好友在半個月前光顧了位於太子的分店,評價很好,特別是招牌菜之一的「冰鎮咕嚕肉」,讓人很驚艷。結果在他一直推崇的情況下,在我滿滿的收藏夾中脫穎而出。晚上六點半到達,沒有訂座的情況下也不用等位,直接入座。點過菜後,職員就送上前菜醃小黃瓜;麻油和蒜的比例剛好,小黃瓜也很爽脆,好吃😋第一道菜肯定是朋友推介的冰川無骨咕嚕肉 ($118)說實話,要不是朋友推介,我是不會點這道價格不便宜的冷菜,個人覺得炸物肯定是熱騰騰、剛炸完趁熱才好吃🤔。這款咕嚕肉炸完又冰起來,不軟才怪!!🙄等了一會,舖滿冰塊的咕嚕肉上桌了,我當然迫不及待的嘗一下這款被好友神化的小菜,到底有什麼特色?! 可是咬了一口,感覺與平常吃的咕嚕肉沒什麼分別😑…不過當我隔了幾分鐘再夾第二塊的時候,我終於明白它特別之處😯;雖然咕嚕肉越來越冰,卻完全沒有因為冰起來的原因而變軟,依然保持脆脆的口感!! 很特別!😮但始終冰塊會讓甜酸汁凝固,也會把食物的油膩感提升,所以雖然特別,但我還是喜歡吃熱的。第二道也是朋友推介的,脆皮炸豬手 ($138)豬手看上去沒有很大隻,可是兩個人吃會有點吃力。豬皮炸得很脆、肥膏很Q彈、最利害之處是即便整塊肥膏吃下去也不覺

點過菜後,職員就送上前菜醃小黃瓜;
前菜醃小黃瓜

麻油和蒜的比例剛好,小黃瓜也很爽脆,好吃😋

第一道菜肯定是朋友推介的
冰川無骨咕嚕肉 ($118)

冰川無骨咕嚕肉

第二道也是朋友推介的,
脆皮炸豬手 ($138)

脆皮炸豬手

豬手看上去沒有很大隻,可是兩個人吃會有點吃力。
脆皮炸豬手

豬皮炸得很脆、肥膏很Q彈、最利害之處是即便整塊肥膏吃下去也不覺得油膩!!😯
脆皮炸豬手

整隻豬手肉的比例滿高,雖然肉質沒有很嫩滑,但也算軟的。

兩個小菜加兩碗白飯和一個前菜,一共$306,價格在深水埗區沒有很便宜😐,但如果想吃點不一樣的小菜,也未嘗不可。
2018-10-31
$153 (Dinner)
前菜醃小黃瓜
2018-11-02 525 views
環境嘈雜,服務一般, 裝修太舊 , 食物水準普通,只有避風塘瀨尿蝦比較好一點, 兩個人叫咗一碟瀨尿蝦,兩碟小菜,兩個白飯, 兩罐飲品 一支啤酒,埋單都要八百幾元,收費偏貴, 同youtube介紹兩回事。
2018-09-22 766 views
食物色香好靚,但味道强差人異。避風塘瀨尿蝦太多粉太油,用面包糠代替蒜蓉完全無避風塘風味。荷香梅菜蒸菜心遠,跟本白勺菜心加梅菜汁完全無蒸過荷葉乾淨淨。冰鎮咕嚕肉好好味,但份量少有三件係大姆指size其他尾指頭size有八粒度。最過份係有人在店内吸煙,七點零鐘咋,最多一家大細去食飯,店員完全當睇唔度,同店員講完全無理。差差差
2018-09-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2018-09-17 2251 views
諗諗下都有好一段長時間冇同黑食會寫番個食評,今日興之所至,決定寫番一篇食評紀念一下啦! 話說早一排肥鄧試過呢間食店之後,強烈推介同黑食會一齊分享,呢位大佬都算唔話得,唔會獨食,但點解會嚟呢一間食呢? 最主要係因為呢度有一道菜係食瀨尿蝦但唔使自己剝殼嘅,其實一聽到呢度咁多位大佬即刻舉手話要去食,擇完良辰吉日後肥鄧,飛機,大聲,串爆同吹雞五位大佬一齊去會一會佢。去到食店都幾多人下,見唔到啲大佬咪唯有响朵,一响朵就即刻知道啲大佬坐左喺邊,都咪話唔架勢。去到見到肥鄧同串爆,之後飛機大聲亦相繼蒲頭。人齊就一口氣落單,每位大佬各自點了至少一款,排名不分先後,分別有椒鹽茄子,椒鹽去殼瀨尿蝦 ,炸豬手,蝦子柚皮,霸王雞,茶樹菇燉雞湯,香煎蓮藕餅,本來仲柯打左味菜炒鵝腸,可惜鵝腸售罄,即刻轉戰要咗個啫啫雞雜煲。係等嘅過程當中咁多位大佬當然要啤啤佢啦,邊飲邊吹邊等,說時遲那時快,小菜逐一登場。先講椒鹽茄子,椒鹽非常香口,而茄子亦炸得好脆,加上絕不油膩,呢個作為前菜又真係十分出色,送啤酒一流。之後主角登場,當然係萬眾期待嘅椒鹽去殼瀨尿蝦,瀨尿蝦本身唔算非常大隻,正常嘥屎,入口發覺十分鮮味,而且椒鹽非常香口惹

