Restaurant: GOGYO
Info:

2024-05-11 1410 views
餐廳係一間日本過江龍拉麵店,致力將拉麵藝術同高級餐飲文化融合。最近餐廳推出期間限定「濃厚龍蝦沾麵」,以原條龍蝦尾配鮮甜濃厚湯底,濃郁蝦湯令人一試愛上😌另Happy Hour時段更有酒精飲品買一送一及串燒七折優惠,啱晒朋友們邊食邊飲邊傾偈。.🇯🇵濃厚龍蝦沾麵($248)湯底以蝦同豬骨熬製,香氣撲鼻,將麵條同海老味噌拌勻,再蘸以湯底同食,麵質煙韌彈牙又掛湯,每一啖都帶濃郁蝦味;龍蝦尾以低溫慢煮,肉質爽嫩又彈牙,另配有慢煮叉燒、芝士脆餅、溏心蛋、紫甘藍泡菜、火箭菜及芝士碎,口感層次豐富;最後將芫荽飯加入湯底變成燉飯,又係另一番滋味😌.🇯🇵博多風胡麻油甘魚($148)油甘魚甘甜,口感肥美爽身,伴沙律菜同胡麻醬,作為前菜好醒胃😌🇯🇵八兵衛串燒6點盛($178)分別有青豆餅、天婦羅豚腩、免治雞肉棒、雞腿肉、冬菇同青椒,串燒即燒熱辣辣,食落脆口帶焦香,佐酒一流😌🇯🇵鹽味雞翼($32)無骨雞翼啖啖肉,簡單以鹽燒至外皮焦脆,香口又惹味😌🇯🇵焦香味噌和牛三文治($248)選用鹿兒島和牛,和牛厚身且中間呈粉紅色,半熟口感唔韌又juicy;三文治烤至金黃焦脆,且帶味噌鹹甜,整個配搭好滋味😌🇯🇵八兵衛名物胡麻布

🇯🇵濃厚龍蝦沾麵($248)

🇯🇵博多風胡麻油甘魚($148)

🇯🇵八兵衛串燒6點盛($178)

🇯🇵鹽味雞翼($32)
無骨雞翼啖啖肉,簡單以鹽燒至外皮焦脆,香口又惹味😌

🇯🇵焦香味噌和牛三文治($248)

🇯🇵八兵衛名物胡麻布丁($48)
布丁入口綿密,帶濃郁胡麻香,味道清清地唔會太甜😌

🇯🇵Frozen Pineapple Highball($98)
含菠蘿汁、Suntory Kakubin Whisky及Tonic,入口菠蘿味香甜,有少少酒味😌

🇯🇵WAKAZE The Classic($288/ glass)
果香味重且帶甜潤,感覺清新又易入口,幾啱女仔飲😌
2024-04-02 1604 views
位於中環歷山大廈地下的一家日本京都拉麵名店 - ɢᴏɢʏᴏ五行,是一家由日本拉麵大師河原成美創辦的拉麵界冠軍店。.近日ɢᴏɢʏᴏ特別邀請了從日本遠道而來的表演嘉賓 hanah_spring。她曾為世界知名日本歌手 Misia 擔任伴唱,來頭不少。.以時令食材為主打,再將傳統日式居酒屋與現代西式酒吧的元素融合在一起,帶來全新的用餐體驗。餐廳打著「以酒品及佐酒小食開始,以拉麵作結」的概念,讓人在舒適的環境中暢飲,同時享受美食的美好滋味。.ɢᴏɢʏᴏ提供超過40種日式佐酒小食、主菜、甜點和多款手工啤酒等各式飲品。此外,他們還與日本博多地區一家長期排隊人潮不斷的串燒店八兵衛合作,推出琳瑯滿目的日本串燒美食。.Hanah 當天晚上為食客們現場獻唱了不少歌曲,還包括她的新作,氣氛很不錯。與此同時,我們一享用美酒、一邊享用了不少招牌佐酒小吃以及店家的招牌拉麵。.✿ 海老牛油果沙律 ✿ 贅沢卷✿ 欲張卷✿ 鹽燒雞翼✿ 生菜明太子卷 ✿ 焦香味噌和牛三文治 ✿ 淡麗鹽拉麵✿ 五行焦香醬油沾麵✿ 胡麻布甸.全晚最有驚喜的要數餐廳的串燒項目,特別是那外表雖然平平無奇的炭燒雞翼串,鬆化、咸香味十足。那餡料豐富

