2023-11-14 30 views
🥢自助吧一入門口就比呢一個自助吧吸引咗最搶鏡就係個長腳蟹同蟹鉗肉質鮮美,酒店食自助餐嘅質素,但係唔使同人爭又平啲😆芝士多選擇,煙三文魚新鮮,個沙律菜新鮮又幾好食,唔係普通沙律,有羽衣甘藍,火箭菜,紅菜頭等等,個醬都好特別,食落係無菜青味,大讚👍🏻👍🏻🥢餐湯餐湯係南瓜湯,好濃嘅南瓜蓉,飲完都飽飽地,蒜蓉包正常發揮🥢魔鬼魚翅呢個要讚,食落口滿滿嘅骨膠原,魔鬼魚真係唔係度度有得食雖然細份少少,貴精不貴多🥢紅蝦意粉加咗錢食咗隻靚紅蝦,係好食嘅意粉正常發揮,少少辣幾香口個人來講,有酒店自助餐質素嘅長腳蟹,煙三文魚,芝士,好食沙律任食,再加上有質素嘅主菜同小食,可以媲美酒店自助餐但係價錢係自助餐嘅2/3,坐得又舒服安靜,唔使同人搶值得encore👍🏻👍🏻

🥢自助吧
一入門口就比呢一個自助吧吸引咗
最搶鏡就係個長腳蟹同蟹鉗
肉質鮮美,酒店食自助餐嘅質素,但係唔使同人爭又平啲😆
芝士多選擇,煙三文魚新鮮,

🥢餐湯
餐湯係南瓜湯,好濃嘅南瓜蓉,飲完都飽飽地,蒜蓉包正常發揮

🥢魔鬼魚翅
呢個要讚,食落口滿滿嘅骨膠原,
魔鬼魚真係唔係度度有得食
雖然細份少少,貴精不貴多
🥢紅蝦意粉
加咗錢食咗隻靚紅蝦,係好食嘅
意粉正常發揮,少少辣幾香口

但係價錢係自助餐嘅2/3,
坐得又舒服安靜,唔使同人搶
值得encore👍🏻👍🏻
TakeAway
最近喺尖沙咀去左呢間茴香,系一間泰x西嘅fushion餐廳!呢度dinner set有分3-5 course,最平$368 就可以享用到semi buffet ,buffet仲有有雪場蟹腳😍不得了!我地就揀左4course $438 包括有湯,semi buffet,前菜,Main🍽️ 超豐富啊!salad bar 桌上有多款小食,e.g.三文魚脆脆,Ham & Cheese ,多款沙律&水果,重點重點系竟然有雪場蟹腳🤩真系流哂口水,D 蟹十分新鮮,滿滿嘅鮮味,肉質爽甜,好食過出面有D 酒店嘅buffet👍🏻而餐廳refill salad bar 嘅速度都好快,吾會俾人夾哂又要等一輪!是日餐湯系南瓜湯,好香甜,南瓜蓉好綿密,入口好順滑!前菜我地各揀左泰式小食拼盤,香釀辣椒膏魷魚筒~2款味道都好有泰式風味😋泰式小食拼盤仲有多種款式,e.g. 雞翼,春卷,豬頸肉etc至於Main 我地就揀左香煎美國頂級牛板腱300g🥩 & 香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁~牛扒熟成度剛好,外表有煎過嘅香味,而入面依然保持住肉汁😋

是日餐湯系南瓜湯,好香甜,南瓜蓉好綿密,入口好順滑!

2023-11-11 39 views
茴香位於山林道,餐廳裝修得精緻有格調,提供半自助餐形式,菜式以泰式同西式fusion菜為主,價錢由$368至$498不等,今次揀咗$438既套餐已包括沙律吧、湯、前菜同主菜。🔸沙律吧呢度嘅沙律吧非常吸引,位置係餐廳正中央,有幾款沙律菜、芝士拼盤、生果、小食等,而最最最吸引之處就係有埋長腳蟹!蟹腳大大隻,味道鮮甜,啖啖肉非常滿足,而且refill得好快,唔怕俾人拎哂!🔸是日餐湯南瓜忌廉湯口感香滑濃郁,入口感覺到非常足料既南瓜溶🔸前菜泰式小食拼盤份量都幾多,有咖哩角、炸墨魚餅、雞翼、豬頸肉同炸蝦卷椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅咖哩煮得非常惹味,配埋烤餅食,脆卜卜🔸主菜香煎鵝肝黑松露雞卷雞卷外層嘅雞皮煎得香,肉質嫩滑,加上有黑松露點綴,味道更香口香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁豬鞍已切好一件件,肉質爽口,加上酸酸地嘅黑莓醋汁醬汁食落更醒胃

