Restaurant: Duck Victoria
Info:

2024-12-07 1327 views
被安排在露台的桌子,上菜時間非常久,先上的兩道菜在室外很快就涼了,烤鴨隔了差不多一個小時才上。服務員態度很差,幾次叫服務員都不來,最後沒辦法走到她身邊去問什麼時候上菜,態度也很差,即使風景很好,服務員態度讓人心情很不好。在室外坐了很久,朋友覺得很冷,菜也冰涼,胃也涼,但不得不繼續坐著等烤鴨。炒飯味道很一般,味道有點太淡,有點乾。茶樹菇翡翠苗這道菜,豌豆苗味道有點奇怪,不好吃。菜的價格也都不低,風景也很好,本來很期待,但是服務員的態度和上菜速度勸退,不會再來。
炒飯味道很一般,味道有點太淡,有點乾。
茶樹菇翡翠苗這道菜,豌豆苗味道有點奇怪,不好吃。
2024-10-28 3732 views
幫襯過 10 幾次,介紹鼓勵唔少人嚟,包括社會事件期間特登支持!價錢真係唔平,一人份羊肉麵過百,但係如果食得開心係唔會計較,今次講一樣嘢:兩個人坐低,size 係一張棋哥燒鵝嘅兩人對食位,擺低碟烤鴨已經冇位擺其他嘢,同服務員反映,佢哋態度一般,我叫佢取消其他 order,食完呢個即刻走,個女侍應話唔緊要,雖然後來總經理來打圓場,但係呢樣嘢已經足夠令客人唔再返轉頭。 其實隔籬枱兩位女士反應同我哋一樣(左右隔離只係相距大約呎半),兩個人睇見張枱 size 嘅時候同樣嘩一聲! 大快活嘅兩人枱 size 同佢差唔多,但係人哋成個晚飯套餐只係六十幾。香港飲食業好唔爭氣,以為城中鴨子應該高級啲啦,幫襯多年以來一路目擊服務員都係用同一對手執骨又攞碗筷俾我!🤮(佢戴住手套,直程連洗手嘅意欲都冇埋,佢自己對手就保持乾淨囉。😏)

羊肉麵
Other Info. : 又鼓勵我多啲北上
2024-09-06
羊肉麵
2024-10-28 4276 views
城中鴨子 是我比較喜歡的一家北京烤鴨店。味道都很有水準👍👍地方空間大,服務態度非常好。剛好有匯豐卡就可以點這個4人餐!超級划算!這麼多菜有8樣菜,四喜拼盤,蜜糖豆炒蝦球,米莧蟹肉鮮魚羹,烤北京填鴨(半隻),翡翠蔥燒海參,油浸荀殼魚,灌湯小籠包,芒果布甸蛋糕。非常吸引北京烤鴨就不用說了,一點也不肥,皮很脆,肉也不柴。最另外驚艷的是油浸荀殼魚,很新鮮,可以做到皮脆外嫩多汁,真的不簡單!這麼多到菜,真的很划算!

