2024-08-26 520 views
老外朋友每年也來港,入住旺角區某酒店,知道他喜歡地道港式美食,除了帶他去吃茶餐廳,這天帶他去吃點心。點心專門店有很多,但我試過價錢實惠、出品不錯的,是這一間。還記得舊店是在同一條街,座位很狹窄,但看著侍應拿著一大棟冒著煙的點心從廚房走出來,心靈卻很治愈,真佩服前人怎麼可想出「點心」如此貼切的名字?新店裝修比舊店乾淨企理,裝飾加了懷舊老香港的信箱和地磚,環境氣氛不錯。先點些飲品,我點了鐵觀音,而我介紹了胎菊給他,反正他經常喝Camomile,兩種都是用茶包的,香氣撲鼻,比以前用茶膽開的茶好得多。晶瑩鮮蝦餃,一貫水準,必點!蝦餃皮不糊口,蝦肉爽彈有汁。蟹籽鮮蝦燒賣,豬肉肥瘦比例適中,口感殊佳,加了蝦,味道鮮美。金蒜香芋蒸排骨,略嫌排骨斬得大件,肉質不錯,芋頭粉糯。脆皮鮮蝦腸,應該是即叫即做,因為入口奇脆和夠熱,蝦肉新鮮,腸粉有米香。芋絲素春卷,包得巨大,不夠精緻,餡料有芋頭,木耳等,炸得夠脆。菠蘿生炒骨,知他喜愛甜甜酸酸之物,配煲仔蒸白飯,肉質好,咕嚕汁調得適度,配飯是一流。餐後甜品點了真係菠蘿包,餡料是吉士醬和菠蘿肉,也是這裏必吃的。環顧四週,座上有不少外籍人士,鄰座有韓國女士帶著兩個女

晶瑩鮮蝦餃,一貫水準,必點!蝦餃皮不糊口,蝦肉爽彈有汁。
金蒜香芋蒸排骨,略嫌排骨斬得大件,肉質不錯,芋頭粉糯。

環顧四週,座上有不少外籍人士,鄰座有韓國女士帶著兩個女兒,另一廂有四名外籍大漢,點滿了一大桌點心和飯,還有些菲律賓,印尼和歐美人士,看來外國人也很喜歡來這裏吃點心,回想去年老外朋友在美國招呼我,價錢貴又要硬性附加18%小費(因文化不同,以示尊重,他建議不要給較低的15%!),相比之下,這裏真是價廉物美!

服務方面,不過不失,人手足夠,以致揮手也有人回應,以現時難請人的情況下有足夠員工,實屬難能可貴!

$150 (Tea)
  • 蟹籽鮮蝦燒賣
  • 晶瑩鮮蝦餃
  • 脆皮鮮蝦腸
  • 真係菠蘿包
2024-08-11 710 views
屈指一算,好久沒有和老媽子兩人行逛街吃飯了。碰巧,他們一家三口晚上有約,老媽子不用煮飯。下班後,咱倆逛街吃點心去。我們未夠六時入座,被安排坐在近窗口位置。餐廳的裝潢簡潔明亮,天花板懸掛著中式燈籠。適時,客人不多,小妹要了一杯林奇苑普洱,老媽子則要了一杯凍奶茶。點點心的菜單選擇挺多樣化的,熱門的選項都有用紅字特別標記。不消片刻,我們就點了滿桌的點心。脆皮鮮蝦腸蠻好吃的,外皮晶瑩剔透,內裏則多了一層炸得酥脆的米網紙和爽彈蝦肉,外皮Q軟而內裏香酥脆,口感層次豐富。柚子蝦多士,也是小妹頗為喜歡的一款點心。論外貌,稱之為“柚子蝦多卷”更為貼切也!炸得酥脆而不油膩的多士內,卷在鮮爽蝦肉,且夾雜著清香的柚子,著實不錯。晶瑩鮮蝦餃水準不賴,皮薄餡靚;蟹籽蟹肉小籠包也是碩大足料湯汁飽滿之作,只稍嫌蟹肉略顯不足也。色澤誘人,軟腍入味,入口即脫骨的醬皇蒸鳳爪,深得我們歡心,一籠吃罷,意猶未盡,再來一籠!山竹牛肉球,老媽子一人獨享。而小妹,則點來一客有潤肺清熱生津之功效的原隻雪梨燉雪梨。壓軸,招牌豬仔流沙包和遠年陳皮豆沙壽包各來一籠。前者起初不抱太大期望,誰知一試,卻有驚喜!流沙包外皮鬆軟,內裏的奶黃醬則爆漿

