2010-06-08
5-6-2010筲箕灣 eating trip 最後一站嚟到街尾呢間「老媽」, 朋友食西式的甜品, 我就連食兩碗中式糖水, 不過 3 款「推介」食物之中, 只得 1 款好食, 離開時都有點「媽媽聲」:-楊枝甘露 ($28):「湯底」係芒果汁, 夠真材實料, 不過甜度一般;「粒粒嘢」就以西米及星形椰果為主, 前者似水間珠多 d , 咬落硬卜卜的? 後者就無乜特別; 面頭當然仲有柚子, 不過唔多甜, 可惜. 唔算好難食的一碗糖水, 但「楊枝甘露」一滴花奶 / 椰汁都無落, 仲係「楊枝甘露」嚟0架咩? 唔喜歡. 朱古力心太軟件呍呢嗱雪糕 (好似 $35): 軟心度 ok, 但蛋糕焗得太熟, 質地乾乾的, 拮落又會剝落成碎; 朱古力漿及蛋糕的朱古力味尚算香濃, 不過實在太甜了, 印象麻麻. 雪糕我就無試喇, 不過朋友「勸(我)唔好試」, 睇怕... 杏汁蛋白 ($26): 質地夠滑喉夠「牛奶」feel, 杏味點到即止, 好清潤的感覺 蛋白雖然唔係「蛋花」又唔滑溜, 不過一舊舊的幾有咬口, 反而幾啱我. 呢個反而幾好食, 值得試試.放低 50 幾蚊, 印象一般, 楊枝甘露直程
放低 50 幾蚊, 印象一般, 楊枝甘露直程食到我「媽媽聲」, 應該唔會再來了... 不過下次到筲箕灣搵食, 天氣又熱的話, 都有機會返嚟試榴槤雪花冰的.