2024-03-01
今日又做孤獨的美食家,中午放飯1個人行元朗搵食,行左陣係教育路附近見到覓食家,呢間分店都開左一段時間,都聽聞過佢地既炸雞肶好出色,反正唔知食乜就試試啦。小店店面好細,得6張2人枱,人多時先拼埋一齊,有人行過時可能會有dd碰撞,要留意下,坐底睇下餐牌,款式黎講唔太多主要都係果幾款,可選飯,意粉,麵或沙律。至識食雞髀煎蛋飯第一次黎食當然要試下招牌菜炸雞髀啦,就要左個雞髀煎蛋飯配黑椒汁,落單後5分鐘左右就到了,雞髀果然超大隻,好厚肉,新鮮炸起熱辣辣,雞皮超香脆好似薯片咁,肉質又嫩滑唔會炸得好乾,而且仲有調味唔洗單靠d汁,非一段茶餐廳可比既炸雞髀,煎蛋係脆邊太陽蛋,蛋黃唔會過生但都仲流到蛋汁,撈飯一流,飯量睇落唔算多,但講真食完隻雞髀我都差d食唔晒d飯,建議細食d既朋友考慮下轉沙律薯餅,另外黑椒汁都做得好好。凍檸茶凍飲加3蚊,叫左少甜,的確係少甜,不過可能少甜關係溝淡左d茶味,但勝在夠大杯。總結黎講呢個餐食得好滿足,呢隻炸雞髀係近年來食過最好既一隻,睇得出店家都好比心機做好食物,要讚,價錢黎講同一般茶餐廳差不多,但食物質素高變相更抵食。
至識食雞髀煎蛋飯
凍檸茶