2013-11-05 143 views
一行幾人去食個輕便LUNCH, 都係貪佢位置方便近碼頭,一食完就上船.叫左幾個餐, 包括有pizza, 蕃茄豬扒飯, 海鮮烏冬.蕃茄豬扒飯, 就咁有一塊差d薄過張紙的豬扒加pat汁就出黎, d飯仲要好少. 勁唔掂.烏冬又係無餸又無味.野食難食都算啦, 服務態度勁勁勁差. 問個女侍應拿杯水, 佢話得熱水, 我地話ok 無問題. 等十分鐘都唔拿黎, 問第二個阿姐, 答同一番說話, 又係話得熱水, 又係十世都唔拿黎.d野未齊, 又收我地d 碟同刀叉. 一路收一路問d野到齊未, 我地話欠個pizza, 佢仲係咁收. 仲問咩茶... @.@'' 真係俾佢吹脹好啦..pizza 等左成半個鐘都未來, 話係即叫即做.卒之有個男人見我地等左咁奈個pizza, 叫個女侍應講叫俾幾杯水我地, 先幾杯有水.d水黎到係凍架喎, 咁係咩意思!? 又話得熱水, 連水都唔俾杯人勁cheap!!茶餐廳都有杯水/茶啦!個pizza等左成個鐘先黎到, 個皮又唔脆又好似未熟咁, d料又少又無sauce.絕對冇下次, 唔使錢請我都唔會去食, 又唔係平, 五十幾蚊個普通茶餐廳餐. BAD FOOD BAD SERVICE!!!
叫左幾個餐, 包括有pizza, 蕃茄豬扒飯, 海鮮烏冬.

烏冬又係無餸又無味.

仲問咩茶... @.@'' 真係俾佢吹脹

好啦..pizza 等左成半個鐘都未來, 話係即叫即做.

2013-10-26
  • 無!!!
明天便是大考日,我跟我的朋友決定找一次既寧靜又可以交流的地方走著走著,到了碼頭,站在Freezer旁邊,我倆四目相投,點了點頭,就進去了看見餐牌上有我喜愛的食物,摸摸肚子,已經填滿了,因為我們在別處已吃過午餐,心想,唯有下次來吧我們坐在最出的位置,海邊的清風滲透著書卷味,溫書也事半功倍我們各點了一杯飲品,我喝的熱巧克力一般,巧克力味出不了 侍應告訴我們每人最低消費為$30,一杯飲品二十多元,即我們兩個人最少要叫兩杯飲品對於過最低消費,我又沒有什麼所謂,因為我們在那裏坐了整整兩小時,咩都抵晒啦我第二杯喝西柚汁,以為是鮮榨的,怎料是果汁,太甜了,相信其他果汁也差不多我的朋友選了雞肉凱撒沙律,煎雞件幾好味,夠熱,應該是剛煎起的,沙律就不用評論吧,度度都一樣啦,但我喜歡它的賣相,用蕂碗盛著本身想要紅莓汁,但他說沒有供應,心想,應該在餐牌上或上MENU時早說MA,使我空歡喜一場還有,侍應提了我們兩次最低消費,當我們是阿婆咩,不用提這麼多次,很煩厭的在這裏溫書、看書、聊天,的確挺寫意,但飲品方面真的一般,食物方面下次試正餐再作定斷吧

我們坐在最出的位置,海邊的清風滲透著書卷味,溫書也事半功倍

我們各點了一杯飲品,我喝的熱巧克力一般,巧克力味出不了

2013-05-13
$40 (Tea)
2013-08-17 14 views
週末入西貢,想relax下。好隨意甘食左个后巷車仔麵。失望。連野飲都吾想叫。又好隨便甘揀左间向海freezer,叫左個creme brulee, 加十蚊整杯凍呵力。一到出事。個焦糖厚到吉唔入。 Ok, 我撥開。点知個燉疍仲衰, 硬嘅。食左一啖叫位小姐收左佢。
2013-08-17
$60 (Lunch)
跟一班舊同學行山跟聚舊,去了這間想去很就的餐廳。食物不錯,特別是薄餅,咸豬手。還有現場唱jazz, 其實不錯。不過點菜時覺得一位男侍應態度有點問題...我們:一份雞串侍應:是雞肉串定系雞軟骨串?我們:咁,雞軟骨串啦(因為可以選擇嘛。。。)侍應:無雞軟骨串!我們大家都心想,咁點解唔一開始話無雞軟骨串呢?無奈.....好啦,然後我們想要幾只公叉,口快快講錯左公羹,侍應哥哥好勞氣返轉頭將好多只叉,羹同刀好大聲掟落去個籃比我地,我從來沒有遇過這麼無禮的對待,我們的態度是好好的,唔該前唔該後,為什麼可以這樣服務客人呢?Sorry, I pay to buy service too.. No next time
跟一班舊同學行山跟聚舊,去了這間想去很就的餐廳。
食物不錯,特別是薄餅,咸豬手。

還有現場唱jazz, 其實不錯。

不過點菜時覺得一位男侍應態度有點問題...

