2022-04-15 303 views
Smashed avocado costs $140 Less than a palm size sourdough with avocado spread on top, with 2 poached eggs. Wondering if this is a portion for kid?! At this price can get at least some side decoration (tomato / salad / etc) or half more the portion at other decent restaurants.Poor services - a young westerner guy serves food with poor attitude, just “throw” dishes and walk away, a lady (Indonesian?) doesn’t read menu, have to repeat several times at the end I pointed to the menu card to show.In
Smashed avocado costs $140
In general, at this price at this service level at this food quality, this is my first time here and for sure the last time also.
2022-04-15
$350 (Lunch)
咸死人的 法式芝士火腿三文治, ham 同gruyere Cheese 都好咸,加埋一齊,咸上加咸。我哋又點咗Confit Duck,以為有crispy skin, 原來只是散的鴨腿肉,好咸也很普通,只配兩,三塊potato’s, 連半份French Baguette 也不附送,可能店家想賺錢,逼食客叫 side order, 但一份baguette side order 要50幾蚊,很不便宜。我寧願你收貴少少,但整份配搭要豐富。我睇隔離枱那份steak sandwich, 又鞋又乾。整體食物水準完全不合格,價錢也非常不便宜,但因為位置唔錯,纯飲嘢還可以。

French  ham  and  cheese  toast , confit  duck
2022-03-26
Type of Meal
Lunch
2022-03-24 1042 views
繼續在區內試試新餐廳😆 這天來到藍塘傲的District 8,天氣不錯,可以邊吃邊看看海邊風景,真的蠻寫意的⛵️ 平日來有weekday lunch set $188,另外也有all day menu,看到不少人都有點他們家的 steak frites🔸Starter前菜點了Salmon Tartare 和炸豬肉球(?),三文魚他他上面舖了Crackers增添口感碟上的透明波波是清新酸爽的檸檬醬,充滿美感之餘也很開胃。另外的前菜應該是肉丸配沙律,忘記影下menu😂😂 不過肉丸的味道和主菜的Ragu Orecchiett 很像,大概是一物二用的慨念🔹Main主菜點了Seared Seabass 和Ragu Orecchiett。鱸魚的份量有點少啦,男生一定不夠🐟 不過魚肉很嫩,和醬汁很配搭。Ragu Orecchiett很香濃,味道不錯👍🏻 Set lunch 還有附 coffee or tea,我們選了凍檸茶和洋甘菊菜🫖 又渡過一個悠閒的午後~

Salmon Tartare

🔸Starter

碟上的透明波波是清新酸爽的檸檬醬,充滿美感之餘也很開胃。

Seared Seabass

🔹Main

Ragu Orecchiett
Salmon Tartare
Seared Seabass
Ragu Orecchiett
食環境之選 價錢偏貴 食物不過不失 有啲陽光嘅日子 同朋友chill chill地飲杯野 食吓brunch都唔錯 🔸Smoked Salmon:It’s actually Egg Benedict $145🤤不過不失 既有菠菜又有煙三文魚 唔洗二選一 煙三文魚份量唔少 包你啖啖有煙三文魚送包😐2 隻pouched egg 有其中一隻太熟 做唔到流心效果🥺😐 沒有配菜 價錢略貴😅🔸The District 8:sausage,bacon, mushroom and egg on sour dough $160🤤不過不失 鍾意食大啡菇嘅人應該會鍾意食 😐豬肉腸個味幾夾 但放系sourdough上面 始終有啲難handle 🔸Ranger Valley Hanger 280gram牛腹肉 : Streak Frites from New South Wales $350 🥸食牛扒經驗唔多 餐牌上有4款扒的選擇 見到價錢相宜 份量適中 就揀左 ranger valley hanger 餐牌上寫明呢種牛係安格斯同和牛混血交種 . Google左一下 Ranger Valley =澳洲著名的優
食環境之選 價錢偏貴 食物不過不失