這麼多到菜,真的很划算!
2024-07-28 5832 views
又係衝住片皮鴨而嚟嚟呢間食片皮鴨比起同一集團另外一間xx鴨子化算果間野收埋茶芥x2 + 花生埋單要貴$100但2間味道又差唔多.呢間食可以叫佢唔使上茶免收茶界$190/半隻天氣好果陣坐戶外,仲可以有維多利亞夜景/海景睇🌃🌅有其性價!!.講返隻片皮鴨外表賣相吸引金黃色的酥脆鴨皮誘人至極每一口下去,皮脆肉嫩,油香四溢絕佳的口感.不過食到最後都係難逃鴨皮的油分讓人有些許膩既命運所以食半隻都最少要兩個人😂
又係衝住片皮鴨而嚟
嚟呢間食片皮鴨比起同一集團另外一間xx鴨子化算
果間野收埋茶芥x2 + 花生埋單要貴$100
但2間味道又差唔多
呢間食可以叫佢唔使上茶
免收茶界
$190/半隻
天氣好果陣坐戶外,仲可以有維多利亞夜景/海景睇🌃🌅
有其性價!!
講返隻片皮鴨
外表賣相吸引
金黃色的酥脆鴨皮誘人至極
每一口下去,皮脆肉嫩,油香四溢
絕佳的口感
不過食到最後都係難逃鴨皮的油分讓人有些許膩既命運
所以食半隻都最少要兩個人😂
片皮鴨
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
片皮鴨
  • 烤北京填鴨
2024-06-26 5695 views
朋友推介我食呢間片皮鴨,上網Search過原來呢一間系美心旗下的中菜~ 我系平日晚上過嚟,大約7點半左右,門外都好多人等位~ 但都唔算等好耐,十約15-20分鐘就入得~第一樣就當然系Order朋友推介既片皮鴨~ 另外叫左一籠小籠包同埋2個甜品~ 本身比較小食中菜,我都唔知呢一間既片皮鴨算唔算系好食,但以我直觀感受系唔錯既~ 而小籠包入面好多汁,好香~入面既湯汁熱辣辣,皮唔算太厚~ 最另我欣賞既,系佢既甜品-炸雪糕~ 一嚟到賣相好靚就已經贏左我個心,食落去又幾特別,瞬間跑贏左朋友推介既片皮鴨,哈哈~ 而楊枝甘露雪糕就普普通通正正常常~Barbecued peking duck (whole bird)烤北京填鴨 (每隻)HK$388Xiao long bao (6pcs)無錫灌湯小籠包 (6隻)HK$98Deep-fried ice-cream炸雪糕HK$92Chilled sago cream, mango puree, pomelo, ice-cream楊枝甘露雪糕HK$50總括來說,可以嚟食炸雪糕順便食片皮鴨,哈哈~

烤北京填鴨 (每隻)
HK$388
烤北京填鴨
Xiao long bao (6pcs)
HK$98
Deep-fried ice-cream
HK$92
HK$50
楊枝甘露雪糕
總括來說,可以嚟食炸雪糕順便食片皮鴨,哈哈~
2022-11-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
2024-06-04 3988 views
唔好去食片皮鴨,除非你好鍾意食鴨油。唔好去食片皮鴨,除非你好鍾意食鴨油。唔好去食片皮鴨,除非你好鍾意食鴨油。唔抱期望去食片皮鴨,但食完比想像中更失望。唔係店員叫到,陪下同行友人食鴨,根本唔想去呢間幫襯。以片皮鴨作招牌,但質素咁差,都唔明點解有時可以大排長龍。油淋淋,厚厚鴨油黐實塊皮,想撇都撇唔走。其他餐廳既都可以按自己喜好“減肥”,呢個唔得,咬落去成口油,鴨肉就乾柴,個摩摩皮上枱立即凍晒。呢個價好多同區餐廳都做到,唔洗呢度貼錢買難食。
2024-05-18
Type of Meal
Dinner
2024-05-13 3219 views
进店坐下上的小菜,也不说收费,直接上了记账,等我们发现已经退不了,感觉我们是游客就这么坑人,点的400每人套餐,结果上菜速度慢,最后结完账要不是多看一眼,发现还有菜没上,也不给退,服务员非要说我们吃的太快,说是后厨根据差不多的速度给上的,1000多的餐费根本不配
2024-05-13
Type of Meal
Dinner
2024-04-28 3353 views
去開Harbour 買嘢,行完已經8:30pm,隨便搵一間餐廳醫肚,見呢間都坐滿人,覺得應該唔太差掛,入去一試。叫咗鴨片頭盤,兩個湯,包括一個「上海大碗雲吞鴨湯」同埋「酸辣湯」,兩個都好飲,尤其是個「酸辣湯」,辣同酸味都好balance,但係收差唔多$80一碗,我就覺得個份量比較少。好耐未食過炸銀絲卷,幾好,個皮夠脆,不過都係份量較細。「嫩雞煨麵」幾好味,反而呢個份量就比較足啦。最另眼相看嘅就係個甜品「炸雪糕」,賣相又靚, 伴碟嘅脆脆同花生都好香口 , 朱古力味夠濃郁,反而係呢個甜品會令到我想再去。另外個「凍頂烏龍茶」都值得一讚,有回甘味👍🏻

