餐廳係一間積極響應聯合國永續發展目標嘅企業~會幫年輕咖啡師創業 幫家庭主婦創造收入來源😁同時都會提倡市民環保意識 不時會喺餐廳舉辦環保相關嘅活動同工作坊亦都會回收咖啡渣 真正為地球減費出一分力🌏特別之處係消費三次會送一隻環保咖啡杯💚個杯由35%咖啡渣同穀物製成 BPA Free 遇熱都唔會產生有害氣體㗎~餐廳嘅裝修係行花草路線🌸設有梳化打卡位 仲有留言區俾食客寫吓嘢💞食物方面提供正常同素食選項 飲品就有多款咖啡選擇~-👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選❤️‍🔥青醬蜆肉意粉青醬好香 食到有好濃嘅香草味🫶🏻仲鋪滿晒好多蜆肉😻❤️‍🔥薯條山有茄醬 泰式辣醬同千島醬~側邊睇落真係似座山⛰幼薯炸得金黃 睇得出餐廳有換油亦都無油溢味 食落係乾身😋炸起熱辣辣 外層都脆 唔會好硬🤤❤️‍🔥紅棗鮮奶比較少見嘅item~除咗有紅棗 仲有桂圓同薑甜甜哋又有啲咬口🤤養生之人可以試吓!❤️‍🔥朱古力乳酪雪糕大大杯 食落好滿足夠晒飽🥰乳酪雪糕偏甜 有朱古力粉 但朱古力味唔算好突出入面仲有啲餅乾同朱古力粒 配料都幾豐富!-👩🏻‍🍳Idiots食過就算⚡️特色蒜香辣意粉第一啖食落好酸 後勁就開始辣🔥仲加咗啲黑胡椒 加埋就有少少重口味
餐廳係一間積極響應聯合國永續發展目標嘅企業~
會幫年輕咖啡師創業 幫家庭主婦創造收入來源😁
亦都會回收咖啡渣 真正為地球減費出一分力🌏
特別之處係消費三次會送一隻環保咖啡杯💚

餐廳嘅裝修係行花草路線🌸
設有梳化打卡位 仲有留言區俾食客寫吓嘢💞
食物方面提供正常同素食選項 飲品就有多款咖啡選擇~

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥青醬蜆肉意粉
青醬好香 食到有好濃嘅香草味🫶🏻
仲鋪滿晒好多蜆肉😻
❤️‍🔥薯條山
有茄醬 泰式辣醬同千島醬~
側邊睇落真係似座山⛰
幼薯炸得金黃 睇得出餐廳有換油
亦都無油溢味 食落係乾身😋
炸起熱辣辣 外層都脆 唔會好硬🤤
❤️‍🔥紅棗鮮奶
比較少見嘅item~
除咗有紅棗 仲有桂圓同薑
甜甜哋又有啲咬口🤤
養生之人可以試吓!
❤️‍🔥朱古力乳酪雪糕
大大杯 食落好滿足夠晒飽🥰
乳酪雪糕偏甜 有朱古力粉 但朱古力味唔算好突出
入面仲有啲餅乾同朱古力粒 配料都幾豐富!
👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️特色蒜香辣意粉
第一啖食落好酸 後勁就開始辣🔥
仲加咗啲黑胡椒 加埋就有少少重口味😆
配料有蘑菇同青椒~
⚡️ 抹茶鮮奶 (熱)
有好簡約嘅心心拉花🫶🏻
唔甜唔苦 仲飲到少少抹茶粉~
2024-04-20
$100 (Lunch)
係呢個落緊雨嘅happy friday 嘅晏晝同朋友係尖沙咀行緊嘅時候,突然想搵個地方可以坐喺度睇住雨景聽住雨聲邊食邊飲甘傾下計。好多思緒充斥住,想搵個地方放低,行行下見到一間餐廳裡面見到有個 decorate左個“放下您的心事”嘅corner,諗都唔諗就即刻入去。入咗去先知原來呢一間係一間日頭係社企cafe,夜晚係bar嘅地方,有少少感覺似係天使與魔鬼嘅交融。呢度日頭致力培訓一d年輕有夢想嘅咖啡師,果然好有heart。社企絕對值得支持🩷🩷🩷📌相片打印latte因為GG貪玩見到有部機可以打印一張相落杯latte 度,郁到個杯泥影相拍片想share 比朋友睇就影響左打印出泥個成品🙈🙈🙈咖啡師一見到就即刻提出再試多杯,務求出品完美,值得欣賞🥰🥰🥰第二次製作相當成功,而打印出泥嘅男女公仔竟然飲到底都仲拖住手,寓意相愛到底甘,係我最嚮往執子之手與子偕老嘅愛情。好大suprise 👫👩‍❤️‍👨大家泥慶祝生日、週年紀念絕對可以比到驚喜對方。📌黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉黑松露控嘅我無法抵抗佢嘅誘惑,雜菌魷魚墨魚咀都好多,意粉係我鐘意嘅質感,忌廉香濃滑溜,大愛😍📌醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯平時唔食