壓軸,招牌豬仔流沙包和遠年陳皮豆沙壽包各來一籠。前者起初不抱太大期望,誰知一試,卻有驚喜!流沙包外皮鬆軟,內裏的奶黃醬則爆漿且流沙。豆沙壽包是為八月之星的老媽子而點,香軟豆沙包子夾雜了陳皮,讓包子多了一份陳皮的獨有香味。

2024-08-06 1626 views
約咗啲舊同事出嚟聚一聚,因為人少少得幾個咁就簡簡單單食吓點心傾吓偈,揀咗嚟旺角嘅「點點心」,主因都喺貪方便地點就腳,佢哋對食無太多要求。餐廳裝修都算幾骨子,細細格嘅花地磚幾有以前懷舊茶居嘅感覺,牆上有啲彩繪加埋別緻嘅天花燈,令人感覺幾唔錯,此外,最緊要都喺夠乾淨企理。旺角即喺旺角,始終都遊客多,所以,點心紙都中英對照,晌用餐期間,唔知點解特別多韓國客,前前後後幾台都喺韓國人。點心紙有兩版,第一版就落晒各類點心,後面嗰版喺啲甜品及各款飲品,最鍾意喺佢每款點心都寫明個數量,人多嘅時候又好預數,仲有就喺好在唔收加一嘛!胎菊 $8、普洱 $8、凍奶茶 $22另一點要讚嘅就喺茶位呢個問題,你去酒樓還是點心專門店,都收硬你茶錢。不過呢度可以唔嗌茶,淨飲清水,而就算茗茶方面都好特別,第一就喺用上獨立茶包,同枱嘅人可以各自揀喜好嘅口味,仲有就喺標明嚟自「林奇苑茶行」,雖然我唔喺好識,但亦喺一種保證。試咗兩啖胎菊,非常之清香,唔飲茶都唔緊要,好似小弟咁整返杯凍奶茶爽吓,不知幾過癮。潮州粉果 $28出菜都幾快,好快就上咗籠粉果,一籠3隻,啱啱好一人一隻,啲粉果好大隻,裡面填滿晒餡,用料十足,味道唔錯,只喺
,此外,最緊要都喺夠乾淨企理。
,人多嘅時候又好預數,仲有就喺好在唔收加一嘛!
胎菊 $8、普洱 $8、凍奶茶 $22

胎菊、普洱、凍奶茶
潮州粉果 $28

出菜都幾快,好快就上咗籠粉果,一籠3隻,啱啱好一人一隻,啲粉果好大隻,裡面填滿晒餡,用料十足,味道唔錯,只喺外皮有少少削,影響咗咗啲口感。
潮州粉果
潮州粉果
芋絲素春卷 $28

春卷雖然喺點心中嘅例牌嘢,不過,呢一款春卷幾特別,裡面全喺芋頭絲,啲芋頭好香好粉,而炸得香脆不油膩,沾上少少喼汁,效果更好。
芋絲素春卷
脆皮鮮蝦腸 $40

脆皮!究竟點脆皮法?我哋大家都好有興趣試,睇樣有少少似炸兩,其實都差唔多,裡面捲住喺炸過嘅鮮蝦卷,可以講喺炸兩加鮮蝦腸嘅混合版,食落口感幾唔錯,先軟後脆,啲蝦爽口又有鮮甜味,喺有啲驚喜。
涼拌木耳手絲雞 $38

天氣熱熱哋,食啲涼拌冷盤感覺就幾爽吓,呢一款木耳手撕雞份量都算喺咁,木耳有益又爽脆,啲手撕雞都好嫩滑,帶有少少花椒嘅麻,微微辣,食落幾醒神。
涼拌木耳手絲雞
蟹籽蟹肉小籠包 $34