😐 沒有配菜 價錢略貴😅

Smoked Salmon  Egg  Benedict

🤤不過不失 鍾意食大啡菇嘅人應該會鍾意食
The District 8

🥸食牛扒經驗唔多 餐牌上有4款扒的選擇 見到價錢相宜 份量適中 就揀左 ranger valley hanger 餐牌上寫明呢種牛係安格斯同和牛混血交種 . Google左一下 Ranger Valley =澳洲著名的優質飼養場 ;Hanger=牛腹肉
🤤牛扒7成熟 但仍然肉嫩唔煙韌 多汁 牛味唔重
🤤薯條有驚喜 粗薯 熱辣辣又脆口 茄汁Mayonnaise 都有提供 店員知道我地3人share 亦貼心提供多碟茄汁
😐牛扒上嘅醬汁有少少似咖哩 太重口味 搶咗牛扒嘅味道
Ranger Valley Hanger 280gram

No.  10

Latte

Smoked Salmon  Egg  Benedict
2022-03-16 231 views
兩個人在將軍澳海濱的午餐,選了District Eight。餐廳位處海濱,閒日遊人較少,環境清靜。餐廳裝修和燈光等均令人舒服,且具歐洲風格,喜歡吃歐洲情懷的人應特別鍾情。之前未曾光顧過,看餐牌時沒特別留意份量,慣性地每人叫一個 starter / soup,加每人一份maincourse吧。最終選了洋蔥湯、芝士焗梳乎厘、牛腹肉扒及西冷扒各一 (五成熟)。下單時順口問了侍應份量的問題,他說雖然兩份扒重量不同,但都是一人份量的。食物送來。洋蔥湯若說難飲可能有點不厚道,但絶對說不得是一個好飲的湯。兩份扒($395及$350),熟度是恰當的五成熟,medium,肉心透紅,但可能是冷藏的入口牛扒罷,無牛味之餘,肉身是既韌且完全沒有肉汁。最差的是牛扒表面燒得太焦,無論賣相和食味都不要得。值得稍為欣慰的是,兩份扒伴隨了大量的薯條,薯條造得香脆可口。而卻又因為有大量薯條,配埋牛扒本身,份量就顯得太大,侍應給我們的資訊,似乎不太準確。真如之前的食評所述,食完個扒有點梗住個胃。講埋個芝士焗梳乎厘(Double Baked Cheese Souffle),這starter是全個午餐最值得讚的食物,梳乎厘軟滑

講埋個芝士焗梳乎厘(Double Baked Cheese Souffle),這starter是全個午餐最值得讚的食物,梳乎厘軟滑,伴碟的梨片鮮爽,好食。是否值$140,那該是見仁見智了。