社企絕對值得支持🩷🩷🩷

📌相片打印latte

📌黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉

📌醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯
平時唔食南瓜嘅我,竟然差唔多比我食曬,想一啖都唔留比朋友。清幽嘅南瓜同粒粒嘅帶子仲有一絲絲嘅蟹肉出奇地夾,配上意大利飯perfect match🤗

📌沙律
一大盤mix 上醬汁勁大方

📌小食拼盤
雞翼蟹鉗帶子都炸得岩岩好,冇油膩感

📌凍桂花烏龍
係炎炎夏日解渴一流,桂花嘅清香都唔會掩蓋左烏龍嘅茶味

食完又係時間出去冒雨濕身,繼續上路去K11 Musea 睇戲lu💪🏻💪🏻💪🏻

@ygc_3268

#下雨天總掛念從前
#球場上那可愛片段
#突然又已一年期望再會面舊朋友🫂

2024-05-21 25 views
上個weekend 去咗呢度試吓,這是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業!原來喺度食嘢之外,仲可以協助年輕咖啡師創業同幫助家庭主婦創造收入來源。三文魚沙律🥗:清爽的沙律蔬菜 配上新鮮的三文魚片,再加上特製黑醋醬汁,酸酸甜甜的,好開胃呢!雞翼:鷄翼醃得好入味,鹹鹹香香的!再配上秘製嘅醬汁 ,有蛋黃醬、辣醬bbq醬汁, 食得好滋味🩷黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉: 香濃的黑松露味道配上cream忌廉汁,加上爽口嘅魷魚同墨魚🦑,口感豐富👍南瓜🎃帶子蟹肉意大利粉: 有蟹肉碎、帶子粒、車厘茄、三色椒再加上清甜既南瓜蓉同忌廉整成醬汁、南瓜味濃郁,而意大利飯充滿咬口感覺,好香濃惹味呢!之後飲品叫了白牛同mocha咖啡

之後飲品叫了白牛同mocha咖啡
2024-05-18 8 views
永共嚐 地址: 尖沙咀赫德道2號地舖電話: =====================尖沙咀酒吧街內的小清新,這間cafe 明亮,有種森林系的感覺,其實女生都會喜歡輕宜的食物,一來對身體好些,而影相出來吸眼球。簡簡單單夏天就是要吃salad $78青醬蜆肉意粉,簡單的乾basil?淡羅勒芳香,點綴少量蜆肉都可以好好食。+$25 桂花烏龍 $108 慢煮豬柳,幾多肉汁。打印coffee ,把喜歡的圖案印在coffee上,非常打卡,值得一試,好好玩。由意粉之類的cafe 美食 ,太早來好多野食未ready ,如slow cook ,all day 及burger 都1 點後才有供應另外制用了咖啡渣做小擺設,環保意識重。