我們:一份雞串
侍應:是雞肉串定系雞軟骨串?
我們:咁,雞軟骨串啦(因為可以選擇嘛。。。)
侍應:無雞軟骨串!

2012-05-30 12 views
淨化心靈的一個晚上是日同女朋友夜遊西貢, 唔想食海鮮的話, 西貢仲有好多西餐廳作選擇, 位處海邊黃金地段既Freezer之前黎過飲酒, 食Dinner都係第一次試. 入到去見到有人唱Live就唸住坐近d聽下歌Relax下. 點了:1.大蝦凱撒沙津 – d蝦都幾鮮甜, 沙律亦唔錯, 菜身都幾爽口.2.Pizza套餐 – 特級至尊整僗需時, 我地都係聞人地個Pizza好香先決定要. 色香味都整晒, Pizza邊比一般鬆脆, 如果可以再放多d肉做配料就更滿足.3.雞軟骨串 – 跟餐小食其實整得好有口感, 但調味粉不足令味道較為清淡.4.跟餐飲品.除左食物外, 我唸全晚最值錢既唔係海邊風景, 而係一男一女的演唱者, 尤其是女歌手的歌聲非常悅耳. 唱出一首首英文經典情歌, 令成個用餐時間過得特別輕鬆, 愉快.
淨化心靈的一個晚上

點了:
4.跟餐飲品.

2012-05-26
$100 (Dinner)
2012-04-03 44 views
到滘西灣玩了半天,飢寒交迫,回到西貢碼頭火速衝到最近的餐廳吃晚餐,未經三思,誤入Freezer 。店員安排我們坐在近海邊位置,旁邊有一桌食客正在吞雲吐霧。明明是有蓋的位置,實在不明白為何可以吸煙?我已出海大半天,對我來說海景是沒吸引力的,便要求遠離那「室內吸煙區」,結果坐在現場演唱的歌手前,不能安靜地談天囉!我們吃了一個二人餐($188)和一碟飯,細評如下~瑞士雞翼:滷水很入味,雞翼算大隻,味道不錯。特級至尊薄餅:以二人餐來說,份量不算足夠,結果我們要另加一碟飯才夠飽。薄餅上有芝士、紅椒、青椒、蕃茄、火腿,味道尚可。白汁焗海鮮飯($78):芝士並不能用「多」來形容,白汁撈飯,很易入口。海鮮有龍利柳兩少片、魷魚、蝦、帶子,質素普通,與快餐店的焗海鮮飯差不多。餐飲:凍飲加$2。凍咖啡沒有咖啡香,熱檸茶味道正常。服務一般,侍應沒有主動送上清水,放在桌上的蠟燭亦忘了點亮。結帳時要接近三百元,侍應卻表示不接受信用卡付款,噢,真令我意想不到嘛!整體而言,食物質素尚可,但絕不抵食,服務不周,所以試一次便足夠了。

室內吸煙區?
現場演唱,好壞見仁見智!
我們吃了一個二人餐($188)和一碟飯,細評如下~
瑞士雞翼:滷水很入味,雞翼算大隻,味道不錯。
瑞士雞翼
薄餅上有芝士、紅椒、青椒、蕃茄、火腿,味道尚可。
特級至尊薄餅
白汁焗海鮮飯
餐飲:凍飲加$2。凍咖啡沒有咖啡香,熱檸茶味道正常。
餐飲

2012-04-01
$150 (Dinner)
室內吸煙區?
現場演唱,好壞見仁見智!
瑞士雞翼
2011-09-29 25 views
今日係星期六.竟然WALK IN 有位,又唔會限我地坐幾耐菜單上的二人餐都OK吸引, 有1 個PIZZA,1份燒雞軟骨串 (有6 串WOW), 另外2杯非酒精飲品,坐落先FEEL真係好熱好熱, 所以我另加一杯嘉士伯生啤PIZZA係即叫即制,好香好好味,熱辣辣,D芝士仲融緊,燒雞軟骨串擺明送酒小食,有D鹹........好在我有生啤,環境好好,可以望到海,仲有LIVE BAND TIM...好RELAX嘅餐廳
PIZZA
嘉士伯
SEA VIEW
FREEZER MENU
今日係星期六.竟然WALK IN 有位,又唔會限我地坐幾耐