🔸沙律吧

🔸是日餐湯
南瓜忌廉湯口感香滑濃郁,入口感覺到非常足料既南瓜溶

🔸前菜
泰式小食拼盤
份量都幾多,有咖哩角、炸墨魚餅、雞翼、豬頸肉同炸蝦卷

椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅
咖哩煮得非常惹味,配埋烤餅食,脆卜卜

🔸主菜

香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁
2K
🇹🇭泰西式半自助dinner set 🇹🇭朋友鍾意食泰國菜 今晚搞搞新意思 去一間泰西式fusion餐廳 泰式食材西式食法 都幾新穎-🥗自助沙律吧款式少於十樣 絕對係貴精不貴多 長腳蟹好受歡迎 不停添滿吃之不盡🤩 cheese platter🧀 亦好得-🧆泰式小食拼盤多款熱門小食 豬頸肉/炸春卷/香茅雞翼之類 甜辣醬開胃惹味 最啱一班朋友叫嚟做sharing dish-🐟香烤魔鬼魚魔鬼魚菜式比較少見 通常香煎配四川泰式辣醬 味道偏鹹 不過魚味香濃鮮味不減 喺餐廳食-🥘泰式西班牙海鮮炒飯呢度嘅版本 加咗泰式辣椒同埋茴香 頗有風味 口感又夠 米粒柔韌唔會過分濕潤 帶子青口好大粒吓-🥠香烤芝士茸三文魚三文魚扒厚身外皮有焦脆 亮點反而係底下嘅配菜😎 醋醃茴香唔止爽口開胃 一啲腥味都冇 我鍾意食佢多過洋蔥🧅-📍茴香尖沙咀山林道38號銀座38 17樓
🇹🇭泰西式半自助dinner set 🇹🇭
三文魚扒厚身外皮有焦脆
📍茴香
尖沙咀山林道38號銀座38 17樓
  • 香烤芝士茸三文魚
《茴香耳語》西式晚餐,茴香飄香。人生意義,在其中啟發。美食啟迪,感性綻放。茴香芬芳,靈感涌現。Whispers of FennelWestern dinner, fennel's aroma fills the air.Meaning of life, inspired within.Culinary art enlightens, sensibilities unfold.Fragrance of fennel, inspiration wells up.【4 Course Menu】438HKD/位二人同行晚餐:1️⃣自助沙律海鮮吧(無限量供應)2️⃣餐湯2份3️⃣泰式香烤魔鬼魚(半份)4️⃣香煎鵝肝黑松露雞卷配薯菜5️⃣紅咖喱軟殼蟹配牛油薄餅(半份)6️⃣香煎加拿大豬鞍配薯蓉露筍及黑莓醋汁
《茴香耳語》
西式晚餐,茴香飄香。
人生意義,在其中啟發。
美食啟迪,感性綻放。
茴香芬芳,靈感涌現。

Whispers of Fennel

【4 Course Menu】438HKD/位
二人同行晚餐:
1️⃣自助沙律海鮮吧(無限量供應)
2️⃣餐湯2份
3️⃣泰式香烤魔鬼魚(半份)
4️⃣香煎鵝肝黑松露雞卷配薯菜
5️⃣紅咖喱軟殼蟹配牛油薄餅(半份)
6️⃣香煎加拿大豬鞍配薯蓉露筍及黑莓醋汁
  • 自助沙律吧
2023-11-10 26 views
甫一進場,便看見格調高尚的沙律吧,矜貴食材像熟成芝士,蟹腳,煙三文魚等映入眼簾服務一如預期的好,是西餐廳的質素沙律吧之中最愛的是最矜貴的蟹腳,分量超多,完全沒有在偷工減料煙三文魚跟芝士也有在好好地調味熟成,味道濃而不過鹹4 Course Menu $438是日餐湯 清潤又甜的南瓜🎃湯配以一塊多士,恰到好處椰汁雞湯 酸中帶甜的椰汁雞湯配有一隻雞鎚,清而開胃香釀辣椒膏魷魚(半份)香甜帶一點辣的炒魷魚,加上三色椒同炒,不俗泰式香烤魔鬼魚(半份)半條醃好的魔鬼魚甜美而滑嫩!香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醃茴香僅僅熟的三文魚柳配麵包糠,口感爽脆,不過鞋香煎加拿大豬鞍配薯蓉、泰國露荀及黑莓醋汁完全不會鞋的豬鞍僅熟,口感超級出色,加上黑莓醋汁,不會太油膩的曼妙質感!Fennel17/F, NO.38 HILLWOOD ROAD, TSIM SHA TSUI

