪梨水同埋無花果茶,每杯價錢要$4x. 杯既size亦好細,係正常水杯既一半。2人埋單要$26x, 未必會再幫襯。
2020-07-06 192 views
💛#支持良心餐廳💰紫薯包 $33第三次食dear嘅包🤭😂3次都係外賣招牌紫薯包係第一次試 我覺得都係一貫係健康的味道 紫薯餡係天然無添加 不過如果本身嘅紫薯係甜啲會更加好但份量係好足嘅跟住個包體係外皮有少許的脆身 室溫食唔係好明顯但係再雪翻落雪櫃 過一陣再食好明顯的 內裏就係軟身嘅 程度係有啲似丹麥條嗰種質地~不過就當然係健康無咩油version
💛#支持良心餐廳

💰紫薯包 $33

第三次食dear嘅包🤭
😂3次都係外賣
TakeAway
2020-06-30 195 views
呢間D包自家制非常鬆軟每次都好快賣哂🙁大家想食就記得早d去🤣💡建議大家去到見到有岩心水既包可以買左先同店員講一陣堂食咁就唔洗排隊個陣俾人搶哂d包🤣-味噌豚肉麻糬包味噌味夠濃加上個包又夠軟身好味道😋😋重點黎喇就係個麻糬!加埋麻糬口感夠哂豐富😋佢既所有麻糬包都好高評價🤣-無花果貝果🥯因為冇哂想食既奶醬包就決定試無花果🤨本身以為係一個好平凡既bagel但佢無花果個味好出!食落酸酸甜甜好開胃😋加埋無花果肉令到口感更好‼️有驚喜😌
味噌豚肉麻糬包
無花果貝果🥯
2020-04-25
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
今次介紹間招牌食bagel又近地鐵站嘅cafe!主打自家製麵包,半開放式廚房隔離有個玻璃櫃展示是日款式的麵包。餐廳鋪面不大只有約十數個座位。但依間Cafe真係非常受歡迎,閒日一點左右去到已經要等一陣位,亦好多人takeaway麵包。而小編入到去嘅時候bagel已經賣晒,其他款嘅麵包都差啲賣完😵強烈建議大家如果想食麵包一定要早啲去,佢哋某社交平台list out左每星期麵包款式。💛黃店認證:6.12、8.5、9.3、11.11、11.12、11.19罷市;收銀機旁擺放貼紙明信片等義賣,收益撥捐星火及加印文宣。.👓咖啡乳酪紅豆軟包 $35小編食嘅時候bagel賣晒、紫薯包剩返一個,而咖啡乳酪紅豆軟包仲有三個,但佢哋走寶啦竟然唔買呢個最好食❗️咖啡味相當香濃,同時帶點甜味令到有種朱古力味的錯覺🤣紅豆蓉餡料同時明顯食到陣乳酪味,意外地乳酪同紅豆和咖啡味好夾!軟包質感比較煙韌,係濕潤同鬆軟好食。評分:8/10,👓紫薯包 $33紫薯包係cafe嘅經典款式,麵包團包着自製紫薯蓉。紫薯蓉唔太甜食得出係天然嘅味道沒有另加糖,也很足料每啖麵包都包含着泥蓉。麵包烘熱返而變得香脆,麵包表層同邊位真係脆卜卜,而包

👓咖啡乳酪紅豆軟包 $35
軟包質感比較煙韌,係濕潤同鬆軟好食。
評分:8/10,
👓紫薯包 $33
紫薯包係cafe嘅經典款式,麵包團包着自製紫薯蓉。紫薯蓉唔太甜食得出係天然嘅味道沒有另加糖,也很足料每啖麵包都包含着泥蓉。麵包烘熱返而變得香脆,麵包表層同邊位真係脆卜卜,而包心鬆軟,質感反而冇軟包咁煙韌?
成個包整體係好食嘅,不過跟上面的咖啡軟包相比下較為普通,因為出面麵包店都能夠買到紫薯包食。
評分:7/10
👓焙茶焦糖拿鐵 caramel hojicha latte (hot) $40
屬非咖啡飲料,味道偏日式,重奶味和焙茶味,但飲唔出有焦糖味,整體似溝淡咗嘅green tea latte🤣
評分:7/10
👓無花果阿里山蜜香紅茶 dried fig & honey black tea $40
第一啖飲明顯無花果味好清新,採用台灣精品茶葉,但飲飲下開始覺得有點dry同淡味,可能因為冰溶嘅關係。整體味道係偏清淡,飲唔到有蜜糖同甜味。
2020-06-22 280 views
一直都聽聞佢地既手工麵包好出色,終於可以試到啦。因為佢地既麵包每星期都會唔同款,所以見到有心儀既款終於決定要去。今個星期最吸引我既係海鹽焦糖肉桂卷同宇治抹茶奶酥貝果,於是簡左黎堂食,其他款就打包慢慢品嘗。因為係海鹽焦糖既關係,所以一d都唔膩,焦糖味甜度岩岩好,再加上滿滿既肉桂味平衡左整體味道。肉桂卷外脆內軟,口感一流!真係令人有驚喜既一品。宇治抹茶奶酥貝果口感偏煙韌,食落好有質感,意外地都幾飽肚。包體帶點回甘既抹茶味,而宇治抹茶奶酥餡亦好足料,唔會過甜甚至有香濃既抹茶香味,整體味道配合得好柔和,不知不覺好快就食晒成個。另外叫左杯Matcha Latte,味道不過不失,抹茶味帶微苦好正,同埋拉花都好靚🥰今次十點正岩岩到鋪,發現已經有好多人等緊開鋪入座,一下子就坐滿晒人要排長龍,所以想成功地買到心儀既包就一定要早d過黎啦。
一直都聽聞佢地既手工麵包好出色,終於可以試到啦。

