2023-11-06 31 views
主打泰西fusion嘅餐廳。店門口裝潢有田園氣息,店內就有格調,仲有露台位置添。Menu有幾款唔同價錢嘅半自助餐套餐,我地揀左4-course set,包括有精美沙律吧/是日餐湯/前菜/主菜。精美沙律吧最吸引一定係任食加拿大雪場蟹腳,任食呢個都抵哂😆其餘仲有三文魚脆脆/多款芝士/燈籠腸片/沙律/水果等。我地前後都起碼拎左4-5 round。🫢是日餐湯係南瓜忌廉湯,幾creamy幾滑。前菜揀左香釀辣椒膏魷魚筒同泰式香烤魔鬼魚。魷魚筒好彈牙,微辣幾惹味,配上洋蔥同三色椒好香口;後者味道鹹鹹香香帶微辣,魚肉有嚼口,連魚骨都食得被架。主菜揀左香煎美國頂級牛板腱同香煎鵝肝黑松露雞卷。牛板腱七成熟,外層煎香,内裡仍然肉汁豐富;雞卷包住鵝肝,再加上黑松露,再將外層煎香,口感豐富。兩個主菜伴碟都有啲烤露筍同薯仔。

是日餐湯係南瓜忌廉湯,幾creamy幾滑。

主菜揀左香煎美國頂級牛板腱同香煎鵝肝黑松露雞卷。
兩個主菜伴碟都有啲烤露筍同薯仔。

2023-10-24
$480 (Dinner)
以前曾經同朋友嚟過呢一間餐廳食晚餐 見到佢哋推出咗半自助晚餐 感覺幾特別呢晚決定嚟一試睇下抵唔抵食😆******************************Semi-Buffet (4 Course) $438包Salad Bar, Soup, Appetizer & Main🥗自助Salad Bar好多款salad 仲有溏心蛋同凍海鮮🫕是日餐湯南瓜忌廉湯味道香濃 飲落暖笠笠跟配烘香咗嘅蒜蓉包 幾香蒜蓉味🌶️意式冬蔭功海鮮湯(餐) (+$38)服務員即場以茶壺沖泡熱湯 幾有儀式感湯中有蝦同魷魚等海鮮 仲有啲蕃茄豐富味道飲落味道酸酸辣辣咁 份外開胃❣️🦪忌廉白酒煮青口配蒜蓉包(半份) (+$28)青口大大隻 份量都幾多 仲有4塊蒜蓉包以忌廉汁浸滿青口 配上炒香嘅洋蔥絲 味道幾豐富🍗泰式小食拼盤(半份)呢個小食拼盤幾抵食 有齊雞翼、炸蝦、春捲、蝦片等炸物全部都新鮮炸起 好脆卜卜🍝阿根延紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他見好多人推介呢個意粉 一定冇伏😆醬汁豐盈 食落都幾辣㗎 不過辣得過癮🌶️扁意粉煮得幾煙韌 唔會過腍🐔原隻香茅檸檬燒雞 (+$68)原隻燒雞大大隻 上枱時好有驚喜❣️雞皮燒得非常香脆 有焦香
以前曾經同朋友嚟過呢一間餐廳食晚餐

好多款salad 仲有溏心蛋同凍海鮮

🫕是日餐湯
南瓜忌廉湯味道香濃 飲落暖笠笠
跟配烘香咗嘅蒜蓉包 幾香蒜蓉味

🌶️意式冬蔭功海鮮湯(餐) (+$38)
服務員即場以茶壺沖泡熱湯 幾有儀式感
湯中有蝦同魷魚等海鮮 仲有啲蕃茄豐富味道
飲落味道酸酸辣辣咁 份外開胃❣️

🦪忌廉白酒煮青口配蒜蓉包(半份) (+$28)
青口大大隻 份量都幾多 仲有4塊蒜蓉包
以忌廉汁浸滿青口 配上炒香嘅洋蔥絲 味道幾豐富

🍗泰式小食拼盤(半份)
呢個小食拼盤幾抵食
有齊雞翼、炸蝦、春捲、蝦片等炸物
全部都新鮮炸起 好脆卜卜

🍝阿根延紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他
見好多人推介呢個意粉 一定冇伏😆
醬汁豐盈 食落都幾辣㗎 不過辣得過癮🌶️
扁意粉煮得幾煙韌 唔會過腍

