3 day(s) ago 93 views
大圍滑蛋吐司專門店E FOR EGG以爆餡韓式吐司打響名堂後,一直是區內人氣cafe。樓高兩層,下層裝潢走白色木系簡約風,設有少量戶外座位,這裡亦是Pet-Friendly餐廳。沿著樓梯拾級而上來到閣樓,榻榻米可以席地而坐,木系茶室風格體現侘寂美學。餐牌除了主打招牌盒子吐司之外,還有多款主食、飲品及甜品供應。黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98盒子吐司即叫即製,附上炸年糕和沙律菜作配菜,以兩大隻巨型炸蝦舖面,超足料爆餡份量,光看賣相已經覺得非常澎湃。外層麵衣炸得金黃酥脆,內裡包裹著新鮮爽彈的蝦肉,佐以酸甜果香的菠蘿亦可中和炸物的油膩感。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108原隻軟殼蟹真材實料,一上枱就已是霸氣盡現,連殼都不用剝就可一口咬下,夾雜蜜糖芥末醬和鹹蛋黃的鹹香味。麵包烘至外脆內軟,三文魚籽的粒粒脆感瞬間在嘴裡爆開鹹鮮滋味,炒蛋入口滑溜有蛋香,吃得飽足之餘,構建多重層次的味蕾體驗。黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋 $82每客定食附上蛋絲、泡菜和沙律菜,熱騰騰的米飯拌以醬汁和飯素,相當好下飯。薄切牛肉肉量驚人,肉質細嫩不過韌,吸滿甘甜和風醬汁。炭烤雞粒糖心蛋茶漬丼 $68炭烤雞粒散發

黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋 $82

黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋

炭烤雞粒糖心蛋茶漬丼 $68

炭烤雞粒散發焦香,半熟溏心蛋軟嫩蛋白包裹著晶瑩的流心蛋黃。緩緩倒下綠茶就變成傳統茶漬飯,頓時感到暖胃又充實。

E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫 $88

疊成小屋形狀的窩夫以一隻太陽蛋作點綴,造型可愛趣緻,單看已令人賞心悅目。剛出爐的窩夫淋滿綿密順滑的芝士奶蓋,結合成甜中帶鹹的微妙配搭,中心位混合了軟糯麻糬粒,層次感豐富。
E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫

栗子蒙布朗窩夫 $88

一絲絲香醇綿密的栗子蓉疊得高高的,並撒上白雪般的糖粉,瀰漫著濃厚甘甜栗香。

栗子蒙布朗

裡面藏有栗子、忌廉、窩夫和煙韌冰涼的雪米糍,迸發多重口感。
栗子蒙布朗窩夫

招牌奶蓋咖啡 (凍$48)

表面放上一隻用奶蓋製成的迷你雞蛋,讓本來濃醇的咖啡多了一份奶香。
開心果特調(開心果+鮮奶+豆腐)(凍$56)
近期大熱的開心果,入口綿柔,加入嫩滑豆腐,散發濃郁堅果香氣。

招牌奶蓋咖啡
2024-09-08
栗子蒙布朗
今日朋友帶左我去大圍一間人氣cafe, 晚上七點去到全場爆滿,好彩仲有二樓,係tatami 和式設計,超有氣氛!🥗羽衣甘籃三文魚子煙三文魚沙律賣相好靚,沙律菜新鮮,仲有蕃茄仔,玉米,三文魚子,煙三文魚,淋上意大利黑醋,酸甜開胃🤤🧆E for egg 大拚盤一次滿足五個願望😍有薯條,台式黑椒腸,酥炸雞軟骨,炸雞,炸蠔,超大份!炸蠔好鮮味,好juicy😋特別鐘意黑椒腸,黑椒味濃,脆卜卜👍🏻🐟蒲燒星鰻定食重本之作😍有三大條原條星鰻,魚肉肉質細緻,軟嫩可口,仲配左泡菜,蛋絲,沙律菜同白飯,十分豐富。另外加左隻糖心蛋,蛋味香濃,配飯一流。🦐黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司鎮店之寶!🤤盒子吐司用牛油煎到香脆,再加入滿滿的嫩滑炒蛋,上面有一片鮮菠蘿,再係上面放上兩隻吉列大蝦,最上層放左一片香濃芝士,視覺效果好震撼🤩吐司真係好香好脆👍🏻吉列大蝦好似手掌咁大隻✋🏻超香口!🍩赤之E for egg 窩夫都係招牌菜之一的可愛窩夫☺️草莓係期間限定口味,窩夫好鬆脆,cream香滑不會膩,中間仲收埋左兩粒雪米糍😍冰冰涼涼,整體好夾👍🏻☕️Espresso Tonic最愛的咖啡飲品👍🏻咖啡幾香,加上tonic 好fres

