近日到訪一間銅鑼灣法國的餐廳,性價比非常之高,服務周到。晚市有二人套餐,亦都可以散叫,種類繁多。煙三文魚沙律,三文魚沙律色彩繽紛,蔬菜新鮮,搭配的沙律醬清爽,是一個極佳的開胃菜。蒜蓉麵包外脆內軟,蒜香四溢脆口。每一片麵包均勻地塗上了香濃的蒜蓉醬,略帶焦香,非常適合搭配湯品享用。松露湯,松露湯濃郁而絲滑,散發出淡淡的松露香氣,令人醉。湯底的鮮美與松露的獨特氣味相融合,為食客帶來奢華的享受。蕃茄湯,以新鮮蕃茄為主料,味道酸甜適中,十分開胃。湯的質感醇厚,搭配蒜蓉麵包吃格外美味,是一個不錯的選擇。大蝦意粉,蝦肉新鮮且大,味道鮮美,搭配的意粉煮得恰到好處,既有嚼勁又吸附了濃郁的醬汁。三黃雞的皮脆肉嫩,白白滑滑,加入了一些香料,增添了風味。每一口都能感受到雞肉的鮮美,非常誘人。最後甜品部份的蘋果批雪糕,外皮酥脆,內裡蘋果餡香甜可口,配上香滑的雪糕,口感對比令人驚喜。

近日到訪一間銅鑼灣法國的餐廳,性價比非常之高,服務周到。

晚市有二人套餐,亦都可以散叫,種類繁多。

2024-08-24 343 views
位於銅鑼灣鬧市中的樓上餐廳,可能冇乜宣傳,星期六中午都唔係太多人。餐廳環境有西餐氛圍,廁所乾淨很讚。餐牌set lunch選擇夠全面,附送嘅餐包夠熱好好食。加錢叫咗個龍蝦湯,好夠味又有龍蝦肉。店員知道我哋share,廚師自動幫我哋分碗非常細心。主食叫咗意粉,麵條處理得好好夠乾身又al Dente。另外叫咗個豬扒,低溫慢煮keep到肉質夠嫩滑。最後叫咗個心太軟,呢個有驚喜,外脆內軟個餡又唔會死甜。整體食物好店員服務殷勤,會翻桌。寫食評係覺得佢可以值得有多d客😃
2024-08-24
$200 (Lunch)
2024-08-12 682 views
最近聽家姐講佢食過Gaijin話好食, 我又唔執輸約左男朋友黎食😛😛男朋友都幾著重餐廳環境嘅人,我就冇咩所謂嘅,不過佢一上到黎都話覺得環境又幾好!呢碟係男朋友嗌嘅扒原隻澳洲龍蝦 ($480),另一碟就我嗌嘅黑松露牛肝菌意大利飯 ($158), 當然我地都係share食嘅😌澳洲龍蝦大到嚇親我😲原來會比咁肥美大隻咁荀架咩!!!食落肉質又好彈牙好新鮮,出符意料地抵食喎!黑松露牛肝菌意大利飯味道非常的香濃!飯粒軟硬度適中,啖啖黑松露味道又啖啖都有牛肝菌,好好食🥹🥹最後提議男朋友不如下星期再黎🥹

最後提議男朋友不如下星期再黎🥹
2024-08-09 786 views
銅鑼灣不嬲都多好西,今次聽聞呢間餐廳推出咗一份新菜單!所以決定去試下兩人套餐,估唔到驚喜連連STARTER香煎法國鴨肝配梅酒蘋果前菜已經係驚艷,鵝肝煎得香脆又重油香,軟綿可口!鮮蝦柚子沙律蝦大大隻又彈牙MAIN COURSE炭燒美國頂級安格斯肉眼扒配紅酒燒汁主菜嘅牛排煮到啱啱熟,同醬汁亦搭配得宜直通粉配煙三文魚風乾蕃茄露笋除咗面頭嘅煙三文魚之外,仲有mix咗煙三文魚碎,撈埋幾好食~Overall黎講係一間幾抵食嘅西餐廳

STARTER
香煎法國鴨肝配梅酒蘋果
前菜已經係驚艷,鵝肝煎得香脆又重油香,軟綿可口!