PIZZA係即叫即制,好香好好味,熱辣辣,D芝士仲融緊
2011-08-27
FREEZER MENU
SEA VIEW
嘉士伯
PIZZA
2011-07-11 10 views
果日係同女朋友一週年紀念日所以想搵個好少少既地方慶祝下~平時見呢度都幾靚但未入過去,所以今日就試下@@環境真係唔錯~尤其係夜景,不過會有人唱歌幾好聽(嫌嘈既就唔岩lo)第一道菜係蒜蓉包....好夠蒜蓉味,如果多士既應該幾好味@@瑞士雞翼拼薯條...算係新鮮...只係雞翼唔係太入味...有D似卥水雞翼....而炸薯條...好新鮮滾熱辣....但係個心好似薯蓉...唔夠實...2個人叫左1個Set + 2碟小食@@三文魚凱撒沙律,唔錯既前菜@@主菜 - 羊架(8成熟)配黑椒汁(可選蔥汁).....黑椒汁會蓋過左羊架本身既味...但唔加汁又會覺得太單調 (趁熱食好味D...同埋如果有沙爹醬揀應該都唔錯....)總括黎講都唔錯~D Staff好得閒~做野好快手~因為西貢夜晚都冇咩浪漫地方地方,所以想食完行浪漫地方既未必岩了~
休悠浪漫~
蒜蓉包...
瑞士雞翼拼薯條~
2個人叫左1個Set + 2碟小食@@
三文魚凱撒沙律~
三文魚凱撒沙律,唔錯既前菜@@
主菜 - 羊架~

總括黎講都唔錯~D Staff好得閒~做野好快手~
2011-07-03
$158 (Dinner)
Anniversary
休悠浪漫~
瑞士雞翼拼薯條~
三文魚凱撒沙律~
主菜 - 羊架~
個短髮部長服務不知所謂...亂九咁收費...仲用粗口鬧人...自己心情唔好攞d客黎出氣...如果我唔係俾面生日個同事...我根本唔會去呢間...平時都覺得隔離果間熱鬧過呢間...之前唔知點解...而家終於明白了...
2011-05-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Birthday
  • 沒有...又貴又食唔飽...
2011-05-02
我見放假咪去西貢行下, 行到海邊於是同老公搵個地方坐低嘆下tea, 見佢門口個甜品櫃有咁多蛋糕, 好似好好味咁... 點知我叫左個朱古力蛋糕真係...好難食 , 好似放左好耐咁, 又硬又無味。之後黎個杯熱cappuccino d 泡連咖啡都無2/3隻杯, 而且朱古力粉仲散到一杯連碟都有, 要自己抺返乾淨先得。
2010-05-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2010-09-19 11 views
一直都好鍾意西貢呢個地方, 既寧靜, 又近我最鍾意的海, 同埋我最喜愛的水上活動~上星期五, 趁放假同男朋友仔去西貢拍拖拖食個tea~去咗呢間Freeze, 一直都有經過呢間餐廳, 但一直都夾唔0岩時間入去試~今次堅heir 地食咗個tea, 叫了魚手指, 小食拼盤, 啤酒x1, 檸檬茶x1唔係好特別的食物不過堅係想讚下個魚手指, 炸得好好味, 好脆, 堅係即叫即炸的環境不錯, 係一個寧靜的地方, 我地坐近碼頭旁邊由3點heir 到5點, 唯一美中不足係, 夏天實在太熱佢地把強力風扇吹到我頭都亂哂但整體幾滿意, 服務態度都okayIt's a good place to "heir"P.S. 仲有機會撞到下D 明星, 我地就見到高海寧同吳家樂

上星期五, 趁放假同男朋友仔去西貢拍拖拖食個tea~

唔係好特別的食物
環境不錯, 係一個寧靜的地方, 我地坐近碼頭旁邊
由3點heir 到5點, 唯一美中不足係, 夏天實在太熱
佢地把強力風扇吹到我頭都亂哂
但整體幾滿意, 服務態度都okay

It's a good place to "heir"

