2019-07-12 795 views
夜晚做完gym之後,唔想大魚大肉,所以同朋友去試Flamingo。其實佢開咗一段時間,但係又撞唔正去試。原來而家做緊指定飲品下午5-9半價!我order咗個凍雲南菊花茶(走甜),朋友要半價草莓茉莉綠茶(全甜)。兩杯茶都冇乜冰,係咪因為就收舖?賣相同相有好大出入,而味道......唔係我哋杯茶。真心唔會再有下一次。

原來而家做緊指定飲品下午5-9半價!

賣相同相有好大出入,而味道......唔係我哋杯茶。

真心唔會再有下一次。
2019-07-11
Type of Meal
Dinner
2019-07-04 384 views
七一做完香港人要做嘅事後, 行去碼頭搭船時, 路過IFC比呢間飲品店吸引左, 係曾經紅過一排嘅網紅店.見人唔多就即管試一試喇.雖然人唔多, 而且冇人排隊, 但係飲品等侯時間都頗長等了超過15分鐘.薄荷檸檬綠茶 - $39呢個價錢唔平, 算係適中, 但係我睇餐牌價錢好似37, 但原來係39, 雖然相差只係$2, 但係會令人混淆.味道尚好, 飲落似普通水果茶, 除左檸檬之外有熱情果籽, 味道唔算太特別.但點左小甜都唔會太酸, 個人認為都合格嘅, 可以一試.

雖然人唔多, 而且冇人排隊, 但係飲品等侯時間都頗長
等了超過15分鐘.

薄荷檸檬綠茶 - $39
但點左小甜都唔會太酸, 個人認為都合格嘅, 可以一試.
2019-05-29 458 views
食完lunch,同事話好熱要買野飲,見到ifc呢間店,佢話係尖沙咀試過覺得好飲,於是推介我都買杯飲下。我見個門面幾靚仲開係ifc應該伏極有個譜,於是點左杯紅柚高山烏龍番公司慢慢飲。我冇刻意叫少冰但佢整出黎睇落唔多冰,仲見到兩大塊紅柚係面,都真係幾真材實料。高山烏龍有回甘,本身expect呢杯飲品會偏酸但可能有烏龍嘅甘味中和,飲落去微甜唔酸,仲好滋潤解渴。$36比普通店鋪珍珠奶茶等等嘅飲品貴,但呢度嘅質素我認為能對得起價格

3K
2019-04-26 388 views
Flamingo Bloom己經想試好耐,終於今日經開IFC見到海報寫著有50%,心諗好抵呀!選定了玫瑰油切烏龍,當比錢時為什麼是原價的?噢!原來那個寫著第二杯才半價,真係寫得抽象,無奈!講番杯茶,其實味道不錯。油切是烏龍其中品種之一,種植於高山原固,茶味份外香濃。加入了法國品種的玫瑰花,散發出一種優香。整杯茶的口感好,比坊間一些茶店,茶味比較特出。
整杯茶的口感好,比坊間一些茶店,茶味比較特出。

2019-04-25
$29 (Other)
手調飲品成行成市 走上街差不多一大半都是手調飲品店 競爭何其多 早前品嚐過茶湯會 這次就來試試年多掀起熱潮既小紅鶴Flamingo BloomFlamingo Bloom主打健康手工水果花茶的現代茶坊  嚴選低農藥種植茶葉全部即叫即製 百分百新鮮 無添加 安全健康 Flamingo Bloom有多款茶種可選 紅茶 綠茶 胎菊普洱甚至油切烏龍茶底 除了茶種仲有多種飲用配搭 冷熱又或是加珍珠芝士... 最近因天熱轉變 身體都變得虛弱 呢個時候好需要維他命C補充吧?! 於是跟飯腳一人一杯百香果檸檬走糖飯腳點了菊普底的百香果檸檬 而n_cc點了烏龍茶底既百香果檸檬 新鮮百香果果香香氣四溢 併上檸檬酸度就更上一層樓了 不過大概是百香果果味太濃烈了吧 檸檬味卻是完全沒有耶 而且也只見茶色 飲不到茶味 直至飲至剩下近1/3才慢慢發覺 而飯腳的菊普也一樣 茶味不算出色 或許是百香果果味有點霸道了吧 有機會應該試試其招牌奶類或會更好
Flamingo Bloom主打健康手工水果花茶的現代茶坊