。之後主角登場,當然係萬眾期待嘅椒鹽去殼瀨尿蝦,瀨尿蝦本身唔算非常大隻,正常嘥屎,入口發覺十分鮮味,而且椒鹽非常香口惹味,啖啖肉唔使剝殼嘅食法已經夠爽,一碟仲應該有九至十隻,就算一人一碟都可能唔夠皮,肥鄧果然冇介紹錯。

豬手都炸得幾香脆,肉質鬆軟,但略嫌乾身咗少少,坦白講坊間有更多整豬手比呢間食店更出色,如果並非對豬手有仇,真的可以不試。至於柚皮又係一種令人覺得好得嘅食物,柚皮炆得好腍,而佢本身亦都冇澀味亦冇異味,不過唯獨有少少渣,如果冇渣會仲正,不過今時今日整得到柚皮好食嘅地方,已經係買少見少,所以呢度有得食要加分

霸王雞同出面食嘅霸王雞亦都分別唔大,不過雞肉新鮮嫩滑,絕對唔韌口,所以都可以嘅。而個燉湯 係吹雞點名要飲嘅,可能呢期湯水少啦,個人比較dry
,但估唔到個燉湯非常足料, 茶樹菇燉雞隻雞足足有半隻,而湯入口清甜香濃,非常好味,一盅湯可以分到五大碗,性價比超高,
! 至於呢個香煎蓮藕餅煎得非常香脆,送飯簡直一流,就算空口食亦不會太鹹,味道不會太濃,絕對值得一試

最後就係呢一個由味菜炒鵝腸變為啫啫雞雜煲,真係估佢唔到,啫啫雞雜煲登場時係用一個熱辣辣嘅吉煲,再喺你面前放下一大堆雞雜落去, 再兜亂佢 ,嗰種香口嗰種熱辣辣嘅食法,諗起都仲想再食呀,雞雜真係乜都有,有雞潤,雞心,雞腎,總言之每樣嘢都非常好食,呢道菜絕對係必食推介。

