2023-05-21 337 views
♥不經不覺呢個疫情已影響左我哋三年了, 現在終於開關, 復常就肯定末係! 今天約左幾年無見朋友見面! 肯定會雞啄唔斷!💯💯😍😍想吹下水飲吓嘢當然揾間好坐D啦, 食蒸海鮮地方舒適一定揾小店, 一於入去火炭工業區食餐好,飲過飽!♥♥食嘢好坐係主要, 但飲品都不可決, 如cocktail, 生啤, Sake永遠係食飯吹水主打!👍👍今次叫左個menu b, 基本龍蝦, 扇貝, 鮑魚一定有,佢哋特別D, 龍蝦用芝士舖面, 蒸好再燒💯送酒叫左生煎手打墨魚餅💯日本石爪青瓜沙律💯豉油皇乳鴿💯聖子皇粉絲金銀蒜蒸💯花尾躉加左欖豉醬蒸💯最後粥底係紫菜蜆肉肉碎粥, 我哋幾個真係食哂, 十六殼米有分量, 超好味💯講真食物, 環境, 服務係大餐廳比唔到你嘅! 最後店主再整左個Sake Cocktail請我哋班靚女飲😆🍺今晚歡聚非常開心, 下次7月之星再約飲過🍶🍶

佢哋特別D, 龍蝦用芝士舖面, 蒸好再燒💯
送酒叫左生煎手打墨魚餅💯
日本石爪青瓜沙律💯
豉油皇乳鴿💯
聖子皇粉絲金銀蒜蒸💯
花尾躉加左欖豉醬蒸💯

講真食物, 環境, 服務係大餐廳比唔到你嘅!
最後店主再整左個Sake Cocktail請我哋班靚女飲😆

豉油王乳鴿
手打墨魚餅
梅菜蝦棗
2023-05-10 285 views
😰😰長假期出街, 香港周街都是講國語的同胞。約左朋友食飯, 唯有去工廠區2線, 唔想出去同人逼! 🐙🐙食海鮮總會諗起呢間喺火炭食蒸海鮮嘅小店 , 訂好台穩陣啲🌞🌞💥💥等朋友叫了個生煎手打墨魚餅, 好多墨魚, 生煎最緊要夠厚, encore左1次😋🎉今晚食參巴醬馬友, 辣香惹味! 末試過你一定要試下!南澳龍蝦, 鋪滿金銀蒜, 肉爆滿一流的口感!粥底, 南瓜鮑魚肉碎粥super 好味!🎉🍶🍶食海鮮飲Sake走唔甩, 加上cocktail和新鮮Yuzu Sour,呢餐非常滿足!地方很適合靜靜地食飯! 我喜歡♥♥
😰😰長假期出街, 香港周街都是講國語的同胞。
約左朋友食飯, 唯有去工廠區2線, 唔想出去同人逼!

🎉今晚食參巴醬馬友, 辣香惹味! 末試過你一定要試下!
南澳龍蝦, 鋪滿金銀蒜, 肉爆滿一流的口感!
粥底, 南瓜鮑魚肉碎粥super 好味!🎉

呢餐非常滿足!
地方很適合靜靜地食飯!
我喜歡♥♥
  • 生煎墨魚餅
2023-02-19 762 views
最近有朋友新屋入伙住喺火炭嗰邊,朋友發現介紹下得知呢間隱世餐廳,位置喺火炭工廠區,火炭站步行要大約15分鐘,我地揀左Menu B $498,食物都幾豐富,有雲耳鮮帶子黑豚十六穀粥,上湯芝士蒸青花龍蝦•半隻,溫室野菌蒸花尾躉,清蒸北海道扇貝,蒸象拔蚌拼大蜆,紫蘇生熟蒜蒸生蠔,XO墨魚滑蓮藕夾,大頭菜牛肋肉露荀卷同杞子圓肉蟲草花蒸鮮雞,其中最為深刻,就係芝士蒸龍蝦,龍蝦上面佈滿芝士口感豐富,另外扇貝好香鮮味,蟲草蒸雞味道亦都相當出眾食得出系新鮮雞吾系冰鮮雞,食完所有海鮮最後個粥滿滿海鮮甜味,好滿足嘅一餐,老闆態度都好親民有善會再回訪
2023-01-10 689 views
反反覆覆呢個疫情已影響左我哋三年了, 無論呢個病有幾惡都好, 以我們現有嘅科技, 始終有一天一定可以治癒的! 畢竟它只不過是一般病毒, 必須要與它共存的!💯💯😍😍感恩聖誕節前所有防疫限制都放寬, 一於聖誕約朋友出嚟食餐好,飲過飽!💤💤食海鮮飲酒火鍋就是可以慢活食Kill time. 就去火炭呢間Drink氣鍋! 細細間舒舒服服食飯! Like👍🥳🥳今晚多年朋友聚下, 訂左了$400基本海鮮餐再加左D貝類, 海鮮上枱仲會郁㗎! 但主要都係飲。一流! 🍺😛食物環境都會令人會再返去幫襯的一間海鮮私房菜! 🎁

