2024-01-29 147 views
FIGS BISTRO MEDITERRANEAN & APERO TERRACE BAR太古城lunch hour成日都好多人~~所以有時為左快食,我就會去foodcourt🤡不過今日經過figs bistro mediterranean & apero terrace bar竟然有得walk in,十萬個好彩💗💗💗set lunch好多選擇😍頭盤小食仲可以選鵝肝,生蠔😍淨係小食已經係我最鍾意嘅野😆😆😆主菜我地叫左燒汁三文魚扒配炒雜菜同埋風乾和牛M5腹側扒,set lunch仲可以加$20配甜品~我地兩個人叫左兩個set lunch,因為餐牌上太多好想試既野,所以我地再加左香煎蒜蓉蝦,西班牙乳豬同埋西班牙炸油條配朱古力醬😍(我地又真係食得哂)份量唔算特別多,但係樣樣都好好食。頭盤我地兩個set都要做鵝肝同埋生蠔,鵝肝仲要一set兩件😍😍😍好開心,鵝肝煎得啱啱好!無overcook~ 生蠔食得出好鮮味!掂💗風乾和牛對我嚟講口感比較嚡,但係可能係風乾嘅關係,所以肉汁好重😍香煎三文魚扒好香口😍😍配上雜菜,健康得黎又好味~西班牙乳豬係我第一次試,平時港式乳豬我麻麻哋,但係西班牙乳豬好好食!同

份量唔算特別多,但係樣樣都好好食。

西班牙乳豬係我第一次試,平時港式乳豬我麻麻哋,但係西班牙乳豬好好食!同我哋平時食嘅乳豬皮一樣脆口,但係個調味方面就冇港式咁鹹,而且肉質好嫩!

香煎蒜蓉蝦有少少辣,非常惹味!而且蝦既size唔細,簡直係啖啖肉!配埋多士一齊食😍

最後西班牙油炸條,份量非常好!食到咁飽,但係甜品係另一個胃🤡所以份量好緊要,太大份嘅真係食唔到😂下次再嚟嘅話,都會再叫多次西班牙油炸條🤭
2024-01-28 76 views
《 😋晴晴港飲港食 》呢日去咗太古城行街睇戲發掘到喺頂層原來有間食多國菜嘅餐廳😲餐廳裝修以地中海元素設計 仲有室外露天位置 飲吓酒都幾chill🥂menu選擇好多 唔同菜式都有真係有啲花多眼亂😵‍💫Tuna Tachibe (2件) $78呢個呑拿魚他他幾特別 原來個底係自家製馬卡龍😲上面係以黑椒調味嘅金槍魚碎 仲加咗檸檬汁 酸酸地好開胃 中間有芥末醬令味道更有層次配搭埋馬卡龍 平衡返個甜味Smoky Pulpo $158 👍西班牙燒八爪魚🐙食落好彈牙以紅椒粉調味 味道少少微辣幾惹味仲有薯仔粒🥔配欖欖油焗到好香😋脆炸雞翼 $108 👍開邊雞翼 炸到好香脆啱唒我呢啲懶人🤭F.I.G.S Truffle Ricotta Ravioli $158作為黑松露fans見到呢個意大利雲吞即刻要叫🤭口感煙韌 配松露芝士忌廉醬個醬好creamy濃稠 帶有陣陣松露香同芝士味好夾🤔Vongole al Nero di Seppia $168大蜆炒墨汁扁意粉估唔到都幾多蜆仲好新鮮意粉質地偏軟 略嫌唔係好掛汁同味道較啖Grilled Seabass a la sauce Vierge $278燒海鱸魚魚扒 肉
《 😋晴晴港飲港食 》

