2019-12-29 139 views
這間位於火炭的Drink氣鍋,以海鮮蒸氣鍋為主,海鮮每日取貨,保証新鮮好味。這裏有幾款套餐,我們就揀了一個9款食物的套餐,包括了幾人款海鮮、肉及蔬菜,當然不少得粥底啦!海鮮方面,有扇貝、托托貝、老虎斑、蟹肉海膽卷及龍蝦,其中海膽卷味道鮮甜又creamy,蟹肉及海膽兩者配搭適中,鮮味突出。龍蝦剛熟,肉質爽彈雪白,非常新鮮。牛肩胛肉味濃郁,入口肉質鬆化,加上爽脆的露筍,正好平衡油膩感。粟子蒸雞用了新鮮雞肉,火喉控制剛好,雞肉剛熟透,肉嫩有雞味,粟子又腍。最後食埋個黑豚十六榖粥,有粟子香甜又集中了所以海鮮精華,粥底又綿又鮮甜。

龍蝦剛熟,肉質爽彈雪白,非常新鮮。

2019-12-28 153 views
好耐無同老公拍拖出街食飯,通常都係乜乜節先至會出街食飯。今個星期放大假食足七晚,今晚算是第四晚了。門口外都感到好有情調同聖誕氣氛牆上都有不同的裝飾亦充滿著聖誕氣氛1. 蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝蕃薯蜆都幾鮮甜蕃薯葉都幾嫩收埋左隻飽魚响啲蕃薯葉裡面隻鮑魚幾爽口彈牙2. 有機花生芽蒸海老虎斑件花生芽第一次食,都幾特別幾好味老虎斑都係新鮮鮮甜嘅唔錯唔錯3. 蒸XO瑤柱北海道扇貝扇貝都幾新鮮 XO醬帶出左扇貝嘅鮮味 不錯嘅配搭中間嘅芥蘭苗都好香好嫰4. 紫葱栗子蒸本地新鮮雞唔好望落去唔係甘靚以為會唔好食呢個雞件真係好入味 佢應該有用酒醃過時間較得剛剛好食落好滑 好味道5. 鮮拆蟹肉海膽粉卷6. 櫻花蝦手工玫瑰花生豆腐7. 堂灼安格斯牛肩胛拼露筍三個餸一齊上其實想講幾樣都好食如果要揀一樣嘅話露筍好爽好嫰 牛好香食埋牛下面嘅牙菜索晒牛肉汁好好味8. 蒸青花龍蝦半隻壓軸好戲到了!龍蝦好爽好新鮮係好好味嘅9. 粟米魚肚栗子黑豚十六榖粥呢個粥個魚肚超好味再加埋各樣海鮮嘅鮮味個粥係好鮮甜總括黎講蒸氣海鮮最緊要係新鮮,呢間全做到!抵讚!又有專人幫你蒸埋,再讚!人少少可以靜靜地食餐飯,再再讚!

門口外都感到好有情調同聖誕氣氛

牆上都有不同的裝飾亦充滿著聖誕氣氛

1. 蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝
蕃薯蜆都幾鮮甜
蕃薯葉都幾嫩

收埋左隻飽魚响啲蕃薯葉裡面
隻鮑魚幾爽口彈牙

2. 有機花生芽蒸海老虎斑件
花生芽第一次食,都幾特別幾好味
老虎斑都係新鮮鮮甜嘅

再加埋各樣海鮮嘅鮮味
個粥係好鮮甜

2019-12-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$550 (Dinner)
  • 蒸青花龍蝦
2019-12-03 198 views
無意間發現火炭一間隱世粥底海鮮蒸氣鍋😍細細間,似西餐cafe 的裝修,好適合閨蜜gathering/ 拍拖去❤️9 道菜 $498 per personD 食材好新鮮每一道菜都有專人介紹係咩食材首先放咗日本16穀米、粟米魚肚同埋黑豚肉係個底度做粥底之後擺咗紅莧菜同菲律賓黃金蜆&番薯蜆啲蜆好大隻好鮮甜😍有機花生芽&老虎斑都好鬼正鮮拆蟹肉海膽粉卷 ❤️超特別同超好味紫蔥栗子蒸本地新鮮雞d 雞肉好有彈性、好有口感、蒸得啱啱好、一d 都唔老🤤🐔最後食埋正蒸青花龍蝦最最後跟住就食個粥底呢個先至係精粹所在🤤好鮮甜好好味啱晒冬天食❤️❤️❤️❤️

