2017-07-12 266 views
今日同老婆去佐敦探親戚,經過這間Funky Monkey餐廳,之前經過幾次都有幾多人, 因為人太多沒有機會試。今日難得落雨天,餐廳還有很多座位, 所以不要放過這次大好機會,試試這間餐廳的尼泊爾菜呀!其實之前已覺這裡的佈置很特別,別出心裁,週邊的擺設充滿猛野,加上播收一些輕快音樂,今場內氣氛澎湃,盡情享受這一餐。先來兩杯超特别飲品: Flaming Monkey 和Skulls Bones,兩杯飲品造型都極度配合這餐廳主题,夠哂熱情歡樂。而味道清新,酒味不重,反而果味較香甜,好飲。而除了味道清甜外,重點是玩火,將整杯野燒得火哄哄的,烈火焚杯,但出奇的個特式杯被燒後還保持冰凍效果,飲一啖極透心凉。老板說原來個杯是经過冷凍後才可以保持冰凍。這杯Flaming Monkey真得既睇得、玩得又飲得。Set Dinner之餐湯和沙律好好味道,此尼泊爾餐湯有少少辣,好惹味!而沙律好新鮮爽甜,不錯!主菜方面叫了Baby back ribs,份量之多又非常好食, 主肋骨烤焗得好嫩滑,很易切開,而醬汁鹹甜適中,加上肉質嫩熟入味,食完回味非常。而其搭的炸薯角和沙律菜一樣好食, 炸薯角的薯仔好新鮮,非常香脆。

Flaming Monkey

Skulls Bones

而沙律好新鮮爽甜,不錯!

主菜方面叫了Baby back ribs,份量之多又非常好食, 主肋骨烤焗得好嫩滑,很易切開,而醬汁鹹甜適中,加上肉質嫩熟入味,食完回味非常。而其搭的炸薯角和沙律菜一樣好食, 炸薯角的薯仔好新鮮,非常香脆。 沙律菜更上乘,全部有機鲜嫩好爽甜,好正!

Baby back ribs

另一款是Spaghetti Aglio Olio,都好辣下,但好惹味,意粉煮得很彈身,食落口感很爽,加上配料的磨菇和西蘭花索哂d辣汁,每一啖有非常刺激。鐘意食辣的,這款 Spaghetti Aglio Olio一定啱哂。

Spaghetti Aglio Olio

這間尼泊爾菜餐廳,食品和飲品同樣特別,加上環境超有氣氛,價錢一d都唔贵,值得極力推介!

2017-07-05
$250 (Dinner)
Flaming Monkey
Skulls Bones
Spaghetti Aglio Olio
  • FlamingMonkey
  • SkullsBones
  • SpaghettiAglioOlio
  • Babybackribs
2017-07-11 75 views
今日試這間Funky Monkey餐廳,是朋友住在附近,食過讚好的,話這裏的尼泊爾菜,又經濟又好食,環境氣氛好,值得一試。走進餐廳,這裡像酒吧一般,勝在擺設特別別緻,加入熱情的音樂,氣氛特別有feel, 而這店的老闆特別nice, 非常熱情招呼,使我和老公過了一個愉快的晚上。食物方面,估唔到又幾好食,尤其是那 Baby back ribs,肉質新鮮,味道香濃,大厨把豬肋骨烤焗時間控制得好好,肉烤得非常軟滑,比很多餐廳好好多,醬汁腌得很入味,鹹甜舒中,食到我同老公引不住口,好在份量夠多,滿足我倆口子胃口。至於個Margarita pizza更特別,薄餅皮超薄超脆,成層芝士在面層,勁香,d芝士多到可拉出絲來。而蕃茄味好重,所以食落特別開胃。加上pizza做得特別薄身,每人食三片都唔覺膩,超正。最後點了兩杯特飲,分別是Fresh Mango 和Lemongrass refresher,兩杯都好清新,尤其是 Lemongrass refresher,加了香茅葉,令檸檬味好出好清甜,非常特別,好好飲。食過這餐後,以後又多尼泊爾菜作選擇,不用只食其它西餐咁单調。