地址: 尖沙咀赫德道2號地舖
電話:
=====================

簡簡單單夏天就是要吃salad

+$25 桂花烏龍

$108 慢煮豬柳,幾多肉汁。

另外制用了咖啡渣做小擺設,環保意識重。
2024-05-17 19 views
Weekday Lunch「永共嚐」是一間致力響應聯合國永續發展的社會企業,積極協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源,同時提升市民的環保意識,定期會在餐廳內舉辦不同的環保活動及工作坊。Dine with Me Together Set $2882人餐可以選擇兩款主菜、小食拼盤或者沙律及兩杯飲品。黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉啖啖有黑松露的香氣,有不少爽口的魷魚、墨魚咀及雜菌,味道濃郁。醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯南瓜醬汁加上帶子及一絲絲蟹肉,令意大利飯味道輕盈,是健康的主菜選擇。小食拼盤有炸雞翼、炸帶子及炸蟹鉗,香脆惹味。飲品選擇了Earl Grey Latte及Iced Matcha Latte。餐廳有打印咖啡,依店員指示上傳照片,就可以有一杯可愛滿分的咖啡。而且有自家製掛耳咖啡可以選購。心太軟 $88心太軟即叫即做,焗至外脆內軟,切開有流心朱古力,配上雲呢拿雪糕是剛剛好的飯後甜品。永共嚐用回收的咖啡渣製作成為具有不同功效的環保物品,環保減廢。現在惠顧2人餐再like 社交平台,即可以獲得精美環保咖啡杯!咖啡杯是由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,遇熱也不會產生有害氣
Weekday Lunch

2人餐可以選擇兩款主菜、小食拼盤或者沙律及兩杯飲品。

黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉

小食拼盤
炸雞翼、炸帶子及炸蟹鉗,香脆惹味。

心太軟 $88

永共嚐用回收的咖啡渣製作成為具有不同功效的環保物品,環保減廢。現在惠顧2人餐再like 社交平台,即可以獲得精美環保咖啡杯!咖啡杯是由 35%的咖啡渣及穀物製成,BPA Free ,遇熱也不會產生有害氣體。

餐廳有不少可愛的小角落,打卡又舒服。女店員的服務態度更是一流,全程帶著微笑,令用餐體驗更加分。
2024-05-17 41 views
今日約左朋友去尖沙咀行街,經過見到呢間社企餐廳,環境開揚舒服,裝修簡約,坐得好舒服。店內仲有好多打卡位添,值得推介雞翼山 半份蕃茄醬、泰式辣醬、蛋黃醬推介首選一定是呢款雞翼山,仲有三款口味選擇,食到舔舔脷檸檬無骨雞腿肉拼沙律 $98健康之選:檸檬無骨雞腿肉,豐富蛋白質,配上沙律菜 吾錯黑松露忌廉雜菌墨魚咀意大利粉濃郁黑松露忌廉意大利粉Juicy又好味,墨魚咀鮮味爽口漸層咖啡 $42香醇漸層咖啡,入口幼滑鹹榛果交響曲-拿鐵咖啡 $58拿鐵咖啡味道幾特別,口感順滑,非常不錯心太軟暖暖的心太軟,濃郁朱古力醬,配上雲呢拿雪糕,好喜歡這甜品

