2025-02-14 321 views
喺尖沙咀想食韓國菜 真係諗都唔洗諗一定要去韓國街 (金巴利街)成條街都係韓國野食😍今日同閨蜜去左呢間家家戶戶韓國家庭式料理 裝修都以家庭式小店為主 店員係韓國人 幾友善好彩我地早到 坐下坐下都幾多人架wo 7點幾 門口已經排晒長龍 有夠誇張😨▪️牛肉海鮮辣湯鮮一上枱真係嚇親 超大碗 除咗牛肉外 海鮮有青口、蝦、魷魚 湯底辣味十足 味道層次豐富 非常惹味本身已經好足料 仲要有埋麵 非常飽肚😂▪️韓式牛肉石頭飯石頭飯係我的最愛之一最鐘意佢既飯底微微焦脆 口感非常好滿滿食材撈埋韓式辣醬 每一啖都充滿香氣凍冰冰既天氣食真係好暖胃每套餐仲送一支韓國版嘅「益力多」添好耐無飲過了🤣
喺尖沙咀想食韓國菜 真係諗都唔洗諗
一定要去韓國街 (金巴利街)
成條街都係韓國野食😍

今日同閨蜜去左呢間家家戶戶
韓國家庭式料理 裝修都以家庭式小店為主
店員係韓國人 幾友善
好彩我地早到 坐下坐下都幾多人架wo
7點幾 門口已經排晒長龍 有夠誇張😨

▪️牛肉海鮮辣湯鮮
一上枱真係嚇親 超大碗
除咗牛肉外 海鮮有青口、蝦、魷魚
湯底辣味十足 味道層次豐富 非常惹味

凍冰冰既天氣食真係好暖胃

每套餐仲送一支韓國版嘅「益力多」添
好耐無飲過了🤣
2025-02-13 174 views
朝早有事在tst附近,媽媽話想食暖野,就去左韓國街試左家家戶戶。 餐廳不算大,但都算坐得舒服,Menu上基本韓國湯飯,石頭窩飯,韓國麵,小食都多,紫菜包飯/炸鷄都有。價錢分了set同單叫,Set就包左前菜/白飯/湯,視乎叫咩餐。 ⭐韓式牛肉石頭飯(set HKD$109)蛋係生蛋,配上熱辣辣的飯,立刻變炒蛋,石頭飯就是要食飯焦,So crispy! ⭐牛肉窩 (set HKD$119)好多牛肉,但留意是牛肉碎,不是塊粉絲吸收湯汁,非常送飯!又暖! 簡單一餐lunch,方便,分量夠,如果服務再貼心d就再好d啦不過都算性價比ok!
朝早有事在tst附近,
媽媽話想食暖野,
就去左韓國街試左家家戶戶。

餐廳不算大,但都算坐得舒服,
Menu上基本韓國湯飯,石頭窩飯,韓國麵,
小食都多,紫菜包飯/炸鷄都有。
價錢分了set同單叫,
Set就包左前菜/白飯/湯,
視乎叫咩餐。

⭐韓式牛肉石頭飯(set HKD$109)
蛋係生蛋,配上熱辣辣的飯,
立刻變炒蛋,
石頭飯就是要食飯焦,
So crispy!

⭐牛肉窩 (set HKD$119)
好多牛肉,但留意是牛肉碎,
不是塊
粉絲吸收湯汁,
非常送飯!
又暖!

簡單一餐lunch,方便,分量夠,
如果服務再貼心d就再好d啦
不過都算性價比ok!
2025-02-09 159 views
未入舖頭外面已經充滿韓風裝修,入到去以水泥風設計,似韓國工廠又似屋企,非常溫暖的感覺。韓式牛肉石頭鍋飯有海帶湯附送仲有泡菜、花生、芽菜同蔥做前菜。石頭鍋非常夠熱,韓式牛肉煮到剛剛好,飯粒吸晒牛肉味,再加埋生蛋、其他韓國拌菜及飯焦,拌埋一起吃,非常好味。牛肉海鮮辣湯鮮湯底有濃厚嘅海鮮味,再加上韓國牛肉線上傢俬麵條非常彈牙刺手打烏冬飲落湯底唔會過酸酸甜甜非常開胃入面仲有兩隻青口海蝦,同大量配菜非常健康。仲會跟兩隻韓式煎餃。餐廳每一個餐都會逢送一支益力多,非常講究健康,幫我哋製造更多益生菌。
未入舖頭外面已經充滿韓風裝修,
入到去以水泥風設計,似韓國工廠又似屋企,非常溫暖的感覺。