服務一如預期的好,是西餐廳的質素

煙三文魚跟芝士也有在好好地調味熟成,味道濃而不過鹹

4 Course Menu $438

是日餐湯 清潤又甜的南瓜🎃湯配以一塊多士,恰到好處
椰汁雞湯 酸中帶甜的椰汁雞湯配有一隻雞鎚,清而開胃

香釀辣椒膏魷魚(半份)
香甜帶一點辣的炒魷魚,加上三色椒同炒,不俗

泰式香烤魔鬼魚(半份)
半條醃好的魔鬼魚甜美而滑嫩!

香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醃茴香
僅僅熟的三文魚柳配麵包糠,口感爽脆,不過鞋

香煎加拿大豬鞍配薯蓉、泰國露荀及黑莓醋汁

Fennel
2023-11-09 32 views
今日同寶寶來到尖沙咀山林道的🌴茴香泰式料理和西餐結合的新派餐廳🍴,室內設計風格以深藍色和金色為主,露台位置有一覽無遺的美景,充滿著簡約而奢華的氣息🌟餐牌內有半自助晚市套餐供選擇,分為三道菜💰368,四道菜💰438,五道菜💰498,每一款都包括精選沙律吧🥗我們就選了四道菜💕包括2款前菜+2款主菜+是日餐湯💕 精美沙律吧🥗沙律吧放在餐廳中央,有多款冷盤食物,芝士盤,三文魚脆脆,加拿大雪場蟹腳,莎樂美腸,溏心蛋等等。。。全晚不斷補給🥰應有盡有💚 🌟前菜🌟選了泰式小食拼盤,香脆可口色香味俱全,炸得甘香不油膩,非常可口💜椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅,平時食咖哩配飯都食得多🍚今次可以配烤餅食,另有一番風味,正🩷 🌟主菜🌟香煎鵝肝黑松露雞卷配薯菜🐤把雞肉捲入鵝肝並加入黑松露醬再煎香,雞肉嫩滑滲出鵝肝及黑松露的芳香,令到口感更豐富🩷 特色片皮鴨手工薄餅🍕 🦆片皮鴨本身較乾身唔會有油膩感, 上枱時再跟上一小碟青瓜條同京蔥,就好似食片皮鴨一樣。餅底是薄脆的,增加層次感🤎 全晚服務員都很有禮貌,讓我們有一個愉快的時光💫💕
我們就選了四道菜💕包括2款前菜+2款主菜+是日餐湯💕

