2015-06-07 1576 views
周末想同姊妹食個brunch,想揀太子旺角近近地,就搵左呢間頗有特色既小店。點知一去到就中伏,首先入面只有4張4人台,而大家都係想hea下,如果到左無位其實唔知要等幾耐,大家要承擔呢個風險。我地11點半到,係出面坐左一陣都差點中暑。Menu可選擇野食唔多,飲品種類反而更多,特色熱飲咪熊仔拉花。我同朋友都叫左草莓窩夫。當時店面只有一個女侍應,一腳踢沖野飲整野食。我地3個餐前後相隔左大約30分鐘。窩夫薄薄地身頗脆,雪糕唔夠滑,似沙冰,草莓應該新解,因為食食下見有人又買左3大盒番。總括,中午烈日強烈建議要揀早啲去,別太高期望。
我地11點半到,係出面坐左一陣都差點中暑。
總括,中午烈日強烈建議要揀早啲去,別太高期望。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2015-05-28 1518 views
二人同行,星期日大約一點到達。☀️☀️☀️☀️餐廳內有冷氣的位置只有12個位,在餐廳外附近的位置亦可加枱。但是在陽光最猛烈的中午我們當然要選擇等餐廳內的位置!🌚幸好我們到達不久,要苦惱能否被安排坐在裏面的時候,剛好有對情侶正要離開。二人被安排坐係張四人枱,雖然係舒服,但係心裏覺得不好意思。👉👈 唔明白店員點解要咁樣安排,唔通係唔可以搭枱?店內的裝修有啲九唔搭八,唔似一間Cafe。有bar枱,有泰國嘅神畫。😅😅😅言歸正傳!食物先係最緊要!😽😽😽今次去嘅目的係為左士多啤梨窩夫,其實我係想去咖啡弄但係實在要排隊排太耐。咁岩又去開太子就想來試下了😝😝😝因為每人最少要叫一杯野飲,所以我哋就揀咗熱朱古力同薑餅人咖啡。先來嘅係薑餅人咖啡$42杯野都唔知想點💀又冇薑味,又冇奶味又,又啡味個公仔係幾Q但係真係令人好失望再嚟一杯熱朱古力$30😋應該係menu上最平嘅嘢飲,雖然冇乜期望但係真係好好飲喎個熊仔又得意🐻 朱古力、奶、糖都夾得好好👍👍👍👍讚兩個胃口唔係好大,加上要飲埋成杯野所以就叫左一份沙律同一份窩夫吞拿魚沙律$42比起田園沙律多咗舊tuna只不過係多咗$4證明嘅消費者梗係食得選擇啦✌️Tuna大大嚿又好食
二人同行,星期日大約一點到達。☀️☀️☀️☀️

言歸正傳!食物先係最緊要!😽😽😽

先來嘅係薑餅人咖啡$42
Ginger latte
杯野都唔知想點💀又冇薑味,又冇奶味又,又啡味
個公仔係幾Q但係真係令人好失望

再嚟一杯熱朱古力$30😋
Hot chocolate
應該係menu上最平嘅嘢飲,雖然冇乜期望但係真係好好飲喎
個熊仔又得意🐻 朱古力、奶、糖都夾得好好👍👍👍👍讚

兩個胃口唔係好大,加上要飲埋成杯野
所以就叫左一份沙律同一份窩夫

吞拿魚沙律$42
Tuna Salad
比起田園沙律多咗舊tuna只不過係多咗$4
證明嘅消費者梗係食得選擇啦✌️
Tuna大大嚿又好食蔬,果亦都好新鮮
但係啲lettuce就over seasoned左🙈又咸又多油
士多啤梨窩夫$68
Strawberry waffle
窩夫只係有一面烘都好脆,較多牛油味同蛋味
冇咖啡弄果啲咁heavy但係個人黎講就唔係咁鍾意
舊雪糕同啲士多啤梨冇咩特別,我會prefer 多啲strawberry sauce🍓
Tuna salad
Dish plating 不錯