😛食物環境都會令人會再返去幫襯的一間海鮮私房菜! 🎁
Xmas's Eve
chicken
scallop
2022-12-23 475 views
😉一早己約定多年朋友要入火炭工業區食飯,日本剛回來,日本天氣非常好,剛好香港預上寒流,又凍又大風,好似仲凍過日本!🌡️🌡️今晚食蒸海鮮,凍凍地一流配搭,自己早到,叫師父整D嘢送Sake. 🍶🍶好開始:師父整左個芝士無花果送脆脆餅仔,嘩超好味!❤️❤️長腳蟹 正常爆肉清甜,唔好點任何嘢!😍墨魚滑乾蔥豆苗 新配搭👍清蒸彩花衣 大D仲好食但鮮🐠最後飲到波都睇唔到!但美斯首入球再中埋入球大!⚽吹咩,下次再嚟我請🀄🀄

好開始:
師父整左個芝士無花果送脆脆餅仔,嘩超好味!❤️❤️
長腳蟹 正常爆肉清甜,唔好點任何嘢!😍
墨魚滑乾蔥豆苗 新配搭👍
清蒸彩花衣 大D仲好食但鮮🐠
最後飲到波都睇唔到!
但美斯首入球再中埋入球大!⚽
吹咩,下次再嚟我請🀄🀄

2022-12-06 410 views
⚽⚽4年一度世界盃, 當然支持啦, 雖然要晚飯時間後11時才播, 咁唯有嚟Drink氣鍋hea住等啦!🛖🛖這小店最啱就係Hea. Hea住飲, Hea住食, 無人理你, 氣氛到時店主還會請你飲Sake Cocktail!😛🦞🦞Hea 還Hea, 海鮮食材都唔可以求求其其! 蒸龍蝦食得多,佢哋蒸完係D芝士上面燒, 上面香下面仲Juicy㗎! 而每個菜獨立搬盤上, 可打咭之餘分量也足夠!這地方企理, 食物中上, 絕對適合喜歡食嘢飲酒唱歌嘅朋友仔!

花尾躉
花尾躉
  • 乳鴿
2022-10-11 694 views
#Drink氣鍋 出了 #限定Menu 一定要跟閨蜜去吃高質又有營養的 #海鮮私房菜#三五知己 吃飯聊天也舒服 地方舒適不會吵雜紫菜肉碎魚肚十六穀粥 - 集所有鮮蔬精華於一起子薑乾葱蒸花尾躉 - 龍躉肉很彈牙跟子薑夾在一起吃也很搭蒜蓉粉絲聖子王藍海蚌精蛋白釀珍珠 - 賣相很美鮑粒豚肉羊肚菌蒸豆腐清蒸海花竹蝦鵝肝腸蒸豆苗杞子蟲草花蒸雞伴腸粉 - 底部的腸粉吸收了蟲草花蒸雞的精華入味好吃清蒸本地青龍蝦 - 新鮮的龍蝦上面加了我最愛的芝士鮮芒果楊枝甘露 - 好足料, 裡面還有寒冬鮮蜜瓜玉露 - 新鮮又甜而不膩Drink氣鍋Whatsapp: 9190 5955Address: Shop 4G, G/F, Wah Wai Industrial Centre, 38-40 Au Pui Wan Street, Fo Tan
#Drink氣鍋 出了 #限定Menu 一定要跟閨蜜去吃

