Restaurant: Genki Sushi (Metroplaza)
Info:

今日黃雨⛈️當然要進行室內活動去咗新都會難得火車壽司吾洗等位當然要食啦~坐低即order 左小朋友至愛壽司腐皮玉子牛油果🥑 軟殼蟹手卷🍙🍣今日仲送咗個元氣玻璃杯同綠茶粉添大滿足😌
今日黃雨⛈️

大滿足😌
牛油果軟殼蟹手卷
牛油果軟殼蟹手卷
2024-03-27 213 views
元氣係開放式餐廳,所以外面的味道絕對會飄進餐廳。餐廳附近有工程,天拿水味很重,愈食愈想嘔和頭痛。餐廳內,近門口位置,亦看不見有空氣清新機。員工戴住口罩,我唔清楚佢地有冇感受到天拿水味。不過,餐廳嘅食客,尤其像我坐喺門口附近,冇戴口罩,要食野嘅,真係覺得好難受。一邊食一邊頭痛,同想嘔。最後因為附近天拿水嘅味道,我冇食完野就離開。
2024-03-26 139 views
因為要換購日本設計師限量嘅元氣碟子,所以星期一就去到新都會廣場嘅元氣壽司分店,佢嘅新幹線列車係分開兩卡有四格,比起平常見到嘅一卡有四格嘅設計,有少少唔同,幾有趣。仲有個有趣位係,新幹線列車,去到轉彎位會減速,並且轉彎,唔會飛啲食物出嚟嘅,好安全,幾得意。食物方面就正常,一如以往,最推介一定係帆立貝,牛油果軟殼蟹,牛油赤海蝦,開心果蛋糕,仲有巨峰梳打那天係星期一放工嘅夜晚,非常少人,放工去到就可以直入,座位非常多成功換購限量版,日本畫家設計嘅碟子一個
因為要換購日本設計師限量嘅元氣碟子,
所以星期一就去到新都會廣場嘅元氣壽司分店,

仲有個有趣位係,新幹線列車,去到轉彎位
會減速,並且轉彎,唔會飛啲食物出嚟嘅,好安全,幾得意。

成功換購限量版,日本畫家設計嘅碟子一個
2024-03-18
  • 松葉蟹鉗
2024-01-25 182 views
去到這家店嘅時候,好期待會有啲乜好嘢搞到我咋舌🤤。甜蝦蟹膏實在係正點,蟹膏鮮香得黎滿足感一流,吃落去真係幾得意!蝦仔鮮甜,咬落去彈牙有勁,仲有種微微海味,真係好開心😊!個炸蝦卷外脆內軟,醬汁伴得啱啱好,係嗰種你食完一件又一件嘅「中毒」款!講到個炙燒黑椒三文魚,呢個真係正!啖啖肉,賣相金黃華麗,個黑椒香辣又唔會太過火,燒香的味道配上鮮嫩的三文魚,真係邊食邊點頭。換轉食埋個芥辣八爪魚,勁過癮👌。有辣有鹹有海味,啖啖芥辣刺激味蕾又唔會哏!最後,點可以唔提下軟殼蟹手卷啊?脆口嘅軟殼蟹加上沙律醬同蟹子,係真係食落去就停唔到口啦,層次感豐富,真係大讚😍。成個食飯體驗有啲新鮮又唔會太過花巧,最正係就算食完成腹都唔會覺得好滯,幾適合我哋咁嘅小市民嚟個開開心心嘅周末小聚。下次有機會,一定會再黎捧場嘅!

2024-01-22 140 views
平日2點半來有下午茶,下午茶價錢抵食,都幾多選擇,由於我早到左,先點一碟花之戀醫肚先。⭐️花之戀呢間分間既質素普遍來講係差過其他分店,成舊花之戀d三文魚瘦到呢。。。吾知仲以為比左煙三文魚。。。👎⭐️下午茶D餐,茶碗蒸,大阪章魚燒呢個餐有5舊sushi,分別有 燒汁牛肉,火炙珍寶蟹柳,厚燒玉子,鰻魚,火炙三文魚😄個人覺得燒汁牛肉最好食,火炙三文魚超薄身,一夾就穿洞。。。薄到呢。。。反而茶碗蒸有驚喜!足料,竟然真係有元貝響入面!