韓式牛肉石頭鍋飯

有海帶湯附送

牛肉海鮮辣湯鮮

2025-02-04
$150 (Dinner)
  • 韓式牛肉石頭飯
2025-02-07 188 views
依家天氣凍,好想食吓韓國嘢,雖然冇得直接飛去韓國,但係又想享受韓國家庭式嘅料理,一諗就諗到呢間,依家完全係令我覺得喺傳統韓國家庭屋企咁樣就可以食到正宗嘅韓國美食。呢度餐牌都有好多選擇,套餐嘅組合都唔少,一定有一樣嘢係啱你嘅,我今日叫嘅所有嘢都好好味。首先就係一個純豆腐海鮮湯,之後就係餃子年糕湯。兩樣都係熱辣辣咁樣上枱,夠晒溫暖,個豆腐真係好滑身,海鮮亦都有不同種類,加埋banchan都好好食,唔會有鹹嘅情況!餃子年糕湯就相對比較清淡,但係絕對有家嘅味道,年糕超級煙靭,好好味!

2025-02-07 253 views
一向都鐘意食韓國菜, 最常去尖沙咀嘅韓國街, 發現多咗好多裝修精美嘅韓式餐館,但始終都鐘情呢間韓式家常菜,係响轉國家庭裝潢𥚃享受正宗韓式料理,好有溫度, 好有家的感覺🌟。🍭海鮮炸醬撈麵韓國🇰🇷麵出哂名Q彈🍜, 呢個麵仲好掛汁。 濃厚嘅炸醬掛滿條麵, 海量嘅海鮮🦑🐧亦係另一亮點💥, 跟餐嘅炸餃🥟餡料滿滿, 意願荷包滿滿🥳, 新年好意頭🌟。🍭韓🇰🇷式牛肉🐮石頭飯🍲韓國🇰🇷國民飯食, 鍋飯🍲燒得焦香, 真係唔係每間餐廳都可以做得咁出色嘅👍。 跟餐嘅泡菜都好食喎👄, 少咗嗆口嘅辛辣味⚡, 連唔愛泡菜嘅友人都好 like 添👍!

🍭海鮮炸醬撈麵

🍭韓🇰🇷式牛肉🐮石頭飯🍲

2025-02-05
$110 (Dinner)
  • 韓式牛肉石頭飯
  • 海鮮炸醬撈麵
  • 炸醬麵
  • 韓式牛肉石頭飯套餐
家家戶戶尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:牛肉飯餐 $108,鼓油雞飯餐 $108餐廳提供多款配搭的套餐組合,款款均為正宗韓國美食,套餐卜還附有韓式四小碟與甜品益力多,配套齊全!😄😄😄牛肉飯餐:味道鮮美可口。牛肉經過醃製後,吸收了醬油、糖、蒜和芝麻油的香氣,肉質鮮嫩多汁,帶有微甜的口感,搭配米飯,讓人感受到濃厚的韓式風味!👍👍👍鼓油雞飯:醇厚的醬油味加上鮮嫩的雞肉,味道鮮香可口,米飯吸收了雞肉的醬汁,風味十足,配料中的蔬菜增添了清新感,平衡了整體的口味!😍😍😍
家家戶戶
尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐
食物推介:牛肉飯餐 $108,鼓油雞飯餐 $108

2025-02-02 310 views
去完韓國旅行返嚟之後成日都好掛住當地嘅料理,所以放假去咗尖沙咀嘅韓國餐廳集中地,揀咗呢間好有韓國風味嘅餐廳✨.我哋order咗兩個lunch set,分別係「辣豬肉石鍋飯」同「辣豬肉拌飯」~.「辣豬肉石鍋飯」熱辣辣好好食,味道調配得好好,唔會太辣適合香港人口味,食到最尾仲有香脆嘅飯焦🥰.「辣豬肉拌飯」賣相吸引,配料非常豐富,再夾埋韓式醬汁,好香非常有韓式風味!.📍 家家戶戶 (尖沙咀)尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
📍 家家戶戶 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖
1K
講起韓國菜自然會諗起韓燒、人蔘雞,但近排沉迷《黑白料理》,被幾個媽媽級嘅廚師深深吸引住,原來韓國嘅家常菜都幾吸引喎!喺香港想食地道嘅韓國家庭料理,自自然然會諗起香港小韓國:金巴利街。其中推介家家户户,餐廳有多款套餐配搭組合,置身於傳統韓國家庭裝潢,享受正宗韓國美食。辣海鮮湯飯辣海鮮湯可以話係韓國家庭料理嘅經典菜式之一。海鮮有青口、蝦、魷魚等,令微辣嘅湯底內,加上海鮮嘅鮮甜味,令味道充滿層次。至於定食內仲有4款自家製泡菜,加上大大碗飯,非常飽肚。餃子年糕公仔麵韓國嘅公仔麵因為麵質更爽口紮實同有咀嚼感,深得成為唔少人喜愛。尖沙咀家家户户嘅餃子年糕公仔麵,怕辣嘅人都啱食,配料仲有自家餃子同年糕呢!至於作為定食仲有4款泡菜同飯卷,非常抵食!