鮑粒豚肉羊肚菌蒸豆腐
清蒸海花竹蝦
鵝肝腸蒸豆苗
清蒸本地青龍蝦 - 新鮮的龍蝦上面加了我最愛的芝士
鮮芒果楊枝甘露 - 好足料, 裡面還有寒冬
鮮蜜瓜玉露 - 新鮮又甜而不膩

Drink氣鍋
Whatsapp: 9190 5955
2022-09-29
Type of Meal
Dinner
2022-06-29 1207 views
身邊朋友都鍾意食海鮮;又鍾意食返d原汁原味嘅海鮮 openrice 睇到呢間餐廳呢間餐廳就book咗3日後嘅6:30;之後佢哋公司職員WS聯絡我 send埋menu俾我睇,係一個餐乜都有曬的;因為我同朋友都想食埋其他海鮮;我問佢 有冇得加其他嘢?佢話都可以自訂menu嘅;好開心吖;自訂~當然叫自己同朋友最鍾意嘅長腳蟹🦀️、生蠔🦪喇;今次約埋三五知己去食下先;第一次去呢間餐廳;雖然個地方細細;但真係裝修得好靚📸️啱曬我哋班鍾意打卡嘅人😄一入門口有架鋼琴擺係度;個職員話你哋可以隨心發揮🎹😅,好在身邊有個鋼琴家😎係時候發揮佢嘅水準喇🎹r哈哈😄同職員閒聊之下得知原來可以包場的;幾好wor~一班朋友聚埋一齊,有得食,有K唱,有琴彈 ,飲下酒so good👍👍 不得不提 佢d服務都好好❤ d職員都好nice️👍👍好喇~大家玩咗一陣 埋位開吃喇同大家簡單介紹下我哋食嘅幾道餸👇
身邊朋友都鍾意食海鮮;又鍾意食返d原汁原味嘅海鮮

泡椒花甲金菇
個環境係超讚嘅👍
青檸熱情果茶
2022-06-25
$450 (Dinner)
頭盤:北海道珍寶生蠔+秘制南非鮑
  • 紫蔥栗子蒸本地新鮮雞
  • 北海道大扇貝
  • 粟米魚肚粟子黑豚十六穀粥
2022-06-06 871 views
🎊母親節前終於取消4人限聚, 可出嚟食晚飯真係等到頸都長了! 真係有成2年無見過D朋友, 今日可以聚埋的確難得。👥咁耐無見當然要搵間企企理理餐廳啦! 雖然唔係我請, 但我付責搵地方! 人地介紹呢間食海鮮蒸氣鍋, 地方細細, 但好乾淨企理,我都係唔鐘意去D大酒家。💯💯💤💤一行人一早已訂好哂位! 今晚廚師特別寫左私房menu比我地!👍每位$600, 廚師一早已準備好哂食材, 我哋到了就每道菜出, 非常精緻, 配搭也恰到好處, 一次另類蒸氣海鮮私房菜, 好味。下次再嚟就包場! 可唱K👄👄
下次再嚟就包場! 可唱K👄👄
松葉蟹肉蒸豆腐
  • 秘制豉油王乳鴿
  • 松葉蟹蒸日本豆腐
  • 雞油蒸馬友
話說喺OpenRice book咗7:30 2位 職員喺6:00嘅時候WhatsApp確定訂位 仲提供埋今晚嘅Menu俾我哋揀由於我同朋友住得好遠 所以基本上喺佢確定訂位後已經出發 結果去到6:40 突然彈一句「今晚冇位了」就算數 開頭係唔好意思or對唔住都冇講過 好似係老馮俾佢放飛機咁😡原來就算book咗都可以隨便放客人飛機既 好心冇位就唔好俾人哋book 仲要confirm Booking之後等你出咗門啦 去緊途中先同你講突然間冇位喎🙄未見過一間餐廳管理可以做得咁差 佢呢間嘢由頭到尾都唔覺得自己有錯 好佩服
未見過一間餐廳管理可以做得咁差
佢呢間嘢由頭到尾都唔覺得自己有錯
好佩服
2021-12-19 1201 views
朋友住駿洋邨咁耐一直都無咩機會去探佢🤣今次一於試試附近難得少有嘅餐廳先👍🏻估唔到食物質素咁高喎!今次我地個menu由廚師發版!價錢根據海鮮價格💰可以比大家參考一下😚(*朋友埋單,無問價錢🤣)呢度環境超級適合包場🥰連K都有得唱🎵-🥗流心皮蛋番茄沙律呢個沙津個車厘茄絕對有來頭!之前咁啱收過果籃🧺一直對呢個蕃茄仔念念不忘🥰黎自日本靜岡勁勁勁高糖度嘅漲卜卜勁好味‼️酸甜醬汁配上新鮮香甜無渣白玉苦瓜同流心皮蛋實在超級fresh❤️🦐石鍋火焰醉海蝦呢個好似欣賞表演咁🤣店家會即席係你面前倒入大量酒精再高速炒勻海蝦🦐配合茄子🍆同洋蔥🧅提鮮!不得不讚呢個海蝦實在新鮮,肉質超級彈牙‼️🥂Sparlking rose champagne估唔到呢個又幾啱我心水喎💕甜甜地令人想一杯接一杯咁飲,勁易入口,酒嘅濃度唔會太高❣️非常適合品嚐海鮮嘅時候送酒🍷🐚清蒸北海道扇貝呢個簡單嘅清蒸都好需要心機❤️內外都清洗得超級乾淨嘅特大扇貝上面鋪上粉絲同已經預先調味同炒熟熟蒜🧄。蒸熟後拌入豉油就已經好夠味😍🐟秘制欖豉醬溫室野菌蒸花尾躉呢個伴碟超級靚💚🤍綠白相間,相映成趣❤️‍🔥翠肉瓜整到軟綿好juicy❣️秘制欖豉酸酸地又鹹鹹地好開胃😊花尾
🥗流心皮蛋番茄沙律