至於個Margarita pizza更特別,薄餅皮超

2017-07-09 65 views
位於佐敦偉晴街的Funky Monkey, 主打西餐和酒吧。餐廳充滿熱帶風情,就像晚上在海邊飲酒。(小提示:餐廳的服務生主要是用英語溝通的,所以點菜時也要用英語呀。)除了有酒精的cocktail, 還有非酒精的mocktail。Lemongrass Refresher很香胃很清新,有少許香茅味,味道也頗夾。之後點了一個自家制Louisiana Pizza, 包括雞胸肉、甜辣醬等,批邊脆脆的,而且份量頗多,適合兩至三人分享。Lemongrass RefresherSmoothieLouisiana Pizza (Chicken breast, mixed mushrooms, sour cream with sweet chilli sauce, mozzarella cheese with tomato sauce)Cheese Fries

Lemongrass Refresher
Smoothie
Louisiana Pizza
Cheese Fries
2017-07-04
$150 (Dinner)
好姊妹剛從美國回港度假,但她雖然人在香港,但心仍緊繫美國,七月四日是美國國慶 ,她大清早已嚷著晚上一定要去酒吧飲吓嘢,慶祝一下!本想帶她到中環或尖沙咀一帶遊客區,但她卻說要找一些特別和有特色啲的地方!於是立即在openrice search,見到佐敦有一間尼泊爾 fusion 的酒吧餐廳,便決定帶我這個好姊妹試試不一樣風格的酒吧/餐廳!去到酒吧,酒吧內的侍應都是説英語的,餐牌都全是英文,當然啱哂我呢個鬼妹仔姊妹,我也不用做「繙繹員」。Jalapeño Popper ($48)這個 appertizer 是辣炸薯波,用薯蓉、芝士和辣香料做饀料,外面包著麺包糠再炸,熱辣辣上枱,外脆內軟,配合芥末沙律醬,香辣中帶點甜酸,是一個美味又有特色的開胃菜,而且價錢合理,值得一試!Linguine Prosciutto ($108)扁意粉口感 al dente, 材料亦很豐富,有黑檻㰖,巴馬火腿,車厘茄,火箭菜和巴馬臣芝士,意粉配合巴馬火腿、黑檻㰖和巴馬臣火腿的咸香,並加入新鮮火箭菜和車厘蕃茄平衡咸味,口感豐富,是一個色香味俱全的意粉。Super Deluxe Pizza ($125)意粉的餅底很薄很

Jalapeño Popper ($48)

Linguine Prosciutto ($108)

Super Deluxe Pizza ($125)

意粉的餅底很薄很脆,材料用上辣肉腸,火腿,洋蔥,甜椒,磨菇,水牛芝士和蕃茄醬,份量十足,最適合大顆朋友一起分享。

Mocktail - Lemongrass Refresher ($48)

這個飲品很適合夏天飲用,很清新,用香芧、青檸、薄荷、蘋果汁和梳打水調製而成,味道酸中帶甜,而且還帶有陣陣的薄荷和香芧的香氣。

Mocktail - Virgin Colada ($48)

這杯 mocktail 果味非常濃郁,用了椰子汁和菠蘿汁混合而成,每一口都充滿果香,很有熱帶風情的情調!

喜歡飲 cocktail 的朋友在每日的 happy hour 4pm-9pm 只需$50 就可以享用多種雞尾酒。
House Spirit & bottle beer 在4pm-8pm 更買一送一!

Buy 6 get 6free

這𥚃環境感覺輕鬆,很適合上班族放工後來happy hour, 亦很適合三五知己聊天,當然一些從外地回來的朋友,更覺驚喜!

2017-07-04
$210 (Dinner)
2017-06-30 205 views
平時出去佐敦道多數會去食串燒或者打邊爐,雞煲 。難得今日朋友仔約我食飯, 其他特色餐廳。舖頭名叫 funky monkey, 裏面嘅裝修當然主打係monkey啦。 一間充滿酒吧feel嘅餐廳, 環境氣氛幾relax 坐喺度食下飯傾下計都輕鬆多, 加上侍應親切嘅笑容今晚餐飯食得幾開心。今晚係 ladies' night, 一人送咗一杯passion vodka清清甜甜幾適合呢個天氣飲,而且酒精唔會太重, 都好啱女仔飲 Lotus root salad 一個好特別嘅沙律 ,係用蓮藕洋蔥番茄 許橄欖油加檸檬汁, 蓮藕 味道 係有點偏鹹的, 在混合埋 橄欖油檸檬汁一齊食 ,又健康又醒胃, 鍾意素食嘅朋友呢個都幾不錯嘅推介。 我也是第一次食 都已愛上了。Linguine chicken & mushroom Alfredo個汁好creamy, 芝士味濃厚順滑, 加上雞胸同埋蘑菇呢個配搭,更是一流。女兒更是食到咀舐舐Tacos一個 餡料非常豐富嘅 餡餅, 打到好薄嘅 餡餅皮 上面仲要有大量豐富嘅蔬菜, 我哋揀咗雞肉, 再有 洋蔥蕃茄仔 香葉 芝士同埋沙律醬, 食嗰陣時 啲材料 爆曬出嚟, 非常滿足