味道: 8/10
環境: 8/10
服務: 8/10
回頭率: 8/10

📍 FIGS Bistro Mediterranean & Apero Terrace Bar
地址: 太古太古城道18號太古城中心6樓601號舖
電話: 21267357
2024-01-28 355 views
新年檔期,難得有大製作港產電影上映,相約戲迷朋友到太古城中心入場支持港產片。睇完電影後,再上一層樓食晚餐,見到FIGS Bistro環境十分有格調,當然不會錯過。餐廳座位寬闊,格調舒適優雅;感覺令人放鬆。二人套餐價格十分合理,每位$338,我和朋友各自點了一份,嘆盡多款美食 😋😋餐前小食1️⃣塗上牛油的小脆餅,盛著牛油果🥑、無花果及芒果🥭粒,連同橄欖🫒油,香脆濃郁的開胃小食。前菜 2️⃣法國紛迪加蠔 (加$68)法國生蠔,新鮮,爽脆,鮮甜,海水味濃,配辣椒🌶️Cocktail醬汁和鮮檸檬🍋,夠新鮮,還是比較喜歡原味!3)黑胡椒碎金槍魚韃靼配馬卡龍杏仁餅吞拿魚他他配Macaroon,吞拿魚用酸味醬汁及胡椒吊起鮮味,配上微甜的馬卡龍進食,口味清新之餘又過癮,非常新鮮的配搭!4️⃣生牛肉韃韃靼生牛肉他他,精緻的一個前菜,味道調得剛剛好,配襯多士一齊食,非常滋味。第二道菜5️⃣香煎鵝肝配牛油甜包,無花果醬(加 +$78)鵝肝多士,鵝肝煎得火候啱啱好,外脆內軟,加上粗海鹽調味,深得我心。6️⃣蒜蓉蝦是西式的蒜蓉開邊蝦,只是粉絲變多士。蒜蓉醬超濃,蝦隻吸滿了蒜蓉味,令人想再來一隻,回味無窮!主菜7️⃣西班牙乳豬配西班牙帕德
餐廳座位寬闊,格調舒適優雅;感覺令人放鬆。
餐前小食
前菜
2️⃣法國紛迪加蠔 (加$68)
3)黑胡椒碎金槍魚韃靼配馬卡龍杏仁餅
第二道菜
5️⃣香煎鵝肝配牛油甜包,無花果醬(加 +$78)
6️⃣蒜蓉蝦
主菜
7️⃣西班牙乳豬配西班牙帕德龍辣椒和燒薯角(加 +68)
鬆化乳豬皮,比中式乳豬的乳豬皮更鬆脆,配蜜糖芥末醬及特製肉汁,好味道。
配菜薯仔🥔青椒🫑亦毫不遜色,BB薯仔質感軟糯,青椒仔不辣,可原支放進口內。
8️⃣額外點了份露荀,軟腍入味,完全沒有嚡口,高質素
9️⃣風乾和牛腹側扒配有機混合蔬菜和紅酒汁(加 +78)
由於風乾的關係,牛扒經發酵後,肉味特別濃郁有咬口,配襯紅酒汁味道非常夾;蔬菜亦相當新鮮好味!
1️⃣0️⃣意大利雪糕,意式雪糕,牛奶忌廉偏少,以水果為主,比較健康。
1️⃣1️⃣西班牙油條配巧克力醬,鬼佬油炸鬼,外層脆口沾滿白糖,再加上朱古力醬,邪惡度爆燈 😋😋
1️⃣2️⃣VIRGIN SANGRIA $68
材料豐富,以提子🍇汁為主,混合了多款鮮果,味道豐富清新!
2024-01-26 100 views
這間位於太古的【FIGS Bistro Mediterranean & Apero Terrace Bar】,主打西班牙菜及西餐,晚市除了有套餐外,還有多款單點美食及酒。先點了支新世界做的白酒,味道比較甜,配海鮮一流。店員先送上開胃小食,巴馬火腿多士。布拉塔沙拉配醃番茄火箭菜、芝士及番茄仔配黑醋汁,新鮮開胃。金槍魚他他吞拿魚味道濃郁,配上香甜的馬卡龍,味道很夾。牛肉他他牛肉混入些香葱,配上香脆多士,肉味濃郁且幼滑。泡抺蘑菇湯入口有粒粒蘑菇碎,質感幼滑,濃郁的蘑菇香味。香煎蒜蓉蝦蝦仁新鮮彈牙,用了大量的蒜蓉及橄欖油爆炒,配上香脆多士。炸黑毛豬芝士肉丸肉丸炸至金黃香脆,表面淋上芝士汁,外脆內軟。大蜆炒墨汁扁意粉蜆肉新鮮無沙,十分鮮甜,意粉十分爽口,帶點微辣。西班牙乳豬乳豬肉質嫩腍,皮下脂肪不厚,表皮香脆,配上辣椒及薯角。最後甜品是意大利雪糕&芝士蛋糕,滿足晚餐。
先點了支新世界做的白酒,味道比較甜,配海鮮一流。
店員先送上開胃小食,巴馬火腿多士。
布拉塔沙拉配醃番茄
火箭菜、芝士及番茄仔配黑醋汁,新鮮開胃。
金槍魚他他
吞拿魚味道濃郁,配上香甜的馬卡龍,味道很夾。
牛肉他他
牛肉混入些香葱,配上香脆多士,肉味濃郁且幼滑。
泡抺蘑菇湯
入口有粒粒蘑菇碎,質感幼滑,濃郁的蘑菇香味。
香煎蒜蓉蝦
蝦仁新鮮彈牙,用了大量的蒜蓉及橄欖油爆炒,配上香脆多士。
炸黑毛豬芝士肉丸
肉丸炸至金黃香脆,表面淋上芝士汁,外脆內軟。
大蜆炒墨汁扁意粉
蜆肉新鮮無沙,十分鮮甜,意粉十分爽口,帶點微辣。
西班牙乳豬
乳豬肉質嫩腍,皮下脂肪不厚,表皮香脆,配上辣椒及薯角。
最後甜品是意大利雪糕&芝士蛋糕,滿足晚餐。
2024-01-25 67 views
因為對佢哋嘅Tapas念念不忘,今次二訪冇令我失望😊Foie Gras Brioche with Fig Compote:法式多士好鬆脆,鵝肝入口即溶,無花果既甜中和左鵝肝既油膩,食多幾塊都得😋Fine de Claire Oyster:生蠔肉質飽滿,好creamy,帶點海水味道,搭配清新的檸檬汁同柚子醋,增添了微酸的風味,讓整體味道更加平衡😍Lobster Vol-au-vent:龍蝦酥皮盒餅展現了精緻和創意,酥皮蓬鬆酥脆,入面放滿鮮嫩多汁的龍蝦肉同蟹籽,口感好有層次😎Spanish Pork Pluma with Roasted Potato and Padron Peppers in Honey Mustard 🐷Pluma 係豬肉之中最嫩的部位,經過炭烤,外層輕微烤香肉質保持鮮嫩多汁,搭配烤薯同Padron辣椒,再配上蜜糖芥末醬,增添豐富的味道層次🥰Dry Aged Wagyu "Bavette”M5 (+$68)🥩熟成的M5等級和牛"Bavette"帶來了極致的肉質享受,肉紋分佈均勻,經過熟成,肉味質更加濃郁,口感更加嫩滑🤤椰子雪糕🍨食完濃味既菜式,椰子雪糕帶黎清涼既享受😊
因為對佢哋嘅Tapas念念不忘,今次二訪冇令我失望😊