🥗羽衣甘籃三文魚子煙三文魚沙律

🧆E for egg 大拚盤

🐟蒲燒星鰻定食

🦐黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司

🍩赤之E for egg 窩夫

☕️Espresso Tonic
最愛的咖啡飲品👍🏻咖啡幾香,加上tonic 好fresh。

🍵抹茶鮮奶
顏色好靚好有層次,抹茶味吾算好濃,整體幾香滑。

🥛開心果特調
有驚喜,係開心果加鮮奶加豆腐!開心果味幾濃,仲飲到粒粒豆腐,幾獨特😋

🌟超級舒服寫意的一間和風cafe,所有食物都整得好有誠意,攞盤靚,賣相精美,味道一流,店員仲超級親切有熱誠👍🏻

2024-09-04
Type of Meal
Dinner
  • 蒲燒星鰻定食
  • 赤之E for egg 窩夫
  • 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司
大圍人氣cafe 今日平日放飯終於有機會食同朋友大約黃昏時間來到餐廳都已經是預期中的滿座幸運地稍等了一回就可以入座餐廳有兩層 樓下是廚房及以木系裝飾的餐桌更幸運的是我們被安排了坐樓上閣樓的位置閣樓是以超級日本風設計榻榻米及和式小餐桌的佈置客人須除鞋入坐榻榻米令整餐飯既感覺即刻變得好relax好chill //Latte $38//拉花好靚好定溫度同奶泡都控制得好奶泡打得夠穩 就算放涼了也不起泡飲落奶滑而豆味香濃屬高水準的咖啡 //Matcha Latte $38//又係靚靚拉花岩晒打卡抺茶味香濃 飲落好舒服 //E for Egg 大拼盤 $98//有薯條,台式黑椒腸,酥炸雞軟骨,炸雞件炸物全部都有水準炸粉不厚唔會食到成口油憶味台式黑椒腸入口口感就是台灣夜市的味道雞軟骨脆卜卜點沙律醬一起吃 食唔停口炸雞件入面D雞肉仍然鮮嫩多汁//黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋 $82//大量牛肉而且入口肉質嫩滑高質撈埋隻溫泉蛋一齊食令呢個牛肉飯更加好味不自覺食完整碗飯 //金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108//重點來了!原隻軟殼蟹放喺盒子吐司上面加上三文魚籽賣相已經滿分入面既炒蛋蛋漿係要用澎湃黎形
大圍人氣cafe 今日平日放飯終於有機會食

//Matcha Latte $38//
又係靚靚拉花岩晒打卡
抺茶味香濃 飲落好舒服

//E for Egg 大拼盤 $98//
有薯條,台式黑椒腸,酥炸雞軟骨,炸雞
炸物全部都有水準

吐司內層炒蛋同海鮮沙律味道亦都配合得唔錯
整體無論係外觀同口感都是高質
唔怪之得係必食啦

//E for Egg 招牌窩夫 $88//
又是另一個招牌必點!
芝士奶蓋加窩夫
另外仲有煙韌的麻糬
整體食得又睇得 果然係人氣之選
  • EFOREGG芝士奶蓋招牌窩夫
  • 抹茶鮮奶
好耐之前食過一次,但keep住見到都仲係好多人介紹,所以又去食多一次😂😂好似都keep到水準(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋($86)定食黎講主要係因為俾佢嘅擺盤吸引咗,依個黑椒十勝牛肉有少少鹹,但係撇除依樣味道都唔錯,同埋覺得佢嘅泡菜幾好味,唔會會好酸亦都唔會好辣,味道剛剛好🤣🤣雙重三文魚芝士滑蛋吐司($88)依度最出名嘅一定係滑蛋吐司,上一次好似係食炸軟殼蟹,今次就試吓另一款雙重三文魚芝士滑蛋吐司🍞隔咗咁耐再食覺得依然keep到個水準佢嘅吐司係好鬆脆又軟熟,所以唔會好難切,同埋食落一啲都唔覺得漏,呢個份量對女仔嚟講就啱啱好對男仔嚟講可能就未必夠飽啦🤪🤪🤪抹茶忌廉芝士壓餅($86)配開心果特調(+$8)依個甜品係期間限定,係佢哋同另外一間舖頭Crossover,因為見本身正餐跟嘢飲都冇特價,所以就叫埋呢個芝士餅順便就可以平啲咁樣加一杯特飲😂😂😂😂嗰個抹茶忌廉芝士鴨餅非常之好食上枱熱辣辣外脆內軟入邊嘅抹茶忌廉芝士味道剛剛好唔會好甜又好重綠茶味👍🏻👍🏻👍🏻然後開心果特飲亦都係好想推介佢😎👍🏻開心果味超級濃郁,中間加埋一啲豆腐搞碎左,令到口感更加特別,