雞翼山 半份
蕃茄醬、泰式辣醬、蛋黃醬
推介首選一定是呢款雞翼山,仲有三款口味選擇,食到舔舔脷

檸檬無骨雞腿肉拼沙律 $98
健康之選:檸檬無骨雞腿肉,豐富蛋白質,配上沙律菜 吾錯

黑松露忌廉雜菌墨魚咀意大利粉
濃郁黑松露忌廉意大利粉Juicy又好味,墨魚咀鮮味爽口

漸層咖啡 $42
香醇漸層咖啡,入口幼滑

鹹榛果交響曲-拿鐵咖啡 $58
拿鐵咖啡味道幾特別,口感順滑,非常不錯

心太軟
暖暖的心太軟,濃郁朱古力醬,配上雲呢拿雪糕,好喜歡這甜品

2024-05-09
2024-05-11 18 views
「永共嚐」是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業。📍協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源 📍提倡市民環保意識,不時會在餐廳內舉辦各種環保有關的活動/工作坊e.g.咖啡渣環保蠟燭工作坊(正接受報名中)📍回收咖啡渣,製作環保物品,為地球減廢出一分力「永共嚐」是 Bar Pacific 的日間合作店,今日點了尖沙咀分店獨有的打印咖啡、雞翼山和乳酪雪糕🍦打印咖啡,圖像當然係揀我至愛嘅「哥哥」☺️,朋友就揀佢至愛嘅狗仔🐶,咖味幾濃,口感順滑,製作用心,而且咖啡選擇非常多。雞翼山,真係疊到一座小山丘咁高,味道微辣,隻隻都肥嘟嘟。甜品 乳酪雪糕,必食之選,心太軟就略甜。二人餐:兩款主菜+小食拼盤 +沙律+兩杯飲品$288黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉🍝,香濃黑松露味道,配埋creamy嘅忌廉汁,再加爽口嘅魷魚墨魚咀,都幾正!香橙煙鴨胸,啖啖肉,少少香橙嘅酸味味,個人十分喜歡和推薦👍薯條、芝士焗雜菜,食咗一座生咁多嘅雞翼和鴨胸,食返啲蔬菜/薯條溝淡返下,感覺即時健康曬🤭🥳🥳 惠顧二人餐+like FB/IG可獲得一隻由35%咖啡渣及穀物製成的環保咖啡杯,BPA Free,遇熱不會產生有害氣體,環保
「永共嚐」是一間積極響應聯合國永續發展目標的企業。

📍協助年輕咖啡師創業及家庭主婦創造收入來源

📍回收咖啡渣,製作環保物品,為地球減廢出一分力

「永共嚐」是 Bar Pacific 的日間合作店,

今日點了尖沙咀分店獨有的打印咖啡、雞翼山和乳酪雪糕🍦

打印咖啡,圖像當然係揀我至愛嘅「哥哥」☺️,

打印咖啡

朋友就揀佢至愛嘅狗仔🐶,

打印咖啡

咖味幾濃,口感順滑,製作用心,而且咖啡選擇非常多。

雞翼山,
雞翼山

乳酪雪糕、心太軟

必食之選,心太軟就略甜。

二人餐:兩款主菜+小食拼盤 +沙律+兩杯飲品$288

黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉🍝,
黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉

香橙煙鴨胸,
香橙煙鴨胸

啖啖肉,少少香橙嘅酸味味,個人十分喜歡和推薦👍

薯條、芝士焗雜菜,
芝士焗雜菜

BPA Free 環保咖啡杯

BPA Free,遇熱不會產生有害氣體,環保又安全👍

餐廳環境幾靚,適合打卡,服務和食物質素都很好,最重要係社企餐廳,品嚐美食嘅同時,可以幫返個社會,十分有意義❤

地址:尖沙咀赫德道2號地舖

#永共嚐 #環保社企 #咖啡渣 #環保咖啡杯 #環保社企 #環保 #打卡餐廳 #尖沙咀美食 #打印咖啡 #雞翼山 #心太軟 #乳酪雪糕
2024-05-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 香橙煙鴨胸
  • 雞翼山
2024-05-11 27 views
鬧市中有間社企cafe 可以將圖案print係coffee上面超級特別!而且價錢非常親民!低至$40 一杯大大杯比起尖沙咀某間貴價3D printing high tea 鋪性價比更高!首先!只要你叫任何熱咖啡! (除特殊標明外)都可以印你想要既圖案係杯咖啡身上!複雜照片都得! 但我揀咗Chiikawa!!而且我係好隨心叫店家幫我揀個圖案印上去!結果出到來!! \ 好靚啊!ಥ_ಥ / 有眼光!(建議大家背景盡量唔好太複雜)作為一間社企Cafe「永共嚐」致力為環保作一分力一邊回收咖啡渣,一邊將咖啡渣整成一個咖啡隨行杯!個隨行杯都好精細又靚,完全睇唔出係咖啡渣整!😍而Menu 有手繪版,畫得幾有心思❣️大家不妨可以睇下·熱拿鐵 Hot Latte (HKD 40)偏苦澀味重·洋蔥山 Onion Mountain 🧅 (HKD 88)洋蔥圈超好食,完全唔生炸得熟!食落唔刺鼻!仲要脆脆地,炸粉又唔厚唔使額外點醬都好好食 !·醬香南瓜帶子蟹肉意大利粉Pumpkin Scallop Crab Pasta (HKD 108)比起青醬果款略淡味!每一啖都食得出有南瓜蓉!帶子算彈牙,蟹肉都多!·青醬蜆肉

超級特別!
而且價錢非常親民!低至$40 一杯大大杯

首先!
只要你叫任何熱咖啡! (除特殊標明外)
都可以印你想要既圖案係杯咖啡身上!

