店舖主打多款班蘭口味蛋糕,由泰國新鮮班蘭葉榨汁製成!當中最受歡迎的就是又香又鬆軟嘅班蘭戚風蛋糕。喺門口已經聞到勁香班蘭味😍身為班蘭控一定要去食✨佢仲有蛋卷同多種口味嘅生日蛋糕選擇,價錢都唔算貴。▪️鮮班蘭威風蛋糕($58)🎂脹卜卜輕盈又超級柔軟熟!濕潤到剛剛好。但絕對唔會係空氣感嘅蛋糕😋雖然食落冇聞落咁香班蘭味,但係軟熟口感都加左分。下次想試吓芒果班蘭蛋卷🤣▪️凍班蘭咖啡($42)🍃本身對呢杯咖啡好高期望,點知飲落只係得青草味同咖啡,但就冇班蘭味🥲好彩用咗nutty咖啡豆先飲得落去🤣

▪️鮮班蘭威風蛋糕($58)🎂

▪️凍班蘭咖啡($42)🍃
2023-12-05 149 views
一直好鐘意食戚風蛋糕 有朋友之前提及過係佐敦有間班蘭蛋糕店一直收藏住 呢日行經佐敦 當然專程去買返個試下 未踏進店舖 係門口已聞到香濃斑蘭芬芳香氣 🌿真係令人無法抗拒 店內除了戚風蛋糕外 另有卷蛋 咖啡 有多款口味蛋糕供選擇📍斑蘭咖啡Emerald Bakery and Cafe佐敦上海街48號48 Shanghai Street, Jordan📞 訂購電話:27111222💚 鮮班蘭戚風蛋糕 ($58)手工鮮班蘭蛋糕 用新鮮斑蘭葉榨汁製造 天然清香味 口感濕潤鬆軟 甜度剛好💚 鮮班蘭芒果芝士卷 ($55)卷蛋每天出爐有多款口味供選擇入口層次豐富 配上奶油及芒果 十分香滑軟綿 💚 熱斑蘭咖啡 ($38)斑蘭咖啡真係未試過 很特別啊用上新鮮斑蘭葉榨汁製成既咖啡清香味獨特 每啖咖啡都又香又滑
一直好鐘意食戚風蛋糕

Emerald Bakery and Cafe
佐敦上海街48號
48 Shanghai Street, Jordan
📞 訂購電話:27111222

💚 鮮班蘭戚風蛋糕 ($58)
手工鮮班蘭蛋糕 用新鮮斑蘭葉榨汁製造
天然清香味 口感濕潤鬆軟 甜度剛好

💚 鮮班蘭芒果芝士卷 ($55)
卷蛋每天出爐有多款口味供選擇
入口層次豐富 配上奶油及芒果 十分香滑軟綿

💚 熱斑蘭咖啡 ($38)
斑蘭咖啡真係未試過 很特別啊
用上新鮮斑蘭葉榨汁製成既咖啡
清香味獨特 每啖咖啡都又香又滑

班蘭控吾好錯過呢間人氣班蘭咖啡啊😍‼️系全香港唯一以斑蘭為主題的蛋糕店!一入到去店舖就已經聞到濃濃嘅班蘭味,果日仲見到職員拎住新鮮嘅班蘭葉,新鮮即榨成汁,佢地每日用新鮮斑蘭葉壓汁製作斑蘭蛋糕,真系真材實料啊👍🏻而且班蘭葉都系由泰國直送~呢間班蘭咖啡最多人買嘅就系鮮班蘭戚風蛋糕,原個都系$58, 中意食核桃嘅朋友就可以用$68 揀個有核桃嘅款式!另外,我仲買左個鮮班蘭芒果芝士卷 $55 入面D芒果都幾甜,份量夠哂4人食👍🏻除左蛋糕款式,佢地仲有飲品嫁~呢間主打班蘭,所以都有推出班蘭咖啡,有熱/凍😍真系未試過啊,咁特別緊系要試下啦☕️ 班蘭味好出,中意班蘭嘅朋友記得要試下啦!