🦐石鍋火焰醉海蝦

🥂Sparlking rose champagne

🐚清蒸北海道扇貝

🐟秘制欖豉醬溫室野菌蒸花尾躉
呢個伴碟超級靚💚🤍綠白相間,相映成趣❤️‍🔥翠肉瓜整到軟綿好juicy❣️秘制欖豉酸酸地又鹹鹹地好開胃😊花尾躉最矚目一定係骨膠豐富嘅厚實魚皮,好在店家洗得乾淨,沒有一絲鱗片🐟唔洗多講躉肉當然新鮮彈牙,讚👍🏻

🐚蒸鮑魚拼大蜆
特大鮑魚蒸到恰到好處,一切開就輕易分離內藏同鮑魚肉👍🏻肉質嫩滑彈牙!大蜆仲食到鹹香海鮮味,好似置身海洋當中🌊好欣賞店家總會配備少量綠色菜係每道菜當中💚呢個就有嫩滑baby spinach🥬

🦞上湯芝士蒸青花龍蝦
超級新鮮嘅大大隻龍蝦上面鋪滿芝士比較偏淡嘅芝士碎,咁就可以避免到芝士搶哂味👍🏻蒸完過後嘅龍蝦鮮味十足、肉質彈牙,店家會即刻用火槍燒到芝士有焦香風味🔥

🐔蟲草花冬菇蒸鮮雞
呢個絕對有驚喜‼️雞肉嫩滑非常入味👍🏻配菜方面有細嫩嘅溫室豆苗、新鮮爽口嘅鮮冬菇、紫洋蔥圈,成功帶出雞肉嘅鮮味🐔

🦪牛肩胛蘆筍卷拼豆苗生熟蒜蒸生蠔
呢道菜好貪心😚牛味極度濃郁,肉質嫩滑而且一啲肥膏都無嘅牛肩胛片包裹住幼身鮮嫩嘅蘆筍條;嫩滑豆苗mix埋鵝肝腸好特別🥬;一個手掌🖐️咁大嘅生蒜蒸生蠔🦪一咬落去爆哂汁。