最後還叫了一杯mocha和pineapple juice。結論是,飲咖啡還是去咖啡專門店好,好飲又抵飲的果汁,週圍都有。
Double Baked Cheese Souffle
French Onion Soup
O' Connor Striploin 400g
Rangers Valley Hangar 280g
2022-03-16
$580 (Lunch)
Double Baked Cheese Souffle
2022-03-14 678 views
不經不覺,新冠肺炎疫情影響香港已經超過兩年,近月更加出現了病癥雖弱、但傳染力超強的變種病毒,很多人甚至不敢出街食飯。但小編始終不能接受放假也要困在家裏,週末仍然堅持外出午飯,順道透透氣。「District Eight」以法式小餐館 Bistro 定位,從餐廳名字已見端倪。第八區正是巴黎的重點商業及旅遊區,位於塞納河右岸,以巴黎歌劇院為中心,擁有眾多名勝,包括香榭麗舍大街、凱旋門和協和廣場,以及法國總統府愛麗舍宮。裝修風格亦滲入了法式小館風情,小餐枱、簡約黑白地磚,雖然沒有紅白色格仔枱布,但也用了紅色窗框;配合接近開放式設計的大窗台,將室內用餐區及露天座位貫通起來,充滿歐洲露天茶座風情。香港人心目中的法式小餐館同法式牛扒屋差不多是同等詞,為配合客人期望,餐牌首頁也不能缺少 Steak and Frites。有別於正宗法式牛扒屋,並非只有 Entrecôte,而有四種不同重量及不同部位的牛扒供客人選擇。揀了O’Connor Striploin (400g) ($395)。產自澳洲牧場的草飼牛肉眼切得非常厚身,表面有明火燒焦痕跡,不過,似乎燒得過了火喉,影響了賣相。餐牌介紹每道牛扒皆配上烤洋
揀了O’Connor Striploin (400g) ($395)。產自澳洲牧場的草飼牛肉眼切得非常厚身,表面有明火燒焦痕跡,不過,似乎燒得過了火喉,影響了賣相。餐牌介紹每道牛扒皆配上烤洋蔥及巴黎牛油汁,但烤洋蔥份量少得可憐,只有零丁一兩小片。牛油汁更加令人失望,竟然只有一小團放在牛扒表面,並沒有另外用小鉢奉客;以中高檔次的西餐廳來說,簡直完全不合格。
O’Connor Striploin (400g)
O’Connor Striploin (400g)
五成熟的火喉控制得相當好,廚師亦預留了Resting 的時間,切開牛扒後並沒有血水肉汁滲出來,這方面就抵讚。不過,撥開牛扒才發現碟底另外有濃郁的牛扒燒汁,這又是不能接受之處;在高級餐廳食牛扒,燒汁應該用小鉢奉客。牛扒質素較預期中差,肥膏及筋膜切除得不夠徹底,部份牛扒咀嚼下去有明顯渣滓、亦有點韌。肉味方面亦一般,雖有肉汁、但未夠鮮甜,質素有點似燒牛肉多於肉眼扒。未至於難食,但不值這個價錢。
Mushroom Tagliatelle ($185) 選用了寬條意大利麵 Tagliatelle,較 Fettuccine 薄少少及窄身少少。賣相很差,只見到黑色一團;旁邊的兩小團羊奶芝士亦與意大利麵的賣相完全不協調。味道方面,黑松露唔明顯;菇菌亦唔夠香濃。麵條口感亦很一般。不值這個價錢。
Mushroom Tagliatelle
整體來說,出品味道合格,但未算出色;勝在用餐環境舒服寫意。疫情期間,外賣七折、又免加一服務費,非常抵食;客人亦未算太多,莫非寧選外賣?
2022-02-22
$220 (Lunch)
2022-02-04 199 views
見好好天,就挑起條筋去海邊食晏。遠望海邊,好天唔怕曬坐門口,有風吹吓,真係令人心情好好。叫咗個smoked salmon嘅weekend brunch同一杯cranberry juice。嚟到第一個感覺,好精緻… 英式鬆餅上面有菠菜、溏心蛋、煙三文魚、淋上荷蘭醬。切開流心蛋,蛋黃流出,感覺好治癒。整體味道唔錯,但份量對男士嚟講應該細咗少少。Cranberry juice有少少藥水味,冇乜特別。叫咗餐係等得有D耐。
見好好天,就挑起條筋去海邊食晏。

遠望海邊,好天唔怕曬坐門口,有風吹吓,真係令人心情好好。

叫咗餐係等得有D耐。
Smoked  salmon
2022-01-30
$220 (Tea)
Smoked  salmon
2021-12-20 478 views
人生中真係好少去將軍澳, 今日去到發現原來呢度有好多好靚嘅餐廳, 而今日食嘅🔸District Eight🔸就喺海邊。餐廳有分戶外位同室內位, 因為陽光太猛烈, 所以我地自自然然咁揀咗室內坐。枱與枱之間有好舒適嘅距離, 亦都因為可以望到少少海景, 所以令人好Chill 好有渡假嘅感覺。🍽 Mushroom Tagliatelle闊條麵嘅面層舖滿一片片嘅黑松露片, 未食已經聞到濃濃嘅黑松露味。磨菇炒得好香, 闊條麵軟硬適中, 而個醬汁係用黑松露同磨菇嚟整, 配合埋羊奶芝士一齊食, 香濃幼滑, 好好食。🍽 Smashed Avocado水煮蛋一切開就有濃濃嘅蛋漿流出嚟, 配合埋牛油果蓉, 味道好夾, 好清新, 羊奶芝士反而係用嚟做少少襯托, 味道唔會太突出。🍽 Ox Cheek Pappardelle賣相同肉醬闊條麵好似, 不過細心食落去就知道個分別, 平時肉醬會夾雜脂肪, 呢個牛面頰就有濃濃牛肉味, 醬汁濃稠適中, 可以掛汁上闊條麵度。整體環境, 食物, 服務都好好, 如果想望吓海景, 放假去Chill 吓, 值得考慮呢間餐廳。