另外個「凍頂烏龍茶」都值得一讚,有回甘味👍🏻
2024-04-27
$350 (Dinner)
  • 炸雪糕
2024-04-21 3283 views
同朋友6點一二到,入面全場爆滿、出面好多好多人排隊!攞左飛行街轉頭返嚟!嘩入到個場又逼又焗又嘈!3人枱根本叫多啲餸都擺唔落,枱好細!乜都叫啲嚟試吓!好老實,真係美心中菜一貫作風!乜都平平無奇。片皮鴨半隻:塊皮好厚又癡住啲紙一撕出嚟爛半塊、鴨皮好油、鴨肉唔香冇鴨味。青瓜擺到乾哂。煎牛肉餅、生煎包普通到唔普通。雞絲粉皮醬撈出水青瓜搞到稀、青瓜🥒唔新鮮,粉皮幼切(睇相… 唔明點解撈開佢咁稀,醬都溝淡埋🤔🤔)飲品同蟹鉗最出色(蟹鉗好巨,彈牙,有蟹肉)但我地明明嚟食片皮鴨,但最唔出色係主角….唔值得排隊食。有限時90分鐘,結果太焗太逼,隔離左右全部遊客!日本韓國客加一大班國內遊客,唔知係咪上左啲咩榜比人推薦嚟香港一定要試??成場都好嘈。好少香港本地人⋯⋯ 所以呢… 行過海港城見到唔洗排隊呀又想食中菜先嚟啦大家! 唔好嘥時間等位(朋友影相打卡打得靚,味道方面overall 7分啦)太油太膩又熱、生煎包食淨、蟹鉗、鴨都食淨、全部打包(啲呀姐無視你埋單定攞盒外賣🥡、得啲哥哥仔會理下你)埋單$700+ ,我個人覺得平,但真心!中菜唔洗嚟依度食)
同朋友6點一二到,入面全場爆滿、出面好多好多人排隊!

攞左飛行街轉頭返嚟!嘩入到個場又逼又焗又嘈!
3人枱根本叫多啲餸都擺唔落,枱好細!

乜都叫啲嚟試吓!

好老實,真係美心中菜一貫作風!乜都平平無奇。

煎牛肉餅、生煎包普通到唔普通。

飲品同蟹鉗最出色(蟹鉗好巨,彈牙,有蟹肉)

但我地明明嚟食片皮鴨,但最唔出色係主角….

成場都好嘈。

好少香港本地人⋯⋯
(朋友影相打卡打得靚,味道方面overall 7分啦)

埋單$700+ ,我個人覺得平,但真心!中菜唔洗嚟依度食)
2024-04-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
2024-03-16 3812 views
今日同事升職請食飯👍🏼海港城雖然多嘢食,但要去諗食咩都係有一點難度架,最終同事們投票來決定午餐食咩好😂😂中西日韓泰…..樣樣齊😮‍💨喺海港城食個午餐其實都有啲難度,午飯時間真係非常之多人,想食嘅餐廳都未必有位,最終大家行咗一個圈,見到最少人排隊就食呢間不過大家同事都抱住冇期望嘅心態,因為始終小人排隊,感覺一定冇咁好食🙈不過大家都出乎意料之外…….🤤餐前小食 青瓜 豆腐卜好入味👍🏼半隻片皮鴨鴨皮油脂分布均勻,食落唔會太油膩加埋鴨肉一齊食👍🏼👍🏼👍🏼釀香樓牛肉餡餅 。兩個起外面脆皮 一啖咬落去爆汁 🫣🫣味道不錯 重牛肉味👍🏼👍🏼雞絲粉皮食落又清爽嘅感覺 🍃有少許辣辣地 令人開胃👍🏼👍🏼無錫灌湯小籠包 6隻熱辣辣 皮薄 啖啖肉汁流出嚟🤤🤤👍🏼👍🏼👍🏼麻辣水煮魚片魚片冇骨,非常好👍🏼👍🏼小小麻辣感覺 味道不錯清炒萵筍絲食咗咁多濃味嘢一定要食個清清地嘅萵筍絲👍🏼無錫骨酸酸甜甜,令人開胃不過有啲硬 🙈🙈最後甜品豆沙鍋餅店員話我哋呢個豆沙窩餅煎得好靚因為我哋早食 可能啲油未去到好黑所以煎出嚟好靚 😂但味道就一般塊皮有啲厚杏仁茶好大浸杏仁味不過本人唔食杏仁,所以冇試過但朋友話好食👍🏼👍🏼👍🏼

