2020-06-28 1323 views
又到父親節,即刻係金蘋果訂個蛋糕先,因為自己試過定其他新款蛋糕比屋企人,佢哋都好似唔係好啱食,都係呢啲傳統蛋糕佢哋比較鍾意而且而家夏天芒果正值當做,所以佢啲芒果蛋糕就變得更加好食,今次一樣照舊要左芒果面同芒果餡。最後家人都食得好開心。

最後家人都食得好開心。
2020-03-25 2577 views
金蘋果係元朗區好有名,在區內係間街坊小店,餅店價錢實惠比起坊間品牌麵包店所出的蛋糕更勝一籌。蛋糕雖然平凡,但食落蛋糕鬆軟,內裡的芒果肉大大粒又新鮮,忌廉份量適中,不會滯腻。真材實料非常抵食又好食,值得推介
真材實料
非常抵食又好食,值得推介

2019-10-07 4220 views
有屋企人生日,特登去到朗屏既金蘋果買芒果蛋糕,之前都食過唔止一次,今次想寫下食評讚賞下呢間懷舊蛋糕店!老闆娘標榜所有既芒果都係用呂宋芒,味道清甜,芒果味濃,每次食都覺得好好食,層與層之間都有芒果,食落每一啖都有芒果,而中間既cream都好軟滑,吾同一般連鎖蛋糕店,性價比超高而店鋪會免費寫生日牌,吾需要額外既收費,而且芒果蛋糕既內餡除左芒果,仲可以揀栗子,想有多個味道同口感既可以一試呢啲懷舊既蛋糕店買少見少,值得支持啊!
呢啲懷舊既蛋糕店買少見少,值得支持啊!
2019-09-16
Type of Meal
Other
2019-09-02 3360 views
家人生日,家住元朗的親戚帶來了金蘋果蛋糕。佢話金蘋果係元朗名牌,幾乎所有元朗人都認識的。一拎個蛋糕出嚟,老實講外表好平凡,但就係細個食的嗰種生果海綿忌廉蛋糕,本來都以為無乜特別。食落口,厚厚的芒果肉包喺外層,配上好幼滑的忌廉,甜度剛剛好。裡面的海綿蛋糕好鬆軟,蛋糕中間再夾住芒果肉。真係好好食!我終於明白點解佢係元朗名牌了!
  • 芒果蛋糕
相信住元朗嘅人,唔會未聽過金蘋果,食咗好多年lu..... 今次終於要為呢個蛋糕打食評。呢個係一個兩磅嘅芒果栗子蛋糕,外面有芒果鋪面 ,芒果好甜。蛋糕內外都有少量忌廉,食落唔會太甜太膩,而最出色一定係個海綿蛋糕,鬆軟得黎濕度啱啱好 。平時啲蛋糕擺喺雪櫃放幾個鐘或者一晚,多數就會變得硬身乾身,但呢個蛋糕放咗兩晚都仲係覺得好鬆軟,食唔晒唔會驚浪費 😂😂😂😂 今次叫嘅係芒果栗子蛋糕,所以當然要講下嘅栗子...栗子就未去到好出色, 硬左少少同有啲散,搞到切蛋糕嘅時候可能會跌咗d出嚟 😂😂😂 雖然叫做芒果栗子蛋糕, 但其實佢上面仲有士多啤梨 菠蘿 同埋奇異果, 總括而言呢個蛋糕都係好抵食👍

2019-08-10
2019-06-25 2491 views
作為土生土長嘅元朗人,住喺度幾十年,一定會識個金蘋果嘅蛋糕,金蘋果最出名嘅蛋糕就係芒果蛋糕,每次家庭成員生日,必定係會定個四磅嘅芒果蛋糕,雖然裝飾唔夠新款蛋糕吸引,但勝在夠樸實,唔會有太多嘅花巧,要食就係食懷舊嘅味道,每片芒果都非常之甜,佢打嘅鮮忌廉夠晒濃厚,好似食雪糕一樣。入邊嘅海綿蛋糕,充滿蛋香味,而且非常之鬆軟,我屋企嘅小朋友,只要見到我買呢個蛋糕,就會爭住吹蠟燭,又會大聲唱生日歌,真係一個美好嘅回憶,懷舊嘅味道真好
2019-06-05 2789 views
每年有咩生日、慶祝活動之類,一定會買返個金蘋果既芒果蛋糕食。金蘋果既芒果一直都保持一貫水準,無論任何季節買,都係香甜美味唔會好似某大西餅店咁,會食到酸既芒果。雖然其他裝飾係罐頭生果,但無阻佢美味既程度因為金蘋果既海綿蛋糕底十分鬆軟,同忌廉既比例配合得非常好,食落唔會好"漏"與其成日試新款唔同口味同造型既蛋糕,不如介紹身為元朗名物既金蘋果比身邊既朋友,一定一定一定要介紹比身邊朋友試下**其實佢個芒果班戟都好好味架都係要用料好,先有咁既味道。
每年有咩生日、慶祝活動之類,
一定會買返個金蘋果既芒果蛋糕食。

