呢間小店係西灣河巷仔,平時人流唔算多,開左都好耐到最近先察覺,現時暑假,未知平時客量如何~現時就覺比較少門面亦沒有太多宣傳不講太多,入正題以餐牌價錢,食物質素可以說是超超超值!真的試過就知~海南雞香,多汁豬脾夠哂骨膠原,但略咸牛腩好食又林,唔係茶記個d炆唔林都比你既貨色肥瘦比例很好~配送蘿蔔絲夠特別,條條都撈到有醬汁,一看就知係放足心機整基本上想食海南雞都唔使去太安樓,呢間正太多了奈何真的未必太多人知道此店的 存在 😂店家有禮貌笑容,實在值得更多食客青來!再強調食物質素、店家的用心絕對值得長期捧場!
門面亦沒有太多宣傳

不講太多,入正題
以餐牌價錢,食物質素可以說是超超超值!真的
試過就知~

海南雞香,多汁
豬脾夠哂骨膠原,但略咸
牛腩好食又林,唔係茶記個d炆唔林都比你既貨色
肥瘦比例很好~
配送蘿蔔絲夠特別,條條都撈到有醬汁,一看就知係放足心機整

基本上想食海南雞都唔使去太安樓,呢間正太多了
奈何真的未必太多人知道此店的 存在 😂

店家有禮貌笑容,實在值得更多食客青來!
再強調食物質素、店家的用心絕對值得長期捧場!
2019-07-25 712 views
又同同事來食lunch,黃金炒飯,幾好食如果你地人多,可以叫外賣,下次大家係附近都要試下。特別推介泰式咖哩(青咖哩/紅咖哩)手撕雞同豬扒飯都ok例湯都好好飲,唔似加味精
又同同事來食lunch,黃金炒飯,幾好食

如果你地人多,可以叫外賣,下次大家係附近都要試下。

特別推介泰式咖哩(青咖哩/紅咖哩)

手撕雞同豬扒飯都ok

例湯都好好飲,唔似加味精
2019-07-25
$50 (Lunch)
Celebration
Anniversary
  • 洋蔥豬扒煎蛋飯
  • 雙菇黑椒牛柳飯
2019-06-29 665 views
#西灣河美食#樂食人生1.秘製黃金雞飯 $36-滿滿嘅甜酸紅蘿蔔絲可以話係黃金雞嘅標誌,望落去夠曬「誇」,店主主動介紹係招牌開胃菜,皆因好多人成日都嫌海南雞飯太dry唔夠惹味,加分!-油飯雞味唔算濃,但確實粒粒飯都好入味,個人會建議再加少少醋食更開胃-主角黃金雞其實就係無骨海南雞,夠曬滑!.2.五香豬脾飯 $36-豬脾好軟腍入味,最正就係豬皮已經煮到腍曬,啖啖都係骨膠「張」住你全個口腔,好過癮-同埋有蘿蔔絲伴碟,油飯則換上白飯.3.超濃雞湯 (免費,可添飲)-一杯好濃好濃嘅雞湯,用雞骨同內臟煲成,但真係太濃太咸,飲唔曬 .小結:又一間值得贏到更多鎂光燈嘅小店,價錢夠大眾化,唔好睇少佢個小盒仔,其實入面嘅飯量足足等於兩碗白飯。.店主係一名有熱誠嘅年輕人,有多年入廚經驗,坦言出黎創業其實都係「岩岩夠開飯」,佢話唔期望可以賺大錢,只要每位食客食得開心,對佢而言已經係最大嘅鼓勵,加油呀!😃.口水指數🤤:3.5/5 分地址: 筲箕灣海利街6號海利大廈地舖電話: 97656029

#西灣河美食
#樂食人生

1.秘製黃金雞飯 $36
-主角黃金雞其實就係無骨海南雞,夠曬滑!