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋($86)

雙重三文魚芝士滑蛋吐司($88)

抹茶忌廉芝士壓餅($86)配開心果特調(+$8)
然後開心果特飲亦都係好想推介佢😎👍🏻開心果味超級濃郁,中間加埋一啲豆腐搞碎左,令到口感更加特別,飲完一杯都唔會漏仲好想叫多一杯添🫣🫣

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
價錢來講唔算特別平,我覺得屬於中上嘅價錢,因為佢普遍嘅份量唔算特別大份,菜式係以精緻為主,如果平啲或者份量多啲會抵食啲🤣🤣🤣🤣

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
雖然佢係位於大圍站嘅附近,但係喺大圍站A出口行過去都要行10分鐘,而且大部分路程都冇瓦遮頭,所以夏天行過去係好熱🥵附近亦都冇乜位置泊車,一係就要去圍方泊車,因為舖頭出面嘅咪錶基本上冇咩可能等到,所以我哋今次都係搭火車過去🙈🙈

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
舖頭裝修已淺色木系風格為主,所以感覺十分之舒服,其實本身想坐樓上Tatami,不過因為太多人,所以都冇得比你揀坐樓上定樓下🙈🙈等位都等咗半個鐘,不過店員好好知道天氣熱,會特登拎冰水出出邊俾大家飲,依個有加分🤗🤗👍🏻👍🏻

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
第二次到訪覺得水準依然keep到🤗🤗若果份量能夠大啲,會更加想成日去食🤣🤣🤣🤣🤣
  • 雙重三文魚芝士滑蛋吐司
5 day(s) ago 0 views
👧🏻同🐨今次走到去大圍覓食 去左想食好耐嘅Cafe餐點樣樣都好精緻 全部都好igable 📸📸一黎到已經有人排緊隊✨我地即刻跟住排🫶🏻好快就有位期間限定 - 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 🍍🍤🥚🍞好大個好靚嘅吐司🤤 打卡夠哂浮誇又正之餘面頭有一大塊芝士鋪住 兩大隻香脆吉列蝦有埋沙律醬 同 千島醬嘅香滑味最最最正係香脆吐司夾住🫶🏻香甜鳳梨 同埋滑蛋 每一啖都好夾好好味食落口感豐富得黎 唔怕膩👍🏻黑魚籽煙鴨胸定食 🐟一上枱就係大大份定食🫶🏻煙燻黑魚籽配埋香煎鴨胸每件鴨胸厚度剛好食落夠爽口得黎 味道調得剛剛好再加埋香香嘅魚籽鮮味仲有香蔥同醬油令味道同口感更豐富蒲燒星鰻定食 🐟大大條香甜蒲燒星鰻仲有泡菜 同埋 醬汁蛋絲最正有埋碗有飯素嘅白飯😎每一啖都有香香嘅鰻魚之餘鰻魚魚肉又香又豐富🫶🏻仲有香甜醬汁嘅加持👏🏻窩夫-E FOR EGG招牌窩夫 🧇呢個招牌窩夫真係好靚好正🫶🏻面頭嘅蛋黃係焦糖布丁黎嫁✨仲鋪上一層香滑嘅奶蓋😋窩夫整得好香好脆👍🏻👍🏻👍🏻入面仲有Q彈麻糬😍成個食落豐富又好味❤️竹炭黑芝麻鮮奶 🥛呢款鮮奶真係好特別香濃黑芝麻配埋香奶鮮奶每一啖都充滿黑芝麻香味而且同奶香味夠夾又夠滑🫶🏻開心果
👧🏻同🐨今次走到去大圍覓食 去左想食好耐嘅Cafe

