2022-12-09 1990 views
位於中環的一間玻璃屋,可以180度看到維港景色。進去這個玻璃屋好有氛圍感,特別在朋友生日或特別日子去富有特別。當時是要預約,我們提早在openrice預約要求他們安排坐窗邊,可惜並沒有安排我們坐窗邊。提醒一下,預約得要英文預約,不然有些員工會看不懂中文。進去之後是很有氛圍感,但看menu的時候燈光太暗了,看得有點辛苦。希望能改進一下這部分。-Pork Belly Rice 黑毛豬的油脂發佈平均,吃上去不油膩,湯底用鴨子熬成,但偏咸。整體來説,還可以。(3.5/5)-Grilles Us Prime Rib Eye Steak12oz烤美國頂級牛肉肉眼(7分熟),成塊扒好入味,2人份量吃剛剛好。只不過有點油膩。-Banana Créme Brûlée這個是staff 推薦給我們的,他們說這是每個顧客都會點的一個甜品。吃下去口感豐富,軟到脆到甜,三重口感。總結:Fushion 菜來説都不錯,搭配創新,最不錯的是拍照/約會是一個不錯的選擇。

-Pork Belly Rice
整體來説,還可以。(3.5/5)

-Banana Créme Brûlée

總結:
  • Banana  Creme  Brulee
2022-11-29 2062 views
早食完晚飯仲想拍吓拖,醒起仲有2張$150 現金券未用,㨂左Glass House 嘆番杯白酒食個snack~ So chill~ 介紹番:主廚推薦金槍魚牛油果多士,上面放滿牛油果片、金槍魚蓉、醃洋蔥和新鮮蕃茄,既健康又豐富!精選紅白酒均與柔軟而細膩的金槍魚牛油果多士相得益彰。

介紹番:
2022-11-27
Dining Offer
Coupon
2022-11-22 1481 views
環境好chill不過當天因為是假期,所以客人較多,但只有2個waitress,態度麻麻。因為當天上午已經係OpenRice book左台,所以唔需要等位,去到亦未見有人排隊。野食方面,由於是假期所以沒有tea set提供。(本來一心其實想去食tea set的)最後散叫了蜜糖單骨雞翼、黑松露意粉同泰式咖哩蟹肉法包。蜜糖單骨雞翼微辣(本來係諗住小朋友都可以食,但發覺有落胡椒粉)黑松露意粉好濃烈味道泰式咖哩蟹肉法包無特別好普通除左野食,叫左杯1664同另一杯特別難飲嘅飲品忘記左名稱
環境好chill

蜜糖單骨雞翼
微辣(本來係諗住小朋友都可以食,但發覺有落胡椒粉)
黑松露意粉
好濃烈味道
泰式咖哩蟹肉法包
無特別好普通

除左野食,叫左杯1664同另一杯特別難飲嘅飲品
忘記左名稱
2022-11-13
$200 (Tea)
2022-11-05 1850 views
第一次嚟IFC,去咗頂樓嘅glass house 食下午茶。叫左一個龍蝦鵝肝星洲炒米配西班牙火腿用料幾特別,幾高級,但西班牙火腿唔算好靚星洲炒米就比較一般,一般貨色,茶餐廳水平。另外叫咗一個黑松露鵝肝牛肉炒河粉呢個刮目相看,鵝肝係一大塊,牛河炒得靚,加埋黑松露,絕配。不過份量略為少咗啲,但係真係好食嘅。會再嚟食。之後叫咗一杯Coconut Juice,份量極為細杯,性價比不高,兩啖就飲完。不過餐廳環境位置於IFC外圍,景觀一流,服務亦都唔錯,不妨可以一試。
叫左一個龍蝦鵝肝星洲炒米配西班牙火腿
用料幾特別,幾高級,但西班牙火腿唔算好靚
星洲炒米就比較一般,一般貨色,茶餐廳水平。

另外叫咗一個黑松露鵝肝牛肉炒河粉

2022-11-04 1465 views
遊完坪洲,IFC隨意揀咗有靚靚夜景的Glasshouse ,個view好靚,我哋冇book位但咁啱剩有一張二人枱,真係好好彩!每道菜式都好吸引,尤其係dirty duck皮硊鴨油香,肉質鮮嫩,非常入味!泰式龍蝦意粉條條都硬身又彈牙,辣辣地好惹味!最開心當然係甜品時間,朱古力杏仁蛋糕,帶少少鹹味好正!感恩為我悉心安排的一切與一切😘🙏- Deep fried Dirty duck w/truffle rice- Fly lobster spaghetti w/Thai basil- Curry mussel- Blue sunset- Lychee & Rose twist - Chocolate & Salt almond cake

泰式龍蝦意粉條條都硬身又彈牙,辣辣地好惹味!

最開心當然係甜品時間,朱古力杏仁蛋糕,帶少少鹹味好正!