整體嚟講都算OK夠飽,價錢方面亦都合理,但係如果唔使叫嘢飲就更加化算
回頭指數:低🙊
Other Info. : Service 麻麻
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Hot chocolate
Tuna Salad
2015-05-25 1634 views
哩間想試好耐,但位置真係有D隔涉,所以趁今日佛誕假期,終於黎試試。11:30到達,唔駛等位,店內得4張枱,有D迫,冷氣唔夠涼,環境一般可能因為時間尚早,所以淨係得一個店員,全力一腳踢,不過店員好有禮貌,客人能夠體諒今次叫左5樣野1. 咖啡沙冰 - 咖啡味濃,沙冰細滑,值得一試2. 芒果茶 - 味道一般,似用一般糖漿溝出黎3. All Day Breakfast - 簡直係signature,個蛋煎得超正,D車厘茄都煎過下,好有heart,煙肉同腸唔會太咸,多士夠脆👍👍👍4. 火腿牛角包 - 芝士火腿無乜特別,但個包鬆軟香脆,令人回味😋5. 朱古力香蕉鬆餅 - Waffle雖然有點厚,但新鮮鬆軟,當餐後甜品啱啱好,唔會太飽,絕對比咖X弄出色總結:值得一試,可以再去👍👍👍

今次叫左5樣野

1. 咖啡沙冰 - 咖啡味濃,沙冰細滑,值得一試

2. 芒果茶 - 味道一般,似用一般糖漿溝出黎

總結:值得一試,可以再去👍👍👍
All Day Breakfast
火腿牛角包
朱古力香蕉鬆餅
2015-05-25
$150 (Lunch)
All Day Breakfast
朱古力香蕉鬆餅
2015-05-20 1185 views
第一次到居盧午餐,好喜歡餐廳環境—中國風。店內環境雖狹小,但店內環境,如座位都很舒適至於店鋪的地點,我還是要開Google Map找找才走到服務員的態度友善,令整體進餐感覺更良好!
第一次到居盧午餐,好喜歡餐廳環境—中國風。
店內環境雖狹小,但店內環境,如座位都很舒適
至於店鋪的地點,我還是要開Google Map找找才走到
服務員的態度友善,令整體進餐感覺更良好!
店內其中之一裝飾
餐牌
草莓鬆餅
火腿芝士牛角包配沙津
草莓鬆餅
火腿芝士牛角包配沙津
2015-05-12 970 views
以為這類cafe在下午時段一定很火爆 去之前還專程打電話去確認有位 到了哪裡發現餐廳很小 只有四張桌子 夾起來最多只可以容納不到20人吧 我們去的時候只有一桌客人 看來是多慮了 不過即使下午茶時段去不需要排隊不是更好嗎! 點了士多啤梨waffle和一杯熱薄荷朱古力 上菜的速度算快 先說waffle吧 賣相不錯 看起來很吸引 waffles做到了外脆內軟 士多啤梨甜而不膩 吃多也不會覺得滯 唯一可以挑剔的是士多啤梨沒去掉上面的葉子 但整體來說這是一款近乎滿分的甜品 十分推薦 薄荷巧克力賣相十分可愛 竟是一張鬆弛熊的臉!!!!! 令人看了心情大好! 而清新的薄荷味非常突出 朱古力味不算濃但好在整體也不會太漏
士多啤梨waffle
熱薄荷朱古力
2015-05-04
2015-04-23 1222 views
唔知點解聽到"居盧",我會諗到"居牢"。宜家香港d地真係貴到痴線,都唔知我儲錢要儲到幾時?所以見到呢間鋪都係好細地方,我地完全明白,因此有互外既座位,見有客人都有埋狗仔黎,成就另一好處吧,逆境求生係香港人難能可貴特質。歸隱田園餐點主要係野飲,窩夫,飽點多士。1. 芝士火腿牛角飽牛角飽焗得外層脆脆,入面軟綿綿食落仲有陣陣牛油香芝士既膩配火腿既咸香同蕃茄菜既清新爽甜又幾夾2.芝士煙肉火腿吐司吐司厚切,軟香滿佈芝士,可以拉起既,過足心癮!兩者伴菜沙律簡簡單單,olive oil加black pepper都足夠減低了食左肥肥芝士酥物既罪惡感3.主角必叫士多啤梨waffles配雪糕外層微硬脆,內層好厚所以仍然好軟熱烘烘既鬆餅慢慢溶化左凍冰冰既雪糕換下來可以點番d雪糕食加埋新鮮甜甜既士多啤梨PERFECTO士多啤梨smoothies,這杯甜甜既唔錯OREO冰沙無味道,要叫佢整多次,不過都係無味道!!!!!可能係用冰打所以好淡,用奶應該正好多見到黎既食客有帶狗仔坐互外,整體感覺幾relax,對小店支持支持!
唔知點解聽到"居盧",我會諗到"居牢"。
宜家香港d地真係貴到痴線,都唔知我儲錢要儲到幾時?
歸隱田園餐點主要係野飲,窩夫,飽點多士。
Ham and Cheese Croissant
1. 芝士火腿牛角飽
牛角飽焗得外層脆脆,入面軟綿綿
食落仲有陣陣牛油香
芝士既膩配火腿既咸香同蕃茄菜既清新爽甜又幾夾
Cheesy Bacon Toast
2.芝士煙肉火腿吐司
吐司厚切,軟香
滿佈芝士,可以拉起既,過足心癮!

