2019-10-23 421 views
估你唔到咁好食味嘅臘腸朋友介紹話尖沙咀有間食臘腸好有名嘅餐廳,就同咗親愛的去食。XO醬鮑魚伴麵:麵條真係好爽口,仲有隻鮑魚,好special双味臘腸貝殼包:有d似上海菜,原來包住臘腸食係另有一番風味,仲有麻辣味板鴨蘿蔔湯:蘿蔔一d都唔老,板鴨唔會太咸,配埋蘿蔔食效果唔錯川味麻辣雞:個sauce調效得好正唔,配埋飯一流!
估你唔到咁好食味嘅臘腸

朋友介紹話尖沙咀有間食臘腸好有名嘅餐廳,就同咗親愛的去食。

XO醬鮑魚伴麵:
麵條真係好爽口,仲有隻鮑魚,好special

双味臘腸貝殼包:
有d似上海菜,原來包住臘腸食係另有一番風味,仲有麻辣味

板鴨蘿蔔湯:
蘿蔔一d都唔老,板鴨唔會太咸,配埋蘿蔔食效果唔錯

川味麻辣雞:
個sauce調效得好正唔,配埋飯一流!
鮑魚XO醬撈麵$88麵一黎到就聞到一陣好香XO醬味,店員仲介紹麵同醬係自家製,我一食個麵好特別,從來冇食過麵又香又彈又有口感👍手工黃金麵$88麵麵係用自製既,佢係新鮮即炸,麵炸時夠鬆做得好脆口,呢款餸好考廚師技巧。雙未臘腸貝殼包$68店員向我們介紹臘腸係自製,黑色既係黑椒臘腸出邊比較少有咁做,當我試時味道好特別而且又唔多油又唔油膩,原味既又香有花雕酒,而且具體來講又唔鹹,所以就咁食都可以。杉鴨蘿蔔糕煲$88黎到時已經聞到好香既鴨味,湯好香甜而且好多湯料。麻辣雞$98雞好嫩口,唔會好銀咬唔開,仲好香既麻辣味。一入到去店員服務好好,座低後會自動介紹餐廳,餸黎到會再深入介紹,又會自動幫你分食飯。
鮑魚XO醬撈麵$88

手工黃金麵$88

雙未臘腸貝殼包$68

杉鴨蘿蔔糕煲$88

黎到時已經聞到好香既鴨味,湯好香甜而且好多湯料。

麻辣雞$98

雞好嫩口,唔會好銀咬唔開,仲好香既麻辣味。

2019-09-30 166 views
清蒸土豬肉~望落去好似好肥膩,但是食落口卻一點都唔覺,相反你會覺得肉質嫩滑,一點油膩的感覺都無,因為這是餐廳自家農場養殖的黑毛土豬肉。配上餐廳自製的醬汁,更加惹味。醬汁是由醬油、香蒜、蔥、薑等配制而成,和豬肉夾到剛剛好,值得一試。酸辣手工空心 湯麵~ 面係由俄羅斯冇轉基因的麵粉製作而成,經過12度工序,20小時純手工密製作而成 。 麵粉在酵母的作用下,自然發酵成空心狀態,再經陽光風乾糧晒乾。麵條食落口好滑,湯則是酸辣味,它不是大家通常食的上海酸辣味,而是類似川菜的麻辣味,酸味不是很濃 ,配上臘腸,別有一番風味。面的份量也是很多,可以兩個人食一碗,再加上2之3道其它的菜式 ,已經好足夠了。手工黃金麵~好似我哋平時食開嘅糖醋麵。 呢間餐廳啲黃金麵,有如其名,兩邊煎到金黃色,食落口好香,好鬆脆,酸甜汁超好味,值得推介給大家一試。清蒸臘味拼盤~有臘腸和臘鴨 ,臘鴨有濃郁的醃香味,肉味帶甘且鮮,肉質細膩,沒有什麼肥肉,有嚼勁但不韌,不會太鹹,味道恰到好處。臘腸同樣鮮甜惹味, 餸飯就最好喇。上湯浸菜芯~菜心好嫩,用香蒜爆香,配上上湯 ,更加突顯出菜芯的甜味。現在的人崇尚健康,每餐一定要食蔬菜至得。

