2016-10-23 665 views
麻麻地啦呢餐,大食代番茄撈麵加皮豬手~個麵份量都ok 大份,但個醬汗麻麻地。有D 確口,同太咸。豬手就幾好脆皮gei 大大隻,啖啖肉。蚊得好入昧。個豬手份量就少左D 得2舊。
麻麻地啦呢餐,大食代番茄撈麵加皮豬手~

個麵份量都ok 大份,但個醬汗麻麻地。有D 確口,同太咸。

豬手就幾好脆皮gei 大大隻,啖啖肉。
蚊得好入昧。
個豬手份量就少左D 得2舊。
2016-10-07 440 views
平時吃港式小炒也是叫星洲炒米,乾炒牛河和楊洲炒飯多,今次想吃下中菜,於是叫了魚香茄子。份量好夠 ! 滿滿的一盒,可惜。。。豆卜有點乾,魚香茄子不但不香,仲有點酸,而且太淋,淋到幾乎夾唔起。賣相就很一般,軟趴趴的,甚至是血肉分家,一團模糊的樣子。。。。。。。 汁都唔太夠撈飯。這裡的魚香茄子真的認真麻麻。

這裡的魚香茄子真的認真麻麻。
2016-10-07
TakeAway
$39 (Dinner)
2016-07-24 897 views
🇭🇰香港 • 西九龍 • 奧海城-將之湯 • Shogun O'rice-吉列豬扒蛋包飯配雞串🍳🍚🍢-蛋包飯賣相幾吸引 味道比想像中好😌 面頭淋左番茄醬同芝麻醬 好香口😋 雞蛋好滑 熟既程度岩岩好 連埋火腿同飯一齊食 我覺得仲好味過韓國既蛋包飯😍 雞串有淡淡既碳燒香味 味道整體唔錯👍🏼 但我覺得豬排就有啲乾 而且食多一、兩舊已經有啲膩🐷
🇭🇰香港 • 西九龍 • 奧海城
將之湯 • Shogun O'rice
吉列豬扒蛋包飯配雞串🍳🍚🍢
吉列豬扒蛋包飯配雞串
2016-07-22
$55 (Dinner)
吉列豬扒蛋包飯配雞串
2016-07-03 748 views
新張開,其實間野舊時都係度再次開返名應該無改,叫千味家就係食三餸飯果一間新開後,質素差過舊時好多 價錢我唔確定有無加到價但三餸飯,完全縮水果次試過,咖哩雞,但薯仔多過雞,雞好似得2,3舊.....d生炒骨,真係骨來,骨多過肉,肉得好少果d肉餅好似蒸唔熟咁,d肉重係紅色....完全係伏再講點解唔衛生果碗湯真係極品裝湯果位,成隻手指插落碗湯度見到都唔開胃,好似佢手指浸湯咁.....重試過個乾炒牛河,但係d河粉痴埋一齊都無炒散到,味道又唔平均,有些位味道較淺更重要係份量少過舊時好多同試了滑蛋蝦仁嘩,發蛋果一個人,連蛋都未發好,就炒出來比人重明顯見到多處出現,只有蛋白的地方做食物做到完全無用心做,不如唔好做好多人食飯時間有限,無咩選擇,因為近先選擇佢但其實只要行遠少少,行去大角咀果面,大把選擇根本唔洗被迫選擇大食代
新張開,其實間野舊時都係度
再次開返
名應該無改,叫千味家

就係食三餸飯果一間
新開後,質素差過舊時好多

價錢我唔確定有無加到價

但三餸飯,完全縮水
果次試過,咖哩雞,但薯仔多過雞,雞好似得2,3舊.....
d生炒骨,真係骨來,骨多過肉,肉得好少

果d肉餅好似蒸唔熟咁,d肉重係紅色....

完全係伏

再講點解唔衛生
果碗湯真係極品
裝湯果位,成隻手指插落碗湯度
見到都唔開胃,好似佢手指浸湯咁.....