除了茶種仲有多種飲用配搭 冷熱又或是加珍珠芝士...
於是跟飯腳一人一杯百香果檸檬走糖
新鮮百香果果香香氣四溢 併上檸檬酸度就更上一層樓了
不過大概是百香果果味太濃烈了吧 檸檬味卻是完全沒有耶
而且也只見茶色 飲不到茶味 直至飲至剩下近1/3才慢慢發覺
有機會應該試試其招牌奶類或會更好
2019-03-24
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2019-04-12 161 views
呢杯玫瑰花烏龍茶,杯內漂浮著幾粒玫瑰花,飲落有著淡淡的玫瑰花香,烏龍茶唔會太濃烈,飲唔慣茶既人,都會鐘意!而且仲好解渴添,烏龍茶味回甘,正正正大大杯,幾抵飲的!
呢杯玫瑰花烏龍茶,
杯內漂浮著幾粒玫瑰花,
,烏龍茶味回甘,正正正
大大杯,幾抵飲的!
2019-04-11 124 views
之前在尖沙咀見這餐廳,覺得紅鶴印象好鮮明,路過IFC見到就想飲番杯,因為中午食得太飽,所以唔敢選太飽的奶類,在選擇困難症下,最後選了兩杯果茶。熱百香檸檬烏龍 (走糖)熱百香檸檬菊普 (走糖)我飲了熱百香檸檬菊普溫度夠熱,新鮮的百香果味完全是全杯的味道,好香好香百香果味,檸檬見到有幾片,但味道都被百香果蓋過了。 而菊普的味道,就沒有被味蕾發現,只見茶色,不覺茶味。而友人的百香檸檬烏龍也不太覺有烏龍茶味,可能新鮮百香果的味道的確太霸道了。而茶的功能是令百香果無咁酸多點甜吧!下次都係飲佢個招牌杏仁奶系列好過。

熱百香檸檬烏龍 (走糖)
熱百香檸檬菊普 (走糖)

我飲了熱百香檸檬菊普

下次都係飲佢個招牌杏仁奶系列好過。

2019-04-10 93 views
整間店舖佈置充滿色彩(滿滿的粉紅色鶴鳥擺設及佈景),帶夏日清新的感覺,是打卡的好地方。飲品menu分了好幾個茶的配搭系列,當中較為特別的便是這個Naked Zero Edition,標榜「無添加糖分、零咖啡因、零防腐劑」,是100%天然的一個飲品系列,就是全用新鮮水果加杏仁奶打成的一杯飲品就是啦( ´▽`)小編點的是紫藍莓,用藍莓及提子加上杏仁奶打成,是挺清新的配搭,無添加糖分,飲料中的甜味全來自水果及杏仁奶,對於小編來說甜度剛好(*¯︶¯*),完全不需要再額外加上糖分調味,是一杯很輕盈的飲料,不錯喔。只是整體來說價錢有點小貴就是了。