飲落開心果夠香 有埋香滑牛奶
仲有香滑豆花係入面🫶🏻
每一啖都夠香 而且味道幾正嫁

5 day(s) ago 0 views
自從圍方開左之後,就去多左大圍,明明係嗰邊無咩特別野要做,但就多左個藉口去蕩下,順便係附近搵下食🫢兩年幾前食過一次覺得唔錯,最近終於為左試埋佢個招牌窩夫同埋開心果飲品二訪🤓▪️ E FOR EGG 大拼盤(7.5/10)💲98大拼盤有薯條、炸蠔、炸雞塊、酥炸雞軟骨、台式黑椒腸,全部好脆身,配上茄汁同沙律醬,無咩油膩感😳▪️ 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 (7.5/10)💲88盒子吐司依舊烤烘得金黃酥脆可口,加上三文魚籽、煙三文魚、滑蛋等,沙律醬份量比起之前少左,感覺恰好無咁膩,伴碟仲有香濃既芝士年糕同黑醋沙律菜🍞▪️ 芝士吉列大蝦定食 (7/10)💲88本身想食牛舌或者牛肉定食,可惜兩者都售罄😢鋪左芝士再燒過下嘅吉列大蝦,外皮略厚但都香脆,米飯有飯素,加埋泡菜同蛋絲一齊食無咁寡▪️ E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 (7/10)💲88成日見到人地食,終於都輪到我了,賣相真係有夠可愛,打卡一流🥹面頭鋪左隻荷包蛋,芝士奶蓋質感豐厚,入口鹹香十足,可以塗抹上偏乾脆既窩夫,中間夾左軟糯雪米糍,碟上仲有啲朱古力味Brownie粒🍫▪️ 開心果特調(8/10)💲56 (Iced)杯邊有啲開心果碎粒,飲落開

▪️ E FOR EGG 大拼盤(7.5/10)💲98

E FOR EGG 大拼盤

▪️ 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 (7.5/10)💲88
雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司

▪️ 芝士吉列大蝦定食 (7/10)💲88

芝士吉列大蝦定食

E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫

▪️ 開心果特調(8/10)💲56 (Iced)
開心果特調

杯邊有啲開心果碎粒,飲落開心果味非常濃郁,底部會有啲豆腐花碎,整個配搭出奇地匹配,已經想再去飲🤩

▪️ 招牌奶蓋咖啡💲48 (Iced)

🔎 整體評分(7.5/10)
E FOR EGG 大拼盤
雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
芝士吉列大蝦定食
E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫
開心果特調
1K
6 day(s) ago 0 views
3號波都仲嚟到大圍呢間cafe,幫奀嫋鬼命嘅胃民增肥呢間cafe性價比真係好高,沙律都好大碟,羽衣甘藍好爽但唔難嚼,三文魚捲得靚靚又有鮮香,車厘茄超爆汁勁鮮爽,健康得嚟又有儀式感吐司係呢度嘅台柱,今次就試吓佢地嘅期間限定,吉列大蝦真係好巨,成隻手掌咁長,咬落脆卜卜又膠彈,加$15芝士,令成個吐司好豐富,滿滿幸福芝味。拎開炸蝦就見到一大片鳳梨,甜甜地正好中和油份,而吐司係丹麥酥麵包嘅味道,牛油香從味蕾直上鼻咽,中間仲夾住炒蛋,食到每一part都有驚喜另外有定食,一份配搭都好豐盛,有沙律、泡菜、蛋絲、有飯素嘅飯當然唔少得三大片鰻魚,唔會太濃但又有魚香,底下仲有三文魚籽、漬物同生薑片,食完好似集營養之大全咁加埋$15嘅溏心蛋,juicy度好似食緊魚生咁跟住就食甜品喇,第一當然要食佢地好signature嘅Egg窩夫,原來有士多啤梨味㗎喎,滿滿勁香嘅cream,一切開更有嚿Mochi跌出嚟,口感好煙韌好綿,窩夫底唔會好腍,軟硬度剛好。隔離粒蛋係用雪糕同cream整成,睇得又好食即將要入秋,即興要食栗子蒙布朗入吓mood,冇整到好似坊間咁甜,更有栗子沉穩果香,裡面亦有粒粒栗子,更有窩夫呢個內在靈

3號波都仲嚟到大圍呢間cafe,幫奀嫋鬼命嘅胃民增肥

羽衣甘藍三文魚籽煙三文魚沙律配意大利黑醋

期間限定-黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司

蒲燒星鰻定食

糖心蛋

加埋$15嘅溏心蛋,juicy度好似食緊魚生咁

赤のE FOR EGG窩夫

栗子蒙布朗窩夫

即將要入秋,即興要食栗子蒙布朗入吓mood,冇整到好似坊間咁甜,更有栗子沉穩果香,裡面亦有粒粒栗子,更有窩夫呢個內在靈魂,又一樣夾到絕

抹茶忌廉芝士壓餅

佢地仲有同倆口小吃crossover,要食就快喇,賣埋呢批,應該今個月內冇㗎喇!大胃無緣喺元朗食佢,冇諗過今餐有緣一試,唔怪當時排晒隊,真係超濃超勁抹茶味,壓餅質感極之纏綿