清清甜甜幾適合呢個天氣飲,而且酒精唔會太重, 都好啱女仔飲

Lotus root salad
我也是第一次食 都已愛上了。

女兒更是食到咀舐舐

Tacos

一個 餡料非常豐富嘅 餡餅, 打到好薄嘅 餡餅皮 上面仲要有大量豐富嘅蔬菜, 我哋揀咗雞肉, 再有 洋蔥蕃茄仔 香葉 芝士同埋沙律醬, 食嗰陣時 啲材料 爆曬出嚟, 非常滿足, 整體口感好清新 食完都唔會覺得飽滯。
今晚餐飯 有兩道菜都係第一次食 果然夠曬驚喜。

2017-06-29 46 views
此處雖位於佐敦及尖沙咀中間,但離地鐵站頗遠,位於住宅區內,行人不多,比較冷清。室內裝飾充滿著夏威夷風味,佈置舒適。一入去侍應即刻招呼你坐低,非常熱情。當你落單後,佢會提供花生,可以一邊食花生一邊傾計。Menu食物種類分別有小食,沙律,意粉,薄餅及扒類。但最主要的是酒類,款色甚多,有cocktail,mocktail,house wine,vodka等等,味道獨特。Monkey Mai Tai $98成杯藝術品,裝飾精美,酒味濃,甜度不高,最啱不喜甜食的我。Fish and Chips $78炸魚及薯條都不夠脆總括而言,飲酒可以再尼,食物質素一般。

室內裝飾充滿著夏威夷風味,佈置舒適。

Menu

Monkey Mai Tai $98
成杯藝術品,裝飾精美,酒味濃,甜度不高,最啱不喜甜食的我。

Fish and Chips $78
炸魚及薯條都不夠脆

總括而言,飲酒可以再尼,食物質素一般。
2017-06-28
2017-06-28 39 views
辛苦左一日,放工緊係去開心一下。今次去左佐敦既Funky Monkey happy hour。場內播放輕快的音樂,但不會太嘈。平日放工時間,可能尚早,人流不多。Funky Monkey裏面真係好多monkey裝飾每張枱都有個好得意既牙籤筒。餐牌頭盤小食,送酒一流落完單後侍應會放碗花生當小食,花生有麻味但絕對唔辣。Fish and chips炸魚粉醬不多,魚肉夠滑,但略嫌表面不夠脆,薯條係幼身,好適合佐酒既小食。Penne Carbonara裏面有洋葱粒,煙肉碎,生蛋黃放面,一上枱要即刻撈。長通粉唔會過淋,煙肉碎炸過,不過有少許過火,感覺似肉乾,整個carbonara好creamy,好濃郁既芝士及蛋黃味。House Special Pizzapizza面舖滿意式肉腸,辣牛肉,洋葱,配茄蕃醬及大量的mozzarella芝士,每啖咬落去都充滿住濃郁既蕃茄醬味,加埋芝士味及拉絲既效果,餅底夠薄及焗得夠脆,但pizza比較辣。Monkey Mai Tai酒味較重,甜度不高,有陣淡淡既果酒香味,裝飾精緻,配上一小束薰衣草,視覺效果滿分。Monkey Star Martini好香濃既檸檬酸味及蘋果汁

