2020-11-26 167 views
平日人流不多,而且可以食二小時,呢度慢慢食不用急(平時lunch 火鍋放題得90分鐘不夠時間食),而且可以一人一鍋羊肉,貢丸及甜品出色醬料的芝麻醬不錯,配羊肉麻辣火鍋十分美味特別是伯爵茶布甸,超好味,可以食到很多杯

羊肉,貢丸及甜品出色

醬料的芝麻醬不錯,配羊肉麻辣火鍋十分美味

特別是伯爵茶布甸,超好味
,可以食到很多杯
一鍋堂早在任食火鍋界打響名堂,以前每逢與親朋戚友聚餐都成為選擇之一,以每位百多元的價位而言食物款式實在不少,相隔一段時間終來卻發現大有變化。以往一鍋堂門外總是水洩不通,但自從樓上的牛大人開業後人流明顯減退不少,而近年一鍋堂亦開始轉型,由一個價錢任食開始改為劃分三個級別,似乎在各方面都仿效牛大人針鋒相對。三款套餐因應入座時間及肉類款式有所不同,由$148至$268不等,而當日我們則選擇了高級澳洲和牛放題,每位$268另收加一服務費及$50升級至鴛鴦湯底。湯底方面有十六款選擇實在無可匹敵,而且更不時會有期間限定湯底。除了掃描QR code或用手機應用程式下單之外,外面亦有飲品、蔬菜及調味料可以自取。分別點了一鍋麻辣湯及紫菜櫻花蝦湯兩款湯底,入座後十五分鐘湯底仍未送上,連手機下單的各款配料亦已經陸續送到,向店員查詢時其態度亦顯得不耐煩地聲稱「就嚟啦即煲㗎」,最後等了二十分鐘湯底才送到,加上等候湯底煲滾需時,大概花了將近半小時才開始正式用餐;再者櫻花蝦湯不論蝦味或紫菜味均無影無蹤,有如清湯一樣更不見得所謂即叫即熬。與牛大人一樣提供數款標榜健康的自製飲品,就連膠樽設計亦相差無幾,但洛神花茶已經加
三款套餐因應入座時間及肉類款式有所不同,由$148至$268不等,而當日我們則選擇了高級澳洲和牛放題每位$268另收加一服務費及$50升級至鴛鴦湯底

與牛大人一樣提供數款標榜健康的自製飲品,就連膠樽設計亦相差無幾,但洛神花茶已經加糖調味,不如牛大人一樣酸甜自然。
肉類方面澳洲M5和牛油花分布平均,整體而言不過不失但數款肉類的口感與味道均相差無幾,與牛大人比較更是相去甚遠。
牛胸爽又稱牛白肉或胸口膀,其實亦即牛前胸的脂肪,略帶爽脆而且油香十足。
優勝之處在於其他配料較多元化,各款丸類、內臟等都一應俱全,相反牛大人的選擇則少得多,但兩者價格不相伯仲,牛大人明顯貴精不貴多,而一鍋堂其實可謂是東施效顰,水準與一般百多元的任食火鍋無異。

與一般放題一樣最後下單時間為離座前三十分鐘,但當店員遞上帳單時抑或前後都完全沒有提醒我們最後一次下單,發現時亦已經終止下單。而跟店員指出起初湯底遲遲未有送上,店員更是一臉囂張地稱「吓遲咗五分鐘咋喎」,後來當我反駁及肯定之後又只回應一句「俾返十五分鐘佢囉」,而且亦一樣無法再次下單。
個人絕對明白客人眾多令餐廳忙得不可開交,上菜速度有所影響亦無可厚非,但態度方面實在不敢恭維,毫無歉意之外更彷彿認定客人捏造事實想騙時數一樣。反之,以往到牛大人湯底若有延誤,店員都會主動為我們延長相應的用餐時間,而且態度更是謙卑有禮,一鍋堂——再次回頭?不了。
今日閨蜜突然閃約,大家心血來潮提議打邊邊,還記得前兩個月去旺角一鍋堂抵食高質火鍋,於是立即book位同閨蜜烚吓烚吓!中位價B餐2位!牛肉系列:必叫美國安格斯牛肉、封門柳、美國安格斯牛板腱三款都係上等肉,個人比較喜歡安格斯牛肉,牛肉呈鮮紅色,肥瘦均勻。閨蜜比較喜歡封門柳,肉質比較淰。牛板腱較瘦一點點,各有特色。鴨血:麻辣湯底必點鴨血,建議一早放湯讓鴨血吸收麻辣湯汁會更入味。厚切台灣鴨血非常Juicy,推介推介!絕世超長蟹柳:絕對是驚喜好食,蟹柳不單止腸,而且吸收湯汁魚肉味更加濃郁,回頭率極高!芫荽餃:愛吃芫荽的你一定要試試這個少有的芫荽餃,一份有三隻,餡料滿滿。芫荽味極重,餡料還有豬肉和冬菇,咬下去香噴噴, 十分滋味!自家製飲品:絕對係誠意之作,樽身寫上每一款飲品的功用,大家可以因應自己口味和需要選擇,本人推介蝶豆花茶和薄荷烏龍茶,不太甜又非常解渴!自助雪糕乳酪:火鍋放題有提供雪糕乳酪,而且有多款Toppings 。嘆完火鍋之後一定要冰凍下,特別過癮!

