2017-11-01
這間小店由佢準備開張時,一直心思思相試他們掛著古法石磨腸粉。第一次去因為未開業未準備好,未有機會試,第二次人地準備收工又未有機會試,到今日終於有機會了,做一隻早起的烏兒。(其實唔多唔少因為有傳媒報道過,怕第時要等好耐位,又怕佢加價)我點了個义燒拼牛肉腸$25, 再加上枱枱都有點粥,我決定加一碗大菜干豬骨粥$15。※菜干豬骨粥,很快就上枱,菜干足料,粥底棉棉,重食到有少少果皮香,食得出用了心機去煲正丫※义燒拼牛肉腸,所有腸粉是即叫即做,需要等下,我見到佢地洗完的碟會放入個蒸籠到蒸一蒸,消毒一下,感覺都很衛生。等左一陣我的腸粉上枱熱辣辣,食第一口woo腸粉好滑,腸粉皮唔會薄切切,食落口有米的味道,同平時食的腸粉好大分別。起初我以為雙拼是义燒還义燒腸,牛肉還牛肉腸,原來是义燒牛肉撈埋一齊蒸,因為义燒甜甜的,蓋了牛肉味,總知叫單點如果下次經過又唔多人,又唔加價,我一定會再來食題外話老闆娘十分有笑容有禮,就算對住好熱的蒸籠,都面不改容,仍然帶著笑容。
如果下次經過又唔多人,又唔加價,我一定會再來食