減低了食左肥肥芝士酥物既罪惡感
Strawberries Waffles
3.主角必叫士多啤梨waffles配雪糕
外層微硬脆,內層好厚所以仍然好軟
熱烘烘既鬆餅慢慢溶化左凍冰冰既雪糕
換下來可以點番d雪糕食
加埋新鮮甜甜既士多啤梨
PERFECTO
Strawberries Smoothies
士多啤梨smoothies,這杯甜甜既唔錯
Oreo Smoothies
OREO冰沙無味道,要叫佢整多次,不過都係無味道!!!!!
可能係用冰打所以好淡,用奶應該正好多

見到黎既食客有帶狗仔坐互外,
整體感覺幾relax,對小店支持支持!
2015-04-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
2015-04-07 1540 views
還是假日的下午,想去太子行吓,試下一些新口味,曾在報章介紹過此店,但真的幾難找,其實近深水埗果邊,地方頗特別,附近舊樓臨立,大多數是布行同車行。而裝修也中西合璧,用北京胡同做藍本,湛入中國古建築味道,內有大宅門裝飾,初看以為是間茶居,再加上店名叫「居盧」,不其然令人誤會。去到十分好運,有一枱空置,還近路邊,這些自閉位最啱我一個人的下午茶,不過店員好似太少,好耐都未有人來落order。最後我order 咗焗芝士吐司,加上番茄和煙肉,烘得好香脆,我本人不好芝士,都覺得味道不錯,芝士半融,再配上沙律菜,balance 返油膩感,感覺健康㸃。我叫的芒果熱情果凍茶,都十分解渴,兩種果味都分明,不太甜,由於今日雖然是四月初,但特別炎熱像夏天般,故此我放棄叫咖啡。(這裡的咖啡以公仔拉花出名),飲品好快到,可能吐司製作需時,等了二十分鐘,不過出來熱滕滕,都算係咁!總括來講,食物質數不錯,waffle 都是客人熱點甜品,不過價錢認真偏貴,同出面銅鑼灣及旺角看齊,本人就覺得應調整一下。P.S. 其實坐路邊位也不錯,像外國露天茶座(雖然路旁是深水埗大街)但偶有清風送爽,悠然自得!