🐔原隻香茅檸檬燒雞 (+$68)
原隻燒雞大大隻 上枱時好有驚喜❣️
雞皮燒得非常香脆 有焦香味 而且好熱辣辣
最欣賞佢內裡嘅雞肉保留到juicy嫩滑 一啲都唔乾😍

切開嘅時候肉汁不斷流出 真係好高質❣️

🥭芒果百香果梳打
🫖蘋果玫瑰山渣紅棗茶 (Pot)

好足料 味道好濃 感覺特別健康

除食物外 環境同服務亦好好

• 原隻香茅檸檬燒雞
  • 阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他
2023-11-05 34 views
🧧收到好姊妹要結婚嘅消息👰🏻‍♀️真係好戥佢開心❤️今晚就等佢喺尖沙咀完頭髮就食飯慶祝🍾️🍴餐廳好都野揀,仲有沙律吧添🌈精美嘅SEMI-BUFFET款式多多✅而且仲refill得好快💨驚喜位係仲有長腳凍蟹添🦀️正呀👍🍵是日餐湯🌈今晚餐湯係味道濃郁嘅洋蔥湯🧅唔錯👍🫔泰式小食盤🌈呢個不🉐️之了💯拼盤豐富❤️而且樣樣都咁好食🤤有炸雞翼、炸咖喱角、好大塊炸到脆卜卜嘅蝦片、好有咬口嘅炸魷魚角同埋豬頸肉添🉐️超正💯🐠泰式春烤魔鬼魚🌈第一次食泰式春烤魔鬼魚🐟烤完嘅魔鬼魚原來可以連d魚骨都可以食埋架🦴🐖香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁🌈呢個香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁上枱嗰陣已經幫你切開埋一件件🔪好窩心呢💕 豬鞍肉質多汁又爽口✅好推介👍🍽️香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香🌈平時我哋係好喜歡食魚❤️所以香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香就啱曬我哋👯‍♀️佢哋醃咗嘅茴香好脆好開胃🤤配三文魚好夾正呀🥳

🍴餐廳好都野揀,仲有沙律吧添

🍵是日餐湯

🌈今晚餐湯係味道濃郁嘅洋蔥湯🧅唔錯👍

🫔泰式小食盤

🐠泰式春烤魔鬼魚

🐖香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁

🍽️香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香

2023-11-04 36 views
味道:🌟🌟🌟🌟🌟今次介紹呢間餐廳係泰式mix西式嘅fusion菜🌟價錢都屬於中價位 環境都幾chill 而且坐位闊落💁🏻‍♀️Dinner set一律都包左Salad bar👍🏻真係比呢個Salad bar surprise到✨估唔到連長腳蟹都有!!!💕4 Courses- (Salad Bar, Soup, Appetizer, Main) $438 per person❶精美沙律吧呢個沙律吧嘅性價比真係超高🎶除左有多款唔同嘅沙律、芝士、火腿、水果同溏心蛋😍仲有無限任食嘅加拿大雪場蟹腳🦀蟹腳肉質鮮嫩豐潤 帶有微妙既甜味👄呢個價錢 任食嚟講真係無位可以挑剔🦦❷是日餐湯呢日嘅餐湯係南瓜湯🎃用新鮮南瓜熬煮而成 湯品濃郁🧟‍♀️口感綿密 入口順滑🐈‍⬛❸香釀辣椒膏魷魚筒呢個前菜超有鑊氣(真係估唔到💋主要以辣椒、大蒜、鹽同其他調味料炮製而成👻而魷魚筒口感就好柔軟又彈牙🐙完全吸收咗食材嘅調味料🤩 令層次又upgrade咗😈❹特色片皮鴨手工薄餅呢個主食結合咗片片皮鴨既獨特風味同手工薄餅既口感🍕鴨肉帶有一種豐富的肉香 而餅底就用咗甜麵醬🫶🏻薄餅非常薄薄的 食落相當酥脆👍🏻呢個組合 比人新鮮又有趣既感覺👅