推介:炸魚手指
小食拼盤
高海寧- 都幾親民架~~~ :D
2010-09-10
$100 (Tea)
推介:炸魚手指
  • 炸魚手指
晚上在西貢,海鮮餐食完還是餓,去食甜品開心下。經過這間店,見到環境不錯,又有蛋糕食,就進來了。有人駐場唱情歌,整間店又有燈飾圍著,旁邊望到海,幾浪漫,有外國feel,可惜熱了些,露天餐廳是沒辦法了。我們一人點了一個甜品+飲品set,BF點了藍莓cheese cake,我本來想叫法式焦糖燉蛋,但沒有,叫了一個不知是甚麼的"不可思議批",看看如何不可思議。不可思議批最上層是厚厚的mousse加薄薄的chocolate粉,下層是香蕉,還有餅底。是比較特別的cake,又不太甜,不錯!但恕我未能領會它如何不可思議,但這個名字相信吸引到不少客人注意。藍莓cheese cake試了一點點,正正常常,都不錯!飲品沒特別,也就是平時的凍檸茶那些。來這裡都是為環境和氣氛的,讓人悠閒舒適地坐著,論食物價錢絕對不抵食,質素也普通,但waiter and waitress的態度幾nice。
晚上在西貢,海鮮餐食完還是餓,去食甜品開心下。

2010-07-01
$50 (Last Night Supper)
Sunny day in Sai Kung. Freezer is a good alternative for those who don't go to Sai Kung for the expensive seafood restaurants. Positive:- Good view of the outlying islands - Lunch set priced reasonably. 45$ for lunch set: spaghetti with tuna, soup and drink - Tasty spaghetti - Tasty vegetable soup - Rapid service Negative:- Their Coke Zero was really disgusting... it tasted like a bit of coke mixed with A LOT of water... actually it had almost no taste

Positive:

- Tasty spaghetti

- Tasty vegetable soup

- Rapid service

Negative:

2010-06-19
$45 (Lunch)
  • spaghetti with tuna
2010-05-22 17 views
平淡的日子, 平淡的氣氛, 上次來西貢沒有來這裏吃飯, 是因為被姐姐的熱情嚇倒了.後來在openrice看見這兒的食評, 再加上鄰居的食物質素普通.今晚游完水經過, 就二話不說進去了.想不到, 一個平常的星期四晚, 會有現場獻唱.在場不足10檯客人, 只有我們在他視線範圍, 我想唱師應該會有點沒趣吧!選擇坐"室內", 是希望可以較少受蚊和飛蟻滋擾. 不過或許我們實在太誘蚊...... 仍然不能幸免...很滿足, 因為食物的賣相和味道都超乎想像地好~ (又或許只是鄰居比較差吧...)自問自己吃過全香港很多地方的煙三文魚沙律, 這裏的質素算是數一數二, 只是較細碟罷了~海鮮焗飯沒有過乾, 材料亦沒有馬虎地用急凍雜錦海鮮, 再加上重量芝士, 可算花了心思~焗薯皮不算特別, 但單以味道來說是很不錯的~至於大家推介的不可思議批, 我同樣推介~ 因為味道真的配合得很不可思議...自己其實不太喜歡吃香蕉甜品, 但這個難得討我歡心~美食與美景配合得天衣無縫老闆和侍應們都很好禮貌不過如果少幾隻蚊在我雙腳開餐, 那就真的perfect了...
平淡的日子, 平淡的氣氛,

上次來西貢沒有來這裏吃飯, 是因為被姐姐的熱情嚇倒了.
今晚游完水經過, 就二話不說進去了.

想不到, 一個平常的星期四晚, 會有現場獻唱.
選擇坐"室內", 是希望可以較少受蚊和飛蟻滋擾.
不過或許我們實在太誘蚊...... 仍然不能幸免...