🥣雲耳黑豚十六穀粥
吸收曬所有海鮮精華嘅粥鮮味十足,比較淡口少少,食落好舒服😚暖暖個胃的不二之選👍🏻都好欣賞個嫩滑豬肉味濃郁鮮嫩嘅黑豚肉片🐷
  • 流心皮蛋番茄沙律
  • 上湯芝士蒸青花龍蝦
  • 蟲草花冬菇蒸鮮雞
  • 牛肩胛蘆筍卷拼豆苗生熟蒜蒸生蠔
2021-11-28 966 views
朋友駿洋邨正式入伙..為咗同佢慶祝所以一早搵定佢附近有咩好嘢食..見到介紹呢間係主打健康蒸氣鍋..所以就預早book定今日開餐門外已見到入面佈置得好靚…店內唔算太大,但每張枱都坐得好寬敞..坐底後,店員推介話岩岩推出左個聖誕新年廚師Menu..我地睇過野都岩食..所以就叫左呢set了。第一道菜青瓜海蜇伴酒糟鹵水乳鴿乳鴿滷得個味道岩岩好,皮滑肉嫩,好juicy。呢個時候店員已經為我地準備緊個精華,十六殼粥,呢個set既粥底仲加左石班魚蓉同埋黑豚肉😋清蒸日本扇貝Size夠大隻!平時出邊食到嘅扇貝都一定係加咗好多蒜蓉去蒸,但係原來咩都冇落先係最好味..食原材料嘅鮮味。秘製欖豉醬蒸花尾躉花尾躉魚質食落有彈性..好濃魚味..而且蒸既時間岩岩好👍🏽麻辣彩貝蒸豆苗彩貝平時響街市都比較小見..食落比起一般花甲更鮮甜..加埋少少麻辣味..好惹味!而呢個我最有驚喜係個豆苗..黃色一點點既係刨碎左既咸蛋黃..伴埋一齊食有金銀蛋既味道…好特別!墨汁墨魚滑烏魚籽卷第一次食烏魚籽..食落好香..完全唔腥..連埋個墨魚滑一齊食個口感好豐富..杞子冬菇蟲草花蒸鮮雞鮮雞件好滑…雞肉仲吸收咗少少冬菇嘅香味..最期待嘅就係
朋友駿洋邨正式入伙..
為咗同佢慶祝所以一早搵定佢附近有咩好嘢食..
見到介紹呢間係主打健康蒸氣鍋..
所以就預早book定今日開餐

門外已見到入面佈置得好靚…

店內唔算太大,但每張枱都坐得好寬敞..

第一道菜
青瓜海蜇伴酒糟鹵水乳鴿
乳鴿滷得個味道岩岩好,皮滑肉嫩,好juicy。

清蒸日本扇貝

秘製欖豉醬蒸花尾躉
花尾躉魚質食落有彈性..好濃魚味..
而且蒸既時間岩岩好👍🏽

麻辣彩貝蒸豆苗
彩貝平時響街市都比較小見..
食落比起一般花甲更鮮甜..
加埋少少麻辣味..好惹味!
而呢個我最有驚喜係個豆苗..
黃色一點點既係刨碎左既咸蛋黃..
伴埋一齊食有金銀蛋既味道…好特別!

墨汁墨魚滑烏魚籽卷
第一次食烏魚籽..食落好香..完全唔腥..
連埋個墨魚滑一齊食個口感好豐富..

杞子冬菇蟲草花蒸鮮雞
鮮雞件好滑…雞肉仲吸收咗少少冬菇嘅香味..

最期待嘅就係呢一個喇..
清蒸青花龍蝦
龍蝦肉質鮮甜Q彈…
冇加任何調味料嘅情況之下食得到成隻龍蝦嘅鮮味…而D龍蝦膏亦好香..
食到呢一味餸其實已經9成飽😂😂😂
最後個主角亦終於出場了..