味道:🌟🌟🌟🌟🌟

今次介紹呢間餐廳係泰式mix西式嘅fusion菜🌟
Dinner set一律都包左Salad bar👍🏻
真係比呢個Salad bar surprise到✨
估唔到連長腳蟹都有!!!💕

❶精美沙律吧
呢個沙律吧嘅性價比真係超高🎶
除左有多款唔同嘅沙律、芝士、火腿、水果同溏心蛋😍
仲有無限任食嘅加拿大雪場蟹腳🦀

用新鮮南瓜熬煮而成 湯品濃郁🧟‍♀️
口感綿密 入口順滑🐈‍⬛

❸香釀辣椒膏魷魚筒
呢個前菜超有鑊氣(真係估唔到💋
主要以辣椒、大蒜、鹽同其他調味料炮製而成👻
而魷魚筒口感就好柔軟又彈牙🐙

三文魚烤至金黃酥脆 芝士同蒜蓉烤至融化💛
上枱嘅時候香噴噴😻
青豆蓉質地柔軟 同三文魚的酥脆表面形成咗對比🔅
2023-11-03 18 views
朋友👧🏻話聽講有間樓上泰國🇹🇭餐廳,有泰國菜又有西餐食,想搵我陪佢一齊試吓,我咁好人,梗係應承朋友👧🏻啦🤣呢度有 Dinner Set 可以自由組合,咁我哋揀咗 $438 嘅4-Course Dinner Set,包 Salad Bar + Soup + Appetizer + Main,叫咗 2 Sets 🤩是日餐湯係「南瓜湯」Appetizer 揀咗「泰式小食拼盤」同埋「泰式香烤魔鬼魚」Main 揀咗「香煎鵝肝黑松露雞卷」同埋「香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁」Salad Bar 有 紅菜頭羽衣甘藍、茴香三文魚沙律、本地有機生菜、加拿大雪場蟹腳、多種芝士、提子乾、南瓜、蜜瓜、西瓜、糖沁蛋、三文魚脆脆、燈籠腸 等,都幾豐富🤩,呢個 Salad Bar 應該係重要賣點,見到好多人客食好多雪場蟹腳🤣「南瓜湯」:有濃郁南瓜味,夠 creamy 🤩「泰式小食拼盤」:有燒豬頸肉、泰式春卷,泰式燒雞翼、泰式蝦片、炸墨魚餅 等,豐富、香口、好味🤩「泰式香烤魔鬼魚」:「魔鬼魚」肉質鮮嫩,泰式做法甜甜哋🤩「香煎鵝肝黑松露雞卷」:雞卷啖啖肉,容易食🤩「香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁」:豬扒幾好豬味🤣

是日餐湯係「南瓜湯」

「南瓜湯」:有濃郁南瓜味,夠 creamy 🤩
「泰式香烤魔鬼魚」:「魔鬼魚」肉質鮮嫩,泰式做法甜甜哋🤩
「香煎鵝肝黑松露雞卷」:雞卷啖啖肉,容易食🤩
「香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁」:豬扒幾好豬味🤣
$480 (Dinner)
泰西合璧又有semi buffet嘅餐廳真係諗唔到香港有第二間 淨係呢個定位都夠晒吸引😋唔怕話埋俾你知呢度仲有得任食長腳蟹😍講緊一個three course嘅dinner都係三百幾蚊💕真係去邊都搵唔到😂==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌Four courses Dinner Set🍀SEMI-BUFFET 除咗長腳蟹之外 仲有salad 芝士🧀生果🍉等等都係任食 會keep住refill 相當高質👍🏻🎃 Daily Soup係南瓜忌廉湯 唔講得笑真係好creamy 南瓜味勁重 相當好飲😍🦀椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅 完全唔似Appetizer 個portion成個main dish咁樣🥹炸餅鬆化 就咁食又得 點咖喱食又得😋🦑辣椒膏魷魚筒 惹味之選 好有泰菜風味🇹🇭🍖香煎鵝肝黑松露雞卷 竟然係雞卷入邊釀咗黑松露😳痴線嫁咁好食既喂‼️🥩香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁 好開胃嘅黑莓汁 減少油膩感🩷
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
Four courses Dinner Set