宇治抹茶奶酥貝果口感偏煙韌,食落好有質感,意外地都幾飽肚。

2020-06-18 284 views
再次到訪大圍超具人氣既Dear 咖啡店主打無添加手工麵包及蛋糕 每星期都會更換款式完全低估左佢既受歡迎程度 平日十一點黎到 都要等四張枱 店面較細 只有十餘個位置 同朋友等左差唔多一個鐘先入到⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣▪️黑糖蜜麻糬軟包 $30超級拉絲既麻糬 真係玩得睇得又食得 麻糬軟糯 份量多到同包體係一比一包體好鬆軟濕潤 食落比想像中清淡 帶淡淡黑糖香氣 甜度唔會太高雖然味道唔算太重 但意外地幾好食 個人幾鍾意⁣⁣⁣⁣⁣▪️Scramble egg toast $38係旋風蛋既多士 多士表面經烘過 呈金黃色 但擺耐左真係會無咁脆 所以大家真係要盡快食!旋風蛋薄薄一層 經鹽簡單調味 就係一份簡單唔會伏既早餐▪️Mocha $40入口順滑 咖啡味濃郁 比朱古力味突岀

⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

▪️Mocha $40
Mocha
入口順滑 咖啡味濃郁 比朱古力味突岀
2020-06-10 312 views
📌 Dear Coffee & Bakery~大圍一早已經bookmark咗要嚟呢間黃店cafe試吓佢嘅bagel 💛下晝去到兩三點已經全部賣晒,好驚人😨好彩一早叫咗住喺大圍嘅朋友十一點鐘幫我出去買先至可以試到🥺原來每個禮拜麵包口味都唔同,今次就冇喺堂食而係拎咗返屋企食😋見到裏面嘅座位真係唔多,但係即是出邊落大雨都排晒長龍🤨大家留意番星期三至日麵包都係朝早十點出爐,而星期二則係下晝兩點鐘出!1️⃣ 焙茶芝士芒果乳酪貝果 $40 (6/10)其實個bagel 都唔係話好大個,不過好夠煙韌!😋焙茶味都唔係話好重,覺得被芒果乳酪味蓋過,但係芒果乳酪味味道又假假地😩覺得價錢真係有啲貴💸2️⃣ 芋泥麻糬抹茶貝果 $40 (7/10) 抹茶味好濃郁,回甘味重🍵 麻糬好有咬口,呢款係標明「煙靭度up口感」所以更加煙韌!👍🏻唔似平時嘅日式鬆軟版😂再加上足料芋泥都幾好味,不過略嫌有啲乾😕💡總括而言,呢間嘅bagel較為適合煙韌控,但係一包難求😧想試嘅話要記得早啲起身去買啦!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨整體味道😋: 6.5/10性價比💵: 6/10回頭率😍: 5/10推薦指數👍🏻: 6/10✄------
📌 Dear Coffee & Bakery~大圍

1️⃣ 焙茶芝士芒果乳酪貝果 $40 (6/10)

2️⃣ 芋泥麻糬抹茶貝果 $40 (7/10)

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 6.5/10
性價比💵: 6/10
回頭率😍: 5/10
推薦指數👍🏻: 6/10
🍴: Dear Coffee & Bakery
📍: 大圍積運街2-8號海福花園地下22號舖
🔍: 10:00-20:00 (Tue-Sun) *MON OFF*

