樂酒場 がくさかば

GAKU HALL
同朋友食飯去邊好? 不如搵間居酒屋邊食邊飲吹下水,尖沙咀有間走昭和風既居酒屋入面裝修超有特色🇯🇵走日式昭和風,仲加入霓虹燈同日本燈籠元素,打卡一流☺️一路聽住日本歌一路坐住榻榻米真係秒回日本,十分chill😝🐟燒三文魚層層疊店員喺大家面前用火槍燒下一層層嘅三文魚,燒完三文魚更富油脂香😍上面鋪上蟹籽同埋香蔥,夾埋青瓜卷同半溶芝士一齊食香口惹味口感層次豐富🥒🧀迷の刀五雕刺身盛擺盤精緻打卡一流,包括5款時令刺身,小編去果日係三文魚、深海池魚、油甘魚、甜蝦同帶子😋特別推介甜蝦同帶子,蝦肉鮮味十足,帶子厚切好鮮甜🍲清酒煮白蛤鍋未食已經聞到酒味好香,蜆肉大大粒清甜冇沙,份量都好多,最岩同朋友開心share🦀蟹味噌甲羅燒加配薄餅蟹殼裡滿滿的蟹膏鮮甜濃郁,搭配薄餅一齊食係絕配,送酒一流🥑牛油果山葵漬牛油果去皮去核,切成薄片,蘸上醬油及山葵辣辣地好開胃🍗雞翼🐮蒜燒厚切牛舌芯佢地既燒物都燒得剛剛好,雞翼外脆帶焦香,肉嫩多汁,厚切牛舌芯爽口彈牙,加入蒜燒香濃惹味明太子醬厚燒玉子厚切玉子燒蛋香濃郁,面頭加上味道鮮美的明太子醬,鹹香味重,玉子鬆軟綿密飲品方面都有好多選擇,日本酒/啤酒/梳打/highball應有盡

一路聽住日本歌一路坐住榻榻米真係秒回日本,十分chill😝

🐟燒三文魚層層疊
口感層次豐富🥒🧀

迷の刀五雕刺身

🍲清酒煮白蛤鍋

🦀蟹味噌甲羅燒加配薄餅
蟹殼裡滿滿的蟹膏鮮甜濃郁,搭配薄餅一齊食係絕配,送酒一流

🥑牛油果山葵漬
牛油果去皮去核,切成薄片,蘸上醬油及山葵辣辣地好開胃

🍗雞翼
🐮蒜燒厚切牛舌芯

明太子醬厚燒玉子

飲品方面都有好多選擇,日本酒/啤酒/梳打/highball應有盡有🍺
今次叫左自家製蜂膠檸檬HIGHBALL同冰菠蘿HIGHBALL🍋🍍
兩杯都好清新好易入口,原塊冰菠蘿冰凍酸甜,夠曬開胃
2024-09-27 242 views
尖沙咀居酒屋,這一間其實嚟過幾次,因為坐得舒服,而且氣氛不錯,選擇都幾多價錢又合理五雕刺身盛合,每款的刺身質素都不錯,十分之鮮甜,而且切得好厚身三文魚層層叠,來到的時候侍應會用火槍燒一宵打卡十分之靚,而且三文魚真心份量好多,而且夠肥美,底部有青瓜卷夾埋一齊剛剛好蟹味噌甲羅燒配薄餅,蟹味十分之濃,配上微脆的薄餅配搭好過用餅乾牛油果山葵漬,冇諗過牛油果同山葵嘅配合不錯,牛油果十分之新鮮串燒雞翼,牛舌芯,燒得剛剛好唔會太燶,又不少肉汁明太子燒玉子,玉子口感幾滑身,而且和有一點辣的太子一齊食幾惹味清酒煮白蜆,白蜆都幾大隻,而且鮮甜,酒味都有,但係唔會太濃郁仲叫咗朋友最愛嘅燒飯團,燒得香脆,而且入邊軟熟,醬汁啱啱好配上紫菜朋友都讚好飲品叫了2杯梳打,幾大杯,菠蘿仲要打卡一流,鹽檸檬味特別酸帶點咸甜感