9 道菜 $498 per person
呢個先至係精粹所在🤤
好鮮甜好好味
啱晒冬天食❤️❤️❤️❤️
2019-11-28 125 views
食海鮮識食梗係食蒸氣甘先唔會浪費新鮮靚海鮮原汁原味 保留海鮮既鮮甜味無人介紹真係唔會識得去位於火炭工業區 係火炭站Exit D直路行15分鐘外面望會以為係酒吧食西餐 加上又無招牌係估唔到原來係食蒸氣鍋 我地經過左都唔知已經到左😂餐廳只有三張枱 大約得十四個位左右人唔多 好有私房菜既感覺 好適合約朋友悠閑聚會 談天說地裝修佈置亦都好有心思 我哋揀左9道菜既餐 每人$498每一道餸配搭有機蔬菜 擺法亦非常有心思店員好細心咁為我地介紹每一道菜亦會細心幫我地整埋 唔使自己落手服務細心體貼開始先放咗粥底嘅材料除咗有粟米 魚肚 黑豚肉 之外仲有十六殼日本米好豐富 而且感覺很健康之後入主題蒸氣料理首先係扇貝 同托托貝拼番薯苗湯汁真係精華 好鮮甜 一啲都唔需要點任何醬汁兩款貝肉質飽滿之後有花生豆芽 蒸海老虎斑第一次聽花生豆芽好有花生香味海老虎斑正到不得了 好嫩滑又冇魚骨 流星雨食左超多 又同我爭食🤪跟住係紫䓤粟子本地新鮮雞 肉質彈牙 香濃既雞味 一食就知靚雞再之後有 蟹肉海膽粉卷 安格斯牛肩胛蘆筍櫻花蝦豆腐 蒸嘅時間係一樣所以就一次三道一齊蒸最後一道菜青花龍蝦🦞最期待既一道菜😍 大滿足食完主菜就到個
食海鮮識食梗係食蒸氣

真係屋企自己煲粥
落足料淆好耐都未必有呢種味道

價錢係有點貴 但物有所值

2019-11-28 85 views
天氣開始轉凍梗係要搵吓好嘢食暖下個胃原來火炭有得食蒸氣鍋唔使諗決定一試一入到去就比大屏幕播放既鄭秀文演唱會吸引左邊吃美食邊聽陪着自己成長嘅金曲好過係喺屋企睇流行經典50年多多聲店員好細心咁為我地介紹每一道菜開始先放咗粥底嘅材料除咗有粟米 魚肚 黑豚肉 之外仲有十六殼日本米好豐富 而且感覺很健康之後開始食蒸氣美食店員仲會細心幫我地整埋唔使自己落手服務細心體貼首先係扇貝真係好鮮味 食完仲忍唔住啜晒個汁緊接係托托貝拼番薯貝雖然唔知係咩品種嘅海鮮但係識落好新鮮之後有花生豆芽 蒸海老虎斑本人勁愛食花生雖然呢道菜只係豆芽但係真係有花生香味感覺好得意海老虎斑都好正冇魚骨 小朋友都可以放心食跟住係本地新鮮雞嫩滑彈牙再之後有三果卷分別有蟹肉海膽粉卷安格斯牛肩胛蘆筍櫻花蝦豆腐 三款一齊蒸真係triple 享受最後一道菜青花龍蝦🦞同平時普通龍蝦好唔一樣勁新鮮勁好味主菜食完就到個十六殼粥底粥底索晒啲海鮮鮮甜同埋肉汁真係屋企自己煲粥落足料淆好耐都未必有呢種味道一試難忘

