2014-09-09 509 views
前日(7-9-2014 Sun)朝早同男友起身後又落荃灣食o野,我o地o黎到呢o度,男友要$32.00o既歐陸式早餐,男友要煎薄牛扒+火腿煎蛋,有蒜茸多士伴茄汁豆.我要$26.00o既$26.00o既特色早餐,要特色豬扒飽,兩個都加$2.00要凍奶茶.幾分鐘後, 凍奶茶到o黎,飲啖先,幾滑同,茶同奶味都算平均.過o左幾分鐘,男友o既早餐到o黎,今次同上次http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2376937&tc=sr2&con=rvw比,煎蛋靚啲.然後我o既特色豬扒飽到o黎,睇睇,冇乜千島醬,生菜又少,唔通咁就係特色?食落,炸豬扒係脆脆地,但冇乜味,因為我食唔到千島醬,但個飽就有烘過,暖暖地同脆口.當開始食到千島醬時,男友食o左半份半份早餐就同我交換食.佢o個份o既o野味道全部正常,今次蒜茸多士夠味但唔過鹹,唔錯.味道: 3.7分, 環境: 3.5分, 抵食: 2.5分服務:落單時,亞姐問男友o個個早餐揀咩o野?我o地愕然,佢話火腿煎蛋定腿絲炒蛋?啊,男友答火腿煎蛋.我o地疑惑佢o既menu,咁樣寫

幾分鐘後, 凍奶茶到o黎,
飲啖先,幾滑同,茶同奶味都算平均.

過o左幾分鐘,男友o既早餐到o黎,

然後我o既特色豬扒飽到o黎,
睇睇,冇乜千島醬,生菜又少,唔通咁就係特色?

味道: 3.7分, 環境: 3.5分, 抵食: 2.5分

服務:
咁樣寫唔係係set死o既咩?之前o黎食都冇咁問我o地.
2014-09-07
$31.00 (Breakfast)
2014-08-20 426 views
今天下午,老友突然到來荃灣找我吹吹水,於是我便和他到富都茶餐廳,一邊吃,一邊傾下計。下午茶餐,我點了雞翼薯條,薯條是我最喜愛的曲曲薯條, 薯條本新夠粗壯,加埋勁多茄汁,勁好味。。。可惜雞翼炸的時間比較長,肉質比較乾,不夠 juicy, 雖然雞翼有三隻,但雞翼的size亦不夠大, 感覺上肉比較少。。。連凍飲好像差不多三十元,下午茶餐計,尚可接受。。。

連凍飲好像差不多三十元,下午茶餐計,尚可接受。。。
2014-07-13 320 views
今日(13-7-2014 Sun)男友仍要特別開工,我就幫佢去攞o野,橫豎都因家務起o左身,唔爭在同佢一齊食早餐啦.落到荃灣,隨意入o黎呢間食,我o地都揀o左$32.00o既歐陸式早餐,男友要煎薄牛扒+火腿煎蛋,我要蒜香雞扒+腿絲炒蛋,兩個都有蒜茸多士伴茄汁豆,又一齊加$2.00要凍檸水.落完單,最快到o黎o既係兩杯飲品,但點解一杯係茶一杯係水?我即刻話要凍檸水喎.亞姐即問落錯單?我答冇,落o岩,但俾錯.男友話OK,茶都得.亞姐話如果唔o岩飲可以換返.男友話得,冇問題,咁OK啦.然後我o地o既餐都一齊到,試少少男友o既煎薄牛扒先,其實都唔係煎,又係炸,幸好都唔o鞋同韌;而我o既蒜香雞扒呢,口感都係正常啦,而味道,冇咩蒜香; 腿絲炒蛋,炒蛋全熟冇蛋汁,而男友o既都係煎到全熟,而由於個蛋黃俾o左我食,我就食到濃濃o既蛋黃香味.而蒜茸多士就好夠味,夠到鹹,口感都脆.但睇睇件番茄同茄汁豆,新鮮 番茄薄切到呈半透明, 茄汁豆明顯比舊年少.(舊年食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2328448&tc

落完單,最快到o黎o既係兩杯飲品,但點解一杯係茶一杯係水?

