2021-12-20 2967 views
又到一年一度的冬至一般冬至到會同親戚食飯雖然仍然係疫情,但飯到仲需要食酒樓黎講佢的場地算係細我地剛剛好十二人一圓桌叔叔已訂桌時已選好了套餐12人食其實食到花雕蛋白蒸班球已經飽飽地🙈🙈宮廷御膳片皮鴨切得剛好每人可以吃到兩口麻婆豆腐澳洲龍蝦伴黃金饅頭龍蝦好巨型,麻婆豆腐小小辣幾開胃,豆腐滑溜溜饅頭炸得剛剛好虎杉班兩食:1食芫茜皮蛋滑豆腐湯好細心的做法,怕魚湯涼了會腥在下面加上蠟燭一直熱著喝到直後只是魚骨有點多😢2食花雕蛋白蒸班球魚的鮮味不會蓋過了蛋白,另蛋白失色龍醬爆炒花膠盞招牌鹽香雞有點點咸了小許涼瓜枝竹炆火鴨蒜蓉炒豆苗黑松露老城炒飯沒覺得有黑松露味😢蛋白杏仁茶吾算好甜,好多蛋白滑溜溜椰香桂花糕椰奶味濃厚配上桂花的清甜紅棗糕熱乎乎的紅棗糕天氣涼食完身體都覺得溫暖
又到一年一度的冬至
一般冬至到會同親戚食飯
雖然仍然係疫情,但飯到仲需要食
酒樓黎講佢的場地算係細
我地剛剛好十二人一圓桌
叔叔已訂桌時已選好了套餐
12人食其實食到花雕蛋白蒸班球已經飽飽地🙈🙈

宮廷御膳片皮鴨
切得剛好每人可以吃到兩口

麻婆豆腐澳洲龍蝦伴黃金饅頭
龍蝦好巨型,麻婆豆腐小小辣幾開胃,豆腐滑溜溜
饅頭炸得剛剛好

虎杉班兩食:
1食
芫茜皮蛋滑豆腐湯
好細心的做法,怕魚湯涼了會腥
在下面加上蠟燭一直熱著喝到直後
只是魚骨有點多😢

2食
花雕蛋白蒸班球
魚的鮮味不會蓋過了蛋白,另蛋白失色

龍醬爆炒花膠盞

招牌鹽香雞
有點點咸了小許

涼瓜枝竹炆火鴨
蒜蓉炒豆苗

黑松露老城炒飯
沒覺得有黑松露味😢

蛋白杏仁茶
吾算好甜,好多蛋白滑溜溜

椰香桂花糕
椰奶味濃厚配上桂花的清甜

紅棗糕
熱乎乎的紅棗糕
天氣涼食完身體都覺得溫暖

2021-12-19
  • 椰香桂花糕
2021-12-16 2007 views
其實平時痲痲地中意食中菜,可能因爲覺得每一間中菜啲野食味道同菜式選擇都差唔多,無咩話特別impressive 。但係今次第一次試呢間龍袍真係有啲驚喜,最特別係個鮑魚燒賣,應該係我食過最奢侈嘅燒賣,味道好好好特別,推介大家去龍袍真係要點呢個點心,同埋我去食飯都幾注重個室内裝修同個vibe好唔好,我同屋企人book左間房覺得呢度真係幾grand 同舒服。其實我地仲叫左好多野食,個牛肉粒呀,炒菜呀,炒飯呀都好夠鑊氣好好食,全部材料都幾新鮮。另外啲職員服務態度都唔錯,overall is good !
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-11-17 2459 views
星期日同屋企人去完sogo感謝祭 就去左灣仔龍袍食飯 傾下計 咁就渡過左愉快的周末午餐 呢度啲點心都幾好食 擺上枱仲熱 最值得推介係和風豆腐粒 食落去外脆內軟 唔會太油 仲要係熱辣辣 仲有半肥瘦叉燒 真係好正 有時候仲會叫2碟 因為個個都搶住食 環境方面嚟講夠闊落同乾淨 值得一試
2021-11-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
  • 叉燒
2021-11-08 1927 views
上星期六收早所以同同事去咗公司附近間龍袍飲茶,一直都聽人講幾好,但有時又記唔起, 所以今次趁記得就去試下, 我地叫咗d點心試下, 首先到嘅係小籠包,果然係夠囇湯汁,仲有唔少得就係蝦餃!真係大大隻蝦好足料!另外surprise我就係佢地既鮑魚燒賣,好少見呢D配搭,食落口都好match。順帶一提呢度d裝修幾靚, 坐得唔算太迫, 餐具都好有特色, 下次會再試下其他點心或者同家人食晚飯。
2021-11-04 1342 views
前幾日去咗龍袍食飯 覺得呢排天氣開始轉涼又乾燥, 個人dry dry地, 所以係時間叫咗個湯滋潤下 睇相都知夠囇足料 又夠味 唔係出邊街溝咗水個d(真係好離譜). 所以佢地個湯嘅性價比真係幾好。仲叫咗豬蹄同埋叉燒,豬蹄煮到夠囇入味,d叉燒又唔會乾 ,係我中意嘅半肥瘦叉燒。成餐飯最美中不足嘅就係d甜品賣囇,希望下次有機會食到。

