Restaurant: Eat Together
Info:

2021-07-17 289 views
大家食,係我返學時期既回憶,好耐好耐,都冇食過了,今日經過都想重拾回憶,於是就左個,手搞麵,跟擔擔醬,麵質彈牙爽口,可能係自家製嘅關係出邊好少食到哩隻口感,醬方面,啖啖肉,味道香麻,口味偏向濃味,但因為係撈麵所以合理,加上有青瓜絲,一濃一清,十分中和。
2021-06-13 344 views
在深水埗經常看到這家食店,第一眼覺得是抄了大家樂😂因為字型非常相似,但logo是老闆的人像,而且店面裝修完全不吸引,所以很久都沒有去食,但最近看到有片段將大家食和譚仔三哥比較,所以想去一試。聽說這裏出名手攪麵,於是點了這碗生滾雞肉、冬菇時菜蕃茄湯手攪麵。想不到份量非常多,最後還是吃不完整碗麵。雞肉鮮嫩,冬菇夠香,但湯底不夠濃味。朋友點了過山雞蕃茄湯削搖麵,我們都覺得削搖麵比較好食,是粗身的,有點像餃子皮,但比較彈牙有口感而且掛湯。過山雞比較香口,是炒過的感覺。我們還點了炸豬扒小食,炸得非常非常之脆,咬一啖都覺得會生飛滋😂😂這裏的店員很好呢,會主動遞上紙巾給我們。

這裏的店員很好呢,會主動遞上紙巾給我們。

2021-06-04 255 views
外賣自取(只是兩個飯),💣💣等足27分鐘(同場另一位男士等得比我更耐,發火中。收銀知道後只叫等、做緊、很快,d阿姐只理樓面)。😡😡 取外賣時,全場食客枱均有食物進食中...如果要等到你做哂堂食,才做外賣,咁嗌外賣做乜。

TakeAway
2020-11-09 1218 views
大家食其實已經開咗22年😆不過我身邊嘅朋友都好似未聽過😹想講唔經唔覺都食咗七、八年,由讀緊書食到而架~價錢又唔算貴,味道又幾好~不過要認住 大家食招牌 係有老闆個嘜頭架!無嘅話就唔係真正嘅大家食😹呢度先有首創嘅手攪麵🍜旺角分店喺中午時段唔算太多人,都有八成位坐左~而限聚令關係,👆🏻鋪頭都有放嘢隔檯,間隔亦分得幾好(好過放啲板喺張檯😹)👆🏻牆上面有啲幾可愛嘅圖畫😹將成碗手攪麵嘅製作過程都畫左出黎😆其實手攪麵係即叫即整!姐係你order左之後,佢地就會放麵團喺部機,再用手攪啲麵條出黎,所以啲麵會比較彈牙、有咬口!👆🏻手攪麵可以配唔同餸👇🏻,任君選擇,有啲餐直情幫你配好!配好嗰啲會抵少少,就睇你鍾唔鍾意食😹有款叫做 十八會😹18款餸!只係51蚊😹仲多過譚仔過橋米線(17款餸)~ 而另一款招牌麵就係 村村住家鍋麵🍜其實佢同自選麵一樣,睇你揀餐定自選姐😹不過,佢特別在會用砂鍋!而我就揀左個餐🥰茄蛋牛肉、金菇、滷水雞翼配手攪麵,三個餸都係我至愛~茄蛋牛肉配麻辣湯係幾夾👍🏻呢兩樣幾乎係必點~麻辣唔會過辣,啱啱好,茄蛋牛就好有家嘅味道😹牛肉唔會un🐮而金菇索晒啲麻辣湯非常好味,雞翼都唔錯~麵同以往一