Fine de Claire Oyster:

Lobster Vol-au-vent:

椰子雪糕🍨
食完濃味既菜式,椰子雪糕帶黎清涼既享受😊

之前一直有聽講太古城有間高質地中海餐廳,今日放假專程同朋友嚟試下。見到有好靚好舒服嘅户外坐位,可惜今日太凍,最後都係選擇室內嘅座位。凍頭盤生帶子王配芒果菜頭香茅汁 $148- 香茅汁好特別,配帶子一齊食,好fresh 湯Lobster Bisque 法式忌廉龍蝦湯 $128- 龍蝦湯好足料,成隻龍蝦拆晒D肉鋪晒係湯面,又靚又好飲熱小食水手青口 $148- 用傳統嘅白酒忌廉汁配青口一齊食,味道處理得好好F.I.G.S 意大利雲吞$158配松露芝士忌廉醬- 意大利雲吞好有驚喜,松露忌廉好重芝士味,雲吞size啱啱好,一啖一個,好滋味飯類巴塞羅那海鮮燜飯 $268- 海鮮燜飯好入味,份量好足燒海鱸魚魚扒 $278- 配薯蓉和炒小菠菜,魚扒肉好滑SPRING GARDEN$98甜品心太軟 $118最後食埋甜品,真係夠曬滿足啦😋

凍頭盤
生帶子王配芒果菜頭香茅汁 $148
- 香茅汁好特別,配帶子一齊食,好fresh

Lobster Bisque 法式忌廉龍蝦湯 $128
- 龍蝦湯好足料,成隻龍蝦拆晒D肉鋪晒係湯面,又靚又好飲

熱小食
水手青口 $148
- 用傳統嘅白酒忌廉汁配青口一齊食,味道處理得好好

F.I.G.S 意大利雲吞$158
配松露芝士忌廉醬

飯類
巴塞羅那海鮮燜飯 $268
- 海鮮燜飯好入味,份量好足

燒海鱸魚魚扒 $278
- 配薯蓉和炒小菠菜,魚扒肉好滑

SPRING GARDEN$98
甜品
心太軟 $118

最後食埋甜品,真係夠曬滿足啦😋

2024-01-14
$750 (Dinner)
太古城中心地中海餐廳My friend and I went to a restaurant called "FIGS Bistro Mediterranean & Apero Terrace Bar" located in Shop 601, 6/F, Cityplaza, 18 Taikoo Shing Road, Tai Koo太古太古城道18號太古城中心6樓601號舖Grilled Seabass a la sauce Vierge Served with mashed potato and sautéed baby spinach燒海鱸魚扒HKD$278..the Seabass is nicely seared.with golden crispy skin.moist and flaky fillet.delish,wholesome.recommendedGrilled Peri-Peri Chicken 燒辣椒雞比薩HKD$178.Nice flavour.the crust has a bite,chewy.the chicken is soft and tende
太古城中心地中海餐廳