感恩為我悉心安排的一切與一切😘🙏

- Curry mussel
- Blue sunset
- Lychee & Rose twist
2022-10-21
————————————————————————Glasshouse地址:中環港景街1號國際金融中心4樓4009號舖Shop 4009, 4/F, IFC, 1 Harbour View Street, Central(另外尖沙咀,元朗,太古也有分店~)位於IFC 4樓有4間餐廳,其中3間是玻璃屋,性價比最高非glasshouse莫屬了! 空間感足,坐得舒服而且可以飽覽維港景色~😍🏙️🟠推薦食物🔹黑胡椒醬烤雞炒意粉🐣($158):鐵板上菜,有鑊氣且保證食物熱辣辣,炒蛋炒意粉非常驚喜,烤雞表皮香脆內里卻味道不足🔸Trick or Treat Martini Mocktail🍹($98):整杯充滿Halloween元素,芒果味道非常濃郁🔹Rotaba Grilled Portobellow Mushroom炙烤蘑菇配泡菜芝士醬🍄🧀($38):非常驚喜的串燒,附贈了一塊印度roti,果然是fusion菜,蘑菇非常juicy,搭配的芝士醬非常足料,有一點偏咸😂🟡不推薦食物🔹龍蝦湯🦐🥣($88):雖然有龍蝦顆粒,但是不過不失,不算太過出彩的普通,還是留quota吃其他吧🟠員工職員友善 🟡環境室內環
————————————————————————
Glasshouse
地址:中環港景街1號國際金融中心4樓4009號舖
(另外尖沙咀,元朗,太古也有分店~)

🟠推薦食物
黑胡椒醬烤雞炒意粉

🟡不推薦食物

🟠員工
職員友善

🟡環境
室內環境舒適寬敞,樓底較高,空間感足,坐得舒服而且可以飽覽維港景色! 🏙️最適合大家坐下聊天,慢慢享受美食~

🟠總評分(7/10)

💰$200/person

#ezukokofood #ezukokocentral #ezukoko中環 #ezukokotaikoo #ezukoko太古 #ezukokoyuenlong #ezukoko元朗 #ezukokotsimshatsui #ezukoko尖沙咀
#ezukokowestern #ezukokofusion #ezukoko西式
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #入秋美食 #中環美食 #元朗美食 #尖沙咀美食 #ifc美食 #glasshouse
黑胡椒醬烤雞炒意粉
2022-10-28 998 views
這天是朋友的生日,特意選了在IFC這間餐廳來為朋友慶祝。他他配麵包很好吃,另外也推介雞翼,點了茶,餐廳的茶杯漂亮。用餐時大家可以欣賞一下IFC平台和窗外的景色,有一種舒適舒心的感覺。
2022-10-13 1351 views
無預約,一入去就有位。環境唔錯,但員工服務質素就真係好差,落錯單仲要串返我轉頭!問返我地are you sure?無野啊?我自己點咩我唔知?仲要佢覆單個時都錯左要更正佢!真係嬲到咩心情都無!食物又差,唔會再去。
無預約,一入去就有位。
食物又差,唔會再去。
2022-10-04 1435 views
之前食過呢間餐廳係尖沙咀同元朗既分店,覺得野食好味,而且款式又好多😛據聞ifc分店既環境好靚,有大大玻璃窗😍所以今日同朋友諗住休閒地傾下計就去試試佢😛🍝1️⃣牛肝菌芝士意粉配馬德拉酒($128)一見到餐牌有呢個配搭就好想試,果然上到黎真係無令我失望😍佢面頭有灸燒過既芝士,而且加埋酒同忌廉去煮成個意粉,令到個配搭有焦香得黎又有少少苦味😋個味道好特別!呢個意粉既份量都大,夠晒同朋友share 黎食😙🍚2️⃣馬拉盞炒飯($138)相比起意粉,我覺得呢個炒飯就失色左啲😣雖然佢既份量都好大,但係我覺得佢既配料比較少。而且個味道都較為淡,不過撈埋肉鬆黎食就會有味道啲😋如果佢可以炒得更有鑊氣就會再吸引啲😙🍹3️⃣雲霧士多啤梨($58)我同朋友不約而同都睇中左呢杯飲品😛佢上面舖滿左奶蓋,食落好似有啲cream cheese同cream,係我鐘意既味道😍下面就係士多啤梨碎冰😛好有果香味😋搞到我都忍唔住飲晒成杯😜

🍝1️⃣牛肝菌芝士意粉配馬德拉酒($128)

🍚2️⃣馬拉盞炒飯($138)