⭐️花之戀

⭐️下午茶D餐,茶碗蒸,大阪章魚燒

嚟到這間店,感覺就係「食得咁樣好彩」!就算唔係西裝靚仔或者名牌靚女也絕對可以大快朵頤。今次體驗,我們豪不客氣,拍桌而食。🍣 首先,啲燒賣,啱啱好嘅韌勁,鮮蝦彈牙,真係一啖一個滿足;燒鵝,外皮脆得黎聲,肉嘅油脂恰到好處,吃落去唔覺油膩。😋 傳統的叉燒飽滿嘅色澤隻隻喊住食,肉質嫩滑,帶點焦香真係惹味!而家講下🍜麵條吧,一條一條都泛著噴香光澤,每一啖都咬落去有勁,仲有種嚼勁加滋味嘅絕妙配合。結實嘅餃子皮包裹緊啲多汁肉餡,一啲也唔會勁到喊,反而係一口幸福感爆煲!唔好以為講完,仲有個幽默嘅甜品埋單!芒果布甸,滑到冇朋友,咩叫做甘甜杜絕,原來就係佢啦!總括嚟講,去到這般食堂,唔止係食,更係享受生活嘅方式㗎!👍
昨日做完眼部手術👁️之後食元氣冇八折😑😑,今日🤴🏻陪我複診,再食元氣食返佢個八折!😂😂下午茶套餐真係抵好多而且仲有八折😊😊~~~日式吉列炸蝦寶~~~有三粒吉列炸蝦,蝦🦐味OK😃😃~~~湯烏冬~~~普通正常嘅烏冬😀😀~~~三文魚湯~~~三文魚味充足,好濃好香😄😄,我就一般始終都有啲三文魚嘅腥味,但🤴🏻都幾鍾意😄😄~~~醬油蝦🦐~~~有少少醬油味嘅蝦,OK啦😙😙~~~柚子胡椒碟魚~~~魚肉有少少乾、麻麻哋😗😗~~~蟹肉蟹膏茶碗蒸~~~好香蟹膏味,蟹肉亦都唔少,幾好😁😁
下午茶套餐真係抵好多而且仲有八折😊😊
~~~日式吉列炸蝦寶~~~
有三粒吉列炸蝦,蝦🦐味OK😃😃

~~~湯烏冬~~~
普通正常嘅烏冬😀😀

~~~三文魚湯~~~

~~~醬油蝦🦐~~~
有少少醬油味嘅蝦,OK啦😙😙

~~~柚子胡椒碟魚~~~
魚肉有少少乾、麻麻哋😗😗

~~~蟹肉蟹膏茶碗蒸~~~
好香蟹膏味,蟹肉亦都唔少,幾好😁😁

2023-06-07
$63 (Lunch)
剛剛做完眼👁️部小手術,好肚餓咁就帶住黑超😎食飯先😆😆其實喺樓下壽司郎都攞咗飛,但上到嚟只係等左5分鐘可以入座咁就當食個前菜先啦😝😝,不過最主要都係想佢新系列嘅菜式!😁😁~~~三色蝦迷你飯~~~蝦味十足,特別係虎蝦大大件☺️☺️~~~珍寶甜辣墨魚~~~加左甜辣汁嘅墨魚,反而減低左墨魚味,味道停留喺甜辣味😃😃~~~特濃巴斯克芝士蛋糕~~~有輕微灸燒,甜味同芝士味鹹甜交錯,我同🤴🏻都幾鍾意😊😊~~~翡翠螺~~~翡翠螺非常大塊,有彈性😀😀~~~赤海蝦味噌燒~~~蝦味正常,冇乜特別😗😗~~~燒汁牛肉~~~🤴🏻必點菜式,滿滿嘅燒汁,牛肉亦都大大塊☺️☺️最後先醒起,聽日先係會員八折日,蝕咗㖭!😅😅
剛剛做完眼👁️部小手術,好肚餓咁就帶住黑超😎食飯先😆😆
~~~三色蝦迷你飯~~~
蝦味十足,特別係虎蝦大大件☺️☺️