開心果鮮奶咖啡

呢度嘅飲品都好別出心裁,見有開心果,都唔怕夜晚飲啡,果味極濃,啡味仍在,質感豐厚,飲完幾開心㗎

木瓜百合茶

奀嫋鬼命嘅胃民學人玩養生,一樣得,木瓜百合茶都好啱夜晚飲,清幽果香但又唔會刺激,可以倒兩個茶杯兩份飲𠻹

番石榴青檸檬氣泡水

如果口渴,飲杯氣泡水都正,番石榴同青檸嘅配搭唔常見,唔係用糖漿,而真係有果肉喺裡面,仲要幾多吓
2024-09-06
木瓜百合茶
番石榴青檸檬氣泡水
  • 栗子蒙布朗
2024-09-06 0 views
ღ雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司三文魚同埋個吐司融合得好好🐟一入口仲有魚籽喺口腔入面爆汁🥰伴碟嘅炸Mochi都好有驚喜~ღ蒲燒星鰻茶漬丼鰻魚就有少少普通😔冇乜口感同冇乜炭烤味配埋個茶漬丼清新開胃不過整體就還好• ───── ✾ ───── •🤍Overall : 6.5/10🤍Revisit : No😢(cafe嚟講質素麻麻哋 性價比唔高📍 E FOR EGG 大圍城河道19-25號城河樓地舖

ღ雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
三文魚同埋個吐司融合得好好🐟
一入口仲有魚籽喺口腔入面爆汁🥰
伴碟嘅炸Mochi都好有驚喜~

ღ蒲燒星鰻茶漬丼

🤍Overall : 6.5/10
📍 E FOR EGG
大圍城河道19-25號城河樓地舖
2024-09-05 0 views
金沙軟殼蟹🦀三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🍞 $108軟殼蟹炸得香脆,唔油膩👻滑蛋🍳加入沙律醬,成個組合甜甜地鹹鹹地,幾開胃🫄🏽抺茶🍵忌廉芝士壓餅 $86(包飲品)壓餅外面脆脆地煙煙韌韌👻內裡有濃濃💕嘅抺茶醬呢個抺茶壓餅入面係流心🤤嘅抺茶抺茶🍃嘅味道唔會死甜or 苦👀好食😋😋👍🏼蒲燒星鰻茶漬飯🫖 $98略嚴偏淡味d 🤔正正常常 無乜特別重味d 會好少少🫣開心果特飲(開心果、鮮奶🥛、豆腐)呢個係叫壓餅 +$8包埋呢個特飲有驚喜,加左豆腐令飲品層次豐富✨✨開心果味亦好濃,推介💞😋👍🏼總結:野食都有心思💞,cafe 黎講水準高,少少偏貴,不過都值得黎食👍🏼😋=======================E FOR EGG (大圍)大圍城河道19-25號城河樓地舖營業時間:星期一至日 12:00-20:30
金沙軟殼蟹🦀三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🍞 $108
軟殼蟹炸得香脆,唔油膩👻
滑蛋🍳加入沙律醬,成個組合甜甜地鹹鹹地,幾開胃🫄🏽

抺茶🍵忌廉芝士壓餅 $86(包飲品)
壓餅外面脆脆地煙煙韌韌👻

蒲燒星鰻茶漬飯🫖 $98
略嚴偏淡味d 🤔
正正常常 無乜特別
重味d 會好少少🫣

開心果特飲(開心果、鮮奶🥛、豆腐)
呢個係叫壓餅 +$8包埋
呢個特飲有驚喜,加左豆腐
令飲品層次豐富✨✨
開心果味亦好濃,推介💞😋👍🏼

=======================
E FOR EGG (大圍)
大圍城河道19-25號城河樓地舖
營業時間:星期一至日 12:00-20:30

• 抺茶忌廉芝士壓餅
2024-09-05 0 views
今日又俾我搵到間性價比超高既大圍Cafe小店小店位置唔係大街大巷, 但港鐵站行去都只係幾分鐘, 都算OK方便丫~~Cafe共有2層, 裝修以日系為主, 佈置清新簡潔, 感覺舒適溫馨餐牌上食物款式好多獨家自家製, 全部都好特別丫~超想試晒佢丫開心果特調 $56平時好少飲到開心果味道既飲品, 所以一見到就叫黎試下喇~~開心果味道非常香濃, 口感creamy 開心果控一定要點丫!!桂花拿鐵 $45桂花拿鐵口感柔和, 咖啡濃郁既味道同桂花淡淡既清香好match呀!!香脆魷魚鬚 $68魷魚鬚炸至黃色酥脆, 未食都已經覺得好吸引魷魚鬚好新鮮喔, 口感爽口彈牙, 一D都唔韌~~黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋 $82一上枱見到牛肉既份量不禁嘩一聲!!! 超多牛肉丫!!都未試過$82既飯係會有咁多牛肉架, 感覺得一般份量既3倍 真係超抵食!!同埋牛肉整得好好味呀, 醬汁豐富味道濃郁, 肉質又幼嫩 另外仲配有泡菜, 蛋絲同沙律添~~金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108大推!!!即叫即炸既軟殼蟹熱辣辣, 口感酥脆~~軟殼蟹肉質鮮嫩, 啖啖爆汁!!搭配醬汁同三文魚籽, 味道層次更加豐富吐司外皮超鬆脆, 外脆
今日又俾我搵到間性價比超高既大圍Cafe小店