鮮蝦柚子沙律
蝦大大隻又彈牙

MAIN COURSE
炭燒美國頂級安格斯肉眼扒配紅酒燒汁
主菜嘅牛排煮到啱啱熟,同醬汁亦搭配得宜

直通粉配煙三文魚風乾蕃茄露笋

Overall黎講係一間幾抵食嘅西餐廳
2024-08-04 707 views
見到Gaijin啲相啲野食擺盤全部都好精美,好吸引到我同朋友黎試下。入到餐廳,覺得環境已經好打卡able🤭座位又好闊落,打造得好舒服嘅環境。焗原隻蒜頭法包$48法包層層疊咁擺好,香脆又大塊!除左本身已經充滿蒜香嘅包,仲有原隻蒜頭比你加落個包食,蒜香愛好者真係不能錯過😍😍慢煮三文魚扒配芒果芥末香草汁$248個汁我好欣賞,芥末同芒果原來咁夾架🫢配落嫩滑三文魚度真係十萬個好食!塊三文魚好靚,自身油脂極香🤩黑松露牛肝菌意大利飯 $158 黑松露味好香濃,牛肝菌好多舊,真心足晒料!risotto稠度煮得剛剛好,食落超綿滑入味😍🥰

焗原隻蒜頭法包$48

慢煮三文魚扒配芒果芥末香草汁$248

黑松露牛肝菌意大利飯 $158
2024-08-04 619 views
這間位於銅鑼灣的樓上法國菜餐廳,環境舒適,裝修充滿格調,而且氣氛不錯,很有情調,好適合慶祝、約會、朋友聚會等。.🍽️SET FOR TWO $568.🔸STARTER▪️香煎法國鴨肝配梅酒蘋果鴨肝充滿油香,煎得外脆內嫰,配上梅酒蘋果和沙律菜,平衡油脂感。.🔸SALAD▪️暖鮮蝦柚子沙律沙律菜好新鮮,鮮蝦香煎美味彈牙,配上柚子,感覺清新。.🔸SOUP▪️忌廉湯忌廉湯口感creamy,還配有鬆軟麵包。.🔸MAIN COURSE▪️炭燒美國頂級安格斯肉眼扒配紅酒燒汁選用頂級安格斯肉眼,肉味濃郁富肉汁,口感嫩滑,配上紅酒燒汁,味道更提升。伴碟還有薯蓉、新鮮蔬果。🔸PASTA🔸鮮蝦蒜片欖油天使麵天使麵煮得剛剛好,口感彈牙,味道清清地,入面還有三隻香煎鮮蝦,彈牙鮮味。.🔸DESSERT▪️心太軟配雪糕甜品有驚喜,心太軟焗得恰到好處,外皮香脆,一切開香濃朱古力醬慢慢流出。配上冰凍雪糕,有冷熱交融的口感。.🔸DRINK▪️咖啡或茶有多款選擇,我們選了熱荔枝綠茶、凍cappuccino,兩款味道都不錯,而且份量足。
🍽️SET FOR TWO $568
🔸STARTER
▪️香煎法國鴨肝配梅酒蘋果