中西日韓泰…..樣樣齊😮‍💨

餐前小食
青瓜 豆腐卜好入味👍🏼

半隻片皮鴨
鴨皮油脂分布均勻,食落唔會太油膩
加埋鴨肉一齊食👍🏼👍🏼👍🏼

釀香樓牛肉餡餅 。兩個起
外面脆皮 一啖咬落去爆汁 🫣🫣
味道不錯 重牛肉味👍🏼👍🏼

雞絲粉皮
食落又清爽嘅感覺 🍃
有少許辣辣地 令人開胃👍🏼👍🏼

無錫灌湯小籠包 6隻
熱辣辣 皮薄 啖啖肉汁流出嚟🤤🤤👍🏼👍🏼👍🏼

麻辣水煮魚片
魚片冇骨,非常好👍🏼👍🏼
小小麻辣感覺 味道不錯

因為我哋早食 可能啲油未去到好黑
所以煎出嚟好靚 😂但味道就一般塊皮有啲厚

杏仁茶
好大浸杏仁味
不過本人唔食杏仁,所以冇試過
但朋友話好食👍🏼👍🏼👍🏼

2024-03-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
餐廳名都有個鴨子,即係主打鴨嘅菜式,無諗過個烤北京填鴨,令人失望😌首先唔好講味道,無諗過一坐低就落單叫咗個鴨,知道製作需時,但唔係其他餸上曬之後,等咗差不多一小時都未見隻填鴨,仲要吹先上🥲味道普普通通🙃其他餸份量偏少,價錢又唔平,味道又無乜特別好食😑呢碟津白排得好靚,但一入口完全唔熱,唔知以為係冷盤,好多芡得嚟又無乜味道🫢第一次見小籠包個樣係咁樣🫣搞咩!個皮凹凸!炒飯得啲色水,一啲都唔香。

其他餸份量偏少,價錢又唔平,味道又無乜特別好食😑

第一次見小籠包個樣係咁樣🫣搞咩!個皮凹凸!

炒飯得啲色水,一啲都唔香。
2024-02-17
$300 (Dinner)
2024-02-19 2469 views
家人又想食片皮鴨,所以一行人到尖沙咀城中鴨子食晚飯。上次試了北京樓,覺得一般,反而彩福皇宴既令我地食過翻尋味,已回頭幫襯多次。雖然知道城中鴨子也是美心集團旗下的,但也想再比多次機會試試佢。美心集團旗下的餐廳可以話品質有保證,但去唔到令人感到驚艷既地步,餸菜都係keep住喺正常既水準。佢個片皮鴨同北京樓的一樣,完全無放調味。我明白要落甜醬,但鴨肉本身都需要少少調味如果唔係太過單調,鴨騷味太dominant。普寧炸豆腐係幾好食,似家樂坊對面既炸豆腐,但如果係咁既價位加一,我不如去街邊督住食好過
家人又想食片皮鴨,所以一行人到尖沙咀城中鴨子食晚飯。