✿ 海老牛油果沙律

五行焦香醬油沾麵
五行焦香醬油沾麵

✿ 胡麻布甸
胡麻布甸

全晚最有驚喜的要數餐廳的串燒項目,特別是那外表雖然平平無奇的炭燒雞翼串,鬆化、咸香味十足。那餡料豐富的卷物依然保持水準。日本鹿兒島的焦香味噌和牛三文治,配上以招牌味噌製成的醬汁,多士、和牛及焦香味滿滿。
享用過一眾美酒佳餚後,最後以拉麵作結。選了拉麵、沾麵各一。淡麗鹽拉麵走健康清淡路線,而五行焦香醬油湯底是店家招牌鎮店作,選了沾麵的版本湯頭更加濃厚。以獨特又濃郁的自家製味噌醬調味作湯底,加上高溫熱滾油烘烤。口感濃郁的黑色湯頭帶油感,散發著焦香及煙燻味 。
2024-08-21 249 views
🇭🇰GOGYO🇭🇰突然想小酌一下了,中環有不少出色的小酒館。剛好沒去過這家也有想吃和牛三明治所以就選了這裡啦。🍖F.T.W旨辛手羽先雞翅很貼心的分開了兩半 比較容易吃,喜歡它的醬料很不錯!雞翅稍微炸過的。🍟黑松露薯條最喜歡這種薯條了。他沒有放黑松露醬,估計用了黑松露油,看上去平平無奇 但吃下去有淡淡的黑松露味道🥩和牛三明治不錯不錯,非常厚,麵包烤的十分酥脆,配上一點點芥末醬更美味。🍣和牛海膽卷海膽估計不是品質好的那種海膽,比較腥。其他也還好。🍸Frozen Lemon sour日本燒酒+ 檸檬。喝下去甜甜的,不是十分高濃度🍹Grapefruit High ball這個比較高濃度,威士忌+通力水🍵Matcha High不好喝,不知道為什麼會酸個人覺得這裡很適合聊天比較靜,菜品種類也多。和牛三文治我還是覺得AOAO 那家更勝一籌。
🇭🇰GOGYO🇭🇰

🍖F.T.W旨辛手羽先

🍟黑松露薯條

🥩和牛三明治

🍣和牛海膽卷
海膽估計不是品質好的那種海膽,比較腥。其他也還好。

🍸Frozen Lemon sour
日本燒酒+ 檸檬。喝下去甜甜的,不是十分高濃度

🍹Grapefruit High ball
這個比較高濃度,威士忌+通力水

🍵Matcha High
不好喝,不知道為什麼會酸

2024-07-25 493 views
This Japanese restaurant in Central has a great lunch set. They have a variety of options to choose from like ramen and rice bowls, all of which are very high quality and well made. I really like their sashimi rice bowl, which comes with an assortment of sashimi like botan ebi, uni, ikura, toro, etc. The sashimi is incredible fresh and the rice is very well seasoned. A tea and salad is also included in the set. The portions are perfect and the restaurant is great for a quick yummy lunch.
sashimi  rice  bowl
sashimi  rice  bowl
2024-07-21 427 views
中環隱蔽日式餐廳🍜 雖然五行位於歷山大廈,但係係近底層真係完全冇經過過🤣 食物同埋飲品選擇都幾多!/赤海老牛油果沙律 $88/赤海老味道鮮甜,蝦肉都係半生熟,除左面頭嘅大蝦之外,牛油果沙律入面仲埋藏左好多蝦肉粒!沙律醬汁味道開胃,作為前菜一流!/吉列和牛三文治 $248/和牛口感軟熟,油脂豐富,非常香口👍🏻 但係麵包有d overcooked,太硬太燶… 本身個吉列和牛為幾好味都有少少比個多士破壞左🥲 /Lawry’s Prime Beef 拉麵 $148/拉麵加入左Lawry’s 出品嘅prime beef!湯底清甜,唔會太油膩,拉麵口感比較爽口彈牙,真係令人食唔停口🍜 /芝麻牛乳布丁 $48/芝麻布丁味道非常濃郁,伴隨牛奶香味!加埋少少黑糖同埋黃豆粉味道一流!