2020-11-22 132 views
疫情又再大反彈,想打邊爐但又怕中招,最安全都是在家,但又不想處理食材,發現一鍋堂原來有外賣套餐,就一試水準。有不同的外賣套餐,由一人到四人份量都有,各款都有指定食材及自選食材,可以用電子方式下單,十分方便。打邊爐最重要的湯底,外賣跟堂食一樣有十幾款選擇。原來做緊五週年優惠,所有肉類,包括牛肉、羊肉及豬肉都免費升級。$308的溫馨二人火鍋餐,外賣袋一大個,入面已經將打邊爐的湯底、食材、調味料、餐具,甚至是飲品都有,但記得要自備大隻佬,因為真的重過包米。外賣套餐只要有個煲和爐就可以食,十分適合懶人在家防疫打邊爐。外賣連調味料都有提供,份量絕對夠食幾餐。這次選擇了養生藥膳湯,真材實料,用上大量的杞子、黨參、當歸等,一呷鮮香十足,回味悠長,並非街外連鎖店的化學湯底可相提並論。肉類選擇了美國CAB安格斯牛板腱,脂肪油花不多,但分佈均勻,反而肉質本身鮮嫩,肌理細緻,牛味濃郁。另一客選了西班牙Coren栗飼豬肉,雪花紋理清晰,因為油脂豐富,所以要切得比較薄,輕輕一灼即可食用,一咬油脂豐腴,入口即化,口感爽滑。套餐重本有多種不同的海鮮,有大大串的海蝦、爽口的白鱔片、原片的真係花膠,十分新鮮。黃金炸魚皮

打邊爐最重要的湯底,外賣跟堂食一樣有十幾款選擇。
外賣連調味料都有提供,份量絕對夠食幾餐。
黃金炸魚皮滿滿的鹹蛋味道,另外亦有自家製的胡椒麵,味道十分突出,和藥膳湯底十分配合。
飲品可以餐廳選擇自製的樽裝茶,這次試了冰糖燉檸檬及薄荷烏龍茶,是純粹的天然茶香和果香,十分解渴。
2020-11-22
2020-11-22 1198 views
最近天氣轉涼,又是火鍋的季節,於是跟太太預定了荃灣一鍋堂,任飲任食才是王道位置:位於不是住荃灣也懂去的大鴻輝中心11樓環境:經裝修後感覺舒適,隔板等設施也做足服務:店員有禮貌,上菜亦算準及快食物:食物新鮮,特別是牛肉及海鮮特選安格斯牛套餐B $240/位連加一晚市8時左右店員安排進店,我們選了主打特選安格斯牛的套餐B,有好一點的牛肉,又不會太貴檳城喇沙湯湯底選了喇沙湯底,很香東南亞口味,亦不會太濃炸魚皮魚皮想不到的大條,而且炸的挺脆,浸湯幾秒仍然香脆美國安格斯牛肉牛味濃厚,輕放幾秒便可,口感不錯封門牛最推薦的牛肉,嫩滑之餘牛肉香味十足牛板腱同樣牛味重,較有咬口西班牙栗飼豬肉西班牙豬肉就是嫩滑又香,必點丸類及餃類選擇很多,首推潮州牛丸,比一般牛丸有肉香及口感各式手打丸類很新鮮及起膠海鮮類首推花膠,很大件口感很好海蝦很新鮮,太太吃了十多條元貝很鮮甜,上菜給了很多沙白蜆是太太最愛,海水味重亦沒有沙,洗的算乾淨蔬菜類菜需要冰箱自取,種類很多,推薦較特別有口感的羽衣甘藍而其他蔬菜可以app下單,如金菇、萵筍、玉米芯等其他另點了一鍋堂比較有名的鴨血及雞肉,其中雞肉很滑比想像中好味芝士丸及芝士豆腐芝