小籠包雖然包得唔算話好工整,但喺食落個口感唔錯,外皮夠薄唔黏牙,裡面嘅肉餡好鬆化,不過你話喺咪好多蟹肉,其實又啊算好食得出,但就好夠湯汁,亦比一般小籠包大隻。
瑤柱糯米雞 $40

都唔記得打開件糯米雞時影多幾張相,裡面有好多料,絕對喺交足課,而且,鍾意佢裡面餡料唔會有太多芡汁,搞到好漿咁,味道好好,啲糯米入口好煙韌。
瑤柱糯米雞
瑤柱糯米雞
真係菠蘿包 $25

一客3個,啱啱好夠我哋分,加上仲喺細細個,唔會食到太飽。裡面喺吉士餡加咗啲菠蘿粒,不過,啲菠蘿喺罐頭嘢。味道嚟講OK喎,幾得意,只喺嫌佢嚟到只有微微軟,面頭層「菠蘿皮」又唔脆,無期望新鮮出爐,但我覺得至少都要烘番夠熱。
真係菠蘿包
真係菠蘿包
遠年陳皮豆沙壽包 $20

雖然同枱無人生日,但都叫咗一客壽包做甜品,皆因「遠年陳皮」四個字。先講賣相,做得確喺好靚,包身軟熟,裡面嘅豆沙餡軟滑清甜,嗰一陣陣嘅陳皮香味確喺幾突出,唔錯唔錯!
遠年陳皮豆沙壽包
今餐食咗好多款點心,食到飽飽大家都好滿足,整體嚟講感覺質素唔錯,又無特別講明時限,等我哋可以嘆住茶,傾耐啲。
最近,有朋友推介一間位於旺角通菜街的點心店 <點點心> 抵食夾大件! 所以,我約了細堂妹一齊去食點心,然後,行吓西洋菜街!恰巧!店子門外搭了竹棚,基乎找不到!店內裝潢加入中式元素,晚上 8:00 已經 full 了!當中不乏中外遊客,可能是大街地舖,加上店方餐墊紙印上哪些年份榮獲其他媒體推介!或者有些食客是慕名而來呢!起初,見到網上有網友提到服務態度差,我以為是男店員,反而係全女班!我們尚未落單,原先坐在3人枱,突然有3個客走入嚟,我們被轉枱;女店員幫我們攞哂餐具轉枱及放番我們原有位置!餐牌嘢食抵食夾大件,上得快!胎菊 $8未嚐已傳來陣陣菊花清香,入口輕微清甜! 有清熱作用!晶瑩鮮蝦餃 $38皮薄餡豐,熱熱地又煙韌晶瑩的蝦餃皮,內裡主要是蝦肉餡,並沒有加入豬肉,真材實料!簡單而鮮美!蟹籽蟹肉小籠包 $34蟹籽蟹肉小籠包將近生竹牛肉那麼大粒,鮮味多肉汁, 比例上,豬肉比蟹肉多,所以,豬肉的味道完全蓋過蟹肉獨特的鹹鮮味! 脆皮鮮蝦腸 $40蝦網紋春卷以腸粉包住,香脆的春卷加入蝦肉,保持多汁鮮味!外軟內脆,內外兼備!口感似炸兩!川汁釀茄子 $34醬汁入口麻辣,釀茄子表面是彈牙
 所以,我約了細堂妹一齊去食點心,然後,行吓西洋菜街!

恰巧!店子門外搭了竹棚,基乎找不到!
或者有些食客是慕名而來呢!