清涼薏米水~ 健康飲品, 用薏米和糖冬瓜煲成,飲咗有清涼解熱,去濕功能。

2019-09-27 159 views
環境舒適又乾淨朋友之前黎過食lunch介紹個煲仔飯好好食有香脆飯焦,趁而家夜晚有d秋意,約去食煲仔飯果然無令人失望,個煲仔飯有飯焦底飯焦香脆無燶味,火喉時間都控制得好好梅菜土豬肉煲仔飯叫左川味臘腸炒蛋蛋好滑,臘腸酒味香濃,微辣唔似平時臘腸好肥,相對瘦肉較多但唔韌排骨芥菜煲清淡健康,排骨有肉味,菜煲得夠腍又無苦澀味湯內有黃豆,係胡椒湯黎架蒸海鱸魚魚用鹽腌左,少少鹹,但唔係平時鹹魚咁硬身,鮮且嫩滑,送飯好味有驚喜地魚已經起左主骨滿足的一餐冬瓜薏米水足料,有冬瓜條和薏米可以食飲品都好
環境舒適又乾淨
朋友之前黎過食lunch介紹個煲仔飯好好食
有香脆飯焦,趁而家夜晚有d秋意,約去食煲仔飯
果然無令人失望,個煲仔飯有飯焦底
飯焦香脆無燶味,火喉時間都控制得好好
梅菜土豬肉煲仔飯

叫左川味臘腸炒蛋
蛋好滑,臘腸酒味香濃,微辣
唔似平時臘腸好肥,相對瘦肉較多但唔韌

排骨芥菜煲
清淡健康,排骨有肉味,菜煲得夠腍又無苦澀味
湯內有黃豆,係胡椒湯黎架

蒸海鱸魚
有驚喜地魚已經起左主骨

滿足的一餐
冬瓜薏米水足料,有冬瓜條和薏米可以食
飲品都好

2019-09-17 107 views
亞士厘道真係有好多野食, 咩種類都有....今次試呢間中菜, 估唔到水準又幾高主要食臘味同埋煲仔飯清蒸川味臘腸一片片的川味臘腸下放置了蒜片...清蒸的食法更能食出原味....臘腸肥瘦均勻四季豆干煸雞肶菇炒出青翠的四季豆, 一D都唔乾, 雞肶菇吃起來脆滑爽口,營養還非常豐富海鯧魚煎得漂亮,咸香可口, 鱼皮焦脆, 魚味濃, 香香脆脆..吃完還想再吃籠仔荷葉蒸飯一上檯就已經聞到香噴噴荷葉既香味...荷葉飯填滿一整籠,飯面仲鋪滿黑毛豬肉餅..最驚喜係食落真係帶有荷葉香...檸檬蒠米水好健康...清新好飲,健脾清熱御髮膳粥係糖水黎, 好足料..但又唔會好甜...有黑米....黑芝麻..蓮子...花生等等仲有養生長髮之功效
主要食臘味同埋煲仔飯