餐牌上食物款式好多獨家自家製, 全部都好特別丫~
超想試晒佢丫

開心果特調 $56
平時好少飲到開心果味道既飲品, 所以一見到就叫黎試下喇~~
開心果味道非常香濃, 口感creamy
 開心果控一定要點丫!!

桂花拿鐵 $45

香脆魷魚鬚 $68
魷魚鬚炸至黃色酥脆, 未食都已經覺得好吸引

魷魚鬚好新鮮喔, 口感爽口彈牙, 一D都唔韌~~

黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋 $82
一上枱見到牛肉既份量不禁嘩一聲!!! 超多牛肉丫!!
都未試過$82既飯係會有咁多牛肉架, 感覺得一般份量既3倍
 真係超抵食!!
同埋牛肉整得好好味呀, 醬汁豐富味道濃郁, 肉質又幼嫩

另外仲配有泡菜, 蛋絲同沙律添~~

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
大推!!!
即叫即炸既軟殼蟹熱辣辣, 口感酥脆~~
軟殼蟹肉質鮮嫩, 啖啖爆汁!!
搭配醬汁同三文魚籽, 味道層次更加豐富

吐司外皮超鬆脆, 外脆內軟

再配上清新既沙律同芝士年糕, 帶來唔同既滋味~~
栗子蒙布朗窩夫 $88
整個栗子蓉上面鋪上雞蛋造型既cream, 超cute呀!!
栗子蓉味道濃郁, 充滿栗子香
口感軟滑, 甜而不膩~~
內餡有蛋糕, cream & 麻薯, 每啖都充滿層次感

Type of Meal
Dinner
  • 栗子蒙布朗窩夫
  • 黑椒十勝牛肉定食配溏心蛋
  • 香脆魷魚鬚
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
[ E FOR EGG ]呢間Cafe一向係區內必食餐廳,最近推出唔少新品,仲同倆口小吃聯乘,出名菜式呢到都可以試到😻😻。✿ 黑魚籽煙鴨附定食🦆🍚 $82呢款新品定食由多塊鴨胸鋪滿,仲有黑魚籽,味道咸香😋。✿ 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98人氣滑蛋盒子吐司 🍞推出期間限定款式,配搭鳳梨🍍,酸酸甜甜好開胃🤤,吐司好酥脆。✿ 倆口小吃・抹茶忌廉芝士壓餅 $94倆口小吃既人氣單品係呢間cafe都食到❕壓餅包裹係濃郁抹茶忌廉芝士🍵🍵,熱辣辣好美味😻😻。✿ 開心果特調 單點$56 跟餐 +$8開心果特飲加入鮮奶+豆腐,果仁味特出之餘又唔會太甜,仲有淡淡豆香味 ,推薦🫶🏻🫶🏻。✿ 期間限定・赤のE FOR EGG窩夫🍓🧇(草莓) $92窩夫鋪上雞蛋形狀奶蓋,造型可愛。窩夫香脆,有蛋香味🍳。總結🫦塌塌米日式和風夠哂打卡,食物精緻,推介必點開心果特飲💚💚,而倆口小吃都非常值得試,唔洗去元朗都可以食到😼😼。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿E FOR EGG地址: 大圍城河道19-25號城河樓地舖電話: 53470262✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ E FOR EGG ]