2.五香豬脾飯 $36
-同埋有蘿蔔絲伴碟,油飯則換上白飯

3.超濃雞湯 (免費,可添飲)
小結:

口水指數🤤:3.5/5 分

地址: 筲箕灣海利街6號海利大廈地舖
電話: 97656029
2019-06-18 414 views
見有間鋪頭新開,主打海南雞飯,仲有咖哩。午市時間搵食,便進去叫了一客「黃金雞飯」,$36,可以多飯,唔使驚唔夠飽,米飯粒粒金黃,沒有馬虎,伴碟的蒜蓉酸蘿蔔好好味,提提大家如果唔食蔥記得要嗌佢走蔥,佢會畀唔少蔥你。隨飯送一杯熱辣辣惹味濃湯,個湯真係要讚,好香,好濃郁。相比市面各式「連鎖海南雞飯店」,這間簡直是性價比拔群啊啊啊啊!!!!一個毫不馬虎的雞飯只要$36, 而家真係唔知邊道可以搵到!!而且是年青人開的本地小店,值得支持啊!!!
見有間鋪頭新開,
主打海南雞飯,仲有咖哩。

午市時間搵食,便進去叫了一客「黃金雞飯」,$36,

可以多飯,唔使驚唔夠飽,

米飯粒粒金黃,沒有馬虎,

伴碟的蒜蓉酸蘿蔔好好味,

提提大家如果唔食蔥記得要嗌佢走蔥,佢會畀唔少蔥你。

隨飯送一杯熱辣辣惹味濃湯,個湯真係要讚,好香,好濃郁。

而且是年青人開的本地小店,值得支持啊!!!

2019-06-18
$36 (Lunch)
  • 黃金雞飯
2019-05-11 579 views
本身唔係附近街坊,因工作係度食午飯但係附近行左一圈都無野岩心水,最後經過呢條小街,見到一間裝修簡約由幾位年輕人經營既小店坐低後,年輕人殷勤向我介紹,最後我選擇左招牌既黃金雞飯,雞飯十分抵食,只售$36,但份量十足,雞夠滑,醬夠濃,飯軟硬適中另外重要送一碗雞湯,十分滋潤呢個價錢,可以食到呢個水準比好多茶餐廳抵食得多見雞飯有水準,就追加左個雞軟骨雞軟骨略油,但勝在調味剛好,份量極多😂....我一個人都食唔晒(如果有啤酒的話應該食得晒! 哈哈)本身都無寫食評既習慣,不過見小店由幾位年輕人經營,希望比d鼓勵佢地,亦想推薦各位街坊黎試試👍
本身唔係附近街坊,因工作係度食午飯
但係附近行左一圈都無野岩心水,
最後經過呢條小街,見到一間裝修簡約
由幾位年輕人經營既小店

坐低後,年輕人殷勤向我介紹,
最後我選擇左招牌既黃金雞飯,
雞飯十分抵食,只售$36,
但份量十足,雞夠滑,醬夠濃,飯軟硬適中
另外重要送一碗雞湯,十分滋潤
呢個價錢,可以食到呢個水準
比好多茶餐廳抵食得多

見雞飯有水準,就追加左個雞軟骨
雞軟骨略油,但勝在調味剛好,份量極多😂....
我一個人都食唔晒(如果有啤酒的話應該食得晒! 哈哈)

2019-05-11
$40 (Lunch)
  • 黃金雞
  • 豬脾飯
2019-02-19 611 views
Lunch同同事去食,同事之前已試過幾次覺得好味,個人食左魚飯+青咖哩幾好味抵讚既係服務態度相當好,服務人員非常好笑容,又可以加湯。下次會再去,希望可以keep住水準

抵讚既係服務態度相當好,服務人員非常好笑容,又可以加湯。

下次會再去,希望可以keep住水準

2019-02-15
$60 (Lunch)
2019-02-19 450 views
住在西灣河年幾,見住呢間小鋪開張。初初就唔敢入去既,覺得幾個靚仔開店,應該好極有限。仲要係細鋪,餐牌又無相片,店中只見高既 bar 檯,裝修格局唔太專業。以前啲燒味店,啲燒雞燒鵝總是掛在門口用燈照著看起來好靚咁,黃金雞就將斬雞既地方縮在店入面,可能是小鋪位既關係吧。總是令我唔敢入去。今日放假,中午膽粗粗落去買盒黃金雞外賣,本來想叫多客雞翼,但老闆話賣晒。中午就賣晒?是老闆覺得做唔住要減少產品嗎?回歸正題,一客黃金雞外賣盛惠HK$36,一個驚喜的價錢,還要送湯,有晒薑蓉醬汁。終於回到家,盒仔細細,以為將價就貨?點知盒係好深,飯同雞是1:1,仲要是傳統黃飯,第一啖,先食件雞,嘩!嫩滑!有雞油的。再來一口飯,哼,真心好味。唔係吹水唔係賣廣告,呢間小店既海南雞真心好味。仲要有蘿蔔絲,咁既價錢有大約八件雞,仲要無骨,我要比200分!外賣就十分好,堂食就唔多位,好在住得近。我都怕佢就快執,呢區人流唔旺,加上佢既 marketing做得不好,入到去都唔覺餐牌在邊就其實是失敗,但雞真係超好食。

