剛剛上次食Wadasumi嘅時候,發現到呢間咁grand嘅餐廳,之後才知道原來係城中其中一個好有名嘅group旗下一間餐廳,幸好有朋友咁啱識人,難得仲可以book間好靚嘅房,真係無原因唔去。前菜有冰沙酸梅聖女果,蒜蓉拍萵筍 ,陳醋啫喱紅蜇頭,紹興炸臭豆腐,最難忘係臭豆腐,直逼大班樓嘅水準,其他幾個前菜都非常吸引又好食,個人特別愛嘅還有陳醋啫喱紅蜇頭,配搭好新爽同好開胃。朋友話呢到夜晚都有點心食,而且下午飲茶好似都幾推薦,於是點了個小籠包,質素係幾好,而且價錢都幾吸引,值得下次晏晝嚟飲下茶。雲南羊肚菌赤肉燉老火湯真材實料,羊肚菌嘅香令人好難忘,而且佢keep到係好熱嘅狀態,隔離有個朋友差唔多食完都未飲晒碗湯。度度都有叉燒皇,但呢度嘅叉燒皇都好似沙田18咁,蜜汁火焰豚肉叉燒皇上場個個嘩一聲,加上玫瑰露後,當然火光紅紅,而且燒得好香,即場燒完即刻燒俾大家食,絕對係一個打卡嘅菜式。堂蒸香茅基圍蝦上場個一下,我以為佢又係好似個啲桑拿蒸蝦咁,但原來基圍蝦下面就係有新鮮嘅香茅係底蒸,蒸出來嘅蝦剛剛好,最重要係啲蝦好靚,點處理都唔會太差啦。肉餅同蟹的確係好少見嘅配搭,黑豚肉餅蒸蟹呢個味道都幾令人難忘

肉餅同蟹的確係好少見嘅配搭,黑豚肉餅蒸蟹呢個味道都幾令人難忘,至少蟹嘅鮮味直接落到個肉餅,送白餅係絕對一流。

金枝秘製牛肉個樣幾得意,個樣完全無諗過係咁,食落去個感覺更好玩,你食下估下佢哋到底係用咩名做呢個秘製牛肉。

好多地方都有蝦多士,呢個手工蝦多士唔算太油,而且有大大隻嘅蝦肉,相信都係城中算做都唔錯嘅選擇,用上勁多嘅芝麻,更加香而且炸得勁脆,愛熱氣嘅人一定啱食。

勁大碟嘅瑤柱蛋白炒飯 ,不過佢嘅炒飯係比較濕嘅一種,夾埋頭先嗰個黑豚肉蟹餅就超perfect。

當晚要趕時間,太趕只能衝衝見到呢個黃金大煎堆一下,好似繼續食,朋友話絕對有老廣東酒家的效果,再加碗桂圓蓮子燉雪耳,感覺非常完美。

可惜今晚唔可以同朋友傾多啲偈,希望佢婚禮一切順利,話咁快原來都識咗佢咁多年,下次再食過。
2024-08-02 7054 views
上網見到K11 Musea新開左一間新中菜館menu集合左京菜 川菜 上海菜 杭幫菜 各式名菜共冶一爐就約埋一班朋友來試下😝前菜有我最愛嘅冰沙酸梅聖女果聖女果以冰鎮形式上台 可以保持清涼嘅溫度配合酸酸甜甜嘅味道 非常清爽 好適合夏天享用☀️另一款前菜有撈汁拌杭茄🍆撈汁係醋汁 撈埋軟綿嘅茄子 又係一道清爽嘅開胃菜😋湯品有火朣燉菜膽火朣係指金華火腿 係上海菜常見的食材每啖湯汁都可以飲到金華火腿的鹹香 鮮味十足北京烤鴨配麽麽皮係我最期待的一道菜🦆鴨皮爽脆不膩 帶有輕微鴨騷味配菜除左常見的青瓜 大蔥 仲有蜜瓜蜜瓜嘅清甜味同鴨皮非常配搭 都幾特別不過鴨肉的比例唔多 如果多啲鴨肉 口感就會更加豐富鮑魚神仙雞係今晚的mvp🐥原隻三黃雞 加上豬手 乾鮑一齊燜成所有食材都非常入味雞肉滑嫩 連雞胸部分都超級juicy豬手燜得軟冧 骨膠原滿滿醬汁帶有所有材料的精華 非常濃稠 槳口絕對係白飯殺手🍚手工蝦多士一直都係我最愛 今晚當然唔可以錯過蝦肉爽口 非常juicy 係我食過最多汁的蝦多士如果有quota我會想食多件😂最後有紅棗燉雪耳作結紅棗大粒 而且已經起核 非常方便食用糖水的味道唔會太甜 唔嗜甜的我都好鍾意重
上網見到K11 Musea新開左一間新中菜館

