Restaurant: Genki Sushi (East Point City)
Info:

2019-12-10 290 views
在將軍澳母嬰院產檢完便來到元氣食午餐,已經過了很久沒有食元氣了,今次來發現已經沒有迴轉壽司轉了高速列車,現時落單必須自行用電話掃QR Code上元氣的網址落單,然後枱旁有3層式既高速線可以用高速列車運送食物到達牛油果軟殼蟹卷 $22炙燒明太子三文魚 $14炙燒明太子熟蝦 $17吉列蠔花卷 $14/件蠔和壽司飯中間已配上沙律醬可以不用掂上豉油,蠔是剛炸另外有紫菜食落也不會熱氣薄燒鰻魚 $10/件芝麻八爪魚 $19大大隻八爪魚係我至愛配上醬汁非常好食燒三文魚鮫 $24骨膠原非常多的部位,三文魚不會過熟三文魚刺身 $42炸大蝦天婦羅 $28一份3件大大條,炸到脆卜卜也有蝦的味道,需要自行叫沙律醬不會跟上炙燒牛油熟帶子 $17日本芝土蛋糕 $17玉子壽司 $12味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介

牛油果軟殼蟹卷 $22
炙燒明太子三文魚 $14
炙燒明太子熟蝦 $17

吉列蠔花卷 $14/件

薄燒鰻魚 $10/件
芝麻八爪魚 $19
大大隻八爪魚係我至愛配上醬汁非常好食
燒三文魚鮫 $24
骨膠原非常多的部位,三文魚不會過熟

三文魚刺身 $42

炸大蝦天婦羅 $28

炙燒牛油熟帶子 $17
日本芝土蛋糕 $17
玉子壽司 $12

賣相

衞生

推介

$150 (Lunch)
  • 炸大蝦天婦羅
  • 芝麻八爪魚
  • 燒三文魚鮫
  • 薄燒鰻魚
  • 吉列蠔花卷
2019-09-14 259 views
呢日 #小秘書 #午餐 食得唔多,收咗工見時間尚早,走咗過去 #元氣 食個 #下午茶(午後之三食)先上堂。1b餐係 #小秘書 嘅首選,貪佢有 #三文魚、#赤海蝦 同 #北寄貝🥢 不過每次我都會嫌棄嗰件 #辛辣香蔥吞拿魚,我怕咗 #吞拿魚 嘅血腥味,加上係 #免治肉,更加係我死敵🤪 今次 #師師 仲要落重手嘅辣汁,睇起嚟好似 #吞拿魚肉 浸緊血一樣... 驚驚😣 除咗 #壽司,#下午茶餐 仲可以加兩個小食,今次我揀咗 #炸雞 同 #海鮮燉蛋。炸雞味道好好,一啲都唔油膩😋 #海鮮燉蛋 就咸左啲,不過材料算係豐富,除咗一般嘅 #日式魚蛋、#蟹柳,仲俾我發現左隻 #元貝🤩 真係有啲驚喜👍🏻 最後我仲額外加咗個 #三文魚皮手卷,#三文魚皮 脆卜卜,#下午茶時段 只要+$12就食到喇!抵啦!

2019-09-12
$68 (Tea)
2019-09-08 174 views
最近元氣每個月都會出新menu,而今次的夏日新menu推出了4款壽司,分別是北海道牛油帆立貝、海膽配厚切墨魚、豪快海老二點及三色海鮮卷。北海道牛油帆立貝壽司:有人問我這個跟元氣本身的牛油帶子有咩分別?首先,帶子跟帆立具雖然相似,但本身就是兩樣不同的貝殼類食品,就好像有人會分不清蜆跟花甲一樣。而且只有北海道產的帆立貝才可以成為刺身級別👈這點很重要!!平時的牛油帶子,由於帶子不是刺身級,所以是全熟,這款北海道牛油帆立貝壽司的帆立是輕輕灸過,熟度剛剛好,咬落十分肥美,而且牛油味很香很濃郁,引唔住一個人食咗3碟😆😆😆海膽配厚切墨魚壽司:這個我也超喜歡!因為海膽跟墨魚都是我平時愛吃的壽司,兩者結合一齊非常搭,毫無違和感。而且墨魚是厚切,口感超好!!😋豪快海老二點壽司:海老二點分別是甜蝦跟赤海蝦,鍾意食蝦一定要叫!!甜蝦有成6隻咁多,仲有三文魚籽配搭一起食,鮮甜好味。三色海鮮卷:卷底是玉子跟青瓜,上面舖有三款海鮮,分別是小柱、甜蝦跟三文魚籽,口感清新。