只是整體來說價錢有點小貴就是了。
紫藍莓
2019-03-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
紫藍莓
2019-03-30 104 views
奶蓋果層好味,好邪惡,但略嫌唔夠芝士味,再重味少少會好D。烏龍茶帶有淡淡輕鬆的茶味,珍珠都幾失望,過淋同無蜜糖味(因為好多鋪頭都會用蜜糖浸住珍珠),基本上佢d珍珠係無乜味。總括黎講,伏又唔係話好伏,但呢個價錢,呢個味道,唔抵!
總括黎講,伏又唔係話好伏,但呢個價錢,呢個味道,唔抵!
玫瑰油切烏龍 (加珍珠)
2019-03-22
2019-03-25 57 views
見佢開係ifc 呢d high class 商場,以為水準一定有返咁上下,裝收有哂設計,用flamingo做主角,點知都係好睇唔好食睇佢menu 見到有d 皇冠 top drinks 既symbol,我就選擇左其中一個。Pink 粉草莓 $43Smashed strawberries grapes with almond milk一拎到手見個色都出出地事,咁淡色,而且好多好多冰,多到我仲返返去鋪頭要求幫手倒走佢飲落味道只有冰加水,少許草莓味

Pink 粉草莓 $43
飲落味道只有冰加水,少許草莓味
2019-01-25 177 views
Flamingo Bloom🤢/5分 奶蓋玫瑰烏龍🌹(少甜少冰) $36Rose oolong 白皚皚的奶蓋上灑滿了粉嫩的玫瑰瓣,確是很好看🌸打開杯蓋,呷一口奶蓋,玫瑰瓣也隨之湧入口中,於是滿口都是玫瑰瓣💐而那濃郁的玫塊味也是你一邊嚼著玫瑰瓣一邊散發出來的,不知我還以為自己在吃玫瑰🌝若沒有了這些玫瑰瓣相信這杯東西是丁點玫瑰味都沒有的😀😀而所謂的烏龍也淡得幾乎喝不出來🤦🏻‍♀️真的是名符其實,好睇唔好飲🤷🏻‍♀️!/3分 珍珠胎菊普洱(少甜少冰) $32Boba yunnan正所謂無對比無傷害,雖然那杯玫瑰烏龍味道一般💁🏻‍♀️可是與那杯像涼茶的普洱🤢和裏面半硬的珍珠😵相比之下,那杯也已算是放得入口了⋯⋯果然,沒有最伏,只有更伏,難怪星期五夜晚都沒有人排隊🤮/
Flamingo Bloom🤢
5分 奶蓋玫瑰烏龍🌹(少甜少冰) $36
Rose oolong
3分 珍珠胎菊普洱(少甜少冰) $32
Boba yunnan
2019-01-15 119 views
經過ifc,諗住搵啲奶茶,水果茶之類既飲料野下,一入到大門口,就見到呢間flaming bloom, 見好多花花,幾靚下,就入左去買左5杯(幫同事買埋),返到公司先見到原來仲有得網上外賣平台 味道都可以,但有點貴,可能在中環吧
味道都可以,但有點貴,可能在中環吧
2018-12-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2018-12-27 101 views
行過見到門口咁吸引,價錢又唔算貴,就買左杯試下,我揀左杯熱既珍珠鮮奶烏龍。因為無咩人既關係,好快就有得飲。好鍾意隻杯既design,顏色好鮮艷好靚。我叫果杯野飲係少甜既,飲落甜度我覺得係岩岩好,唔會太甜又唔會太淡,奶味唔重,但茶味就岩岩好,鳥龍味都幾出,而入面既珍珠好煙韌,唔太甜,好岩我呢d唔鍾意似甜野既人。成杯整體飲落唔錯,味道夾,唔會得個賣相吸引👍🏻係ifc買到3x蚊杯野飲其實相當抵飲。😜
2018-10-16 177 views
《健康 無添加的水果茶》今日同事話我知KLOOK 做promotion$10 就可以享受一杯$36-$39的飲品,接近3折,所以我lunch 立刻買左呢杯網紅打卡人氣飲品😍😋👏🏻鋪頭位置一流,香港站一上電梯第一間就係佢,佢用好pink 的顏色,好吸引眼球,而且門外有好張Flamingo的圖畫,又有好多Flamingo的吹氣公仔來放準備好的飲品,難怪佢會變成網紅打卡飲品店👍🏻 因為佢推廣中國摩登飲茶文化,主打健康手工水果茶,所以我揀左一杯《多果油切烏龍茶》他們像一般的飲品店,可以自行調配冰的份量和甜的程度,我就揀左無糖同少冰。等左5分鐘,我杯烏龍茶就調配好,仲擺左係一隻Flamingo吹氣公仔的水泡內,所以未飲已經好開心!因為本人係粉紅控💕💓😂嘗試過咁多杯不同店鋪水果茶,挺喜歡他們的配搭,因為配上中國茶已經好清新,再加上有陣陣水果嘅香味,有蘋果幾片,西瓜幾片,青檸,檸檬和百香果❤️半糖到無糖就最突顯味道,因為唔會比甜味蓋過👍🏻所以如果無特價,我都會再次幫襯👍🏻
《健康 無添加的水果茶》