串燒雞翼,牛舌芯,燒得剛剛好唔會太燶,又不少肉汁

2024-09-26 292 views
想食日本菜,見到呢間居酒屋竟然有二百幾個好評,完全冇負評或者一般,覺得非常之驚訝,所以決定去試一試試完之後結果我就係覺得唔明點解全部都係好評,我個人認為真係非常之一般,無論係環境定係食物要咗一個海膽,問店員完係咩品種嘅海膽,佢只係答到我係日本海膽。。。冇辦法講出海膽嘅品種,我亦都放棄繼續追問,份量係算幾多,但係有小部分食落有一啲唔太好嘅味道。。但係我哋都冇投訴。。。另外三文魚刺身冇特別,叫咗個大家都推介嘅童星點心麵蝦,蝦係新鮮嘅,但係外面嘅童星點心麵非常之硬,咬落去個嘴會損嘅程度,我亦唔覺得特別好食,因為童星點心麵嘅味道完全蓋過咗蝦嘅鮮味,另外就叫咗個燒飯團同埋一個豚肉翠玉瓜串燒,我覺得就係一般囉,冇驚喜冇特別,亦唔係好好食,環境好嘈,我落單點完都聽唔到我講咩

天花板掛滿日式燈籠同霓虹光管, 牆上有懷舊海報, 餐廳更播放着輕快嘅日本流行歌曲🎵, 於榻榻米座位用餐, 成個氛圍同佈置都充滿着昭和風🎏🥢迷の刀。五雕刺身盛合有三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子、甜蝦, 款款刺身都好新鮮, 而且擺盤好靚!最鍾意三文魚刺身, 砌成花嘅形狀, 鮮甜肥美~🥢三文魚層層疊呢個好啱打卡!店員會即場用火槍燒三文魚、沙律醬同芝士🧀, 令芝士呈半溶狀態, 之後加上蔥同蟹籽, 令口感層次更豐富!三文魚係切成條狀, 經火炙後滲出魚油香, 再用青瓜小卷做底, 多重口感!🥢麻醬牛油果豆腐沙律 牛油果熟度剛剛好🥑, 豆腐好軟滑, 日式胡麻醬令成個沙律更開胃!🥢日式甜醬牛肉鍋 食壽喜燒當然唔少得蛋漿!牛肉肉質柔嫩, 肉味香濃, 搭配蛋漿食用, 口感更加嫩滑細緻!🥢鮪魚壽司盛盒 🍣有中拖羅、大拖羅、赤身、吞拿魚肉鐵火卷, 大拖羅有着天然魚油脂嘅甘香, 脂肪分佈好像雪花般, 油份極為豐富, 有入口即溶嘅口感!🥢銀鱈魚西京燒 推介👍🏻 非常嫩滑, 富魚油香, 魚肉帶有味噌嘅甘甜風味~🥢蒜燒厚切牛舌芯牛舌芯爽嫩彈牙, 調味剛好🥢明太子醬厚燒玉子表面有超多明太子!玉子燒有濃濃蛋香, 口感香甜蓬鬆