🦑辣椒膏魷魚筒 惹味之選 好有泰菜風味🇹🇭

🥩香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁 好開胃嘅黑莓汁 減少油膩感🩷
2023-10-30 66 views
Jo一向鐘意四圍食好西,呢晚同老公來滿有驚喜!泰西fusion餐廳,semi buffet相當吸引,食物質素意外地好高!.🌟 4 Courses dinner set $438/per person起.一來到見到salad bar即刻心心眼😍除左必有ham,cheese,沙律菜,生果,最吸睛係無限的長腳蟹😍重點仲要好好好食🤤大隻啖啖肉非常鮮味食左好多😋.食沙律吧已經半飽,呢個set其實仲有好多野食要留肚呀😂餐湯南瓜忌廉湯滿濃厚不錯,點蒜蓉包好食👍🏻前菜泰式小食拼盤估唔到咁俾貨,竹盤上滿滿泰式小食,大大塊蝦餅勁開心🥳大蝦用薯條包住脆卜卜好食,雞翼泰式香茅口味正😋另一款椰香紅咖哩軟殼蟹配烤餅大大隻蟹非常脆口,咖哩香辣十足,好辣🌶️之人必點!.終於到主菜,阿根廷紅蝦扁意粉配青檸紅蝦他他超級驚喜!成碟意粉好鮮味,泰西fusion做得出色,蝦又彈又鮮味道好濃厚好夾白酒勁讚👍🏻另一碟特色片皮鴨手工薄餅好特別fusion菜,中式口味配上西式pizza,啖啖鴨肉加上芝士又無咩違和感,第一次食呢個組合!.整體全部都好好食🤤同太豐富🤣真的真的好飽,但太好食一邊叫飽,口一邊食唔停🤣來呢度食真係要留定個肚😆

2023-10-30 24 views
朋友試咗呢間位於尖沙咀山林道嘅餐廳,覺得菜式好多元化又好味,介紹我嚟食餐廳晚市semi buffet! 餐廳除咗有靚景,仲有高質素嘅食物,食完都覺得好滿意!🟧自助沙律沙律有好多選擇,最吸引嘅一定係長腳蟹,蟹腳肉質鮮甜,仲可以任食!其他選擇包括芝士拼盤、水果同埋羽衣甘藍都一樣咁新鮮,絕對係高質嘅沙律bar!🟪南瓜湯估唔到咁Creamy,而且南瓜味好重,仲有南瓜蓉食,配埋蒜蓉包一齊食啱晒!🟦香煎加拿大豬𩣑配黑莓醋汁肉質肥美,好易入口,醬汁酸酸甜甜,令到整體感覺唔會肥膩,十分香口!🟩美國頂級牛柳8oz配泰蘆筍及香滑薯蓉 牛柳熟到拿捏得啱啱好,唔會煎到太熟同老,而且好香口。蘆筍清新爽甜,薯蓉亦都好滑,成道菜都無可挑剔!

🟧自助沙律

🟪南瓜湯

🟦香煎加拿大豬𩣑配黑莓醋汁

🟩美國頂級牛柳8oz配泰蘆筍及香滑薯蓉
2023-10-26 19 views
🚩茴香由細識到大嘅好朋友生日,決定帶佢食餐好嘅🥹山林道多野食就係人都知,但有冇人試過去到去街尾個邊呢🤭茴香呢間餐廳絕對好適合節日慶祝過黎,環境好靚而且服務態度好好💕〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈4-Courses Dinner $438✨自助沙律Bar餐廳中間設置咗自助區域,雖然唔係話好大,但都絕對夠食長腳蟹係常駐嘅嘉賓,異常地出色,好有蟹味🦀而且經常地fill唔會見到空盤,亦都有蟹剪俾客人好方便除咗蟹之外仲有各款嘅沙律菜同埋芝士,食完個沙律都飽飽地✨法式椰子雞湯 (+$28)好似媽媽煲嘅雞湯,應該落咗幾多青檸有浸酸酸地嘅味道✨意式冬陰功海鮮湯 (+$38)同平時飲嘅冬陰功湯完全唔同味‼️有啲羅宋湯crossover冬陰功嘅感覺味道上係偏酸✨泰式小食拼盤Total有七款每樣兩件🤤種類來講都算幾多,而且都係新鮮炸起,控油不錯✨香釀辣椒膏魷魚筒魷魚分量超級少🥹唔知係咪師傅比少咗定點不過味道係唔錯,甜甜辣辣✨泰式西班牙海鮮炒飯 (+$38)泰式以為係冬陰功味,但又唔係喎!食落甜鮮偏多,有啲似咕嚕肉醬汁嘅感覺飯粒濕潤但粒粒分明,海鮮亦都好足料✨特色片皮鴨手工薄餅呢間餐廳菜式嘅味道真係好有驚喜呢個
🚩茴香