然後我o地o既餐都一齊到,試少少男友o既煎薄牛扒先,

但睇睇件番茄同茄汁豆,新鮮 番茄薄切到呈半透明, 茄汁豆明顯比舊年少.(舊年食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2328448&tc=sr2&con=rvwer)最後杯凍檸水稍為甜過龍,亦剩返半杯冰,飲完一啲都唔解渴.

服務:
亞姐服務好好,就只係水吧整錯o野飲而扣少少分吧.
4.7分

環境:
呢排都好熱,就算好早都係,佢o地唔吝嗇咁開大冷氣.

3.5分
2014-07-13
$34.00 (Breakfast)
2014-07-10 257 views
平時上班的日子裡面,要出去吃午餐,或多或少有點趕時間,因此不得不去茶餐廳吃午餐。正如今天要在荃灣辦事後要趕回公司,亦只有選擇在茶記開餐。富都茶餐廳已經不是第一次去,而且第一時間已經想到這間茶記,以免浪費時間去尋找餐廳。其實茶餐廳都是午餐快餐常餐,如果不選擇的,還有碟頭飯可選擇的。有時候時間許可的,可選碟頭飯,否則就是乜餐物餐了。羅宋湯是在下於茶記常點的餐湯,不單單是因為紅湯有酸微微的味道,最重要的是湯裡有不同的蔬菜。除了肉類,這湯也可以提供了不少蔬菜嘛。焗香芋椰汁雞球飯。哈,在夏天都可以吃到芋頭,實在有點匪夷所思,但不管怎樣,芋頭始終都是在下喜愛的。芋頭實在弄得夠香和夠腍,雞肉也有咬口的,唯獨椰汁不夠香濃,也沒有足夠的椰香,真是敗筆,加上整個焗飯有點過鹹,令在下要喝水解鹹呢!凍奶茶味道足夠,茶味充足和順滑,但似乎茶香稍欠一點。午餐時間正在打雷,不知道會否下雨,還是快快走人,趕回公司好了。

凍奶茶味道足夠,茶味充足和順滑,但似乎茶香稍欠一點。
2014-07-08
$40 (Lunch)
2014-04-18 516 views
晚上接媽媽放工後,陪伴她吃晚飯。因為太夜荃灣很多食肆也關門了,最後來了富都茶餐廳。我們每人選了一個小菜,各付上一個餐湯,一杯飲品和一個白飯,兩個小菜送一個油菜。海鮮雜菜粉絲煲原本對茶餐廳的質素也沒什麼期望,但那個湯底的海鮮味濃,雜菜和粉絲也吸了湯底的海鮮味,不錯。青瓜炒蝦仁茨汁做得不錯,可惜蝦仁很少,只有三、四隻,送飯挺開胃。在宵夜時段,這也算是一個不錯的選擇。

海鮮雜菜粉絲煲

青瓜炒蝦仁
茨汁做得不錯,可惜蝦仁很少,只有三、四隻,送飯挺開胃。

在宵夜時段,這也算是一個不錯的選擇。

2014-04-16
$60 (Last Night Supper)
  • 海鮮雜菜煲
2013-10-29 63 views
前日(27-10-2013 Sun)朝早同男友起身後食早餐,行到o黎呢條街睇食邊間,我唔想食翠華,見到重有間富都o係o度,就決定呢間.我o地o黎到時都好full,我o地被安排坐二人卡位,男友要$ 32.00o既歐陸式早餐,要吉列魚柳炒滑蛋配茄汁豆蒜蓉多士,飲熱奶茶.亞姐同我男友講,呢o度o既炒蛋只係炒蛋,唔會滑o既. 佢咁老實o既?咁男友就改要煎雙太陽蛋.我要$26.00o既德國脆腸,豬柳漢堡湯意,加$2.00要凍奶茶.冇耐,兩杯o野飲到o黎,我杯凍奶茶OK冇問題.之後我o既早餐都到o黎,豬柳漢堡唔厚,而且顏色淡淡地,冇咁惹味;德國脆腸就有三件,呢個正常冇問題.而意粉都一樣普普通通咁啦然後男友o既早餐到o黎,呢o度俾千島醬,而炸魚柳大大件,食落冇乜鯹味.o係o度睇返紀錄,原來上次o黎已經係3年前o既事,唔怪得已經唔記得有呢間,重以為呢o度已經被翠華吞沒晒添啦.(上次食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2133110&tc=sr2rvw&con=rvw)

佢咁老實o既?咁男友就改要煎雙太陽蛋.