天氣開始轉凍

真係屋企自己煲粥
落足料淆好耐都未必有呢種味道
一試難忘
2019-11-12 127 views
火炭經過就多,真係出閘就無試過啦。今日特登嚟火炭食蒸鍋,因為今次約係中學同學,大家都係住沙田,沙田搵唔到嘢食,咁就去火炭覓食啦。因為知道呢間餐廳好少位,加上偶爾會有人包場,所以我地都預先打電話去Book 位先。確定有位先去。去到真係覺得環境好靚,氛圍讓人可以放鬆落嚟。我地食冬日海鮮餐,包括十多樣嘢食,冷盤有皮蛋豆腐肉鬆沙律,熱情果醉鮑魚蒸嘅部分麻香醉海蝦,紅羔蟹,花生芽班魚,蒸扇貝,聖子皇拼番薯貝,翠肉瓜蒸鮮蟹肉,牛肩胛蘆筍卷,栗子蒸本地雞。最後仲有松茸花龍蝦十六穀粥。最令我印象深刻實屬熱情果醉鮑魚,創新嘅食材搭配,味道都唔錯。仲有秋冬季節必食嘅蟹,紅羔蟹蟹膏好多,食落鮮甜惹味。翠肉瓜蒸鮮蟹肉味道清新又鮮美。食材真係抵讚,價錢雖然有啲貴,但味道令人覺得回到本。

去到真係覺得環境好靚,氛圍讓人可以放鬆落嚟。

最後仲有松茸花龍蝦十六穀粥。

食材真係抵讚,價錢雖然有啲貴,但味道令人覺得回到本。
2019-11-08
2019-10-25 87 views
一直以來都沒機會去火炭食飯,而家終於有機會啦。其實揸車去嘅話都唔算好難搵,泊車仲好方便添。餐廳入面佈置都有特色,門外望入去都唔知係食蒸氣鍋。店內menu都幾特別,蒸鍋都有fusion嘅菜式。佢嘅fusion唔係混合不同國家嘅味道,而係混合不過蔬菜、水果同海鮮。尤其顏色配搭都好特別,會有紫色洋蔥、紫色椰菜、紫色西蘭花、黃色西蘭花、花生芽、熱情果等配合鮑魚、雞肉、貝殼類、皮蛋等。真係好多未見過嘅食材。店員服務照顧十足,基本上都唔洗自己落手去做,蒸嘅時間都預計得剛剛好,所以食物就唔會老或者韌。調味偏向淡,所有醬料都落得好輕手,完全食到原汁原味。

同朋友成日都捐窿捐啦食好西😋今次黎到火炭嘅工廈,估唔到呢道會有間咁隱世嘅蒸汽火鍋餐廳,餐廳鋪面比較低調,唔鋪張,唔留心嘅話會容易錯過,餐廳主要以木質為主裝修,入面有3張枱,大約十幾個位,好適合開party,如果黎食記得訂枱!😋我地今次揀左中價位套餐 $498,有9道菜~每一道菜嘅擺法同配搭都精心設計過、好有私房菜feel!!😊🥢粟米魚肚栗子黑豚十六穀粥一開始店員會將粥底材料放在鍋底,不加任何水,以蒸海鮮的蒸汽把粥煮熟。🥢有機花生牙蒸海老虎斑件以花生芽作配菜比較少見,食落帶點花生🥜味,夠特別,唔係道道有!斑件啖啖肉,非常嫩滑🥢蒸XO瑤柱北海道扇貝扇貝新鮮,肉質鮮甜,配上xo醬帶點辣,係扇貝上嘅湯汁先係精!華!一定要飲埋佢🤪🥢蒸紐西蘭托托貝拼番薯貝兩款貝肉質飽滿,新鮮到唔需要任何醬料!紅莧菜吸收左啲鮮甜味~🥢鮮拆蟹肉海膽粉卷非常啱我口味!粉卷厚薄廈適中,海膽同蟹肉真係好夾,有冇得淨係order呢款架🥺🥢櫻花蝦手工玫瑰花生豆腐豆腐有淡淡花生味,味道好特別,櫻花蝦調過味,同偏淡味嘅豆腐相配合~🥢堂灼安格斯牛肩胛拼蘆筍牛肩肉質幾腍,蘆筍好嫩冇渣😁🥢紫蔥栗子蒸本地新鮮雞雞骨較硬,食落就知係靚雞!而