複雜照片都得! 但我揀咗Chiikawa!!
而且我係好隨心叫店家幫我揀個圖案印上去!
結果出到來!! \ 好靚啊!ಥ_ಥ / 有眼光!

(建議大家背景盡量唔好太複雜)

作為一間社企Cafe
「永共嚐」致力為環保作一分力
一邊回收咖啡渣,一邊將咖啡渣整成一個咖啡隨行杯!
個隨行杯都好精細又靚,完全睇唔出係咖啡渣整!😍

而Menu 有手繪版,畫得幾有心思❣️
大家不妨可以睇下
·熱拿鐵 Hot Latte (HKD 40)
偏苦澀味重

洋蔥圈超好食,完全唔生炸得熟!
食落唔刺鼻!仲要脆脆地,炸粉又唔厚
唔使額外點醬都好好食 !

·醬香南瓜帶子蟹肉意大利粉
比起青醬果款略淡味!
每一啖都食得出有南瓜蓉!
帶子算彈牙,蟹肉都多!

·青醬蜆肉意大利粉
Pasta with Claims and Pesto Sauce (HKD 98)
蜆肉算多,覺得青醬可以再落多D

兩款意粉都偏向少油少咸比較健康,
所以適合平時食飯唔重口味既人!
2024-05-04
$200 (Lunch)
2024-05-08 19 views
祝福我的母親,每天有每天的快樂!🥰而今天是生日快樂!😘今天的我下午要上班,唯有早點起來與媽咪共聚午餐😊,生日除了吃生日飯,還要做點有意義既事,Book左尖沙咀的《永共嚐》,佢地係一間支持青年創業既社企,與BAR PACIFIC合作的日間咖啡店,我地當然來支持下啦!😉餐廳以木漾邂逅佈置為主題,還很花心思做了很多打卡位,例如:留言板,放下你的心事箱及祝福信箱等等...,讓我來記下此刻對母親的祝福吧!😊睇下食咩先,打開Menu看看,成個menu都係人手寫作剪剪貼貼🙈,真係超有heart呀!💕選了二人套餐,#黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利飯一個香濃、彈牙又Creamy的意大利飯😍#青醬蜆肉意大利粉淡淡的香草、橄欖和蒜香味,再配上滿滿的蜆肉,非常鮮甜😋小食來了山咁高既雞翼山😱,份量這麼多,我們真的吃得下嗎?😅最後兩杯Latta更加有心思💞,,把我們現場的合照打印在咖啡上,另一杯打印出Happy Birthday 送給我最愛的母親👩‍❤️‍👩誰說生日一定要吃生日蛋糕,來杯生日咖啡也不錯哦!😉
祝福我的母親,
每天有每天的快樂!🥰
而今天是生日快樂!😘

選了二人套餐,
#黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利飯
一個香濃、彈牙又Creamy的意大利飯😍
#青醬蜆肉意大利粉
淡淡的香草、橄欖和蒜香味,再配上滿滿的蜆肉,非常鮮甜😋