精美沙律吧🥗

🌟前菜🌟

🌟主菜🌟
香煎鵝肝黑松露雞卷配薯菜🐤

特色片皮鴨手工薄餅🍕 🦆

全晚服務員都很有禮貌,讓我們有一個愉快的時光💫💕
  • 泰式小食拼盤
  • 精選沙律吧
2023-11-09 28 views
朋友推介山林道有一間半自助晚餐性價比甚高,我哋放工就嚟試吓!佢係位於山林道大廈嘅其中一層,餐廳格局唔錯,裝修幾靚 餐牌簡單明瞭 分為三道菜、四道菜、同五道菜 每種都已經包括任食自助吧上食物 ,然後再揀餐湯 小食 主菜 同甜品今次我哋就試咗四道菜❤️落完食物後我哋已經即刻去咗自助吧枱,中間一個大枱已經放滿左不同既食物 有唔同款式嘅沙律🥗,三文魚脆餅 最主要嘅梗係加拿大雪場蟹腳 ! 鮮甜多肉 係必食之選!❤️另外三文魚脆餅鹹香十足 都係不錯嘅選擇! 另外仲食咗好多沙律打咗個底 食咗一輪已經飽咗一半😅侍應送上是日餐湯 係南瓜忌廉湯 真係超級濃郁 每一啖都有鮮甜嘅南瓜味道 成哥湯好順 好滑 好快就飲晒前菜我哋揀咗小食拼盤 同埋紅咖喱軟殼蟹配烤餅小食拼盤可以試到不同嘅小食 每樣嘢都炸得相當不錯 最喜愛春卷 餡料夠晒飽滿😛另外紅咖喱就辣度十足,鍾意食辣嘅唔好錯過!主菜我哋叫咗香煎鵝肝黑松露雞卷同埋特色片皮鴨手工薄餅黑松露雞卷 已經切到一塊塊 方便進食~ 黑松露將成個口感提高 再配上軟軟綿綿嘅薯仔🥔 好好食!特色片皮鴨手工薄餅將片皮鴨放上薄餅真係幾有特色,中西合璧fusion菜 ~ 味道鹹鮮 加上青瓜同

佢係位於山林道大廈嘅其中一層,餐廳格局唔錯,裝修幾靚

今次我哋就試咗四道菜❤️

侍應送上是日餐湯 係南瓜忌廉湯

前菜我哋揀咗小食拼盤 同埋紅咖喱軟殼蟹配烤餅

另外紅咖喱就辣度十足,鍾意食辣嘅唔好錯過!

主菜我哋叫咗香煎鵝肝黑松露雞卷同埋特色片皮鴨手工薄餅

特色片皮鴨手工薄餅

將片皮鴨放上薄餅真係幾有特色,中西合璧fusion菜 ~ 味道鹹鮮 加上青瓜同蒽 中和肥膩感,再加上薄薄嘅餅底 👍

呢一餐真係食到好飽,性價比都幾高,同朋友慶祝生日或者傾吓計都相當不錯!
2023-11-09 29 views
這間西餐廳位於尖沙咀的山林道,鄰近尖沙咀及佐敦站,主打泰國菜。店內環境寬敞舒適,優雅的裝潢十分有氣派,擺放多種綠色盆栽裝飾,露台座位更能飽覽公園園景,適合約會、慶祝及多人聚會。晚市時段設有半自助餐,共有九款主食選擇。4 Courses - $438/位Salad Bar自助沙律吧乾淨又衛生,更不斷補充食物。加拿大鱈場蟹腳鮮嫩飽滿,切開流出澎湃鮮甜的肉汁;柔軟的燈籠腸好甜美;三文魚脆脆滑順絲柔,帶著點煙燻的風味;布里芝士、藍芝士及芳提娜芝士各具特色;辣味八爪魚煙韌彈牙;多款沙律菜如煙胸鴨香橙沙律更用上羽衣甘藍;還有生果盤內的西瓜、菠蘿及蜜瓜等。是日餐湯濃稠的南瓜湯香甜細膩,更有一塊香脆的多士吸湯。泰式小食拼盤即叫即炸金黃又酥脆,包括薯絲蝦爽脆彈牙、春卷、肥瘦兼備的豬頸肉鮮嫩帶脆、墨魚餅、香茅雞翼嫩滑多汁和蝦片。泰式香烤魔鬼魚整塊魔鬼魚全是爽脆的軟骨,含豐富骨膠原,更有嫩滑的魚肉,再塗上惹味的泰式酸辣汁。香煎美國頂級牛板腱300G一片片牛肉有著粉嫩的橫切面,脂肪雖少,但勝在牛味濃郁,入口軟腍多汁,更有一條爽脆的嫩筋,更有小蘆筍及薯仔等配料。香煎鵝肝黑松露雞卷肥美飽滿的雞件嫩滑又多汁,薄透的
晚市時段設有半自助餐,共有九款主食選擇。
4 Courses - $438/位
加拿大鱈場蟹腳
辣味八爪魚
三文魚脆脆
燈籠腸
布里芝士、藍芝士及芳提娜芝士
煙胸鴨香橙沙律
生果盤
Salad Bar
是日餐湯
濃稠的南瓜湯香甜細膩,更有一塊香脆的多士吸湯。
泰式香烤魔鬼魚
泰式香烤魔鬼魚
香煎美國頂級牛板腱300G
[IMG:https%3A%2F%2Fstatic5.orstatic.com%2Fuserphoto%2Ftemp%2F46107263-fa6f-4620-b7c9-2beb46ff6953.jpg]
香煎鵝肝黑松露雞卷
肥美飽滿的雞件嫩滑又多汁,薄透的雞肉略帶香脆,卷著大量鵝肝黑松露醬,有鵝肝甘甜的脂香,以及松露的飄香。
2023-11-01
2023-11-08 59 views
呢間餐廳嘅Dinner Set好正🥳食到Fusion主菜😙主打泰式和西式菜🎃🎃仲可以食佢勁豐富嘅半自助餐🥗任食精美沙律吧✅任食的沙律吧❄️選擇多到我眼花繚亂🥳前菜、蟹腳、芝士、茴香三文魚沙律、本地有機生菜國👍🏻全部任食~🦀️🦀🌿加拿大雪場蟹腳蟹腳鮮嫩多汁,同埋搭配新鮮嘅蔬菜同特製嘅醬汁,真係正🤪🤓三文魚脆脆呢道菜絕對係海鮮迷嘅夢幻組合。鮮嫩嘅三文魚加上脆口嘅配料,呷落既有鮮美嘅口感,又有好多層次🐟😍❄️布里芝士呢款芝士濃郁得黎香氣四溢,配上新鮮嘅沙律蔬菜同香脆嘅麵包片,❤️一口咬落去,濃郁嘅芝士就會喺口中融化,真係令人陶醉🧀💖🍽️ 泰式小食拼盤 🍽️雞翼|蝦片|蝦|蝦餅🫧泰式香烤魔鬼魚呢道菜色澤金黃,香氣撲鼻。魚肉鮮嫩多汁,搭配獨特嘅泰式香料🎃真係一口接一口停唔住🐠🌶️🦀香煎鵝肝黑松露雞卷😀鵝肝嘅豐潤口感同黑松露嘅香味完美結合,雞肉鮮嫩多汁,每一口都帶嚟無數嘅享受🦆🍗😋🫧香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁呢款菜外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩。☺️配埋黑莓醋汁嘅酸甜味道,真係令人感受到豬肉嘅鮮美同埋黑莓嘅清新🐖🍇👌