🥢迷の刀。五雕刺身盛合

🥢三文魚層層疊

🥢麻醬牛油果豆腐沙律

🥢日式甜醬牛肉鍋

🥢鮪魚壽司盛盒

🥢銀鱈魚西京燒
推介👍🏻 非常嫩滑, 富魚油香, 魚肉帶有味噌嘅甘甜風味~

🥢蒜燒厚切牛舌芯
牛舌芯爽嫩彈牙, 調味剛好

🥢明太子醬厚燒玉子
表面有超多明太子!玉子燒有濃濃蛋香, 口感香甜蓬鬆
2024-09-24
$600 (Dinner)
  • 明太子醬厚燒玉子
  • 五雕刺身盛合
2024-09-25 122 views
去尖東日式居酒屋食,樓上鋪,地方不算大,裝修好日式,坐咗個日式卡位,好有氣氛。地方好乾淨。坐低一會已經有七、八成入座,不是假期香港經濟情況不是很好下,真係不錯了。食物質數不錯,價錢都合理牛油果山葵漬:牛油果配山葵和醬油,想不到是如此的夾蟹味噌夾羅燒加配薄餅:蟹味好濃郁薄餅加左葱花好食三文魚層層疊:最面層系芝士,侍應用火槍燒過,芝士溶入三文魚中合為一體底層有壽司五雕刺身盛合:全部用料好新鮮, 鮮甜明太子醬厚燒玉子:玉子雖然厚,師傅燒得很嫩滑清酒煑白蛤鍋:濃濃嘅酒香剛熟嘅白蛤,難得系冇沙自家製鹽檸檬:值得一試,喉嚨有不適,就更加要試
牛油果山葵漬:牛油果配山葵和醬油,想不到是如此的夾
蟹味噌夾羅燒加配薄餅:蟹味好濃郁薄餅加左葱花好食
五雕刺身盛合:全部用料好新鮮, 鮮甜
明太子醬厚燒玉子:玉子雖然厚,師傅燒得很嫩滑
清酒煑白蛤鍋:濃濃嘅酒香剛熟嘅白蛤,難得系冇沙
自家製鹽檸檬:值得一試,喉嚨有不適,就更加要試
好掛住日本啊~放假去咗尖沙咀日本居酒屋一解思鄉情🇯🇵呢間有榻榻米位置,裝潢充滿昭和時代氣息,打卡一流~除咗有刺身、壽司🍣 仲有串燒、炸物、火鍋等 唔少得梗係飲返杯檸檬可樂Highball🍸迷の刀 五雕刺身盛盒有齊我喜歡的🫶🏻甜蝦、油甘魚、三文魚、帶子、拖羅每款厚切刺身味道鮮甜,好新鮮~三文魚層層疊非常搶鏡🔥即席用火槍赤燒三文魚,三文魚同芝士、飛魚籽融合,口感豐富滋味🤤壽司盛盒有八貫壽司🍣有齊甜蝦、三文魚、池魚、油甘魚、鯛魚、左口魚、拖羅、吞拿魚各款魚生片好肥美,味道鮮甜~值得一試!蟹味噌甲羅燒🦀已預先將蛋、蟹肉、蟹籽拌匀 燒香後蟹味香氣噗鼻,味道鮮甜配梳打餅口感更豐富~去居酒屋點少得串燒~免治軟骨雞肉棒、生椒燒雞髀肉、雞皮、雞肝各款滋味香口,佐酒小食一流🍻推介和牛炒飯❤️‍🔥大量和牛粒炒飯粒粒分明,香口之餘口感層次豐富真係超水準啊~快啲約埋朋友一齊去試吓啦🍻🇯🇵
好掛住日本啊~
放假去咗尖沙咀日本居酒屋一解思鄉情🇯🇵

呢間有榻榻米位置,裝潢充滿昭和時代氣息,打卡一流~
1926 views

除咗有刺身壽司🍣 仲有串燒、炸物、火鍋
唔少得梗係飲返杯檸檬可樂Highball🍸

迷の刀 五雕刺身盛盒有齊我喜歡的🫶🏻

甜蝦、油甘魚、三文魚、帶子、拖羅
每款厚切刺身味道鮮甜,好新鮮~

三文魚層層疊非常搶鏡🔥

壽司盛盒有八貫壽司🍣

有齊甜蝦、三文魚、池魚、油甘魚、鯛魚、左口魚、拖羅、吞拿魚
各款魚生片好肥美,味道鮮甜~值得一試!