冇耐,兩杯o野飲到o黎,
我杯凍奶茶OK冇問題.

之後我o既早餐都到o黎,

然後男友o既早餐到o黎,
呢o度俾千島醬,而炸魚柳大大件,食落冇乜鯹味.

2013-10-27
$30.00 (Breakfast)
2013-10-14 47 views
繼上次喺富都食左個超級難食蒸肉餅后,今晚比個最后機會佢.....豆腐火腩煲....賣相ok,味道正常,肉和豆腐比例適中,整體感覺良好....雖然吾係話好出色,但起馬吾會好似上次咁難食先!!!!!!!
豆腐火腩煲
2013-10-12
$60 (Dinner)
2013-10-10 45 views
今日決定做個食家先,因為去荃湾富都食左個頂佢吾順嘅鱿魚蒸肉餅,首先,賣相是ok嘅,雖然鱿魚還魷魚,肉餅還肉餅!而味道係一個完全冇味嘅豬肉!D肉質係梅梅爛爛,好明顯係蒸過龍,我真係未食過一個咁難食嘅肉餠lor....D湯好鬼油呀。。。。anyway 個凍檸茶少甜真係少甜!!!!!!!
2013-10-09 28 views
接完主公收工又要出發去搵食,由於對荃灣人生路不熟,行了一段時間仍未找到心目中的餐廳,係又餓又攰既情況下,最後求其係附近搵間食算,結果就黎到富都。一入門口九點左右仍有數張枱吉位,無需等位,選了四人卡位諗住坐得舒舒服服又有電視睇,點知坐左一陣就發現泠氣機滴水,被迫要轉去二人卡位。坐底諗食乜,睇完個menu都係二人小菜套餐最fit我地,於是乎就點左椒鹽豬扒同蜆蚧牛肉煲。落完order之後唔駛5mins就上晒所有野,仲要全部都熱辣辣,咁有效率都係第一次見。快還快,味道又如何呢?基本上兩個字可以總結晒-好咸蜆蚧牛肉煲:葱同姜已經佔左一半,成煲野都咸到不得了,用黎送飯都嫌咸,更加唔好講就咁食。椒鹽豬扒:雖然無蜆蚧牛肉煲咁咸,不過仍然偏咸,口感都有少少韌,食兩塊已經唔想食。平時食飯都會堅持食晒避免浪費食物,不過今次真係要放棄,自問自己已經算食得咸,但都接受唔到。呢間野價錢唔算貴,服務都還可以,不過食物真係完全唔惦,絕對never again。

快還快,味道又如何呢?基本上兩個字可以總結晒-好咸

2013-09-27
2013-03-25 46 views
老實講, 開正係翠x隔離, 要同佢地直接競爭真係一d都唔容易富都的午餐/晚餐的外賣其實已經食過無數咁多次,表現中規中矩啦! 堂係食早餐就真係第一次。今次食左個沙嗲牛肉包+熱鴛鴦,等左5分鐘左右食物便送上,牛肉當然已經化學處理過,但個包竟然係烘熱了的,真係難得,宜家好多d茶餐廳都係求其將d材夾入d麵包度就送上,毫無誠意可言,但其實麵包烘熱同冷冰冰送上來的效果係相差十萬八千里其實有時d食物雖然未必好好食,但係付出的誠意客人係感受得到的