總括嚟講食物質素非常之出色,價錢亦都十分相宜,食咗咁多嘢,飲咗至少五支大啤,埋單每人都係講緊230一位,環境都叫清潔乾淨,地道feel,至於店員亦非常有禮貌,服務都算幾好,真心唔錯。呢間食店絕對值得推介俾大家,其實有機會都會再黎,要再返啅其他食物,呢間食店應該唔只咁少料
。黑食會之瀨尿蝦之夜完滿結束,再次感謝各位大佬,特別鳴謝肥鄧超強推介。
椒鹽茄子
茶樹菇燉雞湯
香煎蓮藕餅
啫啫雞雜煲
2018-09-12
$230 (Dinner)
椒鹽茄子
椒鹽去殼瀨尿蝦
蝦子柚皮
霸王雞
茶樹菇燉雞湯
香煎蓮藕餅
啫啫雞雜煲
2018-07-25 1682 views
冰鎮咕嚕肉好好味,好脆,放左一段時間再食都好脆。不過,炸猪手連酸薑一齊食,好開胃。仲有避風塘瀨尿蝦,好有心思,剝殼瀨尿蝦變得啖啖肉。尤其魚滑浸菜苗嘅湯底十分清甜。
2018-07-25
  • 避風塘瀨尿蝦
2018-07-23 1608 views
朋友之前講起邊間咕嚕肉好食,我即刻諗起高高酒家嘅冰鎮咕嚕肉,所以就約個晚餐一齊食!今次係第三次黎高高酒家,之前都係人小,試吾得多野食,今次有成11個人,可以試多d喇!今次食左:脆皮炸豬手 - 豬手夠入味,吾夠5分鐘就清晒!避風塘賴尿蝦 - 折晒肉夠方便,辣椒同炸蒜夠香,賴尿蝦炒到啱啱好!冰川無骨咕咾肉 - 黎得呢度食飯基本上就係為左食呢味餸,20枱有19枱都有叫!真係內軟外硬黑椒薯仔牛柳粒 - 牛柳夠入味,送飯一流椒鹽鮮尤- 不過不失避風塘桶蠔 - 之前未試過咁食法,本人覺得其他煮法會好味d入味d!椒鹽九肚魚 - 炸漿吾厚,炸得啱啱好!涼瓜肉鬆煎蛋角 - 涼瓜吾苦,吾錯啫啫蝦乾時令菜 - 我夠胆講呢個餸都係必叫!花甲浸菜苗 - 花甲吾算好大隻,煮得啱啱好!薑蔥炆桶蠔 - 吾知係咪d蠔吾夠靚,我覺得一般豉油王炒麵 - 本身炒麵已經炒得好好味,再配合避風塘嘅炸蒜粒食真係一流!綜合來講,依間酒家夠地道,價錢合理抵食!每人都係$170!下次再試其他餸!
今次食左:
脆皮炸豬手 - 豬手夠入味,吾夠5分鐘就清晒!
黑椒薯仔牛柳粒 - 牛柳夠入味,送飯一流
椒鹽鮮尤- 不過不失
椒鹽九肚魚 - 炸漿吾厚,炸得啱啱好!
涼瓜肉鬆煎蛋角 - 涼瓜吾苦,吾錯
啫啫蝦乾時令菜 - 我夠胆講呢個餸都係必叫!
花甲浸菜苗 - 花甲吾算好大隻,煮得啱啱好!
薑蔥炆桶蠔 - 吾知係咪d蠔吾夠靚,我覺得一般
2018-07-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Dinner)
  • 啫啫蝦干煮通菜
2018-07-12 2018 views
剝殼賴尿蝦海鮮係好好食,但剝殼亦都好麻煩。剝殼剝得唔好,有時會令到隻手比啲殻𠝹到,個咀損哂先食到果少少肉,真不爽唷。但呢度有啲賴尿蝦佢幫你剝晒殻,啖啖肉之餘,味道好鮮甜。加上佢有冇限的炸蒜,用來撈飯真係冇得輸。不過都要小心嗰啲辣子,因為我嗰日唔小心食咗,辣咗我半個鐘。冰鎮咕嚕肉哇,好多冰呀。佢上碟的時候我以為自己叫左個甜品,嚇左一嚇。因為如果唔係甜品嘅話又點會有咁多冰喺嗰度。呢個都係好特別嘅菜式,因為啲冰保持處咕嚕肉外層嘅肉汁冰凍,固態化之後就有點如糖膠哪般,有點脆口。感覺就好似冰糖胡佬外邊嗰層糖膠一樣. 而裏面嘅肉仍然保持到溫度,有著冰火交融的意境。 瑤柱炒飯,炒得很有鑊氣,需然瑤柱唔多,但飯口感好好,飯粒間唔會黐埋一齊,口感分明.
剝殼賴尿蝦
剝殻蒜蓉賴尿蝦

剝殻蒜蓉賴尿蝦
冰鎮咕嚕肉
聽屋企人講有間大排檔唔錯,仲要勁到開左兩間分店,見未聽過又未食過,於是就試試啦😁1. 豉汁蒸大鱔($148)都算大碟,豉汁超入味,大鱔又多肉,身為鱔愛好者嘅彤彤😍都食左好多嚿🤤🤤🤤彤樂評分:9/102. 冰川無骨咕嚕肉($108)一上枱就見到有幾震撼,差唔多落左1/3依冰去冰住咕嚕肉,其實就係冰+咕嚕肉🤣🤣🤣不過食落有微微嘅酒醋香,酸同甜味都適中,重點係冇骨,啱晒懶人,但冰多過肉好多,有D唔抵啦🙈彤樂評分:7/103. 黑椒薯仔牛柳粒($88)同萬發一樣,薯仔加左黑椒同蜜糖,好惹味,牛柳粒多汁又腍身🤤但同樣價錢,份量就係細份好多啦😅😅😅彤樂評分:8/104. 脆皮炸豬手($128)外皮都夠脆,豬手都大嚿多肉,但就偏鹹D啦,鍾意重口味嘅人就可能啱食啦彤樂評分:7/105. 招牌鹹香雞(半隻)($168)依個價錢黎講,可以食到更多更好跑🙈鹹香雞有足夠鹹香味,但明顯唔夠嫩滑,有部份甚至有少少韌,有點失望😣彤樂評分:6/10