TakeAway
2023-11-29 99 views
位於佐敦上海街的「班蘭咖啡」是香港唯一以斑蘭為主題的蛋糕店,每日用新鮮斑蘭葉壓汁製作斑蘭蛋糕,人氣款式包括招牌班蘭戚風蛋糕、班蘭栗子卷、班蘭流心蛋糕、鮮班蘭芒果芝士卷,每款都有陣陣班蘭清香,而且味道唔太甜,非常適合香港人口味,就算不用飛到新加坡都可以吃到新鮮又美味班蘭蛋糕👍🏻☘️鮮班蘭核桃戚風蛋糕🧁班蘭戚風蛋糕全部都是即日新鮮焗製,超級香嘅陣陣班蘭香氣,入口不會太甜,老人家和小朋友都咁啱食,而且蛋糕軟綿綿、好鬆軟又夠濕潤,除了原味外,我就揀咗加入香脆合桃,令口感更豐富😋☘️ 鮮班蘭芒果芝士卷🥭另一款人氣款式就是班蘭卷蛋,分別有原味、芒果芝士、栗子、紅豆及士多啤梨共5種口味。蛋糕綿密柔軟,入口柔潤,帶有天然班蘭香氣,再配搭不同口味餡料,其中必試就是我今次揀咗嘅芒果芝士,芒果特別香甜,忌廉又香滑,真心推薦超級好食☘️班蘭咖啡☕️我點了一杯熱嘅班蘭咖啡,入口有非常濃郁嘅斑蘭葉甘香,咖啡底味非常香濃,唔錯

☘️鮮班蘭核桃戚風蛋糕🧁
班蘭戚風蛋糕全部都是即日新鮮焗製,超級香嘅

☘️ 鮮班蘭芒果芝士卷🥭

☘️班蘭咖啡☕️

• 鮮斑蘭合桃戚風蛋糕
2023-11-29 105 views
🎂 鮮班蘭戚風蛋糕 💰$58之前食過依間蛋糕嘅卷蛋,卷蛋偏向硬身啲嘅,所以今次試吓呢個戚風蛋糕,戚風蛋糕好鬆軟,淡淡斑蘭味,蛋糕有六吋左右,💰$58嚟講可以接受
🎂 鮮班蘭戚風蛋糕 💰$58
2023-11-28 884 views
超級超級鐘意斑蘭香💚原來佐敦開咗間新嘅班蘭蛋糕店😍閒日都好多人買最多人買嘅一定係「鮮班蘭戚風蛋糕」或「鮮班蘭核桃戚風蛋糕」,我本身都想要核桃,但晏晝2點去已經賣晒,想要都得但要等出爐,趕時間嘅我照要無核桃嘅先💚鮮班蘭戚風蛋糕💰$58新鮮出爐,戚風蛋糕漲卜卜勁軟熟,仲要好清香,好鐘意斑蘭陣香味😍返到屋企食雖然俾我拿到甩咗少少表皮,但口感一樣軟綿,仲好濕潤不會乾,一定要試吓😋除咗斑蘭戚風蛋糕,仲有斑蘭瑞士卷,有「黃金板栗班蘭卷」、「鮮班蘭芒果芝士卷」、「斑蘭原味卷」🥭鮮班蘭芒果芝士卷💰$55我就要咗有芒果餡嘅,整開蛋糕都知其實瑞士卷蛋糕同戚風蛋糕配方大致相近,所以口感質地一樣濕潤軟熟,加埋中間芝士忌廉,質地更加滑,有芒果粒食落更有口感,一樣好食‼️鐘意斑蘭一定要食‼️☕️斑蘭咖啡有熱有凍,要咗熱嘅,少少斑蘭味,咖啡味好濃,有少少蓋過咗斑蘭香,唔知凍飲會唔會有唔同呢🚩班蘭咖啡 (佐敦)📍佐敦上海街48號地舖

💚鮮班蘭戚風蛋糕💰$58

🥭鮮班蘭芒果芝士卷💰$55

☕️斑蘭咖啡

🚩班蘭咖啡 (佐敦)
📍佐敦上海街48號地舖
  • 班蘭戚風蛋糕
2023-11-27 77 views
一向都好鍾意周圍搵班蘭味嘢食. 不過都真係第一次見以班蘭作為主題嘅舖頭. 去到舖頭附近已經聞到好香嘅班蘭. 令到我忍唔住衝咗入去😍入面有好多唔同款式嘅班蘭味蛋糕同飲品選擇. 店舖每日都用新鮮班蘭業壓汁製作班蘭蛋糕🎂鮮班蘭核桃戚風蛋糕呢款蛋糕係最人氣之選. 每日好快已經賣哂係我買緊嘅時候已經有6-7個人問有冇呢款蛋糕蛋糕濕潤軟綿綿. 可見功夫十足感覺輕盈. 減肥人士都啱食呀🍰黃金板栗班蘭卷口感同戚風蛋糕一樣咁綿密 . 加埋cream同埋栗子. 口感好豐富鍾意佢唔會太甜同埋太膩☕️班蘭咖啡斑斕味同咖啡味一樣咁香濃. 味道清新