重試過個乾炒牛河,但係d河粉痴埋一齊
都無炒散到,味道又唔平均,有些位味道較淺

更重要係份量少過舊時好多

同試了滑蛋蝦仁
嘩,發蛋果一個人,連蛋都未發好,就炒出來比人
重明顯見到多處出現,只有蛋白的地方
做食物做到完全無用心做,不如唔好做

好多人食飯時間有限,無咩選擇,因為近先選擇佢
但其實只要行遠少少,行去大角咀果面,大把選擇
根本唔洗被迫選擇大食代
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$40 (Lunch)
2016-07-03 524 views
三巡海南雞真係好污糟本身想食海南雞就食下佢味道同舊時差唔多,無咩變好,一般雞飯咁,咸咸地問題係佢地衛生問題真係好唔衛生表面上帶了手套斬雞但係佢地又用收過錢隻手接觸d雞d錢好多細菌,帶了手套,但實際又用沒帶手套的手接觸這些雞裝飯時,他們不是用飯殼,而是用飯碗來裝,但問題係佢隻手接觸過錢結果這些細菌又接觸到隻碗佢地將收過錢的手,成隻手指插落碗飯到....試想想剛收完污糟的錢,再將隻手指插落你碗飯度的情景
三巡海南雞
真係好污糟

本身想食海南雞就食下佢

味道同舊時差唔多,無咩變好,一般雞飯咁,咸咸地

問題係佢地衛生問題

真係好唔衛生
表面上帶了手套斬雞
但係佢地又用收過錢隻手接觸d雞

d錢好多細菌,帶了手套,但實際又用沒帶手套的手接觸這些雞

結果這些細菌又接觸到隻碗

佢地將收過錢的手,成隻手指插落碗飯到....
試想想剛收完污糟的錢,再將隻手指插落你碗飯度的情景
TakeAway
$40 (Lunch)
2016-06-30 549 views
約了友人在君匯港club house打波,路經奧海城美食城,先隨便來個晚餐吧~ 原來這個晚餐不簡單,食物水準中上,性價比高的韓菜,先説湯底,牛味有嘅,清清地不太濃,加上生蛋暈拌後及泡菜的香辣味,真是美的和諧,另牛肉份量慷慨,薄薄地入口即溶,口裏牛香滿滿,十分滿足,另外泡菜很鮮很爽口,湯粉很有口感,驚喜之作~ 整體真超值,$40大元便可有這食物享受,喜出望外~ 誠意推介
韓式爆牛肉泡菜湯粉
,口裏牛香滿滿,十分滿足
,另外泡菜很鮮很爽口,湯粉很有口感,驚喜之作~
2016-06-28
$40 (Dinner)
韓式爆牛肉泡菜湯粉
2016-06-14 579 views
大食代重開,咁岩今日收早就去食下一入去就比門口檔甜品吸引左嗌左個楊枝甘露($25)賣相唔差既,同佢個SAMPLE一樣不過size就比較少,味道方面就正常,唔會太甜太假d材料都算俾得多,啖啖都有芒果肉不過d柚粒就苦左d,唔加好過加奧海個頭咁岩就冇乜甜品,而家有就可以多一個選擇都算不過不失啦,下次要試其他
大食代重開,咁岩今日收早就去食下
一入去就比門口檔甜品吸引左
嗌左個楊枝甘露($25)
楊枝甘露
賣相唔差既,同佢個SAMPLE一樣
不過size就比較少,味道方面就正常,唔會太甜太假
d材料都算俾得多,啖啖都有芒果肉
不過d柚粒就苦左d,唔加好過加
奧海個頭咁岩就冇乜甜品,而家有就可以多一個選擇
都算不過不失啦,下次要試其他
2016-06-12
$25 (Tea)
楊枝甘露
今日咁岩係奧海城度行街,行到支力就搵下有咩食咁岩原來food republic已經重開左,我梗係去搵下有咩唔同啦發現多左好多以前冇既食店,每間店前都會放左D食物模型做display我見到有一間叫「漢堡xx」既店,竟然有我最鐘意既水牛城雞翼($39)雖然6隻雞翼已經索價$39,但我都嗌左呢個黎食呢個賣相係okay既,但食落就唔係個回事落完單後店員就會俾個接收器你,當食物ready個接收器就會震由於大食代大裝修完,係望到海既,我地就揀左個海景位由於大部份店係集中係門口位置,所以我就要拎位個餐百米短跑咁係人群中穿梭水牛城雞翼($39)雞翼一黎到我就聞到好強烈既蕃茄醬味,但係我嗌既係水牛城雞翼無論醬汁同口感都同我想像唔一樣,我諗呢個似係蕃茄醬雞翼多d(我冇嗌錯,佢得一款雞翼!!)加上佢d醬汁係勁濃,我都不禁要用叉撥走d醬先食到落去呢次個水牛城雞翼的確係令我大失所望一黎唔似水牛城雞翼,二黎價錢都唔便宜