1. 豉汁蒸大鱔($148)
彤樂評分:9/10
豉汁蒸大鱔

2. 冰川無骨咕嚕肉($108)
彤樂評分:7/10
冰川無骨咕嚕肉

3. 黑椒薯仔牛柳粒($88)
彤樂評分:8/10
黑椒薯仔牛柳粒

4. 脆皮炸豬手($128)
彤樂評分:7/10
脆皮炸豬手

5. 招牌鹹香雞(半隻)($168)
彤樂評分:6/10
招牌鹹香雞(半隻)
2018-06-01
$120 (Dinner)
Celebration
Birthday
豉汁蒸大鱔
黑椒薯仔牛柳粒
  • 冰川無骨咕嚕肉
2018-05-13 3032 views
呢間酒家好有驚喜,埋單又唔貴,小菜十分地道,質素比比起標準高,市區食小菜唔錯嘅一個選擇。 柚皮非常清香甜美,完全沒苦味的,又唔會起渣。鲍汁湯底好入味好鮮。呢個冰鎮咕嚕肉不愧係招牌菜,焦糖脆卜卜,肉質好爽。酒醋香剛剛好,酸多過甜,好醒胃。魚腸煲炒得好香口好濃味,好有穫氣,魚腸份量都唔少,唔會薑蔥等配料多過主菜。豆腐扒都好入味,蠔油去卻粟米仔同木耳個陣草青味。蠔餅真係大件夾抵食,煎得剛剛好,香口但唔會過咗火。最後叫個蛋白炒飯清清胃,米飯粒粒分明,不過就略嫌油咗少少。
豆腐扒都好入味,蠔油去卻粟米仔同木耳個陣草青味。
蠔餅真係大件夾抵食,煎得剛剛好,香口但唔會過咗火。
最後叫個蛋白炒飯清清胃,米飯粒粒分明,不過就略嫌油咗少少。
2018-02-28 3787 views
其實前前後後都嚟過高高酒家食飯好幾次,但最近兩次嘅體驗已令我覺得唔會再有下一次!每次去食飯我都會親自去舖面訂位同埋留定燉湯同雞,因為知道佢地夜啲會賣晒。上一次去成班朋友到晒叫好晒菜老細走過嚟話唔好意思佢誤會咗另一個客係我所以將我預先留咗隻雞俾咗人,OK就當你無心之失咁算啦,諗住都係一次半次啫,點知...啱啱又去咗高高食飯,因為同成班朋友食當係開年飯,咁我又係預早一日親自落舖面訂位同埋留定一個燉湯同雞。好啦去到人齊同個姐姐講可以起菜,吖老細又走過嚟話個湯俾咗第二枱客因為人地要兩個燉湯所以無湯俾我!咁我駛乜預早一日留定啫!咁嘅體驗,真係唔會再有下次!

咁嘅體驗,真係唔會再有下次!
2018-02-27
2017-12-06 4819 views
大家都知道我喜歡吃手臂大的瀨尿蝦。所以今天長輩提議,帶我吃香港最好吃的瀨尿蝦-避風塘瀨尿蝦肉,於是我們去了“高高高”。 一進去,服務員都超好服務來招呼我們,個個都老友鬼鬼甘介紹招牌給我們,冰鎮咕嚕肉千萬別錯過,然後我們又叫了其他下飯菜,哇哈哈!上菜速度真不錯。 一口咬下瀨尿蝦,哇哈,好大塊,啖啖肉,外香內嫩,真係好好味道。不愧是“全球最好吃的避風塘瀨尿蝦肉”! 我很享受大吃大喝的時光,他們家價格公道,食物也很地道很美味,泊車也方便。家庭,朋友,同學聚會的好地方哦! 一杯冰啤酒下肚,更是滿足。。。 這裡將會是我們的食堂,期待下次再試其他食物
千萬別錯過
,然後我們又叫了其他下飯菜,哇哈哈!上菜速度真不錯

。不愧是“全球最好吃的避風塘瀨尿蝦肉”!