/赤海老牛油果沙律 $88/

芝麻牛乳布丁

赤海老牛油果沙律
Lawry’s Prime Beef 拉麵
芝麻牛乳布丁
GOGYO五行主打拉麵藝術及日本高級餐飲文化選用頂級新鮮食材 擺盤亦相當精緻絕對是聚會好去處 ⍢期間限定濃厚龍蝦沾麵 $248此期間推出限定龍蝦沾麵 必須要試沾麵麵質彈牙 而且真的非常掛汁每條都帶有滿滿濃厚鮮甜龍蝦味而且選用極上原條龍蝦尾龍蝦肉低溫慢煮熬製 鮮甜且肉質爽口另有叉燒 芝士脆餅 半熟玉子 紫甘藍泡菜及巴馬臣芝士等等食材及口感都相當豐富最後記得把白飯放進濃湯內飯粒都吸盡了湯底精華 必吃~赤海蝦牛油果沙律 $88牛油果愛好者必點!!啖啖充滿濃郁牛油果味而且會有帶點芥末味但又不太辣加上新鮮彈牙赤海蝦 超級清新開胃亦可搭配脆片吃生菜明太子豚腩卷 $42爽脆生菜加上鹹香明太子再配上較薄的豚腩口感非常豐富 誠意之作味噌豚腩 $35豚腩肥瘦適中 燒烤後外脆內軟嫩多汁味噌醬調味更加惹味八兵衛名物胡麻布丁 $48布丁以3.6北海道牛乳製成入口綿密嫩滑配上和三盆糖微甜亦更帶有層次感⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡♡/5⧐五行 📍中環遮打道16-20號歷山大廈地庫B2號舖
GOGYO五行主打拉麵藝術及日本高級餐飲文化

龍蝦肉低溫慢煮熬製 鮮甜且肉質爽口
另有叉燒 芝士脆餅 半熟玉子 紫甘藍泡菜及巴馬臣芝士等等
食材及口感都相當豐富
最後記得把白飯放進濃湯內
飯粒都吸盡了湯底精華 必吃~

赤海蝦牛油果沙律 $88
牛油果愛好者必點!!
啖啖充滿濃郁牛油果味

微甜亦更帶有層次感

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡♡/5

五行
📍中環遮打道16-20號歷山大廈地庫B2號舖
已經唔係第一次到日本過江龍拉麵店「GOGYO五行」用膳,而作為海鮮控嘅我如今再次光臨,絕對係衝住餐廳嘅期間限定「濃厚龍蝦沾麵」而嚟。雖然餐廳係拉麵店,但地方寬敞又舒服,環境上就結合咗日式居酒屋同西式酒吧嘅設計。餐廳除咗有提供拉麵和沾麵外,亦有不同嘅佐酒小食、壽司、主菜、甜品同手工啤酒等食物同飲品。濃厚龍蝦沾麵龍蝦沾麵絕對不負我所望,原條龍蝦尾以慢煮方式烹調,入口爽彈又鮮味十足,龍蝦尾亦早已拆肉以方便進食,餐廳實在非常細心!湯底濃郁而不失鮮甜同鹹香味,滿滿都係海老同埋豚骨嘅精華,配上爽彈嘅麵條就可以完美地掛滿湯底嘅精華。其實湯底嘅原味已經好濃郁,餐廳仲額外提供海老味噌,令湯底嘅鮮味變得更有層次!沾麵更配搭咗叉燒、芝士脆餅、半熟玉子、紫甘藍泡菜、水菜同巴馬臣芝士,豐富得嚟又有層次!食完沾麵仲可以將飯加入湯底之中而變成燉飯,芫荽更可增添清新嘅元素,食落去都特別滋味!焦香味噌和牛三文治麵包烘至香脆可口,而牛肉則用上鹿兒島和牛,入口肉味香濃而充滿脂香感,配上鹹香嘅味噌就已經好好味,再配以旁邊甜甜酸酸嘅芥末就變得更有層次,又有解膩嘅作用!自家製免治雞肉雞肉肉質鬆軟而充滿肉香味,內裏夾雜咗香蔥,食落
濃厚龍蝦沾麵