2021-11-04 1145 views
前幾日朋友生日 所以夜晚book咗灣仔呢間龍袍食飯慶祝下 睇網上留言都幾好 所以都好放心叫咗d燒鵝 蒸魚 炒飯一齊食。果然冇令到大家失望 燒鵝多肉、又唔油 肉同脂肪嘅比例剛剛好。蒸魚又唔會太老 個炒飯d調味match得好好 不過大家嚟食之前最好早d book位,因為都幾多人. 臨走前先見到原來門口隔離有間附屬酒吧仔, 不過食得太飽同10點Last order唔能夠盡興, 所以留返下次早d再嚟試下.
2021-10-14 1808 views
呢間酒樓可以一次過容納好多人,今次我哋一行9️⃣人嚟到仲可以坐埋一台實在太好了。不得不讚佢哋嘅服務真係好周到,咁多人食嘢仲可以幫手剪到點心細細件。另外呢度嘅餐具都好靚,比較特別嘅呢度飲茶可以叫- 菊普:即係菊花茶以及普洱茶嘅混合體。味道非常清新🍵普-🦐金箔水晶海蝦餃好欣賞佢哋可以逐粒逐粒叫蝦餃,蝦餃晶瑩剔透,皮薄餡料超級豐富,蝦肉大隻彈牙爽口🦐咬落juicy十分。而丄頭金箔都令到成個感覺非常之高貴😚🌊鮑魚燒賣一小隻嘅鮑魚仔擺咗喺燒賣面頭,燒賣豬肉蝦肉比例恰當,配合埋充滿海鮮味嘅鮑魚令到整體口感豐富👍🏻其他點心都同樣做得非常出色。當中最為出色嘅係煙煙韌韌紅棗味同椰汁味分明嘅棗皇糕🍰、煮得細膩幼滑嘅杏仁蛋白茶🥚、濃湯泡飯濃郁滿足🍚、紅油抄手粒粒飽滿🦐、酥脆可口嘅炸魷魚鬚🦑、足料豐富嘅豆苗餃🌱、安格斯牛肉腸粉🐮、炒到乾身充滿鑊氣嘅炒飯🍚。

🦐金箔水晶海蝦餃

🌊鮑魚燒賣

2021-08-11 2733 views
上星期放假 聽朋友推薦去咗龍袍飲茶!雖然一去到係門口等咗十分鐘左右 但有時間睇到佢成個餐廳門口同裝修都幾靚同高級感覺 所以都好期待想快d入去叫嘢食!首先 值得一提嘅就係全部送上嚟都新鮮滾熱辣 聞到都好香 如圖所見 個牛肉球非常juicy夠囇味 亦都夠囇大大粒 配少少佢地個XO醬 係更加好食到佢地嘅小籠包 真係俾佢嚇親!一食落去又係勁多汁之後裏面都足囇材料!小籠包嘅摺痕都好標準. 所以先整到咁皮薄餡靚嘅小籠包!仲有一個色香味俱全嘅炒腸粉 超級惹味 又唔會太燶 好有咬口 濃味得嚟又唔會覺得好鹹 都係一個must try item!係出面酒樓食得多呢幾樣點心 但係呢到嘅真係令我一試難忘!好想生日再喺到食番餐。唯一就係地點唔係太近地鐵站, 不過食到咁飽當散步都唔錯嘅.

首先 值得一提嘅就係全部送上嚟都新鮮滾熱辣 聞到都好香
小籠包嘅摺痕都好標準. 所以先整到咁皮薄餡靚嘅小籠包!

係出面酒樓食得多呢幾樣點心 但係呢到嘅真係令我一試難忘!

2021-08-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-08-10 1713 views
之前都有嚟食過覺得唔錯 所以今次又帶咗三五好友嚟食lunch 果然無令到我失望我地叫咗個豬脷老火湯 勁足料又夠味 d煲湯料多到就咁食都夠飽!唔似出邊餐廳溝水又落好多味精我地叫咗四 五樣小菜 全部都大大碟 重要d腸粉夠囇滑!會忍唔住想叫多碟嚟食可惜今次我地今次食唔囇 冇叫到個黑松露蛋白炒飯 下次再嚟一定要試
果然無令到我失望
唔似出邊餐廳溝水又落好多味精

