2020-11-17
今日同住大埔的朋友約食午餐,隨便選了一家西餐廳,沒想到讓我喜歡得不得了,完全出乎我意料。本來只是想隨便吃個午餐,這家名叫Dionysus門口望落去冇咩特別,以為係一間普通嘅西餐廳,點知一入到去見到成個格調都與眾不同,我哋仲可以上樓上食添,上到樓上印入眼簾嘅係很高檔次嘅擺設,仲有好靚嘅打卡位,真係令到我驚嘆不已。忍唔住係咁喺打卡位狂影相嘅我,真係比呢度嘅擺設吸引左,服務員安排我哋坐一張大大的圓枱,平時沒有限聚令是可以好幾個人坐埋一起的,今日只有我同朋友二人,可以坐得十分寬敞而且可以好好享受這裏的美食。唔好以為呢度嘅裝潢好靚嘢食就會好貴,呢度嘅午餐完全就係一個平民嘅價錢,真係名副其實嘅平靚正啊,午餐有頭盤有主菜仲有甜品,我們選了一客香煎時令魚配香茅忌廉汁拌法式薯蓉,另一份係慢烤香草紐西蘭羊西冷配紅酒汁伴焗蓉。首先會有個好靚嘅大碗裝住今日嘅湯,今日嘅湯係羅宋湯,好足料而且喺個大碗裏面擺放得好靚。另外也點了沙律作前菜,唔好以為係普通沙律,有蘋果沙律醬加上秘製嘅nuts,完全係好有心思的,同出面的沙律完全不同。主食就更加唔使講,時令魚超級嫩滑,皮脆肉嫩。而我超鍾意這份慢烤香草紐西蘭羊西冷,做到半
主食就更加唔使講,時令魚超級嫩滑,皮脆肉嫩。而我超鍾意這份慢烤香草紐西蘭羊西冷,做到半山熟,而且這個樣的香味實在太濃郁了,一直在我的口腔裏回味着,超正。
最後嚟一個精選甜品,是brownies,所有嘅食物都好有心思,同埋質素十分之好,小柔會極度推介,去到最後埋單都唔使$250 ,真係非凡嘅享受。