餐牌
嘢食抵食夾大件,上得快!
胎菊 $8
未嚐已傳來陣陣菊花清香,
入口輕微清甜!
 有清熱作用!
胎菊
晶瑩鮮蝦餃 $38
晶瑩鮮蝦餃
蟹籽蟹肉小籠包 $34
蟹籽蟹肉小籠包將近生竹牛肉那麼大粒,鮮味多肉汁,

脆皮鮮蝦腸 $40
川汁釀茄子 $34
醬汁入口麻辣,釀茄子表面是彈牙的蝦膠,比起港式小食的煎釀三寶的釀茄子,店方有心思又不錯的配搭!
川汁釀茄子
砂鍋雲吞滑雞 $58
以價錢來說,份量差不多嘞!滑雞是滑溜的雪藏雞,6粒雲吞除了豬肉之外,還混合清爽椰菜粒,可減低膩滯感!
砂鍋雲吞滑雞
2024-07-29
胎菊
晶瑩鮮蝦餃
川汁釀茄子
2024-09-01 184 views
I really craved dimsum after a long summer away from Hong Kong. However, the moment I stepped into dim dim sum, I was simply blown away by how many tourists there were. Literally packed with tourists around every single corner!!! They even had a legitimate English menu that I found amazing.I was a bit worried that the food quality wouldn’t be as good, since it could be a scam for tourists. However, I was actually quite impressed by their dimsum. Especially the one with the fish meat stuffed in g

I was a bit worried that the food quality wouldn’t be as good, since it could be a scam for tourists. However, I was actually quite impressed by their dimsum. Especially the one with the fish meat stuffed in green pepper! It was so flavourful and served very hot, meaning it was fresh out of the pan

I would come back just to have this. No jokes!!

We also got the usual siu mai, tasted as it should which is good.

Their beancurd roll wrapped over meat was also another specialty. Yummy when paired with chilli.

Last but not least, their shrimp spring roll was amazingly crispy!! I always love any type of spring rolls dipped in vinegar.

The other thing I found to be quite funny is that they charge you by the cup of tea. Surprised that they don’t just serve you tea and charge you, is this how the restaurant is trying to be ethical and give customers more choice? Haha.
Not sure any foreigners are reading this… as I observed most customers are foreigners. I just wanna express my disappointment to their service, it took 30min to serve Only One Dish ?!It was crazy that I only ordered one thing (dumplings) but it took 30min to cook?? It doesn’t make sense at all, they even didn’t serve any water or tea when I sit in.晚市想食點心。9點07落單,淨係叫咗一款紅油抄手 都等咗半個鐘🙄🙄當時時間已經有啲晏 大佬未食晚飯 諗住淨係叫一樣可以快啲….😭似乎優先serve咗其他枱外國人先…. 人地後落單嘅 都快過我有中間催咗一次都無用,等到9.35分想cancel先有得食

中間催咗一次都無用,等到9.35分想cancel先有得食

2024-06-28
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dinner
2024-04-26 682 views
8點57分已落單,等到9點27分都未有半個小心出過,呢樣都未算癲,都未試過可以喺一間甜心度坐低半個鐘,茶都未有杯,係連個杯都無‼️😑😑😑催咗n次先有人拎一杯嚟,其實係咪而家有社交媒體網站就唔使做香港人生意?如果大家想受氣一定要去試吓呢間,不停同你講機壞咗,入唔到單,又不停比客人入,咁即係點?最後我等到9點57分都係仲係有兩樣點心冇到,即係足足等咗一個鐘都未到🙄🙄如果唔係有小紅書養住應該一早就執笠😡

Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2024-04-24 508 views
問佢攞多碟喼汁,就話我好似差佢錢,之後隔咗陣攞四五碟過嚟,我話我要一碟咋喎,之後佢就話呢度乜都有㗎啦,仲話我好似差佢錢,真係好串。之後仲見到佢話啲客垃圾。腸粉啲皮太厚,難食到呢燒賣
腸粉啲皮太厚,難食到呢燒賣