🥢粟米魚肚栗子黑豚十六穀粥

🥢有機花生牙蒸海老虎斑件

🥢蒸XO瑤柱北海道扇貝

🥢蒸紐西蘭托托貝拼番薯貝

🥢鮮拆蟹肉海膽粉卷
🥢櫻花蝦手工玫瑰花生豆腐
🥢堂灼安格斯牛肩胛拼蘆筍
牛肩肉質幾腍,蘆筍好嫩冇渣😁

🥢紫蔥栗子蒸本地新鮮雞
雞骨較硬,食落就知係靚雞!而且店員會等蒸汽90度嘅時候先開始蒸,佢話計過個溫度蒸係岩岩好熟,連咩溫度蒸都計的確幾用心😊

蒸青花龍蝦半隻
最期侍嘅龍蝦,果然冇令我失望,上枱果陣仲郁緊架,而且啲膏多到爆,食落當然鮮甜又滿足😋😋

最後食埋吸收左咁多精華嘅粥,令呢餐完美地結束🈵🉐

想順帶一提呢道嘅店員幾貼心,每一樣食物差唔多蒸好就會即刻幫我地夾起,避免蒸得太耐肉質會變老!
  • 蒸青花龍蝦
2019-10-15 92 views
收工同同事去左公司附近既DRINK氣鍋食歡送飯餐廳裝修似CAFE多過食蒸氣鍋~又幾得意, 仲有LIVE BAND SHOW睇, 夠哂氣氛我地就叫左$398果個餐,另外仲加左石鍋火焰爆膏大頭蝦,因為見佢試食價都係$28隻,勁抵個餐有8款菜式,每一款都會配搭唔同既蔬菜,營養均衡,又幾貼心當中最特別同印象幾好既有濕豆豉北海道扇貝、蒸龍躉件、蟹肉玫瑰花生豆腐同埋蒸黑豚露筍卷而青花龍蝦都幾厚肉,食落幾鮮甜濕豆豉北海道扇貝都幾唔錯,本身唔太好豆豉既我都接受到,原來真係幾香扇貝亦都處理得好好,無沙之餘仲食到海鮮既甜味,扇貝肉都算大粒蟹肉玫瑰花生豆腐開頭仲驚佢係有玫瑰花味,因為我自己唔鐘意玫瑰花呢啲人工味道既野 (就算食甜品都一樣)好彩原來佢只係整成玫瑰花造型,而豆腐係淺淺地既灰藍色細問之下原來係加入左碟豆花入去造成,所以顏色有啲特別仲帶輕輕既花生香味同埋爆多既蟹肉,豆腐質感同平時食既豆腐好唔同,佢係硬身少少既最後食埋個櫻花蝦南瓜黑豚十六穀粥,完美咁結束左呢個飯局啦
收工同同事去左公司附近既DRINK氣鍋食歡送飯