太古太古城道18號太古城中心6樓601號舖

燒海鱸魚扒
HKD$278
the Seabass is nicely seared
with golden crispy skin
moist and flaky fillet
delish,wholesome
recommended

Grilled Peri-Peri Chicken
燒辣椒雞比薩
HKD$178
Nice flavour
the crust has a bite,chewy
the chicken is soft and tender
Yummmmm

ARTISANAL LONG PIZZA BOARD
Smoked Salmon
煙三文手工比薩
HKD$228
with crispy crunchy thin crust
the smoked sallon has nice smokey flavour
light,bright snack!

Salmon Steak
With a miso glaze and toasted sesame vegetables
香煎三文魚扒
HKD$228

seasoned with miso glaze,very asian touch
generous portion

Type of Meal
Dinner
2024-01-18 60 views
近期好多節日要慶祝,周圍氣氛都好濃厚。今次去到太古城食晚餐,見到依間餐廳嘅Tasting Menu相當吸引呢!$338/位已經包含兩款頭盤+小食+主菜+甜品,5道菜啱晒愛嚐鮮嘅我哋。頭盤每人可以選兩款,每款都好有特色,好難揀呢!黑胡椒碎吞拿魚他他配馬卡龍杏仁餅係好特別嘅配搭,Macaron甜度同鬆脆口感同吞拿魚蓉軟滑質感好夾。生牛肉他他咸香再配脆多士,都係水準以上。布拉塔芝士沙拉配醃番茄好新鮮份量都幾多,但相對失色啲。食完豐富頭盤就到小食部分。蒜蓉蝦幾香辣彈牙,滿滿蒜蓉調味再帶油香。乳豬墨西哥夾餅味道酸甜幾過癮,面頭仲有香口嘅豬皮脆脆。主菜部分都做得幾好,西班牙乳豬皮脆肉嫩好有驚喜。風乾和牛腹側扒(+$78)腍嫩、肉味香濃。甜品點了Tiramisu及開心果gelato 兩款都唔錯。另外超推介佢地法式忌廉龍蝦湯($128)濃郁得嚟唔會太咸,鮮味好出,仲有不少龍蝦肉,蘸埋香脆麵包好正!飲品Sangria Tinto($98)果味幾香,都係signature嘅一款。而唔飲酒嘅朋友可以選擇Mocktail,Spring Garden($98)好清爽,帶點西柚味。

頭盤每人可以選兩款,每款都好有特色,好難揀呢!

生牛肉他他咸香再配脆多士,都係水準以上。

布拉塔芝士沙拉配醃番茄好新鮮份量都幾多,但相對失色啲。

乳豬墨西哥夾餅味道酸甜幾過癮,面頭仲有香口嘅豬皮脆脆。

主菜部分都做得幾好,西班牙乳豬皮脆肉嫩好有驚喜。

風乾和牛腹側扒(+$78)腍嫩、肉味香濃。

甜品點了Tiramisu及開心果gelato 兩款都唔錯。

2024-01-17 97 views
餐廳走中高檔路線,地中海式的裝修,顏色繽紛又極具高雅的格調,餐廳有分室內和室外的位置;室內的餐廳不但有卡位可以選擇,更加有真皮梳化位,寬敞又大雅得體,雖然早排聖誕嚟嘅時候有啲凍,但係室外的位置亦會放上暖爐,暖笠笠唔怕凍親,而且餐廳周圍也放滿了聖誕樹,裝飾擺設等,充滿溫馨的聖誕氣氛 都知道地中海菜,有好多前菜小食等,餐廳Menu上面真的令我花多眼亂啦,所以我哋特別點咗幾款餐牌上推介的小食,果然全部都非常美味又有驚喜呀! 🔮法國芬迪奇2號生蠔 配墨西哥辣椒香草🔸️French Atlantic Oysters 即開法國生蠔,大大隻肉質厚實又爽脆,不但濃郁的蠔味,更有鹹鮮的海水味,再配一點自家製的墨西哥辣椒香草汁,酸酸辣辣更滋味 🔮碎蟹肉青瓜卷子🔸️Crab Cannelloni 一道非常有特色的fusion前菜,以意大利Cannelloni的概念,將青瓜造成卷筒狀,然後將新鮮的蟹肉經調味後再釀在青瓜卷內,繼而將整條青瓜卷放在新鮮的牛油果蓉上面,不但考手工又有心思,而旁邊亦放着由南美入口的biquimho peppers作點綴,味道像平時食的燈籠椒般,外型非常特別;而青瓜卷上面亦放上海量的蟹籽,