糖水的味道唔會太甜 唔嗜甜的我都好鍾意
重點係養顏🤣
  • 鮑魚神仙雞
  • 手工蝦多士
又到一年一度的亞太美容展~今年帶日本朋友去試新店 @goldenblossomshk ~💃👉鮮鮑魚神仙雞~鎮店美食no.1~第一次光顧時已經想試~奈何太大份(2-3人根本吃不了)~這次六個人終於可以一試🫢~選用清遠走地三黃雞為主料、加上豬手和鮮鮑魚~湯汁香濃、雞肉嫩滑、鮑魚Q彈、豬手軟糯~濃濃的骨膠原~日本朋友們都讚不絕口~😋🤤😍👍👉北京烤鸭配麼麼皮~有驚喜、比想像中美味~👍👉花膠鴨絲羹~眼觀很清淡、喝下有點辣~似下了蠻多的胡椒粉~👍👉蜜汁火焰豚肉叉燒皇~上等黑豚肉以玫瑰露及秘製蜜汁醃製~入口肥而不膩、肉質鬆軟、酒香四溢~令人一試難忘~😍👍👉鲜肉小籠包~湯汁多且鮮~比預料中的好吃~👍👉糖醋原條沙巴~沙巴新鮮~不過味道略酸了~但略酸了點~😅👉金銀蛋豆杯~鮮嫩美味~😍👉東方明珠大煎堆~七月開業以來光顧了三次、每次都有點~但這次的超級巨型🫢~必食甜品~😍👍👉紹式炸湯圓~吃得湯的多換下口感也不錯~🫢🫢#金枝玉葉 #GoldenBlossomshk#k11musea#尖沙嘴美食

鮮鮑魚神仙雞

👉北京烤鸭配麼麼皮~有驚喜、比想像中美味~👍
北京烤鴨配麼麼皮

#尖沙嘴美食
北京烤鴨配麼麼皮
鮮肉小籠包
東方明珠大煎堆
食中菜真係要一大班朋友食先開心,因為可以一次過試多種唔同嘅菜式🥰餐廳位於K11 Musea位置十分方便,係聚會嘅好地方,餐廳嘅廚師團隊由分別精於浙、京、滬及粵菜嘅主廚組成,難怪每道菜式都各有特色👍🏻個人最鍾意佢地嘅神仙雞,一煲有埋鮑魚、豬手等材料,夠晒豐富!另外佢地個蜜汁火焰豚肉叉燒皇都非常打卡able,東方明珠煎堆更係必叫,煎堆外層香脆,食落口感非常煙靭火朣燉菜膽蜜汁火焰豚肉叉燒皇傳統紹興三鮮避風塘沙巴魚京蔥爆牛肉配麼麽皮鮑魚神仙雞梅菜乾蒸菜心黃魚雲吞桂圓蓮子燉雪耳東方明珠煎堆餐廳環境雅致,佢地除左有午市套餐外,晚市亦有「至尊晚市 套餐」及「尊貴晚市套餐」,下次家庭聚會都可以選擇呢度呢🫶🏻