2024-04-24
Dinner
榮獲香港最佳點心、全球一百零一家最佳食府、世界名廚全球飲食指南等知名美食家鑒定的點心鋪。本身見門面冇乜特別咁,但又有好多唔同國家嘅遊客排隊食,但食左幾款之後發現係好高水準😋絕對想去多次再食!▪柚子蝦多士($28)🦐上到枱熱辣辣!鬆脆可口,配上大大隻蝦,調味香口,真係想食多隻🤣▪川汁釀茄子($30)🍆🌶️茄子整得好淋身,肉餅煎到脆邊😍加分位係有辣椒油配埋一齊食!超惹味!好值得叫黎食😋▪金沙肥豬仔($27)🐷超級流沙嘅包🤣食到入面有一粒粒蛋黃口。賣相係豬頭,超可愛!▪林奇苑茶行 銀毫香片($8)🍃每一杯茶含一包獨立茶包,可自行添加開水繼續沖泡。▪真係菠蘿包($25)🍍入面係奶黃餡加上有熱辣辣嘅菠蘿粒,真係幾好食🤤中意菠蘿嘅人必叫!▪蟹籽鮮蝦燒賣($36)🦐蝦肉同豬肉比例好好,咁大粒真係加晒分!▪蟹籽蟹肉小籠包($34)🦀餡薄多肉,咬落去爆曬汁,不過蟹肉味唔算好出。.📍點點心旺角通菜街106號地舖

▪柚子蝦多士($28)🦐

▪川汁釀茄子($30)🍆🌶️

▪金沙肥豬仔($27)🐷
超級流沙嘅包🤣食到入面有一粒粒蛋黃口。賣相係豬頭,超可愛!

▪林奇苑茶行 銀毫香片($8)🍃
每一杯茶含一包獨立茶包,可自行添加開水繼續沖泡。

▪真係菠蘿包($25)🍍

▪蟹籽鮮蝦燒賣($36)🦐
蝦肉同豬肉比例好好,咁大粒真係加晒分!

▪蟹籽蟹肉小籠包($34)🦀
餡薄多肉,咬落去爆曬汁,不過蟹肉味唔算好出。

📍點點心
旺角通菜街106號地舖
2024-01-06 1109 views
服務態度極差🥲特別係收銀個位啊姐,唔知係唔係食左火葯🥲2人枱俾3人坐。仲有碗蝶好油🥲簡直難以置信😅如果想坐得舒服又唔想受氣,千奇千奇唔好黎。良心comment,不回頭😓😓

2023-12-04 1038 views
我都好耐無打過食評,打呢篇純粹係想比店家睇,雖然我都知店家睇完都只會一樣,唔會改變任何事,但都可以比其他人知。我1點半坐低,因為我地兩個人,只係嗌好少嘢,所以好快用落單紙落完,大概7、8分鐘分鐘,好記得我地岩岩落完單,隔離枱一對泰國人就坐低左,開始研究落單紙。過左10分鐘左右,對泰國人都落單啦。(呢個係時間點!)我明點心要蒸,咁都可以比左嘢飲我先呀!我嗌左一罐可樂,同一杯胎菊茶(講明!係茶包!)我同阿姐講,可以比左嘢飲我先嗎?(此刻我都仲有禮貌)個阿姐居然同我講,話多單要沖。吓……茶包,要等……再過5分鐘,阿姐拎住一盤可樂同兩三杯茶包茶去到我面前,仲要同我講‘’你睇下幾多飲嘢要沖‘’,吓,阿姐,你玩我咩~可樂要沖架咩~跟著再等6、7分鐘先上到一碟凍既咸水角再過兩、三分鐘,隔離枱都同我地同時上點心,咁好明顯我地漏左單啦!!!!!漏單就漏單啦!認左咪算囉!同我講咩可樂要沖呀!我大概1點36分落單,正常比你3分鐘入機落單你張單顯示13:46先落到單,漏單既證據自己都打埋出黎啦~
我嗌左一罐可樂,同一杯胎菊茶(講明!係茶包!)

我同阿姐講,可以比左嘢飲我先嗎?
(此刻我都仲有禮貌)
個阿姐居然同我講,話多單要沖。
吓……茶包,要等……
跟著再等6、7分鐘先上到一碟凍既咸水角
漏單就漏單啦!認左咪算囉!同我講咩可樂要沖呀!
我大概1點36分落單,正常比你3分鐘入機落單