辣海鮮湯飯

餃子年糕公仔麵
2025-01-26
2025-01-26 251 views
家家戶戶 📍尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖⭐️ 牛肉海鮮辣湯麵 $119碗麵勁大碗🤣 除咗有隻大蝦,裏面仲有好多菜、魷魚粒、牛肉碎同埋有2隻青口!小菜包括泡菜、黃蘿蔔、同埋粉絲餃子🥟 分量好多,食到超飽😂辣度大概係5小辣?對我黎講有少少辣但好過癮,同埋好在跟餐有支益力多可以解解辣🤣⭐️辣海鮮公仔麵 $78 呢個餐嘅前菜有啲唔同,有泡菜、小菜芯、薯仔絲、同埋有紫菜包飯。幾鍾意食泡菜,辣辣地又唔會太酸。雖然呢個面都有個辣字,但係牛肉海鮮辣湯係辣勁多😂 工作完一日之後,食啲邪惡嘅嘢放縱一下真係好正🤣陸續都有客人喺門口排隊,不過都入得幾快~有勁多套餐揀,所以可以趁排隊嘅時候諗定食咩先🤣 #fookdie尖沙咀 #尖沙咀美食 #韓國美食
家家戶戶
📍尖沙咀金巴利街1B恆港中心地下1號舖

⭐️ 牛肉海鮮辣湯麵 $119

⭐️辣海鮮公仔麵 $78

陸續都有客人喺門口排隊,不過都入得幾快~
有勁多套餐揀,所以可以趁排隊嘅時候諗定食咩先🤣

#fookdie尖沙咀 #尖沙咀美食 #韓國美食

2025-01-21 395 views
琴日食完返到去已經腸胃開始少少痛,到今日已經係演變到腸胃炎,期間我冇食過任何野,完全0胃口。當日叫咗份石頭鍋飯同泡菜煎餅,味道係還好,但衛生情況就完全唔ok,個水壺係黐立立,而導致我腸胃炎嘅一大因素,極度懷疑係佢嘅餐前小菜,泡菜、腸仔、苟菜(完全唔好食,好後悔自己食咗…而其他餸菜亦都唔知有冇關係…唉真係人生第一次喺出邊食完嘢返到去即刻腸胃炎😅😅😅嚴重到要去睇醫生!無奈至極⋯⋯當日間餐廳都幾多人,希望店家真係處理好餐廳嘅衛生…😅 食到人哋腸胃炎真係好痛苦…🙏🏻😭
琴日食完返到去已經腸胃開始少少痛,
到今日已經係演變到腸胃炎,
期間我冇食過任何野,完全0胃口。

當日叫咗份石頭鍋飯同泡菜煎餅,
味道係還好,
但衛生情況就完全唔ok,個水壺係黐立立,
而其他餸菜亦都唔知有冇關係…唉
2K
行完尖沙咀美麗華Donki 跟住喺附近揾嘢食 行吓睇吓 去咗金巴利街嘅「小韓國」 食地道嘅家庭式料理-小店嘅套餐全日供應 有多款配搭 價錢實惠 如果我冇記錯 最貴嘅人蔘雞湯同牛肋骨 都係$170左右 有齊前菜🥗主菜🧆米飯🍚 同一支小巧可愛嘅益力多 作為傳統套餐甜品😊-🐷泡菜豬肉鍋🐔雞肉石鍋飯冬天就梗係食熱騰騰嘅鍋啦😚 叫咗一湯一飯 先呷幾啖香辣泡菜豬肉湯暖胃 泡菜同豬肉粒煲到又淋又濕濕地 啱晒餸飯 拌飯有熱度而且材料豐富 「阿豬媽」嘅樸實廚藝 窩心又飽肚🥰
小店嘅套餐全日供應 有多款配搭 價錢實惠

🐷泡菜豬肉鍋
🐔雞肉石鍋飯
冬天就梗係食熱騰騰嘅鍋啦😚 叫咗一湯一飯
拌飯有熱度而且材料豐富 「阿豬媽」嘅樸實廚藝 窩心又飽肚🥰
2025-01-20 316 views
最近鍾意食韓國菜🇰🇷🤤 經過呢間餐廳,見到餐廳環境好有韓國家庭風✨ 餐廳主要serve韓國家庭式料理,有超多唔同款嘅set🥰 凍冰冰嘅天氣就決定試下暖身嘅石鍋飯同湯🥣🔸 韓式牛肉石鍋飯 ($109)個飯熱辣辣🔥 有超多嘅牛肉同配菜,仲有生蛋同韓式辣醬💛 全部撈埋一齊仲可以食到啖啖肉 因為牛肉份量真係超多😍 因為石鍋好熱,仲可以食到飯焦🤤🥰 個套餐包咗湯+韓式前菜,全部都好開胃🤤🔸純豆腐海鮮湯 ($99)湯裡面嘅豆腐好多,又大舊又滑💕 仲有唔少蜆肉🤤 呢個湯唔會太辣,但好夠味👍🏻 好適合送住飯食🍚總結一下就係一個set包咗主菜同咁多唔同款嘅小食都係around $100,性價比都唔錯🙌🏻