🍽 Mushroom Tagliatelle

Lunch
Smashed Avocado
Ox Cheek Pappardelle
2021-12-10 343 views
Farewell 老細的飯局,同事一番心意,點知食完都幾失望😓,因為有個係套餐,個肉係一份兩個人份量,要兩個人分,所以同枱鍾意食牛嘅同事都叫咗牛扒,末上菜前,大家都諗住🤔尼d價位嘅西餐廳正常個牛扒應該唔會差到去邊。但係😓⋯⋯原來牛扒都會食到”硬”住個胃架,你冇睇錯,我真係話食完塊牛排之後”硬”住個胃😰點解咁犯賤"哽"胃都仲食,是咁的,因為真係肚餓😂,上菜又慢,果然係法國菜,食完要等好一陣先上另一道菜,所以諗住算啦,又係大圍食飯,就是但啦,只係我地要七成熟嘅牛扒變成十成熟,有同事叫左五成熟,就變左七八成熟,咁塊牛扒都係乾d硬d,難𡁻d姐,點知食完就瀨咗嘢,覺得"硬"住個胃,仲要係碟上都搞成咁。😮‍💨唉⋯⋯個廚師係咪應該要再去培訓下或者轉行呢。個個同事食完都話唔會有下次囉😓是日晚餐:~前菜小食單叫~生蠔《都Ok》蝸牛《🤔唔覺得有咩特別》~主菜套餐~帶子+沙律菜(每人一份),燒牛扒(有少少煙肉同一啲類似豆角配菜)一份2人份量,~甜品巜ok啦》P.S唔包野飲😓

是日晚餐:
~前菜小食單叫~
生蠔《都Ok》
蝸牛《🤔唔覺得有咩特別》
~主菜套餐~
帶子+沙律菜(每人一份),
燒牛扒(有少少煙肉同一啲類似豆角配菜)一份2人份量,
甜品巜ok啦》
P.S唔包野飲😓
2021-12-09
$500 (Dinner)
2021-11-27 353 views
Average food and portion size for the price. Better quality food and service just around the corner.
又係一篇再也誠實不過嘅食評😭而且仲要很久以前食到而家先出😂呢間係海旁以紅色做主題的cafe❤️book了位未去已經有點期待了因為用餐前不斷打電話confirm booking最驚訝嘅係佢地send埋email🙈去到食嘅時候都睇得出真係服務好好但始終食物質素要對得住個價錢😬❤️推介指數: 7.8/10 😎會回訪嗎: ❌等候時間:booked (平日晚上7:30PM)—————————————————————😍French onion soup $90 (8.25/10)好啦連個湯都咁鬼死貴💩黎到都唔算好大碗😅不過飲落去都幾有驚喜🤭其實飲落去真係唔似湯🤣比較潔之餘仲有好多洋蔥蓉😯飲落去都聞到好香再加上忌廉令到佢更加滑😜我會話有啲似醬🤤😍Ceasar Salad $135 (8.25/10)雖貴但幾豐富的😚啲生菜冇左紫色那part真係好好多🤣而且夠乾淨夠新鮮再加上有火腿同麵包塊😉最欣賞的是冇咩salad dressing😛真係健康之選~😬Mussels Marinieres $160 (7.25/10) 呢個係指忌廉汁加上貽貝和法式麵包🤣真係有啲失望的是貽貝雖新鮮但貽貝肉好少細😥而且貽貝真係唔
又係一篇再也誠實不過嘅食評😭
去到食嘅時候都睇得出真係服務好好
但始終食物質素要對得住個價錢😬

