2020-03-17 365 views
港人生活 離不開一日一啡今日難得外出take break 去左four-four 個人中意佢地logo 商內佈置裝修由佈局至餐具都有風格格調長時間係裡面chill chill應該都幾正今次點左健康多小蕃茄的微辣厘茄蟹肉意粉平平地lunch set 換來滿滿蕃茄及蟹肉蟹肉入口鮮甜 配上多汁茄 意粉有彈性 不會過熟軟淋淋 帶微微的辣汁 刺激舌頭 幾好幾好友人十分傳統brunch 要食件sandwich沙嗲醬芝士牛肉三文治碎牛配上芝士 牛肉的熱到芝士半溶放上脆熱的厚多士上面 自己放埋塊菜 入口食落有層次 沙律菜又夠清新 雖然有提供麻醬 但唔用更好因為個秘製沙嗲醬已經超好食總結一下價值幾好 佈置舒服 食物不錯不過建議餐廳 薯角餐下次可以跟埋茄醬咁就更perfect了
港人生活 離不開一日一啡

價值幾好 佈置舒服 食物不錯
不過建議餐廳 薯角餐下次可以跟埋茄醬
咁就更perfect了
2020-03-05 417 views
同事推介黃店cafe,當然要去支持店內有很多文宣,裡裡外外都有~~小店不大,只有十多個位,廚房也很近,可以見到廚師們入面炮製美食Lunch time 到訪,menu 雖選擇不算多,但每款都吸引選了c餐配白咖啡粟米蓉湯,有粒粒半溶碎粟米,甜甜的賣相吸引,蟹肉好香濃,又有芝士配搭,加起來更香濃,而車厘茄中和一下味道,味道不錯很大杯白咖啡,如果更香滑就更好啦☺️店員都很有禮貌,服務不錯,吃食這個午餐很滿足離開👍
同事推介黃店cafe,當然要去支持

選了c餐配白咖啡

餐湯(粟米湯)

粟米蓉湯,有粒粒半溶碎粟米,甜甜的

白咖啡

很大杯白咖啡,如果更香滑就更好啦☺️
店員都很有禮貌,服務不錯,吃食這個午餐很滿足離開👍

2020-03-02 228 views
湯比較淡口味~我落左啲胡椒~以黃店黎講,呢度意粉算好味!麵條有口感,我點左黑醋mushroom pasta,如果可以多啲菇就更好~個waitress不斷落錯單,又計錯單,係咪對後生女唔可以有要求😂 黎得小店試下飲杯咖啡chill下先☕️不過留意返!!意粉嘅份量唔多,女仔餓起上黎/男人食未必夠飽架,同埋呢度無做晚市

湯比較淡口味~我落左啲胡椒~

$100 (Lunch)
想去這間「Four X Four 」很久了,今日下午有空,就專誠走到上徑口村hea一趟下午茶!「Four X Four」由四位80後年輕人合營,早在6月9日大遊行已在社交平台發聲;店前亦貼滿反送中文宣和設有連儂牆,是大圍的知名黃店!下午茶時段,套餐低至48元。據聞蟹肉出名,於是就點了微辣車厘茄蟹肉意粉配凍柚子蜂蜜,78元免加一。點餐後,店員先送上凍柚子蜂蜜。喝一口,冰涼透心,非常潤喉!再多等一會,微辣車厘茄蟹肉意粉亦上枱了!意粉有些硬身,不太辣,易入口!蟹肉真材實料,每一啖意粉都沾滿了蟹肉,正到爆!注意:年輕人很著重生活,所以「Four X Four」不設夜市,每日下午五點半關門。

微辣車厘茄蟹肉意粉配凍柚子蜂蜜

點餐後,店員先送上凍柚子蜂蜜。喝一口,冰涼透心,非常潤喉!
凍柚子蜂蜜

2020-02-22
$78 (Tea)
微辣車厘茄蟹肉意粉配凍柚子蜂蜜
凍柚子蜂蜜
微辣車厘茄蟹肉意粉
顯徑開了新咖啡店,是早上開的,早餐時間就來試試。平時早起身,特別留意早上七八點開門既餐廳。八點幾來到,2個人有位。店內座位不算多,亦有提供室外座位。開店無耐,咖啡店已有熟客仔👍🏻晨早嘆杯咖啡☕️未行到門口已經聞到咖啡香歐陸早餐 $42輕型份量級味道不過不失蟹肉法包配醬油忌廉汁 $58這個有驚喜,蟹肉份量放滿整片法包忌廉汁厚實,忌廉好香!兩個人食晒後,覺得唔夠飽😂下次都會再來,住附近,味道不錯👍🏻11:30有午餐供應,有五款選擇。

晨早嘆杯咖啡☕️
未行到門口已經聞到咖啡香

歐陸早餐 $42
輕型份量級
味道不過不失

蟹肉法包配醬油忌廉汁 $58
這個有驚喜,蟹肉份量放滿整片法包
忌廉汁厚實,忌廉好香!

