2020-05-24 901 views
話說,早前飲過燉湯同龍躉蒸飯,可謂一試難忘,直情係本人米芝蓮推介,本人居住港島,立心一路過荃灣就要食呢間,食到試晒佢所有野為至!不過,今次感覺就無上次咁驚喜喇。店內整潔通明上次食晚餐,今日係lunch, 唔記得有無分別。其實果刻我唔算太餓,但就岩時間點都要過黎試多幾款野,好,就叫個荽茜皮蛋魚湯飯啦!先黎罷盤招呼,餐具乾淨完好,茶如果無錯既係菊普,老少咸宜。茶質素唔錯,有茶香帶少少花香。大家如果飲過d茶只得濃色,無香味,甚至只得濁味就知我講咩。好大碗,但沒有驚喜。有用魚熬製,但可能比例不多或沒有用上新魚? 足料既魚湯,係熱上既時候,面頭會有層依,係凝固左既蛋白質。這個湯,只有很少。個湯有四大舊龍躉肉,已去骨,魚皮略有鄰片未淨,但不影響整體。荽茜皮蛋外,仲有翠肉瓜,少量薑片。龍躉肉略鞋,失去蒸飯那種嫩滑,魚汁亦留失了,魚汁亦未見反映於湯底,魚肉是拖好水再放番入去煮嗎?失去魚肉鮮味之餘亦有點老身。魚片送唔到飯,要另加豉油。感覺上呢個湯係就咁飲,做湯飯唔夾,配粉麵會夾d。聽到店員話遲d會推出飯以外既主食,有點期待的!總括,這個湯飯略遜但亦唔算差,價錢合理。見有唔少熟客同店員傾計,我諗應該仲有其

不過,今次感覺就無上次咁驚喜喇。

店內整潔通明

荽茜皮蛋外,仲有翠肉瓜,少量薑片。

總括,這個湯飯略遜但亦唔算差,價錢合理。見有唔少熟客同店員傾計,我諗應該仲有其他好野食先有咁多街坊支持既!
2020-05-24 519 views
成日想食住家飯同飲湯,唔洗食茶記俾我search到間有得飲燉湯,即刻飛去試~飯餸選擇唔算多,價錢都大眾化只係配燉湯就會貴左d揀咗香酥肉排菜飯,蒜香蝦腰蒸豆腐菜飯加錢配羊肚菌健胃湯蒸豆腐個靈魂其實係豉油,加埋蒜蓉香味,豆腐又滑,可以食幾碗飯,不過菜飯偏濕左d,唔夠乾身,唔用珍珠米會好食d香酥肉排炸到面頭甘香鬆脆,唔係肥肉但咬落好有彈性,有油香唔會乾燉湯反而唔係特別出色,羊肚菌味唔夠香,但飲落去都順喉舒服既整體成件事都好家庭感覺,無論小店裝修到菜式味道都好媽媽feel
成日想食住家飯同飲湯,唔洗食茶記
俾我search到間有得飲燉湯,即刻飛去試~
飯餸選擇唔算多,價錢都大眾化只係配燉湯就會貴左d
揀咗香酥肉排菜飯,蒜香蝦腰蒸豆腐菜飯加錢配羊肚菌健胃湯
燉湯反而唔係特別出色,羊肚菌味唔夠香,但飲落去都順喉舒服既
  • 香酥肉排
2020-05-06 438 views
荃灣廣場行出來無奈,行過見到呢間,有湯,蒸飯等選擇,見幾岩食就嗌左兩個外賣返去今。等10左右就拎得,返到去仲熱。先講個肉頸肉蒸飯,有驚喜,飯有油香,蝦乾同魚仔都好食,主菜都可以,整體中上。另一個滑蛋蝦仁飯,蛋同都高質,配埋菜飯夠晒健康,但略微份量少左d,但整體仍算不俗

2020-05-05
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
讚1. 超足料,碗白肺湯好多料,同埋每舊肺都切得一口Size,幾細心下;碗飯大到嚇一跳2. 湯係夠味既,仲有啲杏香;蒸龍躉既魚肉同魚皮都處理得幾好,魚皮好爽彈,魚肉厚身得黎唔老彈1. 調味重手左,無論係湯同飯都的確係咸左啲,特別係美極煎魚雲2. 白肺湯好啡色。感覺上唔太乾淨咁,雖然入口係無事既