清蒸川味臘腸
四季豆干煸雞肶菇
海鯧魚
籠仔荷葉蒸飯
最驚喜係食落真係帶有荷葉香...
檸檬蒠米水
好健康...清新好飲,健脾清熱
仲有養生長髮之功效
2019-09-08 83 views
平時食煲仔飯既地方比較擠迫,又多油煙,但原來食煲仔飯既地方可以又舒適又乾淨!今次同朋友黎到尖沙咀呢間憶食尚食飯,除左煲仔飯,叫左個伴面同菜煲,仲有小食,款式夠晒多選擇!特色臘味煲仔飯-有港式臘腸、川味臘腸、臘鴨,幾種蠟味令整煲飯很香很香,港式臘腸和川味臘腸味道很不同蠟鴨鹹度不重,不用送飯直接食用也非常可口港式臘腸很重油香,甘香鮮味;而川味臘腸,麻而且辣,非常開胃,有川菜特色芥菜排骨煲,排骨湯加了黃豆同黑胡椒,正正適合現時潮濕天氣。川味臘腸炒蛋-滑蛋炒得很鮮嫩,配上川味臘腸麻麻辣辣,醒胃又可口,越食越多鮮腌海鯧 - 一道鹹鮮但鹹味並沒有過火,味道剛剛好,能帶出海鯧🐟本身的鮮味!鯧魚外皮煎得十分香脆,脆的程度就像薯片一般😉!因為醃製過的原因所以魚肉分外結實而且上碟的時候已很貼心地為食客切開一件件上,讓食客一啖便能品嚐到鯧魚的脆口和鹹香!

芥菜排骨煲,排骨湯加了黃豆同黑胡椒,正正適合現時潮濕天氣。

2019-08-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2019-09-07 70 views
之前行過俾佢門面吸引,話下次一定要黎食煲仔飯,點知我隔左冇耐,有朋自遠方來,梗係帶佢去食下啦!今日黎到冇咩人,可能夏天?🤪 冇乜人食煲仔飯,都好既,我唔太想等位!同朋友睇完菜牌,決定散叫!叫左兩杯檸檬薏米水,幾好!唔甜!之後叫左四季豆平煸雞脾菇,呢個幾好!又唔油!濃味,要黎送飯幾好!之後黎到都要試下佢既臘腸,侍應姐姐推薦我地叫孖寶,可以試下佢既四川口味,我就唔多岩架喇!朋友話好好食,仲買左一斤番去 🤣之後係 煎腌海鯧魚,呢個我地大愛呀!煎得好香口,半條...唔夠喉!咸鮮好正!送飯一流 👍🏻朋友突然轉態話要食荷葉梅菜黑毛豬肉餅飯,個梅菜好香,個豬肉餅都好彈牙 😋最後食埋個紫米露,飽哂 😋

同朋友睇完菜牌,決定散叫!叫左兩杯檸檬薏米水,幾好!唔甜!

最後食埋個紫米露,飽哂 😋
2019-08-26
$300 (Dinner)
2019-09-07 57 views
煲仔飯餐廳優雅裝修幾靚坐得好舒服 梅菜黑毛豬肉餅煲仔飯足夠兩個人食見到隔離客人每人一煲原煲上台 職員幫我地加頭抽攪拌刮埋飯焦出黎 飯焦香脆不黏牙米飯飯粒粒粒分明 好有米香 芥菜排骨煲$98點呢個剛好中和左臘味嘅味道,好清新,湯頭順口。芥菜鮮甜,排骨唔算好多,但肉質靚 清蒸鮮醃海鯧魚$88好特別 海鯧魚有鮮味帶咸香新鮮嘅鯧魚用海鹽腌製后 一啲都唔腥咸度適中 佐飯一流 🥓川味臘腸炒蛋$68川味臘腸 帶少少辣味蛋炒得好滑 仲有滑溜蛋漿臘腸是餐廳自家工場製作采用特選新鮮豬肉的肥瘦均勻 幾乎特瘦豬肉味香濃 加上 汾酒 花椒調味, 甜品 御髮膳粥$58似椰汁紫米露有黑米 黑芝麻 蓮子等養生食材好滋潤補身甜度適中
煲仔飯餐廳優雅裝修幾靚