而青花龍蝦都幾厚肉,食落幾鮮甜
好彩原來佢只係整成玫瑰花造型,而豆腐係淺淺地既灰藍色
細問之下原來係加入左碟豆花入去造成,所以顏色有啲特別
最後食埋個櫻花蝦南瓜黑豚十六穀粥,完美咁結束左呢個飯局啦
2019-10-11
2019-10-09 94 views
今天阿媽慶生日,去咗食喺香港都紅咗好耐嘅海鮮蒸鍋。阿媽鍾意食比較健康菜式,所以揀咗呢間餐廳。少油少肉,食海鮮又有菜,啱晒佢啦!坐低安頓好就睇下食邊個餐,咁阿媽生日就佢話事啦。佢最尾都係幫我哋慳錢,點咗$398個餐,最緊要佢歡喜就得啦。慳錢又唔係無嘢食嘅,相對平價嘅set居然有龍蝦食,仲要好新鮮,蒸熟咗啖啖肉,size都唔細隻。扇貝同貴妃蚌都好好食,蒸完好鮮甜。其他有黑豚卷、龍躉,份量都唔少,食埋粥就夠飽。留返少少位返屋企食蛋糕就perfect啦。

Celebration
Birthday
2019-09-18 100 views
我之前都想食呢間噶啦,但我地無預約,直接walk in 嘅,店員同我地講今日比人包場。所以食過一次閉門羹。時隔多日,大學同學約食飯,有人提議食呢間,仲話要包場,我梗係舉雙腳讚成啦!我都想比人地食一次閉門羹,哈哈。我就係沙田去嘅,餐廳係火炭,最近係我,最遲到又係我,原因就係搵唔到路……後尾要同學嚟接我過去,真係樣衰咗……鋪頭裝修幾小清新架,入面又投影機又有麥克風,似係私房菜+party room嘅組合。呢度主打有機蔬菜創意蒸鍋!我就覺得食材嚟講真係幾新穎下。唔單只係平時食果啲海鮮蒸鍋,佢呢度仲會用到水果,例如桃,百香果。令我印象深刻嘅係百香果蒸鮑魚,食落酸酸甜甜,好清新。雖然無影低啲相,但我記得啲味道,係好味嘅,fresh嘅!

呢度主打有機蔬菜創意蒸鍋!我就覺得食材嚟講真係幾新穎下。

令我印象深刻嘅係百香果蒸鮑魚,食落酸酸甜甜,好清新。

雖然無影低啲相,但我記得啲味道,係好味嘅,fresh嘅!
2019-09-17 103 views
一直都想去食蒸海鮮,舊同事推介一間叫Drink氣鍋,佢話食過一次,menu嘅配搭係好健康。提供嘅海鮮也好新鮮。我們這次點$498套餐,有龍蝦、扇貝、海膽、蕃薯貝、老虎斑…等,都超新鮮美味!因為海鮮一道道上,吃完再煮下道,食蒸氣鍋要多花時間去享用,我們大概吃了兩個多小時,可以好好談近況,啱晒慢活嘅生活方式。菜式結合多款健康概念,以花生芽、豆腐、栗子及多種蔬菜入饌,好彩我地都鍾意食菜。蒸網有洞,上面蒸食材的時候,食材的湯汁就會流入粥裏面,最後在吃十六穀粥的時候,就能吃到海鮮的精華啊!舊同事的介紹,都真係不錯呢!

舊同事的介紹,都真係不錯呢!
2019-09-16 102 views
蒸海鮮都食過不少次,不過今次呢間又與別不同,先講地點,佢不是位於旺區,而是在火炭工業區內,基本上放工時間後都相當靜,但正因如此,食既時候更加感覺悠閒,唔洗滾水淥腳咁款,餐廳裝修亦迎合這種味道,整間餐廳只有三張枱,似乎每晚serve的客人人數不多,服務亦相當周到。其次,這店選用的食材較為特別,而且每一道菜也有很多蔬菜相伴,很健康呢!我們要了一個$498的餐,蒸海鮮前先把粥底材料放入煲,包括粟米、魚肚、粟子和黑豚肉等,米是十六穀日本米,感覺不錯。然後店員就把餸菜逐一端上,幫忙放上爐上蒸,交好Timer,夠鐘就有得食。放上先來一味「XO醬瑤柱北海道扇貝」,鮮甜的扇貝帶點XO醬的辣,帶來味覺的一點刺激。接着有「蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝」,分別有象拔蚌、貴妃蚌和蕃薯蜆,以及紅莧菜墊底,蚌類新鮮彈牙,好味!第三道菜是「有機花生芽蒸海老虎斑件」,花生芽就是花生出芽後,一截好像芽菜的東西,又稱長壽芽,據聞營養價值十分高,一般食店不常見到,吃罷有點花生香陣陣發出。而主角其實是老虎斑件,都好味。第四道菜是「紫蔥栗子蒸本地新鮮雞」,有紫洋蔥和栗子作配菜,配搭鮮雞的嫩滑。然後店員把三個菜放在一起蒸,分別是「鮮拆