2015-04-06
$104 (Tea)
  • 吐司
2015-04-05 1423 views
是日跟數位好友打羽毛球, 之後來過late lunch, 隨意的來到brunch 熱點居盧. 筆者人多, 侍應特意安排我們坐在室外位置, 這可是筆者首次在白天坐在路中心進食, 幸好不是人來人往的街道, 否則也頗尷尬.食物選擇不多, 也是waffle, English breakfast 和coffee為主. 筆者點選了English breakfast配熱朱古力.先來的熱朱古力, 全是鬆弛熊的拉花, 也挺可愛呢, 用來氹女士一流. 試一口, 熱朱古力頗香濃, 奶和朱古力粉的比例剛好, 不會過甜, 水温也夠, 滿意.All day breakfast 分量也不少, 先試一口炒蛋, 蛋炒得夠嫩滑, 也充滿蛋香, 實在完美. 車厘茄新鮮夠多汁, 酸酸甜甜頗開胃, 多士有烘過, 帶點香脆也內軟, 好吃! 唯salad 沒有dressing, 略為單調了一點.煙肉和香腸也是外來貨色,也不是煎得特別香,味道較為普通.至日焗豆, 也是一般水準吧! 跟朋友chit chat一番,很寫意的下午.

跟朋友chit chat一番,很寫意的下午.
2015-02-28
$120 (Lunch)
2015-03-12 1641 views
朋友話呢度既WAFFLE 比咖X弄好味, 當然要黎試下係咪咁正!位置方面, 晚上9點係太子/深水步交界, 唔算好易搵, 由太子警察對面地鐵站遊盪左15分鐘終於搵到. 門面有點難想像係食WAFFLE, 因為比較似一間飲野既BAR, 面對馬路, 只有4,5張坐台, 唔算大. ORDER 左COFFEE, 同STRAWBERRY WAFFLE. COFFEE上有可愛既熊仔拉花, 味道香滑, 唔係得個樣!嗯, WAFFLE 質感鬆軟, 的確係可以比美咖啡弄呢!

嗯, WAFFLE 質感鬆軟, 的確係可以比美咖啡弄呢!
2015-03-03 1863 views
很久之前某週末來過居盧,被它那種古宅風的裝潢深深吸引,覺得中文店名很有意思,可惜當日輪候的人龍太長,最後唯有改去附近的TC2。是日走遍深水埗的布行,參考了許多布類的圖案和材質,感覺好像又上了一課。背著電腦和手袋,跑了大半天,雙腿已經累得不似人形,因為是平日黃昏,所以決定又去居盧碰碰運氣。因為不喝咖啡,所以例牌只點了一杯熱朱古力,小熊拉花很討人喜愛,神情帶點無辜和迷茫,輕易搏得客人一笑。可惜味道方面很普通,可可味淡薄,質感亦不夠濃稠,似乎在香港要找一杯合心水的熱朱古力,並非容易的事情呢。
焦糖朱古力
朱古力
2015-01-15
$38 (Tea)
1K
2014-10-13 4536 views
難得同GOGO放紅日,約左一齊去嘆啡吹下水,揀左一直想去試下的居盧, 古色古香的店面呢。牆身是中國的木門。西式的華麗吊燈。是一間小小的店子,入面的裝潢,又是中國又是西式,都幾特別。椅子上有cushion,坐得幾舒服。飲品當然的咖啡為主,食物上有全日早餐、沙律、吐司、牛角包、鬆餅同蛋糕等甜品等。榛子咖啡,$38,好可愛的熊仔,不捨得飲呢,味道不俗。鮮奶咖啡,$34,GOGO的,一樣係好靚的拉花。法式焗煙燻德國火腿牛角包配欖油什菜沙律,$58,大家都要左牛角包,呢個GOGO的。我果個,好多菜的牛角包,本身冇乜期待,點知係幾好食,牛角包好酥脆,香牛油味,個饀又豐富,生菜、蕃茄好新鮮,配上鹹火腿同溶溶地的芝士,真係好好味呀。欖油什菜沙律,少少的份量,味道清新。最初仲以為得個境同拉花靚,原來咖啡真係不俗,食物有水準,價格合理,今次冇試到出名的鬆餅,下次一定要再戰呀。
牆身是中國的木門。
西式的華麗吊燈。
是一間小小的店子,入面的裝潢,又是中國又是西式,都幾特別。
椅子上有cushion,坐得幾舒服。
榛子咖啡,$38,好可愛的熊仔,不捨得飲呢,味道不俗。
鮮奶咖啡,$34,GOGO的,一樣係好靚的拉花。
欖油什菜沙律,少少的份量,味道清新。