兩個人食晒後,覺得唔夠飽😂
下次都會再來,住附近,味道不錯👍🏻

11:30有午餐供應,有五款選擇。
2019-12-21
$50 (Breakfast)
2020-01-11 436 views
要留意返小店係開0800-1700,無做晚市唔好摸門釘🙈 有分早餐,午餐,下午餐茶,每個時段淨係提供幾個set簡,所有食物每日都限量供應,同埋有多款咖啡☕️ 我就簡佐lunch去食🤭 每份set會包佐餐湯(蕃茄湯🍅勁濃郁)同飲品~.燒西班牙豬肉法包配秘製沙嗲醬蘑菇炒蛋及薯角 $88一上碟已經勁吸引😍 法包整得岩岩好脆卜卜,唔會話好難咬🙈 上面舖佐層我至愛既滑嘟嘟蘑菇炒蛋,仲有好邪惡既西班牙豬肉整得都好嫩🤭 個沙嗲醬幾特別唔會話好膩會好辣,而且仲落佐啲香草🌿落去調味,口感超級豐富仲好juicy🥰 細啲個口都食唔晒~ 沙律🥗帶少少酸甜既水果汁好清新😚 薯角有蛋黃醬點 咬下咬下就食晒🥺.什菌配醬油忌廉汁扁意粉 $85(加$10要佐溫泉蛋🤭)一上碟見到隻蛋咁動L已經覺得好邪惡😍 再加埋濃厚既忌廉汁簡直無得輸🥰 一食落口果然好creamy,攪埋隻蛋食味道更加濃郁😍 仲有我至愛既蘑菇,食食下已經輕鬆清盤🤭.另外餐飲+10轉玫瑰🌹cuppuciuuo 咖啡☕️,見到玫瑰花瓣同泡沫已經覺得好治療🥰 飲落除佐香濃既咖啡味仲有淡淡既玫瑰花香💛 .總結,難得係屋企附近有間文青cafe😍 次次經過都見到要排隊,雖
燒西班牙豬肉法包
配秘製沙嗲醬蘑菇炒蛋及薯角 $88
燒西班牙豬肉法包 配秘製沙嗲醬蘑菇炒蛋及薯角

什菌配醬油忌廉汁扁意粉 $85
(加$10要佐溫泉蛋🤭)

玫瑰🌹 cappuccino 咖啡

總結,難得係屋企附近有間文青cafe😍 次次經過都見到要排隊,雖然係小店但擺盤好認真,睇得出好用心製作,用料一啲都手軟同馬虎💕
燒西班牙豬肉法包 配秘製沙嗲醬蘑菇炒蛋及薯角
玫瑰🌹 cappuccino 咖啡
2020-01-06 209 views
環境、食物、氣氛都好正,今日食左個歐陸早餐加白咖啡,杯咖啡香濃得嚟仲好香,完全吾苦,食完即刻有個good morning。裝飾同音樂都配搭得好好。老闆們仲係一班後生嘅靚仔

老闆們仲係一班後生嘅靚仔
2020-01-06
  • 歐陸早餐
2019-12-25 262 views
一早入大圍探朋友順便食番個All day breakfast 裝修好靚非常舒服,木系色調好有書卷文青氣息。12:00幾可以靜靜地嘆早餐香濃蕃茄湯勁豐富颜色鮮艷好有食慾好有蛋香,Rose cappuccino ☕️☕️☕️☕️咖啡味香濃,加上玫瑰花瓣淡淡清香,有意外驚喜❤️情特別好

香濃蕃茄湯

勁豐富
颜色鮮艷好有食慾
好有蛋香,
Rose cappuccino
☕️☕️☕️☕️
咖啡味香濃,加上玫瑰花瓣淡淡清香,有意外驚喜
❤️情特別好
2019-12-21 207 views
經過大圍順便揾間cafe食下嘢hea下咁啱揾到一間好隱蔽嘅cafe叫咗碟煙肉扁意粉同一杯mocha味道好有驚喜 扁意粉最怕好乾身或太多汁同太鹹 呢碟調味啱啱好咖啡味道夠濃郁 今餐好滿足下次試下all day breakfast先
經過大圍順便揾間cafe食下嘢hea下
咖啡味道夠濃郁 今餐好滿足
下次試下all day breakfast先
2019-12-14
2019-11-26 464 views
朋友住呢頭,過黎搵佢順便食個TEA,佢話呢間CAFÉ係附近難得有嘅西式餐廳(沿途行過去呢間CAFE好似見係茶餐廳多),所以就同我過黎TEA TEA舖頭嘅木系復古裝修幾靚,不過因為間店唔大,我地星期六下午兩點幾去食就要等半個鐘左右😃我地見係屋村入面的小CAFÉ,原本對食物質素都冇太高嘅expectation,但原來D野食唔單止賣相唔錯,味道都幾有水準,好有驚喜值得一試啊朋友叫左一個西班牙豬意粉,而我就叫左蟹肉法包,法包超脆,蟹肉又唔會咸度適中,配嘅忌廉醬油燒汁(唔記得個名Exactly係咩)甜甜地,成件事岩晒雖然呢度嘅食物選擇唔多(好似每個時段得5-6款左右,而且其中一款係All Day Breakfast),但好味又睇得就夠晒啦

