2023-09-03 281 views
豬腩肉真係好好食!每一口都好多汁,肉質鮮嫩。首先,豬腩肉嘅選材好用心,肉質新鮮冇雜質,顯示出高品質嘅食材。其次,煮嘅技巧都好到位,每塊豬腩肉都經過啱啱嘅火候,外面煎到金黃酥脆,入面仲保持住細嫩嘅口感。唔止咁,肉入面嘅油脂係煮嘅過程中恰到好處地融化,令到豬腩肉更加多汁美味。除咗豬腩肉嘅口感之外,佢嘅味道亦都好吸引人。每一口咬落去,豬腩肉散發出濃郁嘅肉香,配合獨特嘅香料同調味料,令整道菜色香味俱全。呢個豬腩肉嘅調味處理好精緻,每一味調料都啱啱好,既能提升豬肉嘅風味,又唔會掩蓋佢本身嘅鮮美。總括嚟講,Fleur嘅豬腩肉絕對係一道令人流口水嘅美食。佢嘅肉質鮮嫩多汁,口感細緻,味道濃郁鮮美。如果你係豬肉嘅愛好者,我強烈推薦你嚟呢間餐廳試吓,絕對唔會令你失望!

2023-09-01 481 views
餐廳主打澳洲菜,並以🌺🌸🌼為主題,喺每道菜都放上食用花,非常精緻,滿足視覺享受😎▪️烤八爪魚片🐙 配 海膽醬,新薯片🥔,煙燻紅椒薯蓉🥔八爪魚片有咬口,配埋新薯片同紅椒薯蓉,多重口感,好有層次▪️慢煮西班牙黑毛豬豬鞍🐷 配 焦糖蘋果泥🍎,椰菜花泥,紅酒燒汁豬鞍食落幾腍,有肉味,加埋甜甜哋嘅焦糖蘋果泥,都幾夾。另外,搭配椰菜花泥亦都好特別,食落比薯蓉更加清爽,冇咁飽滯▪️炸薯條🍟薯條香脆,正常水準▪️Fleur Lover (鬆餅🥞,忌廉,新鮮雜莓生果🍓🫐🍇,堅果,有機楓樹糖漿,食用花)個攞盤真係好靚,色彩繽紛。鬆餅好鬆軟,蛋味香濃,底層仲有藍莓醬。面頭嘅忌廉唔會好油膩,而圍住嘅生果除咗雜莓,仲有提子、無花果等,加埋堅果粒,令口感更豐富,而且整體唔算好甜▪️Velvet Latte🥛粉紅色Latte又係好靚,飲落都幾滑,不過奶味偏重,唔係好覺得有紅菜頭味▪️Cold Chill Tea - Peach🍑 & Mango🥭連果茶都整得幾靚,杯入面個ice ball包住花花,令到望落有啲顏色。而飲落都幾freshFleur📍將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下1B號舖📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G08號舖

▪️烤八爪魚片🐙 配 海膽醬,新薯片🥔,煙燻紅椒薯蓉🥔
八爪魚片有咬口,配埋新薯片同紅椒薯蓉,多重口感,好有層次

▪️炸薯條🍟
薯條香脆,正常水準

▪️Velvet Latte🥛

Fleur
📍將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下1B號舖
📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G08號舖
炸薯條
Velvet Latte
Cold Chill Tea - Peach & Mango
2023-08-01 367 views
好似藝術品嘅嘢食,真係好鬼靚,特別係嗰個班戟佢上面充滿着花,識落味道都有層次好特別!另外仲叫咗個油封鴨,個味都幾趣,但係就唔夠嗰班戟特別,淨係用嚟影相打卡都覺得超靚,不過佢歌食物價真係比較貴!
2023-07-08 584 views
我哋去咗Fleur,一間喺將軍澳的澳洲菜餐廳。點知,我哋好失望。係「lunch餐牌」入面,是沒有餐飲的,與散叫是沒有分別。我哋叫咗封門牛柳,薯條,但係要成300蚊。牛柳嘅份量好少,得幾小塊,仲煮得好乾好老,伴碟上是不錯的,有不同的顏色,起初看似很好食。而薯條似係啱啱由雪櫃拎出嚟咁,而我哋等咗20多分鐘。呢個價錢係完全唔合理,完全唔抵食。Fleur係一間名不副實嘅餐廳,我哋唔會再去,亦都唔會推薦比任何人。
係「lunch餐牌」入面,是沒有餐飲的,與散叫是沒有分別。