蛋炒得好滑 仲有滑溜蛋漿
臘腸是餐廳自家工場製作
采用特選新鮮豬肉的
肥瘦均勻 幾乎特瘦
豬肉味香濃 加上 汾酒 花椒調味,

甜品 御髮膳粥$58
似椰汁紫米露
有黑米 黑芝麻 蓮子等養生食材
好滋潤補身
甜度適中
高級版嘅煲仔飯價錢唔一定係好貴, 今晚黎到呢間煲仔飯專門店, 有自家臘味製造工場, 而且大部份食材都源自自家農場。  Menu 最後一頁就介紹佢地自家品牌嘅產品清蒸川味臘腸職員介紹, 話呢款臘腸用左豬脊背 & 前腿肉, 以二肥八瘦比例, 再加入野生花椒調味製成。 清蒸過嘅川味臘腸, 麻辣香味大大降低, 所以比較易入口, 而且肉味濃郁四季豆干煸雞肶菰以乾鍋煸炒嘅方式煮成, 所以豆干較乾身又爽口, 帶點微辣嘅味道, 令人食指大動香煎鮮腌海鯧魚魚皮煎到脆卜卜,  肉質厚實, 刺骨非常少, 由於用鮮腌方法腌製, 所以魚肉鮮嫩得黎又帶點咸香, 高水準之作籠仔荷葉蒸肉餅飯大大塊梅菜肉餅包喺荷葉入面連飯一齊蒸, 荷葉嘅清香滲入飯中, 肉餅蒸得夠鬆軟, 而且梅菜嘅鹹甜味道適中, 超正御髮膳粥用左蕨麻、黑米、黑芝麻、蓮子、合桃 … 材料煲成, 味道微甜, 而且口感順滑, 而且仲好飽肚檸檬薏米水薏米份量絕不吝嗇, 而且加入左冬瓜, 非常清熱祛濕, 好啱熱辣辣嘅夏天飲

清蒸川味臘腸

四季豆干煸雞肶菰

香煎鮮腌海鯧魚

籠仔荷葉蒸肉餅飯

2019-09-03
$180 (Dinner)
2019-09-02 108 views
雖然仍在炎夏,但又想食臘味,憶食尚是最佳選擇。一坐下,服務員推介糖冬瓜檸檬薏米水,非常足料,消暑又美白。川味臘腸炒蛋,是非常特別的菜式,川味臘腸原來加了川椒同茅台酒,第一次食有少許麻辣味的臘腸,配上好嫩滑的炒蛋,有創意。清蒸鮮腌海鯧魚,魚肉好鹹香,肉質絕對不硬。黑毛豬肉餅煲仔飯,黑毛豬肉餅較一般肉餅更爽口,廚師並沒有用味精,全靠黑毛豬的香味和少許豉油,雖然只order細分,但二人也吃不完。芥菜排骨煲,排骨湯加了黃豆同黑胡椒,正正適合現時潮濕天氣。御髪膳粥,有黑芝麻、黑米等,好滋潤。
雖然仍在炎夏,但又想食臘味,憶食尚是最佳選擇。