而我就揀左個餐🥰茄蛋牛肉、金菇、滷水雞翼配手攪麵,三個餸都係我至愛~茄蛋牛肉配麻辣湯係幾夾👍🏻呢兩樣幾乎係必點~麻辣唔會過辣,啱啱好,茄蛋牛就好有家嘅味道😹牛肉唔會un🐮而金菇索晒啲麻辣湯非常好味,雞翼都唔錯~麵同以往一樣,夠咬口唔淋~好味平食之選~
三餸麵(茄蛋牛肉、金菇、滷水雞翼)
2020-11-04
$49 (Lunch)
三餸麵(茄蛋牛肉、金菇、滷水雞翼)
2020-09-22 575 views
疫情期間,大多數都是外賣,最愛吃的就是她家烤雞翅,好好味,聞到味都要流口水,不知有啥配料,賣相不錯,可惜每每都是迫不及待吃完,才想起沒拍照,價格不貴,賣相好~味道香脆多汁,值得推薦點贊!
,價格不貴,賣相好~味道香脆多汁,值得推薦點贊!
2020-09-01
Type of Meal
Dinner
  • 烤雞翅
2020-06-09 881 views
本身同朋友普通食個午餐,見到有間食麵嘅舖頭,所以試試。聽過朋友講話呢間舖頭幾好食。特別推介過山雞、豬大腸、東坡肉。悉數嘅朋友可以試吓腐皮,炸魚腐。食物好夠味道,價錢相宜!
2020-06-06
$40 (Lunch)
2019-08-17 1305 views
今晚無聊走出朗豪坊,搵搵有咩好食。行到上海街,呢個招牌深深地吸引咗我行入去食 🤤。啲餐具都好乾淨,衛生環境都唔錯,同一般茶餐廳差唔多,帶女仔嚟食絕對冇問題!🤤🤤🤤 店員好好禮貌,一入到去即刻招呼我,推介我食十八會。當時我連十八會係咩都唔知,心裡覺得好奇就決定叫十八會。結果嘢食一嚟到,成個碗都係餸,真係多到黐線 🤤🤤🤤。個湯底係用豬骨熬製,都幾清甜。呢個價位,比起同區食肆啲嘢食,質素冇得頂!經濟低廉,絕對推介,值得一試!👍👍👍
2019-08-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 十八會
2019-05-18 1147 views
同朋友喺旺角行完街購物,就喺附近搵間餐廳,大家食平時經過好多次,但都未入過去食,今次先係第一次唔講唔知原來已經咁多間分店。朋友話一定要嗌過山雞,但個人並唔太食得辣,所以就嗌左清湯。我朋友就叫咗中辣,食咗一啖,其實都好辣,唔食得辣嘅朋友就要小心啦。另外帶咗杯檸檬七喜,有冰底罐裝上,飲落夠晒清涼,非常解辣。
唔講唔知原來已經咁多間分店。

另外帶咗杯檸檬七喜,有冰底罐裝上,飲落夠晒清涼,非常解辣。
2018-12-23 880 views
平時食開間餐廳無位,所以就去試試大家食。野食都算幾多選擇我點了八聚會D及汽水。但職員郤送上了炸豬扒米線,已經跟職員再三確認,但職員又不核對收據。好啦!我又再搵其他職員確認,終於送回正確的八聚會D給我。湯底濃味,似落左好多味精一樣,不斷想飲水解喝。滷牛肉滷得太耐有點老,滷豬腸味道還可以,不過太薄口感不太好。還送漏滷蛋,算吧!不追究,況且都唔會再光顧。
平時食開間餐廳無位,所以就去試試大家食。野食都算幾多選擇

好啦!我又再搵其他職員確認,終於送回正確的八聚會D給我。

還送漏滷蛋,算吧!不追究,況且都唔會再光顧。

本人平時在旺角區上班,有時自己一人吃午餐時,最喜歡便吃大家食了,貪它又便宜又快捷又抵吃今天,我又自己一人吃午餐了,當然又是去大家食,我叫了清湯米線(全走),配菜叫了生滾牛肉和腸仔蛋生滾牛肉方面,牛肉份量有很多,十分多片味道方面,牛肉啖啖牛肉味,而且口感十分軟熟,完全不(韌),味道不錯腸仔蛋方面,煎蛋煎到剛剛熟,蛋黃還有少少蛋汁,由於只有9成熟左右,蛋黃只是剛剛凝固,吃下去時入口即溶,蛋黃甜甜的濕濕的,完全不會乾憎憎,味道一流腸仔方面,腸仔不會太咸,而且煎得剛剛熟,味道不錯米線方面,今天的米線便比較差了,米線應該煮得太久了,泡水泡了很長時間,導致米線已經發漲,而且口感太淋,味道只是一般價錢方面,一碗淨湯麵$21,生滾牛肉$9,腸仔蛋$8,沒有飲品,總共$38,便宜的午餐總結來說,大家食的食物都幾抵吃,味道都OK,最重要是快捷和便宜