❤️推介指數: 7.8/10
😎會回訪嗎: ❌
等候時間:booked (平日晚上7:30PM)
—————————————————————
飲落去都聞到好香
再加上忌廉令到佢更加滑😜
我會話有啲似醬🤤

ceasar  salad
😍Ceasar Salad $135 (8.25/10)
雖貴但幾豐富的😚

忌廉汁都比較呈水狀且少🧐
點汁都唔過癮😔
至於法式麵包較硬😿
唔值呢個價錢🤢

😬King Prawns $290 (7.25/10)
蝦雖然都算大隻但唔多😬
都幾多新鮮嘅蝦肉
整體比較單調醬都比較少
再加上少少薯蓉增加飽肚感😂
O’  Connor Striplon

😬O’Connor Striplon $380 (7.25/10)
送到黎嘅時候真係見到都好吸引🤪
但食上去依然都好硬好韌🥴
肉質其實是不錯的🤦🏻‍♀️
但要差不多$300先食到😅
0x  Cheek pappardelle

😍Ox Cheek Pappardelle $180 (7.75/10)
最後係再也普通不過嘅肉醬千層麵🤣
千層麵偏淋且食落去好有口感🙈
肉醬都幾濃郁😍
但我都係覺得未至於願意比咁貴😅

😍Double Scoop $80 (8.25/10)
意外地有少少驚喜👍🏻

仲要有after-sales service
而且環境充滿了紅色的裝潢挺美的❤️
但小編都係覺得唔值得來了😔
如果食法國菜不如去popcorn食仲近🤣

🙋🏻‍♀️呢篇係自費食評 係試食/promotion就唔會有呢一句😙
🙏🏻食評只供參考
—————————————————————

💯小編分數表
6️⃣以下:不合格😣
7️⃣:整體普通
8️⃣:值得一試🤪
9️⃣:必試🥳
🔟:呢種程度應該不能挑剔吧~
French  onion  soup
0x  Cheek pappardelle
2021-11-07 460 views
將軍澳海濱長廊可以選擇嘅餐廳非常之多, 今日行下行下,見到一間法式小餐館, 睇睇下佢哋出面嘅餐牌個侍應好有禮貌地邀請我哋入去試下, 見行到有啲攰又肚餓, 於是就走入去試下。餐廳用紅色藍色為主調,餐廳除了有室內座位外, 亦有少量露天座位可以畀你一路欣賞海景一路食法國菜。不過整體嚟講,價錢偏高,食物分量較少,味道又唔係特別好突出、性價比偏低。「6 Fresh Shucked Oysters 半打生蠔」HKD220海水鮮味濃, 生蠔size亦唔係太細,不過未至於肥美,但係都新鮮嘅,正常地加咗啲檸檬汁, 味道更香更甜。蠔痴未必滿意, 但係我認為用嚟當starter就已經ok。「Ox Cheek Pappardelle 自家燉牛肉頰寬帶麵、巴馬臣芝士 」HKD180牛肉係碎上,但係又未至於好似免治牛肉嗰一種, 味道偏鹹, 你一個份量亦未至於可以令你飽肚, 賣相還可以,整齊又未至於有好大驚喜。「Pork &Fennel Sausage 豬肉、茴香香腸、Harissa香料辣醬、芹菜」HKD180 豬肉腸我覺得比較普通, 不過個味道或者係因為啲香料,整體都算幾香, 芹菜頭用燒烤形式煮,加埋啲汁反而覺得