一坐下,服務員推介糖冬瓜檸檬薏米水,非常足料,消暑又美白。
糖冬瓜檸檬薏米水

川味臘腸炒蛋

清蒸鮮腌海鯧魚,魚肉好鹹香,肉質絕對不硬。
清蒸海腌鯧魚

黑毛豬肉餅煲仔飯

芥菜排骨煲,排骨湯加了黃豆同黑胡椒,正正適合現時潮濕天氣。
芥菜排骨煲

御髪膳粥,有黑芝麻、黑米等,好滋潤。
御髪膳粥

糖冬瓜檸檬薏米水
清蒸海腌鯧魚
黑毛豬肉餅煲仔飯
御髪膳粥
2019-09-02 79 views
今日介紹既呢間餐廳都幾特別 有別於過往大家對食煲仔飯嘅概念 呢到既裝修絕對可以用高級餐廳來形容😆 環境有如西餐廳 食既卻係廣東菜🤫餐廳名都叫煲仔飯 我哋又點可以唔試翻個呢? 我地就揀左試梅菜肉餅煲仔飯🤤 店員會係你面前幫你撈埋呢個熱騰騰嘅飯 佢哋嘅飯唔係用普通米 而係用咗東北米 一年只出產一次 非常矜貴 更有米香😍 飯底仲有飯焦 香口好味👍🏻另一道吸引到我哋試呢間餐廳嘅菜式係清蒸鮮腌海䱽魚🐟 佢哋嘅擺盤好可愛 將魚切成一條條 食既時候好方便 腌製過後鹹鹹的 充滿魚油香 好好送飯👍🏻除左䱽魚 我地仲叫左川味臘腸炒蛋 一樣好好送飯 好有住家飯嘅感覺😂 川味臘腸比較少食 帶點麻辣既味道 好過癮👅最後就叫左個菜 芥菜排骨煲 湯底好濃 落左薑片 鮮味好出👍🏻 除左湯好飲 菜同排骨都腍哂好入味 好健康🤩除左飯菜健康 我地都好欣賞呢到既飲品 係檸檬薏米水 超健康男女都岩飲 而且甜甜地好好飲🤤 食飽再整多碗御髮膳粥做甜品入邊有紫米 合桃 花生等材料 有咬口 口感好好 唔會好甜 係甜品既好選擇🌟

清蒸鮮腌海䱽魚

清蒸鮮腌海䱽魚
2019-08-28 381 views
平時食煲仔飯多數在大排檔或茶餐廳,環境總不是太好。但尖沙咀就開了這家主打食臘味煲仔飯的餐廳,裝修得十分高貴,皮座梳化,環境清靜,服務都很有高級餐廳的感覺,原來食煲仔飯都可以食得高級一點。因為餐廳主打食臘味,所以煲仔飯款式只得兩款,就是特色臘味及川味臘味。除了煲仔飯外,還有粉麵,小菜等,雖然選擇不算太多,但餐廳好多原料都是自家製的,除了主打的臘味,餐廳用的花生油,醬油,手工空心麵等都是由國內的自家工場製作的,全部食材都有真空包裝,設有零售櫃,歡迎食客選購。手工空心麵是餐廳的自家出品,外間少見,所以點了一個酸辣湯空心麵,份量足夠二人食用,麵芯是空心的,令湯汁都可以灌入麵芯中,麵質比上海麵更加幼滑,頗辣的酸辣湯底配上川味臘腸,更加惹味。因為煲仔飯份量都頗大,所以只點了個清蒸臘味拼盤,有廣式臘腸,臘鴨外,更有餐廳新出品的川味臘腸,由四川花椒製作,麻香中帶有微辣,味道跟台灣香腸有點相似。蒸臘味的時間剛好,臘味軟淋。小食-手工黃金麵,可選京川汁及糖醋汁,我們選了酸酸甜甜比較開胃的糖醋汁,又是用上自家製的空心麵來炸,炸得香脆,放耐了仍然脆口,如果少油一點會更好。清蒸土豬肉,土豬肉八分肥二分瘦,厚度適