可惜今次我地今次食唔囇 冇叫到個黑松露蛋白炒飯
下次再嚟一定要試
2021-08-05
2021-08-09 1413 views
早兩日約左朋友去港島行街,周圍fing,最後行到灣仔,於是決定夜晚試一試龍袍,睇下味道如何😋😋我地冇嗌set,全部單點,啲嘢食唔錯,同預期既水平差唔多一定要提既係蛋白杏仁茶,味道好特別,因為我本身都幾鍾意杏仁同杏仁霜,所以覺得幾好飲,但朋友就麻麻地陣味啦總體黎講都算滿意,有機會經過再黎試下其他野
我地冇嗌set,全部單點,啲嘢食唔錯,同預期既水平差唔多
總體黎講都算滿意,有機會經過再黎試下其他野
2021-08-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-07-10 2364 views
应该是今年3月回香港以后吃过的最满意的中餐了 老板请客 6人一桌 点了4人套餐又加了很多点心 最后吃到脖子也没吃光打包了很多最爱的套餐里的鱼米之乡 东星斑好好吃 一点不夸张如果没别的菜我可以吃个八🥣吧 第二爱烧鸡🐔是三黄鸡吧 很香 皮很脆 第三爱 黑松露大虾蒸蛋 🦐是海🦐吧 很有韧劲 青菜也很好吃 上汤kale完全没想到羽衣甘蓝可以这么做点心也都不错吃 按喜欢顺序依次排列 小笼包 曹瑜烧卖 春卷 山竹牛肉球 萝卜酥 然后和牛生煎包和虾饺 咸水角略一般了其实还有炒饭也很好吃啊忘记拍照了
其实还有炒饭也很好吃啊忘记拍照了
2021-06-15 2230 views
早排見到網上面嗰講過話買糭有特價,喺官網買咗一set仲有四隻連埋XO醬都係$400唔使!端午節正日終於開嚟食,早餐食咗呢個鮑魚糭!我想講成個糭都有鮑魚味勁好食😋可惜淨係買咗一個😳😳我勁自私我自己食咗一個完全冇留俾屋企人😂😂本來諗住打電話去睇吓仲有冇貨,點知門市話已經賣晒,so sad!!!!我決定咗下年一定要買幾個鮑魚糭放喺屋企😤😤😤😤同埋一定要早啲買!成個set勁平😙😙😙😙
我決定咗下年一定要買幾個鮑魚糭放喺屋企😤😤😤😤
同埋一定要早啲買!成個set勁平😙😙😙😙
2021-06-14
TakeAway
2021-06-09 1764 views
自從上個月嚟咗食之後一直都好想過嚟食多次😂😂真係覺得上次嗌得太少嘢食😂😂今次叫到成枱都係餸,但係都係得兩個人食,結果最後都係食唔晒要外賣返屋企嘅🤭🤭見到Menu上面有圖嘅都好想食,唔知係咪太肚餓嘅關係,真係每樣嘢都好試吓,好彩有朋友陪我一齊癲😂值得一提嘅係我覺得依度嘅杯杯碟碟好靚,好友嗰種傳統中國畫嗰啲感覺🤗同朋友輕輕鬆鬆又過咗一個下晝,又要面對現實努力工作了!話說嚟緊父親節唔知有冇父親節Menu呢?見佢哋環境幾好同爸爸黎應該影相幾靚☺️
自從上個月嚟咗食之後一直都好想過嚟食多次😂😂
真係覺得上次嗌得太少嘢食😂😂
2021-06-09 1447 views
呢排唔知做咩成日嚟港島區,一嚟到灣仔就諗起龍袍😂😂今日同朋友行街所以同埋朋友一齊食,一定要嗌嘅就係我最鍾意食嘅紅棗糕同炸腸粉!🤤🤤🤤真係炸腸粉係必食嘅!痴線勁鍾意嗰啲脆口有夾雜着琳琳地嗰種唔同層次嘅感覺😚😚😚😚每次嚟到都必食😍😍😍勁鍾意平日嚟囉冇乜人😌
呢排唔知做咩成日嚟港島區,一嚟到灣仔就諗起龍袍😂😂
每次嚟到都必食😍😍😍
勁鍾意平日嚟囉冇乜人😌
2021-05-20 1699 views
對於勁鍾意食菠蘿包既我,上網見到依間餐廳有菠蘿叉燒包,燒賣又有鮑魚喺上面,見係紅日就過嚟試吓😌😌😌屋企得四個人但係就叫到成枱都係點心😅😅😅呢個菠蘿包真係勁好食,好鍾意嗰種果皮係甜同脆,但係咬開入面啲叉燒係超級足料,重點係我真係好鍾意食菠蘿包😂😂😂然後呢個鮑魚燒賣大家一定要食,勁抵食囉幾廿蚊就有四隻鮑魚!蝦餃都不錯,雖然個皮吾算好薄,但係粒蝦餃勁大粒入面啲蝦真係一隻隻勁好味!調都調得唔錯😋😋😋超級recommend大家一定要試依道嘅菠蘿包燒賣同蝦餃!另外媽咪就叫咗碟菜同埋佢鍾意食嘅鳳爪,不過我本人就對鳳爪就冇興趣,所以就真係覺得還好。不過媽咪就話幾好食嘅,可能真係有Generations gap ,大家嘅口味都有啲唔同😅😅😅
屋企得四個人但係就叫到成枱都係點心😅😅😅

超級recommend大家一定要試依道嘅菠蘿包燒賣同蝦餃!

2021-05-19