2023-05-16 895 views
📍 Fleur🇭🇰 將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下1B號舖早餐時段好幾間Cafe都好多人唯獨呢件無咩人就入左去其實想食好耐 但一直覺得價錢偏貴不過早餐價ok 試試佢😋 yougurt lover $98yougurt顏色同圖片有D唔同我以為會淺藍色d佢係原味yougurt 無咩特別配料有好多香蕉 士多啤梨 無花果 蜜糖星星 牛奶餅碎 食用花😋 Benedict lover $138牛角包焗得好脆但係有少少over左 脆得離太乾雖然叫benedict lover但佢隻蛋唔正...細隻 蛋黃少 無流心好食嘅係隻燒蝦 好夠味 正
📍 Fleur

香蕉 士多啤梨 無花果 蜜糖星星 牛奶餅碎 食用花

😋 Benedict lover $138
牛角包焗得好脆
但係有少少over左 脆得離太乾
雖然叫benedict lover但佢隻蛋唔正...
細隻 蛋黃少 無流心
好食嘅係隻燒蝦 好夠味 正
2023-05-14
$120 (Breakfast)
2023-05-05 650 views
已經第三次到訪,鍾意環境坐得夠舒服同嘢食特別。叫左油封鴨髀,fleur lover 同velvet latte。好少地方有得食油封鴨髀,鴨皮好脆,肉質好嫩,薯蓉都好濃味。fleur lover 擺盤好精緻,見到都會相當開胃,上面有d fruit toppings同yoghurt, 下面係chiffon cake底,冷熱交融嘅感覺好特別,同埋感覺好輕盈好light。velvet latte就幾滑,係份量細左啲。呢度環境靜局,啱啱同朋友坐低傾偈,會再去~

呢度環境靜局,啱啱同朋友坐低傾偈,會再去~
2023-04-28 550 views
👉🏻Meat Lover💲128鹿兒島豬扒,竹炭麵包,自家製醃紅椰菜,青蘋果椰菜沙律,是拉差沙律醬,食用花Deep-fried Kagoshima Pork Fillet, Charcoal Bread, Homemade Pickled Cabbage, Green Apple Cabbage Coleslaw, Sriracha Mayo, Edible Flowers👉🏻Fleur Lover💲138鬆餅,忌廉,新鮮雜莓生果,堅果,有機楓樹糖漿,食用花Hot Cake, Mascarpone Cream, Mixed Fresh Fruits & Berries, Nuts, Organic Maple Syrup, Edible Flowers-Meat lover looked a bit dry but was actually quite nice 🫢 saucing was just at the right point that provide enough seasoning while maintaining the crunchiness of the toas