焦香味噌和牛三文治
自家製免治雞肉
雞肉肉質鬆軟而充滿肉香味,內裏夾雜咗香蔥,食落去就更為清新可口,配上日本蛋黃後,入口更為濕潤又creamy,味道亦變得更為豐富!
生菜明太子豚腩卷
脂香感十足嘅豚腩充滿肉香味之餘,又不油膩,配上鹹香嘅明太子同爽口嘅生菜不但增添清新嘅感覺,亦令口感更為豐富,三者配搭得宜又好味!
鹽味豚腩
豚腩入口鹹香,肉香味十足,而肉香味之中又不失脂香感,口感爽彈又惹味!

整體而言,今次用餐後發現餐廳食物質素不但有水準,更比早前到訪嘅時候進步了不少!而服務更加係非常貼心,不時留意我哋嘅需要,又不時主動詢問我哋嘅意見,可見餐廳力求進步,絕對值得稱讚!
2024-05-10
Dinner
中環既日料餐廳GOGYO五行,店舖地址方便,中環站H出口一出就係!真係一出就係呀!佢地推出左期間限定既原條龍蝦尾沾麵!一定要黎親自食下!𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 濃厚龍蝦沾麵 定食套餐 $248濃郁既龍蝦湯汁沾上拉麵條真係非常正!彈牙煙韌既拉麵,真係難得一見口感極好既拉麵!世間罕有❗️原條龍蝦尾口感彈牙,鮮味十足,再沾一沾龍蝦湯汁真係無得頂 👍🏻套餐跟上白飯一碗,沾完麵後成個放入湯度泡飯!龍蝦湯泡飯真係一大享受!一個套餐唔止雙重享受呀!✨ 五行醬油沾麵 $158除左期間限定既龍蝦沾麵,五行仲有其實拉麵套餐,丼飯套餐,壽司套餐等等但係佢地既拉麵質地咁好,當然要繼續試拉麵啦!焦香既醬油味道極濃!掛汁既拉麵沾上呢個醬油汁味道好香!佢地既拉麵真係無得輸呀!❣️套餐分"水"同"金"既小食配搭,有兩款價錢今次配既壽司三件就屬"金"套餐,佢地本來就有壽司套餐,所以都想試試佢地既壽司,果然唔錯 ✌🏻三款壽司分別有三文魚,油甘魚,帆立貝,每款食材都好新鮮。壽司飯手握得非常之好,值得一試!✨ 八兵衛原味芝麻布甸 $48甜品不妨試一試佢哋嘅芝麻布甸🍮芝麻味超濃,加埋上面嘅黃豆粉,淨係食一個布甸都可以為你帶黎

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 濃厚龍蝦沾麵 定食套餐 $248

濃郁既龍蝦湯汁沾上拉麵條真係非常正!
彈牙煙韌既拉麵,真係難得一見口感極好既拉麵!世間罕有❗️
一個套餐唔止雙重享受呀!