豬肉腸我覺得比較普通, 不過個味道或者係因為啲香料,整體都算幾香, 芹菜頭用燒烤形式煮,加埋啲汁反而覺得幾好食。

最近天氣都好好 好想去海邊餐廳chill 下 即刻lum起將軍澳就約左住附近既frd 出黎間餐廳係佢揀既 exactly 對住個海 我地特登坐出面 可以吹下風 望住d 人跑步weekday lunch 望落價錢正常 $158有2個course starter 方面我揀左黑松露韭菜啡菇批,朋友揀左水煮鷄肉沙律我超中意個黑松露韭菜啡菇批 好香 個批底夠實净 唔會好易散上面pat cream 酸酸地 配合得幾夾朋友個水煮鷄肉沙律我試左一啖 正正常常配Caesar salad 醬 上面有d crisps係紅米脆片 幾得意 main 方面我地2個都叫左牛小排不得不讚呢間餐廳既plating 係超靚 好amazing好配合餐廳法式風情 食個lunch 都靚到好似食緊fine dine 甘lol我覺得個ribs 好似食緊豬lol 無咩牛味 但肉質黎講好唔錯 唔會太un 肥瘦分明 配埋個Café de Paris醬汁同燒洋蔥一齊食好好味 燒洋蔥好甜 有d 似日式個種燒洋葱overall 我同朋友都好滿意個ribs 食物質素幾好 plating又用心 不過價錢黎講就貴左小小 個set lunch 吾包飲
我超中意個黑松露韭菜啡菇批 好香 個批底夠實净 唔會好易散
上面pat cream 酸酸地 配合得幾夾
 main 方面我地2個都叫左牛小排
overall 我同朋友都好滿意個ribs
食物質素幾好 plating又用心
不過價錢黎講就貴左小小 個set lunch 吾包飲品 勝在有景 可以不妨一試
2021-11-01
2021-10-19 397 views
星期日朝早仲掛緊3號風球,但係已經兩日冇帶狗狗去街,見將軍澳呢排開咗好多寵物友善餐廳,諗住搵間試吓。本身都有搵過幾間餐廳,點知一行到呢間嘅時候就開始落雨。見佢室外有好多位,所以二話不說就坐低咗。睇佢個Menu應該係主打牛扒薯條,但朝早又唔想食得咁heavy,所以都係揀咗佢嘅brunch menu。我又唔會話佢難食嘅。兩塊包,上面加啲菠菜同三文魚,再加兩隻蛋,盛為$135呢個仲衰,一塊包,smashed avocado,兩隻蛋,又係$135。佢四隻蛋都係poached eggs。外表完好無缺,但唔知點解一切開,隻蛋入面係有水流出嚟。兩個咁嘅早餐,加一杯蘋果汁,加一杯咖啡,埋單$390職員服務態度係幾好嘅,環境亦唔錯,咖啡亦比我想像中好,但咁嘅食物質素真係搞唔掂,唔會再返去

Smoked  Salmon

Smashed  Avocado

兩個咁嘅早餐,加一杯蘋果汁,加一杯咖啡,埋單$390

2021-10-17 289 views
星期六日嚟食個brunch,單點冇set跟,價錢都幾貴架😂·✨Carrara和牛腹肉280g $270配巴黎牛油汁🧈、薯條🍟、烤洋蔥🧅叫咗Medium,牛扒份量都大嘅,食落就冇想像中咁好食,唔夠腍有啲韌🙈值得一讚薯條,夠熱辣辣好食過牛扒😂😂😂·✨Smoked Salmon Benedict $135隻poach egg🥚做得唔錯,夠哂飽滿流心煙三文魚都大塊嘅,仲有好多菠菜添🥬如果多啲配料會更好,沙律菜都好呀,就咁食單調咗啲同冇咁飽肚😅·🌟價錢幾進取,質素平平,食過一次就算,唔會encore😆佢左右都開咗幾間同類型嘅餐廳,有機會試下再報告😀
星期六日嚟食個brunch,單點冇set跟,價錢都幾貴架😂
✨Carrara和牛腹肉280g $270
配巴黎牛油汁🧈、薯條🍟、烤洋蔥🧅
值得一讚薯條,夠熱辣辣好食過牛扒😂😂😂
✨Smoked Salmon Benedict $135
隻poach egg🥚做得唔錯,夠哂飽滿流心
煙三文魚都大塊嘅,仲有好多菠菜添🥬