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie大圍
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodie麵包
2020-06-09 529 views
二訪黃得黎又好食嘅Dear,除左紫薯包係固定外,每星期都唔同款嘅手工麵包,記得留意ig。上星期日12:00黎到已經有10幾個人排緊隊,好彩可以留電話唔駛曬住等,約前後等左約一個鐘。如果要試手工麵包的話記得早少少去,我買嗰陣已經剩返兩款,隔離檯叫埋最後兩個就沽清。.芒果乳酪抹茶貝果店員會用焗爐翻熱,我地攤涼左少少先食,包體好有嚼勁,唔係Q彈嗰種,比較紮實,但呢種質地都唔錯,係切得有啲辛苦。烘焙用的抹茶多數偏苦,呢款都唔例外,食得出落左好多茶粉,而用酸酸甜甜嘅芒果乳酪做餡可以平衡返個味道,個人幾欣賞呢個配搭。紫薯包之前已經介紹過就唔多講,紫薯餡味道天然,軟包水準依舊,無咩可以挑剔。Matcha Latte/Latte拉花好有心思,朋友話Latte正正常常,Matcha latte就落左好多抹茶粉,可惜未搞勻同無咩回甘。另外叫完先知原來有杯Matcha + Espresso 嘅 Utopia,下次試下先。
Matcha Latte/Latte
Matcha  Latte
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
紫薯包
終於有機會同朋友嚟試吓鼎鼎大名嘅 dear.coffee.bakery 啦~呢度嘅麵包每個星期都唔同款式,大家可以喺佢嘅Instagram睇吓當日嘅款式啱唔啱食先再去👅小店空間非常之有限,只有3-4張枱,閑日嘅朝早11點嚟到都等左一個鐘頭先有位🥺不過個人覺得好睇彩數,純粹咁啱我去去到時候所有枱都係啱啱入坐!不過出邊都有啲櫈仔可以邊坐邊等~.finally got a chance to try this really famous dear.coffee.bakery 😋 the breads here changes every week so make sure you double check on ig before going 😆 not a very big shop so expect a bit of a wait! overall, loved the unique selection of breads they have 🍞 definitely coming back to try the other ones!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 8.3/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.3/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟麵包定價雖然有啲貴,但真心我試嘅口味都非常之出色,絕對係我會想再encore嘅小店!
坐位有限,要預時間排隊。
黑糖密麻糬軟包

《黑糖蜜麻糬軟包》$30🌟8.5/10🌟
上枱嘅時候已經聞到好香好香嘅黑糖蜜味道,食落感覺上健康啲~麻糬嘅份量好多,店員幫我哋翻熱後,暖暖地,口感軟糯,出色!
貝果

《貝果》
打包咗兩個bagel番屋企慢慢享受🤪用焗爐160度左右翻熱大概八分鐘。雖然兩個bagel都偏細,少貴,但我食完第一啖,我終於明點解可以咁搶手喇!!好鐘意佢嘅質感,夠dense夠咬口~兩個餡料都好多,如果少番啲有多啲包咬就更加正喇🤪

《焙茶黃豆粉麻糬貝果》$40🌟8/10🌟
麻糬份量好多好多,啱晒我呢啲mochi lovers✨
略嫌焙茶味唔夠重,成個包嘅主要味道都係來自無咩味嘅麻糬🙈

《芒果乳酪抹茶貝果》$45🌟8.5/10🌟
芒果味好香好重,但同時亦都會食到少少乳酪嘅酸味,酸酸甜甜嘅味道 超級開胃!味道同抹茶bagel幾夾,而且抹茶嘅回甘真係好正!相比起焙茶,呢個較出色!
Scrambled  Eggs  and  Toast
Scrambled  Eggs  and  Toasts

《𝐒𝐜𝐫𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐄𝐠𝐠 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭》$38🌟7.8/10🌟
雖然滑蛋炒得又香又滑好似好基本,但佢呢度嘅都算係高水準!多士外皮烘得啱啱好,我哋影咗一陣相都仲夠脆,裏便嘅麵包亦都夠軟熟。整體來講係將啲好簡單嘅食物整得好好食!

𝐃𝐞𝐚𝐫 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲 @dear.coffee.bakery
📍#BELLYwongs_taiwai #BELLYwongs_shatin
#BELLYwongs_breads #BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western
黑糖密麻糬軟包
貝果
Scrambled  Eggs  and  Toast
Scrambled  Eggs  and  Toasts
2020-05-30 231 views
今日即興約左人吹水,大家想搵間小店坐下,終於想起呢間我次次都不能成功幫趁嘅cafe,不如碰碰運氣吧。好開心,等了5分鐘有位啦👏🏻👏🏻👏🏻環境:一入去好香食物味。店舖細細,文青feel,感覺不錯。服務:店員有禮貌,水準合格。食物:今日只點了兩杯Americano,我喜歡飲black coffee, Americano 的豆是果味濃厚帶酸,因為佢嘅果甜令到酸味平和,加上佢應該係low to medium roast, 所以飲佢嘅咖啡同果味嘅balance。我本身不太喜歡帶酸嘅咖啡、但呢杯夠smooth 令我改觀。本身好想試佢哋出名嘅麵包,但實在太飽,下次先🤦🏻‍♀️