🎂鮮班蘭核桃戚風蛋糕

鍾意佢唔會太甜同埋太膩

☕️班蘭咖啡
斑斕味同咖啡味一樣咁香濃. 味道清新

2023-11-27 85 views
見傳聞講到呢度嘅斑蘭蛋糕可媲美新加坡出品嘅斑蘭蛋糕,咁啱經過就買返個原味斑蘭蛋糕嚟試下。打開膠袋有陣陣斑蘭香味,切開蛋糕都算鬆軟。但食落口就好明顯無斑蘭味,似普通蛋糕。如果同新加坡出品嗰個比仲有好大段距離。唔似傳聞所講咁濃。後記:當日問店員如果購買可否切開一半,店員話無呢個服務。咁我就再考慮下睇下會唔會買其他產品。但店員背住我同另一店員細聲對話講我買個蛋糕點會切俾我😮‍💨以為我聽唔到。希望店員唔好再以為客人聽唔到你哋講嘢,間舖頭好細同好靜🤫

原味斑蘭蛋糕
原味斑蘭蛋糕
2023-11-26
TakeAway
一間無特別設計 完全唔太起眼既糕餅店🍰卻被店舖傳出黎陣陣斑蘭香所吸引住😶‍🌫️呢一間係全香港唯一以斑蘭為主題既蛋糕店每日會用新鮮斑蘭葉壓汁製作斑蘭蛋糕😲主打用新鮮斑蘭製作出唔同類型既糕餅店形式上唔會太過花巧 靠斑蘭去帶起整個味道👍🏼➷🪐 鮮斑蘭戚風蛋糕🪐 斑蘭芒果芝士卷🪐 斑蘭咖啡見佢個斑蘭戚風焗到脹卜卜😍一個個排係度 真係好吸睛🤩係等佢包裝既同時 又俾佢既凍餅迷住 最後仲要飲住咖啡等🤭諗深一層 自己好似從來都未試過一餐咁多斑蘭😆斑蘭咖啡中既斑蘭味唔算太重 因為咖啡本身都係味濃☕️曾經係泰國飲過杯味道好相似既 不過當時飲仲覺得甜啲🤏🏼飲埋咖啡就小心翼翼帶住兩個蛋糕返屋企🛍️§戚風蛋糕既軟熟程度係一流 撳落去會見到回彈🤩入口係鬆軟 同時間保留住濕潤感 一啲都唔覺得乾身👍🏼呢種咁軟熟既口感好耐都冇試過食到🫢而想試凍餅既食法可以揀斑蘭芒果芝士卷🥭佢雪凍咗之後都依然保存到斑蘭香 而因為有芒果既加入令到佢既味道更加大大提升咗😋要讚既一個位係 佢無因為斑蘭既單純而加好多糖去調味🧂所以你係會食到好清新既斑蘭香 而唔係死甜😌➷對於斑蘭愛好者 呢度係一個唔錯既地方去止渴近近地係香港就可以滿足到你😆➷🧸🌞 𝗖.
一間無特別設計 完全唔太起眼既糕餅店🍰

近近地係香港就可以滿足到你😆

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-11-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2023-11-26 53 views
最愛嘅聖誕節到啦,一定要出街感受聖誕氣氛🎅🏻🎄PizzaExpress推出聖誕限定2 人、 4 人套餐,主題「Christmas time means showtime」,「Showhand(晒冷)」多款經典節日美食,有🎄麵包球聖誕樹、🥗火雞火腿軟心芝士沙律、🍕聖誕花環牛肉薄餅、❄️飄雪薑餅人芭菲等,好襯聖誕好有氣氛😍🎄麵包球聖誕樹由多個麵包球砌成嘅聖誕樹面貌麵包樹,仲有星星脆包作裝飾,賣相可愛有氣氛,配上辣肉腸、mozzarella & parmesan cheese,好香濃羅勒香草味,麵包球軟熟,超好食🉐🦞龍蝦湯湯好濃郁,配上蟹肉有口感,伴以星星脆包作裝飾,好靚🤩🍕聖誕花環牛肉薄餅聖誕花環造型嘅牛肉薄餅,超級靚呀😍配上mozzarella & parmesan cheese、牛頰肉、鷹嘴豆、醃辣甜椒、紅莓乾、羽衣甘藍,極具意大利風情,仲有紅莓乾味道甜甜哋幾得意🦐意式海鮮湯長通粉海鮮有蝦、青口、蜆,加入芹菜、紅洋蔥、白酒、蒜蓉及新鮮羅勒作調味,味道層次豐富,好多湯汁,味道濃郁好食🉐🍫朱古力蛋糕💰$88好大件,朱古力味濃,上層仲係朱古力皮,食埋甜品就係呢餐Xmas dinner完美句號啦
最愛嘅聖誕節到啦,一定要出街感受聖誕氣氛🎅🏻🎄