$24 (Breakfast)
  • 沙嗲牛肉包
2012-10-23 89 views
早前曾經到過富都茶餐廳這分店用餐,當時在下覺得這裡的薯條做得好吃,炸得很脆。今天再次到訪,是為在下的晚飯而來,一上次午餐今次晚飯。這間茶仔看起來較新及光猛,兩邊都是卡座,中間是方枱,與一般茶仔格局無異。而每間茶仔都有電視機,已經成為趨勢,而富都則有兩部。在下甫坐下後,不停看著餐牌,看看有否合適的晚餐,當中竟有火鍋的餐紙,當然在下並不想吃火鍋,在下再看過其他餐牌,就點選了腰果炒蝦仁小菜。是日例湯是冬瓜烋唐排。當這例湯上桌時,賣相不可以,完全沒有美感,加上冬瓜只是一片,感覺上已經扣了很多分呢!幸好這例湯沒有味精,否則在下未必喝這例湯。小菜上桌後,就傳來陣陣鑊氣,這已經做到了香的部份,而且賣相也不俗,青綠色的芹菜配上紅白的蝦仁,再加上啡色的腰果,可算是色彩分明。吃下這小菜時,部份腰果卻明顯是炒得過了火,有點燶味,不過味道尚可。芹菜非常爽口,蝦仁亦有其蝦味和鮮味。至於飲品,在下不會在晚餐時段喝咖啡奶茶,以免晚上睡不著,唯有選擇其他沒有咖啡因的飲料。撇除例湯,整體味道都算合理,加上有鑊氣,是在下近年來少見的。但是微不足道的是腰果炒燶了些許,廚師大哥真的要留意一下吧。

火鍋食材紙
餐牌
例湯
腰果炒蝦仁
凍菜蜜
2012-10-23
$54 (Dinner)
火鍋食材紙
餐牌
腰果炒蝦仁
2012-06-02 17 views
唔知點解荃灣連平日都咁多人食下午茶, 真係有咁多人唔駛番工 行咗好多間先見到呢間有位, 唔理佢好唔好食, 又或者有冇嘢食, 總之有得食就可以, 因為茶餐廳都唔會衰得去邊., 即刻推門入去搵位坐..................坐低之後其實都睇咗好耐食乜好 因為茶餐廳d下午茶餐其實來來去去都係果d, 咁啱見到佢有燒味食, 而且我又好耐冇食, 所以叫咗個叉瀨.............. 叉燒瀨粉非常之瘦的叉燒, 一見到佢都驚好硬, 真係一d肥膏都冇, 好彩咬落都叫做林.................至於個湯底就淡咗少少, 唔係好夠味, 同埋d瀨粉碎濕濕, 差咁d~~ 熱利賓納都幾甜, 起碼可以沖多半杯

叉燒瀨粉
叉瀨+熱賓
熱利賓納
都幾甜, 起碼可以沖多半杯
2011-09-27
$24 (Tea)
叉瀨+熱賓
2012-04-15 14 views
  和媽媽去掃墓完畢,便在荃灣吃東西,恰好路過這一家,沒有試過,於是便來這裏。  一般的茶餐廳環境,我們坐到了靠近水吧的卡位,電視的聲音有點大,但因為我們想坐卡位,所以便接受了。我們看到午餐很便宜,而我們一直很愛吃常餐,後來想到常餐吃太多,不如嚐些別的,於是最後選了午餐。  我選了蒜茸雞扒薯菜配熱鴛鴦,媽媽則要芝士焗龍脷柳意粉配熱鴛鴦。餐湯則要羅宋湯。  先談羅宋湯吧,值得一讚是它很大碗,而且湯料也夠多,很豐富,絕不欺場,誠意之作,媽媽竟在湯裏發現青蘿蔔,甚為驚喜。而且味道也恰到好處,濃濃的蕃茄甜味,也沒有太鹹。令人感動。  再來的是蒜茸雞扒薯菜,薯條是剛炸好的,夠熱和夠脆,但蒜茸汁的蒜茸味則不夠濃,汁料也稍鹹,但勝在份量夠多,雞扒也夠大件,很飽很豐富的感覺。  至於媽媽的芝士焗龍脷柳,夠熱,但芝士味不夠濃烈,但份量夠多,龍脷柳也夠大塊,汁料還覆蓋了整碟意粉,十分感動。感覺很飽膩。  鴛鴦是又一經典傑作,可謂鎮店之寶,既有咖啡的香濃苦澀,又有奶茶的絲質軟滑,口感極佳,有回甘之味。  在茶餐廳以35元就可以有這等享受,實是驚喜。值得棒場。服務員的態度也很友善。