今日同事話我知KLOOK 做promotion

$10 就可以享受一杯$36-$39的飲品,

鋪頭位置一流

因為佢推廣中國摩登飲茶文化,
主打健康手工水果茶,
所以我揀左一杯《多果油切烏龍茶》
多果油切烏龍茶

等左5分鐘,我杯烏龍茶就調配好,
仲擺左係一隻Flamingo吹氣公仔的水泡內,
所以未飲已經好開心!
因為本人係粉紅控💕💓😂

半糖到無糖就最突顯味道,因為唔會比甜味蓋過👍🏻

所以如果無特價,我都會再次幫襯👍🏻
2018-10-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$10 (Tea)
多果油切烏龍茶
2018-09-01 970 views
近年嘅中式茶飲店如雨後春運筍般,遍地開花,開到好似梗有一間喺左近。小弟就唔算太好茶飲,不過,偶爾都會飲番杯,尤其呢啲大熱天時嘅日子。近排天氣真喺濕濕熱熱,揸住杯冰凍茶飲,邊行邊飲,確喺不知幾爽,可以講喺晌黑板工作中,忙裡偷閒嘅一份小確幸。呢日晏晝就見IFC新開咗間「Flamingo Bloom」,午飯時間真喺排滿人,曾晌其他分店試過佢哋嘅多果胎菊普洱、多果茉莉綠茶,印象中確喺唔錯。雖然呢一家只喺外賣店,無堂坐嘅位置,但側旁依然畫有大大幅熱帶雨林加火烈鳥俾人打卡。而茶飲嘅款式晌櫃枱上嘅顯示屏打出晒,一目了然,種類繁多。金芒果 $43見有一系列嘅Naked Zero Edition好似幾特別,喺以新鮮嘅生果聯乘杏仁奶,非常好奇會喺點,就揀咗以香芒、葡萄、杏奶打造嘅「金芒果」(Gold)。雖然賣到$43,但非常之大杯,色澤橙黃,入口好有芒果清甜香味,又滲出微微杏仁香,唔似得飲杏霜嗰種太搶嘅杏味,而且,質感較厚身,比較濃厚,好奶昔嘅感覺,講笑咁講,飲完可以好飽肚。其實,Naked Zero Edition系列嘅飲品,唔喺淨解渴嘅嘢飲,仲可以講喺健康飲品,因為晌杯身嘅招紙就會發現佢既喺無糖、無咖
,可以講喺晌黑板工作中,忙裡偷閒嘅一份小確幸。
金芒果 $43

,講笑咁講,飲完可以好飽肚。
金芒果(Gold)
金芒果(Gold)
其實,Naked Zero Edition系列嘅飲品,唔喺淨解渴嘅嘢飲,仲可以講喺健康飲品,因為晌杯身嘅招紙就會發現佢既喺無糖、無咖啡因、無防腐,更喺100巴仙天然,再者,杏奶熱量低,含有豐富維他命及礦物質,可以講喺超級食物嘅一種
。依家啲人吓吓都講健康,相信呢一款鮮果杏奶飲品應大有市場!
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$43 (Other)