焗薯皮不算特別, 但單以味道來說是很不錯的~
自己其實不太喜歡吃香蕉甜品, 但這個難得討我歡心~

美食與美景配合得天衣無縫
老闆和侍應們都很好禮貌
當晚有人在場獻唱, 令場面倍添浪漫
煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚新鮮肥美, 裏面色彩繽紛~
白汁海鮮焗飯
好多芝士~
材料有龍利柳, 蝦, 帶子, 墨魚&蘑菇, 配蛋炒飯底, 絕不馬虎
焗薯皮一樣咁多芝士, 肉醬味道適中~ 好好味
不可思議批~ 淡淡的cream配上新鮮香蕉, 很難形容那份出乎意料的配合
2010-05-20
$120 (Dinner)
煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚新鮮肥美, 裏面色彩繽紛~
白汁海鮮焗飯
好多芝士~
焗薯皮一樣咁多芝士, 肉醬味道適中~ 好好味
  • 焗薯皮
  • 不可思議批
2010-03-05 2 views
之前來西貢玩時見到呢間餐廳一直好想食, 男朋友特別book左同我慶祝生日^^男友話book位要俾$100 deposit,要去SCB入數, 我以為好多人book先會咁安排(聽過R66呢D高級地方先會咁做),但7點半去到全場只有我地一檯客!!!!!!!門口waiter姐姐態度有少少串但可接受, 環境好靚, 四周有藍色閃閃燈, 桌上有candle.由於只有我們一檯客,所以我地揀左近海的開揚位置坐食左2個set dinner (因為唔食番人頭數既set dinner帶蛋糕要收切餅費每人$50)(1)白湯+煙鴨胸salad+ 紐西蘭牛柳+大蝦+瑞莎蛋糕(大約咁既名)+檸茶(2) 紅湯+煙三文魚salad+紐西蘭肉眼牛排+immpossible cake+檸水另外湯有配蒜容包, 2個人有4塊, 非常香口好味,皮脆肉軟salad有4款揀,唔記得另外兩款係咩啦煙鴨胸同煙三文魚都算大塊, 菜好新鮮, 味道好好講番主菜, 兩款主菜都係配薯菜, 冇得揀我要7成熟牛柳, 好juicy, 味唔錯, 但size好似細左d(可能我大食XD)不過大蝦煎太熟, 好鞋, 冇鮮味, 好乾身,唔好食至於肉眼排都好味, 但好

但7點半去到全場只有我地一檯客!!!!!!!

由於只有我們一檯客,所以我地揀左近海的開揚位置坐

另外湯有配蒜容包, 2個人有4塊, 非常香口好味,皮脆肉軟
salad有4款揀,唔記得另外兩款係咩啦
煙鴨胸同煙三文魚都算大塊, 菜好新鮮, 味道好好

講番主菜, 兩款主菜都係配薯菜, 冇得揀
不過大蝦煎太熟, 好鞋, 冇鮮味, 好乾身,唔好食
至於肉眼排都好味, 但好似比較多筋同"UN"少少
全碟最好味係薯角!!"!!超好味!我咁大個女食過最好味的薯角!!
脆皮剛剛好, 冇任何"LONE"既地方, 餡食得出唔係薯粉, 係薯蓉, 有真實薯味!
同平時出面的好唔同, 剛剛炸起, 但又唔油淋淋, 唔乾, 非常正!!

至於甜品, 男友食瑞莎蛋糕(好似咁既名), 面頭係好整既Lindt朱古力, 入面係朱古力蛋糕, 我覺得太甜了~男友覺得OK
我食Impossible cake, 之前睇食評話好食,一早諗好要試下
真係好好味同特別, 睇個樣好似朱古力mousse cake, 但食落有香蕉!!!!
但食極都見唔到香蕉...差唔多食哂先見到mousse果度可能有香蕉~
真係好神奇! 餅底係杏仁碎~好鍾意呢個cake

飲品同普通茶餐廳一樣味道~
服務一般, 全場只有2個waiter, 我食食下見女waiter竟然係bar檯附近食煙!!!
(雖然無煙到我, 亦只食吸一口就放低果種, 但而家餐廳禁煙ga ma, 食客都唔食得啦, 職員點可以偷食ga?)
環境好靚, 一邊食野一邊睇下出面散步既人, 好似去左離島既感覺, 好悠閒舒服
不過女士們熱天記得噴蚊怕水先去, 可能我坐近海, 附近有d植物, 超級多蚊咬,
我兩隻腳面而家俾蚊針到腫哂, 可能平日少客, d蚊特別餓T_T

下次會試下午茶,因為下午既海景會清楚同靚d, 夜晚黑mama睇唔到~
紅白湯, 白湯好重牛奶味, 紅湯好有鮮茄味
蒜蓉包
煙鴨胸salad
煙三文魚salad
紐西蘭牛柳+大蝦
肉眼排
不可思議蛋糕, 必食!!
瑞莎蛋糕(好似咁既名), 太甜
2010-03-03
$200 (Dinner)
紅白湯, 白湯好重牛奶味, 紅湯好有鮮茄味
蒜蓉包
煙鴨胸salad
煙三文魚salad
不可思議蛋糕, 必食!!
  • 薯角
  • 煙三文魚沙津