小食來了山咁高既雞翼山😱,份量這麼多,我們真的吃得下嗎?😅

誰說生日一定要吃生日蛋糕,來杯生日咖啡也不錯哦!😉

2024-05-06
$140 (Lunch)
Celebration
Birthday
2024-05-06 29 views
最近尖沙咀有一家環境餐廳掀起了一股打卡熱潮,果度嘅靚靚打卡花牆真係令人愛不釋手。除了靚靚花牆,呢間餐廳仲提供左一系列精緻美食。而且地點鄰近地鐵站,交通非常方便。🍄‍🟫黑松露忌廉雜菌尤魚墨魚咀意大利飯 $108 (lunch Set)鮮嫩尤魚墨意大利飯搭配濃郁的黑松露忌廉和新鮮的雜菌,味道豐富而濃郁。🐤香橙煙鴨胸 $108 (lunch Set)慢煮香橙煙鴨胸也是必食之選👍🏻👍🏻嫩滑的煙鴨胸肉搭配香橙的酸甜味道,絕對會讓你回味無窮😍。🥗三文魚沙律 新鮮的三文魚片搭配清爽的沙律蔬菜和特製黑醋醬汁,口感鮮美,酸酸甜甜好開胃👍🏻。飲品:🍵抹茶鮮奶抹茶鮮奶是絕對是必點。濃郁的抹茶風味與鮮奶的香甜相結合,帶來一種獨特的口感和味道😋。🍫朱古力香濃熱辣辣嘅朱古力,杯裹自己嘅樣子,特別喜歡💕。

🐤香橙煙鴨胸 $108 (lunch Set)
慢煮香橙煙鴨胸也是必食之選👍🏻👍🏻
嫩滑的煙鴨胸肉搭配香橙的酸甜味道,絕對會讓你回味無窮😍。

🥗三文魚沙律

飲品:
🍵抹茶鮮奶

🍫朱古力
香濃熱辣辣嘅朱古力,杯裹自己嘅樣子,特別喜歡💕。

餐廳:永共嚐 (尖沙咀)地址:尖沙咀赫德道2號地舖尖沙咀同上環兩間Bar Pacific同社會責任企業——永共嚐合作,喺日間比佢哋以社企Cafe形式經營,以永續、共享同共嚐嘅理念營運,希望喺提倡環保嘅同時♻️,可以幫到社會上有需要人士❤️永共嚐致力培訓同幫年輕咖啡師創業,另外回收咖啡渣,一部份去循環再造成咖啡杯同餐具等🍴,食客消費滿 3 次就可以換到一隻35%咖啡渣隨行杯😍;另一部份咖啡渣透過社企旗下嘅培訓計劃,去培訓一啲病患照顧者、低收入家庭主婦整手工藝品再拎去賣,扣除成本後就成為佢哋嘅收入👍我今次就去咗尖沙咀嘅分店,餐廳嘅裝修的確有別於一般嘅Bar Pacific,佢哋以「木漾邂逅」為主題去佈置,唔同嘅植物裝飾彷彿形成一個園藝小角落,仲有一幅可以俾人留低回憶/心事嘅小牆🔖,令每一個人嘅心聲都可以成為餐廳嘅一部份佢哋最近推出咗一個DINE WITH ME TOGETHER SET($288),當中包括兩份意大利飯/意粉主食、一份小食拼盤/沙律🥗,另外仲有兩杯飲品☕️,呢個價錢有咁多嘢食真喺好難喺出面搵到。適逢慶祝生日🎂,永共嚐仲好好咁幫我將小食轉咗做甜品,值得加分😎✝️黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚
餐廳:永共嚐 (尖沙咀)
地址:尖沙咀赫德道2號地舖

✝️黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利粉
除咗有鮮香爽韌嘅魷魚同墨魚咀🦑,面頭仲放咗一小球黑松露醬,
撈埋本身用忌廉同雜菌煮好嘅意大利粉,食落無我想像中咁滯,而且份量都幾多👍

✝️醬香南瓜帶子蟹肉意大利粉
用南瓜蓉加忌廉整成醬汁,加入蟹肉碎同迷你帶子,
另外仲有車厘茄同三色椒增加意粉嘅顏色,味道相對較為清淡唔膩,若隱若現嘅鮮味又幾有驚喜🤩

✝️朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕
即製嘅心太軟入口嗰陣仲喺熱辣辣🔥,切開鬆軟嘅外層就見到朱古力醬輕輕流出,配埋香濃嘅雲呢拿雪糕一齊食🍨,
形成冷熱對比嘅口感層次,職員仲即場畫上「Happy Birthday」同用咖啡豆朱古力去裝飾,相當有心🥰