👉🏻Meat Lover💲128
👉🏻Fleur Lover💲138
鬆餅,忌廉,新鮮雜莓生果,堅果,有機楓樹糖漿,食用花
Meat lover looked a bit dry but was actually quite nice 🫢 saucing was just at the right point that provide enough seasoning while maintaining the crunchiness of the toast 🫶🏻 whereas the Fleur Lover pancake was a bit weird, wouldn’t have thought of a pancake could be baked and served in this way and the whole dish wasn’t hot enough to give the mascarpone cream a melting and creamy sensation😮‍💨
rating: 5.5/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Fleur (Tseung Kwan O)
📍Shop 1B, G/F, Papillons Square, 21 Tong Chun St, Tseung Kwan O
🔗#7eating將軍澳#7eating西式
🪺 𝑯𝒂𝒑𝒑𝒚 𝑬𝒂𝒔𝒕𝒆𝒓 🐇⢄大家非常神心地 𝟏𝟎𝒂.𝒎.起身😂就喺為去「 𝙵𝙻𝙴𝚄𝚁 」打卡(๑˃́ꇴ˂̀๑)🌷呢間以澳洲花卉主題西餐廳🪻每道菜式都有色彩繽紛💐食用花🌺🌸🌼🎠兼具視覺︎ ❣︎ 味覺 ❣︎ 嗅覺感官餐廳❥❥❥❥❥⁡🪻 𝑭𝒍𝒆𝒖𝒓 𝑳𝒐𝒗𝒆𝒓 $138- 𖡼𖡼𝑠𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒𖡼𖡼· · · 鬆餅作基底,加入原粒藍莓🫐 + 藍莓醬· · · 上面舖滿新鮮雜莓🫐、無花果、士多啤梨🍓、堅果🌰、食用花🌸、白色鬆軟忌廉 🤍🤍🤍配上 有機楓樹糖漿🍯 顏色繽紛鮮亮⚜️絕對多人分享 🩷 打卡首選❕⁡🪻 𝑺𝒑𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 $168-· · · 原隻法國春雞 🐥 肉嫩 薄皮香,非常細心一開四件,身為淑女嘅我🧏🏻‍♀️✨✨仍能優雅地用刀叉𝑒𝑎𝑠𝑦地切開🍽️· · · 淋上濃厚牛肝菌汁,香氣十足;又有小青新羅勒青醬掩護助攻。呢啲咪傳說中一🐔兩味?(即刻比我講到𝑐ℎ𝑒𝑎𝑝咗🤣🙈🙈)⁡🪻 𝑭𝒊𝒔𝒉 𝑳𝒐𝒗𝒆𝒓 $168-· · · 比目魚🐟魚皮煎得卜卜脆✨肉嫩細緻✨✨ 難得完全沒腥味🥰 連底下蕃茄藜麥沙律醬(微辣)+羽衣甘藍加上青檸汁💦連旁邊淡淡 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 🫧鮮、酸、鹹、辣 互相協
🪺 𝑯𝒂𝒑𝒑𝒚 𝑬𝒂𝒔𝒕𝒆𝒓 🐇⢄
大家非常神心地 𝟏𝟎𝒂.𝒎.起身😂
就喺為去「 𝙵𝙻𝙴𝚄𝚁 」打卡(๑˃́ꇴ˂̀๑)
🌷呢間以澳洲花卉主題西餐廳🪻
每道菜式都有色彩繽紛💐食用花🌺🌸🌼
🎠兼具視覺︎ ❣︎ 味覺 ❣︎ 嗅覺感官餐廳❥❥❥❥❥

· · · 鬆餅作基底,加入原粒藍莓🫐 + 藍莓醬

🪻 𝑺𝒑𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 $168-

🪻 𝑭𝒊𝒔𝒉 𝑳𝒐𝒗𝒆𝒓 $168-
· · · 比目魚🐟魚皮煎得卜卜脆✨肉嫩細緻✨✨ 難得完全沒腥味🥰 連底下蕃茄藜麥沙律醬(微辣)+羽衣甘藍加上青檸汁💦連旁邊淡淡 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 🫧鮮、酸、鹹、辣 互相協調平衡🩵🩵🩵

⁡🪻 𝑴𝒆𝒂𝒕 𝑳𝒐𝒗𝒆𝒓 $128-
· · · 竹炭麵包 夾 鹿兒島炸豬扒🐷口感緊緻有咬口多汁
· · · 配上自家製醃紅椰菜、青蘋果椰菜沙律、是拉差沙律醬🤎剛好解油膩感

🪻 𝑨𝒗𝒐 𝑳𝒐𝒗𝒆𝒓 $128-
· · · 乾蔥牛油果他他大阪燒;🥑牛油果;自家製醃刁草加拿大三文魚 🌿 有洋葱青檸汁混合🌀又一小青新推介🥑🥑

🪻 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒆𝒏𝒅𝒆𝒓𝒍𝒐𝒊𝒏 $268-
· · · 喺最貴嘅一道菜👉🏿👈🏽但相對比較失望‎(·•᷄ࡇ•᷅ )烤美國牛柳5成變全熟 (৹ᵒ̴̶̷᷄́ฅᵒ̴̶̷᷅৹) 竟然比 𝑴𝒆𝒂𝒕 𝑳𝒐𝒗𝒆𝒓 嘅鹿兒島豬扒嚡口又乾

🪻 𝑭𝒓𝒆𝒏𝒄𝒉 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒔 $48-
· · · 炸薯條略嫌 普通👉🏿👈🏽唔喺即叫即炸,上菜時偏凍 (⑉꒦ິ^꒦ິ⑉) 亦沒撒上鹽🧂調味