蟹味噌甲羅燒🦀
已預先將蛋、蟹肉、蟹籽拌匀
燒香後蟹味香氣噗鼻,味道鮮甜
配梳打餅口感更豐富~

去居酒屋點少得串燒~

免治軟骨雞肉棒、生椒燒雞髀肉、雞皮、雞肝
各款滋味香口,佐酒小食一流🍻

推介和牛炒飯❤️‍🔥大量和牛粒

炒飯粒粒分明,香口之餘口感層次豐富
真係超水準啊~

快啲約埋朋友一齊去試吓啦🍻🇯🇵
2024-09-19 187 views
嚟到尖沙咀當然要試試居酒屋輕鬆一下😆😆今日是依間,係比門面吸引,門外已經好有日本風,所以決定入去一試😆入到去,有普通座位以及榻榻米可以選擇🥰食物種類又超多款式▶️五雕刺身城盛 $338入邊煮又好唔同的刺身,每一款型保鮮味,上到菜嘅時候擺盤係非常之靚😆▶️三文魚層層疊 $138依款真係又有得欣賞,食落又好食,上面鋪滿厚厚的芝士,色前店員杯用火噴燒,散發出濃濃的芝士香味,而下面亦有三文魚以及壽司卷,食落去幾重口味非常好味😁▶️清酒煮白蛤鍋 $108份量非常多,而清酒們亦非常濃郁,每一隻白蛤亦都好肥美鮮甜▶️明太子厚醬燒肉子 $78厚厚的明太子鋪上玉子上, 十分好味▶️上癮椰菜 $45非常清新,淡淡的調味料配上椰菜,是一道好好的前菜▶️吉列童星蝦 $68十分有趣,炸粉是用吉列童星麵炸起🥰🍡串燒方面🍢免治軟骨雞肉棒 $48🍢車厘茄豚肉卷 $52兩款都燒得非常之好,很入味,而且調味都非常出色🍺飲品方面▶️自家製蜂膠檸檬燒醬酌 $68這款飲品非常出色,酒味不太濃烈,好適合女士飲用,而且蜂膠檸檬味亦都好濃郁,而且有檸檬果肉,十分之好味▶️冰菠蘿梳打 $68這款是沒有酒精,但亦都很出色,整個菠蘿說成冰塊,令到飲品更濃

食物種類又超多款式

▶️五雕刺身城盛 $338

▶️三文魚層層疊 $138

▶️清酒煮白蛤鍋 $108
份量非常多,而清酒們亦非常濃郁,每一隻白蛤亦都好肥美鮮甜

▶️明太子厚醬燒肉子 $78
厚厚的明太子鋪上玉子上, 十分好味

▶️上癮椰菜 $45
非常清新,淡淡的調味料配上椰菜,是一道好好的前菜

▶️吉列童星蝦 $68
十分有趣,炸粉是用吉列童星麵炸起🥰

🍡串燒方面
🍢免治軟骨雞肉棒 $48
🍢車厘茄豚肉卷 $52
兩款都燒得非常之好,很入味,而且調味都非常出色

🍺飲品方面
▶️自家製蜂膠檸檬燒醬酌 $68

▶️冰菠蘿梳打 $68
這款是沒有酒精,但亦都很出色,整個菠蘿說成冰塊,令到飲品更濃郁

整體來說,這間居酒屋食物質素很高,不但也有很多新奇的菜式,而且味道亦都很好,值得一試😁

2024-09-13 251 views
🐟 迷の刀五離刺身盛合擺盤精美,刺身厚切,價錢亦好超值。重點係十分新鮮!必試帶子、吞拿魚、油甘魚及三文魚,特別係三文魚,好正。🐟三文魚層層疊超驚喜,店員幫你將芝士燒到香滑惹味,拉絲香滑。三文魚刺身,鮮嫩無比,讓人一口接一口,好好味。🥩 蒜燒厚切牛舌芯(1串)經過蒜香烤制,厚實外焦內嫩,口感軟腍,好香,可以encore🍅 車厘茄豚肉卷(二本)豚肉包住車厘茄,肉質焦香,每一口破汁,酸甜味中和豚肉的油膩感,好開胃。🍤 吉列童星蝦(2隻)賣相十分吸引,一見到這道吉列童星蝦勾起了我童年的回憶,外脆內嫩,好好食🥑 麻醬牛油果豆腐沙律健康又美味的選擇,清新又鮮甜🦀 蟹味噌甲羅燒加配薄餅 啖啖蟹肉,十分惹味,配上薄餅食,好正🍳 明太子醬厚燒玉子明太子醬好香滑,份量十足,蛋味重🍲 清酒煮白蛤鍋白蛤粒粒飽滿,清酒的香氣彌漫,白蛤煮得恰到好處,肉質鮮甜🍯 自家製蜂膠檸檬酸酸甜甜,檸檬味唔算重,但好清香🍍 冰菠蘿Highball 清爽的口感,讓人瞬間消暑,入口清甜,好岩女士飲樂酒場環境十分寬闊舒適,菜式精緻可口,絕對值得一試!
🐟 迷の刀五離刺身盛合
🐟三文魚層層疊
🥩 蒜燒厚切牛舌芯(1串)
🍅 車厘茄豚肉卷(二本)