🔸SALAD
▪️暖鮮蝦柚子沙律
沙律菜好新鮮,鮮蝦香煎美味彈牙,配上柚子,感覺清新。

🔸SOUP
▪️忌廉湯
忌廉湯口感creamy,還配有鬆軟麵包。

🔸MAIN COURSE

▪️咖啡或茶
Type of Meal
Dinner
2024-08-04 520 views
✲゚*。 🥩銅鑼灣抵食西餐廳🍴之前見唔少人介紹呢間銅鑼灣西餐廳Set Dinner $568/2位 幾抵食👍🏻有齊前菜 沙律 湯 主菜 意粉 甜品 飲品🙆🏻‍♀️整體食物質素&服務都唔錯 值得一試🍎 STARTER香煎法國鴨肝配梅酒蘋果🥗 SALAD暖帶子蕃茄沙律🍅 SOUP雜菜湯 & 忌廉湯🥩 MAIN COURSE炭燒美國頂級安格斯肉眼扒配紅酒燒汁主菜有幾個選擇 除左牛之外 仲可以揀黑毛豬鞍/羊鞍個肉眼扒我叫左5成熟 幾大塊 肉味突出 😋食落唔會好韌👍🏻🍝 PASTA意粉有兩個選擇直通粉配煙三文魚風乾蕃茄露笋/ 鮮蝦蒜片欖油天使麵個人覺得如果直通粉份量多啲會更好😙🍫 DESSERT心太軟配雪糕-✨ Set Dinner ($568 for 2)+10% service charge-📍 GAIJIN @gaijincuisine銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓-#cafefoodsnap_CausewayBay
✲゚*。 🥩

直通粉配煙三文魚風乾蕃茄露笋/ 鮮蝦蒜片欖油天使麵
個人覺得如果直通粉份量多啲會更好😙

🍫 DESSERT
心太軟配雪糕
✨ Set Dinner ($568 for 2)
+10% service charge
📍 GAIJIN @gaijincuisine
銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
#cafefoodsnap_CausewayBay
2024-08-02 370 views
難得食到間環境精緻食得寫意ge西餐,當然要推介一下!餐廳裝修得高貴但又唔浮誇,係令人好舒適嘅環境~~喺入面好舒服自在👍👍👍天婦羅炸雜菜放喺一個小木盒中,十分精緻呀☺️菜嘅種類都幾多,放到滿滿的,炸皮超級脆薄香口,冇多餘油脂感。作為starter覺得好健康!香蒜欖油大蝦意粉,$178價錢一啲都唔貴,因為都幾大碟!!新鮮大蝦大概3-4隻,意粉係天使麵果種幼身意粉,我都幾鍾意幼意粉口感!!蒜油整得好香噴噴,麵條又掛汁,好好食呀!

2024-07-31 345 views
/ 銅鑼灣格調平民法日餐廳 /꧁𝐆𝐚𝐢𝐣𝐢𝐧꧂經常用Openrice「揾食」的應該總有見過這間餐廳Openrice好評極多,search銅鑼灣餐廳的話就會彈出來Gajin位於銅鑼灣是間樓上西餐廳裝修都四正有格調,見到都有客人專誠來慶生【𝐬𝐞𝐭 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐰𝐨 $𝟧𝟨𝟪】𖤐 𝖶𝖺𝗋𝗆 𝗌𝖼𝖺𝗅𝗅𝗈𝗉 𝖺𝗇𝖽 𝗍𝗈𝗆𝖺𝗍𝗈 𝗌𝖺𝗅𝖺𝖽帶子新鮮 兩邊煎到金黃而內裏係刺身口感 醬汁配搭幾特別𖤐 𝖯𝖺𝗇-𝖿𝗋𝗂𝖾𝖽 𝖥𝗋𝖺𝗇𝖼𝖾 𝖽𝗎𝖼𝗄 𝗅𝗂𝗏𝖾𝗋 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝗉𝗅𝗎𝗆 𝗐𝗂𝗇𝖾 𝖺𝗇𝖽 𝖺𝗉𝗉𝗅𝖾鵝肝煎到有焦糖脆面!讚!搭配旁邊的浸漬蘋果食可以減輕油膩感𖤐 𝖢𝗋𝖾𝖺𝗆 𝗌𝗈𝗎𝗉𖤐 𝖬𝗂𝗑𝖾𝖽 𝗏𝖾𝗀𝖾𝗍𝖺𝖻𝗅𝖾𝗌 𝗌𝗈𝗎𝗉南瓜湯味道偏甜,個人輕喜歡較輕盈的蔬菜湯𖤐 𝖠𝗇𝗀𝖾𝗅 𝗁𝖺𝗂𝗋 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝗌𝗁𝗋𝗂𝗆𝗉, 𝗀𝖺𝗋𝗅𝗂𝖼 𝖺𝗇𝖽 𝗈𝗅𝗂𝗏𝖾 𝗈𝗂𝗅意粉很可以呢~難得天使麵沒有煮太腍而又吸收到蒜油的香氣蝦肉結實彈牙 煎得金黃 香味四溢但可能因為有三色椒 出奇地有種港式風味的感覺𖤐 𝖠𝗆𝖾𝗋𝗂𝖼𝖺𝗇 𝖠𝗇𝗀𝗎𝗌 𝖱𝗂𝖻 𝖾𝗒𝖾 𝗌𝗍𝖾𝖺𝗄 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝗋𝖾𝖽 𝗐𝗂𝗇𝖾 𝗌𝖺𝗎𝖼𝖾牛
/ 銅鑼灣格調平民法日餐廳 /