然後店員把三個菜放在一起蒸,分別是「鮮拆蟹肉海膽粉卷」、「堂灼安格斯牛肩胛併蘆筍」及「櫻花蝦手工玫瑰花生豆腐」。

花生豆腐就是用花生而製成的豆腐,為什麼這店那麼喜愛用花生的食材呢?花生豆腐帶點淺粉紅色,還以一個玫瑰花造型上場,相當吸引。想不到質地跟一般豆腐截然不同,是有點黏口,少少似糯米一般。不過味道偏淡,所以要配襯埋佢個櫻花蝦一齊食。

牛肩胛併蘆筍則互相配搭,牛肉爽嫩加上蘆筍的清新,味道不俗。
海膽粉卷用米紙包着,餡料豐富, 金海膽蟹肉很有質感,有點驚喜。

轉眼間來到最後一道菜,「正青花龍蝦半隻」,龍蝦相當大隻,有很多膏,而且十分新鮮,肉質實淨彈牙,加上粟米配菜,好睇好食。

最後當然要試埋個十六穀粥,吸收了整晚的精華,味道層次豐富,又飽肚,正!唯一美中不足是,套餐不包任何飲品,只有清水或自費其他飲料。
2019-09-16 2267 views
繼上次去火炭食過私房菜後,今日再發掘到新地方,原來呢度都有得食蒸海鮮,餐廳距離火車站有點距離,可以選擇坐小巴,我行左大約10-15分鐘。餐廳細細,只有三張枱,可以容納十幾位客人,所以記得book位穩陣d! 高高的樓底下掛著大螢幕,播著我喜歡的陳奕迅演唱會,牆身也掛著黑膠碟,也有一個放著咪高峰的角落。點餐後就是等著吃,餐廳小的好處就是有細心的服務,店員全程幫忙操作蒸食物、收骨收碟和加水,我們只負責吃就好了。今日這個$498餐有9道菜。一開始先把粥底材料放入煲,有粟米、魚肚、粟子和黑豚肉,用上十六穀日本米,似乎更好營養。放上XO醬瑤柱北海道扇貝,中間有幾棵菜心,扇貝都得鮮甜,但因有XO醬所以帶點辣,不吃辣的朋友可吃前先把醬撥開。然後是「蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝」,看名完全不知為何物,簡單來說就是象拔蚌貴妃蚌和蕃薯蜆,真的時間剛剛好不會太老,肉質鮮甜可口,還有大堆紅莧菜在底。第三味是「有機花生芽蒸海老虎斑件」,第一次食花生芽,似一條放大左嘅芽菜,食落真的有花生味,好得意。配菜中仲有一個紫色的西蘭花,店員說是溫室西蘭花,好特別。老虎斑件啖啖肉,正!接下來是「紫蔥栗子蒸本地新鮮雞」,蒸雞相對比較耐

日本十六榖粥

放上XO醬瑤柱北海道扇貝,中間有幾棵菜心,扇貝都得鮮甜,
但因有XO醬所以帶點辣,不吃辣的朋友可吃前先把醬撥開。
XO醬瑤柱北海道扇貝

真的時間剛剛好不會太老,肉質鮮甜可口,還有大堆紅莧菜在底。
蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝

有機花生芽蒸海老虎斑件

接下來是「紫蔥栗子蒸本地新鮮雞」,蒸雞相對比較耐,要10多分鐘,鮮雞尚算滑, 紫洋蔥蒸好後相當甜。
紫蔥栗子蒸本地新鮮雞

接着是「鮮拆蟹肉海膽粉卷」、「堂灼安格斯牛肩胛併蘆筍」及「櫻花蝦手工玫瑰花生豆腐」三味一齊蒸。
所謂花生豆腐即是用花生而製成的豆腐,而非一般用黃豆而製,顏色沒有平時的豆腐這麼白,質地有點黏口,是介乎普通豆腐和年糕之間的質感,而且好有心思地造成一個玫瑰花的樣子,上面放上櫻花蝦,靚!味道上豆腐比較淡,連櫻花蝦一起吃就剛剛好。

牛肩胛併蘆筍好味。
海膽粉卷裏面的確有很多海膽。
鮮拆蟹肉海膽粉卷

壓軸的是「正青花龍蝦半隻」,同樣有蔬菜做配料,我覺得龍蝦是全晚最好吃的海鮮,非常新鮮,肉質彈牙,而且十分多膏,吃完覺得很滿足!

正青花龍蝦半隻

別忘記還有個十六穀粥,不經不覺已經煲好了,材料令口感豐富,吸收了海鮮的精華,好吃!

總括而言,這個蒸海鮮餐跟一般那些很不同,蔬菜比例高,而且用料相當特別,是比較罕見的食材(可能我見識少啦! )
然而分量如果可以多一點就更好了!還有一點好笑的,店內有洗手間,但店員強調不能去大大,我覺得這個要求很搞笑呢!
日本十六榖粥
XO醬瑤柱北海道扇貝
蒸紐西蘭托托貝拼蕃薯貝
有機花生芽蒸海老虎斑件
紫蔥栗子蒸本地新鮮雞
鮮拆蟹肉海膽粉卷
2019-09-09 69 views
今日book左九龍灣既drink氣鍋食飯,餐廳面積不大,但勝在私隱度高,而且會有店員全程為你服務。餐廳環境雅緻舒適,坐得好舒服。我地點左個B餐,會係$498/人,包括大量海鮮同粥底。呢到既粥底非常特別,係粟米魚肚栗子黑豚十六穀米粥,從未試過用呢款粥底做蒸氣火鍋,感覺好新奇。而且每蒸完一款食物,店員都會幫手隔走少少啲粥水,免得最後個粥底太稀身,影響口感。蒸XO瑤柱北海道扇貝,我地會先飲湯汁,食到海鮮既原汁原味。XO醬冇遮蓋到海鮮既鮮味,反而有昇華作用。有機花生芽蒸海老虎斑件,食物擺碟好精緻。蒸海老虎斑件口感香滑。我好鐘意紫蔥栗子蒸本地新鮮雞,食落有淡淡既栗子香氣,雞件夠嫩滑,蒸既時間亦都控制得岩岩好。雞件上仲有蒜片坐陣,香氣逼人。蒸蕃薯貝同鮑魚都非常唔錯。鮑魚爽口,貝類多汁,新鮮度滿分。牛肉香軟,配埋露荀一齊食用好夾。手工豆腐口感好特別,好似食緊麻糬咁,不過我就覺得比較膩。龍蝦啖啖肉,爽口彈牙,鮮味十足,粟米都好香甜。

蒸XO瑤柱北海道扇貝,我地會先飲湯汁,食到海鮮既原汁原味。

XO醬冇遮蓋到海鮮既鮮味,反而有昇華作用。

有機花生芽蒸海老虎斑件,食物擺碟好精緻。

蒸海老虎斑件口感香滑。

蒸蕃薯貝同鮑魚都非常唔錯。

鮑魚爽口,貝類多汁,新鮮度滿分。

牛肉香軟,配埋露荀一齊食用好夾。

手工豆腐口感好特別,好似食緊麻糬咁,不過我就覺得比較膩。

龍蝦啖啖肉,爽口彈牙,鮮味十足,粟米都好香甜。