任食精美沙律吧✅

🦀🌿加拿大雪場蟹腳
蟹腳鮮嫩多汁,同埋搭配新鮮嘅蔬菜同特製嘅醬汁,真係正🤪

🤓三文魚脆脆

❄️布里芝士

🍽️ 泰式小食拼盤 🍽️
雞翼|蝦片|蝦|蝦餅

🫧泰式香烤魔鬼魚

🦀香煎鵝肝黑松露雞卷

🫧香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁

2023-11-08 13 views
想同朋友聚會chill下可能會選擇樓上西餐,但有好多都係啲大路嘢,而且份量可能唔多。想食得特別啲、豐盛啲,最近就發掘到係尖沙咀同佐敦中間嘅茴香,主打泰西fusion菜式🥘3、4、5道菜晚市套餐都有任食沙律吧,有新鮮蟹腳🦀同其他冷盤,加上餐湯、小食、主菜、甜品,豐富抵食🤑🤑環境都幾有格調,仲有室外露台位置。精美沙律吧唔止火腿同雜菜沙律,仲有鴨胸沙律、芝士拼盤、煙三文魚、水果,當然唔少得蟹腳🦀都係任拎任食🤩🤩蟹肉有新鮮嘅海水味,肉質幾靚,係高質嘅蟹腳😋😋另外軟滑富濃郁芝士香嘅布里芝士以及鹹香度恰到好處嘅煙三文魚亦係必食之選😚店員會keep住refill,開心又抵食。是日餐湯🎃南瓜湯食到南瓜香甜味以及番茄酸香,質感濃郁,旁邊嘅法包夠鬆脆。椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅小食都有原隻軟殼蟹,啖啖肉😙薄餅好酥香,咖喱夠椰香又有少少刺激感,仲有唔少入味嘅薯仔同茄子,好足料。香釀辣椒膏魷魚筒魷魚筒有嚼勁,醬汁香辣惹味😝阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他見好多人都推介呢道主菜,意粉份量頗多,做到al dente口感,每條都掛上充滿紅蝦獨特香甜味嘅醬汁😋頂層嘅紅蝦他他好鮮甜,仲有兩隻已經剝殼嘅彈牙大蝦🦐特色片皮鴨手工