🔮法國芬迪奇2號生蠔 配墨西哥辣椒香草
🔸️French Atlantic Oysters

🔮碎蟹肉青瓜卷子
🔸️Crab Cannelloni
一道非常有特色的fusion前菜,以意大利Cannelloni的概念,將青瓜造成卷筒狀,然後將新鮮的蟹肉經調味後再釀在青瓜卷內,繼而將整條青瓜卷放在新鮮的牛油果蓉上面,不但考手工又有心思,而旁邊亦放着由南美入口的biquimho peppers作點綴,味道像平時食的燈籠椒般,外型非常特別;而青瓜卷上面亦放上海量的蟹籽,整體顏色相當繽紛,擺盤相當精緻,十分吸引眼球;蟹肉的鮮甜和其他新鮮的蔬菜使整道菜入口相當新鮮清新,有一種很refresh的感覺,亦不得不稱讚廚師可以將不同國家的素材和烹調方式用於一道菜之上,真係好犀利呀!

🔮吞拿魚韃靼配馬卡隆餅
🔸️Tuna Tachibe
賣相相當精緻,刺身級的吞拿魚切粒,再以橄欖油,意式香草,黑胡椒等拌勻調味,入口肉質新鮮

🔮香煎蒜蓉蝦
🔸️Gambas Al Ajillo
大大隻鮮蝦,十分爽口彈牙,以海量的蒜蓉和外國入口的香料和辣椒等,先煎再焗,十分香辣惹味

🔮F.I.G.S意大利雲吞松露芝士忌廉醬
🔸️F.I.G.S Truffle Ricotta Ravioli
雲吞皮軟綿綿,餡料是經調味的菠菜餡,而靈魂就是那度松露芝士忌廉汁,雲吞皮吸收香濃的質料,淡淡入口滋味濃郁,松露香有一直瑩繞在口腔之內,忌廉汁質地有相當綿滑濃稠,在這個冬天食這道菜份外有一份溫暖的感覺

🔮煙三文魚長方形披薩
🔸️Smoked Salmon Artisanal Long Pizza Board
以一個長方形木架做托盤,擺盤相當有氣勢啊,自家製的餅底,非常之特別,薄薄地好似一塊脆餅咁,長方形的Pizza切成10小件,細細塊非常容易入口又唔會食到好messy,每件上面都有厚身的煙三文魚和滋味濃郁的Massarella cheese,三文魚軟香嫩滑,配上脆口餅底,口感十足

🔮風乾和牛腹側扒配有機雜菜煮紅酒汁
🔸️Dry-Aged Wagyu Bavette
五成熟的和牛腹扒,肉味濃香,肉質軟腍,精緻五成熟中間還是粉嫩粉嫩的,蘸一蘸以牛肉汁和紅酒煮成的Beef jus ,肉味更加提升!伴碟有簡單以橄欖油煎香的有機雜菜新鮮鮮甜,還可以點少少黃芥末子汁,微酸小辣更醒胃

🔮Classy Girl
以幾梵花香果金酒,接骨木花調酒,配以新鮮檸檬汁和紅莓汁,再加上一層伯爵花茶的泡沫,充滿花香味道的一道Cocktail

🔮Spring Garden
蝶豆花和薰衣草配以新鮮西柚汁和梳打上面還加上一些食用花作點綴,微酸清新,漸變的效果,配以黃色小花賣相很好打卡

🔮Mulled Wine
傳統的歐式聖誕Cocktail ,將香橙肉桂,八角等香料加入紅酒和白蘭地煲滾,暖笠笠酒香撲鼻,feeling warm and season greeting’s