位置:位於不是住荃灣也懂去的大鴻輝中心11樓
環境:經裝修後感覺舒適,隔板等設施也做足
服務:店員有禮貌,上菜亦算準及快
食物:食物新鮮,特別是牛肉及海鮮
特選安格斯牛套餐B $240/位連加一

檳城喇沙湯
湯底選了喇沙湯底,很香東南亞口味,亦不會太濃

炸魚皮
魚皮想不到的大條,而且炸的挺脆,浸湯幾秒仍然香脆

美國安格斯牛肉及封門牛
美國安格斯牛肉
牛味濃厚,輕放幾秒便可,口感不錯

封門牛
最推薦的牛肉,嫩滑之餘牛肉香味十足

西班牙栗飼豬肉及牛板腱
牛板腱
同樣牛味重,較有咬口

西班牙栗飼豬肉
西班牙豬肉就是嫩滑又香,必點

潮州牛丸、芝士豆腐、芝士丸等
丸類及餃類
選擇很多,首推潮州牛丸,比一般牛丸有肉香及口感
各式手打丸類很新鮮及起膠

海蝦及花膠

元貝及沙白蜆
海鮮類
首推花膠,很大件口感很好
海蝦很新鮮,太太吃了十多條
元貝很鮮甜,上菜給了很多
沙白蜆是太太最愛,海水味重亦沒有沙,洗的算乾淨

蔬菜類
菜需要冰箱自取,種類很多,推薦較特別有口感的羽衣甘藍
而其他蔬菜可以app下單,如金菇、萵筍、玉米芯等

其他
另點了一鍋堂比較有名的鴨血及雞肉,其中雞肉很滑比想像中好味

芝士丸及芝士豆腐芝士味香,而火鍋怎可不點蟹柳及午餐肉呢

飲品
自取,選擇亦多,其中可選自家製的飲品,拿了較開胃的洛神花茶

乳酪雪糕
有椰子味及香草味,軟滑可口
2020-11-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$240 (Dinner)
美國安格斯牛肉及封門牛
西班牙栗飼豬肉及牛板腱
潮州牛丸、芝士豆腐、芝士丸等
海蝦及花膠
元貝及沙白蜆
2020-11-21 77 views
見最近凍咗想打邊爐,我即刻就諗到一鍋堂!因為上次食真係好好食又唔係貴款式又多👍🏻同上次一樣,一出電梯就見到一班人係度排隊,好彩我哋一早book咗位,係櫃檯登記完就入得。今次我地就叫咗個胡椒豬肚湯,個湯好足料,除咗有好多豬肚仲好多酸菜!酸中帶微辣好正。值得一提,呢度用qr code落單,上菜快又唔漏單真心抵讚。未開始打邊爐就點豬耳同秋葵食住先,豬耳小辣開胃,秋葵爽口,呢2個作為前錯都幾好。打邊爐嘅食物都非常之多款,肉類我地叫咗封木柳同羊肉片,相對下羊肉片比輕好食,不會太肥而且有so味👍🏻獅子狗、鴨血、貢丸呢呢就正正常常,特別推介係潮州牛丸,爽口彈牙,口感一流食完一份又一份。海鮮就試咗推介嘅沙白蜆,味道都幾清甜又係食咗幾碟。飲品除咗一般有嘅野飲,介有4款自家制嘅野飲。食完野仲有雪糕食,簡直就係平靚正之選。