傳統紹興三鮮

2024-10-03 1666 views
真的是非常差的一次體驗!今天去維港旁邊的K11試了一下這家中餐館剛開始裡面明明有位,但是服務生就不同意讓我們進去吃飯,讓我們在外面乾等了半個小時之後又說我們沒有等,服務態度太差了進去時候點了幾個菜食物都跟圖片完全不符,味道非常難吃,叉燒有點像冷凍出來加熱過後再讓我們食用的,並且還有點苦苦的,還柴柴的,蟹肉炒飯沒有看到什麼蟹,只有一點雞蛋,性價比有點低,味道也很不廣式不正宗。總之不推薦這家餐廳,希望餐廳能夠改進
真的是非常差的一次體驗!
2024-10-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-10-01 1569 views
最近K11 Musea最新進駐一間氣派十足,以華麗四式中菜餐廳「金枝玉葉」,黎到當然要試試招牌菜色,每道菜都由主廚巧妙運用食材炮製出各地風味!Caca最欣賞其中嘅「火焰豚肉叉燒皇」,以玫瑰露入海鹽加熱,即場再燒製叉燒,半肥瘦燶邊極度誘人!而「京蔥爆牛肉配麼麽皮」以皮片鴨吃法食嫩嫩牛肉,口感豐富又滋味,齒甲留香呀🤤!最後以大大個「東方明珠煎堆」作結,芝麻香與煎堆煙韌,飽飽都要食多兩片🤭!✨是日菜單【冷盤】冰沙酸梅聖女果越香醉雞蒜蓉拍萵筍佛門素燒鵝【湯】火朣燉菜膽【小菜】蜜汁火焰豚肉叉燒皇傳統紹興三鮮(小)/(大)避風塘沙巴魚 京蔥爆牛肉配麼麽皮鮑魚神仙雞梅菜乾蒸菜心【主食】黃魚雲吞紹興麵餑餑【甜品】桂圓蓮子燉雪耳東方明珠煎堆

✨是日菜單

佛門素燒鵝

【湯】

【小菜】
蜜汁火焰豚肉叉燒皇
傳統紹興三鮮(小)/(大)

【主食】
紹興麵餑餑

甜品
2024-08-29
$400 (Dinner)
2024-09-23 1625 views
位於K11 MUSEA內嘅「金枝玉葉」,象徵著如金玉般華麗的枝葉,菜肴就如藝術品般精緻,氛圍奢華高雅~先來既幾款前菜已有眼前一亮嘅感覺,「冰沙酸梅聖女果」富有冰鎮嘅擺盤,入口酸酸甜甜的非常開胃;喜歡「蒜蓉拍萵筍」富有清爽感,蒜味不會過分濃郁;「陳醋啫喱紅蜇頭」質感爽身,有嚼勁; 「紹興炸臭豆腐」配甜醬,亦甚有風味當晚燉湯係「雲南羊肚菌赤肉燉老火湯」相當足料,滋補養顏「手工蝦多士」亦相當值得點,每件蝦多士均一飽滿,入口滿口芝麻香當晚最有視覺效果該係「蜜汁火焰豚肉叉燒皇」 ,蜜味香濃,特別適合喜歡吃瘦叉燒嘅朋友— 個人認為如果叉燒能夠再肥美一點的話,效果該會更理想「黑豚肉餅蒸蟹」亦係不能夠錯過嘅菜式,或許有不少人會將重點放在吃膏蟹上,但係盡收膏蟹湯汁精華嘅黑豚肉更係不可錯過呢~即使吃得很飽,也要留一點點位置給「瑤柱蛋白炒飯」,飯粒粒粒分明,夠晒乾身! 「黃金大煎堆」係我覺得當晚既MVP,圓轆轆很吸睛以外,皮薄煙靭而不過油膩,相當好食