今日咁岩係奧海城度行街,行到支力就搵下有咩食

雖然6隻雞翼已經索價$39,但我都嗌左呢個黎食
呢個賣相係okay既,但食落就唔係個回事
由於大食代大裝修完,係望到海既,我地就揀左個海景位
水牛城雞翼
水牛城雞翼($39)

雞翼一黎到我就聞到好強烈既蕃茄醬味,但係我嗌既係水牛城雞翼
加上佢d醬汁係勁濃,我都不禁要用叉撥走d醬先食到落去
呢次個水牛城雞翼的確係令我大失所望
一黎唔似水牛城雞翼,二黎價錢都唔便宜
2016-06-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$39 (Tea)
2016-06-12 395 views
自從FOOD REPUBLIC大裝修之後,我最掛住既都係PEPPER LUNCH,估唔到今次我入到去竟然唔係去PEPPER LUNCH,而係去食另一間,主要原因係佢有優惠劵今次我去到其中一間,比呢個個外型吸引左,就嗌左呢個黎食,價錢方面係奧海呢頭黎講又唔算好貴既,加上今次有優惠劵,$47算係正常價不過呢個餐就真係認真麻麻,蛋包飯,蛋又乾,飯又硬,D蛋好似HEA左係度好耐咁先拎出黎咁,吉豬又唔知點解涷涷地,又薄又硬,雞串D汁又太濃總結係講真係麻麻,重開左係靚既,不過食物既質素就有待加強!!

吉豬蛋包飯
2016-06-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$47 (Lunch)
2016-06-08 1575 views
終於都返來了! 之前無左大食代, 想係奧運城入面搵D大眾化既野食真有點困難. 等左一段時間終於為食回歸了. 襯今日放工無約會, 快快去回味下先. 地點改左上二樓, 地鐵站行去上一層電梯就見到, 另有一個出入口係戲院, 方便影迷醫肚.睇尼大家都同我一樣咁期侍, 咁興奮, 未到晚上七點已經人頭湧湧. 地方大左, 坐位多左, 而且仲有露天位, 境觀非常開揚, 對住個山有海既靚景食野, 心情及味道都自然提升. 想要對住哩個富宅景食飯, 除左花幾百幾千萬買返個海景豪宅之外, 而家只要花幾十蚊來大食代就有.食店基本上同之前差不多, 多左個漢堡店, 但好似無左間鐵板燒店同牛肉麵店Foodcourt除左價錢較實惠外, 選擇多亦是一個賣點, 咁耐無食, 當然食返至愛啦.蕃滿門: 煙燻鴨胸蕃茄濃湯螺絲粉 $49 (小辣 - 辣度有幾種選擇)同以前一樣大大碗, 螺絲粉及炒滑蛋份量多, 蕃茄粒好多好大粒之餘, 仲有一個完整的蕃茄. 蕃茄濃湯夠味, 小辣度恰好, 好開胃. 食材豐富, 食一匙就有齊晒螺絲粉炒蛋蕃茄同湯, 不只是蛋有蛋味, 蕃茄有蕃茄味煙燻鴨胸亦份量十足, 大大件, 煙燻香上配上鴨油香, 肉質嫩腍
終於都返來了!

煙燻鴨胸蕃茄濃湯螺絲粉
埋單$49, 食飽飽滿足地回家
2016-06-08
$49 (Dinner)
煙燻鴨胸蕃茄濃湯螺絲粉