2014-09-01
2014-10-12 4002 views
紅綠色嘅傳統大門  旁邊佛手牽著中式燈籠, 與中央大大盞陳舊水晶燈格格不入, 地方淺窄增加整體壓迫感應特濃鮮忌廉咖啡$27鮮忌廉夠凍Hot cappuccino $34 問店員可唔可以做到小熊拉花時, 她回答"無一定架啵"  感覺店員嘅答案唔夠專業

特濃鮮忌廉咖啡$27
鮮忌廉夠凍

Hot cappuccino $34
2014-10-11
$34 (Tea)
地點真係難搵隔zip, 以為近花墟, 點知係另外一邊長沙灣方向~ 皇天不負苦心人, 最後兜一個大圈返反去先搵到~ 地方真細小好迫~ 食物餐牌路缐同"咖啡x"類似~特登帶埋鬆弛熊黎為咗個個鬆弛熊latte, 店員都好好人為我整鬆弛熊 多謝佢地!!鬆弛熊latte係熱朱古力黎的$30, 價錢合理  咖啡沙冰$48, 行到黎好熱飲沙冰啱哂~ 食物推介焗煙燻德國火腿牛角包$58, 好大份, 好味!! 個牛角包仲新鮮脆的, 入面嘅火煺+菜+蕃茄都好新鮮, 份量夾得啱啱好唔太多或太少~ 特別鍾意側邊配埋嘅欖油什菜沙律, 個汁加材料新鮮好味, 搞到想叫多份沙律, 但太大份食唔哂~草莓鬆餅又係好大份$68, 4大塊鬆弛加2球雪糕, 賣相好靚, 但兩個人都食唔哂~

多謝佢地!!

鬆弛熊latte係熱朱古力黎的$30, 價錢合理

咖啡沙冰$48, 行到黎好熱飲沙冰啱哂~

2014-09-28
$120 (Tea)
  • 焗煙燻德國火腿牛角包
  • 鬆弛熊朱古力latte
2014-09-21 3544 views
it was abt 1:30pm when we arrived. The cafe is tiny and we had to site together with the others. There is minimum charge on saturday and sunday - one person one drink. We ordered the strawberry waffle. $68The waffle is thick and soft, more like a thick bread with crispy outer part than the normal one.The sauce is a bit too sweet coz there is condensed milk with it. The ice cream is also too sweet. But it tastes good with the waffle. For the hot caramel chocolate $38Just normal Nestle chocolate w

Just normal Nestle chocolate with little caramel. Not too sweet.
But the bear is super cute, really didnt want to stir!

• 草莓鬆餅
2014-09-19 3095 views
上個月個friend生日, 就同佢去食餐生日飯啦, 聽佢講想食呢間cafe好耐, 個日就同佢去食lunch啦上openrice 做過下功課, 呢間d waffles同咖啡都唔錯, 我地就每人叫左一杯野飲+焗芝士蘑菇吞拿魚多士+士多啤利waffles啦!!1) 榛子朱古力&蜂蜜拿鐵咖啡: 一黎到我地兩個已經尖叫, 因為杯面嘅熊仔真係好cutie呀! 味道都唔錯!2) 焗芝士蘑菇吞拿魚多士: 我地一齊share左個多士, 估佢唔到咁好食喎, 佢上面d芝士可以拉到好長架! 3) 士多啤利waffles: 由於一黎到我地已經ko左, 所以係冇相嘅)不過個waffles真係好厚身!最後我記得係差d唔夠$比-_- 其實講抵食可能真係得2-3粒星 如果咁嘅價我會去teawood個d, 應該坐得更舒服!

蜂蜜拿鐵咖啡
榛子朱古力
焗芝士蘑菇吞拿魚多士
)不過個waffles真係好厚身!

如果咁嘅價我會去teawood個d, 應該坐得更舒服!
2014-08-26
蜂蜜拿鐵咖啡