當晚燉湯係「雲南羊肚菌赤肉燉老火湯」相當足料,滋補養顏

2024-09-21 1602 views
見食評都唔錯就去試吓,叫了:蟹粉小籠包,腥的,皮厚;涼菜有素鵝,不過不失;海哲頭還可以,陳醋味突出;片皮鴨半隻,可食可唔食,沒有驚喜;雲吞雞鮑翅,$798,二至四位用,味道非常普通,啲翅碎到無朋友,收咁嘅價錢唔值;黑豚肉蒸蟹,蟹肉唔夠爽滑鮮甜肥美,所以肉餅索唔到蟹既鮮味,失敗;鹹肉津白最正常;最後亦係最最最失敗既高力豆沙,個皮好似食麵包咁厚咁硬,救命!4個人食咗$2500人手唔夠,上菜速度太快,侍應無表情好耐無寫食評了,但不吐不快
見食評都唔錯就去試吓,叫了:
蟹粉小籠包,腥的,皮厚;
涼菜有素鵝,不過不失;海哲頭還可以,陳醋味突出;
片皮鴨半隻,可食可唔食,沒有驚喜;
鹹肉津白最正常;
4個人食咗$2500
人手唔夠,上菜速度太快,侍應無表情
好耐無寫食評了,但不吐不快
2024-09-21
$625 (Dinner)
2024-09-16 2019 views
金枝玉葉,K11 Musea 新開的中菜館,食物質素和服務態度都不錯。敗筆之處,在於部分座位與座位間的距離不夠,餐廳內竟然播放比較嘈吵的英文快歌,令食客間被迫高聲談話。這是屬於Gaia集團的餐廳,格調較同集團的王家沙略高,價錢也略貴,但符合性價比。餐牌內提供的食物種類繁多,主要屬於美味的上海菜式。我們點了黃魚雲吞、蜜汁火焰豚肉叉燒皇 (採用日本黑豚肉) 和海龍皇粉絲煲,全部對板。可惜後加的鐵板生煎包沒有貨,無緣享用。