꧁𝐆𝐚𝐢𝐣𝐢𝐧꧂
經常用Openrice「揾食」的應該總有見過這間餐廳
Gajin位於銅鑼灣是間樓上西餐廳
裝修都四正有格調,見到都有客人專誠來慶生

【𝐬𝐞𝐭 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐰𝐨 $𝟧𝟨𝟪】

帶子新鮮 兩邊煎到金黃而內裏係刺身口感 醬汁配搭幾特別

香煎法國鵝肝配梅酒蘋果

鵝肝煎到有焦糖脆面!讚!
搭配旁邊的浸漬蘋果食可以減輕油膩感

𖤐 𝖢𝗋𝖾𝖺𝗆 𝗌𝗈𝗎𝗉
𖤐 𝖬𝗂𝗑𝖾𝖽 𝗏𝖾𝗀𝖾𝗍𝖺𝖻𝗅𝖾𝗌 𝗌𝗈𝗎𝗉

南瓜湯味道偏甜,個人輕喜歡較輕盈的蔬菜湯

意粉很可以呢~

難得天使麵沒有煮太腍而又吸收到蒜油的香氣
蝦肉結實彈牙 煎得金黃 香味四溢
但可能因為有三色椒 出奇地有種港式風味的感覺

牛扒七成熟不算難咬 肉味都有的
以這個價位來說都收貨 不過先rest一下就更好

𖤐 𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾 𝗅𝖺𝗏𝖺 𝖼𝖺𝗄𝖾 𝖺𝗇𝖽 𝗂𝖼𝖾 𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆

心太軟朱古力濃郁 甜度亦剛好
外層焗到脆脆的 不錯

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:👱🏻‍♀️7.6/10 🦦7.6/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 GAIJIN (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
#cty_western
#cty_銅鑼灣
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

香煎法國鵝肝配梅酒蘋果
  • 香煎法國鴨肝配梅酒蘋果
2024-07-25 537 views
登龍街出名多好西, 今次更發現左多一間超正樓上Fusion餐廳,又可以加入我嘅登龍街must eat list啦! 呢晚同個老友黎。啲野食overall好高質但最後每人只係300幾蚊,好抵🤭餐湯(羅宋湯) 暖鮮蝦柚子沙律 慢煮三文魚扒配芒果芥末香草汁 香煎帶子蕃茄蓉意大利粉 羅宋湯酸度中庸,蔬菜料足。蝦柚子沙律啲蝦好大隻厚實非常好食!!三文魚扒一切開就見到肉質好滑嫩,厚度有叉嘅一半,一啲都唔小架!面頭嘅香料超好食!芒果芥末香草汁一定要試下,真係少少帶芒果味,好特別😋帶子意大利粉都係大大粒同新鮮帶子,呢間餐廳嘅海鮮真係幾唔錯!麵條有咬口,真心正!

餐湯(羅宋湯)
暖鮮蝦柚子沙律
慢煮三文魚扒配芒果芥末香草汁
香煎帶子蕃茄蓉意大利粉

2024-07-22 658 views
唔算成日過黎銅鑼灣食野, 因為就算普通細cafe價錢呢區都偏貴, 不過呢今日食左呢間叫Gaijin嘅樓上西餐, 發現概括食物質素, CP係非常高, 真係好過去D細café囉~而家仲要有個promo係follow 社交平台, lunch有88折。我嗌左寶雲酥比目魚配芒果芥末汁,朋友嗌左紐西蘭西冷扒拼大蝦配紅酒燒汁,同一份心太軟雪糕share食。折左後埋單$400鬆啲,好抵👍👍👍比目魚個芒果芥末汁我覺得幾獨特,食落係好清爽,有一種將比目魚更提鮮嘅效果。魚肉非常細嫩,高質食材。西冷扒order左7成熟,個口感非常好,軟硬適中,肉汁滿滿,其實佢好大塊,大過我個手掌,所以好抵。心太軟一人一半食完冇咁多罪惡感hahaha,一切開就已經好流心,個心微熱㗎,好好食!!!