特別一提Cafe所提供嘅咖啡都喺用永共嚐自家烘焙嘅咖啡豆☕️,飲落醇香濃郁,最重要喺佢哋有一部咖啡打印機,
只要食客上傳一張相,就可以打印落杯咖啡到,幫食客製造一杯獨一無二嘅咖啡,雖然當日整咗三次先成功,但確實留低咗一個相當唔錯嘅回憶🥳
2024-05-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2024-05-03 21 views
喺K11 shopping完,見到一間簡約酒吧cafe,用咗白牆同木系佈置,感覺悠閒,小角落加插咗別緻嘅花花裝飾牆,仲可以寫低”放下你的心事”嘅打卡位📸🌹煙三文魚凱撒沙律三文魚捲成玫瑰花,靚之餘再配沙律菜,口感豐富,係一個完美嘅開胃菜🥬🦑黑松露忌廉雜菌尤魚墨魚咀意大利粉好香濃啊松露雜菌,入面有魷魚同墨魚咀好爽口,真係好足料😋🍝青醬蜆肉意大利粉 超多蜆肉,同青醬好夾,好好味,唔油膩🤤🧅洋蔥山洋蔥圈一圈疊一圈形成一座小山,炸得乾身,香噴噴,送咖啡酒好正!🥃幸福醉人係美式咖啡加佐橙酒,做到分層個好靚,甜甜酸酸同咖啡好夾,味道好特別好醒神👍☕快樂堅果開心果Latte,加咗開心果,入口有粒粒開心果嘅香味,好好飲😋Cafe推行環保咖啡渣回收之外,仲係一間支持青年嘅社企,大家都去支持下❤️

🌹煙三文魚凱撒沙律

🦑黑松露忌廉雜菌尤魚墨魚咀意大利粉
好香濃啊松露雜菌,入面有魷魚同墨魚咀好爽口,真係好足料😋

🍝青醬蜆肉意大利粉
超多蜆肉,同青醬好夾,好好味,唔油膩🤤

🧅洋蔥山

• 青醬蜆肉意大利粉
  • 黑松露忌廉雜菌尤魚墨魚咀意大利粉
  • 煙三文魚凱撒沙律
2024-05-02 21 views
位於尖沙咀赫德道2號地舖的永共嚐(Eternal Brews),是一間社企咖啡廳。餐廳為年青人提供創業及培訓機會,而且店內也會推行「啡續生息」(咖啡渣回收)。餐廳的佈置為韓式小清新風格,主打各樣咖啡,還會提供午市套餐。不過,最令筆者印象深刻的為這間餐廳的甜品。筆者當日為週末中午,可以悠閑地在咖啡廳內用餐。餐廳採用傳統方法下單。整體來說,年青店員的態度誠懇又有禮。約十五分鐘後,食物便陸續上桌了。。醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯Pumpkin scallop crab risotto in sauce 意大利飯即點即煮,上桌時還是熱騰騰的,而整碟主菜份量頗足料,男士也夠吃。南瓜份量充足,還有小貝柱和絲絲蟹肉作為配菜。不過,筆者覺得Risotto略為淡了少許,如果調味上再強烈少許,味道會更佳。紅棗桂圓枸杞茶 (凍)Red Dates, Longan and Wolfberry Tea午市套餐的指定飲品可凍可熱,當日天氣炎熱,所以點了一杯冷茶飲。輕輕攪拌後再吸啜一口,能感受到紅棗和桂圓獨特的味道。不過,如果飲品的味道能再強烈少許,味道便更理想了。。雞翼山 (半份) - $78Chicken Wing

醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯

紅棗桂圓枸杞茶 (凍)

雞翼山 (半份) - $78
Chicken Wing Mountain

筆者怕吃不完,所以餐廳特意製作了輕盈份量的雞翼山。正常份量的雞翼山($108)有二十多隻雞翼,性價比頗高,適合三至四人享用。

雞翼醃得頗為入味,鹹鹹香香,是一客味道相當不錯的小食。

職員還會端來三款是日醬汁,醬汁會不定期更新。醬汁分別是蜜糖芥末醬(黃色)、微辣的蕃茄醬(紅色)及清新的牛油果醬(綠色)。

筆者最愛吃蜜糖芥末醬,吊起了雞翼的鮮味,令小食味道更為豐富。

融化心戀 - 乳酪雪糕 (朱古力)- $68
Melting Heart - Greek Frozen Yogurt
(Chocolate Flavour )