開左ACCOUNT甘耐第一次寫食評, 因為真系覺得幾好食閒日一行4人8點幾黎到, 全FULL, 要等左2,3個字先有位(隔離翠華小貓3,4隻)今次系第二次黎, 記得上次兩個人食2人餐好飽, 今次決定4人食3人餐叫左:2人餐$92 2餸+1菜 (魚香茄子, 酸甜京都骨, 菜心)1人餐$46 1餸 (菠蘿肉排)跟3個湯, 飯, 餐茶另加一個飯湯系青紅蘿白蜜棗豬骨湯, 清甜無味精, 連媽媽級的Antie都LIKE菜心系幼菜心, 白烚吾老酸甜京都骨 外酸甜內脆, 配菜的青椒洋蔥生熟剛好~我至愛配菜....嘻~最驚喜系茄子, 上黎個陣好似上緊鐵板牛扒甘, 用鐵煲裝住熱辣辣香噴噴, 茄子先走左油再煮, 好鑊氣~至於pineapple豬扒, 同京都骨撞左味, LIKE豬扒個位就話好食見下面D食評話SERVICE麻麻, 但我地就覺得服務幾好, 3個湯黎左, 我地都未開口呀姐就即刻送上一隻碗執枱時又好有禮貎, 滿意呀甘樣食一人先三十幾, 食到飽飽走~黎開千色店會再ENCORE....如果住開呢頭可以成為飯堂
開左ACCOUNT甘耐第一次寫食評, 因為真系覺得幾好食

叫左:

1人餐$46 1餸 (菠蘿肉排)
跟3個湯, 飯, 餐茶
另加一個飯

菜心系幼菜心, 白烚吾老

見下面D食評話SERVICE麻麻, 但我地就覺得服務幾好,
3個湯黎左, 我地都未開口呀姐就即刻送上一隻碗
執枱時又好有禮貎, 滿意呀

甘樣食一人先三十幾, 食到飽飽走~

黎開千色店會再ENCORE....如果住開呢頭可以成為飯堂
2011-03-14
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$36 (Dinner)
  • 魚香茄子
  • 酸甜京都骨
2011-02-03 6 views
同朋友行完花市返到荃灣諗住搵野食..見呢間野有開就入左去食~一坐低見到個餐牌已經唔對路~因為好多樣野食都刪哂~冇得揀想食米粉..但只得魚蛋..牛腩..同埋蝦雲吞俾我揀..種類少到冇人有最後嗌左.. 手打魚蛋米粉 $33味道: 魚蛋味道OK..但米粉好難食.. 特餐..(餐包, 雞翼2隻, 沙嗲牛肉+豬柳漢堡米線) $40味道: 雞翼細隻到爆..餐包OK..但個米線林到阿媽都唔認得..我從來未食過咁林嘅米線加上侍應態度超差..我同朋友一坐低..個侍應已經響我後面"依依哦哦"話:「你地兩位好開始喇喎..製作需時」大佬..佢地個餐牌上都冇咩野好揀...仲要響後面催促...簡直俾壓力D客食完又係極速收哂你D野..加句..「多謝..攞齊哂D野先好走」簡直趕客..發誓以後唔會再食呢間野! 垃圾!價錢又唔合理..去隔離翠華食冇咁嬲
同朋友行完花市返到荃灣諗住搵野食..
見呢間野有開就入左去食~
一坐低見到個餐牌已經唔對路~因為好多樣野食都刪哂~冇得揀

最後嗌左..
手打魚蛋米粉 $33
味道: 魚蛋味道OK..但米粉好難食..

話:「你地兩位好開始喇喎..製作需時」

2011-02-02