2024-09-16
$258.5 (Lunch)
📍K11 MUSEA最近新開咗間高質浙京滬粵中菜館💛金枝玉葉✨菜式精緻創新,裝潢高貴典雅,設有獨立廂房,私隱度高,啱曬同一大班朋友或者屋企人聚會食飯👏🏻🔹冰沙酸梅聖女果🔹蒜蓉萵筍🔹陳醋啫喱紅蜇頭試咗幾款特色前菜,聖女果酸甜清新,冰凍口感消暑一流;爽脆萵筍粒充滿蒜蓉香,惹味至極;爽滑紅蜇頭配上以陳醋製成嘅啫喱,味道出奇地夾,酸甜開胃🔹紹興炸臭豆腐估唔到呢度竟然有臭豆腐食,外酥內軟,獨特香氣風味十足,令人一試難忘🔹雲南羊肚菌赤肉燉老火湯鮮香雲南羊肚菌充滿濃濃菌香,配以香甜瑤柱、赤肉燉製,味道醇厚鮮甜,滋補暖身🔹蜜汁火焰豚肉叉燒皇必試招牌菜,以火槍點燃玫瑰露,火光四起啱晒打卡影相~半肥瘦豚肉叉燒散發陣陣玫瑰露香,入口彈牙、香而不膩,外焦內鮮嫩,夠哂軟腍,啖啖脂香十足🔹堂蒸香茅基圍蝦即席以香茅水蒸煮,香茅味滲入蝦肉~新鮮基圍蝦肉質特別爽彈鮮甜,大大隻,肉質飽滿結實🔹金枝秘制牛肉以秘制醬汁醃煮,牛肉軟腍Juicy,入口鬆化又多汁,惹味之選🔹黑豚肉餅蒸蟹彈牙黑豚肉餅面頭有原隻肉蟹,賣相好吸引!肉餅吸滿蟹肉鮮味,脂香夾雜鮮香,啖啖肉食得特別過癮🔹手工鮮蝦多士炸至金黃香脆嘅蝦多士,面頭有彈牙蝦肉,加埋
🔹冰沙酸梅聖女果
🔹堂蒸香茅基圍蝦
🔹金枝秘制牛肉
🔹黑豚肉餅蒸蟹
🔹手工鮮蝦多士
炸至金黃香脆嘅蝦多士,面頭有彈牙蝦肉,加埋芝麻粒同炸,香口又滋味
🔹瑤柱蛋白炒飯
粒粒分明嘅炒飯,每啖都有瑤柱絲,蛋白鮮香,炒至乾身好惹味
🔹鮮肉小籠包
晚市都有限量點心供應,小籠包湯汁充盈,咬開肉餡鮮香彈滑,相當出色
🔹桂圓蓮子燉雪耳
夏天成日長開冷氣,皮膚特別乾燥,叫咗個滋補糖水潤一潤~香甜桂圓配以清香蓮子、軟滑雪耳,養顏一流
🔹黃金大煎堆
超級巨型大煎堆即叫即炸,熱辣辣上枱,金黃薄脆夠哂煙韌
金枝玉葉✨
📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓401號鋪
2024-08-14
獅子生日,原已揀定高级西餐,但另一隻獅子又來,但佢胃痛,話不用就佢,佢都要俾錢,轉軚食中菜,可叫無咁heavy小菜,俾我找到新開,地點方便,有品味,全新傳統菜,擺盆賣相精美,環境中式又帶點年青感。 松仁豆干馬蘭頭$78,爽口,新鮮嫩,馬蘭頭香 佛門素燒鵝$78,腐竹香,餡鮮(lunch再食,水準就跌的) 鐵板小籠包$68,肉嫩滑,有汁,皮底脆脆香。 玫瑰頭抽豉油雞半隻$188,份量出乎多,頭抽只達甜豉油標準,雞一般滑度,整體合格 蟹肉溫泉蛋賽螃蟹$168,份量多,抵食,温泉蛋靚,加入蛋白,滑。 花雕蒸奄仔蟹$498,花雕味少,蟹滋味。 砂鍋黃魚焗飯$148,正,拆肉煎香黃魚放面,香軟中帶少少皮脆,撈豉油飯更香更滋味。 柔和燈光,舒適環境, 渡過一個bibala晚上!訂座有優惠,之後看單無嘅?

松仁豆干馬蘭頭$78
,爽口,新鮮嫩,馬蘭頭香

佛門素燒鵝$78
,腐竹香,餡鮮(lunch再食,水準就跌的)

鐵板小籠包$68
,肉嫩滑,有汁,皮底脆脆香。

蟹肉溫泉蛋賽螃蟹$168
,份量多,抵食,温泉蛋靚,加入蛋白,滑。

花雕蒸奄仔蟹$498
,花雕味少,蟹滋味。

砂鍋黃魚焗飯$148

柔和燈光,舒適環境, 渡過一個bibala晚上!