海鮮就試咗推介嘅沙白蜆,味道都幾清甜又係食咗幾碟。

2020-11-21 78 views
實在好耐冇食火鍋,早幾日同朋友去左荃灣一鍋堂。呢次好似係我自肺炎開始第一次入火鍋店,真係唔知原來依家出去拎配料要戴口罩,雖然麻煩,但都衛生啲,大家都安心。手機落單好方便。坐低第一件事當然係揀湯底同餐,揀左套餐B既特選安格斯牛配胡椒豬肚同養生藥膳湯底。落完單等上菜既時候就可以出去揀下啲配菜同醬料。一鍋堂有啲自家製既茶都好值得一試,係雪櫃可以自己拎。就咁睇覺得個湯底都幾足料~可以就咁飲幾啖試下味先。幾中意一鍋堂其中一點就係佢地上菜會放哂入呢啲積木tray,疊埋定分開擺都幾方便。每份其實都唔大,好岩我呢啲咩都想試下,2個人黎食都唔會太大壓力,而且啲餸都幾新鮮,唔係霉霉爛爛果啲,真心唔錯!
手機落單好方便。
坐低第一件事當然係揀湯底同餐,揀左套餐B既特選安格斯牛胡椒豬肚養生藥膳湯底。

就咁睇覺得個湯底都幾足料~可以就咁飲幾啖試下味先。

2020-11-21 742 views
今日又跟家人到一鍋堂打邊爐,依然很多湯底,眼花撩亂今次選擇了沙參肉竹鯊魚骨湯底。沙參肉竹清熱潤肺,湯底材料豐富,味道清甜,鯊魚骨的味道濃郁,加入了杞子明目。牛脷心托的牛肉味最濃郁但亦都比較難掌控它的烹調時間,初時煮得太耐有點韌。後來我們等它一變色便夾起來,時間剛剛好。美國安格斯牛肉味道好濃,切得夠薄容易熟。沙白蜆一放入水即刻開口,十分新鮮鮮甜,沒有沙,而且都幾大隻。海蝦新鮮,肉質爽口,家人幫我去蝦殻,坐著等吃便可🤪打邊爐必食午餐肉,午餐肉厚切,肉質較腍,沾上了湯汁的味道。花膠十分大塊,一開始便放到湯內去煮,吸收了湯的味道,好大塊食到我們很飽。店員主動過來幫我們把黑松露跟墨魚滑拌勻,及解釋黑松露墨魚是品嚐它的香味。墨魚滑彈牙,加了黑松露的確好香。雪糕🍦是採用雪糕機,有乳酪味及原味。味道帶點乳酪酸味,好冰凍,有甜品食好滿足。特別要讚讚負責接待的店員,很熱心招待客人
今日又跟家人到一鍋堂打邊爐,依然很多湯底,眼花撩亂
今次選擇了沙參肉竹鯊魚骨湯底。

牛脷心托的牛肉味最濃郁

美國安格斯牛肉味道好濃,切得夠薄容易熟。

海蝦新鮮,肉質爽口,家人幫我去蝦殻,坐著等吃便可🤪

打邊爐必食午餐肉,午餐肉厚切,肉質較腍,沾上了湯汁的味道。

特別要讚讚負責接待的店員,很熱心招待客人

2020-11-15
$200 (Lunch)
2020-11-20 114 views
好耐冇食火鍋,見入秋轉涼就約朋友去!.呢間一鍋堂好多人,要預先訂座先有位。.入座時先揀湯底,花多眼亂,最後試左檳城喇沙湯底。.入座後用QR code 連接點餐系統,方便又環保。.火鍋配料種類選擇多,牛肉類都有幾種 - 安格斯牛肉、封門柳及 牛脷托。我就鍾意安格斯牛肉既油脂分佈均勻,而封門柳就肉味濃郁。.海鮮類都好出色,海蝦新鮮又彈牙!蜆類都肥美又無沙,仲有女士必備花膠。.菜類可以係自助區自己揀,我就揀左羽衣甘藍,健康的。.打邊爐邊少得飲品,餐廳既自家製飲料一定要試!.最後梗係要食甜品做結尾,軟雪糕🍦加朱古力彩針,好滿足。
好耐冇食火鍋,見入秋轉涼就約朋友去!
呢間一鍋堂好多人,要預先訂座先有位。
入座時先揀湯底,花多眼亂,最後試左檳城喇沙湯底。

入座後用QR code 連接點餐系統,方便又環保。

我就鍾意安格斯牛肉既油脂分佈均勻,而封門柳就肉味濃郁。

菜類可以係自助區自己揀,我就揀左羽衣甘藍,健康的。

打邊爐邊少得飲品,餐廳既自家製飲料一定要試!