✿ 黑魚籽煙鴨附定食🦆🍚 $82
呢款新品定食由多塊鴨胸鋪滿,仲有黑魚籽,味道咸香😋。

✿ 黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 $98

✿ 倆口小吃・抹茶忌廉芝士壓餅 $94

✿ 開心果特調 單點$56 跟餐 +$8

窩夫鋪上雞蛋形狀奶蓋,造型可愛。窩夫香脆,有蛋香味🍳。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
E FOR EGG
地址: 大圍城河道19-25號城河樓地舖
電話: 53470262
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 開心果特調
呢間Cafe bookmark咗好耐想嚟試,佢哋最打卡係招牌窩夫🧇,上面隻迷你煎蛋好得意,賣相勁靚。本身以為會好睇唔好食,估唔到成餐飯嘅質素都好高✨,價值亦唔貴,嗌多幾樣都唔肉赤!大推呀🙆🏻‍♀️!🤎 E FOR EGG 招牌窩夫 $88🩷 赤のE FOR EGG 草莓窩夫 $92窩夫有兩款口味,係朱古力同士多啤梨味嘅分別。小煎蛋個蛋黃🍳係用焦糖布丁砌出嚟,好有心思!同埋我幾鍾意佢哋係用芝士奶蓋取替忌廉,質感挺身啲,影咗一輪相仲Keep到好靚仔👍🏻;而奶蓋嘅鹹甜感亦令味道豐富咗,好加分⭐️!🥪 雙重三文魚芝士滑蛋吐司 $88有驚喜😳 一定要食‼️多士入面係整到一梳梳咁好酥脆,好重牛油味極香口✨。上層鋪咗芝士滑蛋同煙三文魚再加三文魚籽,落重料冇hea整。我都好少可會食晒成個包,好好味呀唔係講笑😋!🍚 甜蝦三文魚籽茶潰丼 $72🍚 炭烤雞粒糖心蛋茶潰丼 $68原來有茶潰飯食,夠晒日系!望望價錢中肯,仲送沙津🥗,CP值幾高。甜蝦款清清哋,雞柳呢款就惹味啲,口味大眾啲。🍟黑松露薯條 $58🍹 西柚百香果氣泡水 $42🍹 番石榴青檸檬氣泡水 $42🍵 抹茶鮮奶 $42‧ ‧ ‧ ‧ ‧ 大圍店分咗2層

🤎 E FOR EGG 招牌窩夫 $88
🩷 赤のE FOR EGG 草莓窩夫 $92

🥪 雙重三文魚芝士滑蛋吐司 $88
有驚喜😳 一定要食‼️

🍚 甜蝦三文魚籽茶潰丼 $72
🍚 炭烤雞粒糖心蛋茶潰丼 $68

原來有茶潰飯食,夠晒日系!

🍟黑松露薯條 $58
🍹 西柚百香果氣泡水 $42
🍹 番石榴青檸檬氣泡水 $42
🍵 抹茶鮮奶 $42

‧ ‧ ‧ ‧ ‧
大圍店分咗2層,底下係正常木系座位,上層就係日式嘅榻榻米。今次坐樓上真係揀得啱🤘🏻,影相空間更大,亦都有私隱度啲,仲有好得意嘅Mofusand公仔陪你🐱🐱。
‧ ‧ ‧ ‧ ‧ ‧

2024-09-02 0 views
小店主打盒子吐司,賣相吸睛又打卡able,足料又飽肚,開業至於一直人氣高企。裝潢走木系簡約路線 ,2樓設有榻榻米座位,環境舒適,充滿日本風情。除了吐司,還有各款甜品及飲品,同樣睇得又食得!黑椒牛舌定食牛舌經自家醃製再煎,味道微甜微辣,厚身而柔軟,一點也不韌,咬下去爽口彈牙。黑魚籽煙鴨胸定食肉質柔軟嫩滑,肉味濃郁,散發著煙燻和油香,鹹味好佐飯。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司份量十足,原隻軟殼蟹放於吐司上,非常邪惡,令人口水直流。吐司酥脆香甜,口感鬆軟,軟殼蟹酥脆厚肉,炒蛋嫩滑,加上魷魚、三文魚籽和沙律醬,令層次更豐富。冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕 蛋糕呈軟心效果,相當吸引!芝士蛋糕香濃軟滑,入口即化,充滿香醇酒味而不膩。招牌奶蓋咖啡(含酒精alcohol)將奶蓋製成荷包蛋造型,可愛又具主題特色。Baileys、咖啡與奶蓋融合,口感柔滑,層次豐富,滿有Baileys風味。開心果鮮奶咖啡層次分明,口感幼滑,香濃的咖啡中滲透淡淡堅果香氣。
除了吐司,還有各款甜品及飲品,同樣睇得又食得!
黑椒牛舌定食
黑魚籽煙鴨胸定食
肉質柔軟嫩滑,肉味濃郁,散發著煙燻和油香,鹹味好佐飯。
冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕
蛋糕呈軟心效果,相當吸引!
芝士蛋糕香濃軟滑,入口即化,充滿香醇酒味而不膩。
招牌奶蓋咖啡(含酒精alcohol)
將奶蓋製成荷包蛋造型,可愛又具主題特色。
開心果鮮奶咖啡
層次分明,口感幼滑,香濃的咖啡中滲透淡淡堅果香氣。
今日相約好友見面,專登搵咗間Cafe可以傾吓心事,坐低update下近況!✨金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司真真真真真係招牌,軟殼蟹炸得酥脆,端上枱嘅時候相當大份,咬落去啖啖肉,再加上中間鋪滿住香濃嘅滑蛋,好食!✨赤之E for egg窩夫呢款屬於期間限定,特別在於點綴咗士多啤梨,佢嘅外型同外邊Cafe嘅窩夫真係與別不同,睇見已經垂涎三尺,窩夫嘅邊邊好脆身,裏面亦都夠鬆軟,再加上麻糬嘅口感真係值得encore,連埋芝士奶蓋同士多啤梨果肉呢個配搭來得特別邪惡又帶清新✨芝士吉列大蝦定食呢個定食嚟得特別豐盛,吉列大蝦之上鋪上芝士🧀,咬落去脆卜卜又帶點芝奶香,米飯更加上咗飯素,配埋糖心蛋,值得推薦兩個人share一份!✨芝士奶蓋招牌咖啡繼續Target佢啲招牌,呢杯咖啡嘅雞蛋做得非常袖珍嘛,啡味出眾,由於加上咗少少bailey嘅成份,真係有點意猶未盡嘅感覺!✨西柚百香果氣泡水特別喜歡佢兩者嘅結合,真係夏天嘅味道,飲落去好清新又夠透心涼!粒粒百香果肉,亦都加添口感。✨E for egg 大拼盤講三句好抵食好抵食好抵食,居然有炸蠔、炸帶子、粗薯條、雞軟骨、台式黑椒腸!非常之豐富,而且真係冇點滲油