值得一試啊

2019-11-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2019-11-19 337 views
多謝網友介紹這間cafe ,之前想去好耐,可惜我放工去到已經收舖,佢哋沒有做晚餐,唯有今日放假再去,點知整間舖坐滿人,要等,不過都係等左3-4分鐘!其實一坐低看著個餐牌,真係有選擇困難症。有我最喜愛的薯角及意粉,最終選擇食薯角,配埋秘制醬汁簡直一流,我又食哂d 醬汁!份量剛好,合適細食人士。是日餐湯番茄湯,夠味得來真係有番茄味,飲品都夠哂大抔!其實佢哋飲品都有好多選擇,但留意有部分飲品要加錢!佢哋野食好快賣晒,要去真係要鬥快架!

佢哋野食好快賣晒,要去真係要鬥快架!

秘製淡嗲醬牛肉法包配磨菇炒蛋及薯角+是日湯(番茄湯)+白咖啡
2019-11-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
2019-11-05 451 views
Four x four是一間不起眼的小店,位於大圍的上徑口村。偶爾經過,也沒有看到它。最近有住顯徑的朋友推介這家小店,我才知道它的存在,去吃個午餐!小店有十多個坐位,午餐繁忙時間需搭枱。數款lunch set都頗為吸引,包括all day breakfast, burger 和意大利粉,這些lunch set 還包括湯和飲品!這天我選了西班牙豚肉扁意粉,午餐有餐湯、主食和一杯熱薑蜜。餐湯份量比較少,但味道適中。西班牙豚肉扁意粉有點驚喜無論是豚肉、意粉、汁,都做得好好,有高級西餐廳的質素!因為這個高質素的主食,我一定會再光顧這間小店!這個lunch set 價錢為HK$78+10%, 在村屋/屋邨地區好像有點貴,不過論價值,是物有所值!推介各位來大圍幫襯!

2019-11-01
Type of Meal
Lunch
2019-11-04 288 views
一入到去就見到個私人連儂牆,而對面就係狗署,請過街坊食放題果種,係呢個咁危險嘅環境仲繼續表態支持良知抗爭,真係好難得。件法包都好好食,唔會太漏料都足,白咖啡我唔係幾慣陣味所以冇飲曬😂老闆加油💪💪💪

老闆加油💪💪💪
2019-09-10 825 views
顯徑無咩好嘢食,來來去去都係茶記難得開左間小清新cafe,仲要有好多朋友推介趁放假特登來試下叫左個set lunch,pasta+飲品+餐湯 $88pasta叫左醬油忌廉西班牙豬肉扁意粉+溫泉蛋(食完先記得影相😛)味道相當唔錯,醬汁香濃,個扁意粉都煮得啱啱好個番茄湯幾驚喜,番茄味好濃,酸酸甜甜好開胃Mocha唔算驚為天人,不過區內算好超水準價錢合理又好味,服務都好好重點係門外貼滿香港加油poster,食得特別安心落街食飯新選擇😋
顯徑無咩好嘢食,來來去去都係茶記
難得開左間小清新cafe,仲要有好多朋友推介
趁放假特登來試下

叫左個set lunch,pasta+飲品+餐湯 $88
味道相當唔錯,醬汁香濃,個扁意粉都煮得啱啱好
個番茄湯幾驚喜,番茄味好濃,酸酸甜甜好開胃
Mocha唔算驚為天人,不過區內算好超水準

價錢合理又好味,服務都好好
重點係門外貼滿香港加油poster,食得特別安心
落街食飯新選擇😋
2019-09-10 386 views
本身屋邨比較少飲杯野休息既地方,一啲連鎖快餐廳已經好多人,再加上周圍既吵鬧聲,放假果時想chill下都真係唔易。好似呢間4x4,雖然店鋪唔大但係就簡簡單單有種舒服😌享受既感覺,當然屋邨黎講消費係比較高,但係不失為脫離煩囂既地方。一個All day breakfast 加杯 coffee/tea,一樂也。暫時睇落早餐午餐都唔算太多選擇,希望之後會推出更加多既野食同野飲。呢啲小店(非連鎖店)已經買少見少,如果唔想俾大財團吞併真係要多多支持。

TakeAway
Type of Meal