🔮Pistachio Gelato
甜品來個濃香的開心果味意大利雪糕,這餐真的很圓滿呀~

餐廳平日仲有其他brunch  和 dinner set menu, 仲會有chef’s tasting Menu,都係$300-$400一位左右,餸菜特色得來味道又出色,環境就更加唔使講啦,優雅又舒適,餐廳的同事們又friendly,價錢亦非常合理,性價比其實都真係幾高㗎!
F.I.G.S意大利雲吞松露芝士忌廉醬
F.I.G.S意大利雲吞松露芝士忌廉醬
2024-01-17 91 views
地中海菜式崇尚天然食材和簡約烹調 融合了希臘 南意 法國與西班牙等地中海周邊地區的烹飪風格 餐廳主要供應以上四個地中海國家的菜餚 食物擺盤鮮艷繽紛 店內精緻的碧綠色瓷磚和地中海風情等佈置 均營造出地中海自然和溫馨的氛圍.▪️Tuna Tachibe | $78 (2pcs)地中海菜善用當季海產 新鮮蔬果和調味料製作菜餚 胡椒吞拿魚他他配上香甜的馬卡龍 簡單用橄欖油和胡椒粉調味 並鋪滿在圓形的馬卡龍脆餅上 香甜中帶咸香 配搭頗新穎.▪️Baked French Camembert | $148 金文畢芝士在焗製過程中起司會變得柔軟 口感豐富而滑膩 外層形成一層輕微的焦糖化的表皮 芝士具有濃郁的奶香 搭配麵包食用增添香脆的口感 是很開胃的餐前小食.▪️Ultimate Pork Taco | $88 (2pcs)夾餅的餅皮柔軟有彈性 夾餅內裡的豬肉絲仍保持濕潤度 乳豬肉經過特別的調味 肉質鮮嫩多汁 搭配三色椒 洋蔥和牛油果醬能增加層次口感 .▪️F.I.G.S Truffle Ricotta Ravioli | $158意大利雲吞口感煙韌並帶有松露香 醬汁濃稠 松露的獨特香氣和芝士的奶香亦相互輝映
▪️Tuna Tachibe | $78 (2pcs)

▪️Barcelona Juicy Rice | $268
主菜點了海鮮燜飯 飯粒分明 口感濕潤並帶有嚼勁 海鮮包括蝦 青口 帶子和蜆肉 為燜飯提供了濃郁的鮮味

▪️Dry-Aged Wagyu Bavette | $448 (300g)
很推薦這道風乾和牛腹側扒 牛扒點了五成熟 脂肪比例平均 經風乾熟成處理的牛肉味道更加濃郁飽滿 肉質軟腍 咀嚼時質感柔嫰並充滿肉汁 加上烤製邊位帶焦香 是當晚最喜歡的菜式

總括而言 餐廳的食物多元化 可以品嚐到地中海地區多國的料理 走進店內帶有一份悠閑自在的感覺 讓人彷如置身南歐一樣 是適合與朋友足膝詳的地方💆🏻‍♀️

$750 (Dinner)
2024-01-16 40 views
今晚又同老公去食好西,呢度有齊法國,意大利,德國同埋西班牙嘅菜式食。碎蟹肉青瓜卷子$148 擺盤精緻,非常吸睛,打卡一流。薄薄的青瓜片卷住啖啖蟹肉,清新得來又鮮甜。仲有Wasabi牛油果,creamy得來感覺light 。吞拿魚他他配馬克龍餅(2件)$78吞拿魚他他幼細冇筋,非常鮮味,放上鬆脆香甜的馬克龍餅,感覺高級。西班牙燒八爪魚$158 八爪魚好粗身,燒得好香爽口彈牙,口感一流。終極乳豬肉墨西哥夾餅(2件)$88呢個墨西哥夾餅比平時食的來得小巧精緻,入邊放咗手撕乳豬肉絲,非常juicy,好惹味。時令焗龍蝦$498 龍蝦勁吸引,大大隻,厚肉,呢個龍蝦係法式煮法。龍蝦肉鮮甜爽口,散發陣陣嘅誘人蒜蓉牛油香氣,食到停唔到口。西班牙乳豬$298西班牙乳豬皮燒得勁香脆,乳豬比相像中冇咁肥膩,散發着甘香的豬油香,肉質嫩滑。西班牙炸油條配朱古力醬$88 呢個經典嘅西班牙甜品做得唔錯,炸油條香脆充滿玉桂香,蘸埋香濃朱古力醬食,好滿足。總括而言,呢間餐廳嘅菜式款式多樣化,擺盤精緻,味道不錯,餐廳環境唔錯,係幾適合慶祝特別日子嘅地方。