環境:一入去好香食物味。店舖細細,文青feel,感覺不錯。
服務:店員有禮貌,水準合格。

本身好想試佢哋出名嘅麵包,但實在太飽,下次先🤦🏻‍♀️
Americano
Americano
平時鍾意三兩知己周圍去cafe 飲下咖啡,輕鬆傾下計,不過甚少打食評,但今次實在太太太失望了,實在忍唔住。一間咁無誠意的 cafe,就請不要標榜自己專賣自製麵包。這間 cafe 每次經過都有人排隊,網上也好評如潮,而且仲要係黃店,所以一直都想黎試。今次約了朋友兩點,預早少少過黎排隊。兩點去到門口,裡面幾張枱都坐滿哂,講低左兩個人,店員話喺門口等一等。等了15分鐘,後來又有兩個人黎,佢地直接行左入去,出返黎示意我裡面其實有張枱,可以入去。我再行入去先知有張枱可以搭枱。重點:店員似乎忘記左我一直喺門外等緊。佢再問多我一次:請問幾多位,麻煩喺門口等一等先。。。都唔緊要了,我當你係太忙,呢d 都可以原諒。搭枱坐低左後,對面係一對情侶 (一呎半的距離,加上佢地嘅大聲量,佢地所有聊天對話都聽到哂!)其實都算了,唔關間店事。坐低睇下 order d 咩,咖啡的選擇都滿意的,點了一杯 dirty. 見對面的情侶點了個 scrambled egg toast, 炒蛋賣相不錯,諗住咖啡配個 toast 都不錯,最後是極為失望。先論咖啡,dirty 可說是每次去到一間新試的 coffee shop 必會試嘅
一間咁無誠意的 cafe,就請不要標榜自己專賣自製麵包。
今次約了朋友兩點,預早少少過黎排隊。

先論咖啡,dirty 可說是每次去到一間新試的 coffee shop 必會試嘅咖啡。Shot 嘅味道一般,想像下加落室溫的奶?說好的凍奶呢?預期中那可以在口腔裡細嘗的層次呢?無。。。。。都是D, 不過不是 dirty, 是 disaster
不溫不熱的disaster.

咖啡,如果話撞手神,今次唔覺意用左室溫奶都可以好勉強咁原諒。

Scrambled egg toast 真係連原諒嘅藉口都俾唔到佢。真不可以原諒。
自己同友人嘅咖啡都上左,toast 係起碼三個字後先上。喺呢三個字裡面,我見到店員由店外拿住一包唔知六片定八片的嘉頓方包行入店內 (連收據)。然後店內才聞到炒蛋的味道。
無toast? 我都算了,你去隔離買包方包應付左個包都okay.
但 toast? 多士?我真長知識了,上碟的係,白方包。 無烘過的麵包可以叫 toast 嗎?想好的 "toast" 呢?無花無假,請看圖,真係白嘉頓麵包,無烘過,炒蛋就咁舖喺面。唔覺意影到對面枱果個 "toast", 不是嘉頓麵包,黃黃地的,唔知係唔係 brioche bread, 但至少唔係嘉頓白方包。

無烘都算了,連牛油都無搽。。。。就是白方包。嘉頓麵包就唔 comment 了,但加埋炒蛋,不出 5 分鐘,就變得很 soggy 了。用刀切切到方包都扁哂都未切得開。
最後友人幫我問店員拿了牛油,最後索性,蛋還蛋,牛油搽麵包算了!
炒蛋炒得幾好都無用,要扣分嘅地方多到唔夠扣。
好吧,我知 $38 唔係d 咩錢,可能真係唔夠錢買你啲自家製講到要 10 點黎排隊買嘅包。。。但一間標榜自家製麵包的地方,就算用嘉頓麵包可唔可以都俾d 誠意。如果真係無麵包,其實索性唔好賣呢個 dish 啦 ☹️!
想食toast 都係去隔離茶餐廳叫份蛋治啦,應該好食好多。
2020-05-28 183 views
聽聞好耐大圍火車站附近有間穩世cafe ,今日襯仲放緊假就試吓搵唔搵到。🤣其實D間cafe真係有啲隱秘,仲有個門口吾大,一不留神就會miss 左😏我係見到有人排緊隊先知道👍裡面坐位真係吾多,所以我都等左30分鐘才能入座🤨我叫左杯Latte$35套杯真係好靚,好明顯有用心襯過,咖啡味都香濃另外我叫左個紫薯包$33真係必試,因為新鮮製作,紫薯味道好特別,仲每日限量供應,所以真係睇吓好唔好彩了另外我亦叫左個素食嘅Green breakfast $78不過不失,好有田園風味,但個bagel 真係要贊,好正

2020-05-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Breakfast)
  • 100%紫薯包
  • Green Breakfast