酸辣湯空心麵

清蒸臘味拼盤

手工黃金麵

清蒸土豬肉,土豬肉八分肥二分瘦,厚度適中,肉質爽口,不太油膩,沾上醬油,味道更好。
清蒸土豬肉

清清地來一個上湯浸菜芯。
上湯浸菜芯

餐廳特式甜品-御髮膳粥,外表及味道跟紫米露十分相似,內有蕨麻,黑糯米,黑芝麻,蓮子等,微甜,聽說更有護髮功效。
御髮膳粥

飲品點了一杯清心的薏米水,好適合夏天飲。
2019-08-27
$180 (Dinner)
酸辣湯空心麵
清蒸臘味拼盤
手工黃金麵
清蒸土豬肉
上湯浸菜芯
2019-08-22 37 views
朋友帶我來到尖沙咀亞士厘道的「憶食尚臘味煲仔飯」食晚飯,現在食臘味不是冬天的專利,一年四季都可以食到。餐廳裝修雅致,坐位舒適,藍色的枱布襯托著藍白的座椅,燈光柔和中帶光猛,感覺很舒服。餐牌的選擇頗多,我們選擇了套餐D,有5個餸加甜品,還有兩杯檸檬薏米水。《酸辣湯空心麵》 麵身幼滑,酸辣分明,加上幾塊臘腸,醒神開胃。《手工黃金面》四件這個炸麵和酸辣麵的麵身是不同的,這個炸麵裏面空心,專為炸的,放耐了也不會腍,點小小酸甜汁更好吃。《清蒸臘味拼盤》有原味臘腸、川味臘腸和臘肉,臘腸和臘肉都不太鹹,很香,伴空心麵一齊食最佳。《香煎土豬肉》現在供港的豬減少,導致豬肉非常昂貴,這裡的豬肉是自家農場出產,有信心保證,豬肉嫩滑,瘦中帶點肥,令人好想一吃再吃。《上湯浸菜芯》菜芯清甜幼嫩,上湯浸的煮法就最健康。《御髮膳粥》這個甜品有合桃、花生、紫米,打碎了更易入口,加入些少練奶更滑更好吃。吃完這個甜品真是超飽。

《手工黃金面》四件

《上湯浸菜芯》菜芯清甜幼嫩,上湯浸的煮法就最健康。

2019-08-19
$190 (Dinner)
2019-08-22 38 views
今日來到佐敦文𠥔街竟然有間好優雅歐陸情懷裝潢吃煲仔菜式川菜的餐廳,好吸引!決定入去食返個晚餐。餐廳內歐陸风格优雅舒適,餐具擺設亦是眼前一亮,似吃西餐,今日我地吃特色川菜呢👍!😍我地經過精選,選了個二人套餐,前菜酸青瓜和白蘿蔔,青脆爽甜好醒胃,首先來條清蒸鹽腌海鯧魚,咸度適中,鮮味之余帶有咸香,佐飯一流,😍熱辣辣盛上籠仔荷葉蒸臘味飯,香氣四溢,用上上乘茅台酒淹制,特別入味甘香鲜味特瘦川味臘腸,😍四季豆炒得干爽惹味,加上雞肶菇更加爽翠口感更豐富,👍最後吃上飯后甜品,好滿足,紫米露甜度適中,加上花奶香甜滑溜,好滿足的晚餐!🥰

餐廳內歐陸风格优雅舒適,餐具擺設亦是眼前一亮,
😍四季豆炒得干爽惹味,加上雞肶菇更加爽翠口感更豐富,
🥰
2019-08-21 50 views
呢間餐廳以前食過一次,食過返尋味!今次同朋友一齊去,地理位置幾好,大概行5分鐘就有地鐵站!舖名都有煲仔飯三隻字,顧名思義佢嘅煲仔飯應該係幾出名嘅!原本諗住叫返上次食過嘅特色臘味煲仔飯,不過朋友話天氣太熱唔想食煲仔飯,所以最後叫咗個酸辣空心手工麵同埋手工黃金麵作主食。酸辣有得揀辣度,大中小走辣都得。今次揀咗個小辣,辣度可以接受。因為d麵係空心嘅,所以更加吸汁,酸酸辣辣的,好開胃!黃金面炸到非常脆口,沾點酸汁,更加好味!另外當然唔少得點嘅係臘味拼盤!佢有川味臘腸同埋原味臘腸。佢呢度嘅臘腸同一般市面上嘅唔一樣,佢用咗茅台酒去浸,所以食落有好濃嘅酒香。川味臘腸更加特別!食落真係有麻辣嘅味道,但係唔會太辣,食唔停!呢個清蒸黑毛豬,望落去好似有啲單調,但食落去非常爽口彈牙!最後咁就梗係要食埋佢個糖水啦!超級滿足!

黃金面炸到非常脆口,沾點酸汁,更加好味!

呢個清蒸黑毛豬,望落去好似有啲單調,但食落去非常爽口彈牙!

最後咁就梗係要食埋佢個糖水啦!超級滿足!