最後梗係要食甜品做結尾,軟雪糕🍦加朱古力彩針,好滿足。
2020-10-18
Lunch
2020-11-18 338 views
天氣稍稍轉涼!!又係打邊爐的好時機,係芸芸的任食餐廳裏面,我最喜歡的就是一鍋堂,cp值高!而且很抵食。在疫情下餐廳每個座位都有擺放一塊隔版,令客人減低感染的機會,非常貼心。任食套餐有3款,我地選擇了B餐!包安格斯牛,封門柳,豬和紐西蘭羊以及一些小食任食,例如韓式bb八爪魚等,價錢都只是198!!餐廳現在都是使用電子化QR Code落單,環保之餘又方便快捷!我們點了麻辣湯底,湯底的辣度剛剛好,不會過辣食唔到。麻辣湯底的靈魂花椒,泡椒等多種佐料一樣沒有少!而且還有很多蒜增加了辣的層次感,令人上癮。雖然係任食,但食物的配料一點都不差,安格斯牛肉味濃郁,脂肪甘香可口!豬肉肉汁豐盈,食落一點都不(鞋)口。餐廳自家制的韭菜餃我們refill左3次!!韭菜味道濃郁,配上半肥瘦的新鮮豬肉,食落鮮嫩多汁,很值得推介。另外一款我很喜歡的就是蟹柳!!!這裏大蟹柳超級長,比我手掌還要再長,大大條的蟹吸收完麻辣的湯汁後依然難蓋險味。今日的是日海鮮的沙白,沙白肉厚飽滿鮮甜,而且沒有沙,非常難得。餐廳外面還有飲料,蔬菜和雪糕任食!!很高興一鍋堂的依然能保持質數,沒有下降!值得光顧。

2020-11-18 117 views
火鍋放題實在吸引,今日來到荃灣大鴻輝,又選擇了一鍋堂食火鍋放題。 餐廳座位舒適, 裝修雅緻。至於套餐有三款,我揀了B款特選安格斯牛套餐$218,加一後$240/位。免費選擇非常多款式,有特選牛肉套餐、熟食前菜、自助沙律吧、新鮮手作海鮮類、一鍋手工餃丸類、肉丸類及飲品…等,任飲任食, 非常期待!!入坐前,先揀好湯底才入座,湯底都有多款,我們要了沙嗲湯底。封門柳切得細細件,肉質比較瘦,牛味較濃,好味 。美國安格斯牛肉美國安格斯牛肉,切得夠薄夠大件, 滾上四至五秒,吸收沙嗲湯底, 帶著沙嗲的味道,特別滋味的。真係花膠花膠很厚,夠大件厚肉,感覺膠質滿滿,正!脆肉鯇腩真是新鮮又脆口, 尤其喜愛魚腩的部份,特別爽脆。沙白蜆是日推薦海鮮沙白蜆,很新鮮,肉質鮮美。手串生猛海蝦生猛海蝦,非常新鮮,爽口又鮮甜。大魚頭大魚頭又淋又滑的, 簡直是我的最愛 !炸魚皮吸收濃郁的沙嗲湯底味道,腍中帶點脆, 濃濃的沙嗲味令魚皮更滋味!手打墨魚丸細細粒白雪雪的手打墨魚丸,鮮味又爽口彈牙。還要了爽脆豬潤、真係鴨血、牛柏葉 、蟹籽手打蝦滑、淮山、 自家製芫茜餃……放題配料實在太多,食得非常美味又開心,下次來到荃灣還會選擇食

入坐前,先揀好湯底才入座,湯底都有多款,我們要了沙嗲湯底。

封門柳
切得細細件,肉質比較瘦,牛味較濃,好味 。

美國安格斯牛肉

真係花膠
花膠很厚,夠大件厚肉,感覺膠質滿滿,正!
脆肉鯇腩真是新鮮又脆口, 尤其喜愛魚腩的部份,特別爽脆。

沙白蜆
是日推薦海鮮沙白蜆,很新鮮,肉質鮮美。

手串生猛海蝦
生猛海蝦,非常新鮮,爽口又鮮甜。
大魚頭
大魚頭又淋又滑的, 簡直是我的最愛 !