2024-07-22 439 views
今日lunch同媽咪兩個撐枱腳,媽咪比較鍾意食西式野,於是帶左佢黎呢間屋企附近又高高地級嘅"GAIJIN"食飯, 呢日11點左右就黎到,平日未到peak hour所以一入就有位lu~座位勁寬落,坐落好舒服個寶雲酥比目魚(配芒果芥茉汁)非常好味好印象深刻!魚肉軟嫩滑爽,無骨,皮炸得香酥,$198好抵另加$48一齊食左個法式焦糖燉蛋,焦糖面燒得幾靚,仲有少少生果點綴吓,唔係太甜架咋,蛋香味幾濃,好正!!坐得舒適野又好食,幾欣賞呢間西餐廳

坐得舒適野又好食,幾欣賞呢間西餐廳
同男朋友慶祝特別日子,所以刻意搵間西餐廳浪漫一下💕網上見到呢間位於銅鑼灣【Gaijin】環境氣氛好唔錯🍴✨寧靜、高級既氛圍,配上柔和既燈光,舒適又有情調🫶🏻我地揀左二人套餐,價錢係$568 +10% service charge,性價比相當高呢!✿ Starter ✿❥ 香煎法國鴨肝配梅酒蘋果鴨肝好有水準,煎到外脆內嫩,岩岩好,有入口即溶既感覺🥰配埋梅酒蘋果,平衡返油膩感~✿ Salad ✿❥ 暖鮮蝦柚子沙律比想像中大份😚有3隻爽口彈牙既鮮蝦🥰沙律配上酸酸甜甜既沙律醬同意大利黑醋,仲有清甜既柚子肉,好清新開胃🫶🏻✨✿ Soup ✿❥ 雜菜湯 + 忌廉湯可以揀2碗餐湯~雜菜湯酸甜醒胃!忌廉湯質地比較濃稠,味道濃郁creamy🤩✿ Main Course ✿❥ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配帶子呢碟菜超高質!豬鞍燒得好靚,面頭有少少焦香❤️以慢煮方式,保留到肉汁,食落口夠juicy!肉質厚身而粉嫩💖好易切得開,一d韌既感覺都冇👍伴碟既燒汁同豬鞍味道都好夾😋另外仲配上兩粒帶子,好厚身,食落爽口彈牙🥰✿ Pasta ✿❥ 直通粉配煙三文魚風乾蕃茄露笋煙三文魚卷成玫瑰花狀🌹賣相好靚☺️💕入口煙燻香味濃,食落充
同男朋友慶祝特別日子,所以刻意搵間西餐廳浪漫一下💕
網上見到呢間位於銅鑼灣【Gaijin】環境氣氛好唔錯🍴✨
寧靜、高級既氛圍,配上柔和既燈光,舒適又有情調🫶🏻

✿ Starter ✿

❥ 香煎法國鴨肝配梅酒蘋果

✿ Salad ✿

❥ 暖鮮蝦柚子沙律
比想像中大份😚有3隻爽口彈牙既鮮蝦🥰

✿ Soup ✿

❥ 雜菜湯 + 忌廉湯
可以揀2碗餐湯~
雜菜湯酸甜醒胃!
忌廉湯質地比較濃稠,味道濃郁creamy🤩

✿ Main Course ✿

❥ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配帶子
呢碟菜超高質!豬鞍燒得好靚,面頭有少少焦香❤️
以慢煮方式,保留到肉汁,食落口夠juicy!
肉質厚身而粉嫩💖好易切得開,一d韌既感覺都冇👍
伴碟既燒汁同豬鞍味道都好夾😋
另外仲配上兩粒帶子,好厚身,食落爽口彈牙🥰