🍤 吉列童星蝦(2隻)
🥑 麻醬牛油果豆腐沙律
健康又美味的選擇,清新又鮮甜
🍳 明太子醬厚燒玉子
明太子醬好香滑,份量十足,蛋味重
🍲 清酒煮白蛤鍋
白蛤粒粒飽滿,清酒的香氣彌漫,白蛤煮得恰到好處,肉質鮮甜
🍯 自家製蜂膠檸檬
酸酸甜甜,檸檬味唔算重,但好清香

樂酒場環境十分寬闊舒適,菜式精緻可口,絕對值得一試!
  • 三文魚層層疊
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 明太子醬厚燒玉子
  • 五雕刺身盛合
  • 吉列童星蝦
ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡɢᴀᴋᴜ ʜᴀʟʟ(樂酒場)店舖位於尖沙咀白蘭軒道地下正門一入店會經過一條長樓梯入店後非常多日本裝飾店內當晚非常多人整間店內裝修非常啱ꜰᴇᴇʟ彷似置身於日本的酒場一樣店舖更有一個塌塌米區域餐廳提供極大量種類日本食物ᴍᴇɴᴜ提供刺身壽司之外亦有提供燒物、鍋物、天婦羅、酒肴等飲品方面除生啤外亦有燒酌類及果實酒類別🔸 迷の 五離刺身盛合$338三文魚、魚子、油甘魚、帶子、吞拿魚甜蝦每樣都非常新鮮🔸 三文魚層層疊$138 店員會席前即場炙燒再鋪上魚子同蔥段🔸蟹味噌甲羅燒配薄餅$94🔸芝士醬厚燒玉子$98🔸什錦天婦罗$150🔸白鰻串燒$138白鰻入口彈牙、微微焦香🔸冰菠蘿梳打$68 真係有原條菠蘿掛於杯邊有得飲,有得食🔸自家製蜂膠檸檬燒酌$68非常好飲、有原件蜂膠係入面比例剛好整體食物質素不錯飲品非常高質店員的服務亦非常貼心@gaku.hallhk樂酒場 がくさかば(ᴛꜱɪᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜᴍ)📍 ꜱʜᴏᴘ ʜ & ᴊ, ɢ/ꜰ, ʟʏᴛᴏɴ ʙᴜɪʟᴅɪɴɢ,ɴᴏ.1 ʙʟᴇɴʜᴇɪᴍ ᴀᴠᴇɴᴜᴇ, ᴛꜱᴛ
ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

ɢᴀᴋᴜ ʜᴀʟʟ(樂酒場)