訂座有優惠,之後看單無嘅?
素鵝,松仁馬蘭頭

頭抽豉油雞

蟹肉 溫泉蛋 菜螃蟹

花雕蒸奄仔蟹

砂鍋黃魚焗飯

2024-08-16
$250 (Dinner)
砂鍋黃魚焗飯
  • 松仁豆干馬蘭頭
2024-09-04 2274 views
中秋節🥮我已經揀好地方同屋企人食團圓飯最近見到k11 musea新開嘅金枝玉葉精緻嘅中菜 集京、滬、川、杭、上海fusion嘅菜式環境有氣質 古色融合現代化味道更加一絕 蜜汁火焰豚肉叉燒皇更加係亮點東方明珠煎堆真係好打卡 🥰好鍾意呢度嘅甜品桂圓蓮子燉雪耳呢個秋冬季節真係好滋補前菜冰沙酸梅聖女果越香醉雞蒜蓉拍萵筍佛門素燒鵝蜜汁火焰豚肉叉燒皇湯火朣燉菜膽小菜傳統紹興三鮮避風塘沙巴魚京蔥爆牛肉配麼麽皮鮑魚神仙雞梅菜乾蒸菜心主食黃魚雲吞甜品桂圓蓮子燉雪耳東方明珠煎堆金枝玉葉 📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓401號舖#金枝玉葉 #GoldenBlossoms
中秋節🥮
我已經揀好地方同屋企人食團圓飯
最近見到k11 musea新開嘅金枝玉葉
精緻嘅中菜 集京、滬、川、杭、上海fusion嘅菜式
環境有氣質 古色融合現代化

金枝玉葉

#金枝玉葉 #GoldenBlossoms
1K
2024-09-03 1884 views
讚-部份嘢食唔錯 神仙雞既雞、豬腳同鮑魚都好夠火喉 炆煮入味 燉湯夠鮮甜 梅菜骨既梅菜好入味 蝦多士炸得脆身唔油膩 係對得住價錢-上菜速度好俐落 唔會等好耐彈-有啲嘢食要進步 填鴨既皮唔夠脆同乾 油腍左啲

-上菜速度好俐落 唔會等好耐

-有啲嘢食要進步 填鴨既皮唔夠脆同乾 油腍左啲
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Tasting Event
2024-08-31 2035 views
看食評覺得幾好。所以選擇呢間餐廳。餐廳坐位之間幾迫,環境不大,感覺好嘈。幸好選擇咗卡位,坐去後方,否則好似街市一樣。侍應唔夠,未能即時回應你索取餐牌嘅要求又唔會主動為你加水….食物方面,雞微暖,但係都幾嫩滑,及蝦多士剛剛炸起幾脆口。但係叫咗莧菜非常之老,真係食唔到。見啲侍應好忙,所以冇叫佢哋換。小籠包我就覺得幾好,細細粒,又夠熱。冇咩地方選擇,去下一次都不是太損失認真地說侍應嘅態度真係要改善,服務質素才會提升。
看食評覺得幾好。所以選擇呢間餐廳。
食物方面,雞微暖,但係都幾嫩滑,及蝦多士剛剛炸起幾脆口。
小籠包我就覺得幾好,細細粒,又夠熱。
冇咩地方選擇,去下一次都不是太損失
認真地說侍應嘅態度真係要改善,服務質素才會提升。
2024-08-31 1735 views
回歸朝九晚六日子第一天的晚餐~老公同細仔話同我去試新嘢慶祝下🥰~yummy~😋🤤😍👉黑豚肉蒸蟹~為它而來~鮮~👍😋🤤😍👉北京烤鴨~雖然相對比坊間的價格便宜但味道真的不行~鴨皮不夠脆~隨附的麽麽皮又太厚~第一次吃烤鴨吃剩~👎👉八寶醬鍋巴卷~鴨鬆加入八寶醬炒香配上脆脆的鍋巴卷~惹味兼口感豐富~🥰👉特級陳醋紅蜇頭~海蜇頭爽脆~on top的啫喱調出了酸度~美味~👍😋🤤😍👉紹興炸臭豆腐~炸的好香~雖然上蝶配的是名牌余均益辣椒醬但還是向餐廳要了一碟豆瓣辣醬~想吃出傳統街邊臭豆腐的味道必須是豆瓣辣醬+甜醬~🫢🤤😋😍👉酸甜梅子一口骨~味道不錯不過排骨還是略乾了些~🫢👉鐵板小籠包~滿口湯汁~必吃~👍🤤😋😍👉杭州蝦球蔥油拌麵 ~類似陽春麵不過多了一顆蝦~清淡美味~👍#金枝玉葉#GoldenBlossoms #k11musea

👉黑豚肉蒸蟹~為它而來~鮮~👍😋🤤😍

北京烤鴨