你張單顯示13:46先落到單,漏單既證據自己都打埋出黎啦~
2023-12-04
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
今次係我第二次黎食 我本身好鍾意食點心 燒賣蝦餃一定必叫 佢個燒賣一共有4粒 我第一次同我朋友黎食個時 一人食2粒 我個兩粒無蝦 我朋友個個就有 咁我就奇怪 但因為食飯時間好趕 我無再留意啦 食完就即刻走 到我下次再去食又係咁我就即刻問佢 第一個職員竟然答我 燒賣上面嗰啲蟹籽就係蝦😂😂😂之後我唔接受佢叫第二個職員同我講 我就話點解兩粒有蝦兩粒無蝦 佢就話喺個師傅包嘅時候包漏咗😂😂我話我第二次嚟食你都係咁喎 佢就話咁你取消佢啦 然後將我同我朋友個碗 直接扔上去個燒賣籠上邊 之後仲要俾我聽到佢同收銀講 31號張枱取消個燒賣佢佢話我地個燒賣無蝦喎 一句sorry一都無 好,明顯就係偷工減料啦 態度又差 真係無下次👎🏻👎🏻
Lunch
中午逛街的時候發現在旺角有一家新開的點心店環境舒服乾淨 點心紙還有中英對照很照顧遊客🍚北菇滑雞飯/流心蛋牛肉飯 $48點了午市套餐,北菇滑雞飯在應有水準,雞很嫩滑,而流心蛋牛肉飯的蛋不夠流心,不過還有兩份隨餐附送的小菜,整體上還是不錯的🐷金沙豬仔包 $27其實就是流沙包,不過用上了小豬造型很可愛,流沙甜度適中🦐脆皮鮮蝦腸 $35外層是腸粉,內裏包着炸過的鮮蝦卷,外軟內鬆脆,口感層次豐富,十分推介👍🏻

中午逛街的時候發現在旺角有一家新開的點心店
環境舒服乾淨 點心紙還有中英對照很照顧遊客

🍚北菇滑雞飯/流心蛋牛肉飯 $48

🐷金沙豬仔包 $27
其實就是流沙包,不過用上了小豬造型很可愛,流沙甜度適中

🦐脆皮鮮蝦腸 $35
2023-02-07
$80 (Lunch)
2023-04-08 1179 views
提早半個鐘打電話叫外賣,落單時問職員價錢,對方表示忙緊,未落到機睇唔到價錢,20分鐘後落到去詢問對方拎外賣,對方停頓咗一下、思索下後最後話:頭先部機壞咗,落唔到單😡😡😡!但眼見佢仲不停喺度收錢。如果忘記落單可以直接講句對唔住,而唔係隨便搵理由唐塞過錯😡😡😡😡😡!打工仔有幾多個20mins俾你!堅嬲
打工仔有幾多個20mins俾你!堅嬲
2023-01-19 2413 views
因為tomfatki嘅一首歌,叫做點點心,為左食字,於是試咗呢間餐廳。由於對食物無咩特別期望,反而放大咗驚喜嘅感覺!😹私心推介Top3🥇蟹肉小籠包非常大粒,應該比普通小籠包大3倍,口感豐滿,肉質幾腍身,外皮夠薄!肉汁唔算超多,蟹肉都唔算多,但都係要訓身推介,因為一次食3倍餡嘅小籠包,你第度搵唔到;亦非一次食3個普通小籠包可以模仿!🤭🥈燒汁釀茄子係蝦滑釀茄子,蝦滑好爽好彈牙;茄子好腍、好多汁!有炸過,所以好香,偏油少少,不過唔區唔區,香口嘢少不免!最重點係佢個辣醬,香得嚟唔會死辣,仲混合咗蒜蓉,非常好味!🤤🥉燒汁虎皮尖椒好鐘意食整得腍身嘅尖椒,呢款完全做好,魚/蝦滑非常彈牙,口感豐富。燒汁偏甜,唔鍾意太甜可以沾少d汁。另外有個有趣位,一碟4隻椒,總會有一兩隻辣到飛起,俾到你扭蛋果份神秘感,我稱之為「盲盒尖椒」。👻唔好以為得呢三款好食,好多標準會嗌嘅點心,都比普遍茶樓好食;佢哋仲有d特色嘢,都係唔錯。係一間幾有心思嘅餐廳!🤫唉!睇番openrice紀錄,佢哋都執咗3間,宜家得番2間,建議大家撐一撐佢。🫡

私心推介Top3

🥇蟹肉小籠包