🍹3️⃣雲霧士多啤梨($58)
2022-10-01 1183 views
餐廳望海,環境超正,但食物一般。沙律:炸蛋無蛋味,普通沙律菜,炸軟殼蟹係大隻,但無麥味黑松露薯條:以為係招牌,薯條點茄汁仲好過個黑松露醬炒意大利麵:懶fusion, 似中式炒麵,但無驚喜,味道都好一般咖哩飯:得個咖哩汁好味,雞肉同飯一般飲品:叫果樣無果樣,真係o 晒嘴坐bar 枱,一d 都唔舒服,又無麥位放野。星期六lunch time 都幾full,成間餐廳除左空間大,樓底高,裝修靚,望維港海景外,最重要既食物,真係好一般。
餐廳望海,環境超正,但食物一般。
沙律:炸蛋無蛋味,普通沙律菜,炸軟殼蟹係大隻,但無麥味
黑松露薯條:以為係招牌,薯條點茄汁仲好過個黑松露醬
咖哩飯:得個咖哩汁好味,雞肉同飯一般
飲品:叫果樣無果樣,真係o 晒嘴
坐bar 枱,一d 都唔舒服,又無麥位放野。
2022-09-20 1231 views
Book 咗位,唔使等幾年無上嚟呢層,原來啲餐廳轉曬,大落地玻璃,藍天白雲實在相當吸引,不過油煙大咗啲,檯細張咗啲,冷氣唔太夠。餐廳好fusion , 東南亞湯麵,串燒,英式all day breakfast 都有叫咗個焗豬,賣相同快餐店嗰啲差唔多,入口濃味,麻麻地Jasmine tea茶具好靚❤️沙律好新鮮,不過檯太細,唔夠位擺
Book 咗位,唔使等
叫咗個焗豬,賣相同快餐店嗰啲差唔多,入口濃味,麻麻地

Jasmine tea
茶具好靚❤️

沙律好新鮮,不過檯太細,唔夠位擺
2022-09-11
2022-09-04 1576 views
睇相見到IFC分店大落地玻璃望住天和海,未睇menu已經好想試😂牛油果蟹肉沙律:好食但唔特別,本身個dressing係辣,在座有人唔食辣,叫咗no spicy, 可能因此冇咗特式。香蕉cream brûlée: 火焰cream brule, 芝士肉醬焗意粉:又係好食不過唔特別Rib Eyes :塊rib eyes 有肉味又juicy, 份量對女仔嚟講唔細但又食得晒😂其實個menu 比較多辣嘢,所以今次選擇唔多試唔到特式fusion菜,下次有藉口同其他朋友再試下😆

芝士肉醬焗意粉:又係好食不過唔特別

2022-08-31 1256 views
每年到6-8月奶油包就忙到GG咁咁岩搵到平日同朋友都放假就當然要食餐好既去填補自己心靈既傷害朋友就推介Glasshouse因為環境開揚如果唔熱既時候坐室外都幾chill因為當日要坐門口張枱就冇影室內環境既然係講食既睇下食物最實際我地叫左個小食拼盤材料充足之外味道亦唔錯份量都OK之後仲有個薯條點唔點個汁食都好好食(薯仔控唔會覺得薯仔唔好食)仲有點左個印度烤餅點汁食去真心一流一個軟殼蟹流心蛋沙律係炎熱既夏天覺得好fresh材料算新鮮如果再大份D就好我地仲叫左個青口D湯汁真係唔用麵包/印度烤餅點會好浪費Overall嚟講係唔錯既係坐門口傷心左少少
每年到6-8月

材料充足之外味道亦唔錯
份量都OK
之後仲有個薯條
點唔點個汁食都好好食
(薯仔控唔會覺得薯仔唔好食)
仲有點左個印度烤餅
D湯汁真係唔用麵包/印度烤餅點會好浪費
Overall嚟講係唔錯既
係坐門口傷心左少少
2022-07-22
$260 (Lunch)
2022-08-30 1058 views
听闻单笔消费80w可以有奖品 立马带上阿张来体验 哈哈哈哈~ 主食都还好啊 甜品有点惊艳啊 一定要选它 夜景hin不错 一度想跟阿张买下这块地 哈哈哈哈哈哈哈 吹吹风 吹吹风 吹吹风啊~
听闻单笔消费80w可以有奖品 立马带上阿张来体验
Banana  creme  brulee
Banana  creme  brulee
2022-08-30 883 views
一入門口,職員就反白眼,手指指叫我坐係窗邊一個超曬嘅位。我要求調位職員唔肯,話成間空曠嘅餐廳「得返一個位」。原句:We have only this one seat! 留意翻係下就2點45分左右,你地職員咁嘅態度會坐得滿間餐廳?其次,間餐廳係無冷氣,我本身怕凍,平時係屋企開25度左右冷氣,間餐廳嘅冷氣係無,仲要我坐係窗邊門口位,班外國人就坐曬係入面涼冷氣。This is racist man! No next time!!!!

香港人坐窗邊曬啦你地