金蘋果既芒果一直都保持一貫水準,
無論任何季節買,都係香甜美味

唔會好似某大西餅店咁,會食到酸既芒果。
雖然其他裝飾係罐頭生果,
但無阻佢美味既程度

因為金蘋果既海綿蛋糕底十分鬆軟,
同忌廉既比例配合得非常好,
食落唔會好"漏"

與其成日試新款唔同口味同造型既蛋糕,
不如介紹身為元朗名物既金蘋果比身邊既朋友,
一定一定一定要介紹比身邊朋友試下

**其實佢個芒果班戟都好好味架

都係要用料好,先有咁既味道。
芒果蛋糕
2019-05-05
$135 (Dinner)
芒果蛋糕
2019-03-23 2236 views
同大姨媽慶祝生日點少得金蘋果嘅蛋糕啊!話說姨媽就住喺元朗嘅,佢細細個已經同我講呢間餅店好好食。充滿人情味,所以生日蛋糕首選一定係金蘋果🥰都我大個啦識得幫大姨媽慶祝生日,都一定會想盡辦法去買金蘋果嘅生日蛋糕俾佢。因為知道長輩食嘅未必係味道,而係一份深厚嘅感情。其實人與人之間最值得珍惜嘅係相處嘅時間,所以同屋企人慶祝生日係特別難能可貴嘅❤️❤️❤️❤️
同大姨媽慶祝生日點少得金蘋果嘅蛋糕啊!

因為知道長輩食嘅未必係味道,而係一份深厚嘅感情。

2019-03-10 2012 views
係我讀小學嘅時候已經食依一間麵包舖,起碼有20年嘅老店,最鍾意食佢嘅腸仔包,每日新鮮出爐,仲會出幾轉,好鬆軟,唔會好似依家啲麵包咁,佢比較紮實飽肚,菠蘿包亦都好好食,佢個皮好脆,金黃色嘅外表,新鮮出爐時嘅香氣,仲要一啲都唔貴,$5左右就有一個。佢啲蛋糕係傳統個隻,忌廉蛋糕,夏天嘅時候唔建議買,太容易溶啦,擺唔到幾耐,蛋糕裏邊仲有啫喱夾心,百幾蚊一磅,佢係自設工場嗰隻,保證新鮮,佢每朝開得幾早 7點鐘已經開咗
2019-02-27 4305 views
金蘋果,相信不小元朗人有食過,小時候有好多類似的餅店,但時代變遷,連鎖麵包餅店取代了它們,而呢間已經超過三十年,仍然屹立不倒,吃的是味道,也是童年回憶,是伴隨我成長的麵包鋪,它不是位於市中心,位置不叫就腳,要說大概位置,可以話在元朗廣場的巴士總站附近,向朗屏西鐵站方向行,便能看見廚窗外貼滿蛋糕款式,以供客人參考,多是舊款式,是普通的蛋糕款,雖沒大形連鎖蛋糕嘅精緻外型,但味道絶不輸比它們,是普通的原味道,能夠將簡單做好並keep住水準咁多年,我覺得並不是易事,而佢地嘅芒果蛋糕亦做得幾好,價錢實惠,最平$120已經有一個一磅蛋糕,而且流量快,keep住有蛋糕出爐,要特別款同多過一磅就要預早訂,但普遍的款式係長期有貨在蛋糕櫃的,除了蛋糕,亦有Pancake丶果撻同埋切件蛋糕,仲有麵包買嫁~以前的餅店大多是以這樣的模式營業一磅的黑森林蛋糕,無須預訂,現貨在櫃,值得一提係,餅店可即席寫生日牌,仲營業到晚上9:00,唔洗怕師傅收工冇人寫牌,雖然我已經搬出元朗區,但我都特登返去買。因為我老公好中意食呢間嘅黑森林~佢D生果好新鮮,而且蛋糕好實身,不會切到溶溶爛爛,亦唔洗放一浸類似魚膠粉嘅啫喱係啲生果上
1911 views
佢D生果好新鮮,而且蛋糕好實身,不會切到溶溶爛爛,亦唔洗放一浸類似魚膠粉嘅啫喱係啲生果上面,碎朱古力同埋cream都好多,絕對值得一食嫁~
睇吓佢啲餡,係啫喱嚟㗎,黑森林必配啫喱,而雜果蛋糕就係生果係入邊,芒果蛋糕就係芒果係入面,淨睇配料都爆多,絕對值得一試。大家路過一定要買嚟食,就麵包切餅都👌
2018-10-02 4376 views
不要看門面只是一間老式西餅店, 內裡有個全元朗人都懂的蛋糕--芒果蛋糕. 不單外層滿怖芒果果肉, 內層的芒果肉汁更爆發出來. 很怕蛋糕太多CREAM的. 但這裡的不會,而且CREAM味香濃, 芒果亦酸中帶甜.正!!!平時想吃的話,單點一件亦可以.非常方便.隔時都可以吃.