碎蟹肉青瓜卷子$148

吞拿魚他他配馬克龍餅(2件)$78

西班牙燒八爪魚$158
八爪魚好粗身,燒得好香爽口彈牙,口感一流。

終極乳豬肉墨西哥夾餅(2件)$88

時令焗龍蝦$498

西班牙乳豬$298

西班牙炸油條配朱古力醬$88

2024-01-15 53 views
放聖誕假嗰時我哋去咗太古城睇戲🥰 睇戲之前梗係要醫下肚先啦😆 我哋就去咗6樓呢間餐廳❤️佢哋嘅set lunch $218起😍 已經返咗兩個前菜🥗 一個主菜🥩 同埋餐飲☕️ 都幾抵食👍🏻前菜🥗Foie Gras Brioche with Fig Compote (+$70)呢個我哋嗌咗每人一份🥰 鵝肝入口即溶👍🏻 加埋無花果嘅清甜😍 同埋多士嘅香脆口感❤️ 必點推介😎Fine de Claire Oyster (2pcs)(+$60)生蠔帶海水味😍 質地比較爽身👍🏻 除咗檸檬仲跟咗柚子醋🥰Lobster Vol-au-vent (+$40)龍蝦肉加埋蟹籽酥盒好香脆😍主菜🥩Spanish Pork Pluma with Roasted Potato and Padron peppers in Honey Mustard🐖西班牙黑毛豬質地軟熟🥰 仲跟咗西班牙辣椒🌶️ 蜜糖芥末醬🍯 多士同薯仔🥔 多士好香脆👍🏻 Dry Aged Wagyu "Bavette”M5 (+$68)🥩同樣跟咗蜜糖芥茉同埋多士😍 牛扒外邊煎得好香脆👍🏻 但裏面仲軟熟多汁❤️ 仲跟咗西蘭花同埋薯蓉🥔 薯蓉加上奶香仲咬到粒粒薯粒

前菜🥗

生蠔帶海水味😍 質地比較爽身👍🏻 除咗檸檬仲跟咗柚子醋🥰

Lobster Vol-au-vent (+$40)
龍蝦肉加埋蟹籽酥盒好香脆😍

主菜🥩

同樣跟咗蜜糖芥茉同埋多士😍 牛扒外邊煎得好香脆👍🏻 但裏面仲軟熟多汁❤️ 仲跟咗西蘭花同埋薯蓉🥔 薯蓉加上奶香仲咬到粒粒薯粒,口感creamy🥰

Dessert 🍨
椰子雪糕(+$20)
椰子雪糕裏便仲食到粒粒嘅椰絲🥥 椰子味好香濃❤️

Drink🍹
Macchiato (+$20)☕️/ Jasmine 🍵
$500 (Lunch)
Celebration
Christmas
2024-01-14 56 views
2訪的西班牙菜位於太古城的FIGS一直對佢地嘅Tapas念念不忘餐廳裝修好有情調,仲有戶外戶內位置而家天氣涼涼地,坐戶外都幾有feelꕁ吞拿魚韃靼配馬克龍餅($78/2)好清新嘅小食,吞拿魚切粒伴以特式醬汁,再堆成小山,連埋馬克龍餅一齊食,口感豐富ꕁ松露配西班牙芝士Bikini($98)最愛嘅tapas ,外脆內軟,充滿牛油同鴨松露香ꕁ香煎鵝肝($138)鵝肝煎得好好,外脆內嫩,加埋下面烘過嘅牛油餐包,邪惡又好味ꕁ阿根廷風乾肉眼扒10安士($368)肉眼軟腍有咬口,肉味幾重,紅酒醬汁令肉香更明顯ꕁ燒海鱸魚魚扒($278)鱸魚魚扒幾厚肉,魚皮煎到金黃香脆,但魚肉保留到肉汁;下面薯蓉同樣出色,細滑柔軟ꕁ意大利雲吞($158)超濃郁的松露芝士醬,醬汁完全依附意大利雲吞,每口都超邪惡
2訪的西班牙菜
位於太古城的FIGS
一直對佢地嘅Tapas念念不忘

餐廳裝修好有情調,仲有戶外戶內位置
而家天氣涼涼地,坐戶外都幾有feel

ꕁ吞拿魚韃靼配馬克龍餅($78/2)

ꕁ松露配西班牙芝士Bikini($98)
最愛嘅tapas ,外脆內軟,充滿牛油同鴨松露香

ꕁ香煎鵝肝($138)
鵝肝煎得好好,外脆內嫩,加埋下面烘過嘅牛油餐包,邪惡又好味

ꕁ阿根廷風乾肉眼扒10安士($368)
肉眼軟腍有咬口,肉味幾重,紅酒醬汁令肉香更明顯

ꕁ燒海鱸魚魚扒($278)