✨ 五行醬油沾麵 $158

套餐分"水"同"金"既小食配搭,有兩款價錢

✨ 八兵衛原味芝麻布甸 $48

甜品不妨試一試佢哋嘅芝麻布甸🍮
芝麻味超濃,加埋上面嘅黃豆粉,淨係食一個布甸都可以為你帶黎滿滿嘅日本味道👅
2024-05-10 172 views
平時返工都會經過呢間拉麵店—GOGYO五行,同事食過評價都係一致好評,所以一早已經心思思想試,見到呢排有期間限定嘅龍蝦沾麵,大大條龍蝦尾配沾麵,忍唔住喇,即刻約埋朋友一齊嚟食!😆店舖裝潢揉合傳統日式居酒屋和現代西式酒吧元素,燈光柔和昏暗,高雅中帶有日本侘寂美學☺️濃厚龍蝦沾麵 $238原條龍蝦尾嘅沾麵都係第一次食☺️ 龍蝦尾長時間低溫慢煮,肉質細嫩彈牙😋湯底方面集合海老嘅鮮甜同豚骨嘅香醇,每一條麵條都掛滿濃厚嘅湯汁,一啖接一啖停唔到口🥰 另外可以加入海老味噌,令湯底味道層次更加豐富👍🏻 沾麵配料方面,叉燒同半熟玉子當然唔少得,另外仲有紫甘藍泡菜、芝士脆片、水菜同巴馬臣芝士,種類相當多元化😆完全食晒沾麵,仲可以將剩餘嘅湯底用黎撈芫茜飯,好似食緊龍蝦risotto 咁😆 多重口感享受,大滿足❤️黃金赤海老 $128酸酸甜甜,好開胃嘅調味,鮮甜嘅赤海老刺身配上大大粒咸香嘅魚子,口感同味道層次都好豐富👍🏻手羽塩 $32燒得相當出色,雞肉好嫩滑多汁,大推!👍🏻塩燒五花腩 $35肥瘦相間嘅五花腩,調味恰當好處,而且燒嘅火候控制得剛剛好,充滿油脂香☺️整體食物質素同店舖環境都係中上質素,除咗拉麵之外,串燒

濃厚龍蝦沾麵 $238

黃金赤海老 $128

手羽塩 $32
燒得相當出色,雞肉好嫩滑多汁,大推!👍🏻

塩燒五花腩 $35

整體食物質素同店舖環境都係中上質素,除咗拉麵之外,串燒都相當出色,情侶間嚟品嘗優質拉麵或者一大班朋友嚟飲酒食串燒大快朵頤都相當推薦!👍🏻
  • 龍蝦沾麵
  • 黃金赤海老
  • 手羽塩
  • 塩燒五花腩
2024-05-09 149 views
✲゚*。 🍜日本過江龍拉麵店🎌Weekend落超大雨 所以嚟咗呢間中環地鐵站一出就到嘅拉麵店雖然喺中環歷山大廈地庫 但係價錢都唔算貴😮
除咗拉麵 仲有唔少串燒、小食嘅選擇 飲酒聚會一流🍻試咗個期間限定嘅濃厚龍蝦沾麵定食🦞
個湯底非常濃郁集合咗海老鮮甜同豚骨味道麵條夠彈牙 好掛汁😋主角慢煮龍蝦尾 肉質keep到好嫩而且彈牙😆沾麵仲配搭咗叉燒、芝士脆餅、半熟玉子、紫甘藍泡菜、水菜同巴馬臣芝士🧀食到最尾可以將芫荽飯加入湯底食 超滿足🤤
另外叫咗個黑拉麵🍜
用咗黑蒜豚骨湯底 重口味之選但一啲都唔油膩🤤拉麵texture同沾麵一樣粗身有咬口有機會下次再試下其他串燒🙆🏻‍♀️-✨ 濃厚龍蝦沾麵 ($248)
✨ 黑拉麵 ($108)✨ 八兵衛串燒3本盛 ($98)
+10% service charge-📍 GOGYO 五行 @gogyohk中環歷山大廈地庫層B2號舖-
✲゚*。 🍜
日本過江龍拉麵店🎌