店舖位於尖沙咀白蘭軒道

彷似置身於日本的酒場一樣

店舖更有一個塌塌米區域

餐廳提供極大量種類日本食物
ᴍᴇɴᴜ提供刺身壽司之外
亦有提供燒物、鍋物、天婦羅、酒肴等
飲品方面除生啤外
亦有燒酌類及果實酒類別

🔸 迷の 五離刺身盛合$338
三文魚、魚子、油甘魚、帶子、吞拿魚甜蝦
每樣都非常新鮮

🔸 三文魚層層疊$138
店員會席前即場炙燒
再鋪上魚子同蔥段

🔸蟹味噌甲羅燒配薄餅$94

🔸芝士醬厚燒玉子$98

🔸什錦天婦罗$150

🔸白鰻串燒$138
白鰻入口彈牙、微微焦香

🔸冰菠蘿梳打$68
真係有原條菠蘿掛於杯邊
有得飲,有得食
🔸自家製蜂膠檸檬燒酌$68
非常好飲、有原件蜂膠係入面
比例剛好

整體食物質素不錯
飲品非常高質
店員的服務亦非常貼心

@gaku.hallhk

樂酒場 がくさかば(ᴛꜱɪᴍ ꜱʜᴀ ᴛꜱᴜᴍ)
😋好鐘意食食日本嘢,所以揀左呢間充滿特色嘅居酒屋,餐廳融合了昭和風情,掛滿彩色燈籠、海報及打卡燈牌,由樓梯沿着上,裝修充滿日本feel,坐係榻榻米位聽住日文歌,氣氛一流呀!🔥三文魚層層疊職員用火槍將三文魚表層輕微燒焦,配上濃郁融化的芝士和三文魚籽,邪惡又好味!🥑牛油果山葵漬半個新鮮牛油果,配以柚子醋、山葵和紫菜,酸酸地好開胃,而且造型極度可愛!🍣迷の刀五雕刺身拼盤擺盤精緻吸引,非常新鮮肥美,份量很慷慨,五款刺身包括有:吞拿魚腩、三文魚、甜蝦、油甘魚及帶子!🍤吉列童星蝦 $68童年回憶再現!酥脆彈牙的吉列蝦,配上沙律醬好滿足,值得一試!🍢蒜燒厚切牛舌芯/雞翼牛舌肉質鮮嫩彈牙,越嚼越香;鹽燒雞翼外皮酥脆,肉質滑嫩多汁。✨關東煮拼盤湯頭清甜可口,材料豐富多樣,既養生又美味。🦀蟹味噌甲羅燒配薄餅濃郁的蟹膏和蟹籽,夾在薄餅中絕對是絕配!🍹巨峰 HIGHBALL whiskey獨特酒氣,加上酸甜滋味,清爽又好喝!🍍菠蘿燒酌清甜爽口,酒精濃度適中,還有新鮮菠蘿作伴!

😋

吉列童星蝦 $68

🍢
蒜燒厚切牛舌芯/雞翼

關東煮拼盤
湯頭清甜可口,材料豐富多樣,既養生又美味。

🦀
蟹味噌甲羅燒配薄餅
濃郁的蟹膏和蟹籽,夾在薄餅中絕對是絕配!

🍹巨峰 HIGHBALL
whiskey獨特酒氣,加上酸甜滋味,清爽又好喝!

🍍菠蘿燒酌
清甜爽口,酒精濃度適中,還有新鮮菠蘿作伴!

呢間日本居酒屋,牆身滿佈日式海報、霓虹光管,天花板掛滿燈籠,地方闊落,可選榻榻米或桌椅坐位區。有日式居酒屋必點食物、多款清酒、燒酒、啤酒、自家調配highball、cocktail。🐠🦐迷の刀 五雕刺身盛合 ~擺盤賣相吸引,將三文魚砌成花形,中間放滿飛魚子。另有帆立貝、甜蝦、吞拿魚、油甘魚,超級豐富。🍣三文魚層層疊 ~底下放上青瓜小卷,上面鋪滿三文魚,再擠滿沙律醬。職員上枱後,用火槍燒沙律醬及三文魚,在放滿三文魚子、青蔥,所以有層層疊嘅感覺。🥑牛油果山葵漬 ~牛油果加上山葵粒,灑上紫菜碎,配搭柚子醬汁。🦀蟹味噌甲羅燒(加配薄餅) ~ 松葉蟹膏釀蟹蓋,配上香蔥薄餅,味道鮮味。🐓雞翼(一本)🐃蒜燒厚切牛舌芯(1串) ~ 肉質軟嫩、爽脆且多汁。🥚明太子醬厚燒玉子🍶清酒煮白蛤鍋 ~日式料理必點菜式,滿滿日本清酒Sake、蛤蜊又大又多,好滿足。🍺自家製蜂膠檸檬HIGHBALL ~ 飲highball都鍾意飲檸檬味,今次加上蜂膠,帶點微甜,好飲。🍹白桃梳打