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈4-Courses Dinner $438
✨自助沙律Bar
餐廳中間設置咗自助區域,雖然唔係話好大,但都絕對夠食
長腳蟹係常駐嘅嘉賓,異常地出色,好有蟹味🦀

而且經常地fill唔會見到空盤,亦都有蟹剪俾客人好方便
除咗蟹之外仲有各款嘅沙律菜同埋芝士,食完個沙律都飽飽地

✨法式椰子雞湯 (+$28)
好似媽媽煲嘅雞湯,應該落咗幾多青檸有浸酸酸地嘅味道

✨意式冬陰功海鮮湯 (+$38)
同平時飲嘅冬陰功湯完全唔同味‼️
有啲羅宋湯crossover冬陰功嘅感覺
味道上係偏酸

✨泰式小食拼盤
Total有七款每樣兩件🤤
種類來講都算幾多,而且都係新鮮炸起,控油不錯

✨香釀辣椒膏魷魚筒
魷魚分量超級少🥹唔知係咪師傅比少咗定點
不過味道係唔錯,甜甜辣辣

✨泰式西班牙海鮮炒飯 (+$38)
泰式以為係冬陰功味,但又唔係喎!
食落甜鮮偏多,有啲似咕嚕肉醬汁嘅感覺
飯粒濕潤但粒粒分明,海鮮亦都好足料

✨特色片皮鴨手工薄餅
呢間餐廳菜式嘅味道真係好有驚喜
呢個薄餅一入口係燒味舖燒肉嘅味道
Exactly一樣‼️薄餅做到底脆,但咬落好多汁

🌈泰式紅茶吉士蛋糕 $60
蛋糕偏濕潤,紅茶味唔出
相信芒果糯米飯會好食啲
2023-10-25 24 views
位於尖沙咀山林道的「茴香」,係一間裝修精緻的西泰菜餐廳🍴餐廳位於17樓能夠欣賞到尖沙咀美景,座位寬敞舒適,用餐環境悠閑恬靜晚市時段供應半自助晚餐,基本套餐包括餐湯、精美沙律吧及主菜,另外亦可以根據個人需要,點選包括前菜及甜品的套餐精美沙律吧包括多款沙律菜、前菜、火腿、加拿大雪場蟹腳、芝士拼盤及水果等等自助任取是日餐湯南瓜湯香滑濃稠,以新鮮南瓜熬製而成,香甜可口泰式香烤魔鬼魚魔鬼魚烤得剛剛好,魚肉鮮嫩多汁,醬汁香濃味美泰式小食拼盤小食拼盤包括燒豬頸肉、雞翼、春卷、薯絲蝦及炸墨魚餅。雞翼同豬頸肉啖啖肉,勁好食!春卷同薯絲蝦都炸得香脆唔油膩香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香三文魚柳以芝士蒜蓉一齊烤焗,外脆內軟,表面鹹香惹味,滿有魚鮮味呢!配上青豆蓉醋醃茴香,微酸解膩香煎美國頂級牛板腱300g重的美國頂級牛板腱,煎至大約七成熟,肉質具有彈性,牛肉味道幾濃郁。伴碟仲有蘆筍及烤薯仔,夠晒飽肚