精美沙律吧

椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅

香釀辣椒膏魷魚筒
魷魚筒有嚼勁,醬汁香辣惹味😝

阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他

特色片皮鴨手工薄餅
🍕薄餅好薄脆,塗上片皮鴨甜醬,再鋪上鴨肉,仲有翠玉瓜以及令上嘅青瓜絲以及大蔥絲,還原片皮鴨元素🤣略嫌醬汁鹹咗啲啲。

人均消費:$480
推介指數(10分為滿分):8分
2023-11-02
$480 (Dinner)
2023-11-08 15 views
我去了尖沙咀山林道的一家泰式西餐半自助餐餐廳,點了中間價位的套餐,價格為$438,包括沙律吧、前菜、餐湯和主菜。首先,沙律吧提供了各種選擇,包括長腳蟹、芝士、多款沙律和水果。這些新鮮的食材給我的用餐體驗增添了多樣性和色彩。接下來,我點了泰式香烤魔鬼魚。這道菜以香烤的方式烹調,魚肉鮮嫩多汁,並帶有泰式獨特的香料風味。魔鬼魚的肉質鮮美,搭配上烤得香脆的外皮,口感十分出色。另外,泰式拼盤是一道多樣化的菜品,包括豬頸肉、雞翼、春卷、蝦片、墨魚餅和芋絲蝦。這道拼盤提供了不同口味和質地的食材,每一個都經過精心烹調,味道鮮美。特別是墨魚餅和芋絲蝦,它們的獨特口感和味道給整道菜品增添了驚喜。特色片皮鴨手工薄餅是另一道引人注目的菜品。薄餅皮酥脆,鴨肉肥美,搭配上泰式特色的配料和醬料,每一口都帶來了豐富的風味層次。最後一道主菜是泰式西班牙海鮮炒飯。這道炒飯以泰式的烹飪方式烹調,加入了豐富的海鮮,包括蝦和魚。炒飯的口感鬆軟,香氣四溢,海鮮的鮮甜味道與調味料的平衡讓這道菜成為整餐的亮點之一。總的來說,這家泰式西餐半自助餐餐廳提供了多樣化的菜品選擇,並結合了泰國和其他國家的烹飪風格。菜品的味道和質量都令人滿意,

總的來說,這家泰式西餐半自助餐餐廳提供了多樣化的菜品選擇,並結合了泰國和其他國家的烹飪風格。菜品的味道和質量都令人滿意,而且價格也相對合理。如果你對泰國菜有興趣,我推薦你嘗試這家餐廳,你一定會品味到道地的泰國美食風味。
2023-10-30
2023-11-07 24 views
呢間餐廳嘅Dinner Set係我每次黎都必叫,因為除左可以食到佢嘅Fusion主菜之外, 仲可以食佢勁豐富嘅自助沙律吧! 4 Courses Dinner Set Semi- Buffet($438/人)自助沙律吧真係不得了, 竟然有加拿大雪場蟹腳🦀任食, 蟹肉鮮甜,而且仲大量供應,唔洗怕無得食ga! 現場仲有煙三文魚餅乾 、芝士拼盤、 生果切件、 茴香三文魚沙律、溏心蛋🥚、 本地有機生菜🥗等,真係應有盡有! 南瓜忌廉湯質感Creamy, 跟湯仲配上一塊香脆嘅蒜蓉多士! 香釀辣椒膏魷魚筒魷魚筒口感彈牙,食得出佢係用魷魚筒烹調而成,味道唔算好辣! 椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅🦀軟殼蟹又大又香口, 我就用咗烤餅沾上紅咖哩再夾住軟殼蟹黎食, 口感豐富, 味道唔錯! 特色片皮鴨手工薄餅🍕竟然可以將中式片皮鴨與西式pizza融合, 風味獨特! 食落啖啖鴨肉,薄餅係薄批黎, 所以底部仲有D 脆tim! 香煎加拿大豬𩣑配黑莓醋汁豬𩣑煎得好香, 仲份量十足

自助沙律吧

南瓜忌廉湯
質感Creamy, 跟湯仲配上一塊香脆嘅蒜蓉多士!