🐠🦐迷の刀 五雕刺身盛合

🍣三文魚層層疊

🥑牛油果山葵漬
~牛油果加上山葵粒,灑上紫菜碎,配搭柚子醬汁。

🦀蟹味噌甲羅燒(加配薄餅)
~ 松葉蟹膏釀蟹蓋,配上香蔥薄餅,味道鮮味。

🐓雞翼(一本)
🐃蒜燒厚切牛舌芯(1串)
~ 肉質軟嫩、爽脆且多汁。

🥚明太子醬厚燒玉子

🍶清酒煮白蛤鍋

🍺自家製蜂膠檸檬HIGHBALL

🍹白桃梳打
2024-09-08
Type of Meal
Dinner
2024-09-08 195 views
行經尖東附近 看到白蘭軒道有一間不太顯眼的酒場但一上樓卻是一間十分有日式特色的酒館餐廳裝潢設計十分日系又有一個塌塌米的區域十分適合一大群朋友來談天喝酒和打卡😍🧡滿滿海膽杯有滿滿海膽和蟹籽,拌上壽司飯吃口感滿滿🧡三文魚層層疊卷物上面疊滿三文魚,店員會即場炙燒三文魚🍣上面的沙律醬,視覺上十分享受🧡左口魚薄切每塊左口魚切得夠薄 配上芥末和壽司豉油味道不錯🧡鹽燒三文魚鮫鹹鹹的味道,三文魚肉嫩滑🧡蟹味噌甲羅燒加配薄餅蟹味十分濃郁,將蟹肉放上薄餅吃配搭意外地配合😍性價比挺高🧡清酒煮白蛤鍋白蛤厚肉又新鮮 🧡飲品-巨峰燒酎-冰菠蘿燒酎

行經尖東附近 看到白蘭軒道
有一間不太顯眼的酒場
但一上樓卻是一間十分有日式特色的酒館
餐廳裝潢設計十分日系
又有一個塌塌米的區域
十分適合一大群朋友來談天喝酒和打卡😍

🧡滿滿海膽杯
有滿滿海膽和蟹籽,拌上壽司飯吃口感滿滿

🧡三文魚層層疊

🧡左口魚薄切
每塊左口魚切得夠薄 配上芥末和壽司豉油味道不錯

🧡鹽燒三文魚鮫
鹹鹹的味道,三文魚肉嫩滑

🧡蟹味噌甲羅燒加配薄餅
蟹味十分濃郁,將蟹肉放上薄餅吃
配搭意外地配合😍性價比挺高

🧡清酒煮白蛤鍋
白蛤厚肉又新鮮

🧡飲品
-巨峰燒酎
-冰菠蘿燒酎

2024-09-07 169 views
今次同朋友黎到呢度,一入到店鋪已經感受到濃濃既日式昭和年代的氛圍,牆上滿佈日式舊海報和古董玩具,天花掛滿彩色繽紛的日式紙燈籠,感覺好像去了日本的祭典一樣,餐廳分為普通座位區同榻榻米區,地方乾淨舒適~ order咗幾樣野,我地覺得係水準之上,值得黎多幾次🥢迷の刀 五雕刺身盛合有三文魚、甜蝦、帶子、魚子、油甘魚,勁新鮮,入口食到甜味,唔使點醬油都好正🥢三文魚層層疊其實係鹽燒芝士三文魚壽司~ 店員送餐上枱後,會用火槍🔥將頂層芝士燒熔~ 香氣撲鼻~ 打卡同味道都好正🥢蟹味噌甲羅燒濃濃的蟹膏香氣不斷湧出,加配薄餅一齊食,入口鹹甜適中🥢串燒點了鹽燒雞翼同蒜燒厚切牛舌芯,牛舌芯厚切彈牙,推薦🥢明太子醬厚燒玉子明太子比較重味。配埋玉子剛好中和🥢清酒煮白蛤鍋淡淡清酒味陪襯住滑嫩白蛤~ 正喎🥤飲品蜂膠檸檬燒酌同冰菠蘿梳打兩杯都好味。比較推薦冰菠蘿梳打~ 超大塊甜菠蘿🍍插住隻杯,飲完仲可以食埋