🔸 韓式牛肉石鍋飯 ($109)

🔸純豆腐海鮮湯 ($99)

2025-01-18 272 views
📍尖沙咀食韓國嘢梗係要去尖沙咀呢條街,勁多韓國菜選擇。好好彩,唔使等位入咗座,然後勁快就爆場。呢度所有嘅店員都係韓國人,味道勁正宗。置身於傳統韓國家庭,享受韓國家庭式料理,好多一家大細都嚟食。多種套餐配搭選擇,如果食套餐,每個餐都會跟咗四個配菜,今次就有醃蘿蔔,泡菜,豆腐,韭菜。$99純豆腐海鮮湯一向鍾意食辣豆腐湯,所以一定要揀呢個。有分套餐或者係單點,加多$10就係套餐,梗係要食套餐。豆腐勁嫩滑,材料都好豐富,有顯,魷魚等等嘅海鮮,仲要熱辣辣,冬天食真係好正。$98 韓式牛肉炒粉絲朋友食韓式牛肉炒粉絲,呢個都係好好食,粉絲熟滿咗醬汁,每一啖入口都好香。配菜方面有椰菜絲,洋蔥,牛肉。牛肉唔會太硬。另外仲配咗個海帶豆腐湯。
📍尖沙咀

$99純豆腐海鮮湯

$98 韓式牛肉炒粉絲

2025-01-16 225 views
. 家家戶戶🏠尖沙咀的家家戶戶以韓式家庭式裝修著稱,讓人彷彿置身韓國🇰🇷 菜式選擇多樣,尤其是韓式料理,套餐更是不可錯過✨#冬甩仔女_尖沙咀  #冬甩仔女_韓國野🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅  👦🏻韓式牛肉石頭鍋飯🥘 (8/10) $109石頭鍋飯令人驚喜😍米飯粒粒分明,底部微微焦香,散發著誘人的香氣😋套餐還包括三個隨機配小菜🥬口感各異,搭配一碗熱騰騰的海帶湯🍲 清爽的滋味讓人感到十分滿足🤤每一口都充滿了家的味道🏡🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅  👧🏻純豆腐海鮮湯配飯 🍲(8.5/10) $138湯底濃郁🥢豆腐滑嫩,海鮮蜆肉鮮甜、辣味搭配白飯,多款小菜🥬十分豐富👀 🍩冬甩小資訊🍩  1️⃣收加一服務✅  💲抵食:8/10  👅好味:8/10  🍩推薦:8/10📍家家戶戶 (尖沙咀)  尖沙咀彌敦道123號  🕛1200-2200 (Mon-Sun)
[尖沙咀美食推介🍽] 家家戶戶🏠

1️⃣收加一服務✅

💲抵食:8/10
👅好味:8/10
🍩推薦:8/10

📍家家戶戶 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道123號
🕛1200-2200 (Mon-Sun)

好耐冇試過夜晚食韓國嘢🤔放工去咗韓國街嗰邊睇吓有咩餐廳😋搵到呢間感覺頗正宗,不過唔係食韓燒唔係食醬油蟹🙅🏻‍♀️睇餐牌加埋餐廳名「家家戶戶」應該係傳統家庭式韓國菜🥢餐牌有好多選擇,可以揀單點或者套餐🧡韓式辣豬肉石頭飯套餐配海帶湯,清清地可以消滯,感覺冇加味精😌另外有四款前菜,分別係泡菜、腸仔、韭菜同海帶絲🤩無論係單食或者送飯都好味道🥳另外仲有益力多石頭飯上菜時熱辣辣😍已經加咗調味醬,配菜有芽菜、菠菜、生雞蛋等等,撈埋辣豬肉一齊食非常惹味,辣豬肉已經醃過,所以整體偏濃味😁適合重口味人士,底部有少少飯焦,卜卜脆有口感👍🏻🧡純豆腐豬肉湯套餐同樣地配有四款前菜同益力多,呢款係湯嘅套餐,所以冇海帶湯☺️豆腐湯上菜時熱辣辣,真係好適合冬天時候食🤣豆腐同豬肉份量都唔少,豆腐係布包豆腐有豆香味🤩將飯加入湯,可以變成湯飯,又多種食法🤭

🧡韓式辣豬肉石頭飯

🧡純豆腐豬肉湯

$100 (Dinner)