手打墨魚丸
細細粒白雪雪的手打墨魚丸,鮮味又爽口彈牙。

放題配料實在太多,食得非常美味又開心,下次來到荃灣還會選擇食一鍋堂!
2020-11-14 164 views
今晚約左朋友去荃灣大鴻輝既一鍋堂打邊爐,已經黎過好多次,呢間係我地任食火鍋既首選價錢唔貴,食物款式多,有質素,可以任飲任食兩個鐘湯底選擇勁多,好多特式選擇掃描QR code落單,方便又環保,落完單勁快上枱,零漏單!員工收碟亦都好勤快飲品選擇多,我最鐘意佢地自家製既洛神花茶,必飲今晚點左冬蔭功湯底,味道勁香濃湯底入面已經有蝦、冬菇、蕃茄!湯底就算再加湯,一樣keep得住濃郁,唔會越食越淡餐前小食,腐皮卷好正,皮薄脆口!牛肉質素以任食黎講真係算唔錯蝦肉結實、爽彈麻辣雞柳夠惹味長蟹柳係必食,手打丸類都高質!火鍋配料款式真係好多,不能盡錄基本上平時打邊爐會食既都有,最緊要係有返咁上下質素
今晚約左朋友去荃灣大鴻輝既一鍋堂打邊爐,已經黎過好多次
,呢間係我地任食火鍋既首選

價錢唔貴,食物款式多,有質素,可以任飲任食兩個鐘

湯底選擇勁多,好多特式選擇

員工收碟亦都好勤快

飲品選擇多,我最鐘意佢地自家製既洛神花茶,必飲

今晚點左冬蔭功湯底,味道勁香濃
湯底入面已經有蝦、冬菇、蕃茄!
湯底就算再加湯,一樣keep得住濃郁,唔會越食越淡

餐前小食,腐皮卷好正,皮薄脆口!

牛肉質素以任食黎講真係算唔錯

蝦肉結實、爽彈

麻辣雞柳夠惹味

長蟹柳係必食,手打丸類都高質!

火鍋配料款式真係好多,不能盡錄
基本上平時打邊爐會食既都有,最緊要係有返咁上下質素

2020-11-11
2020-11-13 1249 views
涼涼地,老公最鍾意打邊爐,今晚去咗荃灣一鍋堂食火鍋放題,去到店前,人山人海,好耐都未見過依個情景,好在老公訂左位入到店內,見到有幾部空氣淨化機,感覺良好,證明店鋪好注重衛生點菜用手機scan QR code,而飲品可以在出面雪櫃攞有四款自家製飲品,分別有洛神花茶、碟豆花茶、薄荷烏龍茶及冰糖燉檸檬,四款味我都試過,各有特色,不算太甜,夠解渴,唔錯有好多款湯底任君選擇,我選擇了杏汁豬肺湯底,湯底足料有杏汁味、有白菜、豬肺有潮州魚蛋、又有手打墨魚丸、手打孜然雞丸食材夠新鮮榖飼豬非常好味、唔鞋口、口感唔錯,好新鮮好少地方有豬肺食,除咗湯底之外你亦都可以order叫豬肺,豬肺洗得好乾淨、冇豬腥味手打墨魚丸好彈牙、孜然雞丸第一次食,味道好得意,食落去又幾好食麻辣雞柳,就算掉入湯底灼熟,仍然仲有好香嘅麻辣味道,好食整體來說,配合價錢及服務,可以再次encore
點菜用手機scan QR code,而飲品可以在出面雪櫃攞
有潮州魚蛋、又有手打墨魚丸、手打孜然雞丸
食材夠新鮮
榖飼豬非常好味、唔鞋口、口感唔錯,好新鮮
麻辣雞柳,就算掉入湯底灼熟,仍然仲有好香嘅麻辣味道,好食