Funky Monkey裏面真係好多monkey裝飾

每張枱都有個好得意既牙籤筒。

餐牌

頭盤小食,送酒一流

落完單後侍應會放碗花生當小食,花生有麻味但絕對唔辣。

Fish and chips

Penne Carbonara

House Special Pizza

Monkey Mai Tai

Monkey Star Martini
好香濃既檸檬酸味及蘋果汁味,甜度高,酒味淡,絕對係女士之選。

兩個人去飲飽食醉,輕鬆一下,明天再繼續努力。

最後,值得一贊就係個廁所真係好乾淨,地下連滴水都無,完全無臭味,衛生一流。
2017-06-28
$270 (Dinner)
2017-06-27 314 views
忽然想念尼泊爾的momo已經差不多由大半年沒吃過呢。加上同事力推funky monkey酒吧餐廳有不少女生光顧,所以我與朋友下班來試試,放空一下。Funky Monkey的佈置別出心裁,真的如Funky Monkey般有活力,森林裡的派對般熱情歡樂。Momo其實是尼泊爾的餃子,它是當地的平民美食,可算特色小食呢。Momo的外形有點像中式的小籠包,其實它可是餃子來。餃子肉主要為雞肉,用香料把它蒸熟,香味便能滲透餃子中。餃子皮十分纖薄,肉餡嫩彈可口富肉汁,沾上店鋪自制的辣醬更是一流。Baby back ribs搭配非常豐富,除了主食主肋骨外,還有香脆的薯角,以及新鮮的沙律 菜。豬肋骨鹹甜鹹味很順口,所用的豬肋骨亦是新鮮的,經慢慢燒烤後軟嫩入味,肉塊近乎解體狀態,非常惹味。linguine chicken & mushroom alfredo的雜菌,雞肉看起來十分素雅,但添加芝士後變得熱鬧。雞肉嫩彈,單吃有著濃厚的芝士芳香。帶點彈性的意粉,每條麵條富含濃稠的醬汁,入口不黏膩。Pistachino相當特別,綠得像綠茶,但原來它使用了開心果漿調配,朋友也是第一次喝,入口溫馴,而Pistachin

Momo

Baby back ribs

Pistachino相當特別,綠得像綠茶,但原來它使用了開心果漿調配,朋友也是第一次喝,入口溫馴,而Pistachino面頭上的蛋白加入rosemary尤如咖啡拉花般美麗。另外cocktail裡混合桃味利口酒與angostura bitter後更加甘甜,女生喝的話頗不錯的。
Pistachino

我則想喝點勁的,來一瓶Poison Ivy。
Poison Ivy

Poison Ivy以骷髏骨頭瓶子盛著,就像要我把這瓶「毒」酒解封。
Poison Ivy

混合abstinthe bitters,pampero blanco,sailor jerry rum等味帶甘醇,加上微微的朱古力香氣,感覺就像苦中一點甜,別有一番風味。

Momo
Pistachino
2017-06-27 57 views
今日同學黎個小聚會,今次我選擇左間坐得舒服又有野食的地方,最後食完朋友都讚好,話下次可以再黎過happy hr 添!~入到去,餐牌野食都吾少,分門別類,我地每款叫左一個加2杯飲品。sweet potato fries :份量吾少喎,食落去好甜又吾油身,醬汁似沙律醬加上泰式辣醬幾特別,但最後我都係就咁食已覺得十分好吃而且價錢吾貴,送酒一流!~linguine prosciutto:意粉口感一流,吾會太淋身,份量又多,味道剛好吾會好淡口。材料而且仲要吾少,但朋友就覺得太油,而我就覺得剛好啦。hawaii pizza:薄餅皮好薄身又脆口,材料吾少而芝士勁多,拉晒絲十分吸引,但吾好睇佢咁薄其實因為大片其實已十分飽肚了。chicken wings:超大隻雞翼,有辣有吾辣,最後我地選擇左吾辣,醬汁抹晒成隻雞翼又入味,不用再要醬已味道不錯。這裡的調酒師都係香港同外國都有比賽,所以調出黎的酒會同出面有點吾同,happy hr (1600-2100)仲有買一送一 同 某幾款 cocktails $50/杯添。我叫左杯:monkey mojito:味道同一般的mojito 有吾同,比較輕酒精但有股新鮮果汁

我叫左杯:monkey mojito:味道同一般的mojito 有吾同,比較輕酒精但有股新鮮果汁係入面,所以更加易入口。而朋友就叫左杯white wine (sweet)味道甜甜地易入口,飲落吾錯。
Type of Meal
Dinner
2017-06-25 39 views
原來香港有咁正既尼泊爾酒吧!咁岩朋友生日,又咁岩係廟街附近就去左酒吧funky monkey,老闆係尼泊爾人,咁就當然要試下尼泊爾餃子momo啦!好好味,由其係個醬汁仲有一兜好似媽咪面咁既零食,甜甜辣辣咁都幾得意,送酒一流,而且酒吧內環境都好舒服,好有氣氛,好岩一大班朋友黎飲野。
原來香港有咁正既尼泊爾酒吧!