~~~珍寶甜辣墨魚~~~
加左甜辣汁嘅墨魚,反而減低左墨魚味,味道停留喺甜辣味😃😃

~~~特濃巴斯克芝士蛋糕~~~
有輕微灸燒,甜味同芝士味鹹甜交錯,我同🤴🏻都幾鍾意😊😊

~~~翡翠螺~~~
翡翠螺非常大塊,有彈性😀😀

~~~赤海蝦味噌燒~~~
蝦味正常,冇乜特別😗😗

~~~燒汁牛肉~~~
🤴🏻必點菜式,滿滿嘅燒汁,牛肉亦都大大塊☺️☺️

最後先醒起,聽日先係會員八折日,蝕咗㖭!😅😅
2023-06-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$78.1 (Lunch)
今日去元氣食下午茶有啲失望揀咗個壽司set蒸蛋水汪汪, 放隻匙羹落去會出水太濕而且偏鹹料又唔係好多,應該cut budget cut得好犀利呢個set等到我朋友食完佢個 tea set先來唔知係咪等得耐得滯,軍艦啲紫菜林晒,好失望至壽司的水準都維持到平時咁嘅即係唔會有太多鮮味,係迴轉壽司的水準,當中三文魚嘅味道係最正常嘅唔知係咪因為下午茶嘅關係,所以係咁嘅質素如果真係因為下午茶嘅關係,我寧願食午餐或者晚餐算數
今日去元氣食下午茶
有啲失望

揀咗個壽司set

蒸蛋水汪汪, 放隻匙羹落去會出水
太濕
而且偏鹹
料又唔係好多,應該cut budget cut得好犀利

呢個set等到我朋友食完佢個 tea set先來
唔知係咪等得耐得滯,軍艦啲紫菜林晒,好失望

壽司的水準都維持到平時咁嘅

唔知係咪因為下午茶嘅關係,所以係咁嘅質素

如果真係因為下午茶嘅關係,我寧願食午餐或者晚餐算數

2022-09-24 350 views
今日見有啲時間,可以食耐啲,就去左元氣食lunch。發現同之前幾個月食既質素又差左。啲飯死實實,魚生又貴又吾太新鮮,價錢貴過人,但質素就比爭鮮差吾多,本身想叫碟刺身食下,但因為怕失望,最後都冇叫到。水準有待改善。
2022-09-07 348 views
又到咗每月第一個星期三會員感謝日8折每次會員感謝日都會有好多人等位,為方便會員,會員可以預先係app遙距取票,節省時間元氣壽司集團式經營,有好多分店,但食過好多分店發現每間質素都有些唔同,控制質素方面真係有待改善今日係我食過元氣壽司暫時覺得最唔好食既分店,我去元氣每次都會叫三文魚湯,呢度碗湯嚟到D湯流到成個底碟都係湯,軟殼蟹手卷裏面冇乜沙律醬,吞拿魚三點(本鮪中拖羅、赤身、長鰭吞拿魚)完全同平時食嗰啲唔同
又到咗每月第一個星期三會員感謝日8折