整體來說,配合價錢及服務,可以再次encore
2020-11-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-11-12 130 views
下班又去了一鍋堂吃火鍋,和朋友都喜歡冬陰功,味道酸酸辣辣令人食慾大開。食物就於手機下單就行,我們都叫了不少牛肉,決定要吃個夠飽~點了不同牛肉部份,不會太肥,也很香牛肉味,豬肉片也很爽口,丸類夠彈牙,咬下很有嚼頭,最愛墨魚丸的爽口,餃子、雲吞也不是冰鮮的,最好就是每款份量也不多,可以點很多款式試試看,蔬菜種類很多,有蒿荀、金菇,基本蔬菜說得出都有,最特別是冰菜,吃下爽口鮮甜~我們吃得超飽,好滿足,但甜品當然是不少得的,我最愛吃乳酪雪糕、還有椰子味,加上些topping, 我一人都吃了4杯了~~一鍋堂吃多少次水準都是很高,性價比超高,不得不一吃再吃!
下班又去了一鍋堂吃火鍋
和朋友都喜歡冬陰功,
味道酸酸辣辣令人食慾大開。

食物就於手機下單就行,
我們都叫了不少牛肉,
決定要吃個夠飽~

點了不同牛肉部份,
不會太肥,也很香牛肉味,
豬肉片也很爽口,
丸類夠彈牙,咬下很有嚼頭,
最愛墨魚丸的爽口,
餃子、雲吞也不是冰鮮的,
最好就是每款份量也不多,
可以點很多款式試試看,

蔬菜種類很多,有蒿荀、金菇,
基本蔬菜說得出都有,
最特別是冰菜,吃下爽口鮮甜~

我們吃得超飽,好滿足,
甜品當然是不少得的,
我最愛吃乳酪雪糕、還有椰子味,
加上些topping, 我一人都吃了4杯了~~
一鍋堂吃多少次水準都是很高,
性價比超高,不得不一吃再吃!
2020-11-09
$200 (Dinner)
  • 乳酪雪糕
  • 牛肉
  • 蔬菜
2020-11-10 142 views
餐廳座位很多,先選湯底再入座。我們點的是B套餐放題,可任食多款不同肉類,海鮮,丸類,蔬菜等。選了冬陰功湯底。一煮開了便聞到很香冬陰功味,味道濃郁。不油膩,而且味不會搶了火鍋肉類的味。用電話QR碼下單,很方便,還有解說某幾種肉類要煮多久。而醬料,菜類,飲品即在自選吧自取。火鍋料的選擇十分多。每樣配料的品質都不錯。火鍋放題也有中上的質量。B套餐可點很多不同的肉類。有數款食完便想再點的配料。封門牛,下鍋煮數秒便可以,肉味很濃,有入口即溶之感。紐西蘭羊卷肉,聞落有羊騷味,食落反而沒有騷味,卻有濃濃羊肉味。牛脷心托,咬落既脆身又煙韌,很有口感。有大量餃丸類等配料手打蝦滑彈牙。白鱔片無骨,很鮮味。潮州牛丸,咬開充滿肉汁,爽口。魚皮餃,新鮮包製,十分彈牙。日本紅心蘿蔔,薄切,很甜。還有前菜可點。醬油麻香秋葵,很有驚喜,麻味重,而且做到外爽內淋。菜類可在凍櫃自取。飲品選擇多,而且有自家製飲品,有冷有熱。甜品乳酪雪糕。
餐廳座位很多,先選湯底再入座。我們點的是B套餐放題
,可任食多款不同肉類,海鮮,丸類,蔬菜等。

選了冬陰功湯底。一煮開了便聞到很香冬陰功味
,味道濃郁。不油膩,而且味不會搶了火鍋肉類的味。

用電話QR碼下單,很方便,還有解說某幾種肉類要煮多久
。而醬料,菜類,飲品即在自選吧自取。

火鍋料的選擇十分多。每樣配料的品質都不錯
火鍋放題也有中上的質量。

B套餐可點很多不同的肉類。有數款食完便想再點的配料

封門牛,下鍋煮數秒便可以,肉味很濃,有入口即溶之感。
牛脷心托,咬落既脆身又煙韌,很有口感。

有大量餃丸類等配料

手打蝦滑彈牙。
白鱔片無骨,很鮮味。
潮州牛丸,咬開充滿肉汁,爽口。
魚皮餃,新鮮包製,十分彈牙。
日本紅心蘿蔔,薄切,很甜。

菜類可在凍櫃自取。

飲品選擇多,而且有自家製飲品,有冷有熱。

甜品乳酪雪糕。