order咗幾樣野,我地覺得係水準之上,值得黎多幾次

🥢迷の刀 五雕刺身盛合

🥢三文魚層層疊

🥢蟹味噌甲羅燒
濃濃的蟹膏香氣不斷湧出,加配薄餅一齊食,入口鹹甜適中

🥢串燒
點了鹽燒雞翼同蒜燒厚切牛舌芯,牛舌芯厚切彈牙,推薦

🥢明太子醬厚燒玉子
明太子比較重味。配埋玉子剛好中和

🥢清酒煮白蛤鍋

Dinner
  • 三文魚層層疊
  • 冰菠蘿梳打
2024-09-03 194 views
位於尖沙咀白蘭軒道的「樂酒場がくさかば」,係一間人氣度頗高的日式居酒屋🏮店內裝修充滿日本和風味道,而且設有榻榻米座位牛油果山葵漬新鮮軟滑牛油果配上山葵漬,衝擊味蕾迷之刀 五雕刺身盛合五款時令日本空運魚生:新鮮帆立貝、三文魚、甜蝦、深海池魚及鯛魚刺身,每款都油潤有光澤,新鮮甜美,好高質三文魚層層疊青瓜小卷表面放滿一條條刺身三文魚腩、芝士及蛋黃醬。店員會即席以火槍燒一燒表面,芝士呈半溶狀態,三文魚油滲透進飯裏,正呀蟹味噌甲羅燒配薄餅蟹殼讓了滿滿的味噌蟹膏,香氣撲鼻,濃濃的蟹膏令人非常回味,配上微脆的油酥薄餅,大滿足雞翼一串有兩件雞翼,烤得金黃香脆,皮脆肉嫩,都邪惡美味蒜燒厚切牛舌芯厚切牛舌芯軟嫩可口,牛味濃郁,齒頰留香清酒煮白蛤鍋簡單又美味的清酒昆布煮蜆鍋,蜆肉飽滿又大粒,鮮甜味美明太子醬厚燒玉子玉子燒使用日本雞蛋製作,口感軟嫩,蛋味濃郁!配上明太子醬,微微辣,好好食

牛油果山葵漬

新鮮軟滑牛油果配上山葵漬,衝擊味蕾

迷之刀 五雕刺身盛合

三文魚層層疊

蟹味噌甲羅燒配薄餅

雞翼

一串有兩件雞翼,烤得金黃香脆,皮脆肉嫩,都邪惡美味

蒜燒厚切牛舌芯

厚切牛舌芯軟嫩可口,牛味濃郁,齒頰留香

清酒煮白蛤鍋

簡單又美味的清酒昆布煮蜆鍋,蜆肉飽滿又大粒,鮮甜味美

明太子醬厚燒玉子

$500 (Dinner)
暑假期間,移民好友回港渡假,飯眾一下是常識。㨂了尖沙咀的樂酒場,是各方面都不錯的一間居酒屋。日式氣氛滿滿,幽暗中有著五彩十色,令人心情放鬆,心情愉悅!先嚟迷の刀 五雕刺身盛合 $338,刺身新鮮肥美,有帶子、三文魚、甜蝦、油甘及赤身!油甘肥美鮮甜,先吃一件滿足一番!三文魚層層疊 $138,底層是小卷、中層是三文魚刺身、面層是少炙過啲醬汁,再放點蟹籽及蔥花,又靚又好味!蟹味噌甲羅燒 $78,加配薄餅 $16。蟹膏味道香濃,上枱還是熱氣騰騰的,厚塗在薄餅上,一絕!牛油果山葵漬 $68,牛油果夠熟,夠棉滑,微辣的山葵漬勁惹味。雞翼 $32,微脆有肉汁,切開易熟易食,椒鹽調味蒜燒厚切牛舌芯 $48,完全零韌,質感軟熟彈牙 😋😋吉列童星蝦 $68,好玩又好味,脆麵香口有創意!夠心思!大蝦🍤今次都輪為配角了 😂😂關東煮拼盤 $108,有擺盤的關東煮,令人眼前一亮😁😁!蘿蔔軟腍入味,湯底清甜!夏日炎炎,冰涼飲品少不了,來了兩杯冰飲🍸,冰菠蘿🍍梳打 $68及芒果🥭梳打 $52,暑氣全消

日式氣氛滿滿,幽暗中有著五彩十色,令人心情放鬆,心情愉悅!

油甘肥美鮮甜,先吃一件滿足一番!

雞翼 $32,微脆有肉汁,切開易熟易食,椒鹽調味

蒜燒厚切牛舌芯 $48,完全零韌,質感軟熟彈牙 😋😋