是日餐湯

南瓜湯香滑濃稠,以新鮮南瓜熬製而成,香甜可口

泰式香烤魔鬼魚

魔鬼魚烤得剛剛好,魚肉鮮嫩多汁,醬汁香濃味美

泰式小食拼盤

香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香

香煎美國頂級牛板腱

$450 (Dinner)
2023-10-25 34 views
今天朋友帶我去了一家泰西式新派菜餐廳FENNEL,地點在尖沙咀山林道,裝潢帶歐陸風,簡約舒適,令人放鬆。我們點了4 Courses的semi-buffet,要大快朵頤,把Monday的blues一掃而空!自助吧挺豐富的,必吃加拿大雪場蟹腳,鮮味至極帶天然鹹味,很juicy;另外還有自己切芝士配餅乾、三文魚脆脆、溏心蛋、沙律、生果。是日餐湯是南瓜忌廉湯,味道濃郁,啖啖南瓜蓉;升級【法式椰子雞湯】帶點香茅味,風味十足。前菜叫了兩款蟹。【椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅】一整隻香脆小軟殼蟹,挺別致的;烤餅蘸椰香紅咖喱,辣度剛剛好,惹味十足。【香煎蟹餅配柚子茴香沙律】啖啖都是蟹肉,用料十足,配柚子茴香沙律,香口又開胃。主菜【香烤芝土蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香】上面的芝士蒜蓉炸得香脆,三文魚肉嫩滑;【香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁】鹹甜配搭挺有特色,惜豬鞍太瘦,欠缺脂肪。吃完再去自助吧取生果吃,幫助消化。享受豐盛美食的一夜。

吃完再去自助吧取生果吃,幫助消化。享受豐盛美食的一夜。
Type of Meal
Dinner
2023-10-25 17 views
今次想用Mr. Steak同佢做比較,同樣係有半自助餐、主食,茴香就多左一個前菜同埋甜品要嗌6 course先有。但兩者價錢都差不多。但surprise位係茴香嘅自助餐位竟然有蟹腳食,成件事已經好抵,蟹腳質素都幾好,我食左好多🤣自助餐位食物種類唔多,但係每樣食物都好高質素。本人大愛芝士拼盤、紅菜頭香橙羽衣甘藍沙律❤️食完飯記得出去攞生果做結尾,咁先夠Perfect😋是日餐湯 南瓜忌廉湯好creamy,南瓜味重,好飲辣椒膏魷魚筒醬料超級惹味,係食唔停嘅體驗🤣美國頂級牛板腱7成熟,控制得幾好👍🏻埋單$1104 2個人食,大家都好滿足❤️完食,好飽,但係因為等唔到車,所以去左街口間gelato食雪糕🤣

是日餐湯 南瓜忌廉湯
好creamy,南瓜味重,好飲

辣椒膏魷魚筒
醬料超級惹味,係食唔停嘅體驗🤣

美國頂級牛板腱
7成熟,控制得幾好👍🏻

埋單$1104
2個人食,大家都好滿足❤️
  • 精美沙律吧
放假小編👧🏻去左位於佐敦《茴香》呢間泰式西餐,餐廳環境好有歐陸草原佈置風格,入邊坐位闊落,中間仲有一個沙律吧,以半自助西餐形式,最令人吸引的是有加拿大長腳蟹任食😍。👧🏻 ��$438 per person4Courses- (Salad Bar. Soup, Appetizer, Main)⭐精美沙律吧沙律吧選擇好多,好新鮮,幾款有機沙律菜、雞肉羽衣甘藍、芝士火脚區域和多款新鮮生果,最重點的是大大盤的加拿大長腳蟹,每條都蟹肉飽滿,新鮮甜美。⭐是日餐湯暖暖的南瓜溶濃湯,令人醒胃。🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣 ⭐椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅一上菜已經滿滿的椰香和咖喱香,搭配脆口的軟殼蟹和蕉脆香口烤餅,咖喱的辣度剛剛好,每一口都有香濃的椰香咖喱包裹住烤餅,令人滿足。⭐香釀辣椒膏魷魚筒味道和口感豐富的三色椒,魷魚口感鮮嫩多汁,有鍋氣的小抄,不會太辣,味道剛剛好,十分惹味。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽 ⭐香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁上碟豬鞍已經切開一片片,好細心,肉質柔軟多汁,香煎的外皮帶來一種獨特的香氣。黑莓醋汁的酸甜味豬鞍增加了豬鞍的口感。⭐香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香三文魚經過香烤後,外酥內嫩,配上芝士和蒜蓉