2. 白肺湯好啡色。感覺上唔太乾淨咁,雖然入口係無事既
2020-04-14 408 views
本人係湯怪,一見有燉湯就會去試我地叫左螺頭老雞燉花膠,不得了!飲落好甘甜,好滋陰既感覺,啖湯唔算油,飲得出煲左好耐夠晒火候!d瘦肉同雞食得番,仲好有肉味,d料仲有兩三舊螺,陳皮,瑤柱仲有雞腳,唔止足料,仲用靚料,陳皮香,瑤柱鬆化!睇下條花膠,大到咁?!唔腥,好有魚肚味!我以為自己係酒店飲緊燉湯呀!十分推介!我叫左個豬軟骨菜飯,呢個係相對遜色,不過都係中上,個汁用左酸子做,酸酸哋好醒胃,見佢有花椒八角但個味唔搶,有心機煮,唯一係豬軟骨個骨未軟,或者係本人口味係鐘意食到熬到個骨變左透明過款,所以差少少。呢個係龍躉蒸飯,我地已經食到忘我竟界,所以食左少少先記得影!呢個都超水準!龍躉有魚味!大家有無食過雪魚,完全唔係咁!魚肉厚,塊魚皮好似塊魚膠咁黏口,d飯吸收埋個魚汁...仲有塊荷葉包底...我敢肯定,呢間店,好快排大隊!太飽喇,食唔到花膠甜品,叫埋燉蛋算,點知都有驚喜,唔係中式,加左 cream, 超滑,甜度剛好,配埋上面焦糖脆皮,仲好似落左幾粒鹽平衝個甜味,$18 黎講,好好味!超水準!太肚餓,無影餐牌,但兩人一人一客飯,一盎燉湯一個甜品,不用二百蚊,我地好滿足呀!而且店員招呼快亦有禮!一
本人係湯怪,一見有燉湯就會去試

太肚餓,無影餐牌,但兩人一人一客飯,一盎燉湯一個甜品,不用二百蚊,我地好滿足呀!而且店員招呼快亦有禮!一一定再黎!
2020-04-11
2020-03-22 555 views
她, 是個緊慎的女孩. 疫情持續, 確診個案激增, 苦榮與她也減少了睇戲等不必要的娛樂, 安全至上. 這天, 食過午飯, 齊齊回去煲劇. 吃得健康的她, 對新開的四季湯館感興趣, 苦榮從不會逆她意. 燒汁豬軟骨客飯配健康菜飯, 十分合她意. 龍躉籠仔蒸飯, 有大量彈牙的魚片, 好吃, 只是有很多她不喜歡的芫茜, 要仔細撥開. 下次記緊走芫茜. 時間太早, 嗓寄生蛋茶未準備好, 不能跟她共享甜蜜, 只可留待下次.

2020-03-21 610 views
位於荃灣這間新開的四季湯館, 有不同種類的菜飯及蒸飯可以選擇. 最重要係佢地主打多款健康既湯水, 又有甜品可選擇, 健康得來感覺飲多d 湯水又可以養生, 確實不錯. 如果配菜飯的話我會特別推薦及配菜飯. 雞的份量多, 而且肉質滑得來亦好入味, 絕對值得一試.整體價錢亦相當吸引, 最平既蒸飯只需$38就有交易, 而且份量多, 絕對性價比高.喜歡飲湯既你亦記得要試這的湯, 健康得來又好飲呢😎 ❤店舖 : 💙地址 : 荃灣大壩5-7號仁蕙苑地下06號舖

如果配菜飯的話我會特別推薦[花雕醉雞]及[口水雞]配菜飯. 雞的份量多, 而且肉質滑得來亦好入味, 絕對值得一試.

喜歡飲湯既你亦記得要試這的湯, 健康得來又好飲呢😎

❤店舖 : [四季湯館]
💙地址 : 荃灣大壩5-7號仁蕙苑地下06號舖
2020-03-20
$50 (Lunch)
2020-03-14 427 views
四季湯館算係近來先開, 位置唔算太好找, 所以好易錯過。不過, 試過一次後覺得幾唔錯,口味有清有濃可以揀,白飯轉菜飯都得唔洗加錢, 好有家庭式口味, 下次想試燉湯, 價錢係荃灣黎講算好平。
口水雞客飯
桑寄生蛋茶
2020-03-08
Type of Meal
Lunch
口水雞客飯
桑寄生蛋茶
2020-02-27 753 views
平時係荃灣搵野食都諗到頭痕,見到開左間飲燉湯館就決定試下,叫左一個海底椰鱷魚肉湯,羊肚菌湯,一個龍躉蒸飯,仲有肉排菜飯,香芒蝦小食,我地兩個人食到超飽,味道幾好,d湯都足料,最緊要食完唔覺得口渴,係街食嘢好重味精成日覺得口痕,感覺依間幾好,下次可以試下其他湯👍🏻