• 黃金雞飯
2019-02-08 335 views
薯波新鮮即叫即炸,入面仲有芝士拉絲勁正海南雞飯$36好抵食,雞肉又嫩滑又大件!店主倒左少少青咖哩俾我地試,呢個超級驚喜!!真心好香勁好味,有少少辣,甜甜地好香椰汁味~
薯波新鮮即叫即炸,入面仲有芝士拉絲勁正

海南雞飯$36好抵食,雞肉又嫩滑又大件!

薯波
薯波
  • 炸薯波
  • 海南雞飯
  • 青咖哩
2019-02-06 254 views
小弟經常會在西灣河區覓食 最近發現開左呢間小店.....招牌黃金雞飯 - 泰式海南雞配黃油飯 雞肉好滑 份量足 油飯一啲都唔覺得油 泰式蒜蓉辣醬夠特別我真係好鍾意食海南雞飯 !呢間真係very good!!!$36 一盒飯 抵!!!例湯 日日不同 不錯不錯........包裝用紙盒做 精緻得黎比發泡膠盒環保!(但保溫能力一般.建議要盡快食用)見到其他客人食泰式 靑/紅色咖喱吉列豬扒飯猛咁話正!下次一定試!一定要試!呢啲CP值高既小店一定要支持 支持到底!香港靠你哋喇
小弟經常會在西灣河區覓食 最近發現開左呢間小店.....

招牌

我真係好鍾意食海南雞飯 !呢間真係very good!!!
$36 一盒飯 抵!!!

例湯 日日不同 不錯不錯........
包裝用紙盒做 精緻得黎比發泡膠盒環保!
(但保溫能力一般.建議要盡快食用)

見到其他客人食泰式 靑/紅色咖喱吉列豬扒飯
猛咁話正!
下次一定試!一定要試!

呢啲CP值高既小店一定要支持 支持到底!
香港靠你哋喇

2019-01-04
有時下午趕時間要做吓無飯煮婦,今天試試這新開小店。位置在橫街,地方細細,應該主力做外賣,但也有些位置供堂食使用。地方企理簡潔。 今天試了海南雞飯,肉質嫩滑,賣相都幾好,另附上一杯湯。至於油飯,好似同其他食開嘅有些唔同,但就無咁油膩,喜不喜歡就睇個人喜好啦。另外,我都幾欣賞他們用紙飯盒,不用發泡膠飯盒,值得一讚。
另外,我都幾欣賞他們用紙飯盒,不用發泡膠飯盒,值得一讚。
  • 海南鷄飯
今日來探望住西灣河的朋友,發現他家附近有新開雞飯店。外表睇落普通但環境算幾乾淨企理,外賣包裝又唔似食緊頹飯。買左牛腩 豬脾 薯波同佢招牌雞飯上朋友道試試佢,每個飯跟一個湯,老闆仲好好比左少少咖哩汁我試下。講返啲食物,牛腩豬脾水平中高,煮得幾冧,但中意濃味既我會覺得配埋白飯有少少淡,但佢加埋酸菜做配菜,尼個價錢我覺得幾有誠意好過好多餐廳。至於薯波,炸野一向無得輸,尼個薯波係即叫即炸,take away拎到朋友屋企仲係熱同脆唔會成攤油,中間老闆好似加左芝士,仲有少少拉絲,nice至於佢招脾雞飯配黃油飯,雞好滑唔生已經拎好多分,正。黃油飯都ok但唔算驚喜。但成餐最意想不到係老闆送既咖哩汁,勁好味有椰香,配左啲飯勁開胃!如果下次再買我必叫咖哩雞飯,真心推介比各位。每個飯50蚊都唔洗食到尼個質素,性價比實在太高,良心小店希望老闆長做長有。

2018-12-10
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$150 (Lunch)
  • 咖哩雞飯
  • 芝士薯波