🪻 𝑳𝒐𝒏𝒈 𝑩𝒍𝒂𝒄𝒌 $36

🪻 𝑮𝒓𝒂𝒑𝒆𝒇𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑺𝒐𝒅𝒂 $42-

🌻呢個喺我成世人目前食最貴嘅早餐🙈💸💸
2023-04-10
$320 (Breakfast)
  • Fleur Lover
  • Meat Lover
  • Fish  Lover
  • Spring  Chicken
2023-03-28 531 views
已經幫襯咗好多次,亦都係自己喺將軍澳區入邊心目中嘅No.1🥹🥹佢哋主打fusion澳洲菜,唔單止舖頭上面嘅裝修花咗好多心思,食材明顯都有認真研究,每一啖味道同層次都極度豐富。食材配搭特別有新鮮感得黎,又配合得好好,擺盤又擺得精緻,完美地體現咩叫色香味俱全😚😚佢哋Menu上面嘅菜式改名都有花心思,全部都係叫__ __ lover🤣 有meat lover, yogurt lover等等啱晒鍾意食唔同食材嘅人~今次就推薦其中三款先:1. Croissant Lover $128軟殼蟹|牛角包|太陽蛋|自家製酸青瓜|是拉差沙律|食用花由食材選擇已經盡見店家心思,炸軟殼蟹同牛角包非常鬆脆,但如果得呢兩樣食材口感會有啲單一同乾,所以店家配上左隻流心太陽蛋😋😋加上酸青瓜,口感即刻豐富左好多!!👩🏻‍💻8.5/102. Meat Lover $128鹿兒島豬扒|竹炭麵包|自家製醃紅椰菜|青蘋果椰菜沙律|是拉差沙律醬|食用花呢份炸豬扒麵包真係夠晒份量🤣🤣吉列豬扒外皮香脆肉質扎實(唯一雞蛋裏挑骨頭係可以醃得再入味啲),配上熱辣辣嘅竹炭麵包,真係又大份又好食😋😋👩🏻‍💻8/103. Poultry Lov

1. Croissant Lover $128
軟殼蟹|牛角包|太陽蛋|自家製酸青瓜|是拉差沙律|食用花

👩🏻‍💻8.5/10

2. Meat Lover $128

👩🏻‍💻8/10

3. Poultry Lover (Spanish Duck Leg )$198
8小時慢煮西班牙鴨脾|白甘荀蓉|紅菜頭|藜麥|蒜味包糠|橙果醬|紅皺菜|食用花

最後呢個係我嘅最愛🥹🥹皆因每個配料真係match得天衣無縫🤯🤯特別想讚一讚個橙果醬(第一啖食落口未知道係咩醬,只係覺得好特別,甜得嚟又有果香),個汁真係校得好好,好驚艷🥹🥹🥹仲有個白甘筍蓉,咬落口順滑到一個點!本身以為會偏油膩嘅鴨髀,配上咁清新嘅橙香醬同甘筍蓉,完全冇油膩之感。所以話,店家真係將食材運用得非常之好,佩服佩服💖💖

👩🏻‍💻9/10

• Meat  Lover
  • Poultry  Lover
  • Croissant  Lover
2023-03-24 335 views
位於將軍澳嘅Fleur,開了已有一段時間,這裡裝修好靚,啱晒打卡,而且坐得舒適,今次來這裡試下尼度嘅早餐Pork Belly Croissant | $138牛角包好酥脆,入面夾左好多汁嘅豬肉絲,加埋水波蛋、什沙律菜和食用花一齊食,滿足Dill Salmon Toast | $108今餐最鐘意食呢個,夠健康,牛油果新鮮,配埋自家製醃刁草三文魚、2隻大大嘅水波蛋、食用花和酸種多士
pork belly croissant
Pork Belly Croissant | $138
dill salmon toast
Dill Salmon Toast | $108
2023-03-12
$140 (Breakfast)
pork belly croissant
dill salmon toast
2023-03-14 407 views
因為昨天我們希望在lunch time時去Donki買零食,同事便建議過來這間店吃午餐。其實這已經是同事的心頭號之一,他說這兒的黑炭厚切豬扒包非常抵吃及好吃,不過,我還是鍾情於軟殼蟹太陽蛋牛角包,所以仍是點了同一款。這兒平日會送餐湯及飲品一杯,所以非常抵吃!不過,今天的牛角包沒有上次的牛油香,而且比較濕,反而軟殼蟹仍是非常出色!不過,將軍澳開了很多新店,可能下一次要隔一段時間才會再encore 這一間店。
2023-03-13
$141 (Lunch)
2023-03-11 335 views
打卡一流,環境又舒服🍀為咗慶祝朋友生日,book咗呢間試一試😛慢煮八爪魚🐙超級吸睛,一啲都唔韌慢煮牛肋骨🐮呢間餐廳主打慢煮,味道唔錯,兩個人都食唔晒Fleur Lover顏色非常豐富,簡直好像一幅畫💐滿足晒我呢個甜品控
打卡一流,環境又舒服🍀
為咗慶祝朋友生日,book咗呢間試一試😛
慢煮八爪魚🐙
超級吸睛,一啲都唔韌