一杯冰啤酒下肚,更是滿足
。。。

這裡將會是我們的食堂,期待下次再試其他食物
2017-12-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Celebration
Chinese New Year
  • 避風塘瀨尿蝦肉
2017-12-05 2325 views
The restaurant is noiseful but food are nice so far. We tried one of the traditional dish of the restaurant, sweet and sour pork served with ice on top... nice combination which made the texture extra crispyPopping Prawn with Spiced SaltOne of the signature dish which I highly recommend- The Chinese restaurant we go to most likely deep fries but these shrimp are coated with the spice mixture and garlic which make is just on point. Nice to go with white or fried rice.

Sweet and sour pork
Sauteed Chinese Leek with small shrimp
Deep  fried  squid  with  chilli  and  spice  salt
Type of Meal
Dinner
Sweet and sour pork
2017-10-24 2352 views
妹夫想試新餐廳,之前去OpenRice睇過話冷氣唔夠,準備定風扇仔,去到我地覺得OK喎唔使用喎!呢度嘅招牌菜係冰鎮咕嚕肉,避風塘賴尿蝦肉,當然要order la屋企人都覺得熱辣辣好食啲啦!冰鎮就得意啦!味道係唔錯嘅!一啖一口非常好!呢個避風塘賴尿蝦唔使剝殼啖啖肉!一碟大概有八隻至九隻!啱晒我哋啲懶人啊!比有殼嘅賴尿蝦更入味!呢隻雞反而係咁多碟,得到最多嘅讚賞,佢哋話呢隻雞有雞味喎!九肚魚個粉漿唔係平時食開個隻,個啲魚都好滑,味道都OK通菜太鹹!下次都係蒜蓉炒!啲豬手就唔係好脆!不過媽咪就好欣賞因為一啲都唔肥!豉油王炒麵佢比較細碟而且比較油!唔算係太乾身!不過OK啦!我哋食炒麵太高要求!冇茶介,只係收青瓜$30 OK啦
呢隻雞反而係咁多碟,得到最多嘅讚賞,佢哋話呢隻雞有雞味喎!
九肚魚個粉漿唔係平時食開個隻,個啲魚都好滑,味道都OK
通菜太鹹!下次都係蒜蓉炒!
啲豬手就唔係好脆!不過媽咪就好欣賞因為一啲都唔肥!
冇茶介,只係收青瓜$30 OK啦
2017-10-02 1973 views
十一約晚餐,電話預約了不用等位,8點鐘點歺,8:30上了雞煲翅,9點上第一個菜椒鹽豬軟骨,結果又等到10點期間催了幾次才又上了個椒鹽瀨尿蝦,2佰多的瀨尿蝦總共6只脫了殼的肉,份量少的可憐,2個鐘吃了2個椒鹽一個翅買單走人,人多冷氣像是沒開熱的標汗,環境差,服務差,出品差,離譜,這種服務競然還收加一(以前來過2次從不收加一)😓
2017-08-17 2412 views
上星期五晚, 再次幫襯為舊同事聚舊食飯, 但係食完呢餐之後, 大家都一致同聲話下次要…食西餐!由於係星期五晚, 當然有訂位, 7:00pm前準時到達被安排坐樓上, 眼見當時已經有9成满, 可能人太多關係, 完全感受唔到有冷氣, 好彩我哋坐嗰張枱隔离有把坐地風扇幫手吹吓, 但都於事無補, 全程個個食到出哂汗, 覺得應該要加多幾掛牆風扇舒緩吓。講返啲嘢食, 之前食過2-3次都覺得可以嘅, 但唔知係咪多人關注咗, 又可能全場爆滿, 啲嘢就煮得好快, 等你嗱嗱聲食完走咁佢哋咪可以又多一單生意囉!當晚我哋總共10個人, 叫咗:-椒鹽豆腐…OC米網蝦卷…OC脆皮豬手…正常生炒糯米飯…正常好食芝士蝦球伊麵底…一般話梅骨…OC翅湯雜菜煲…可以冰鎮咕嚕肉…可以蜆介鯪魚球…OC當中"OC"嗰4樣全部係炸物, OC得好緊要(自己睇), 尤其是個鯪魚球, 唔講以為係炸牛丸…服務態度…就, 可能見我哋冇飲啤酒, 其次就係出面有好多人等位, 所以經常都好關心問: 啲嘢嚟齊未呢…真係…好。

當晚我哋總共10個人, 叫咗:-
翅湯雜菜煲…可以
冰鎮咕嚕肉…可以
蜆介鯪魚球…OC

2017-08-11
$120 (Dinner)