• momo
2017-06-18 130 views
經過佐敦,發現原來附近都幾多酒吧同餐廳,於是入咗呢一間睇落氣氛唔錯嘅餐廳。呢一度又有酒飲,又有西餐食,於是我哋又叫啲酒又叫啲嘢食。朋友唔想飲酒,於是叫咗杯芒果smoothies,我試飲左一啖,甜甜地,好消暑!而我就叫咗杯mount fuji,聽個名都唔知係咩黎,點知原來調酒師會出嚟係你面前玩火!非常之特別啊!白色個杯係着緊火架,但係估唔到我要一啖飲晒佢,都咪話唔驚!飲嘅時候好似被火燒咁樣,不過一啲都唔熱,少少哽。然後就可以飲下面底層嘅冰,有香蕉椰子等等嘅味道即刻降晒溫!小息就叫做雞翼,有三隻,有得揀辣或者唔辣,我哋叫咗小辣,都幾惹味!跟住我哋要左份安格斯肉丸意粉, 肉丸超級大舊,意粉就係茄汁意粉,酸酸地都幾開胃!另外仲要左一份Pizza ,有火箭菜同埋Parma Ham,略嫌佢焗得唔係太夠脆,但係都好好食。埋單每人食咗$250左右,杯酒真係值回票價!我同朋友都食得好滿意,下次一定會再幫襯!

呢一度又有酒飲,又有西餐食,於是我哋又叫啲酒又叫啲嘢食。

$250 (Dinner)
2017-06-14 60 views
最鐘意食佢地既momo(尼泊爾餃子) 同飲signature cocktail Flaming Monkey! 每次黎老闆都會有新既cocktail,星期六仲會有live 聽。價錢仲好公道有次我仲試過叫佢地既mild spicy chicken wings。係雞全翼! 食著翼尖 送酒真係一流!成六個朋友一齊黎食pizza 意粉都好開心,食物夠水準同飲品種類多! 分分鐘仲好似去左外國咁,可能因為老闆同staff都講英文為主多外國客。 想係香港靜靜地飲杯酒hea下,不妨試下

2017-06-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2017-06-11 63 views
絕妙的星期五跟你在今夜FUNKY一下番茄湯十分濃郁味道濃烈得接近番茄蓉的味道Carbonara長通粉的口感比較硬味道跟坊間的carbonara 不同但上面的生蛋黃是精髓之處 Monster grill burger牛肉漢堡漢堡是厚身型牛肉煎至MEDIUM RARE質感濕軟與一般的漢堡有別配料跟醬汁的配搭不錯心太軟的質感濕軟味道十分甜膩服務員遞上一個盤子和一杯酒正當我好奇之際他拿出火槍點燃了盤子烘烘的火焰包圍著酒杯妻有氣勢正當我為那狂野的烈火著迷時火焰就徐徐熄滅我拿起杯子品嚐一下這杯flaming cocktail 是何方神聖喝下第一口甘香無比的酒精於口內盤旋淡淡的青檸味為這杯酒作了完美的點綴 Soultini cocktail 喝下第一口有濃濃的果香薄薄的泡沫上浮著一片醉人的紅玫瑰花瓣與鮮果香味相映成輝酒精辛烈味很切合我的性格我在這一個狂野的晚上繼續沉醉下去
絕妙的星期五

心太軟
flaming cocktail
Soultini cocktail
2017-06-09
$130 (Dinner)
2017-03-11 450 views
After a shopping and sea food in tample street.my friend took me to a funky monkey bar for a drink.the place looks cool with the monkey wallpainting and island feels.we order traditional himalayan tongba with passionfruit & monkey maitai.Both the drinks looks amazing and teast great. Not as a regular bar the cocktail here was quit stylish. so than we order nachos and linguine chicken & mushroom pasta. they both teast good but the nachos portion was little less for 2 of us to share. even after when we were full from our dinner earlier we still end up eating n drinking. we went there for a 1 round drink.But end up with 4~5 round. Great place&friendly staff. ill defiantly go back next time.
2017-01-19 477 views
I went with a friend of mine and ordered momo, tacos and fries with cheese. They were average. However, the service could be improved. The mistakenly gave us fries which we thought it was a side dish but it was just placed in wrong table and yet they made us pay for the mistake they made.There are other better Nepalese restaurant. I would not really go back.