雖然喺中環歷山大廈地庫 但係價錢都唔算貴😮
除咗拉麵 仲有唔少串燒、小食嘅選擇 飲酒聚會一流🍻
試咗個期間限定嘅濃厚龍蝦沾麵定食🦞

另外叫咗個黑拉麵🍜
用咗黑蒜豚骨湯底 重口味之選但一啲都唔油膩🤤
拉麵texture同沾麵一樣粗身有咬口
有機會下次再試下其他串燒🙆🏻‍♀️
✨ 濃厚龍蝦沾麵 ($248)
✨ 黑拉麵 ($108)
✨ 八兵衛串燒3本盛 ($98)
+10% service charge
📍 GOGYO 五行 @gogyohk
中環歷山大廈地庫層B2號舖
最近去咗間日本過江龍拉麵店朝聖,驚喜十足,誠意推薦比大家✨ GOGYO五行由神級拉麵大王河原成美創立,嚟到香港中環插旗,大家唔洗飛到日本都可以享受到超正拉麵🥹 最特別嘅係餐廳結合拉麵同居酒屋文化,提供多款佐酒小食、主食、啤酒,有得食又有得飲,難怪人氣十足🔥❝ 濃厚龍蝦沾麵 $248 ❞餐廳新推出期間限龍蝦沾麵,估唔到食沾麵都可以咁豪華,處處都見心思,極有創意🌟 沾麵以龍蝦做主角,原條龍蝦尾經低溫慢煮後保持肉質爽彈,沾上以海老同豚骨熬製嘅湯底,味道濃郁鮮甜.ᐟ 想味道再濃郁啲嘅話,可以將海老味噌加入湯底,加倍滋味🤤 餐廳仲特別用咗清爽彈牙嘅麵條,比較容易掛湯。而配料仲有芝士脆餅、半熟玉子、巴馬臣芝士,超級豐富.ᐟ 店員介紹食完沾麵後,可以將飯直接浸係湯中,即時變成龍蝦味嘅risotto,令人回味無窮😋 欣賞餐廳融合日本同意大利菜,創意十足👍🏻❝ 京風手織壽司 $288 ❞DIY壽司都係第一次試,9宮格賣相好吸引😍 附送一碗壽司醋飯同紫菜,等大家可以自己發揮,享受自製壽司嘅樂趣👨🏻‍🍳 呢個set有六款刺身:三文魚﹑三文魚籽﹑海膽﹑拖羅蓉﹑甜蝦﹑油甘魚,全部都新鮮又厚切😍 最鍾意拖羅蓉,口

❝ 濃厚龍蝦沾麵 $248 ❞

❝ 京風手織壽司 $288 ❞
DIY壽司都係第一次試,9宮格賣相好吸引😍 附送一碗壽司醋飯同紫菜,等大家可以自己發揮,享受自製壽司嘅樂趣👨🏻‍🍳 呢個set有六款刺身:三文魚﹑三文魚籽﹑海膽﹑拖羅蓉﹑甜蝦﹑油甘魚,全部都新鮮又厚切😍 最鍾意拖羅蓉,口感綿滑,加埋芥末一齊食更加正.ᐟ 另外仲有啲天婦羅同漬物,超級豐富👍🏻

❝ 生菜明太子豚腩卷 $29@1 ❞
❝ 手作雞肉串 $29@1 ❞
❝ 味噌味燒五花腩 $25@1 ❞
嚟到居酒屋唔少得食串燒,宜家仲有7折優惠,勁抵食‼️推介必試生菜明太子豚腩卷,賣相好靚😍明太子香口惹味,食落好有層次感.ᐟ 另外雞肉串同五花腩都燒得相當唔錯,配有生雞蛋同醬汁,增添風味。

❝ GOGYO x Heroes Phases $68@2 ❞
Happy Hour時段(5-7pm) 可享啤酒/紅酒買一送一優惠,激抵‼️我哋試咗呢款餐廳exclusive嘅啤酒,原來係本地手工啤酒品牌Heroes為GOGYO特別調配,入口香醇順滑,好啱女仔飲🍻
之前留意到呢間日式餐廳有蟹味噌拉麵,點知去到原來完咗promotion,心諗反正一場嚟到咪嗌個拉麵試吓囉,只可以講,冇下次👋🏻。⠀嗌咗“五行焦香味噌”同“黑”兩款拉麵。首先講“五行焦香味噌拉麵”,上網搵過資料係店家自製嘅黑味噌,本應係焦香味,但焦香同燶有分別架喎,我同同行者只係食到大量燶味😒,湯底太濃稠又重鹹、湯面上嘅油份令麵條一夾起全部掛晒啲黑味噌,燶味重就連食麵都食到一粒粒嘅味噌,真係攞我命😒,加咗半杯水落湯底依然係鹹😒,歡迎挑戰腎者之石☄️💥“黑”拉麵,豬骨湯底面頭有黑蒜油,都係油淋淋架啦,不過冇“五行焦香”咁鹹,相對嚟講叫正常啲但都係冇下次😌。⠀唔知咩原因十篇有九篇都係讚好食,但以身試過就知伏到應一應😖。