✿ Pasta ✿

❥ 直通粉配煙三文魚風乾蕃茄露笋
煙三文魚卷成玫瑰花狀🌹賣相好靚☺️💕
入口煙燻香味濃,食落充滿鹹香~
直通粉煙韌彈牙🤩另外仲有爽脆既露笋同蕃茄乾做伴菜💚口感唔錯👍🏻

✿ Dessert ✿

❥ 心太軟配雪糕
心太軟表皮脆脆地,一切開暖笠笠既朱古力醬慢慢流出,做到流心效果🍫💕
配埋軟滑既雲呢拿雪糕,冷熱交融,好食🤤🍦

✿ Drinks ✿

❥ 青瓜薄荷梳打
❥ 藍天梳打
兩杯飲品都有漸變效果🌈好靚呢!
前者帶有淡淡既青瓜香氣🥒好refreshing!
後者加入左寒天,好好咬口🫶🏻✨
2024-07-09
Type of Meal
Dinner
2024-07-21 551 views
呢間餐廳我早喺三年前已經開始幫襯,嗰陣嘅味道好有驚喜 而且餐前嘅麵包都任食 質素同性價比都好高事隔三年,我再嚟幫襯,雖然價錢嚟講就差唔多,都係100尾到300左右(lunch)我以為都仍然有任食餐前麵包,加左兩個之後,到埋單先知要收錢,又唔預先同人講,餐牌又唔寫,呢個服務態度我覺得好失望既,雖然錢唔多,但點可以唔同人哋講加人哋錢…食物質素方面 豬肉相對嚟講就冇咁有驚喜 識落比較嚡口 味道都比較淡 帶子都嫩口好食 另外叫咗個鴨肝蟹肉意粉 鴨肝有兩舊 油脂分布唔錯 入口即溶好好味 而蟹肉就唔係好覺啦 蟹肉份量真係令我好失望嘅… 另外仲嗌咗個蘋果批配雪糕 個人覺得幾好食嘅 酥皮脆口 加埋薄片蘋果 同埋雪糕 有多重嘅口感 肉桂粉都幾香用餐環境方面,我雖然星期日去食lunch 得三枱客 唔算多人,相對嚟講都幾靜 啱晒拍拖傾偈 整體嚟講 我會覺得係一般 可能因為我之前幫襯開 係好有驚喜 味道好好 對比起嚟 而家就真係差咁啲 希望態度會改善好啲,唔好再收extra charge 又唔同人講😅食物質素都有進步空間

🥗櫻花蝦溫泉蛋沙律配日本胡麻沙律醋汁🥢天婦羅炸雜菜🍖美國有骨豬扒拼帶子🐟寶雲蘇比目魚配芒果芥茉汁🍫心太軟雪糕|🍎蘋果撻配雪糕⚡️強烈建議情侶/閨蜜嚟撐枱腳嘅法國菜餐廳!食物高質之餘服務周到,重點環境有格調超有feel,嚟呢到慶祝特別節日實冇死🤣⚡️前菜分別嗌咗🥗溫泉蛋沙律+🥢天婦羅炸雜菜,🥢天婦羅即叫即炸,香脆可口主菜嘅🍖美國有骨豬扒拼帶子超大份~豬扒厚身+鎖滿肉汁,切個下已聞到香濃肉味,伴碟嘅帶子嫩口,薯蓉都creamy🥰⚡️🐟寶雲蘇比目魚係是日MVP,魚皮薄脆富有香料味,切嘅時候超清脆「咔」一聲勁治癒🤤芒果芥茉汁酸甜清爽,同魚肉夾到絕~大推👍🏻⚡️食完鹹梗係要食甜,🍎蘋果撻配雪糕好出色,甜度剛好,撻皮夠晒薄脆,配上蘋果嘅香甜同雪糕嘅柔滑,絕對係成餐飯完美嘅句號✨
🥗櫻花蝦溫泉蛋沙律配日本胡麻沙律醋汁
🥢天婦羅炸雜菜