香釀辣椒膏魷魚筒
魷魚筒口感彈牙,食得出佢係用魷魚筒烹調而成,味道唔算好辣!

椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅🦀
特色片皮鴨手工薄餅🍕

香煎加拿大豬𩣑配黑莓醋汁
豬𩣑煎得好香, 仲份量十足
📍今次喺銀座38食飯,呢間餐飯主打泰西式菜,夜晚仲會轉做semi buffet,叫dinner set($368~$498)仲會有每日限定嘅加配精選優惠!Order咗set我哋就出去salad bar拎嘢食,可以任食蟹腳、煙三文魚、水果等等,仲有個mini cheese bar😆今日個餐湯係南瓜湯,又幾特別面頭會有啲黑醋,飲落都幾開胃。前菜揀咗椰香紅咖喱軟殼蟹烤餅同泰式香烤魔鬼魚,佢哋嘅紅咖喱仲加咗無花果去煮,同椰香味幾重。我叫嘅魔鬼魚超香泰式香料味,同埋非常之易食,用把刀撥一撥嘅話就可以骨肉分離!Main分別叫香煎鵝肝黑松露雞卷同加拿大豬鞍配黑莓醋汁,雞卷用咗雞胸肉,所以唔係幾夠滑身,不過黑松露味都香。豬鞍就好好多,食落好鬆化,尤其邊邊位仲有少少似豬頸肉咁爽口!

今日個餐湯係南瓜湯,又幾特別面頭會有啲黑醋,飲落都幾開胃。

位於佐敦《茴香》主打泰式西餐,餐廳環境舒服😌佈置風格加入花草原素,坐位闊落而中間仲有一個沙律吧以半自助形式,整體都非常高質仲要有加拿大長腳蟹任食,性價比好高🤣🤌🏻$438 /ppl 4Courses- (Salad Bar. Soup, Appetizer, Main)精美沙律吧選擇好多而且新鮮,各款有機沙律菜、羽衣甘藍🥗仲有芝士火脚區域和多款新鮮生果,最重點的是大大盤的加拿大長腳蟹🦀蟹肉飽滿新鮮而是日餐湯係南瓜溶濃湯令人醒胃🤌🏻椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅一上菜滿滿椰香、咖喱香,脆口軟殼蟹配烤餅幾新穎🤣咖喱辣度剛剛好,香濃椰香咖喱大滿足,只能說烤餅絕對係咖哩最佳首選 🤌🏻香釀辣椒膏魷魚筒配菜有味道口感豐富嘅三色椒🫑魷魚口感鮮嫩多汁,好有鍋氣,做法比較中式但亦有冬陰功味,整體十分惹味🤌🏻阿根廷紅蝦🦐扁意粉配青檸紅蝦他他意粉味道比想像中更濃郁,充滿紅蝦頭膏醬汁味道😛原隻紅蝦,蝦肉彈牙而紅蝦他他夠鮮甜,意粉質地扁身夠晒掛汁❤️🤌🏻特色片皮鴨手工薄餅第一次試中西fusion 扁皮鴨pizza, 將中式烤鴨肉加入芝士🤣唔會有違和感,薄餅即點即焗,餅底屬於薄身脆口個種,入口香脆⭐️10月又係食蟹嘅季節,F

而是日餐湯係南瓜溶濃湯令人醒胃

🤌🏻椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅

🤌🏻香釀辣椒膏魷魚筒

🤌🏻阿根廷紅蝦🦐扁意粉配青檸紅蝦他他
意粉味道比想像中更濃郁,充滿紅蝦頭膏醬汁味道😛

🤌🏻特色片皮鴨手工薄餅

⭐️10月又係食蟹嘅季節,Fusion 概念融入大閘蟹
西餐煮法配上金黃蟹粉的鮮味,嚴選爆齊大閘蟹每隻最低$119 即可享用六両大閘蟹

🚩 茴香 (尖沙咀)
尖沙咀山林道38號銀座38 17樓

#addifoodie #addifoodie尖沙咀
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #尖沙咀 #香港探店 片皮鴨手工薄餅
2023-10-14