五行焦香味噌
2024-03-26 211 views
收工晚餐要食自己~就嚟試呢到既拉麵~今個食評分開左2餐~因為嚟到既時候已經諗定下次想試咩就一次過出第一次食左GOGYO Kogashi Shoyu Tsukemen $98嚟到個湯好滾好夠熱焦香醬油沾麵,個湯真係超濃超掛麵麵條夠凍,唔會因為個湯太熱食唔到整體覺得好食又夠飽Miso Pork Belly $25 期間限定時段7折食得出即叫即燒,好香燒烤味同味噌好入豚肉味,好食第二餐食左LAWAY’S Roasted USDA Prime Beef Consomme Ramen $148法式牛清湯拉麵,夠晒特別,不過份量較少,個人覺得算好食,湯我都飲晒,不過重口味既我要再食都會係簡番沾麵/再試其他
收工晚餐要食自己~就嚟試呢到既拉麵~
今個食評分開左2餐~
因為嚟到既時候已經諗定下次想試咩
就一次過出
第一次食左

嚟到個湯好滾好夠熱
焦香醬油沾麵,個湯真係超濃超掛麵
麵條夠凍,唔會因為個湯太熱食唔到
整體覺得好食又夠飽
Miso Pork Belly $25 期間限定時段7折

食得出即叫即燒,好香燒烤味同味噌好入豚肉味,好食
第二餐食左

2024-02-15 1333 views
🎏樹熊好鐘意食拉麵🍜,熊妹近排得知中環歷山大廈有間高級拉麵餐廳《GOGYO 五行》,今日特登拉埋佢去試下!📌《GOGYO 五行》位於中環歷山大廈地庫1️⃣樓,其實即係中環地鐵站H出口,一出就係,地理位置超方便!📌《GOGYO 五行》原來好有來頭,係日本京都的拉麵潮界王者👑,由日本拉麵大王河原成美創辦,一直致力將拉麵藝術🎨同高級餐飲文化🍴融合。📌一入到餐廳,就見到一張張木椅🪑整齊地排放在酒吧位置,感覺好高檔次。📌餐廳環境裝潢非常別緻,柔和的燈光💡帶點暗黑的格局,令餐廳光猛得來又帶點神秘。📌仲有個印有《GOGYO 五行》招牌的白光燈籠🏮高高懸掛在酒吧位上,係典型居酒屋的象徵呀!📌原來《GOGYO 五行》有推出Happy Hour 優惠,星期一至日15:00-19:00可以享有買一送一 優惠,有唔同酒類同 Cocktails🍸等等,真係好抵飲!📌見門口大大個餐牌推出全新期間限定「蟹味噌拉麵」,鐘意食蟹的樹熊二話不說,一定食佢!📌另外仲有午餐餐牌📋,有各款日式定食,仲有八兵衛日式串燒🍢同佐酒小食🥡,居酒屋的格局都出哂黎,最喜歡就是在居酒屋小呷一杯酒🍶,配一口小食,再與友人把酒歡談🗣️的感覺。蟹味噌拉
蟹味噌拉麵,248
拉麵套餐除了拉麵同配料自家製蟹膏牛油同蟹醋外,仲跟上了一個迷你三文魚籽蟹肉飯,都幾豐富喎!
蟹味噌拉麵
拉麵湯底用上傳統的豚骨湯底再加上香濃秘製蟹味噌,豚骨嘅香醇味道同帶有滿滿鮮香嘅蟹味噌融而為一,濃稠的湯汁掛滿在每條彈牙的極太麵之上🍜,簡直滋味無窮!職員更建議將獨特的蟹膏牛油🧈加入湯底之中,提升更高一層的鮮味精華✨。
蟹味噌拉麵
拉麵配料都幾豐富,有松葉蟹蟹棒🦀、招牌卷腩叉燒🐷、半隻半熟玉子🥚、荀片同香蔥,覆蓋整個拉麵表層。原條鮮嫩松葉蟹蟹肉棒真係鮮味十足,加上自家製蟹醋,微酸嘅味道更吊松葉蟹的鮮味🔝。