黑魚子煙燻初生蛋
普寧炸豆腐
烤北京填鴨 (一隻)
炒萵筍絲
白木耳筍片
上海粗炒麵
小籠灌湯包
普寧炸豆腐
白木耳筍片
以前有coupon的時候要排長龍,現在平日walkin可以入,好好多,waiter的服務態度也不錯。半隻片皮鴨($218)肉質不錯不韌,鴨皮脂肪均衡,青瓜爽口鮮甜,餅皮塊塊分明,如果餅皮可以更熱就更好,不過整體不錯,對得住價錢。雞絲粉皮($108)不過不失,唯獨醬汁有點酸辣,有些奇怪,可以略過。小籠包($108)皮薄餡靚,也很夠熱,可以一試。上海粗炒($142)味道較濃,都夠鑊氣,但價錢偏高,可以略過。上湯翡翠苗($142)湯汁清甜,菜新鮮爽脆,加上茶樹菇,兩者配搭口感不俗,推介!甜品豆沙鍋餅($88)有點炒車,皮不脆又厚,豆沙甜度適中,些許失望,之前吃過馬蹄餅比較好吃,希望下次有改進。總結部分菜品價格偏貴但味道中規中矩,驚喜不大,建議主攻鴨子,片皮鴨的性價比還是很不錯的,其餘隨便點一到兩樣就好。

小籠包($108)皮薄餡靚,也很夠熱,可以一試。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 片皮鴨半隻
  • 小籠包
2023-12-17 3443 views
今日嚟到尖沙咀廣東道「城中鴨子」,在海港城海景餐廳,價錢非常貼地,環境舒適,食物很美味,性價比十分高。* 烤北京填鴨半隻$198* 這道菜的味道非常好,鴨肉肥而不樓,皮脆肉嫩,非常值得一試。* 田園蟲草花炒翡翠苗$138* 這道菜的味道很清淡,翡翠苗炒得恰到好處,非常爽口。* 炸雪糕,價格為$92* 這道菜的味道很特別。外面又熱又脆,裏面又凍柔軟滑。* 豆沙鍋餅,價格為$82* 這道菜的味道很不錯,豆沙餡很香甜,鍋餅也很鬆軟。城中鴨子 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3319號舖
* 烤北京填鴨半隻$198
* 田園蟲草花炒翡翠苗$138
* 這道菜的味道很清淡,翡翠苗炒得恰到好處,非常爽口。
* 炸雪糕,價格為$92
* 這道菜的味道很特別。外面又熱又脆,裏面又凍柔軟滑。
* 豆沙鍋餅,價格為$82
* 這道菜的味道很不錯,豆沙餡很香甜,鍋餅也很鬆軟。

城中鴨子 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3319號舖
2023-12-15 2737 views
Walk-in等位約20分鐘就被安排進户外高台區(職員係咁形容哩區),一打開門真係俾個景同氣氛震撼到😙飲品叫咗蝶豆花梨子梳打,算係正常發揮,記得飲之前要攪下佢。對上一次食哩間嘅片皮鴨應該係疫情前,隔咗咁耐品質依舊👍好欣賞佢啲皮係脆得嚟無乜脂肪。佢嘅餅皮都好細心係餅、紙,梅花間竹咁擺,唔想整污糟手嘅人可以全程隔住張紙包嚟食,絕對係福音😇四季豆係有啲辣,不過好惹味😋雞絲粉皮都有輕微辣,四小碟係可以一次食到幾款食物,不過感覺一般。咕嚕肉屬於正常水準🙃生煎包幾好食,佢個底係煎到脆,咬開係熱到噴煙同有湯汁😝墨汁好少配搭中式食品,係比較新穎,不過味道比較淡。

飲品叫咗蝶豆花梨子梳打,算係正常發揮,記得飲之前要攪下佢。

片皮鴨半隻

四季豆係有啲辣,不過好惹味😋
四季豆

雞絲粉皮及四小碟

咕嚕肉屬於正常水準🙃
咕嚕肉

生煎包幾好食,佢個底係煎到脆,咬開係熱到噴煙同有湯汁😝
生煎包

墨汁好少配搭中式食品,係比較新穎,不過味道比較淡。
墨汁蔥油撈麵
片皮鴨半隻