🎄麵包球聖誕樹

🦞龍蝦湯
湯好濃郁,配上蟹肉有口感,伴以星星脆包作裝飾,好靚🤩

🍕聖誕花環牛肉薄餅

🦐意式海鮮湯長通粉

🍫朱古力蛋糕💰$88
好大件,朱古力味濃,上層仲係朱古力皮,食埋甜品就係呢餐Xmas dinner完美句號啦☺️

❤️聖誕暖心紅茶
食飽飽再飲返杯熱辣辣聖誕暖心紅茶,可以消濟解膩,滿足又舒服,茶有Xmas item必備嘅丁香、小荳蔻、橙乾、八角、肉桂,味道氣氛極具聖誕風味🎄🎅🏻

🫚薑蜜檸檬蝶豆花熱茶
有薑有蜜糖又有檸檬乾,甜甜哋嘅味道,仲有檸檬微酸味,好好飲🉐

👫🏻聖誕 2 人套餐💰$628
2 款前菜 + 2 款主菜 + 2 份飲品 + 1 份甜品
👨‍👩‍👧‍👦聖誕 4 人套餐💰$988
3 款前菜 + 3 款主菜 + 4 份飲品 + 2 份甜品

聖誕外賣套餐仲有10 人party份量🥳,即日至 12月10日,網頁訂購輸入優惠碼 XMAS23,即享 9 折早鳥優惠🤩

📆由即日至2024年1月1日
🚩PizzaExpress (將軍澳中心) (將軍澳) @PizzaExpressHK
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心B1樓B03A&B號舖
2023-11-26 55 views
全港唯一以班蘭為主題的蛋糕店🍰採用泰國新鮮班蘭葉榨汁製作,無添加人造色素及香精,食得安心又放心。蛋糕店亦提供芝士蛋糕、鬆餅、合子蛋糕及班蘭咖啡等🔸鮮班蘭核桃戚風蛋糕 ($68)脹卜卜的蛋糕,每日新鮮出爐😍帶有清香的班蘭味道,口感鬆軟綿密,配上大大粒帶有鹹香味的核桃,食落口感豐富😋🔸鮮班蘭芒果芝士卷 ($55)外層是班蘭海綿蛋糕,捲著芒果粒🥭及芝士cream,忌廉份量不會過多,十分幼滑,食落甜而不膩

🔸鮮班蘭核桃戚風蛋糕 ($68)
鮮班蘭核桃戚風蛋糕

🔸鮮班蘭芒果芝士卷 ($55)
  • 鮮斑蘭合桃戚風蛋糕
2023-11-24 34 views
Pandan big fans🩷對斑蘭產品嘅觸角一向靈敏仲要呢度嘅斑蘭清香味成條街都聞到其實呢間cake shop都幫襯咗一段時間因為好近去開間髮型屋基本上次次都會買班蘭卷不過鮮班蘭芒果芝士卷都係第一次食淡淡嘅芝士味配上芒果🥭本身仲驚會搶咗斑蘭嘅風頭點知又完全冇喎蛋糕體食落又夠moist鮮班蘭核桃戚風蛋糕食落好fluffy 帶有新鮮斑蘭嘅清香唔會話好甜好膩 大大件咁食都唔會話好飽而且仲有幾粒烘到好香脆嘅核桃食落口感層次更rich斑蘭咖啡本身仲擔心店家會溝斑蘭香精飲落就知係真材實料充滿斑蘭嘅草青香味而且仲可以走甜🫶🏻冰又得熱又得添呀!
Pandan big fans🩷

本身仲擔心店家會溝斑蘭香精
飲落就知係真材實料
充滿斑蘭嘅草青香味
而且仲可以走甜🫶🏻
冰又得熱又得添呀!
2023-11-23 30 views
有時朋友去新加坡嘅時候,我都會叫佢哋帶最出名嘅班蘭蛋糕 估唔到香港都開咗一間專做班蘭食物嘅小店! 咁我梗係要來試一試!店舖裝修都係用綠色,果然符合班蘭嘅主題名字也非常突出,就叫班蘭咖啡 應該係佢哋嘅招牌菜式所以我就真係叫咗一杯班蘭戚風蛋糕、黃金板栗班蘭卷🌰 同埋班蘭咖啡☕️班蘭戚風蛋糕非常之鬆軟,蛋香同班蘭味道混合而成 聞落去有班蘭獨有甜美嘅香氣黃金板栗班蘭卷喺鬆軟嘅蛋糕入邊放上又滑嘅忌廉 同埋鬆軟好吃栗子班蘭咖啡未試過飲班蘭味道嘅咖啡,出奇地 呢個配搭又唔錯 椰香加上班蘭味道 飲落去好順口 好滑😛
有時朋友去新加坡嘅時候,我都會叫佢哋帶最出名嘅班蘭蛋糕