另外,跟上的壽司飯面頭鋪滿香甜蟹肉同晶瑩剔透的三文魚籽,兩者鮮味交替,絕對係高檔次的美食享受😋!
蟹味噌拉麵
值得一讚,《GOGYO 五行》用上的拉麵瓷碗🥣非常耐熱,樹熊一路食拉麵都一路感受到拉麵的熱度♨️,熱度可以令濃湯同油脂保持流質稠身的形態,令拉麵吃到最後依然條條分明地掛滿湯汁,滋味到極點。
蟹味噌拉麵
提提一點,日本拉麵文化其實蘊藏着一些拉麵禮儀🙇🏻‍♀️,每碗日本拉麵湯底,其實就是拉麵的精髓,吃完拉麵再把湯喝光就是對師傅的尊重,🈲千萬不要私自加水溝淡湯的濃味,會視為侮辱拉麵師傅的功架💪🏻;吃麵時應該小撮夾起,整條吸啜入口,甚至發出「嗦嗦」吸麵聲,視為對拉麵的讚賞🥳,🈲不要把麵中途咬斷,喜歡食拉麵的香港人相信都會盡量配合吧🤝!
八兵衛串燒定食,$198
熊妹好鐘意食串燒,見到有呢款串燒定食即刻心心眼,仲要午巿數量限定🔟客,好彩今日仲有熊妹份,真係開心過中六合彩🎊!
八兵衛串燒定食
定食包五款串燒🍢,由右至左,分別係炸綠豆蓉餅、生菜明太子卷、自家製免治雞肉串、鹽燒豬腩肉同鹽燒手羽。
八兵衛串燒定食
當中,熊妹依然最愛自家製免治雞肉串🐥,表面燒得焦焦再點上濃郁的日本蛋黃滋潤一下,啖啖肉真係大🈵足。
而炸綠豆蓉餅就大有驚喜🤩,一球炸波表面炸得一啲都唔油膩,咬落去,綠豆蓉磨得好細膩,食落質感綿綿,淡淡綠豆味又唔會過份草青,真係想encore多一球!
定食仲跟一碗日本珍珠米🍚同沙律菜🥗,沙律菜用上芥末味柚子醋汁,酸酸地帶點攻鼻的芥辣味,十分開胃又醒神!
午餐仲包餐飲,熊妹點左黑咖啡☕️,日式烘焙咖啡豆沖出濃濃的咖啡香味真係令人精神倍增!
📌整體來說,《GOGYO 五行》推出的拉麵、定食等食品有體面又有質素👍🏻,絕對配得上中環這片黃金地段,係一間高檔次的日本拉麵居酒屋。聽說會不時推出期間限定的拉麵新菜式,樹熊同熊妹密切期待下一次的新品。
2024-02-04
$250 (Lunch)
2024-02-15 132 views
▫️蟹味噌拉麵 ($𝟐𝟒𝟖)期間限定嘅「蟹味噌拉麵」, 喺豚骨湯底入面加入咗香濃嘅秘製蟹味噌, 食落估唔到咁濃郁🍜另外有配埋一小碟獨特嘅蟹膏牛油, 將蟹膏牛油融和落湯底度,令成碗拉麵嘅濃厚鮮味再提昇另一層次🦀仲預備咗特調嘅蟹醋, 可以提升蟹肉捧嘅鮮味😝除咗拉麵外套餐仲配上枡壽司🍣, 呢個套餐不容錯過🤭▫️法式烤牛清湯拉麵 ($𝟏𝟒𝟖)同美國經典扒房 ʟᴀᴡʀʏ’s ᴛʜᴇ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙs合作🥩用咗美國黑毛安格斯牛肉, 每片肉質柔軟湯底係牛肉清湯再加白松露油, 入口有陣陣菌香味🍄整體令湯底更吸引!! 若果鍾意較清淡口味嘅朋友, 可以不訪一試🤭
▫️蟹味噌拉麵 ($𝟐𝟒𝟖)

▫️法式烤牛清湯拉麵 ($𝟏𝟒𝟖)

2024-01-28
$250 (Lunch)
  • 法式烤牛清湯拉麵
  • 蟹味噌拉麵