海膽配厚切墨魚
豪快海老二點
三色海鮮卷
$150 (Dinner)
海膽配厚切墨魚
豪快海老二點
三色海鮮卷
  • 北海道牛油帆立貝
2019-09-03 90 views
附近餐廳無咩位 又多人  就打算幫襯元氣啦! 而且食物質素都好好今日食左唔多野 主要係想過下口癮食壽司!叫左:三文魚,赤貝,赤蝦,蟹膏蟹肉 及拉麵等等三文魚: 唔薄身,味鮮甜  唔會好多筋好韌  我覺得十分之好赤貝: 個人最中意的item, 味道真係好好! 佢係爽口既脆  而且有少少甜味   睇得出用料絕對不差,我最中意食赤蝦: 啖啖食, 赤蝦一般都係無咩味  但佢勝在大隻新鮮  少少蝦味都好夠蟹膏蟹肉:  膏唔腥,好濃味 最緊要係紫菜都係脆既, 好落好juicy!!拉麵叫左味噌味 但份量不多 沒太夠喉就食哂PS. 味道好好食! 會再幫襯的!

叫左:
三文魚,赤貝,赤蝦,蟹膏蟹肉 及拉麵等等

拉麵叫左味噌味 但份量不多 沒太夠喉就食哂

PS. 味道好好食! 會再幫襯的!
2019-08-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 赤貝壽司
2019-08-19 86 views
#元氣又去元氣試「極上優惠」元氣又再出限定壽司。甜蝦控唔好錯過。🍣豪快海老二点係甜蝦同赤海蝦組合黎,甜蝦鮮甜量好多,仲有淋上三文魚籽😍😍😍。🍣三色海鮮卷係甜蝦同小柱作組合,底層係青瓜蛋壽司,小柱加了少少醬汁,亦都有三文魚籽😍。🍣北海道帆立貝牛油燒用左北海道帆立貝,極級大件,再加蒜蓉牛油醬汁燒一燒,好惹味。馬糞海膽配厚切墨魚壽司同焗檸檬芝士蛋糕售罄,試唔到呀🤧🤧 .#期間限定 (15/8-18/9)
#元氣
又去元氣試「極上優惠」
元氣又再出限定壽司。甜蝦控唔好錯過。

🍣豪快海老二点

🍣三色海鮮卷

🍣北海道帆立貝牛油燒

#期間限定 (15/8-18/9)
2019-08-15 68 views
夏日熱辣辣一定係想食壽司~🍣🍣🍣由其是下午茶時間~緊係去番我既飯堂元氣啦😂😂😂 差不多個個星期都食一次既我 最鐘意黎坑口呢間 好乾淨 職員友善😋😋😊😊😊一坐底就拎左碟灸燒三文魚壽司🍣燒完面頭既三文魚入口即溶 超好食呀!!!炸蝦壽司既炸蝦仲係熱架 仲好脆tim 而其餘蟹籽壽司同鰻魚手卷都不過不失😋最推介就係花之卷🍣🍣一啖一舊😆😆佢地既抺茶都係好好飲👍🏻呢到全部一個人食晒 下午茶黎講 真係好滿足😋😋
夏日熱辣辣一定係想食壽司~🍣🍣🍣
炸蝦壽司既炸蝦仲係熱架 仲好脆tim
而其餘蟹籽壽司同鰻魚手卷都不過不失😋
最推介就係花之卷🍣🍣一啖一舊😆😆
佢地既抺茶都係好好飲👍🏻

呢到全部一個人食晒 下午茶黎講 真係好滿足😋😋
2019-06-25 84 views
好耐無係元氣見過咁足料嘅壽司🍣三文魚壽司d魚生大件到好似三文魚刺身個size咁 即刻覺得抵食左好多😋😋👍三文魚都幾新鮮 食得好滿足 下次會特登再嚟呢間食🙆🏻‍♀️
2019-06-13 100 views
都有一段時間冇去元氣食,我是元氣會員,最近收到幾張極上優惠推廣coupons,所以想去試試!我估係最近元氣的新聞,所以冇乜人排隊!但我又覺得就因為有這些報導,佢哋對食物品質同衛生方面更加認真!今次試新品極上優惠的珍寶赤海蝦迷你飯和壽喜牛都幾好吃,隻蝦超級大又新鮮,個壽喜牛壽司又幾好味,大家可以一試!

珍寶赤海蝦迷你飯
壽喜燒牛
三文魚牛油果卷
焦糖布甸、海鮮蒸蛋
2019-06-06 78 views
做完運動,欲輕輕食點東西填飽肚子,去元気食壽司其實是不錯的選擇,食多食少自己話事。這間高速線是掃QR code點餐。大半年之前,餐廳每個位都有個電腦架的,拆完長方形架,再拆支棍,最後清空所有相關裝修,相信是科技發展得太快。最喜歡食玉子壽司,如果質素好的話,熱騰騰的玉子,咬下去啖啖肉,軟諗諗,又有新鮮的雞蛋味,可惜光顧過此元気店幾次,每一次的玉子已變硬,完全沒有質感,失望。原來,2019年3至12月第一個星期三幫襯,有八折的,有著數唔好蝕。