慢煮牛肋骨🐮
呢間餐廳主打慢煮,味道唔錯,兩個人都食唔晒

Fleur Lover
顏色非常豐富,簡直好像一幅畫💐
滿足晒我呢個甜品
2023-02-26 287 views
不嬲都有去開嘅 平時冇乜人 食物幾好服務都唔錯咁情人節冇book位 行過問有冇位啦 又話有喎 咁就入去囉 個日冇得散叫 只有佢個set 好似1000唔使2個人 但要再加一 有個腥腥地嘅帶子蝦頭盤 個樣幾靚嘅 但真心唔好食 一上已經聞倒有啲腥 個人覺得煎一煎應該仲易啲入口之後有個紅菜頭湯 個底應該係南瓜湯 甜甜地味道唔錯然後個主菜就耐喇 等左足足一個鐘 又大風 吹到頭都痛 當日生意好好坐到好爆 我估係餐廳未試過或者好耐未試過咁多客睇倒個個都忙嘅 但如果真係做唔切其實真係要諗諗係咪應該接咁多客入黎主菜一個係鮑魚同唔記得咩魚 正正常常囉 另一個係牛 好韌 生熟程度做得算好 5成左右 但肥得黎韌韌地然後個甜品隔冇耐就上黎 一如以往賣相靚嘅 黑朱古力慕絲 味道幾好 又有個情人節手寫牌仔幾有心整體唔錯嘅 因為中間要等先坐左2個半鐘 不過都係平日去好睇又好食啲 咁囉
不嬲都有去開嘅 平時冇乜人 食物幾好服務都唔錯
咁情人節冇book位 行過問有冇位啦 又話有喎 咁就入去囉
之後有個紅菜頭湯 個底應該係南瓜湯 甜甜地味道唔錯
頭盤 唔記得係咩太子同蝦 腥腥地 不如正正經經煎一煎會仲香口
等左成個鐘嘅主菜
幾靚仔嘅甜品 味道都幾好
2023-02-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Valentine's Day
等左成個鐘嘅主菜
幾靚仔嘅甜品 味道都幾好
2023-02-14 277 views
情人節冇book枱,是但入咗呢間叫咗佢地個情人set~ 之前經過門口覺得裝修幾靚,同埋好似幾有情調。喺附近行咗一圈,呢度有位,所以就入咗嚟食。頭盤擺得幾靚 都幾好食其中一個main係鮑魚同牛 都幾好食(但食到一半先影🤣)另一個main就不行了個東星班唔熟 咬唔爛的問左佢地話係7-8成熟 我諗可能係我自己唔識食(?)因為個碟上個陣係凍 我就問係咪凍食 但原來suppose係熱食叫左佢地幫手加熟但都唔熟 同唔熱個魚嘅質地纖維都好奇怪甜品正路~
情人節冇book枱,是但入咗呢間叫咗佢地個情人set~

頭盤擺得幾靚 都幾好食

其中一個main係鮑魚同牛 都幾好食
(但食到一半先影🤣)

另一個main就不行了
個東星班唔熟 咬唔爛的
問左佢地話係7-8成熟 我諗可能係我自己唔識食(?)
叫左佢地幫手加熟但都唔熟 同唔熱
個魚嘅質地纖維都好奇怪

甜品正路~
2023-01-26 399 views
將軍澳近年都多左好多新既高質CAFÉ,今次去到翩滙坊既Fleur,佢係主打澳洲菜的西餐廳,佢每碟菜都有鮮艷的花卉配搭,但味道都係超好味。ART己經溶入每個菜色當中,眼晴和舌頭也同時品嚐當中的味道。-Fluer Lover-Duck Leg-Peach and Mango-French Fries-Meat Lover

-Fluer Lover

Duck Leg
Peach and Mango
Meat Lover
2023-01-24
$250 (Breakfast)
French Fries
Duck Leg