店舖裝修都係用綠色,果然符合班蘭嘅主題
名字也非常突出,就叫班蘭咖啡 應該係佢哋嘅招牌菜式

黃金板栗班蘭卷
喺鬆軟嘅蛋糕入邊放上又滑嘅忌廉 同埋鬆軟好吃栗子

班蘭咖啡

-🦄 班蘭咖啡 @emeraldbakeryncafe ・🧚🏻‍♂️ 班蘭の緑幽霊 垂揚冉冉🪽・🕊️ 天有淚 煙有淚 天淚有聲 煙淚有形💚 青蔥綠 幽翠綠 蹉跎時陰 卻是無情・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🌿【 𝓙𝓾𝓼𝓽 𝓫𝓮𝓬𝓸𝓶𝓲𝓷𝓰 𝓟𝓪𝓷𝓭𝓪𝓷𝓱𝓸𝓵𝓲𝓬… 】・全港唯一以班蘭作主題 售賣特色蛋糕的小店門外已嗅到濃烈班蘭香 清幽の翠漸映進眼球班蘭汁還是天天新鮮製 從班蘭葉中壓製而成・🌿 班蘭戚風蛋糕 ʜᴋᴅ58⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌗天然班蘭香氣芬芳馥郁 嗅著就覺得心曠神怡濃稠的班蘭香甜久不散 氣味延綿並層層堆疊真的很愛這疊加的香氣 班蘭韻能慢慢地滲透戚風蛋糕質感鬆軟輕盈 雖則輕巧卻不是空氣那種軟綿就像雲朵似的 微濕潤微黏絕不會乾輕柔系蛋糕是我的最愛 負擔感什麼的全沒有味道也很簡單沒多變化 就是班蘭香甜跟蛋香兩種甜味就在層次互補 一層一層地互相映照班蘭甜隨咀嚼愈發濃郁 但整體甜度洽到好處喜歡那班蘭香迴盪遊走 在口腔牙縫中慢飄逸蛋糕表皮還帶有焦香感 果真是我愛吃的部分我絕對會因這班蘭蛋糕 繼而變成了班蘭控喔・🌰 黃金板栗班蘭捲 ʜᴋᴅ48⚡️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑捲捲之
🦄 班蘭咖啡 @emeraldbakeryncafe

依稀記得我是停不了口 絕對是杯好喝的咖啡
那啡韻苦澀甚至永長存 可謂是久久揮之不散

初嚐班蘭製品卻感驚喜 沒想到班蘭韻律如此
看來我要變成班蘭控了 欲沉淪於班蘭海當中

ᴘ.s.① 對班蘭已是念念不忘…!
ᴘ.s.❷ 好吧我要去回購了(´∀`)

📍 班蘭咖啡 @emeraldbakeryncafe
👉🏻 佐敦上海街48號地舖
2023-11-14
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$148 (Tea)
2023-11-21 73 views
成日經過佐敦一間蛋糕店聞到香氣撲鼻!每次都趕時間冇機會買😉是晚喺附近食完晚飯見到仲未關門…即刻去買番啲準備做宵夜先🙌🏻🙌🏻店員好友善!指每日用新鮮斑蘭葉壓汁製作斑蘭蛋糕😌購物期間亦不停有街坊入內幫襯!從佢哋口中更得知呢間係全香港唯一以斑蘭為主題嘅蛋糕店添👍🏻👍🏻. ✨鮮班蘭戚風蛋糕 $58以新鮮班蘭葉榨汁!所以散發出天然班蘭香味😍😍入口香噴噴!軟綿綿質感非常討好☁️☁️.✨鮮班蘭芒果芝士卷 $55以保鮮紙包住表面好貼心😊就算放咗雪櫃第二朝做早餐食依然保持到濕潤軟熟🙌🏻班蘭蛋糕卷住有芝士忌廉&鮮芒果🥭🥭口感平衡得唔錯👌🏻.✨班蘭咖啡 (凍) $42獨有班蘭香氣x咖啡味道☕飲落唔太甜!幾特別😃
✨鮮班蘭戚風蛋糕 $58
✨鮮班蘭芒果芝士卷 $55