生滾牛肉腸蛋米線

生滾牛肉方面,牛肉份量有很多,十分多片

生滾牛肉腸蛋米線

腸仔方面,腸仔不會太咸,而且煎得剛剛熟,味道不錯

2018-05-18
$38 (Lunch)
  • 腸仔蛋
2018-05-14 610 views
其實一直分唔到大家食邊間正版邊間老翻,所以只好憑味覺去評分,呢間有個大叔標誌既我就覺得幾好食,雖然唔知咩係狀元骨同過山雞,但改得古怪名都應該都係招牌菜,過山雞好食,狀元骨一般清湯平平穩穩,環境就麻麻地啦,似返左大陸咁
2017-10-23 1146 views
這店很少光顧,感覺上不乾淨很久前是朋友帶我來介紹這裡的刀削麵吃落的確不錯,所以都吃過幾次今天依舊沙爹鴨胸刀削麵放下枱,好大陣沙爹味鴨胸肉亦不少啊,還有蔥花及少量洋蔥絲,先喝一口湯那陣濃郁沙爹味,即時令人胃口大開鴨胸應該是涷肉店那種但不是主要關鍵,只是配料重點就是那濃濃湯底浸得每條麵都咁入味吃完齒夾留香此店細細間,坐位也很迫招呼亦不算好不過食完碗麵由坐下至走都不用十五分鐘所以一想到那香噴噴味道也不介意其他
這店很少光顧,感覺上不乾淨
很久前是朋友帶我來
介紹這裡的刀削麵
吃落的確不錯,所以都吃過幾次
今天依舊沙爹鴨胸刀削麵
放下枱,好大陣沙爹味
鴨胸肉亦不少啊,還有蔥花

及少量洋蔥絲,先喝一口湯
那陣濃郁沙爹味,即時令人胃口大開
鴨胸應該是涷肉店那種
但不是主要關鍵,只是配料
重點就是那濃濃湯底
浸得每條麵都咁入味
吃完齒夾留香
此店細細間,坐位也很迫
招呼亦不算好
不過食完碗麵由坐下至走
都不用十五分鐘
所以一想到那香噴噴味道
也不介意其他
2017-08-07 950 views
今日一個人食lunch,因為天氣太熱,想食啲濕濕哋既嘢,而且之前朋友推介過,最後決定幫襯呢間既手攪麵!入到間舖,姐姐都好熱情有禮招呼、安排座位;好耐無食,對啲味道有點陌生,穩陣起見,揀咗八聚會D(有:滷大腸、滷牛肉、姥姥蛋、時菜、豆卜、粟米、韭菜、蘿蔔) 原味湯底手攪麵配辣菜脯,份量都足夠,清湯底加左辣菜脯,都有點辣,味道好,而麵底煙韌,配餸味道就屬一般。收錢時,姐姐仍然好好招呼,介紹食品,都會考慮下次再幫襯。

收錢時,姐姐仍然好好招呼,介紹食品,都會考慮下次再幫襯。
2017-08-07
$39 (Lunch)
  • 手攪麵
2016-06-18 1627 views
噚日去到上海街大家食嘆碗麵。我叫左碗百搭上海麵配過山雞。麵底好滑,配以青椒,海带等。而雞肉炸過,幾香口,唔會韌,湯底亦都唔錯。不過略嫌地方普通左D,服務態度一般。
2016-06-01 994 views
彈牙靚麵,靚冬菇生菜,加埋配菜,口感非常豐富。碗麵真係冇咩好彈,不過可能而家d蘿蔔好值錢,所以三催九請都唔肯卑啦。麻香雞夠香夠辣,手撕雞+香菜+芝麻,又香又多汁,推薦重口味既朋友。
茄蛋牛肉手攪麵+冬菇時菜
麻香雞