ꕁ意大利雲吞($158)
超濃郁的松露芝士醬,醬汁完全依附意大利雲吞,每口都超邪惡
2024-01-12 43 views
太古城呢間餐廳超有氣氛,有餐廳室內同埋室外嘅座位,兩者有唔同嘅裝修風格,都好適合女士打卡,餐廳主打地中海菜,食物款式非常多,而且有唔同嘅Cocktail,Mocktail,紅酒選擇,而且價錢唔貴,CP值十分高鮮味海水味十足✨Lobster Bisque$128龍蝦嘅精華味道喺哂碗湯裏面,每一口都充滿鮮味,面頭仲有啖啖龍蝦肉,肉質爽口彈牙,中間嘅法包仲正,吸晒啲龍蝦湯✨Crab Cannelloni $148一片片嘅青瓜🥒包住蟹肉,上層佈滿粒粒蟹籽和食用花瓣,醬汁係個牛油果醬整成,口感非常清新,賣相簡直100分,每一啖都食到一絲絲嘅蟹肉,超足料,蟹肉仲好鮮味,海水味十足✨Grill Octopus$158八爪魚🐙切到細細粒,非常新鮮爽口彈牙,配埋紅椒粉更加開胃,薯仔粒加上橄欖油,亦都焗到好香口✨Pan Seared Foie Gras$138鵝肝口感較紮實且綿密外,入口即化,多士烤到好香脆,同鵝肝係最佳配搭✨Ham Croquette $128肉丸用咗黑毛豬整成,肉味濃郁,表皮包上麵包糠,炸到非常香脆,裏便係好Creamy嘅薯蓉芝士🧀餡料,做到外脆內軟嘅口感✨Dry-Aged Arge

✨Lobster Bisque$128

✨Crab Cannelloni $148

✨Grill Octopus$158

✨Pan Seared Foie Gras$138

✨Ham Croquette $128

✨Dry-Aged Argentinian Rib Eye 10oz$368
熟成可以利用牛肉本身帶有的酵素,破壞肌肉的結締組織,令肉質更加軟嫩,我哋叫咗五成熟,生熟程度剛剛好,肉質好嫩滑同Juicy,牛味濃,配上甜酒汁一齊食,令牛扒味道再提升,旁邊嘅配料亦都非常好味

✨Porcini Risotto$208
意大利每一粒都吸收晒牛肝菌嘅味道,軟熟程度整到剛剛好,再加上大量忌廉,食落好creamy

✨Churro$88
傳統西班牙甜品,口感有少少似迷你版油炸鬼,炸到好酥脆,配埋朱古力醬食一流
2024-01-12 56 views
🚩FIGS Bistro Mediterranean & Apero Terrace Bar近排陷入咗依種地中海菜餐廳嘅漩渦🤭食完一次之後就好似好難返到轉頭,個排都心思思好想食🥹呢間睇裝修應該同我上次去黃埔同埋中環都係同一個集團,環境好舒服,係行高檔路線,不過晚市套餐都好平〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Chef's Tasting Menu $338/ppl✨Steak Tartare✨Burrate Salad with Marinated Tomato ✨French Fine de Claire Oyster +$68先上嘅係凍前菜❄️生牛肉一份兩件,食落有少少微辣已經索得好乾身,唔會食到紅淋淋嘅感覺有冇人同我一樣細個接受唔到火箭菜,依家就覺得嗰種獨特嘅香味真係好正😎加$68就有兩隻生蠔,而且個頭都唔細架✨Ultimate Pork Taco✨Pan Seared Foie Gras on Buttered Brioche with Fig Jam +$78食完就可以嘆熱前菜啦🔥Taco包住豬肉,仲有件脆皮係面頭豬肉保持到濕潤度,唔會乾到痴曬牙唔知係咪因為鵝肝唔夠厚冇一種好強烈入口

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈Chef's Tasting Menu $338/ppl
✨Steak Tartare

先上嘅係凍前菜❄️
生牛肉一份兩件,食落有少少微辣
已經索得好乾身,唔會食到紅淋淋嘅感覺
加$68就有兩隻生蠔,而且個頭都唔細架

✨Ultimate Pork Taco

食完就可以嘆熱前菜啦🔥
Taco包住豬肉,仲有件脆皮係面頭
豬肉保持到濕潤度,唔會乾到痴曬牙

唔知係咪因為鵝肝唔夠厚
冇一種好強烈入口即溶嘅感覺,不過係香油香的🤤

✨Dry-Aged Wagyu Bavette served with Organic Mixed Sauce +$78
✨Spanish Seafood Juicy Rice
黎到Main啦🍲
牛肉份量都幾多,外邊好焦香
不過我哋order咗五成熟,上到黎應該都over左7成,依方面要做得再好啲‼️

個飯真係好Juicy🤭不過食食下啲飯粒會自己收汁
所以其實都冇睇相咁濕笠笠,醬汁好香蝦嘅味道,超鮮

✨Pastry of the day
✨Churros with chocolate dip
蛋糕係cheese cake,Churros一客兩份
兩樣甜品share食啱啱好

🌈Smoky Pulpo $158
八爪魚好彈牙
已經切開左一粒粒,所以唔會好廢牙
墊底嘅薯仔都好好食🐙

🌈Spring Garden $98
超濃薰衣草嘅味道,好特別嘅mocktail