👧🏻 ��$438 per person

⭐精美沙律吧

⭐是日餐湯

暖暖的南瓜溶濃湯,令人醒胃。

🅣🅞 🅢🅣🅐🅡🅣
⭐椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅

⭐香釀辣椒膏魷魚筒

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔🍽
⭐香煎加拿大豬鞍配黑莓醋汁

⭐香烤芝士蒜蓉三文魚配青豆蓉醋醃茴香
三文魚經過香烤後,外酥內嫩,配上芝士和蒜蓉在外皮上,口感香脆味道有層次感。青豆蓉醋可以增添清新口味。
  • 精選沙律吧
2023-10-24 22 views
最近好耐無食泰國菜,所以就去左尖沙咀山林道既一間泰國fusion菜【Fennel】食左個dinner啦。餐廳裝修好精緻、不過座位唔係算好多,最好先book位。餐廳最特別係佢地既salad bar,無限次數攞。今次就叫左晚餐4 courses dinner,包salad bar、餐湯、頭盤同main。 Salad bar:有幾款小食肉類芝士同3款沙律菜同水果,仲要有蟹脚(不過我對蟹過敏所以無食到)。個人覺得所有沙律食材都幾新鮮,無曬就會再添。 餐湯—南瓜湯:同平時外面食既南瓜湯好唔同,南瓜似燒過先再整成湯,有種非常獨特既香味。 頭盤—泰式小食拼盤:分量超級多,同平時出面食到既小食好唔同。非常香脆、而且調味好特別。個人最推薦魷魚餅。 辣椒膏炒魷魚筒:原隻魷魚加洋葱、三色椒炒落左辣椒膏非常惹味又唔會太辣。 Main—片皮鴨手工薄餅:每一塊pizza上面都有好多片皮鴨肉、調味唔會太重,皮非常薄脆。 泰式西班牙海鮮炒飯:調味係泰式調味、但造型係西班牙海鮮飯,好多海鮮、調味特別,個人覺得油左少少。 宜家只要訂座,就可以以優惠價換購特別菜色,星期二加$2就可以有泰式小食拼盤超級抵(星期五除外)。

2023-10-22 33 views
尖沙咀茴香🌿Semi Buffet Dinner Set 可揀 3/4/5 Courses價錢由$368 至 $498 起食物多元化又豐富 環境優雅舒適 CP值高!今次揀咗 4 Courses Semi-Buffett Dinner Set x 2Salad Bar 走進餐廳就會見到相當吸睛嘅任食 Salad Bar最吸引梗係一大盤嘅加拿大雪場腳蟹😍更有供應三文魚脆脆、燈籠腸、芝士拼盤、各式沙律多款配菜、乾果及水果 Daily Soup非常香甜濃稠嘅南瓜湯 配上一小塊法包Appetizer🔸香釀辣椒膏魷魚筒辣椒膏炒得好香 魷魚爽口惹味有不少青椒、黃椒同洋蔥 多一份蔬菜嘅鮮甜味🔸椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅推介紅咖喱真係好好味 沾嚟食一流軟殼蟹好香口 烤餅又香又酥脆 好好味Main Course🔸香煎加拿大豬鞍配黑苺醋汁豬鞍已切好一片片 食得好方便配黑莓醋汁食酸酸地幾特別🔸特色片皮鴨手工薄餅鴨肉唔會好乾 仲有翠玉瓜帶出水份甜味薄餅皮夠薄脆 整體好好味 值得推薦
尖沙咀茴香🌿
價錢由$368 至 $498 起
食物多元化又豐富 環境優雅舒適 CP值高!

Salad Bar
走進餐廳就會見到相當吸睛嘅任食 Salad Bar
最吸引梗係一大盤嘅加拿大雪場腳蟹😍
更有供應三文魚脆脆、燈籠腸、芝士拼盤、各式沙律
多款配菜、乾果及水果

Daily Soup
非常香甜濃稠嘅南瓜湯 配上一小塊法包

Appetizer
🔸香釀辣椒膏魷魚筒
辣椒膏炒得好香 魷魚爽口惹味
有不少青椒、黃椒同洋蔥 多一份蔬菜嘅鮮甜味

🔸椰香紅咖喱軟殼蟹配烤餅
推介紅咖喱真係好好味 沾嚟食一流