吞拿魚三點
2022-07-03 432 views
元氣,相信大家都好熟悉,但係今日嗌左幾款特別嘅嘢食,而其中有幾款係令我非常的劣評嘅第一係芝士焗雜菌,佢張相勁吸引,同埋賣相睇落幾大碟,嚟到呢得個拳頭咁細,細都不在話下,佢嗰啲菇係白烚囉,完全冇味,仲衰過出去茶餐廳食芝士焗飯,佢個芝士得個樣,都係冇味嘅,亦都冇拉絲嘅感覺,係好膠嘅嗰種感覺唔知係咪太耐冇嚟過元氣,好多嘢食都冇晒,例如我之前好鍾意食嘅鰻魚芝士都冇錯,其他都好食嘅,例如係個燒牛肉,嗰隻黑椒三文魚,軟殼蟹手卷,呢啲款都係維持到個質素。所以黎呢啲大集團都係唔好試啲新嘅嘢

2022-05-25 321 views
去完大口環覆診返到葵芳已經4點幾,媽咪話唔煮飯就提議去食元氣下午茶,我哋分別叫咗三個唔同嘅餐食!極上壽司定食$78(7/10)本鮪大拖羅,油甘魚,大切三文魚腩,赤海蝦,赤貝,蒲燒鰻魚,三文魚牛油果軍艦,蟹肉蟹膏軍艦,厚燒玉子+湯烏冬壽司盛C$56(7/10)北海道玉米,熟蝦,玉米蟹柳福袋,厚燒玉子,炸蝦卷+日式免治雞肉軟骨餅+北海道粟米杯壽司盛D$52(7/10)燒汁牛肉,灸燒珍寶皇帝蟹柳,厚燒玉子,蒲燒鰻魚,灸燒黑椒三文魚+日式免治雞肉軟骨餅+日式海鮮燉蛋整體嚟講,算平嘅,但紫紙唔脆,完!3人總共價錢$186+10%@genkisushihk地址:葵芳興芳路223號新都會廣場4樓480-483號舖#元氣壽司 #壽司 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #h

極上壽司定食$78(7/10)

壽司盛C$56(7/10)

壽司盛D$52(7/10)

整體嚟講,算平嘅,但紫紙唔脆,完!

3人總共價錢$186+10%

@genkisushihk

地址:葵芳興芳路223號新都會廣場4樓480-483號舖

#元氣壽司 #壽司 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2022-05-07 202 views
本身想食壽司郎,4:30就已經截咗單🤬🤬🤬 唯有去元氣,咪新都會食壽司都無乜好選擇🥺 不過我今日傷心大發現咗一樣嘢😞 其實如果唔係特別中意食小食(蒸蛋、薯條嗰啲),下午茶唔係特別平😂 下次都係睇清楚先嗌😂 單叫叫哂自己中意食嘅嘢仲好🥰 試咗新嘢,見佢可愛嗌咗一舊😛 熟蝦蟹柳沙律蛋奄列,但有啲失落😂 蛋都無乜味😂 熟蝦好難食😂 仲有啲飯,成嗰感覺好奇怪😂 而其他都okay😛 呑拿魚三點,有兩舊都可以,有一舊就太多筋了,不過用性價比嚟講都okay😂

2022-04-10 205 views
今日娘家提早幫老公慶祝生日,懶得煮,所以決定叫外賣,叫咗特選壽司盛C同卷物壽司盛。一直對元氣嘅外賣壽司都好有信心,以往嘅經驗都好正面,葵芳哩間堂食有食過,外賣就第一次,希望唔會令我失望。今次嘅卷物壽司比魚生壽司出色,我媽咪對個天婦羅蝦🍤卷讚口不絕。我自己就好鍾意個甜蛋🥚壽司,甜蛋大大件,食嘅時候令人好滿足。三文魚卷都唔錯,中間包有青瓜🥒同炸三文魚骨 (?),口感好豐富。魚生壽司就真係有點令人失望,感覺啲魚生唔係太新鮮,特別係個赤海蝦同三文魚,薄身之如肉仲爛爛的,肉質都有少少霉。帶子就有少少腥味,唔太鮮甜。甜蝦就正常少少,至少蝦肉完整,無霉無爛。今次整體感覺不過不失。

今次整體感覺不過不失。
卷物壽司盛
特選壽司盛C