✨金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司

✨赤之E for egg窩夫

✨芝士吉列大蝦定食

✨芝士奶蓋招牌咖啡

✨西柚百香果氣泡水

✨E for egg 大拼盤
講三句好抵食好抵食好抵食,居然有炸蠔、炸帶子、粗薯條、雞軟骨、台式黑椒腸!非常之豐富,而且真係冇點滲油,炸得好酥脆。

📣超級喜歡餐廳2樓嘅空間,榻榻米嘅佈置,再加上近日大熱嘅Mofusand公仔,真係令人唔願走
  • 招牌奶蓋咖啡
  • E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫
2024-08-25 432 views
約左朋友黎呢間人氣CAFE食下野傾下計,我地嗌左和風烤雞扒定食($68)、炭烤雞粒溏心蛋茶漬丼($68)、黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司($98)、E FOR EGG招牌窩夫($88)、冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕($58)、桂花拿鐵(熱)($42)、開心果特調(凍)($56)好中意呢D淺色調木系日式風格,舒適感十足,同埋黎到先知原來仲有樓上一層😉和風烤雞扒定食:雞扒大大份,配和風醬汁烤得香口,仲有蛋絲,泡菜等配菜伴飯味道一流😉炭烤雞粒溏心蛋茶漬丼:呢個茶漬丼係我嘅心水推介,炭烤雞粒香口惹味,加埋溏心蛋同配埋茶漬飯,味道清新開胃,食完真係好滿足😋黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司:呢個盒子吐司係期間限定黎,當然要叫黎食下,放喺上面足足有2大隻吉列大蝦,炸得外脆內嫩,配埋滑蛋同鳳梨,味道層次豐富,有少少似千島海鮮PIZZA😆E FOR EGG招牌窩夫:配合鋪頭名作為招牌窩夫,有隻蛋造型喺上面,賣相非常可愛😍窩夫外脆內軟,口感唔錯,加埋奶蓋,味道夠晒邪惡🤤冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕:呢個係今日嘅限定口味芝士蛋糕黎,冧酒提子味道濃郁,蛋糕軟滑,入口即溶,呢個價錢食到咁高質素嘅蛋糕,真係抵食🥰桂花拿鐵
和風烤雞扒定食
冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕
桂花拿鐵(熱), 開心果特調(凍)
桂花拿鐵 (熱):喺拉花上面再加D桂花做點綴,賣相唔錯,聞落去香氣撲鼻,桂花味道清新,咖啡味道濃郁,兩者配合得天衣無縫😎
開心果特調 (凍):呢杯開心果特調真係好REFRESHING,開心果味道香濃,再喺杯嘅邊緣位置加左開心果碎粒,所以飲落去更添口感同味道層次豐富,裡面仲有D豆腐花,幾滑溜又特別🤩

呢到平日仲要無需加一,幾抵👍🏻無論主菜、甜品同飲品,味道同賣相都好有水準,幾適合得閒過黎RELAX嘆下🥰
2024-08-22
$239 (Lunch)
和風烤雞扒定食
冧酒提子巴斯克軟心芝士蛋糕
桂花拿鐵(熱), 開心果特調(凍)
  • 桂花拿鐵(熱)
  • 開心果特調(凍)