石斑魚蓉黑豚十六穀粥
平時出面食開嘅粥底都係白粥..
但換上十六穀米…口感更豐富..
魚蓉同埋豚肉份量都好多..
再加上之前蒸既海鮮,雞既鮮味..
令到成個粥都啖啖精華😍
估唔到火炭區都可以搵到咁高質既餐廳👍🏽

• 青瓜海蜇伴酒糟滷水乳鴿
2021-04-14 3389 views
上年年中已心知我們一家幾口會移民,今年年頭終於收到消息可成行了。為了我下一代,我們決定6月走!以前移民會打鑼打鼓話比人知,但現在唔會了,好多朋友都直接去到當地才通知朋友已到咗部啦!現在知我哋移民的只有幾個好熟的朋友。其他仲有3個家庭都今年走了,一個去馬來西亞,一個澳洲,一個多倫多,所以我地決定由2月開始每個月都出嚟食飯到6月,第時都唔知要幾多年後才可見呢!我地食飯又多話題又攪笑又飲酒!呢間Drink氣鍋啱哂,又唔限時又可靜靜地唔會曹到人地,最緊要D嘢食好見得下朋友,唔失禮!餐是每位計,份量剛好,食埋最後個粥好飽了。D海鮮好新鮮不行貨,每道菜都逐樣出也跟不同的蔬菜伴碟,very nice.當中海鮮有少食的日本北寄貝,大隻又鮮甜。清蒸北海道扇貝好正。另外我地再加左隻長腳蟹和甜梅菜蒸菜心。嘩,D蟹好多膏呀!個菜心配甜梅菜好夾好好味!再想encore已無哂了!好啦下次再食過吧!加上今晚任飲獺祭,好HI, 掂哂

餐是每位計,份量剛好,食埋最後個粥好飽了。

另外我地再加左隻長腳蟹和甜梅菜蒸菜心。嘩,D蟹好多膏呀!
個菜心配甜梅菜好夾好好味!再想encore已無哂了!
好啦下次再食過吧!
加上今晚任飲獺祭,好HI, 掂哂
長腳蟹
甜梅菜蒸菜心
魚肚十六殼粥
任飲Sake
2021-03-10 2133 views
今天放假,一早已經約左早前給裁走的幾個同事食飯。他們無飛之後,已幾個月無嘢做了,做開機組,都唔知好乜好,唯有今晚我請食海鮮啦!下午預約打復必泰,都幾多人,順利完成。打完後好似暈暈地,可能唔夠瞓!跟住即刻去食番啲海鮮補充蛋白質又冇事了, 哈哈!ok講返入餐廳,嘩這裏好靚呀,花草樹木,靚女仔啱哂。今天我請,唔使客氣,今晚食豪D,食南非鮑,好Q彈大隻呀。 蒜蓉粉絲扇貝,又係超大,D粉絲吸哂D汁好味。火炙芝士澳洲龍蝦,D龍蝦蒸完再燒,加上芝士,第1次甘食。同埋一隻唔知用乜醬去蒸花尾躉魚,魚好滑,連埋D醬,又係末食過,好味。跟住有個牛肉露筍卷,原來裏面有三文魚籽的,蒸氣鍋又係末食過。跟住又再黎過梅菜蒸菜心苗,超讚!希望我D舊同事可以快D飛返啦,下次你地請,哈哈

希望我D舊同事可以快D飛返啦,下次你地請,哈哈
2021-03-08 1532 views
由上年12月至今己3個多月無出街食晚飯了,之前又不時要work from home,其實聖誕,新年好似慳左唔少錢,但咁落去真係死,成個市都死氣沉沉。所以一於出去D小店食餐好,報復式消費。今星期己出去睇左2埸戲,食左3餐晚飯,今晚係沙田睇完華仔之後就去左火炭食蒸氣鍋!(btw 拆彈好好睇),帶住好開心嘅心情,朋友間又多話題,食得好開心,成晚笑死一早訂好餐,好肚餓,叫店家先上主食,怕最後食飽左!先嚟蒸阿拉斯加長脚蟹,不大隻,但因只雖加$800隻,抵食。再嚟蒸澳洲龍蝦,當然支持啦!跟住今晚食原條東星,4人都幾多。粉C扇貝好厚肉,粉C吸哂汁,好味。最後有個小黑耳帶子十六殼粥,堅好味,小店海鮮做法有料到。HiHi哋有D相都唔記得影,有機會下次再嚟影
所以一於出去D小店食餐好,報復式消費。

一早訂好餐,好肚餓,叫店家先上主食,怕最後食飽左!

HiHi哋有D相都唔記得影,有機會下次再嚟影