甜品賣相十分誘人,而且十分足料,適合兩位女孩子一起享用。乳酪雪糕酸酸甜甜,冰凍清新。其他配料包括有巧克力餅碎、原塊巧克力餅、迷你巧克力球、巧克力醬,口感豐富又滿足,為這頓飯劃上一個頗精緻的句號。

📍尖沙咀赫德道2號地舖
2024-04-20
$150 (Lunch)
  • 融化心戀 - 乳酪雪糕 (朱古力)
新開一間社企Cafe🍴以永續、共享、共嚐的理念經營🤝協助年輕咖啡師創業☕️家庭主婦或退休人士創造收入來源💵同時提倡環保意識😃餐廳更會舉辦各種環保及身心靈的工作坊📝響應及支持環保餐廳亦會回收咖啡渣♻️為地球減費出一分力🌎先來小食洋葱圈,炸得金黃🔥外層香脆而不太油膩🧅濃郁滋味,豐厚質感😋香甜的南瓜,配上鮮味的帶子及意粉🍝味道非常絕配😙加上一絲絲的蟹肉🦀並撒上黑橄欖粉,添上一點惹味🤤Creamy的Risotto,好香黑松露味🍄‍🟫魷魚及墨魚咀提供爽脆口感🐙再加了3種不同菇類,令菌味更重和有層次😁甜品賣相吸引,好多配料🍧朱古力脆棒,朱古力威化,Oreo餅乾,滿滿一大杯,口感超豐富🤩乳酪純香幼滑,清新又低糖,夠晒健康🤓
新開一間社企Cafe🍴
以永續、共享、共嚐的理念經營🤝
協助年輕咖啡師創業☕️
家庭主婦或退休人士創造收入來源💵
同時提倡環保意識😃

餐廳更會舉辦各種環保及身心靈的工作坊📝
響應及支持環保餐廳亦會回收咖啡渣♻️
為地球減費出一分力🌎

先來小食洋葱圈,炸得金黃🔥
外層香脆而不太油膩🧅
濃郁滋味,豐厚質感😋

香甜的南瓜,配上鮮味的帶子及意粉🍝
味道非常絕配😙
加上一絲絲的蟹肉🦀
並撒上黑橄欖粉,添上一點惹味🤤

Creamy的Risotto,好香黑松露味🍄‍🟫
魷魚及墨魚咀提供爽脆口感🐙
再加了3種不同菇類,令菌味更重和有層次😁

甜品賣相吸引,好多配料🍧
朱古力脆棒,朱古力威化,Oreo餅乾,
滿滿一大杯,口感超豐富🤩
乳酪純香幼滑,清新又低糖,夠晒健康🤓

• 醬香南瓜帶子蟹肉意大利麵
  • 黑松露忌廉雜菌魷魚墨魚咀意大利飯
  • 朱古力希臘乳酪
2024-04-28 19 views
今日嚟到尖沙咀附近做嘢,見到新開嘅cafe,我哋就決定入嚟試吓啦。原來呢度喺社企永共嚐旗下嘅Cafe,喺度食嘢之外,仲可以協助年輕咖啡師創業同幫助家庭主婦創造收入來源。宜家仲做緊優惠,只要消費三次就可以換到環保咖啡杯,出街都可以用呀,一齊支持環保呀!食物方面,我哋分別叫咗兩份主食- 醬香南瓜帶子蟹肉意大利飯同卡邦尼意粉。意大利飯充滿咬口,而且南瓜味濃郁,仲有蟹肉同帶子嘅鮮甜味。而意粉味道同樣香濃惹味,加埋煙肉同芝士入口有鹹香嘅風味🤤🤤嚟到cafe,緊係要叫返杯咖啡啦☕️~海鹽榛子咖啡以濃郁咖啡配上榛子香味,口感豐富。而Earl Grey Latte 嘅茶味同咖啡味互相配搭,香濃細滑。店員仲話可以打印相片喺咖啡上面,即刻send 張相出嚟就印到啦,朋友見到之後都話好靚呀!😚✨小食拼盤✨心太軟
卡邦尼意粉
海鹽榛子咖啡