平時想吃的話,單點一件亦可以.非常方便.隔時都可以吃.
2018-09-24
2018-09-15 3205 views
老字號,好野黎架!由細食到大,幫襯左20幾年了,到現在厄立不到👍👍👍如果要好精緻,金蘋果當然比唔上大集團,但味道唔輸蝕嫁金蘋果食左一件都覺飽...真材實料架!又唔太甜....層層都有芒果,芒果超多好甜,蛋糕唔多cream巧巧味啊😍😋😋😋 — 覺得好正,係D款無乜新意...唔想食芒果味可以考慮吓食栗子味呀,金蘋果蛋糕忌廉外層+朱古力蛋糕底夾栗子,獨一無二,好正,滿足哂口味既要求 有學生証或見小朋友著住校服、運動服都有8折🎂🎂🎂
如果要好精緻,金蘋果當然比唔上大集團,但味道唔輸蝕嫁

有學生証或見小朋友著住校服、運動服都有8折🎂🎂🎂
  • 栗子蛋糕
2018-08-15 2890 views
聽聞元朗有間老字號餅店,每逢母親節或其他節日都會大排長龍,為的就是要買「蛋糕」。招牌不太起眼,門面及店內看起來都很舊式,而且麵包及蛋糕款式較為普通🤔以為只有外面鋪滿芒果 ❎ 錯!切開便看到連內裏都充滿芒果😍夠甜夠足料芒果,蛋糕,忌廉,像層層疊般🍰海綿蛋糕口感鬆軟綿密,富有濃濃蛋香🍰忌廉亦不會甜到漏/滯。然而蛋糕整體份量剛好❤️試過就知道真的名不虛傳,難怪每逢節日都大排長龍,果然:只要有實力不需要額外的包裝,都能吸引顧客💪🏻💪🏻

以為只有外面鋪滿芒果 ❎ 錯!
切開便看到連內裏都充滿芒果😍夠甜夠足料
芒果,蛋糕,忌廉,像層層疊般
🍰海綿蛋糕口感鬆軟綿密,富有濃濃蛋香
🍰忌廉亦不會甜到漏/滯。然而蛋糕整體份量剛好

2018-08-08 2394 views
由細喺元朗既人相信對金蘋果唔陌生,小小鋪位經常會堆滿人,尤其禮拜六日不時會見到排隊排到出門口~無他既,邊個叫佢d蛋糕咁足料又咁好味!金蘋果既蛋糕唔花巧,無3D立體公仔,無奇形怪狀,只有最傳統但又最穩陣既圓形方形款揀,最多就喺蛋糕面畫隻公仔寫隻字仔😆但正正係呢種簡簡單單既傳統蛋糕,你先睇到佢有幾真材實料!佢d蛋糕款通常係生果鋪面,所有生果都好新鮮鮮甜,無浸過糖水,切完就擺上面🍍🍓蛋糕好軟綿綿,唔會太膩,黑森林仲有好多啫喱,加埋海綿蛋糕真係好夾~而且成個蛋糕唔會有過多cream,唔係隨便唧一大舊,所以怕肥既人都食得安心最重要係價錢抵,一磅都係$120左右!問你驚唔驚😆
但正正係呢種簡簡單單既傳統蛋糕,你先睇到佢有幾真材實料!
最重要係價錢抵,一磅都係$120左右!問你驚唔驚😆
2018-07-14 2276 views
睇到啲食評都知道金蘋果嘅蛋糕係好得, 住元朗嘅人一定有食過, 簡直係元朗蛋糕界嘅代表😁 但係其實我想講, 佢嘅菠蘿包都好好味㗎, 識食嘅人一定會話最好味係菠蘿包個皮, 但呢度既菠蘿包個包都一樣做得好出色👍 好軟淋淋~ 而且仲要隔咗一晚,第二朝食都依然係好好味軟淋淋👍 用嚟做早餐就一流啦~ 前幾日去買,仲要做緊暑假優惠8蚊三個~ 真係超抵食呀😋 佢個size係比一般細咗啲, 咁就啱曬啲細食嘅女士啦~ 如果男士唔夠飽,食多兩個計埋都係8蚊啫~抵呀😁