$100 (Last Night Supper)
2019-03-07 201 views
某日下湊突然好想食Susi, 就一個走左去元氣食 lunch。由於我太耐冇去過元氣,我好似發現新大陸咁,宜家先知原來佢地出 susi係會放上架列車度,然後列車會送到你面前。拎起 Susi後需要㩒一㩒上面個燈制,列車就會駛番走。如果你吾㩒個制,佢會 keep住響提示你。我完全第一次接觸,感覺好新奇😂。小朋友一定好鐘意。佢地宜家落單都係download佢地嘅 QR code然後用手機落單,佢地亦有提供 wifi比客人。吾知係咪我去嘅時侯未夠 12pm呢,吾見有 Lunch Set。 我就散叫左幾碟壽司同一碟八爪魚。味道同質數都係元氣一般 Standard, 中規中距,冇咩特別。如果突然自己壽司癮起,都可以去食下。

2019-02-25 203 views
非常失望,雖然係食飯時間知道要等好耐,但係我哋等兩個位要等咗成六十分鐘先可以入, 手機攞位亦都只限會員,如果你唔係會員,手機都攞唔到位。但其實等候時間可以縮短嘅,係員工嘅工作速度太慢,一枱人走呢佢都要等幾分鐘先開始去執枱,變相令到個等候時間更加長。 食物就冇問題嘅,食物出嚟都出得好快,因為佢係用新幹線去傳送食物過嚟,基本上落單之後五分鐘食物就會到㗎喇,所以呢用餐時間我哋唔夠45分鐘已經食到好飽可以埋單走喇,食物製作都冇乜問題嘅,唯一就係員工做野好慢同埋佢哋經常企埋一齊傾計,樓面本身先得嗰三四個人做嘢好少㗎啦,嘅變相執嘢好慢囉。
2019-02-24
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$125 (Dinner)
There’s a saying, with tech improvement nowadays 50% of the population’s day to day job will be replaced. Didn’t closely follow the change while my dining experience here at this shinkansen express genki branch I could feel it’s power. So we were given a QR code to place order via or phone and ding food start arriving via the 2 tunnels right in front of us within couple mins, super efficient. They also have some special menu for shinkansen only! Sushi I love ❤️- grilled salmon, salmon roe, soft s

soft shell crab role, minced tuna roles, shrimp 🍤 role

At this price, sushi is prettt decent and fair
2019-01-10 163 views
依間高速線本來佢有提供平板電腦俾你落單但琴日去食變咗scan qr code用自己電話落單變相佢餐廳入邊而家有Wi-Fi終於方便好多因為之前依個位置成日都收唔到電話訊號嘢食來講都係同平時差唔多水平啦但係我叫咗個三文魚頭湯入邊得一舊三文魚好似真係少咗啲咁喎
依間高速線本來佢有提供平板電腦俾你落單
2019-01-08
Type of Meal
Dinner
2018-12-04 189 views
雖然元氣高速列車出左好耐,但一值都未有機會去見識下,今次心血來潮就算幾多人都要等,好耐都唔算等得耐,大約20分鐘左右就有位,仲安排左坐卡位可以舒舒服服坐梳化。因為小朋友要食熟食,所以點左玉子壽司,玉子甜甜地小朋友都鍾意食。三文魚腩壽司:三文魚腩新鮮,食落有魚油香火炙三文魚腩壽司:火炙三文魚腩壽司和三文魚腩壽司味道差唔多,只係有少少熟同全生既分別。熟蝦壽司:一碟有2件,一啖放入口size剛剛好,熟蝦都有少少彈牙,都幾好味。北寄貝壽司:北寄貝新鮮,咬落鮮甜沒有腥味。蝦天掃羅壽司:蝦天掃羅外層炸得脆脆地,雖然上枱已經凍晒,但勝左夠大隻,小朋友食得好開心。下午茶食幾碟過下口癮,總體感覺2都唔錯。

三文魚腩壽司:三文魚腩新鮮,食落有魚油香

北寄貝壽司:北寄貝新鮮,咬落鮮甜沒有腥味。

下午茶食幾碟過下口癮,總體感覺2都唔錯。
2018-12-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2018-11-28 126 views
其實不嬲都去開板X同cheap d嘅爭X。自從元氣佢有𠺢火車喺度走來走去,就開始多咗嚟元氣啦。花臣嘢原來真係可以有噱頭,吸引到一啲好似我依啲客。除咗得意,因為我覺得佢係即刻做出嚟,會新鮮啲,唔似得D喺嗰枱面度轉來轉去放左好耐。當然款式多同埋好食都好緊要,雖然價錢貴少少,但係我都覺得佢啲嘢幾好食。平時多數去apm分店,但係真係太多人。今次第一次嚟坑口新開嘅分店,坑口另一間分店冇火車,所以冇去。😂。